Esti aici:
Prima pagină > Blog > Rezervaţia cu imbecili > Cum încarcă teroristu’ Jamal prepaidu’?

Cum încarcă teroristu’ Jamal prepaidu’?

UPDATE: Între timp, după campania nereușită de imagine pe sticlă, George Maior a demisionat un pic de la SRI. Abia aștept să văd cine-și ia țara înapoi de la el

terror

Știu că-i voi enerva atât pe fanii necondiționați ai statului de drept, cât și pe detașații lui, ai statului de drept, în presă, cei care n-au nimic de ascuns în viața lor cinstită și care abia așteaptă să le umble el, statul de drept, în telefoane și laptopuri, dar nu mă pot abține. Așa deci și prin urmare, presupunând că teroristul islamic vine și cumpără o paporniță de cartele prepaid ca să vorbească din Yemen în Siria și ținând cont de tarifele de roaming cu țările non-UE, cam de câți bani trebuie să reîncarce cartelele? Știu, teroriștii sunt bogați, fiindcă-i finanțează niște oameni răi și mai bogați decât ei. Cum fac reîncărcarea? Se conectează pe net de pe propriile laptopuri și plătesc din propriile carduri? Sau merg la Internet café și achită din carduri cadou de la bănci, d-ălea de 8 martie, câte 15.000-20.000 euro, ca să le-ajungă o săptămână de atentate?

DISCLAIMER: Mi se pare firesc ca, dacă deținătorii de abonamente de telefonie mobilă pot fi oricând identificați, același tratament să-l aibă și cumpărătorii de cartele, dar aștept o justificare rațională pentru legiferarea acestei decizii.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

39 thoughts on “Cum încarcă teroristu’ Jamal prepaidu’?

  1. O prostie. La ce smecherii s-au facut cu firme facute pe numele unor boschetari, cat de greu o sa fie sa iei niste cartele pe numele lor?
    Ca sa nu mai zic ca la cate interceptari si stenograme apar in presa, mai nou aproape zilnic, mi se pare ca deja fac baietii o treaba foarte buna.

  2. Îmi aduc aminte de Jiji,cum devenise avocatul serviciilor,fără să-i ceară nimeni asta,și cum clama el că nu are nimic de ascuns.Și,cum tot așa ar trebui să gîndim și noi.După,știm cum a căzut Jiji,tocmai pe interceptări.Greblă,altul care nu comenta deciziile justiției,acu se miră.Pînă m-o lua pe mine,cred că sunt alte ținte mai apetisante.
    Acuma,e greu să te aperi de detașații conduși de Cumpanașu,care are contracte cu MAI și cu altele și care îi ținea poșeta dnei Bica pe la cuvîntări!Au o diaree verbală ce nu îți mai lasă timp să gîndești!

  3. Well, se poate obiecta că poate Jamal nu vrea să vorbească din Yemen în Siria, el e la Bîrlad și vrea să pună o bombă la Galați. Caz în care n-are nevoie să reîncarce papornița de cartele sau dacă le reîncarcă, o poate face cu cash la benzinărie.
    Și nu, nu mi se pare oportună intrarea statului cu bocancii în laptopuri și telefoane.

  4. ideea e sa-i prinzi pe aia care ascund banii de fisc, nu pe teroristi
    restul sunt povesti cu zine

  5. Re: Aşa am primit poruncă, să legalizăm supravegherea cibernetică (terorismul, conflictul de la graniţe şi ce o mai fi), nu este găselniţa noastră deşi se potriveşte mănuşă SRI.
    Oricât s-a comentat, am observat că poruncile în final “se implementează” şi nu se obosesc să dea justificările raţionale aşteptate.

  6. A cui porunca ?

    A celor ce conduc de fapt statul de drept , pardon typo statul de dreptzi.

    Cine a zis-o ? Chomscky atunci cand a afirmat ca discutzia cu cat e mai aprinsa (in statul de dreptzi ) cu atat e mai irelevanta deoarece tema e astfel pusa =”framed” incat concluzia e inevitabil in favoarea celor ce organizeaza si ghideaza discutzia.

    Cine a zis-o Cameroon cand a promis sa interzica WhatsUp-ul in UK deoarece mesageria lor foloseste algoritmi de criptare care supra-incarca serverele serviciilor si nu au oferit GF (si nu mai stiu cum ii zice) un backdoor cost efective cauta pozitzia oficiala si publica a lui Cameron si o sa te ia cu fiori

    Si acuma ca si argument obiectiv pai daca totzi ministri ar fi avut dual sim si ar fi folosit pre-paid ce ar mai fi inregistrat SRI si ce ar mai fi scapat la presa DNA-ul ? Ntz ntz ntz.

