Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Cum şi de ce a luat subit foc “Ora de foc”

Cum şi de ce a luat subit foc “Ora de foc”

“Ora de foc” a fost până ieri, din punct de vedere al audienţei şi impactului, cel mai de succes talk-show de la Realitatea TV. Nu ştiu (întrucât îmi scapă costurile şi veniturile) dacă şi cel mai profitabil. Prin decizie administrativă, realizatorii Oana Stancu şi Adrian Ursu au fost scoşi de pe post. Cu scandalul şi valurile aferente, că aşa-i tradiţia. Îi cunosc pe toţi cei implicaţi în povestea asta, ştiu şi elemente de subteran (evident, nu pe toate). Mi-e greu să comentez neutru şi fără patimă acest caz, tocmai d-aia am şi aşteptat să treacă un timp, să mă limpezesc. Încerc s-o fac acum, dată fiind importanţa lui, cu speranţa că voi reuşi să mă ţin detaşat.

Personajele media.

Oana Stancu şi Adrian Ursu sunt, profesional vorbind, impecabili ca ziarişti. Şi mă refer aici la meseriaşii de presă pe care i-am cunoscut, nu la parti pris-uri, la orice alte slăbiciuni umane sau de caracter. Am fost suficient de mulţi ani coleg de redacţie cu amândoi, unul mi-a fost şef, altul subordonat, cred că sunt un tip greu de înşelat. Orice li se poate reproşa pe lumea asta (în definitiv,oricui), dar nu că-şi fac prost treaba ori că le lipseşte dedicarea. Între altele, ambii au fost, destul de recent, la un pas să stingă lumina (şi să beneficieze de locuri de veci cu vedere la alee) din cauza acestei blestemate de meserii, că datorită mi-e imposibil să scriu. Uman şi profesional vorbind, enervarea lor e de înţeles. E oribil să fii concediat pe e-mail (apropo, atunci când vor să te aducă, investitorii sunt culanţi şi curtenitori, iar când scapă de tine se mulţumesc să-ţi dea un şut în cur fără somaţie) şi, mai ales, să te scoată patronul – cu aere de profesor – în faţa clasei. Înclin să cred că nici juridic nu-i chiar cuşer, dar pute viaţa de chichiţe şi compromisuri. În plus, toţi sunt majori, există avocaţi şi nu-i treaba mea să împart dreptatea în piaţa media.

Jucătorii şi interesele lor.

Sorin Ovidiu Vântu şi Sebastian Ghiţă sunt doi oameni de afaceri care ştiu bine ce vor (în esenţă, bani şi putere) şi care nu se împiedică prea tare de scrupule când e vorba să-şi atingă obiectivele. Le place să tragă sfori, adoră să fie în centrul atenţiei, joacă la oricâte capete (politice şi nu numai) e nevoie pentru consolidarea business-urilor şi a influenţei lor. Amândoi m-au ofertat în timp, nici unul dintre ei nu m-a convins să mă alătur proiectelor media pe care le-au dezvoltat, nici unul dintre ei nu m-a amăgit vreodată ca să am vreun motiv ulterior de dezamăgire. Acum, oricât de apăsat ar nega SOV (şi, cunoscându-l oarecum, tocmai vehemenţa dezminţirii e un indiciu important), se luptă pe viaţă şi pe moarte pentru controlul efectiv al politicii editoriale a Realităţii. Nu-i musai o garanţie de viitor imediat liniştit, dar e un asset important în încercarea de securizare proprie.

Decizia şi implicaţiile.

