Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Tricoul alb de joc al Dumnezeului meu

Tricoul alb de joc al Dumnezeului meu

Nu m-au atras vreodata religiile sau istoria lor. Vad ca-i cool dezbaterea publica pe tema credintei. Razboaiele religioase imi par stupide si generate de teme false; de la cruciade si pana la horcaielile fostei Iugoslavii. Mama-i evreica, eu sunt botezat si cununat ortodox. Nevasta-mea si copilul nostru, conform standardelor religioase acceptate, sunt ortodocsi ca mine. Am nasit (cununie/botez) ortodox. In masura in care am fi solicitati si canoanele ar permite-o, probabil am face-o si-n alte confesiuni; daca ne-ar placea oamenii. N-am calcat in viata mea intr-o sinagoga, da-n geamie si-n catedrale catolice am ajuns.

Vlad invata (ma rog, e un fel de a spune) religie la scoala. Amandoi am fost de acord cu asta, desi ajungem prin biserici numai la nunti/botezuri/Paste. Ni s-a parut o oportunitate pentru copil sa mai afle ceva – orice, nu conteaza – nou pentru educatia lui generala. Ca ai nostri “dascali” de profil sunt habotnici si ca programa scolara mai are olecuta si decreteaza ortodoxia drept unica religie din Romania, asta-i deja altceva. Faimosul subiect al icoanelor din clase nu m-a strabatut nici macar ca subiect jurnalistic. Pentru ca a fost nimic altceva decat o perdea de fum.

Cred, intr-un fel al meu, in Dumnezeu; ma rog, intr-o intruchipare cumva trupeasca a Divinitatii. Da’ n-o urlu in public fiindca se poarta sa te dai religios. Mi se pare gretoasa parada de credinta. Habar n-am cum o arata la chip Dumnezeul meu. Poate-i negru sau chinez. Sau poate, vorba prietenului nostru drag de familie Yilmaz, o fi unul si acelasi cu al tuturor, doar ca-i pronuntam numele, procedural, fiecare in alt fel: Allah, Buddha, Diego Maradona sau Marele Manitu. Oricare dintre variantele aruncate-n dezbaterea publica poate fi la fel de valabila. Depinde din ce unghi privesti si cum bate lumina pe tricoul de joc al Dumnezeului tau.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

157 thoughts on “Tricoul alb de joc al Dumnezeului meu

  1. Într-un oraş de provincie unde a făcut fiică-mea şcoala generală a nu te duce la biserică duminica era considerată blasfemie aproape,cu ridicat în picioare în clasă,certat şi ameninţat cu note mici,chiar injurii,fapt ce a avut drept consecinţă o ură nestinsă a copilului meu faţă de profa de religie,ură pe care am încercat să o atenuez,să nu se îndrepte spre obiectul in sine.Oricum ea va alege dacă va mai crede în Dumnezeu sau va fi atee, cert este că a trebuit să ameninţ efectiv că îmi declar altă religie ca să potolesc “prigoana”.M-a dezgustat şi faptul că profa cu pricina denigra alte religii ale altor copii din aceeaşi clasă.Răspunsul dirigintei a fost năucitor cănd am sesizat anomalia:”e foarte deşteaptă dna profesoară,are două facultăţi….”?!Problema ei era că nu le avea pe cele mintale…

  2. Well said. Religia e o chestie intima. Nu cred in astia care se tavalesc pe jos prin biserici si defileaza cu icoane in brate anti gay,anti cipuri biometrice, anti-orice .

  3. Se pare ca Dumnezeu nu joaca nimic. Nici zaruri, nici altceva. Se pare de asemenea ca nu-si prea vara nasul in problemele oamenilor. Nici tricou negru de arbitru nu cred ca mai poarta. Sta cuminte acolo, in Imparatia Cerurilor, si rade de noi astia, care murim de grija religiei altuia, in loc sa ne cautam fiecare Dumnezeul nostru.
    Toate religiile lumii isi invata adeptii sa faca binele, sa se cunoasca pe ei insisi si sa-L caute pe Dumnezeu. Atunci cand acesti adepti devin interesati de credinta altora, atunci religia devine motiv de razboi, exact ca si la fotbal.
    De aceea, Victor, putin imi pasa de religia ta si a mamei tale si a finilor tai, atata vreme cat observ ca faci binele. Cel putin mie imi faci bine, ca te vad, ca te citesc, ca mai aflu de la tine cum sta treaba.
    E drept ca avem profi de religie mai putin pregatiti, dar nu ei sunt problema cea mare, abia s-a injghebat disciplina asta in programa. Eu fac pariu pe o probabilitate de 90 % ca profii de Mate si de Romana ai baiatului tau sunt mai slabi la materiile lor decat e ala de Religie.