    Pai se poate asa un atentat la statul de “drept la stirile de la ora 5”

    Ntz ntz ntz.

    Ps daca totusi trebuie sa putem fi inregistratzi oricand si oricum pt “securitatea natzionala” totusi de ce respectivele ajung in presa si sunt admisibile in justitzie ?

    Si ne era Ceausecu prost ca nu ne-a obligat sa ne inregistram singuri si pe banii nostri si nu ne-a pus amenzi daca in inregistrarile si stenogramele ce am fi fost obligatzi cu totzii sa le depunem saptamanal in dublu exemplar la secu ar fi existat perioade suspecte de liniste ?

    Ca pracatic legea actuala asta cere :
    Toate convorbirile nostre sunt inregitrate e banii nostri stocate pe banii nostri din tarifele de abonamante si disponibile oricand, oricum si oriunde de a fi folosite de SRI in scop de santaj politici sau economic (ca doar de aia ajung in presa inainte de sentintza defiitiva).
    Fara nici-un control si fara nici-o sanctziune in caz de abuz.

    Imi pare rau daca argumentatzia nu a fost foarte convingatoare in favoarea monitorizarii totale
    http://www.i4u.com/2015/01/87963/uk-pm-david-cameron-ban-whatsapp-imessage-and-snapchat

    “British Prime Minister David Cameron said, “In our country, do we want to allow a means of communication between people which […] we cannot read?”

    The Prime Minister said that all such sites that have cryptographic messages were going to be cancelled from cyberspace. This unfortunately includes such harmless domains as WhatsApp and Snapchat.”

    Iaca d-aia .

  7. supravegherea cibernetica este pe TO DO list a tuturor tarilor din lumea asta. daca in America aia nu prea comenteaza( dar apare cate un Snowden sa le deschida ochii progeniturilor din casatorile cosangvine) la noi chestia asta a devenit o chestie de viata si de moarte, analizata si disecata de toata lumea.
    NEWSFLASH( BREAKING NEWS) ea exista demult, dar tb sa i se dea o forma legala. In acest moment daca esti conectat sub orice forma la un mijloc de comunicare poti fii monitorizat.
    vb cuiva de mai sus, recuperati banii furati si sa vedeti cum romanii se duc ei se declara ca posesori de cartele prepaid.
    p.s. lumea trebuie surpavegheata pentru viitor, pentru ca in cativa ani mult lucruri se pot schimba.
    p.s.s. Intrebati-l pe distinsul dom Ficeac cum este cu DACIN SARA! Mi se pare de-a dreptul jignitor ca un om care acopera niste mici matrapazlacuri( cateva sute de mii de euro, chiar milioane) sa isi dea cu presupusul despre coruptie!

  8. …hai, ca sa nu faci pe prostu..sta unu in tara, se duce la orange, zice va vrea sa incarce nr….., da banu si…gata

  9. Justificarea rațională pentru legiferarea acestei decizii, rezulta chiar din DISCLAIMER : dacă abonații pot fi identificați, atunci de ce sa fie discriminare fata de cei cu cartele, nu?

    Mi se pare cea mai corecta justificare rațională.

    In rest cum am vorbit : colonie cu guvernator!

    Ce te agiți asa? Ia un mentosan!

    Tic tac, Tic tac, este numărătoare, nu răcoritoare. Hahahahaaaa….

  10. Potrivit unui proiect depus la Senat, în viitor vom fi obligaţi să dăm numele, prenumele şi codul numeric personal atunci când cumpărăm o cartelă prepay cu număr pentru a se diminua apelurile false la numărul de urgență 112.

    romaniatv.net/cartele-prepay-cumparate-doar-cu-buletinul_9002.html

    Ce n-ai inteles??? Orice telefon, CU SAU FARA CARTELA IN EL poate suna la 112, dar ei folosesc “scuza” asta pentru a transforma tara in stat politienesc.

