Nu exista explicatie rationala, cel putin din tot ceea ce are caracter public, pentru rezultatul de aseara. In conditiile in care s-a jucat, e de domeniul irealului ca un candidat tern, cu o prestatie jenanta in campania electorala, sa-si dubleze numarul de voturi intre cele doua tururi de scrutin. Contracandidatul sau n-a facut nici o gafa majora in ultimele doua saptamani, a avut aproape totul de partea lui si a sfarsit, dupa ce a tras cu dintii in campanie, prin a-si recunoaste resemnat infrangerea cu o viteza greu de priceput. Capitulare (aparent) neconditionata care, stie oricine-l cunoaste cat de cat, nu-i sta in obisnuinta. Eroul zilei, in oglinda privind, rational, n-a sclipit prin nimic, dimpotriva. Iuresul votului din diapora a fost declansatorul, facebook mijlocul de obtinere a rezultatului. Altele-s ratiunile. Intuiesc unele, imi scapa altele. Cand ma voi lamuri, le voi scrie; pe toate. Alegerile prezidentiale au fost castigate, oricat s-ar alinta cei din diaspora, in tara, la urne, nu in strainatate, nu pe Internet. Aritmetica nu minte. E stiinta exacta.
P.S. Ma scuzati ca indraznesc sa stric o seculara traditie si ca nu incerc sa bag capul, oportunist, in poza cu barca victorioasa. Absolut tot ceea ce am scris/zis pe parcursul ultimelor luni de zile ramane valabil.
UPDATE: Calci pe Robespierri ca pe dude. Toți vor sânge. Cer demisii. Isteților, dacă-și depune Ponta azi mandatul, premierul e nominalizat de președintele în exercițiu. Pe care-l cheamă Băsescu
Robert Negoiţă zice că guvernarea PDL a fost bună. Pe principiul “să-mi fie bine, ca să nu-mi fie rău”.
sunt in aceasi situatie … si sunt de aceasi parere cu tine cand zici ca alegerile nu au fost castigate pe internet si in diaspora.
Si totusi au fost castigate.
Suna a conspiratie… Sa piarda la un asa ”scor”.o fi fost votat neamtu ala,ca sunt destui ‘ intelectuali’ in tara asta, dar chiar asa mare votul pro iohanis…hmm si resmnarea lui ponta…mai iese si r. negoita si spune ca psd ar iesi mai bine de la guvernare- e complicat…
Diaspora este doar declicul,au fost si minunatele declaratii ale doamnei Firea,campania gen “mindru ca sunt roman”si afurisirea neamtului ca nu este ortodox.Cate un pic din fiecare, au dus la aceasta senzationala participare de 64 la suta.Cred ca psd-ul, nici in visele cele mai urite, nu au crezut ca o vor pati asa de rau.O contributie a avut si Antena 3 si RTV carora Klaus trebuie sa le multumeasca, pentru campania excelenta facuta.
Hmm.
Ce frapeaza e numarul participantilor la vot. Enorm. De acolo a venit diferenta.
Imi permit sa spun cateva chestii: nici campania ACL [catastrofala] nici cea PSD [mojiceasca] n-au castigat/pierdut alegerile.
Si nu cred nici in povestile cu interesele obscure. Ele exista dar nu misca milioane de oameni sa voteze anti-PSD.
Mai curand oamenii aia au fost miscati de saturatia si prostia propagandei PSD. Sa ma injure Ciutacu dar un rol important in pierderea alegerilor il au si RTV si Antena 3. Opusul nu e valabil. La B1 si Realitatea nu se uita mai nimeni sau mai exact sunt convinsi doar talibanii.
Asa incat e foarte probabil ca pupincurismul exagerat al “presei” pontiste sa fi iritat peste 1-2 milioane de romani. Cand ala e proslaviti din sculare-n culcare pe toate posturile mari tv exista riscul ca multora sa li se aplece.
Apoi exista nesimtirea absoluta a modului in care generalul izmeana a organizat alegerile in tara si prostia MAE-PSD cu diaspora.
Eu am scris parca si aici ca mi-a luat ore bune sa pot vota in tara pentru ca nu eram in localitatea de domiciliu [scriptic]. Si am zis ca sunt cu siguranta milioane ca mine. Cand “nu mai sunt liste suplimentare sau formulare” si alergi sa cauti o sectie de vot unde sunt [cazul meu] esti enervat. Culmea e ca nici mojicia cu care am fost tratat ca alegator in Romania nu m-a convins sa votez anti-Ponta pt. ca nu dau 2 bani pe Johannis. Mi se pare paralel cu functia de presedinte. S-ar putea sa ma insel. Cert e insa ca sigur, sigur, multi alti oameni care au avut aceleasi probleme ca mine s-au enervat si au povestit.
Cand esti la butoane si organizezi alegerile si o faci prost [pt ca repet – probleme multe cu votul au fost si in tara la turul I] iti asumi.
Cumulati astea 2 cu faptul ca n-avem presa ci propaganda si ca oamenii si-au pierdut increderea in mijloacele de informare clasice si cu faptul ca in mediul online curentul anti-PSD [bun/rau propagandistic sau sincer] domina si aveti un raspuns.
Oricum din alegerile astea eu trag o concluzie clara:
NU avem presa in Romania. Avem propaganda pro sau contra. Daca aveam mijloace de informare nepartizane si corecte oamenii ar fi evaluat mai exact calitatile si defectele ambilor. Degeaba trambiteaza A3 si RTV-ul defectele [reale si multe] ale lui Johannis din sculare-n culcare daca nu ii cred decat talibanii lor. La fel si in sens invers.
Multi au votat anti-PSD, anti-Ponta. Enorm de multi. Pentru ca ce e prea mult strica. 6 milioane de oameni n-au cum sa fie toti prostiti cu hotnews sau adevarul, realitatea sau b1. Dar e posibil sa fie cateva milioane enervati de cultul personalitatii lui Ponta cel atotfacator de bine si miluitor cu 100 de lei la salariu.
Ponta a pierdut alegerile pt ca in Romania n-avem presa nepartizana si pt. ca omul are cultul personalitatii iar presa favorabila lui l-a deservit din plin.