Să scoţi de pe post cea mai importantă/percutantă/de succes emisiune este un act fie de curaj nebun, fie de disperare, fie demonstrativ (de tipul eu sunt stăpânul!). Când, însă, o faci tangenţial dezvăluirilor virulente şi documentate despre implicarea Elenei Udrea în “afacerea Alro” şi a lui Sorin Blejnar în cel al corupţiei din vămi, sună a închinare aproape necondiţionată a steagului în faţa jupânului politic. Sigur că, dacă tot manageriază redacţional Realitatea TV şi o finanţează, Sebastian Ghiţă are dreptul perfect legitim de a-i (dis)plăcea o emisiune sau realizatorii ei. Şi, firesc, de a decide în legătură cu grila de programe a postului de televiziune. Dar modalitatea în care a făcut-o mai pune încă o piatră de moară (de parcă n-ar fi fost destule până acum) la gâtul credibilităţii presei. Fiindcă scoate iar la suprafaţă, din mâlul vâscos, poveştile sulfuroase cu ingerinţele patronale şi/sau politice în managementul editorial. Eu (şi sunt mulţi alţii ca mine) iubesc meseria asta (pe care o fac bine), trăiesc exclusiv din ea. Mă deranjează teribil când cineva (oricine) încearcă să-mi sufle-n ciorbă. Nimeni nu-i obligat să ne placă pe noi, ziariştii. Şi nici să ne plătească pentru a ne desfăşura profesional. Dar, dacă tot se-ntâmplă ca unii să decidă s-o facă, ar fi bine să afle (fie şi cu întârziere) că, indiferent de care parte o oglinzii strâmbe te poziţionezi, respectul se câştigă greu şi se pierde instantaneu.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

151 thoughts on “Cum şi de ce a luat subit foc “Ora de foc”

  1. Se dovedeşte, astfel, că Ghiţă e portocaliu. Adică aşa cum se bănuia încă de la început. Că-vezi Doamne-are relaţii bune cu grei din mai multe partide, o fi adevărat. Dar a fost şi un sponsor important al PDL la sfârşitul lui 2009.
    Dacă e vorba de supremaţia în trust, atunci e clar că interesul financiar al afacerii pică pe planul doi. Şi că lupta e grea. Această variantă nu stă în picioare pentru mine, pentru că nu cred în coincidenţe, mai ales de genul celor enunţate mai sus. Să fim serioşi!

  2. Prevad domnule Ciutacu abandonarea baricadei antibasescu de catre RTV astfel ca nu peste mult timp Antenele vor ramane ultimul bastion care critica puterea. Sa vedeti ce ,,Cantarea Romaniei” ne asteapta.
    Regret ,,suntarea” Oanei Stancu si a lui Adrian Ursu de la RTV, doi ziaristi percutanti care au cauzat frisoane puterii portocalii.

  3. Astia de la Realitatea TV isi schimb grila de programe ca pe sosete. Pana acum, in prime-time, au avut zeci de formte de emisiune dupa care le-au scos. Sa nu-si mai dea cu pumnii in cap managerii Realitatea ca Antena 3 face 5 puncte rating, iar ei 2,5. sa-i ametesti pe telespectatori cu atatea schimbari nu-i bine si nu aduce rating. la Antena 3 toata umanitatea stie ca intre 21.45-0.00 sunt Badea si cu Gadea. Asa se face televiziune.

  4. Nu comentez motivele care au stat in spatele debarcarii celor 2 jurnalisti. Vreau sa observ doar urmatoarele: stiti noul Cod al Muncii? Ala prin care oamenii vor putea fi dati afara in 3 minute, fara motivare? Ei bine, Oana si Adrian sunt primele victime ale viitorului cod al muncii din Romania.

  5. L-a prins Basescu pe Vantu la inghesuiala.Acum Vantu joaca dupa cum ii canta Base.Mai bine asa decat parnaie.Santaj,tarfe si mult cacat.Aveti grija,s-ar putea sa va faca si pe voi in curand.

  6. Luati-o pe Oana Stancu la voi. Pacat ca nu mai aveti loc pe grila. Incercati sa o puneti cu Razvan Dumitrescu la Subiectiv.

  7. Cat timp in breasla asta exista indivizi care isi vand constiinta la taraba, sa nu ne mire ca se intampla asemenea lucruri. Au inceput in presa locala si acum a venit randul la sacrificiu jurnalistilor consacrati. S-a ajuns aici pentru ca impostorii din breasla au facut cuiburi in cluburile de presa si niciodata nu au pus aceasta problema.

  8. Magaria Vantu-Ghita a fost fara margini. Pe de alta parte, ma bucura atitudinea ta si te admir pentru asta.

    Asadar, tu mergi pe ipoteza influentei Udrea si nu a BVB.

    Oricum eu miros o cardasie strategica a Realitatea (si nu numai) cu PDL cu potential eroroziv pentru audientele A3. Cand zic cardasie inteleg si perversiune peste limita la care se sparie gandul!