    Iar cartela cu buletinul e doar un efect, pe care oricum Jamalul din Siria il poate ocoli cumparand cartela la suprapret de la Jamalul din Ferentari, al doilea super efect al legii va fi disparitia retelelor WiFi, la care nu mai ai voie decat cu buletinul. Sa i-o spui lu “Copilu” ca o sa mai stea cafenelele, hotelurile si fast-food-urile sa iti ceara buletinul pentru a-ti da si tie cont unic la WiFi, pur si simplu o sa dispara toate wireless-urile peste noapte. Fericire maxima pe providerii de telefonie mobila, ca o sa-ti faci traficul de net doar prin ei. Minute nelimitate, megabiti cu țârâita…

  11. A cui porunca?

    Victoria Nuland (“Fuck the EU”) cere României să adopte legea “Big Brother”

    romaniatv.net/nuland_195423.html

  12. De ce nu simplificati? A venit tanti Nuland si a zis… Probabil ca le-a dat si un termen. Daca nu DNA-ul va mananca. Ca doar DNA-ul nu e al nostru ci al lor si al urmasilor, urmasilor lor in veacul vecilor. Amin. Desigur totul e democratic. Exista baieti care pot pune de un maidan si sa rastoarne orice. Desigur se manipuleaza democratic. Mai adaugati ca exista o multime idioata care se bucura ca santem slugi si jubileaza la poruncile stapanilor fara perdea. Halal natiune.

  13. Victore,
    Daca ti se pare firesc ca cei cu abonamente si cei care au cartele preplatite sa aiba acelasi tratament (posibilitate de identificare), ce justificare rationala mai astepti? Banuiesc ca deja ti-ai format-o (justificare rationala).

  14. @eugen lupu: si aia de la Orange sunt atat de tampiti incat incarca un prepaid cu mii de euro fara sa raporteze
    @all: ori nu scriu eu corect romaneste, ori nu intelegeti voi ce scriu. ma deranjeaza pana-n ficati intruziunea mandrului stat in viata mea, da’, spre deosebire de marea majoritate a celor care fac pe desteptii cu mine aici, eu traiesc realitatea asta de ani de zile; in toate formele ei: video, audio, ambiental etc

  15. Reincarcarea este banala, mergi la orice punct si le spui “vreau sa reincarc pentru un prieten, uite asta e numarul si astia sunt banii”.
    Faci asta de 3-4 ori pe zi in diferite locuri si “voila”. E muuuult mai sigur decat orice tranzactie online.

    Acu’, simplificand la maxim diferenta dintre abonament si prepaid, este pe undeva ca un abonament la ziar si cumparatul ziarului de la un vanzator. In ambele cazuri beneficiezi de ziar, dar in al doilea caz nu se stie cine l-a cumparat.

    Nu ai nevoie sa-si dea omul CNP-ul & stuff ca sa ai habar cine suna sa dea cu bomba. Localizezi aparatul dupa numar si IMEI, faci o analiza incrucisata de apeluri primite / date si pe pozitia/iile geografica/ce. Suprapui datele de evidenta a populatiei peste si mai surubaresti putin. La final ai un cerc restrans de persoane. Mai departe e treaba altor servicii.

  16. @Catalin: ai idee cat costa minutul in roaming cu tarile din Orient? acu’, pe bune, chiar iti inchipui ca Statul Islamic sta-n cartelele de la noi?

  17. Comparatia prepaidului cu abonamentului e o aberatie. Prepaid = vorbesti cat platesti. Abonament = vorbesti oricat dar daca treci de o limita, platesti suplimentar. Si evident ca daca firma de telefonie te crediteaza in avans, atunci trebuie sa stie macar cine esti. Cumperi televizor cu cash = esti anonim, cumperi televizor cu credit = scoti buletinul. De dragul “nediscriminarii” ar trebui sa scoatem buletinul la orice fel de cumparaturi?

    Ca tu traiesti intr-o cusca cu gratii invizibile e problema ta si vine la pachet cu “avantajul” de a fi o persoana publica. Orice “voce” capabila sa scoata cateva mii de oameni in strada intr-o ora de emisie, devine automat interesanta pentru servicii. Nu e corect ce ti se intampla, si nici placut, dar daca te retragi din viata publica atunci poti avea pretentia la “viata privata”.

    Insa ce se intampla azi ne transforma pe toti automat in suspecti. Prezumtia de nevinovatie dispare. Secretul corespondentei (SMS, email, Whatsapp) dispare. Toti vom fi tratati ca niste teroristi in devenire. Totul in numele propriei siguranta, profitand de niste fals flag-uri penibile.

