Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Tricoul alb de joc al Dumnezeului meu

Tricoul alb de joc al Dumnezeului meu

Nu m-au atras vreodata religiile sau istoria lor. Vad ca-i cool dezbaterea publica pe tema credintei. Razboaiele religioase imi par stupide si generate de teme false; de la cruciade si pana la horcaielile fostei Iugoslavii. Mama-i evreica, eu sunt botezat si cununat ortodox. Nevasta-mea si copilul nostru, conform standardelor religioase acceptate, sunt ortodocsi ca mine. Am nasit (cununie/botez) ortodox. In masura in care am fi solicitati si canoanele ar permite-o, probabil am face-o si-n alte confesiuni; daca ne-ar placea oamenii. N-am calcat in viata mea intr-o sinagoga, da-n geamie si-n catedrale catolice am ajuns.

Vlad invata (ma rog, e un fel de a spune) religie la scoala. Amandoi am fost de acord cu asta, desi ajungem prin biserici numai la nunti/botezuri/Paste. Ni s-a parut o oportunitate pentru copil sa mai afle ceva – orice, nu conteaza – nou pentru educatia lui generala. Ca ai nostri “dascali” de profil sunt habotnici si ca programa scolara mai are olecuta si decreteaza ortodoxia drept unica religie din Romania, asta-i deja altceva. Faimosul subiect al icoanelor din clase nu m-a strabatut nici macar ca subiect jurnalistic. Pentru ca a fost nimic altceva decat o perdea de fum.

Cred, intr-un fel al meu, in Dumnezeu; ma rog, intr-o intruchipare cumva trupeasca a Divinitatii. Da’ n-o urlu in public fiindca se poarta sa te dai religios. Mi se pare gretoasa parada de credinta. Habar n-am cum o arata la chip Dumnezeul meu. Poate-i negru sau chinez. Sau poate, vorba prietenului nostru drag de familie Yilmaz, o fi unul si acelasi cu al tuturor, doar ca-i pronuntam numele, procedural, fiecare in alt fel: Allah, Buddha, Diego Maradona sau Marele Manitu. Oricare dintre variantele aruncate-n dezbaterea publica poate fi la fel de valabila. Depinde din ce unghi privesti si cum bate lumina pe tricoul de joc al Dumnezeului tau.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

157 thoughts on “Tricoul alb de joc al Dumnezeului meu

  1. No Truth

    I am my own self-ruler
    I need not any ministry
    I see our music scares you
    Can’t you see that…

    There’s no truth in modern religion, a god we do not praise
    There’s no truth in heaven or hell or what lies between
    There’s no truth in a man-made bible, so who are they to say?
    There’s no truth, we are our own god and that’s the only way

    People live their lives
    By something never seen
    Dreaming all their lives
    Of a place they’ve never been

    Why can’t you see you live a lie?
    Humor yourself until you die
    We’re atheist as you can see
    We all control our can see

    There’s no truth

  2. Fie ce o fi.Imi pare rau ca nu am reusit sa fiu mai clara in privinta acestui subiect.Oricum sunt din Constanta,poate din intamplare aveti astfel de rude pe care sa nu le sesizati pe moment.In cazul in care va aduceti ceva aminte(daca este cazul) v-as fi recunoscatoare daca m-ati contacta.Va doresc o seara buna !

  3. Ar trebui să învăţăm, de la alte popoare şi naţii că, a crede în Dumnezeu nu înseamnă doar a ridica cu costuri imense tot soiul de “lăcaşe de cult”(a se citi biserici imense care apar la tot pasul în ţară). Aceşti bani ar trebui investiţi în instiutuţii pentru persoane defavorizate(bătrâni, femei, orfani, oameni ai străzii etc) şi de ce nu, chiar în instituţii sanitare(spitale) că tot ducem lipsă de aşa ceva!
    Şi apropo, faza cu Catedrala Neamului – mare măgărie !Ce ne trebuia domnule nouă aşa ceva!?! Nu mai au habotnicii din ţara asta unde să se împingă şi să se înghesuie la pupat moşte şi icoane?!