  4. Razboaiele religioase au fost doar niste pretexte pentru jaf !
    In perioada medievala , ba chiar in zilele noastre ( invadarea Iraqului ) , razboaiele nu au fost decat o afacere .
    Razboaiele religioase au fost doar o extindere a pietei de desfacere si o acaparare de noi oite numai bune de muls si de tuns de pastorii care pasteau oile domnului ! 😉

  5. Domnilor, fiecare cu religia lui daca o are, dar pentru ca traind intr-o asa presupusa democratie dictatoriala, unde urlam degeaba la alesii neamului si pe deasupra si fara folos si, unde bataia de joc a acestora la adresa poporului este nemarginita mai apare si cate o fleasca d-asta cu ajutorarea bisericii, ca institutie nu ne face decat sa devenim mai rai unii cu altii si sa ne uram intr-atata hal incat am ajuns sa ne omoram intre noi mai rau ca animalele nevorbitoare. Nu ca as avea, eu ceva impotriva, ca si asa parca m-ar baga cineva in seama, dar la cate necazuri si neajunsuri apasa pe umerii natiei noastre, ridicarea pe culmi a religiei mai lipsea. Stau si ma intreb, daca chestiunea cu pricina este sau nu un pocnet din degete, pentru a atrage si mai mult furia poporului asupra a tot ce reprezinta escroci pe lumea asta (politicieni, oameni de afaceri, preoti, militari, doctori, profesori, etc.)? Nu prea ma incanta ideea, ca domnilor guvernanti le-a cam inceput sa le pese de preotime simtindu-si sfarsitul, unii dintre ei, aproape si, ca sa li se netezeasca drumul spre rai ne mai trag noua o teapa luand laptele de la gura prichindeilor si marind lefurile si venitul prelatilor. Nu cumva se simte in aer complotul mogulilor, pentru a-si mai atribui niste merite si niste titluri? Sunt multe de spus pe tema asta, dar poporul asta este prea flamand sa mai poata reactiona la infinitele magarii puse pe tapet de ,,spuma” neamului. Nu poporul roman este vinovat de toate stigmatizarile, pe care ni le atribuie unii si altii (ca nici ei nu sunt mai breji) ci clica conducatoare, care avand toate parghiile la indemana nu face nimic pentru neamul asta. Chestiunea cu credinta in Dumnezeu este una unde, scuzati-mi expresia: enoriasii se duc la biserica ca vaca la monta. Credinta in Dumnezeu, in Mahomed, in Buda si in ,,N” profeti si divinitati nu este altceva decat instrumentul puterii de a subjuga prostimea si de a o putea conduce cum vor ei. Dati preotilor si bisericii bani cat de multi, ca si asa nu dati de la voi, pentru ca acestia sa va apere imotriva urei populare. Rusine sa va fie!