  18. @Toma: vai, cate revelatii! cand am urlat noi, ani de zile, ca l-am impuscat degeaba pe nea Nicu, iar Romania a (re)devenit un stat securistic, unde cetateanul va fi lipsit de orice intimitate, ni s-a ras in nas. ca, poate, avem ceva de ascuns, iar oamenii onesti n-au de ce sa se teama. uite ca, aproape ca la o comanda invizibila, oamenii onesti si-au adus aminte subit ca au nevoie de intimitate. din pacate, nu vor si americanii, asa a bine ati venit in viata mea 🙂

    P.S. ce misto e aia ca, daca esti persoane publica, iti meriti filajele si monitorizarile; profund democratica

  19. Diferenta e esentiala.
    Lasi datele in cazul abonamentului pt. ca in cazul in care nu-ti platesti abonamentul firma sa te poata da in judecata (pe baza contractului bineinteles) pt. a-si recupera paguba.

    In cazul cartelelor e ca si cum ai cumpara un kil’ (pardon litru) de lapte. Banu’ jos si ai produsul.

    Acum alta-i problema cum serviciile pot sa dejoace un atentat. Deaia se presupune ca au oameni fff bine pregatiti si platiti pt. a gasi solutii legale si nu de a promova legi pentru a le fi lor mai usor. Prin aceste schimbari legislative cerute ar incalca drepturile majoritatii populatiei bineinteles care nu au vederi din astea atentatoare. Ca daca fraieri acccepta o astfel de lege bineiteles ca peste un timp pot sa vina sa promoveze o lege si in cazul cumpararii de lapte. Si s-a dus dracu’ de drepturi ca si asa sunt din ce in ce mai putine care se respecta.

    Ca sa inteleaga tot omu’ evident ca pe net nu mai e de mult sigur. La fel si pe calc’ personale.
    Am auzit o bazaconie ca facandu-ti un cont ai numai tu acces la el. ABERATIE. Toata lumea uita ca mai are acces si cel la care ai facut contu’ ( google, yahoo, hotmail, facebook, etc. ). Scuze twiter ca nu te-am pus si pe tine micutule intre paranteze.

    In rest d-nul Maior sigur ca o sa-si gaseasca ceva de lucru. Locul lui este foarte bine stabilit in sistem. Numai ca la vremurile astea trebuie sa se dea un semanal de schimbare.

  20. Apropo de urechiștii din SRI : după ce-am văzut o parte din cele declarate de Gabriel Sandu (dotat probabil cu un aide-mémoire ca al lui Bercea), zic că era imperios necesar ca Maior să-și ia catrafusele și să ne lase.

    Cine ar putea crede că subordonații acestui musiu nu știau măcar a zecea parte din șmecheriile făcute pentru finanțarea campaniilor electorale ale PDL & băsescu ? Și cum cred că le știau, dacă nu le-au dat DNA, la brutărie cu ei ! Și dacă le-au dat DNA (parcă sublimul corupt Morar – o citez pe clasica Izaura –era șef pe-atunci) și DNA s-a făcut că nu înțelege , atunci la brutărie și cu corupții din DNA !

    Închei pe un ton optimist : trăiască noul PNL, clădit cu ajutorul putregaiului din PDL !

  21. este fatalist sa porti intre umeri, la “mansarda”, ideea ca “poate sa te controleze oricine si-n cur, ca daca n-ai nimic de ascuns si esti curat ca lacrima, n-are ce sa-ti gaseasca” AUTOMAT RASPUNSUL “da.dar are ce sa-ti dospeasca”

    este iarasi noaptea mintii in gandirea colectiva, ca dupa o istorie plina cu varf si indesat de regimuri gen “1984”(de unde si denumirea de “big brother”), opinia publica sa se asmuta pe “cainele de paza al democratiei”(sau ma rog….cativa reprezentanti, aia care mai sunt….)

    si, iarasi, nu-i asa? ce “nastrusnica chestie in coincidenta” cu lantul asta al slabiciunilor declarative:
    vad ca M.B. a share-uit postarea madamei blonde de Buzau care incepe cu “regret demisia/demiterea lui George Maior din fruntea SRI”
    tupeul e mai tare decat muschiul, chiar daca amandoua-s tiganesti(udresti)

  22. @laur22
    Citez:”Toate convorbirile nostre sunt inregitrate e banii nostri stocate pe banii nostri din tarifele de abonamante si disponibile oricand, oricum si oriunde de a fi folosite de SRI in scop de santaj politici sau economic (ca doar de aia ajung in presa inainte de sentintza defiitiva).”