End of story.
iohhnis e neamt . e deajuns ca lumea sa il voteze masiv. o masa de oameni ce nu urmareste politica, insa simte nevoia de o schimbare,si schimbarea penru un om neinformat e intotdeana perceputa simplu. iohnnis=neamt ponta=poltican tipic. deci votam stupid si intr-u mod comod.
eu am votat ponta char daca sunt din ardeal.
suntem un popor care inca nu si-a dezvoltat o constiinta de cetatean.
exact asta ma gandeam si eu. ceva nu se leaga. si nu este vorba de dorinta noastra de a pune infrangerea pe teorii conspirationiste, dar ceva s-a intamplat intre orele 21 si 23. eu cred ca este doar primul act dintr-o tragicomedie care se va intinde pana in 21 decembrie. p.s. Madam Pipidii a primit bani de la rusi in calitate de reprezentanta a societatii civile? daca da, atunci de aici incepem cu explicatile!
Matematic, nu diaspora a castigat alegerile, pentru ca acolo au fost doar vreo 400000 de voturi. Dar impactul emotional al cozilor de la vot? Cate familii din Romania nu au cel putin un membru plecat in strainatate? Indiferent cat s-au chinuit televizunile sa ascunda cozile alea, ele au existat si cei din tara au aflat de ele, chiar de la cei aflati la coada.
De asta a pierdut alegerile Ponta:
http://www.gandul.info/puterea-gandului/tara-imnului-bine-cantat-sau-cum-fiecare-pasare-pe-limba-ei-piere-13556080
Nu sunt de acord cu tine cand spui ca nu a gafat in ultimele 2 saptamani. A facut-o, si inca din plin.
Iohannis n-a castigat alegerile. Ponta le-a pierdut. Dezastruos. Iohannis n-a muncit ca sa castige si nici echipa lui de campanie n-a avut vreun merit, dimpotriva – si-au dat cu stangul in dreptul de cate ori au avut ocazia. Sasul a fost pur si simplu beneficiarul unei conjuncturi favorabile si o armata de postaci facebookisti a muncit ptr el voluntar. A fost triumful prostiei asupra ratiunii si bunului simt.
Pe de-o parte, cred ca e si vina noastra, a celor care am incercat sa combatem pe social media turma portocalie, dar am renuntat repede, pentru ca argumentele logice nu functionau.
Un jurnalist adevarat nu un oportunist, stiu ca stii mai multe decat pot fi scrise, a fost sah- mat !O lectie pentru politicieni sa invete .
Salut Victor,
Luand in considerare vizita membrului BEC la ACL, exista posibilitatea unui blat in care sa fie implicat chiar si BEC’ul?
Mersi!
Draga Victor, lasa-ma sa cred ca macar tu intelegi unde si de ce a pierdut Victor Ponta.
Asa cum ieri pe la ora 15:30 comentam pe blogul lui Radu Tudor, stiam doar urmarind trendul exit poll-urilor de pana la ora 14 ca Ponta va fi invins crunt. Nu mai reiau calculale matematice ca orice inginer (ca tine) e in stare sa le faca.
De ce a pierdut Ponta:
– a ignorat buturuga mica (diaspora)
– a ignorat buturga mare (Internetul)
Buturuga mica a avut efectul de bulgare: mama, tata, sora, fratele, X,Y votant anti-Basescu (nu neaparat pro-Ponta) sau pro-Ponta, sunati de la coada la vot din strainatate sau chiar din fata calculatorului.TV-ului din cafenea de catre copiii plecati la munca, au votat emotional. Inmulteste cateva sute de mii de votati cu un factor de 2-3 si stii cam ce impact a avut diaspora.
Buturuga mare: degeaba ai RTV,A3 si bagi milioane de euroi. Internetul e moca si fraieri (care-si expun liber viata pe Facebook) sunt destui. Aia sunt cel mai usor de manipulat.
Edward Snowden spunea ca CIA ar trebui desfiintata deoarece guvernul SUA are o arma mai puternica, mai ieftina, mai eficianta: Facebook.
Oamenii din PSD sunt prea invechiti, nu inteleg nimic din noua ordine mondiala. Cei de la TSD au invatat ca papagalii tehnici de manipulare predate in scoli in anii 80. Suntem in 2014, oamenii sunt manipulati altfel, electronic, mesaje subliminale.
Esti inginer, esti genial, ma asteptam macar tu sa intelegi mecanismele astea fine.
Si putina scenarita
Pe RTV a aparut deja un articol de incriminare a UNPR pentru pierderea alegerilor. Apoi apare Negoita cu declaratia privind retragerea de la guvernare.
Ce presimt eu: PSD-ul vrea sa joace strategic, or sa ceara in culise UNPR-ului schimbarea barcii [oricum sunt mercenarii de serviciu] asa incat PSD-ul sa piarda guvernul si sa avem guvern ACL. Adica premier PDL. Strategic, un guvern cu premier PDL e cea mai buna chestie pt PSD in perspectiva alegerilor din 2016.
Si ca sa nu ne complicam in calcule va explic mai simplu: ACL-ul are nevoie si de UNPR si de UDMR dar – atentie – si de PMP ca sa aiba majoritate in ambele camere. Adica la 2 ani de la caderea lui Boc sa avem un nou regim basist. N-are sens sa elaborez. Cred ca va dati seama ce inseamna asta.
Strategic retragerea de la guvernare si un guvern PDL e ca mai buna solutie… pentru PSD la alegerile din 2016.
Mai ramane un hop – trebuie convins Ponta sa se sacrifice.
Ponta, la fel ca si Antonescu, a pierdut pentru simplul motiv ca nu a livrat promisiunile facute electoratului si pentru ca, in cei doi ani de guvernare au iesit la iveala carente pe care majoritatea le-a considerat ca fiind incompatibile cu functia de presedinte.
Un lucru ma nedumereste: Judetele care erau locomotive electorale ale PSD (judetele “turistice” din sudul tarii) au incetat sa mai produca voturi pe la pranz. S-a intamplat ceva care le-a taiat aripile turismului electoral organizat de PSD.