  4. adevarat spusasi maestre toti ar trebui sa gandim la fel dar putini gandesc, in legatura cu asta imi veni in minte o asemanatoare izbitoare cu dragi notri politicieni, si ai nostri “alesi” (ghilimele nu sunt puse gresit las pe fiecare sa interpreteze, eu precizez doar ca nu i-am votat pe astia nu mi-a iesit ca la 6/49) au acelasi dumnezeu dar spre deosebire de religie acesta joaca doar in portocaliu si joaca impotriva noasta dar asta-i ii deja alta poveste. lasand politica la o parte e adevarat ca s-a scurs mult sange, s-au distrus multe vieti, multe razboaie pt ceva ce preactic nu cunoastem si pobabil la cata rautate e in lumea asta putini dintre noi vom reusi dupa moarte sa vedem chipul lui Dumnezeu, eu cred ca Dumenezeu nu e nici ortodox nici catolic nici de o alta religiile Dumnezeu e al tuturor, si noi oameni l-am multiplicat in mai multe chipuri doar pt a ne simti uni mai diferiti fata de alti si doar pt ai da un chip cat mai apropiat de al nostru si cat mai diferit de al vecinului de dincolo strada, am incercat fiecare sa-l asemanam cu noi insane doar pt a ne crede mult mai sfinti decat ceilalti astfel am reusit sa facem sa curga sange pt propriul nostru orgoliu fals crestinesc si am uitat ca toti avem aceeasi stramosi

  5. Domnule Victor Ciutacu nu cred că este ruşinos să fie cineva născut evreu, sau jumatate sârb, ca mine, cum nu cred că apartenenţa la mozaism sau creştinism poate înstrăina oamenii sănătoşi la cap. Cum nu cred nici că apartenenţa la o aceeaşi religie ar constitui un motiv suficient ca oamenii să se iubească şi să se ajute. Cred că mi-aţi acordat atenţie şi m-aţi ajutat pentru că sunteţi pur şi simplu om şi vă practicaţi meseria cu pasiune şi onestitate, cu aplecare spre problemele concrete ale semenilor. Întrucât am primit felicitări din partea unui prieten medic, ce şi-a arătat iniţial scepticismul, ţin să împart cu dv. şi mai tânara dv. colegă I.M. aceste felicitări, tocmai pentru că sunt venite din partea unui om din sistem. Vă mulţumesc încă o dată pentru atenţia şi ajutorul acordat. Vă mulţumesc pentru breşa creeată în sistem. Mihai C. FOST DISFORIC.

  6. Frumoasa metafora :”tricoul ALB de joc al Dumnezeului meu!”

    Drumul spre alb,spre lumina,spre desavirsire.

    Cred ca esti cam “profund” pentru unii.Pacat ca marea majoritate in jocul de-a viata nu se indreapta spre alb, prefera sa sa balaceasca in mocirla. Nu le place, dar nu inteleg ce nu le place. Nici macar nu au curajul sa-si declare neputinta. Citi crezi ca au inteles citatul din Einstein de la finalul Sintezei zilei de ieri sau alaltaieri? Pe citi crezi ca i-a pus pe ginduri? Citi vor reactiona actionind? Procentele cred ca sint in cadere libera.

    Ce lume lasam copiilor nostri? Cum ne vom putea uita in ochii lor ? Cum le vom explica neputinta noastra? Vom avea taria sa fim cinstiti cu noi si cu ei?

    Victor, nu sint intrebari retorice!

    Si nu sint doar pentru romani , pentru ca , mai peste tot,schimbind culorile nationale, lucrurile stau cam la fel.

    Dar parca nicaieri guvernantii nu “spaguiesc” clerul-care abia asteapta- chiar asa, pe fata. Biserica ramisese, alaturi de armata, cu o cota de incredere mai mare. Acum vor sa compromita si biserica.

    Cu armata au rezolvat-o!