  6. UFF ne uitam la ambalaj si nu vedem esentza.Este vreunul pe aici de orice religie ar fi care poata sa-mi spuna ca D-zeu promoveaza violentza?Violentza naste violentza asta e un citat celebru nu-mi mai aduc aminte cine l-a spus.vreti sa separam credintza in D-zeu sau cum i-or spune altii de lupta unora in numele Lui,voi credeti ca cei care au dus razboaiele religioase sau orice violentza in numele Lui au fost cu adevarat credinciosi(plecati de la Mine ca nu va cunosc) va suna cunoscut hai sa va mai zic fratii aia din biblie a lui zebedei sau cum i-o fi chemand au incercat sa scoata draci si ce a zis dracu da plec ca sunte-ti copii lui D-zeu nu a zis pe isus il cunosc pe celalalt la fel dar voi cine sunteti.sunt multi care cred ca fac voia Lui dar se inseala si aici ma pun eu primul la rand asta ca sa nu ziceti ca va critic pe voi si eu ma scot din vina.da de acord este relatia ta personala cu El care nu trebuie trambitzata in mijlocul orasului pt ca atunci ai fii doar unul dintre cei multi farisei care sunt interesati ce cred cei din jur despre ei si credintza lor decat de ce crede D-zeu care pana la urma e singurul care conteaza El va judeca nu eu sau tu sau altul.si asa cum vom judeca noi pe cei din jurul nostru asa ne va judeca si el pe noi nu cu o masura ci cu MASURA care am folosit-o noi aici pe pamant.si apropo de toate razboaiele sfinte gargara fratilor nu iei viatza nimanui pentru ca nu ti-a dat nimeni dreptul asta .Dreptul de viatza si de moarte asupra noastra il are doar D-zeu(asta asa ca o mica nota eu inafara de gaina animal mai mare nu pot si nu ma lasa inima sa-l omor pt ca si atunci cand am fost fortzat de imprejurari sa fac asa ceva m-am cutremurat si nu m-am simtit deloc bine ce sa ma zic de un om nu as fii in stare in viatza mea nici cu gandul sa omor un om.sunt foarte multe de dezbatut pe problema asta pt ca am intrat pe un teren care reprezinta viatza omenirii in proportie covarsitoare si nu ai cum sa dezbati asa ceva in doar cateva fraze dar ne multumim si cu atat

  7. Votarea la roblogfest nu a inceput !

    Domnule Ciutacu , dumitale ti se pare normal ca preotii sa ia ( o parte din )salariu din banii nostrii ?

    Daca religia este despartita de stat si suntem un stat laic , de ce trebuie sa sustinem niste burtosi din taxe si impozite !

    Catedrala mantuirii neamului , de ce sa fie facuta din banii nostrii , avand in vedere faptul ca despagubirile acordate proprietarilor de terenuri unde urmeaza sa se construaisca catedrala , sunt facute cu bani publici !

    Si eu sunt crestin-ortodox , dar daca vreau sa dau bani Bisericii Ortodoxe Romane , ii dau in mod direct , nu vreau sa contribui prin majorarea contributiilor la asigurarile sociale .

    Recentele sume care au fost acordate parlamentarilor , destinate in marea lor majoritate terminarii unor lacasuri de cult , ajung de fapt in buzunarele sponsorilor campaniilor electorale .

    In judetul Olt , acesti bani acordati parlamentarilor PSD servesc la plata facturilor catre societatea SCADT detinuta de senatorul Ioan Toma , societatea care face un bisericoi in spatele Casei Tineretului .

    Nu inteleg de ce din banii nostrii trebuie construita sau renovata o biserica sau catedrala evanghelica .

    Daca nu au bani , de ce s-au mai apucat ?

    Dumnezeu este pretutindeni , asa ca nu cred ca are nevoie de toate aceste proiecte imobiliare si de masinile alea luate din bani publici .

  8. Domnule Ciutacu, vad ca la cererea plebei, ati injghebat o groapa cu nisip pe nisa asta. Multumim pentru initiativa si promptitudine. 🙂
    O spiritualitate defazata de cutumele religiilor recepte este calea aleasa de un numar tot mai mare de indivizi… ceea ce e ok. Exista, totusi, la unii, care se pierd intr-o retorica anacronica, marxista (opiumul popoarelor), o reactie de respingere a bisericii in sens traditional… si asta e ok. Dar as prefera ca cei ce devin liber-cugetatori sau doar spiritualisti sa stie povestea … si sa nu o interpreteze cunoscand doar franturi de evenimente si fapte. Cum ar fi treaba cu razboaiele sfinte …

  9. Frumos articol! Eu am cam aceleasi pareri in legatura cu acest subiect, cu mentiunea ca mie mi se par interesante atat religiile cat si istoria religiilor.:)