  9. @madoox & dan: Oana de la noi a plecat. iar pe cine si daca aduce Gadea nu ma priveste. are consilieri platiti pentru asta. eu sunt colaborator al Antenei 3.
    @Oana: cred ca amandoi aveau contracte pe firma, deci n-are nici o legatura cu Codul Muncii.

  10. Nu stiam ca si doamna Oana Stancu a avut probleme grave de sanatate.
    Stiam de domnul Ursu ca a ajuns de urgenta la siptal din cauza unor probleme la inima.
    Imi pare rau ca cei doi realizatori au fost scosi de pe post.
    Probabil ca Realitatea va ajunge sa cante ode si imnuri mult iubitului conducator.
    De ce o angajeaza pe Rodica Culcer pe jumatate de norma?

  11. Si daca asa stau lucrurile in marea parte a mass-mediei romanesti, noi cei care dorim sa devenim jurnalisti, unde putem razbi cu adevarat si sa ne aratam identitatea prin ceea ce facem daca suntem tratati ca niste jucarii?
    Cred ca intrebarea mea este legitima, caci in conditiile date, un jurnalist bun si onest nu va reusi sa izbuteasca. Cel mult se va izola pe nu stiu unde, ori va renunta la meserie.

    Ceva trebuie sa se schimbe!

  12. Îmi pare rău! Erau o alternativă la care apelam cînd Gâdea (sau Dumitrescu)”o lua prin bălării”. Numa’ că oricît de “contra regimului” postului RTV ar fi fost, nu aşa se încheie o colaborare. Întotdeauna trebuie să ştii să laşi loc de “bună ziua” (asta-i universal valabil). Altfel nu eşti om! Ghiţă şi cu Vântu au uitat de salut…
    Banzai!

  13. In mod “normal” ar fi trebuit sa bucure trustul vostru, pt. ca ati scapat de o emisiune care va facea, corect, concurenta.Insa, spre satisfactia mea nu te bucuri dind dovada inca o data ca nu esti ticalos.
    Nu pot sa nu remarc ca situatia de la RTV seamana izbitor cu ceea ce a facut Mititelu la Craiova,aducindu-l pe Piti manager.Cred ca o sa se termine tot la fel.
    Despre noua orientare a RTV- m-a ingrijorat declaratia vehementa de razboi impotriva lui Base, data de SOV la tribunal.Cred ca ne pune pe o pista falsa.
    Hai ca am deslusit si situatia de RTV, ce dracu, ma pricep sau nu?
    Traiasca Nicusor Paduraru! Sau nu?

  14. @bond-escu: daca eram ticalos, acceptam ultima oferta pe care am primit-o
    @Cristian Pop: n-o mai lua in tragic. si eu ma consider bun si onest si, de bine-de rau, am izbutit

  15. In dumneavoastra am mare incredere, din orice punct de vedere, doar ca am senzatia(poate gresit) ca sunt destule emisiuni, sau ziare, care au angajati influentabili iar asta cumva ma sperie.
    Oricum nu sunt implicat in presa, deci nu imi pot da cu parerea clar, ci doar sa observ.

  16. Victor- tu stii mai bine. Dar si chiar daca aveau contracte pe firma e inadmisibil ca ele sa se incheie unilateral si fara motivare&notificare prealabile. Acest gest denota modul in care se vor desfasura, de acum incolo, raporturile contractuale dintre partenerii din Romania. Totul sub umbrela protectoare a legii… care pentru unii e muma, iar pentru ceilalti ciuma…

  17. Daca au amandoi contracte prin firma, poate mai sunt ceva sanse sa isi ”repereze” onoarea…Oricum, cam de kk ce au patit…

  18. Incet dar sigur, televiziunile de stiri se compromit, contribuind si ele la lehamitea generala, la fatarnicia dusa pana la arta.

    Sila devine un sentiment nemaipomenit de firesc.
    Nu am nici cea mai mica indoiala ca acelasi lucru se poate intampla si la celelalte televiziuni, pentru ca nu este niciuna mai breaza.

