Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Un CNSAS și pentru scriitorii la DNA?

Un CNSAS și pentru scriitorii la DNA?

Astăzi, într-un regim (nu-i așa?) democratic, delațiunea la DNA e legală, încurajată instituțional și considerată legitimă. I se găsesc justificări nobile, cum ar fi contribuția la însănătoșirea morală și chiar financiară societății. Coruptul dat în gât și băgat la beci face aerul mai respirabil și aduce (prin confiscare) banul înapoi la popor. Până acum 25 de ani, într-un regim (nu-i așa) dictatorial, turnătoria la Securitate întrunea aceleași virtuți. Și avea, în teorie, aceeași îndreptățire.
Dincolo de faptul că se duce dracului unul dintre pilonii educației primare (povestea frumoasă cu “să nu pârăști”, din filmul alb-negru al celor 7 ani de-acasă), mă întreb ce se va întâmpla dacă viața asta parșivă va inventa un alt tip de regim și-l va declara și pe ăsta de acum ilegitim în Parlament. O să se inventeze un CNSAS și pentru scriitorii de la DNA?

Comentarii

comentarii

Similar Posts

15 thoughts on “Un CNSAS și pentru scriitorii la DNA?

  1. Și încă cum!În fruntea contestarilor furioși ai regimului de tristă amintire vor fi Sorina,Mînăstire,Cumpănașu,Pora,etc.
    Sorina va prezenta jurnalul marii televiziuni B1Liberă și va anunța că Luluța a fugit cu elicopterul împreună cu șoferul,amant dovedit,care se descoperă că era terorist și că știe să piloteze și să tragă din toate pozițiile.
    Televiziunea va fi eliberată,iar frasu lui statul de drept îi va spune lui Jiji :
    -Fă-te că lucrezi!Intrăm în direct în 3,2,1!
    Light,camera,revolution!

  2. Concluzia dulce-amara a acestui fenomen este tocmai “spovedania” vinovatilor. Incep sa se “dea in gat” iar ei, in mizeria lor dusa pana la final, devin personaje ale circului social. Cam atat de jos sunt si suntem.

  3. Comparatia denunt la D.N.A.-“turnatoria” la Securitate e putin fortata.

    Epoci diferite, infractiuni diferite, institutii diferite.

  4. Denunțarea calomnioasă mai este pedepsită de nou cod penal? Dacă denunțul îl fac tocmai ăia care ar trebui să ancheteze, probabil trebuie inventat alt cod penal și trebuie dat restart la țară și schimbat sistemul de operare. Prostia asta de democrație de import(la noi fiind un haos organizat de mafia noii ordini mondiale) cu altceva.

  5. Dupa ce ai dat mil de euro si stai la puscarie iar ceilalti beneficiari ca si tine dar mai “pilosi ” momentan isi consuma in liniste banii cred ca te apuca o anume stare vecina cu nebunia si-i pui pe toti pe hartie pe principiul toti am furat, toti trebuie sa platim .Dincolo de toate eu salut aceasta metoda ,cred ca este valabila din toate timpurile ,ajuta ancheta .Cat au putut sa fure oamenii acestia …ma mir si ma tot mir .

  6. In tara “cea mai democratica”din lume (SUA), a turna pe cineva (sot/sotie, frate/sora, colegi, vecini, rude de gr.II, III), este considerata datorie civica, demonstreaza spiritul civic si, uneori, este rasplatita cu sume cu 4-5 zerouri!!!

  7. 1. Delatiunea a fost, este si va fi, aici si in alte parti, un instrument apreciat si folosit intens de politie/procuratura/servicii etc.
    In masura in care delatiunea se refera la infractiuni/contraventii delatiunea ar trebui sa fie folosita de fiecare din noi. Pe de alta parte, cei care mint in delatiunile lor ar trebui sa fie pedepsiti.

    2. Prea multi din cei care se plang ca au fost urmariti/persecutati de Securitate si/sau condamnati pe timpul comunistilor altereaza intentionat realitatea de atunci (presupunand ca este dificil de verificat).