Expilcatia rationala e foarte simpla:
MANIPULAREA
Poti sa manipulezi daca ai TUPEU, daca ai CU CE si daca ai PE CINE.
In ultimii 10 ani a vazut tot omu’ ca tupeu a existat cu caru.
Au manipulat cu institutiile statului care asa cum s-a dovedit in ultimul timp fac parte din regimul Basescu si se implica foarte mult pentru a-si apara privilegiile ( CSM, ICCJ, CC, BEC, servicii, ambasadori numiti de base, procurori facuti peste noapte judecatori etc.)
Sigur ca avand in vedere starea jalnica a invatamantului din ultimul timp au avut si pe cine. S-a ajuns ca sa-ti trimita diploma acasa numai sa-si ia banii.
Cheia rezolvarii situatiei:
PSD se retrage de la guvernare si-si curata partidul astfel incat sa devina credibil. Degeaba vi la guvernare si te stradui sa faci cateva lucruri bune daca astea sunt anulate de imaginea jalnica pe care o are partidul.
Vi la putere constati ca ai majoritatea institutiilor statului integimentate politic sub aripa regimului Basescu si nu faci nimic.
Evident ca aici au gresit imens, s-au bucurat numai de putere fara ca sa lupte cu regimul. Nu poti sa speri ca poate, poate unele institutii or sa treaca in barca ta fara sa ai un plan b pt. situatia in care nu o sa se intample asa.
Intotdeauna oamenii aleg varianta care le convine. Astfel, institutiile astea au simtit ca unite in jurul lui Claus Base o sa poata sa ramana in continuare la putere.
In tot raul e un bine!
Daca nu o sa treaca in opozitie PSD-ul o sa fie de N ori mai tare hartuit de institutiile basiste. Poate o sa inteleaga asta si ,,marii” strategi. Astfel, vor cadea si multi oameni nevinovati in acesta batalie.
Daca vor face pasul asta nesiliti de nimeni, va fi apreciat gestul la alegerile din 2016 cu conditia sa-si reformeze din temelii partidul.
Ar mai fi si varianta ramanerii la putere si a luptei pe fata pentru demascarea oamenilor din institutiile astea basiste. Riscant dar poate ca ar merita incercat. Sunt convins ca procedand asa ar incepe sa recapete din credibilitate.
Legat de tabara ,,castigatoare”
Claus & Base se vor lupta pentru a lua si guvernarea.
Se vor folosi de manipulare in continuare pentru a justifica esecurile economice viitoare. Vor fura ca si in trecut si vor da vina pe comunisti pentru ca nu va mai ramane bani pentru mariri de salarii.
Au pe cine sa manipuleze? Sigur ca au, ca doar nu pot sa se destepte oamenii peste noapte.
Daca tot te-ai inspirat din fotbal, probabil Ponta trebuie sa invete ca meciul nu se castiga pe posesie (el a vorbit, neamtul a tacut)…ci pe goluri. Si aici nu neamtul a marcat, ci Ponta si-a dat autogol.
Gabi Firea m-a enervat si pe mine care eram anti-pdl-ist, dar pe aia indecisi?
Explicația e foarte simplă, Victor: URA împotriva PSD-ului, sau, mai degrabă, împotriva aroganței liderilor, sau spectrul de a-i vedea de-acum înainte încă 5 ani cu toate puterile statului în mână. Ura și spaima a scos din case plus 15% din nevotanți. Și dacă se vota o păpușă de plastic împotriva PSD-ului, câștiga păpușa.
Am acelasi sentiment ca votul nu a contat- din nou. Senzatie teribila de experiment pe romani.
Cat veti putea spune, dle. Ciutacu, incercati sa spuneti, cat se va mai putea spune.
Si cand te gandesti cum defilaul cu lozinca votului liber… albul e negru si negrul e alb.
Vai de vremuri, vai de noi!
Pentru prima data in istoria postdecembrista, oamenii nu au vota un Om, au votat o Idee. In sfarsit, Romania intra in randul democratiilor avansate, unde dezbaterile se fac pe mai ales pe principii nu pe carisma.
In acest caz, Ideea nu este cine stie ce: sustinerea justitiei, dreptul la vot, respectul fata de romani. PSD-ul sta cel mai prost la capitolul justitie, au gafat-o cu dreptul la vot in strainatate iar respect nu au aratat tinand cont ca au crezut ca romanii vor pune botul la atacuri iefine (vinde copii) si galeti cu alimente.
Or fi votat vreo 400 sute de mii in Diaspora dar, pe langa ei, mai sunt 2.5 milioane. Toti oamenii astia au rude, prieteni si access la Internet. Bataia de joc suferita de “capsunarii” nostri a enervat vreo 2 milioane de oameni din tara care rar voteaza dar care au dat de pamant cu Ponta si PSD-ul lui.
Sa fie invatare de minte.
Ok, ce urmeaza? Parerea mea este ca primul pas pentru ruperea tarii a fost facut. Urmeaza peste 1 an punerea in discutie a regionalizarii, peste 2 la alegeri referendum pentru regionalizare si peste 4 ani si jumatate ruperea. Astept contestari.
Revin cu o intrebare/indiciu care mi s-a lipit de creier: patriarhul ‘fezanda’ prin predica sa de ieri- atentie! ieri inainte de pranz, despre strainul bun pentru neam, dand exemplul regilor Romaniei, ce sa vezi, nemti la baza.
Vai de sufletul nostru!
tema copiilor a fost una dintre cele mai cretine
Deci eu sunt singurul care am cazut in capcana lozincilor “Romania lucrului bine facut”, “ceasul facut de bunicul”, “mai bine pierd alegerile decat sa fiu marlan”, “eu nu ma aliez cu nimeni”, “imi cer scuze daca am jignit pe cineva in campanie”? Trebuie sa recunoasteti ca lucruri din astea nu s-au auzit foarte des in Romania post-decembrista.
Asta in opozitie cu “mandru ca sunt roman ortodox”, “nu lasam lumea sa voteze ca nu ne lasa legea”, “fac aliante cu toti caraghiosii precum Vadim si DD”.
Cu siguranta nu sunt singurul care a cazut in capcana asta, sora-mea de exemplu a votat prima data in viata ei exact pe motivul asta (si are drept de vot din 99).