  19. nasol, crunt de nasol. mie imi placea emisiunea lor, uneori, frecvent in ultimile luni, ii preferam antenei3…
    e clar ca au fost scosi fiindca nu conveneau puterii.
    si asta e grav, mai pica o reduta.
    tot astazi,s’a intimplat si asta.
    revin la ce aberam mai demult la tine pe blog, cu toate ca par a fi evenimente disparate, aparent rupte de un context comun, asistam la un plan destul de coerent de preluare a controlului absolut in stat, la o lovitura de stat.

    probabil urmati voi la rind…

  20. Banuiesc ca prezentatorii erau angajati ca si colaboratori (pfa) si nu aveau contract de munca. In felul acesta trebuia sa-i anunte cu ceva timp inainte, 1 luna spre exemplu. Oricum, nu prea cunosc modul in care sunt angajati prezentatorii in televiziuni, dar ar trebui sa aiba si ei niste drepturi.

  21. maestre dar un promo pentru deseara cu Raluca Turcan n-ai pus pe blog ca sa se simta bine si anti-basistii astia simpatici care te adora ?

  22. Aceiasi soarta o avea si Razvan Dumitrescu daca mai statea la (i)realitatea tv.Dusmanii regimului sunt trecuti pe tusa incet dar sigur.Ramane antena 3 o ,,europa libera,, a Romaniei dar ca sa le bagam pumnul in gura si astora lucram ceva legi cu amenzi enorme.Asa ca un CNA care joaca cum canta PDL-ul si 99% din televiziuni aservite puterii dictatura e realizata. ,,Omul nou,, identic cu cel din vremurile Ceausiste este realizat,saracit,inspaimantat si ingrozit nu se va ridica impotriva regimului niciodata.Cunoastem reteta e aceeasi din comunism doar ca acum o numim democratie.

  23. Pai daca Vantu e mana-n mana cu Basescu…e de inteles…alta explicatie (logica) nu vad…poate gresesc dar asta e parerea mea.

  24. Hai să facem o mică analiză de piață.

    Piața media se bazează pe sinergii.

    Vântu n-are ziar și Patriciu n-are televiziune. posibilități de sinergii, ioc.

    Intact și MediaPro au ambele. Eu văd aici o situație strategică în care orice consultant ar sugera o Alianță strategică între cei care (n-)au complementarele. În plus sunt unii care ar ”sponsoriza” (din toată inima disperată), în anumite condiții, costul tranziție al fuziunii.

  25. Era de asteptat. A durat, totusi, cam mult de cand Ghita a preluat postul.
    – Trebuie, sub o forma sau alta, sa restitue valoarea contractelor “portocalii” pe care le-a primit.

  26. @nasul: il pun la noapte, ca-i maine emisiunea, nu-i bine sa fii nerabdator, faci naibii apoplexie. pana atunci, intoarce-te la 0,1% rating.
    @Catalin: ipostaza asta era-n alt film

  27. Dle CIUTACU,
    Desi ma uit la TV f. rar , cel mult 0,5 ore/ zi, si numai la emisiunile de stiinta, o data fiind in vizita la vecinul meu v-am auzit spunand : ,,uita-te la el, daca-l scuturi putin, vezi cum ii sare tarana din buletin”. Am inteles, era vorba de un taran, sau taranoi cum zice MASCARICIUL Palade de la Bingo.
    Sunt taran 100% si daca mi-ar cere cineva sa numesc doua persoane de doi bani, dv ati fi primul iar Ursu al doilea.
    De ce urati asa de mult taranii ? Statisticile arata ca peste 80% dintre marii nostri matematicieni si fizicieni s-au nascut la tara.

  28. Pacat.Am urmarit 2 emisiuni saptamana trecuta, de-a dreptul incendiare.In timp ce Gadea era iar cu topuri si oracole.
    E clar ca singura lor preocupare de acum sunt alegeile si manipularea prin tleviziuni, media, asa cum au anuntat. Victorie va doresc, in lupta crancena ce va urma!!!

  29. @A. Dumitru …scuze ca intervin desi nu am acest obicei….vezi dictionar de argou al limbii Romane….a fi țăran / de la țară expr. (vulg.) a fi bădăran / mojic; a fi răuvoitor. Hai sa nu tragem concluzii pripite.

  30. @dorubr & FuXi: merci de sprijin, dar n-am nevoie. are omu’ o revelatie (extrem de) tardiva si simte nevoia sa i se confirme public parerea proasta despre mine.