  10. Perfect de acord cu Dvs., D-le Ciutacu, sunt unii dintre cei care trăiesc după dictonul: “Nu religia e calea spre mântuire, ci credinţa”. Cunosc destul de bine problemele privind predarea religiei în şcoli. După umila mea părere B.O.R. nu a reuşit să depăşască stadiul de Biserică “atotputernică şi unică”. Eu nu cred că Hristos, pe crucea lui, în chinuri, s-a gândit măcar o clipă că urmaşii Săi vor rămâne intangibili faţă de orice samavolnicie pe care o vor săvârşi împotriva celor cărora ar trebui să le slujască, şi aici nu mă refer la dogmatica religioasă, ci la treburile lumeşti, la care Biserica găseşte mai mereu răspunsuri “potrivite”. Nici alte confesiuni (creştine sau necreştine) nu prea reuşesc să se adapteze la noile realităţi (suntem totuşi în sec. XXI!).

  11. Stiti cati oameni merg pe teologie,adica se fac popi,in zilele noastre?Foarte multi si la majoritatea motivul e pur economic.
    Se pare ca e profitabil sa faci nunti,botezuri si inmormantari.Se merita chiar o spaga la primirea de parohie.
    In momentul cand afli asemenea lucruri iti dai seama ca relatia ta cu Dumnezeu nu are nevoie de intermediari.

  12. Degeaba stim sa citim, daca nu am citit Sfanta Scriptura. Pentru unii BIBLIA cantareste juma´ de kilogram de maculatura cu litere inutile. Doar pentru unii!

  13. Eu am citit Istoria credintelor si ideilor religioase , chiar daca nu am citit-o litera cu litera .

  14. pai de cand scriai la Gazeta eu m-am indragostit de textele tale, pacat ca nu le mai dai un comentariu ceva

  15. nu ma ridic la inaltele standarde profesional-morale ale unui TRU. in sensul ca eu stau in Rahova, nu am nevoie de Vantu ca sa respir smogul snob de la Londra pe banii truditi la FNI

  16. Cate rivalitati si ironii se isca pentru un petic de credinta!
    Ar fi minunat sa fie ocupat locul la ¨fanii¨ lui Ciutacu. Ca asa n-as mai citi si asculta tampenii prin mass-media.
    Pe Victor, prefer sa-l numesc coleg de breazla si atat!

  17. Credeti ca D-zeu v-a lua condica de prezentza la biserica si conform prezentei ve-ti fi mantuiti .Eu nu zic ca mersul la o biserica nu e important in viata unui om dar nu e pe primul plan pt ca prea multa lume s-a obisnuit sa mearga la biserica doar pt ca asa se obisnuieste si in restul timpului D-zeu cu ale lui si noi cu ale noastre la foarte multi am intalnit aceasta mentalitate nu poti sa fii credincios doar 2 sau la multi o ora pe saptamana ori esti ori nu esti.spune undeva in noul testament ca nu poti sluji la doi stapani si la D-zeu si la dracu iar daca noi credem ca D-zeu ne v-a accepta jumatatile de masura pe care le facem ne inselam singuri.eu vroiam doar sa atrag atentia asupra felul nostru ciuntit si zice-ti cum vreti de al percepe pe D-zeu si nu sa dau cu pietre intr-un popa sau rabin sau guru sau mai cum le-o spune.ar trebui sa ne uitam fiecare in privintza asta la noi si la viatza noastra si sa vedem ce e de facut pt ca doar aruncand acuze ca popi traiesc pe pielea unora si altora ca nu stiu care a facut ce a facut nu rezolvi decat ca te impiedici si cazi mai degraba te uita la pasi tai tot in noul testament se spune,dacat sa acuzi si la urma iti pierzi si tu si eu directia.iar spiritualitatea mea nu are nici in clin nici in maneca cu treaba de aici ma priveste pe mine personal daca eu refuz sa ma spovedesc la popa pt ca nu mi se pare “coser”cum e o vorba in ardeal dar flavius daca vezi ceva bun in ce am spus chiar dusman sa ma consideri nu arunca totul la cos doar pt ca eu sunt altfel decat tine.si nu iau de bun tot ce-mi insira ortodoxismul sau catolicismul sau protestanti sau mai stiu eu cate titulaturi au bisericile crestine.eu cand simt nevoia sa fiu intr-o biserica unde se citeste Cuvantul lui D-zeu nu ma uit la titulatura cand intru ci simplu intru ca e ortodoxa ca e catolica sau ce-o mai fi