    Si nimeni nu reactioneaza. Uneori am impresia ca traiesc in lumea balaurului cu 9 capete!

  7. Mana! Vino, tu, repede incoace, ca e o fatuca pe’aici care se da ruda cu barbati’tu. Vino, tu, s’o ciufuleshti un pic, ca vrea “sa pot afla anumite lucruri de la dv pe care poate de la altii nu indraznesc sa le aflu..“. Auzi, tu draga, inventivitate si tupeu.

    Victore, shase! Repede: fa’te ca lucrezi. Vine Mana cu facaletzu…

    :rofl: :tomato:

  8. Si eu ajung prin biserici din an in paste.Sotia ma mai taraie pe acolo dar fara succes,asta nu inseamna ca nu cred in Dumnezeu.
    Mare vorba spunea cineva;Dumnezeu e peste tot,chiar si la dus cand te speli,totul e sa constientizezi existenta lui.

  9. Explicabil! Probabil chiar si credeti ca vi se cuvin si aveti tot dreptul la aerul, aptitudinile, memoria, etc. resursele in general pe care le folositi in fiecare clipa, dar pe care nu le-ati creeat ci vi s-au dat! Totusi le folositi din plin in folosul propriu si ma rog, al celor apropiati Dvs. DOMNUL MEU si DUMNEZEUL MEU doar iubeste si prin iubire daruieste neconditionat! Nu cere nimic in schimb, doar ca nu se poate sta in prezenta LUI. I-a lasat insa in voia mintii lor blestemate ca…macar sa creada ca au ceva aici unde nimic nu este al lor (dovada ca tot ce au le poate fi luat in orice moment)!
    Cu dragoste…

  10. Ciutacule, cine vorbeste mult, spune si prostii multe. Este valabil si pentru tine si pentru cei pe care-i provoci cu astfel de subiecte. Treceti la politica, fratilor !

  11. Gazdelor efemere

    Primeşte-mă la masa ta, administrator,
    Chiar de te socoteşti a fi un “pantocrator”
    M-am hotărât să rup legea tăcerii,
    Simţind cât de aproape e clipa Învierii.

    Nu pune sită deasă cuvintelor rău spuse,
    Uitând esenţialul. O taină mă aduse.
    N-am firmă, nici adresă cu clopoţei pe coadă.
    Sunt omul de pe stradă. E cine să mă vadă…

    Nu gazdele încântă. O fac colindătorii
    Veniţi de nu ştiu unde, cu tainele urării.
    Cugeta deci – de poti – şi la aste cuvinte :
    Eşti numai că sunt eu, cel care nu te minte.

  12. logica religiei ca si a vietii respecta niste reguli carora muritorilor de rind ne scapa. a impune cuiva sa invete niste dogme care sint in mare parte alterate si eputare de mai marii vremurilor mi s epare o prostie. cineva a spus mai sus.. Dumnezeu este in toate si in cele ce sint chiar si cind esti la dus. important este sa constientizezi existenta lui nu sa te inghesui pe la biserici sa asculti burtosii imorali de popi. sa faci ce spune popa nu ce face el .. asta mi se pare o abureala crasa. ei ca propovaduitori ai cuvintului Domnului ar trebui sa fie un exemplu pt noi muritorii de rind, dar ce mai este moral azi cind vechile virturi … azi sint cinsiderate mari defecte. toata stima nea victore. ma intreb cind o sa te faca astia sa nu ii mai pui la zid? oricum eu iti tin pumnii, bafta