Cum se vad lucrurile de aici de departe: Basescu a fost/este un badaran si e o rusine sa avem asa presedinte. Ponta nu-i foarte departe de el oricat l-ar sustine anti-“basistii”. E precum in poanta aia “sa omoram toti extremistii”.
Ca mi-am adus aminte, o chestie recenta care arata aseamananare dintre Ponta si Basescu: la prima “confruntare” televizata Ponta i-a spus lui Johannis ca era mielusel cand era la el in birou. Cateva zile mai tarziu Basescu scoate un clip penibil in care zice ca Ponta era pisoias la Cotroceni (chit ca din clip nu rezulta absolut nimic). Absolut jenant dar iata-i pe cei doi cu aceeasi mentalitate – de fapt in capul lor, Ponta si Basescu se simt regi si stapani pe biroul in care-i primesc pe “supusi”.
Si o ultima remarca: da cred ca exista “basisti”, exemplu perfect e Elena Udrea (uitati-va la ultima ei declaratie) – din fericire numarul lor cred ca e destul de mic si nu m-ar mira daca as afla ca si-au impartit voturile intre Ponta si Johannis.
Traiaca bunul simt!
Revenire 2 (cu scuze): nici sociologia nu are raspuns pentru acest ‘fenomen’ turul 2 (L. Dragnea):
Și totuși în 14 zile și 7 ore Victor Ponta a mobilizat încă trei milioane și jumătate de oameni împotriva sa, oameni care nu-l votaseră pe Iohannis în primul tur (optând pentru alți candidați sau stând acasă), oameni care ar fi putut bine mersi să nu vină la vot în turul doi. În medie 10204 oameni pe oră, 170 de oameni pe minut, 3 oameni pe secundă. În practică cei mai mulți și-au format părerea în ultimele zile sau chiar duminică.
Iohannis a luat aproape la fel de multe voturi ca Iliescu în 2000, când acesta se confrunta cu Vadim.
Cum de a fost posibil?
(restul pe http://sociollogica.blogspot.ro/)
.. sau poate oamenii s-au saturat de golanie si mojicie “pe micul ecran” ca si in presa si politica, si au ales singurul om civilizat…
De parca Ponta si curtea ar fi mari specialisti in ceva sau mari oameni politici..
Am fost si sunt un om de dreapta (ca si ideologie), dar sunt destul de cerebral sa consider ca orice natie trebuie sa aibe in esalonul ei politic un partid de stanga puternic.
Am votat anti-psd. Am votat fiindca am fost facut prost, lipsit de discernamant, am fost mintit in fata. Am votat fiindca eu nu cred ca daca unul ma injura de nevasta azi, maine poate sa mai stea la masa cu mine. Am votat fiindca nu mi se pare normal sa crezi ca tu esti stapanul meu.
Insa culmea este ca il consider pe V Ponta, omul care poate reforma PSD-ul. Il consider inteligent si capabil sa faca lucruri in acest partid socialist. Nu pot sa inteleg de ce a acceptat sa aibe in spate aceiasi baroni. Nu pot sa inteleg de ce a preferat sa ma trateze cu aroganta (ex: “eu am sa mananc popcorn” – este o metafora desigur). Nu inteleg de ce nu a venit in mijlocul nostru (25 – 35 ani) si sa asculte ce ii spunem. Pentru toate astea am votat anti-psd.
Sunt din Sibiu. Il consider capabil pe Klaus. Dar asta nu inseamna ca am orgasm acum. Vreau sa nu il mai vad pe Blaga, Videanu, etc. Vreau sa vad ca taie acolo. Altfel, o sa votam iar pe principiul anti-basescu 2012, anti-psd 2014.
Si mai este o chesti la PSD. Noi astia de acum, vom fi pensionarii de maine. Nu cred ca vor ca noi sa inaintam in varsta cu tinand in minte fraza “Toti din Diaspora au votat”
Asa ca dragii mei, oricat de dreapta am fi noi (sau nu) avem nevoie si de PSD (pentru a exista echilibrul). Dar dragul meu PSD, te rog frumos, reformeaza-te.
P.S. Si un mesaj pentru Olguta Vasilescu. Te rog nu vorbi de somajul 0 din Sibiu. El a fost realizat dupa ani de munca. Sunt convins ca si tu poti asta, dar ca sa reusesti trebuie sa o lasi mai moale cu “zeflemeaua” la adresa altora. Trateaza cu respect si vei primi respect.
Ziaristi/presa: Te rog, fa-ti datoria asa cum trebuie, lasa partizanatul. Nu te ajuta si nu ne ajuta.
Eu cred ca o incercare de explicare rationala ar fi baza pe 3 idei (poate gresite; mi le asum):
– cand s-au facut numire la DNA atunci s-a rupt ceva in fiecare din cei 7,4 care au sperat altceva; cu pactul de coabitarea, mai treaca mearga, dar asta a fost un “acid test” pe care domnul Ponta l-a picat. Poate nu avea cum sa faca altfel, poate telefoanele ambasadelor sunu dar …
– cand a facut numiri in govern si in toate institutiile calitatea celor selectati a fost execrabila. Pentru multi, marea lor calitate a fost (si este) ca sunt colegi/prieteni (in general “tuteri” – in sensul evreiesc al termenului) ai dansului. Sa ne gandim la Banicioiu, la Valcov, La domnisoara Petrescu, la Sova… Ce am sperat si ce am primit (dpdv al competentelor, reformelor)?
– si ultimul punct sa urmarim banii – ei sunt cauza lucrurilor. Investitiile publice au fost mai mici in 2013 cu aproape 8% nominal iar anul asta au scazut in prima parte a anului cu 42% iar acum sunt “doar” la -24% dupa 10 luni. Mii de firme din tara sunt in insolventa din aceasta cauza – si ele au avut sute/mii de angajati fiecare. De aici si demobilizarea – fata de ultimele voturi – ale electoratului anti-basescu.
Poate gresesc dar asta mi-a trecut prin cap acum…pacat de o sansa ce a fost irosita si tare mi-e teama ca este un tren care nu opreste de multe ori in aceiasi statie.