  18. DUMNEZEU NU EXISTA. DACA TOTUSI EXISTA E INCOMPETENT, ALTFEL NU AR PERMITE SA SE INTAMPLE TOT CE SE INTAMPLA IN LUMEA ASTA.
    NIVELUL DE CREDINTA AL POPULATIEI ESTE INVERS PROPORTIONAL CU NIVELUL DE INTELIGENTA. (EINSTEIN ERA ATEU, HAWKING E ATEU LA FEL CA MULTI DINTRE INVATATII LUMII).
    SI DACA TOTUSI AR TREBUI SA ALEGI O RELIGIE, CRESTINISMUL ESTE CEA MAI PROASTA ALEGERE.
    P.S. M-AM NASCUT SI AM FOST BOTEZAT ORTODOX, DAR INTRE TIMP AM CITIT MULTE CARTI, INCLUSIV BIBLIA…

  19. Domnule Ciutacu,

    va citesc blogul periodic, pentru ca treziti in mine nevoia de Romania. Iar nevoia de Romania o simti cand respiri vorba dumitale aerul plin de smog din afara, in ceea ce ma priveste al Germaniei unde mi-am facut studiile. Spun mi-am facut deoarece saptamana trecuta am avut licenta unde am putut sa-mi prezint lucrarea: Intre ambivalenta si acceptanta. Interactia BO cu democratia in Romania. Ma rog departe de mine sa imi umflu valoarea cu acest comentariu, dar ati atins un subiect care are legatura cu unul dintre rezultatele muncii mele stiintifice. Biserica Ortodoxa traieste in primul rand din necesitatea conservarii “simfoniei” cu statul, si este atat de dorita de mediul politic dintr-un singur motiv: capitalul politic. Pana aici nimic interesant, dar aici vine si intrebarea cum foloseste Biserica statul? Poi uitati-va doar la cazul Olteanu si acuzele din campanie ca ar aproba casatoriile homsexuale. Cum a reactionat? Poi a negat vehement spunand ca asa ceva incalca principiile sale religioase. Mai mult Biserica devine in campanie un must. Politicienii stau la rand sa se inchine la moaste. In acest fel Biserica castiga nenumarat capital uman si isi adreseaza astfel mesajul direct policy maker-ilor fara intermediari. Care Biserica mai are avantajul acesta. Nici una (Biserica Catolica si la pierdut odata cu Consiliul de la Vatican II).
    Concluzia e ca in acest mod, democratia prin valoriile ei esentiale (concursul, sacralizarea-separarea bisericilor de stat s.a.m.d) nu va exista in Romania!

    P.S. Ideea lucrarii s-a nascut prin participarea la colocviul lui Habermas.

    Va multumesc.

    Cu stima

  20. Alin esti sigur doar pt ca au facut declaratii publice ca ar fi atei in forul lor interior nu au crezut intr-o divinitate.probabil atunci cand le-a fost greu in viatza au cerut ajutor de la vecini sau…. s-or fi rugat lui D-zeu?mare dilema

  21. Buna seara d-le Ciutacu,

    Eu cred in Dumnezeu,mi-a dovedit mereu ca exista-si cand ai bucurii,dar si cand ai necazuri.Dar vorba Dvs.,eu simt credinta in sufletul meu,imi e aproape Divinitatea,dar nu ii sufoc pe altii cu credinta mea.Fiecare simte ce vrea si eu nu-i cred pe acei car vin si bat la usa ta si te indeamna sa renunti la ceea ce crezi,in favoarea unei alte credinte religioase sau sectante.Nici eu nu stiu cum arata Dumnezeu,de fapt cred ca este in tot si toate,nu putem sa-l personificam,fie ca il numim Dumnezeu,Allah,Buddha sau mai stiu eu cum.
    Cu cat un om mai imbatraneste,trairile si sentimentele se diferentiaza ,se imbogatesc,se acumuleaza …

    Va doresc un week-end placut,pace si liniste in familie!