  13. Draga domnule Ciutacu,

    In eventualitatea ca veti participa la emisiunea de diseara de la Antena3 in care se va dezbate si se va anaaliza conditia romanilor din Italia, as dori sa va aduc la cunostinta ca in momentul actual desemnarea corecta din punct de vedere politic a etniei roma sau sinti in UE este : minoritate etnica mobila, prescurtat MEM.
    In Germania organele statului folosesc aceasta sintagma – MEM = “mobile ethnische Minderheit”. Denumirea de “zigeuner” sau “gypsy” este interzisa.
    Ce ar fi ca si in Romania sa se foloseasca tot MEM.
    Foarte usor putem spune infractori ce apartin unei minoritati etnice mobile, infractori romani, sarbi, lipoveni, etc.
    Cine ar mai indrazni sa ne acuze de discriminare sau cine ar mai confunda un membru MEM cu etnicii romani.
    In acest sens in Italia sunt si romani infractori si membri MEM infractori. Se face o diferentiere pe intelesul occidentalilor.
    Sa solicitam prin organele abilitate ca si autoritatile italiene, presa italiana, sa respecte standardele politice corecte din UE.
    Resortisantii din Romania ar fi unii romani, iar altii membri MEM.
    MEM-uri sunt si in Germania, si in Franta, si in Olanda, si, evident in Italia.
    Sa cerem autoritatilor italiene sa specifice cu cine au probleme. Cu romanii sau cu membri MEM originari din Romania si care se pot afla temporar oriunde in Europa, cu toate implicatiile ce decurg din aceasta stare de fapt.

    Cu deosebita consideratie.

  14. In vremuri stravechi Dumnezeu umbla pe pamant.Apoi au aparut politicienii,iar El a fugit si nu s-a mai intors niciodata.

  15. >> N-am calcat in viata mea intr-o sinagoga, da-n geamie si-n catedrale catolice am ajuns.<<

    In cazul acesta va recomand sa vizitati sinagoga din Budapesta, a doua ca marime din lume, si cea mai frumoasa din Europa (descriere si poze aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Doh%C3%A1ny_Street_Synagogue , film aici: http://www.youtube.com/watch?v=z4srEII4xjY )
    care include si muzeul evreiesc:
    http://www.budapest.com/history_of_budapests_jewish_population/jewish_museum.en.html
    Daca nu sunteti interesat numai de cele sfante, merita vizitat cu ocazia traditionalul Jewish Summer Festival din august ( http://www.zsidonyarifesztival.hu/mainpage.html ), dar si in restul anului se tin concerte de calitate.

  16. Dle Ciutacu,
    Se pare ca ; subiectele cu tema religioasa sunt mai dezbatute decat cele referitoare la criza economica , sau ma insel eu?

  17. @Turambar: afirmam că sunt o femeie actuală. Modernă, adică. Fac mămăliga la microunde. Nu tradițional :))

  18. conceptul de “dumnezeu”este,in opinia mea,un lucru mai mult decat pesonal.mi se pare de-a dreptul penibila intrebarea “de ce crezi in dumnezeu?”(nu de putine ori mi s-a pus,cu toate ca nu i-am inteles niciodata rostul)pentru a crede in dumnezeu nu trebuie sa ai un motiv anume.crezi si atat.daca ai si motive,e si mai bine,daca nu,nu.si apoi daca asa ai fost educat(nu ma refer la caracterul extremist al religiei,doar ca ti s-a vorbit de bine despre El,parintii credeau in Dumnezeu)atunci,de cele mai multe ori crezi si tu.dar nu trebuie sa faci din asta un motiv de fala(cum vad destul de des in ultima vreme).cred si fac asta in sufletul meu.daca te falesti,nu mai e credinta.e orice altceva.parerea mea

  19. nu te inseli mimi da e weeeekend la romani ( adica ziua in care ei nu fac nimic si tine de miercuri pina marti se mai cheama si mierti)eu nici macar nu as comenta in public asa subiect ca imediat apar ciuperci.Va rog daca suntem fanii d-lui Ciutacu hai sa ne pastram credinta in suflet si acasa iar daca unu mai zelos o scoate la inaintare pe post de motor la colectiv sa-i dam repede la glezna ca pina la urma nu tre sa uitam ca destepti se nasc toti dar la condica la sfirsit doar unii mor ageri ca de asta ajungem sa cerem iertare pacatelor.ANARHIA SALVEAZA ROMANIA propun o REVOLUTIE!!!iar pe astia la putere tre sa-i lasam ca vine si ziua lor doar sa nu ne stresam , se pot aseza deacu la coada ca tot pe usa din dos vor iesi .VAI STEAUA LOR DE NEISPRAVITI mai bine hai si noi sa dezbatem ce vom face DUPA !?!?!?!?!