    Legea prevede doar stocarea de metadata legata de apelurile din retea (de exemplu ce numar ai apelat, la ce ora, cat a durat convorbirea, etc) nu si continutul convorbirii propriu-zise.

    Ca sa iti faci o idee despre ce inseamna sa stochezi atatea date poti sa faci un calcul foarte simplu chiar tu (fara a scuipa pe nemestecate tot felul de ineptii).

    Sursa ANCOM: http://www.capital.ro/ancom-romania-are-229-milioane-de-utilizatori-activi-de-servicii-de-telefonie-mobila.html

    (de aici obtii numarul de utilizatori ACTIVI in telefonia mobila in 2013)

    Sursa: Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Adaptive_Multi-Rate_audio_codec
    (de aici obtii standardul actual de ecodare a vocii in retelele GSM -> iti da numarul de biti necesari encodarii unei secunde de voce).

    La un calcul sumar, considerand nivelul de encodare undeva la 7.4 kbits/s (unde caliteatea sunetului este OK), pentru un singur utilizator activ ar trebui sa ii fie alocate pentru cele 3.53 ore vorbite in medie pe luna in jur de 1.183Gbits pe an.

    Poti sa faci singur calculul spatiului de stocare necesar pentru 22.9 milioane de utilizatori activi pe an, conform ANCOM.

    Asta doar spatiu RAW, fara nicio redundanta (lucru de neimaginat pentru orice “antrepriza” care se respecta). Ce ar insemna cu redundanta – vezi aici (http://wintelguy.com/raidcalc.pl) in functie de ce solutie tehnica este aleasa.

  23. In momentul de fata daca vrei telefon mobil ai 2 variante:
    – cu abonament si te identifici
    – fara abonament si fara sa te identifici
    Nu cred ca e normal sa dispara posibilitatea de a utiliza un telefon mobil fara sa dai buletinul.
    Acum cei care au abonament pot denunta abonamentul si cumpara cartela astfel incat sa nu mai fie identificati, de ce sa dispara avantajul asta? Nu e nimeni obligat sa aibe abonament si sa fie identificat, poate folosi cartela.

  24. Sunt de scord să fiu monitorizat,la schimb cu permisiunea de monitoriza și eu pe unii!

  25. Victor,
    ce zici de variante MRU ?? consilierul onorific poate isi gaseste o functie mai oficiala . eu zic ca acum ii face marcaj strans lu’ sefu poate poate se gandeste si la el 🙂

  26. Off-topic

    Demisia lui Maior – scurt istoric: in urma cu putin timp CCR-ul facea pulbere legea “Big Brother” desfiintand-o aproape in totalitate. Aproape imediat un judecator CCR – despre care de altfel se stia inca de la numire ca are probleme grave – este inculpat pe o speta juridica extrem de grava. Urmare a acestui fapt atat presedintele CCR dar si alti judecatori denunta public presiunile/santajul exercitat de SRI. Si uite ca nu au trecut multe zile si Maior si-a prezentat demisia pe care nu o mai astepta nimeni. Cam atat.

  27. Merci, Bogdane, pentru replica data lui laur22/44, ca n-am retinut exact numele lui de cod. M-ai scutit pe mine sa-i spun.
    P.S. Bondescule, daca vrei iti dau adresa de e-mail si de telefon. Zi-mi si mie ce faci cu ele.

  28. Nu mi se pare normal să fie identificați nici posesorii de abonamente și nici cei de cartele. De ce să se folosească de datele mele compania x sau compania Y. Nu am încredere, de ce aș avea încredere?
    Cu 10 legi Big Brother în funcțiune, actele de terorism vor exista ca si până acum pentru că le organizează chiar serviciile secrete! Nu cele românești, dar cele trei servicii care contează pe planetă au tot interesul să organizeze. Peste 90 % dintre atacurile teroriste de până în prezent au fost organizate de către CIA, americanii spun asta. Oricum teroristii fiind în tranzit prin România ia credit pe caiet, la dus nu au bani! La întoarcere trec și achită caietul, unde s-a mai văzut terorist ţepar; ei sunt numai oameni cu caractere frumoase.