Era odata, printr-un decembrie 22 o piata cu multa lume adunata ca la urs. Deodata cineva a inceput sa traga niste gloante. Si uite asa s-a aprins fitilul. Dupa care masele s-au calcat in picioare, dupa care “jos comunismul” dupa care, in turul 2 .. sariti ca se otraveste apa la Sibiu, vin rusii la Baneasa … etc.
Apoi intr-o zi de toamna cineva trage iar niste gloante in multimea adunata ca la urs. S-a tras bine … la cateva cozi in diaspora … dupa care …sariti vin comunistii … s-au mai adunat doi agitatori sa se bata intre ei sa atraga niste carabinieri cu lacrimagone, niste bastoane pe cocoasa catorva nevinovati care erau si ei pe acolo …
Mie mi se pare ca reteta e identica … psihologia “ciobanasului din carpati” e aceeasi …doar ca acum wireless-ul e gratuit, nu mai trebuie invastitii masive … ne cumparam acum pulanele singuri … de pe ebay, gata decodate.
Noapte buna Romania, un judet undeva la marginea Germaniei.
Pana acum de fiecare data,exit pollul a fost contrazis cu 1,2 procente…da acuma 54 la 46 asta suna ciudat tare.inseamna ca aia ds fac sondaje si se dau sociologi ar trebui sa si mai vada un pic de treaba….acu sa speram ca nu vom sta pe loc pana in 2016 intr o cearta continua intre guvern si presedinte ca pana acum
@bigradu: hai ca-n ultimul paragraf te apropii; de una dintre explicatii 🙂
Pai dle Ciutacu, nu este foarte complicat. Eu sunt o persoana simpla care nu am agreat nici persoana Ponta si nici persoana Iohannis, si am votat cu neamtu`. Multiplica aceasta situatie la nivel national si da rezultatul actual.
Motivul sau motivele, simple:
1. De doi ani si jumatate PSD produce doar gargara.
2. Transpune-te astfel: stau 7 ore la RAND (nu de lapte, paine sau butelie) sa votez si la final nu reusesc (turul 1).
3. Antena 3 si Romania TV, proslavind PSD-ul a uitat sa vorbeasca despre Romania de la firul ierbii (locuri de munca, somaj, etc)
4. Ne-am saturat de vorbitori; toti fostii presedinti au vorbit mai frumos, mai rapid si mai incisiv decat neamt. SI??? Repet, SI??
5. Nu regasiti unde a gresit Ponta (cum de nu atribuiti greseala alegerilor eronat organizate in afara tarii !!!!; pai nici nu este nevoie sa gresesti sau sa nu gresesti. Trebuie doar sa intelegeti ca ne-am saturat de vanzatori de vorbe, iar Ponta cu PSD de doi ani vand vorbe catre popor.
6. In contextul in care ai totul=guvern, majoritate parlamentara, nasi, fini, combinatori in spatele tau, incredere populara, tu PSD+Victor Ponta nu realizezi nimic timp de 2,5 ani, ESTE FOARTE GRAV!!!!
Din punctul meu de vedere e destul de simplu. Pesedistii si propaganda pesedista l-au facut presedinte pe Iohannis. Cat cacat au aruncat televiziunile si urlatoarele in Iohannis(si in Antonescu inainte). Cine se astepta la tradarea PSD-ului in USL? Poate ca unii se asteptau, dar multi nu.
Pesedistii si-au aratat adevarata fata, iar oamenii au raspuns ca atare.
romanii nu inteleg nimic din nimic. tot ce scriu este pe linga orice. acum in europa se repeta experimentul american. ca sa ai un stat european ai nevoie de un popor dupa chipul si asemanarea celui facut sa fie model si in care atit istoria ca si traditiile si sarbatorile sint date de conducatori. cine stie ce-i asta o sa inteleaga ca principala arma este divide et impera iar biciul de corectie este criza care are ca prima consecinta foamea. nimic nou!
discutiile despre nu stiu cite romanii sint ireale ca si cele despre nu stiu ce studii ale “specalistilor” din vest despre care romanul nu poate spune nici cine le-a finantat si nici cu ce scop. ce explicatie se poate da faptului ca alcolicii vestului au virste incepind cu 12 ani iar criminalitatea cu ratele cele mai rapide de crestere este in rindul minorilor cind se stie ca educatia dura este interzisa la „civilizati“? ce stiu romanii despre noua generatie a vestului numita porno generation? cum isi explica violurile frecvente ale minorilor in care victimile sint copii in general sub 12 ani? de dragul stiintei nu face nimeni nimic ci doar pt bani si putere lucru pe care romanii nu-l pot constietiza asa ca multe altele dupa cum se vede. alegerile au fost cu regie (exclus a localnicilor cu zero experienta!) introdusa din timp iar un popor extrem de naiv ca al nostru nu poate sesiza asa ceva. mitul nemtilor seriosi a pornit de mult iar dupa 8 ani de nenorociri era clar ca clica politica care a administrat (ei nu pot cunduce nimic!) tara nu avea sanse de continuitate. solutia era sa-ti tragi in fata adversarul ca sa-l poti compromite prin impingerea nereusitelor anilor trecuti pe seama acestuia. romanii dupa cum o dovedesc zi de zi nu au o memorie a trecutului nici macar a celui recent asa ca manipularea acestei mase de manevra creata incepind inca din anii 60 cu ajutorul industrializarii este foarte usor de condus in orice directie se doreste. ca sa incepi cu propaganda anticomunista in anul 2014 de parca ar fi anii 70 depaseste orice in materie de aberatii petrecute in lumea larga a ultimului secol! vestul are o experienta vasta in stapinit popoare asa ca stiu sa-si caute si sa-si „creasca“ oamenii din timp. exact ca si in cazul concernelor si statele vor primi administratori straini deoarece „reformele“ vor fi introduse fara sentimente. elop si nokia sint un expemplu din multele care pot fi citate. romanii sint la aceasta ora poporul cel mai rupt de realitate si pe care n-o poate intelege absolut deloc. explicatiile pe care le dau diferitelor evenimente sint de-a dreptul hilare si nu fac decit sa confirme descrierea omului de afaceri german care a spus despre noi romanii in anul 2010 intr-un articol aparut in revista forbes ca sintem un popor naiv care se crede foarte destept si smecher. a tinut sa adauge cu toti gindesc pe termen scurt iar asta confima faptul ca scenariile pe termen lung nu au producatori localnici ci doar executanti. speranta romanilor in investitii straine sint inca o dovada de naivitate extrema. politicienii nu pot aduce pe nimeni iar daca romanii ar fi citit macar ziarele din cind in cind ar fi aflat ca numitii investitori nu investesc banii lor ci ai statelor.