    Cu toata pretuirea,
    ioanap

  22. si flavius atunci cand vrei sa te faci inteles de auditoriu foloseste vocabularul mai simplu ca astfel risti sa te faci inteles de vreo doi trei si restul stau si se intreaba “da ce o vrut asta sa zica?”am avut ocazia asta pe viu cu un popa la o mormantare care a tinut o predica foarte academica si auditoriu era foemat dintr-o mana de oameni de la oras iar restul femei simple cde la tzara care cred ca au plecat foarte nedumerite de acolo punandu-si sigur intrebarea ce o tat zas parintele acolo.asa ca lasa cutumele si defazarile ca sigur cativa nu prea au intels ei cum e cu astea

  23. Si totusi, intr-un fel, imi pare ca te dezici de Ortodoxie daca spui ca il crezi ca fiind chinez sau negru.. In “descrierile” promovate la rang de lege bisericeasca figureaza ca fiind “caucazian”, iar in picturi este absent.. sau este?
    Stii, cu toate aceste incertitudini imi amintesc de “Codul lui DaVinci” si interpretarile tabloului “Cina cea de taina”.

    In fine.. e o discutie fara inceput si fara sfarsit si, adeseori, fara rost. Dar, de dragul varietatii se poate incepe. De fapt, a inceput deja.

  24. Cu ceva mai multi ani in urma am vazut o piesa de teatru TV montata evident la Televiziunea Romana: Take, Ianke si Cadir. Spre bucuria mea (si a tuturor, sper) au reluat-o acum circa o luna. Daca vreti sa vedeti unul dintre raspunsurile corecte la problema diferentelor dintre religii va sfatuiesc sa vizionati aceasta piesa. Sau macar cititi cartea. Doamne ajuta !

  25. Desigur, undeva sus, la propriu dar si la figurat, cineva vegheaza la prostiile pe care omul le comite cu incapatanare si fara de invatatura, de mii si mii de ani. Desigur, acea forta e una singura, doar ca fiecare trib din tulburele trecut a numit-o cu un alt cuvant, atunci cand a constientizat-o. Venind de sus, cu lumina si vuiet, forta respectiva a fost temuta, ascultata, deci respectata. Restul sunt variatiuni pe aceasi tema. Probabil umanitatea n-ar mai fi existat de mult fara frica mai mult sau mai putin motivata fata de aceasta forta. Poate ca in cer, pe-un nor, nu sta lejer intr-un jilt aurit un batran imbracat in toga imaculata, avand aura si sceptru, purtand in minte ca intr-un computer urias, intreaga umanitate, om cu om, cu cod numeric personal si grup sanghin! Desigur insa ca ceva exista, ceva ce ne conduce vietile, ceva ce ne face sa devenim ceeea ce suntem, ceva peste puterile noastre de intelegere, asa cum exista si o justitie imanenta si un motiv pt care se petrece fiece intamplare din viata noastra dar si a umanitatii si a universului. Restul, popi barbosi sau efeminati, islam belicos, secte si propavaduitori tv, miracole dubioase si lideri smintiti, sunt doar naivitati de ganganii obscure care-si inchipuie ca invart universul pe degetu-al mic. Si naivi vom fi inca pana ce universul ne va macina si pe noi, oamenii, asa cum macina timp si spatiu de nicaieri si pana niciunde. Ce facusi, don ciutacu?! Hai ca ne bagasi in sedinta…