    3. Lectia cu “sa nu parasti” are un mare defect, cel putin in Romania: infractiunile/contraventiile trebuie sa fie exceptia de la regula.
    In Romania, nefiind bine inteleasa aceasta exceptie, prea multi dintre noi am intors capul cand se intamplau infractiuni/contraventii. De asta unii politicieni au ajuns sa fie mai presus decat lege (sa fie proprietarii sistemului), de asta s-a ajuns ca unele zone sa fie “pastorite” de clanuri mafiote/tiganesti, etc.
    Dar pentru a para/delation trebuie ca sa avem incredere in sistem. Si fata de acum 10 ani, sistemul s-a imbunatatit; sunt inca multe de imbunatatit dar e un inceput bun.

    4. In sfarsit: am vazut ca au luat-o pe Nuti la intrebari. Mi se pare un pas inainte. Mai ales ca acum se pare ca si cei de la PDL/PMP (si sustinatoarii lor “din umbra”) incep sa se “bucure” de atentia unui sistem pe care, de fatada, il laudau.

  8. Nu. Pt. ca aia care scriau inainte aveau nume de cod. Mai pe intelesul tuturor isi ascundeau identitatea si turnau. Acu’ e pe fata. Daca noul Cod permite, pt. a-si injumatati pedeapsa ala din arest mai da in gat pe unul / pe altul.

    Si mai e ceva. Aia de demult dadeau raportul si povesteau in mare parte viata personala a celor pe care-i turna. Pe cand acum astia scriu despre ce si cum furau cei din apropierea lor.

    Bineinteles ca nu-s de acord cu metoda asta pt ca din pacate prin acesta cad de multe ori si persoane nevinovate carora li se terfeleste viata si la sfarsit nici macar scuze nu primesc.

    Dar, cum spuneam, daca Bica si ceilati au pus metoda asta in noul Cod, la treaba baieti …

  9. pentru domnul Ciutacu..in lipsa unei prese de investigatie decente ,in lipsa unor oameni de opinie verticali cu principii.Eu unul sper ca acesti oameni care ajung la plata in aceasta viata si nu in ceea de apoi sper ca ei sa faca toate acele confesiuni catre procurori si sa se reuneasca cu totii acolo unde este locul.Domnule Ciutacu nu confundati delatiunea din vechiul regim cu ceea ce e normal sa se intimple ,apoi daca eu va vad pe dumneavoastra ca aruncati pixa de cola si punga de seminte pe geamul masini la semafor va voi face o poza si o voi publica pe facebook sau va voi scrie dumneavoastra verticali oameni din presa ca sa ma ajutati sa aratam concetatenilor nostri ca asa ceva nu se face ,probabil acel CNAS…din viitorul gandirii dumneavoastra ma va condmna tot in gandirea dumneavoastra de filme gen Nasul si ideea trista pe care o aveti despre ce inseamna cei 7 ani de acasa.

  10. Acum ceva timp am vazut-o la un post TV pe “marea politiciana” Gorghiu incurajand delatiunea. Spunea ca ea se simte bine atunci cand romanii se denunta intrei ei DNA-ului; cu cat mai multe denunturi, cu atat viata sociala in Romania va fi mai frumoasa! Cu alte cuvinte, anii 1950, cand delatiunea era in floare, procurorii te ridicau de acasa si judecatorii faceau ce le spunea partidul procurorilor, pentru madama asta era idealul pe care-l urmarea in viata, facand, n’asa, politica! Dupa 1963 scoala ne-a invatat ca cel mai urat lucru pentru un om e sa-si “parasca” colegul. Se pare ca sub masca democratiei se naste la noi un totalitarism mai dur decat totalitarismele de tip bolsevic si fascist, pentru ca azi mijloacele tehnice sunt incomparabil de eficiente. Lumea spre care ne indreptam devine insuportabila!

  11. Daca as fi ,,formator de opinie” as zice: Schimba canalu domle’, gasesti tu ceva care sa-ti placa pana la urma!

    Nefiind, pot sa-ti recomand sa-ti aduni bani si sa te inscrii sa fii printre primii pentru colonizarea unei alte planete in viitorul nu prea indepartat …

    Dar ce te faci daca se inscriu si acoperitii si nu scapi nici acolo de turnatori.

  12. E total eronata gândirea lui Victor. Probabil îl deranjează ca nuti udrea începe sa povestesca despre ghita, ponta și alții. Lasă că e bine, să-i aresteze pe toți!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.