in gazeta de sud se scrie in 2011 cadouri de milioane pt ford.
germania nu are 2400 miliarde datorii ci 6200 cum s-a scris in die welt din data de 22.03.2010 ceea ce in cea mai optimista varianta ar insemna ca astazi a depasit granita celor 8000 de miliarde. in plus la aceasta ora economiile europei se pregatesc de recesiune. investitorii germani nu-si investec banii nici in tara lor -die welt din 22.06.2014- asa ca in romania nu se pune o astfel de problema. cine se va uita la situatia din germania va observa ca economia informala depaseste cu 500% economia productiva asa ca directia investitiilor este clara iar asta nu inseamna locuri de munca. vestul are la aceasta ora recorduri in materie de somaj. si daca se va investi in ceva in romania de catre nemti va fi dupa modelul aeroportului din mlastini din sibiu. si daca va vor face autobenzi vor depasi recordul de incasari stabilit de bechtel. acesta este standardul nemtesc pe care-l folosesc si in tara lor unde preturile contractate pt orice constructie sint pina la terminarea lucrarilor de 2-4 ori mai mari. exemplu sta aeroportul din berlin unde au disparut fara urma 2,6 miliarde pina acum. nu exista ancheta deoarece contractele sint secrete si nu pot fi cercetate de nimeni. amanunte in tagesspiegel din 02.04.2014. prognozele sint ca pina la urma costurile vor urca la 8 miliarde pornind de la pretul contractat initial de 2 miliarde. cum platesc concernele impozite scrie in tegesblatt.lu din 05.11.2014. deci intre realitate si ce „cred“ romanii nu exista nici cea mai mica urma de lagatura. in 1990 se credea ca daca a disparut ceausescu se va trai in wonderland. la 25 de ani distanta se crede ca un sas care nu vorbeste bine nici o limba v-a construi un wonderland. 🙂
romanii vor invata in urmatorii ani plinsul cu sughituri. 🙂
Nope – numarul de votanti a fost pur si simplu prea mare. Exista o limita a capacitatii de “vot” a judetelor din sud si est. Si a fost atinsa. Sa nu uitam ca marea majoritate a celor plecati in strainatate vin fix din acele zone sarace [si nu sunt clasa aceea cu studii proslavita prin presa ci sunt pur si simplu “capsunarii”]. Limita de vot din sud si est a fost atinsa. Problema vine din numarul urias de oameni care au venit in plus – si e vorba de cam 2 milioane.
Prezenta reala la vot – raportata la cati majori mai sunt in tara – sare bine de 75%.
Nu a castigat Iohanis! A pierdut Ponta!
A pierdut pentru ca minciuna si spectacolul (care ar fi trebuit sa-i fie sustinere) au fost grosiere, au sfidat bunul simt. Consecinta a fost ca 6 milioane de oameni, au reusit sa va dovedeasca, ca nu sunt o masa de imbecili care se lasa manevrati grosolan. Suntem in secolul XXI si accesul la informatie al celui simplu, de pe strada, este mult mai facil. Sa verifice adevarul unei stiri este aproape o joaca. Ati subestimat acest tip de electorat si v-a dat o lectie usturatoare. Neconvigatoarea (din toate punctele de vedere) Monica Macovei a reusit o performanta ignorata si minimizata. Ar fi trebuit sa fie primul semnal de alarma. Protestele cu “tinerii frumosi” au fost ignorate, minimizate dar cel mai grav este, ca au fost ridiculizate! Un alt semnal! Poate ca exista o teorie a conspiratiei, dar nu are ce cauta aici. Asta au si incercat cei 6 milioane sa dovedeasca. Cu arta, inspiratie, creativitate, finete, viziune si… tehnologie se manipuleaza mai nou masele. Un segment de populatie cu un handicap major in fata calculatorului si un alt segment, dezinhibat, care a inteles, a folosit si foloseste in continuare potentialul urias al acestuia.
Asteptam cu interes concluziile tale, Victor Ciutacu. Am si eu niste mici pareri in privinta motivelor:
In timpul regimului Basescu, s-au substituit metodic valorile reale ale unei societati moderne cu instinctele primare agresive si violente. Societatea a fost “educata” sa aprecieze mesaje de genul “facem dreptate, ii bagam la puscarie” in locul mesajelor gen “obtinem crestere economica”, “promovam valorile culturale”. Distructiv versus constructiv. Acesta e de fapt modul fundamental prin care regimul Basescu a distrus Romania.
Pe o societate transformata in burete de absorbit mesajele distructive cum am spus mai sus, s-au impins mesaje gen “comunistii”, “pro-rusii”, “pro-chinezii”, “puscaria” care au fost absorbite extrem de bine deoarece societatea era educata ca mai sus.
Retelele de socializare au atins foarte mult electorat “necalificat” sa discearna corect. Necalificat inseamna cu sistemul de valori alterat ca mai sus. Si l-au atins cu mesajele celor care au avut o prezenta mai puternica in mediul online, care sunt indiscutabil “basistii”. Acele caricaturi mediatizate pana la refuz.
Cam asta a fost. Celor care spun “nu mai puneti vina pe Basescu” eu le spun ca da, Basescu e de vina pentru alterarea societatii in acest fel. Societatea nu e capabila sa rejecteze valorile elaborate daca e hranita metodic cu mesaje ce apeleaza la instinctele primare, deoarece creierul uman alege intotdeauna calea cea mai usoara (path of least resistance), si evident ca toti sunt mai calificati in domenii care sunt intiparite in creier de milioane de ani.