  26. Nu stiu daca exista Dumnezeu si ce reprezinta el cu adevarat. L-a vazut cineva vreodata?! Nu cred.
    Dumnezeu este greu de definit, este greu de imaginat si greu de inteles. Am citit Biblia de cateva ori in viata mea si daca este CEVA in care cred cu adevarat( viata mi-a demonstrat-o), are un singur nume- MORALITATEA- faptele noastre actioneaza extraordinar asupra constiintei( pentru cine are): sa fii onest, sa ajuti cat poti, sa iubesti cu adevarat, sa fii tu, sa nu face rau celui de langa tine. Sunt ferm convins ca ceea ce esti si ceea ce faci, intr-o buna zi CINEVA te va rasplati sau te va pedepsi.
    Nu mai tin minte cine a spus urmatoarele, cred ca Cesare Pavese in Meseria de a trai ,,Sa nu pariezi ca Dumnezeu este,inseamna sa pariezi ca El nu este. Cum vei paria asadar?
    Sa cantarim ce castigi si ce pierzi daca te hotarasti sa crezi ca Dumnezeu este.
    Daca vei castiga, vei castiga totul, daca vei pierde, nu vei pierde nimic.
    Pariaza deci ca El este,fara a sovai”

  27. Nici eu nu prea sunt dus de multe ori la biserica dar istoria religiilor cred ca e bine sa fie studiata. Nu stiu ce se prezinta copiilor la scoala acum la religie insa aproape sigur sunt indopati de catre profesor(care e ori student la teologie ori preot) cu propria optiune religioasa. E bine sa stim istoria lor pentru a ne hotari in cunostinta de cauza carui Dumnezeu ne inchinam. E bine sa sa stie cate crime s-au facut si se fac in numele religiei si al lui Dumnezeu oricum s-ar numi el si ipocrizia slujitorilor bisericii din cele mai vechi timpuri pana astazi. Institutia biserica e cea mai mare si profitabila afacere care a existat vreodata si daca devenim actionari la ea spiritual sau material macar sa o facem in cunostinta de cauza.

  28. Cred ca religia e cel mai la indemana mod de manipulare a maselor. Cu cat masele sunt mai involuate, mai necivilizate, cu atat manipularea prin intermediul religiei este mai usoara. Nu cred ca exista fanatici religiosi in adevaratul sens al cuvantului, ci doar oameni saraci cu duhul. Cat despre realtia cu Dumnezeu ea nu poate fi decat una sacra si personala. Personal nu cred in “terapia de grup” aia din biserica

  29. Deunazi am trimis un mesaj pe mail, in care imi exprimam indignarea in legatura cu refuzul unui client de a “da un semn de viata”, in cazul unei lucrari livrate acum 6 luni. In final am pus intentionat: “Dumnezeu e sus si vede !”. Reactia lui a fost cat se poate de prompta: “Este vina dumneavoastra ca ati livrat lucrarea ! Sa va invatati minte altadata !” Si in final, acelasi tip de mesaj: “Sa ne ajute Dumnezeu pe toti”. Am ramas putin surprins. Contradictie imensa intre continut si final. Sunt absolut convins ca acea persoana, expeditorul, crede in Dumnezeu, se duce la biserica si precis aprinde o lumanare in amintirea bunilor. … Ma intreb in sinea mea, nu sunt un practicant, nu cred in divinitate, insa cred in moralitate, in bun simt, in valori universale invatate acasa si din lecturi, cred in bine si rau si caut ca prin ceea ce fac, sa provoc cat mai putina suferinta celor din jur. Acesta este crezul meu in viata ! Si totusi mi-e jena uneori sa-mi exprim convingerea religioasa. In jur sunt multi care cred si nu-si pun intrebari. Cineva chiar s-a aratat indignat, de ce nu m-am spovedit niciodata. I-am spus ca nu am simtit nevoia. Si apoi, ca prefer sa am o discutie interesanta cu cineva pe care-l respect, decat sa bag capul sub presh doar pentru ca asa da bine. Nu vreau sa se inteleaga ca resping religia. Nu ! Toata viata am cautat sa aflu ce este, ce se ascunde dincolo de aparente, sa studiez scriptele biblice, istoria, sa pun intrebari, de la preotul care iti bate in usa, pana la monahii de la Frasinei. Acum va intreb pe voi: ce este Dumnezeirea ? Ce este religia ? Este oare suficienta ? Si daca nu e, ce ar trebui in plus ? Acel plus nu va compensa credinta, directionand-o din sus spre interior ?