  31. Mai lipseste Andrei Gheorghe langa Dragotescu si avem din nou Realitatea din 2004-2007 (nu m-ar mira sa se-ntoarca si Turcescu). Imi pare rau pentru Oana Stancu (si pentru mine), probabil ca regreta acum ca a plecat de la Intact. Asta e, uneori, mai binele este dusmanul binelui.

  32. Victore nu stiu daca ziaristii au auzit inca de conducere colectiva. Acest Ghita este un papacioc cum sunt multi in lumea asta. Interesele personale mai presus de orice. E firma mea fac ce vreau cu ea uitind ca el are domeniu de activitate in comunitatea romaneasca. Ca sa aiba bani el se foloseste de comunitate DECI AR TREBUI SA ACTIONEZE in acea directie. In schimb el se manifesta ca un PREISTORIC crezind ca e singur pe lume si ca alti fanarioti gen udrea, basescu sau securitatea politica il vor ajuta sa isi mareasca averea. Gindirea asta este ca si castelul de nisip la malul marii. Trist dar adevara. Lumea se pregateste de schimbarea mentalitatilor. GHITA AL MEU TRAIESTE IN PRECAMBRIAN.

  33. RealitateaTv a cam făcut balet pe sârmă dintotdeauna.Numai dacă amintim câteva nume care au făcut carieră sau doar au trecut pe acolo si ne putem lămuri.Două nume grele:Hurezeanu si Boda;nu am putut niciodată să-i plasez de o parte a baricadei,sau poate că da,uneori,dar nu constant.Exemple chiar mai clare sunt destule.Politica postului este cea care perverteste adeseori linia.

  34. Mi-a luat o sansa cand vorbeau la Antena 3 impostori aceia de la pdl ,butonam pe realitatea ….. In afara de subiect >marti 15 febroarie la ora 18.30 in conferinta de presa marele primministru a spus ROMANIA SE AFLA IN STABILIMENT,,,,, ce a vrut sa zica???.

  35. Antena3 in cateva luni va ramane singurul post independent si anti-basescu! Pacat de Oana Stancu si Adrian Ursu pt. ca erau cam singurii de la Realitatea care puneau intrebari incomode si care aratau mizeriile actualei puteri!

  36. @A.Dumitru. Galgaie minciuna in fiecare slova a ta:
    1. Te uiti la tv “cel mult 0,5 ore/ zi, si numai la emisiunile de stiinta”. La ce emisiune “de stiinta” de 0.5 ore te uiti ? MINCIUNA
    2. Cum de erai la vecinul tau taman cand Victor Ciutacu graia in felul asta ? MINCIUNA !!!
    3. Daca erai la “vecinul” tau, deducem ca face parte din sistemul tau relational. El se uita ca Ciutacu, deci … nu era din sistemul tau relational. MINCIUNA !!!
    4. Cat despre “daca mi-ar cere cineva sa numesc doua persoane de doi bani, dv ati fi primul iar Ursu al doilea”, nu ti-a cerut nimeni, probabil ca … TI-A ORDONAT cineva.

    Si acum, hai … acasa ca s-a terminat programul tau de improscat cu laturi pe ziua de azi !!!

  37. Demiterea celor doi, la prima impresie, ma irita. Sunt oameni cu care ma consideram vecin de baricada si lipsa lor mi se pare mai de graba un semn rau decat unul bun. Voi comenta mai pe larg dupa o vreme a clarificarilor. Pana atunci incerc sa descifrez jocuri de putere facute de actori pe care-i stiu mult mai bine si pe care mi-e mai usor sa-i decodific. In acest sens azi am postat pe blog doua comentarii,unul referitor la UDMR (“La cheremul unei minorităţi a minorităţii”), altul referitor la asa zisul razboi al lui Basescu cu Blaga (“Ecuaţia 3B: Băsescu, Blaga, Budapesta”). Va invit sa le cititi!