Poporul nu s-a trezit deloc, la aceste alegeri. El a fost manipulat timp de multi ani si indretptat spre acest tip de gandire non-constructiva.
Ce se poate face, oare ?
Deocamdata (5-10 ani), nu prea mult. Societatea trebuie sa sa dea cu capul foarte des de problemele provocate de alterarea valorilor ei fundamentale, si de fiecare data o sa invete cate ceva, putin cate putin. Evolutia o sa fie lenta, cu exceptia cazului (neverosimil) in care cei care au alterat valorile societatii realizeaza ce au facut si inceteaza sa faca asta, pentru binele natiunii.
Un lucru care ar putea accelera evolutia spre pozitiv a societatii este o educatie mult mai puternica incepand din primii ani de scoala, si promovarea ideii ca prin educatie este cel mai bun mod de a reusi in viata.
Deocamdata munca in afara Romaniei combinata cu nivelul slab de trai din tara noastra le demonstreaza tinerilor ca pot supravietui decent si fara educatie, un lucru nociv pentru Romania (deoarece, printre altele, alegem lideri slabi, primitivi) dar benefic pentru celelalte tari.
Domnule Ciutacu,
Iata parerea mea despre ce s-a intamplat in aceste alegeri:
In timpul regimului Basescu, s-au substituit metodic valorile reale ale unei societati moderne cu instinctele primare agresive si violente. Societatea a fost “educata” sa aprecieze mesaje de genul “facem dreptate, ii bagam la puscarie” in locul mesajelor gen “obtinem crestere economica”, “promovam valorile culturale”. Distructiv versus constructiv. Acesta e de fapt modul fundamental prin care regimul Basescu a distrus Romania.
Pe o societate transformata in burete de absorbit mesajele distructive cum am spus mai sus, s-au impins mesaje gen “comunistii”, “pro-rusii”, “pro-chinezii”, “puscaria” care au fost absorbite extrem de bine deoarece societatea era educata ca mai sus.
Retelele de socializare au atins foarte mult electorat “necalificat” sa discearna corect. Necalificat inseamna cu sistemul de valori alterat ca mai sus. Si l-au atins cu mesajele celor care au avut o prezenta mai puternica in mediul online, care sunt indiscutabil “basistii”. Acele caricaturi mediatizate pana la refuz.
Cam asta a fost. Celor care spun “nu mai puneti vina pe Basescu” eu le spun ca da, Basescu e de vina pentru alterarea societatii in acest fel. Societatea nu e capabila sa rejecteze valorile elaborate daca e hranita metodic cu mesaje ce apeleaza la instinctele primare, deoarece creierul uman alege intotdeauna calea cea mai usoara (path of least resistance), si evident ca toti sunt mai calificati in domenii care sunt intiparite in creier de milioane de ani.
Poporul nu s-a trezit deloc, la aceste alegeri. El a fost manipulat timp de multi ani si indretptat spre acest tip de gandire non-constructiva.
Ce se poate face, oare ?
Deocamdata (5-10 ani), nu prea mult. Societatea trebuie sa sa dea cu capul foarte des de problemele provocate de alterarea valorilor ei fundamentale, si de fiecare data o sa invete cate ceva, putin cate putin. Evolutia o sa fie lenta, cu exceptia cazului (neverosimil) in care cei care au alterat valorile societatii realizeaza ce au facut si inceteaza sa faca asta, pentru binele natiunii.
Un lucru care ar putea accelera evolutia spre pozitiv a societatii este o educatie mult mai puternica incepand din primii ani de scoala, si promovarea ideii ca prin educatie este cel mai bun mod de a reusi in viata.
Deocamdata munca in afara Romaniei combinata cu nivelul slab de trai din tara noastra le demonstreaza tinerilor ca pot supravietui decent si fara educatie, un lucru nociv pentru Romania (deoarece, printre altele, alegem lideri slabi, primitivi) dar benefic pentru celelalte tari.
Tot cu invinsii??
7,5 milioane de oameni voteaza anti-Basescu in 2012. In conditiile in care 80% din campania lui Ponta era identificarea lui Iohannis cu Basescu, de ce nu s-a regasit numarul asta si in ziua votului?
Este chiar ciudat, pentru ca in timpul dezbaterii Ponta a incercat obsesiv sa il compare pe ala cu Basescu. Antena 3 incearca asta de cand a inceput campania (cred ca nu s-a oprit nici acum, saracul Dan Constantin si-a inlocuit Caps Lock-ul peste noapte si s-a intors la treaba). Ce s-a intamplat?
Cateva date:
1.Victor Ponta a obtinut cele mai multe voturi pentru un candidat Psd in turul 2 dupa Ion Iliescu – in jur de 5.3 milioane adica mai mult cu 500 de mii ca Nastase si cu vreo 100 de mii decat Geoana (in conditiile in care Geoana a avut sprijinul lui Antonescu). Mai mult, cu voturile astea Ponta il batea pe T Basescu si in 2004 si in 2009!
2. Ponta a castigat 1.5 milioane de voturi intre cele doua tururi adica mai mult decat voturile cumulate ale candidatilor care l-au sprijinit
3. Ponta a reusit cel mai bun scor (ca numar de voturi) al unui candidat Psd in diaspora (vor fi probabil 80-100000 de voturi)
Concluzia este ca, contrar a ce spun unii, baronii Psd si-au facut in mare parte datoria, nu cred ca se poate vb de tradare masiva.
Cat despre Johannis o singura observatie : numarul celor care l-au votat in plus in al doilea tur este de 2 ori mai mare decat al celor care au urmarit prima confruntare TV la posturile favorabile lui J, respectiv decat al totalului celor care au urmarit a doua confruntare. Deci, considerand prin absurd ca toti acestia erau nehotarati ce au votat cu J in al doilea tur, tot raman peste 1.5 milioane de oameni care, fara sa se intereseze deloc de campanie sau de prestatia lui J si fara sa il fi votat in turul 1, s-au dus sa ii dea votul in turul 2!
Asta e aritmetica, explicatia… cred ca fiecare are “intuitiile” lui, eu unul le astept si pe ale tale
Am auzit si eu de un SMS de pe telefonul lui Dragnea (sau unul clonat), dar asta face parte din “faulturile” meciului. Ramane principala problema: nu poti sa ai un mincinos, un hot si un incompetent in fruntea tarii.