  30. Am sa va povestesc o alta intamplare. Cu cateva luni in urma, eram in tratative cu reprezentatii in Romania a unei puternice organizatii religioase, cu sediul in US. Este vorba de xxxxxx. Sa nu credeti ca m-am ticnit, nici vorba de asa ceva ! Am fost contactat in vederea unui contract pe termen lung, privind imbunatatirea imaginii organizatiei. Dincolo de aspectele profesionale, am observat un amanunt interesant. Se vedea clar, de la o posta, ca nu au nici o legatura cu Dumnezeu. Poate sunt exagerat, insa de fire si profesie, sunt obisnuit cu psihologia umana. Se vedea o fasitate, ceva nefiresc de sincer, intentii acunse in spatele unor ochi mijiti, formati pe dorinta launtrica de a specula. Totul se limita doar la bani, la interese personale si de grup. Ulterior, am stat de vorba cu colegi de breasla. Asa am aflat ca si ei au fost contactati pentru aceeasi consultanta, s-au prezentat cu lucrari si in final, li s-a multumit respectuos, ceva de genul: ” va multumim pentru intentii, insa preferam sa lucram cu oamenii nostri si sa externalizam cat mai putin “. Toate bune si frumoase, insa ideile si le-au insusit, dand multumiri la schimb. Cum se impaca furtul de proprietate intelectuala cu religia ? Si o reflectie personala, am vaga impresie ca lumea reprezentata de confesiuni, pe care o vedem, o percepem si ne dorim a fi altfel, cu atat mai mult cu cat se vrea a fi sub o tutela divina, nu este decat o falsa umbrela sub care se ascund interese meschine, ale unor oameni interesati de propriul bine, si mai putin al binelui propovaduit.

  31. Relatia cu Dumnezeu este personala si, in mod evident , intima. Ma intreb, insa, ce resort a perpetuat ortodoxia, aici, de doua mii de ani.Traditiei teologice ortodoxe trebuie sa i se recunoasca capacitatea de a coagula toate aceste energii ” pe persoana fizica”
    Intr-o viata, poti sau nu sa-l descoperi pe Dumnezeu.Fericiti cei ce INTRA in biserica.Nu toti cunosc aceasta bucurie..Din pacate,nu toti cunoastem dimensiunea spirituale a fiintei.

  32. Concluzie. Nici nu conteaza daca crezi sau nu, exista sau nu Dumnezeire. Atata timp cat umbli pe strada fara sa te injure cineva, ajuti pe cineva cazut si in final, cineva si-aduce aminte de tine si-ti strange mana cu lacrimi in ochi, pentru i-ai facut un bine candva, este absolut suficient. Nu exista fericire si multumire mai mare. Aceasta este Dumnezeirea pentru mine. Si mi-e suficient. Sa fiti iubiti !

  33. Fiecare din noi crede in ceva. Eu cred ca o sa mai iau o bere.

    Sau nu: mai bine un whisky. Baiete, inca un whisky aici, la masa Judecatzii de Apoi!

    🙂 😉

  34. Stiti..toata lumea imi pune intrebarea daca sunt/nu sunt ruda cu dumneavoastra,eu urmand sa raspund ca nu,din lipsa de stiinta.Insa in seara asta am aflat ca dv puteti fi unchiul meu.
    Domnule Ciutacu ,sunt fiica lui Ciutacu Nicolae, fiu al lui Ciutacu Petre.Am parinti divortati si nu prea am avut ocazia sa-mi cunosc rudele.Sper ca totusi sa ma puteti lamuri in vreun fel pentru care v-asi fi recunoscatoare.Mi-ar place sa pot afla anumite lucruri de la dv pe care poate de la altii nu indraznesc sa le aflu..multumesc si o seara buna !

  35. am invatat ceva in seara asta?eu da sper ca si voi.Noapte buna.si Victore indiferent ca am vrea sau nu aceasta tema nu o poti cuprinde in cateva fraze.asa ca daca am deranjat pe careva indiferent care e persoana aceea sa stiti ca nu a fost cu intentie si-mi cer scuze de la toti pe care vorbele mele i-au enervat mai mult sau mai putin

  36. nu este vorba intocmai de o dezamagire,este vorba de o nelamurire.Insa sunteti sigur ca nu este adevarat? si ma scuzati pentru insistenta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.