  38. Victore , are pe dracu @A.Dumitru vreo revelatie …!!! Si-i 100% taran “cum is io ficior…” (sa nu zic “fata-mare” 😉 ) . Uita-te atent ce ingrijit si ordonat scrie , cum n-o fac , de multe ori nici “oamenii de litere” … 🙄
    E unul dintre multimea de “mercenari-internauti” , ce-si vand cunostintele si pregatirea pt. niste firmituri de la masa gastii Basescu-Boc-Udrea-Videanu-etc. Ma-ntreb cat jeg-moral poti sa posezi ca sa-ti inchini intregul intelect dejectiilor analfabete care ne conduc …?!
    Vezi tu , Victore , din cauza ACESTOR “cozi-de-topor” e-nstare Basescu sa “ne calareasca” cum a facut-o si “neica Ceausescu”. De n-ar fi fost ei (“cozile-de-topor” , “cur-lingaii” , etc. ) , n-ar fi ajuns orice “neica-nimeni” direct de la “coada vacii” , taman in “varful șirei” !!! 🙁

  39. Poate bietii oameni au fost pedepsiti -mizerabil, desigur, in ton cu vremurile!- ca n-au depasit sinteza in preferinte. Oricum, in spatiul respectiv, probabil vor pune desene animate cu popeye marinarul, cu altceva nu vad cu ce sa-l doboare pe gadea!
    Inteleg ca maine ne delectati cu madam turcan?! Perfect! O fufa mai antipatica si mai plina de rasini, cu greu mai gasesti, chiar si pe o piata atat de ofertanta ca a noastra! Sfatuiti-o sa-si tempereze vocea aia pitigaiata, atat de obositoare si stresanta, alfel se duce naibii audienta si nu mai apuca stimatul telespectator sa afle motivele pt care propune cna-ului, aberatii portocalii!
    Si-nca ceva, sa n-o intrebati cati ani are, ca se pierde!

  40. PS: Iar cazul de la Realitatea nu face decat sa confirme DIN PLIN cele scrise de mine putin mai sus ! 🙁

  41. Cand scoti piesele de baza din teren in timpul finalei,iti sapi singur groapa . Sa nu uite insa Vantu si partenerul Ghita, ca Basescu joaca mai pervers ca pe Tg Ocna. Era singura emsiune la care ma mai uitam pe RTV, acum nu ne ramane decat sa-i scoatem si noi, “audienta”, din grila personala .

  42. Asta cu independenta presei s-o creada picii de la gradinita sau facocerii de pe Animal Planet. Voi aveti norocu ca v-ati adunat acolo o gasca de anti-basei si anti-portocalii si ca va suprapuneti cu vointa finantatorului. Asta nu e independenta. Unu care nu canta dupa partitura data nu rezista in antene nici ca asistenta la Capatos, darmite la analizele pertinente si argumentate 😀 , asa ca…Sa trecem 😀

  43. Pentru mine sov este un nimeni (ştiţi din cele zise de multe ori aici) deşi nu recunoaşte este la fel de ticălos ca şi fraudă-vodă. În consecinţă, de ce ar proceda altfel? Oricine intră în aria lor de acţiune, mai devreme sau mai târziu şi-o ia de nu se vede (vezi doamne, şi-a angajat manager… nici usturoi n-a mâncat… Să fim serioşi!). Un om adevărat, chiar jurnalist de vârf (şi mulţi MARI au fost în solda lui, din păcate!) ar fi plecat din prima clipă în care s-a aflat cine se află în spatele Rtv. Să rămâi şi să prestezi pentru unul ca el, oricât de mult te-ar plăti, înseamnă să ţi-o faci cu mâna ta. Văd că Adrian Ursu încă e în dubiu, să mai stea, să plece?! Nu-mi prea vine să-i plâng de milă, şi-o merită!

  44. Am vazut o emisiune a Oanei la care invitata era Udrea. Oana a fost senzationala, in timp ce ceilalti doi “jurnalisti”, Dragotescu si Chiriac nu mai stiau ce sa-i faca duduii, s-o binedispuna.Luati-o la voi, e prea buna ptr. Realitatea

  45. Presa (audio-tv, scrisa) independenta s-a nascut deja moarta in Romania. Exceptiile au tinut foarte putin si au fost la inceputuri, in ani ’90. Ce e mai nasol e ca nici macar aici nu sintem originali, asa e peste tot, inainte sa crezi sau nu un mesaj raspindit de mijloacele de comunicare in masa, trebuie sa investighezi intii cine e in spatele mesajului si ce interese are. Manipularea si propaganda sint probabil cele mai puternice si eficiente arme inventate de om…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.