Cred ca a sosit momentul ca procedurile de verificare a votantilor (inclusiv a celor care semneaza pentru candidaturile la presedintie) sa se simplifice cat mai mult, preferabil cu acces online si real-time la o baza de date cu CNP-uri. Asta daca papusarii partidelor si papusile lor vor asa ceva sau vor sa se intreaca in cine fura mai mult, cine are agentia de “turism” cel mai bine dezvoltata (cu cei mai multi si mai ieftini clienti) si cine are c—e mai mari sa-si puna paparuda in fata.
Asta este felul meu de a spune ca mi se pare suspecta atat diferenta intre cei doi cat si, mai ales, rapiditatea cu care Ponta a acceptat infrangerea (in pofida unui tupeu obraznic manifestat de 5 ani).
In sfarsit o comparatie intre doi looseri ai PSD: Geoana si Ponta. Primul a pierdut pentru ca fost prost(anac) dar al doilea a pierdut pentru ca e neam prost.
De ce am votat Iohannis? Ca sa taxez urmatoarele:
– impostura; detest ideologiile, insa am multe ingrijorari “de stanga”. Ponta si PSD au din “stanga” doar sigla de partid “social-democrat”
– pactul de coabitare cu basescu;
– numirea procurorilor de catre Ponta;
– continuarea acordului cu FMI;
– incercarea de a continua Rosia-Montana;
– gazele de sist si uriasa minciuna a independentei energetice, ca sa nu mai vorbesc de tabloul hidos al bataii luate de taranii din Pungesti de la jandarmeria care proteja Chevronul etc. Intr-un cuvant, multa, inuman de multa minciuna pentru un autoproclamat antibasist. Si-n timp ce Ponta&co faceau tot pe dos de cum au promis in campanie, trebuia sa mai suport si propaganda pixelului albastru de la tv pesediste. Propaganda construita pe sanatosul principiu basist “nu-i adevarat ce vezi, e adevarat ce-ti spunem noi sa vezi”.
Apoi, dupa ce PSD si haitasii lui mediatici m-au scuipat intre ochi pret de vreo doi ani, vine Ponta si-si pune bomboana pe coliva politica: nu-mi lasa 4 membri ai familiei, emigrati de ani buni in Franta, sa voteze. La niciunul dintre tururi, dupa 12 ore adunate de stat la coada. Pai, care dintre voi n-ar fi luat-o personal!?
Da n-a fost numa’ un vot negativ, impotriva Psd. Fiindca si pe mine m-a intrigat Iohannis, am cautat sa ma dumiresc singur ce-i cu el, n-am apelat la hapurile mediatice ale propagandei. Vorba lui, “de-ar fi sa cred ce aud la televizor, ar trebui sa ma impusc!” Asa ca am inceput sa urmaresc atent toate aparitiile lui publice direct de la sursa, nu ciopartite de tv, cum au vrut ele. I-am citit cartea autobiografica “Pas cu pas” si am vizitat Sibiul, sa vad orasul cu ochii mei si sa vorbesc cu oamenii de acolo. Guess what? Am aflat ca-mi place neamtul! Ce poti sa-ti doresti mai mult: sa reusesti sa si pedepsesti, sa si recompensezi pe cine trebuie, cu un simplu vot…
Sunt curios cum se argumenteaza ca internetul, probabil singurul loc in care esti la 3 taste de a afla toate variantele posibile despre un subiect, este considerat mijloc de manipulare.
Victore, se confirma faptul ca mass-media e (inca) a patra putere in stat. Are atata putere incat, fara sa vrea, poate sa-si omoare si propriul idol.
@danp, implicarea lui KWJ in adoptiile ilegale (e mult spus “trafic de copii”) e cat se poate de reala, exista documente si martori. Esti liber sa crezi sau nu, dar eu sunt din Sibiu si tema exista pe prin 1998.
@releniki, chestia cu “votul e o lozinca” a fost decupata din context si a fost o manipulare ordinara. E posibil sa fi fost chiar un declansator al reactiei Diasporei. Niciun moment VP nu a spus asa ceva, daca revezi prima dezbatere te vei convinge. Greseala a fost ca nu a dezmintit-o, si avea toate probele (video) s-o faca. Si chestia cu “lucrurile” si cea cu portofelul au fost scoase din context!
A mai existat un motiv de care n-a pomenit nimeni, dar care e cat se poate de real – sprijinul masiv pe care l-a primit KWJ din partea comunitatii neo-protestante(Bis. Baptiste, penticostale etc) din RO, cat si din Diaspora, unde exista mari comunitati. Mobilizarea generala a fost sunata si din cauza implicarii BOR in campanie.
@Catalin, tu afirmi “Retelele de socializare au atins foarte mult electorat “necalificat” sa discearna corect.”
De unde stii tu ca eu nu pot sa discern corect ? De unde atata aroganta sa poti face o asemenea afirmatie ? In loc sa vii si sa cauti adevaratele motive, vii si ma faci “prost”.
Aceleasi ganduri le-au avut-o si cei de la PSD, cum ca noi nu putem discerne si uite unde au ajuns.
oricum s-a terminat. Ma intereseaza mai mult, ce invatam noi ca societate (PSD, PNL, popoprul/populatia) din tot ce s-a intamplat. Ce luam din asta si adaugam la zestrea noastra ca sa ne ajute sa ne dezvoltam ?
Te intreb pe tine @Catalin, ce iei din asta ca sa te ajute sa te dezvolti ?
Mersi
@MmeButterfly – la chestia cu adoptiile ilegale se face frumos o investigatie si se ajunge la o concluzie. Iar daca neamtul nu a mancat din aceeasi farfurie cu Gadea&co, probabil ca nu o sa aiba imunitate in momentul in care se ajunge la concluzia respectiva. La faza ca votul e lozinca, problema principala nu e ca nu a negat. Problema principala e ca, prin abordarea pe care a avut-o in legatura cu votul din diaspora, a demonstrat ca fix asta crede. Iar la faza cu biserica ce pot sa zic, semeni vant…