  29. Suntem din ce in ce mai mult in tara lui Orwell! Fapt sesizat de lingvistul american Chomsky, inca din vremea razboiului din Vietnam. Cati bani aruncati aiurea pentru inarmare si consumarea armelor produse !

  30. @adrian
    Dacă doar în asta stă legea big brother,nu înțeleg de ce vă agitați așa tare?Victor v-a cerut și alte argumente pe lîngă ăsta cu Jamal,care să stea în picioare.Și,ați avea destule.Însă,ori vă e lene să gindiți,ori ne luați de proști pe toți.După,mă iei la mișto cu superioritate îngaduitoare.Era o glumă,dar răspunsul primit îmi arată de care parte a pulanului esti.E bine cînd faci reguli pt alții!

  31. Ce ma distreaza treaba asta cu antiterorismul telefonic! Adica sa inteleg ca micul terorist Jamal ăla, dacă vrea să facă rele, musai are nevoie de un telefon (să aibă şi ultima versiune de Solitaire pe el, eventual) şi pentru asta îi trebuie neapărat cartela prepaid. Da’ abonament cu un buletin fals nu poate să-şi facă? N-o avea Statu’ Islamic posibilitatea să falsifice buletine…

  32. Pentru oricine cu scaun la cap exista doua posibilitati la fel de dmocratice.Ori toti sintem
    ascultati ori nu sintem nici unul.De ce unul cu abonament sa fie “ras tuns si frezat” iar cel cu cartela nu ?
    Problema este ca alegerea unei variante va depinde de vot. Pai dupa cum romanii au votat ca niste greble in ultimii 25 de ani nu ne asteapta nimic bun. Asta-i parerea mea !

  33. nu am nimic impotriva legii “big brother” cu doua conditii, numai cu aprobarea unor judecatori desemnati, si numai impotriva terorismului orice date si informatii care nu se refera la terrorism sa nu poata fi folosite in alte cauze judiciare…

  34. Eu locuiesc in Scotia si aici nici vorba de asa ceva. Te duci la magazin si cu £1 poti cumpara o cartela prepay fara probleme dupa care te duci la magazinul urmator si incarci cartela cu cat vrei fara sa iti ceara nimeni un ID. De asemenea poti sa comanzi online o cartela, uneori chiar cu £5 sau £10 pe ea fara sa platesti nimic si fara sa ai nevoie de un act de identitate. Ideea cu act de identitate cand cumperi cartela mi se pare o prostie.

  35. @ draga Bogdane

    tzi-ai raspuns singur la intrebarea cat costa 1 an stocare voce / abonat.
    1.18 GB ~= 0.1 USD
    Tzinand cont ca un HDD de 3 TB costa 160 USD pretz retail ~100 USD pretz de manufacturator deh bulk purchasing rezulta un grand total de 100* 1.18/(3*1024) =118/ (3072) = 0.038 USD / an hai sa zicem 0.1 USD / an cu RAID si cost de operare

    Tu cat platesti abonament la celular /an ?

    “pentru cele 3.53 ore vorbite in medie pe luna in jur de 1.183Gbits pe an.”
    un HDD Western Digital MyBook = 3TB
    pret de raft 160 USD
    verifica cifrele flacau inainte sa vorbesti

    PS vad ca ai fani in lipsa de apetentza pentru a-tzi duce calculul tau pana la capat : vorba unui fost profesor: da, da, e bine, e bine, de pana la 5 mai este tinere. Mai nou voi astia inginerasii cu tuleie ca tine “suntzi multzi deci suntzi cultzi”nu asa ?

    Daca prostia voastra v-ar durea atzi gandi inainte sa vorbitzi. da asa, nu e cazul. 0.1 USD/abonat an e excesiv si impracticabil nu asa ?

    @ draga adriane
    identity theft adica frauda daca tzi-ai scoate capul din fund ai vedea si tu cum se face cand se face. Si de ce pana si doar adresa ta email fara parola ca sa pot trimite eu de emailul tau si tot face ceva bani si se comercializeaza desi la un prezt mult mult mult mai mic fatza de o adresa cu parola cu tot.

  36. laur22: esti cam naiv cu costul de stocare. In “data centres” nu se foloses HDD-uri de pe raft, plus nu ai adaugat costurile de mentenanta, securitate, mentinere infrastructura, backup samd.

    Relativ la cantitatea de informatie care trebuie stocata, depinde de calitatea codarii. Daca vrei calitate CD (320 kbps) dimensiunea arhivei va fi mult mai mare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.