  20. @mana Bravo asta da evolutie si subiect si noi tot la microunde facem mamaliga cu toate ca-s nascut in ceahlau am 3 copii unu e catolic unu ortodox si al 3 lea s-a nascut in tara araba si stie toate orele de rugaciune iar eu am construit si biserici si moschei si n-am facut diferenta

  21. @mimi
    Cand politicienii,justitia,politia,sanatatea si in general viata nu-ti mai ofera nimic,alternativa nu ramane decat sa devii un fanatic sau un religios practicant.
    Periculos e sa devii ambele:-)

  22. @Alin

    ITI DORESC SA IESI DIN MAREA CEATA IN CARE TE ZBATI SI SA TE APROPII DE ADEVAR. DEGEABA CITESTI DACA NU INTELEGI…

  23. @Victor

    Afirmația asta are iz drăcesc:

    ”Depinde din ce unghi privesti si cum bate lumina pe tricoul de joc al Dumnezeului tau.”

  24. ar trebui sa scoata religia asa cum se preda ea in romania si sa se bage niste ore DESPRE religie, poate predate de profesorii de istorie sau filosofie, ca daca-i lasam pe bigotii astialalti de capu’ lor cu copiii nostri se alege praful de ei si de respectul lor de sine.

  25. Victore o stire pe realitatea.ro ,pupila lui Basescu,Elena Udrea a uitat sa treaca in declaratia de avere ,5 firme de turism ,stie blondina ca-i conflict de interese ….sa vada piratul Base cine-i tonomat in aceasta Tara ,i-a baga un articol despre asta ,poate faci luni si-o emisiune .

  26. Am fost o copila si o adolescenta atee, pana am ajus la facultate, pana la prima ora de disectie pe cadavru mai exact. Mi-am dat seama ca exista o diferenta ciudata intre mine, colegii mei sau rezidentul care se ocupa de noi si cadavrul de pe masa. Anatomic diferenta dintre noi doi era ca mie imi functiona aparatul cardio-respitator si implicit in cascada si restul iar lui nu. Din ziua aceia, cred cu tarie , ca noi cei vii, mai avem o componenta una pe care nu au putut profesorii mei sa mi-o arate la nici o ora de disectie.
    Nu cred in sufletul care intr-o zi o sa cante osanale fiind imbracat fireste in alb sau care ajunge in cazan in iad. Cred ca un om e format si din alceva decat din ce scrie in tratatele de medicina pentu ca am simtit-o in privirea primului meu pacient, abia atunci s-a incheiat de fapt lectia de anatomie.

  27. @Moscalifar: eu cunosc una, o femeie batrana si “credincioasa” care merge duminica de duminica la biserica, dar zilnic e cu blestemele pe buze. Asa-s astia, “credinciosii” care “datorita “lor Doamne- Doamne ne mai tine.

  28. De ce ar trebui Dumnezeu sa aiba un chip?
    De ce sa-l materializam intr-o imagine?Dumnezeul meu nu are chip si exista in mine in masura in care eu pot sa gandesc bine ,curat si drept.Exista in mine atata vreme cat pot sa rezist ispitelor imorale din existenta noastra cotidiana.Nu, Dumnezeu nu este mai prezent si nu ne vegheza mai mult daca suntem practicanti ai credintei, daca megem la biserica in mod regulat,respectam un orar de rugaciune,un ritual al rugaciunilor conform unor precepte .
    Daca ar fi sa fie asa am avea un Dumnezeu mercantil,care ne vegheaza si protejeaza conditionat .
    Dumnezeu a creeat omul ,,dupa chipul si asemanarea sa” si tot el a creeat diversitatea umana .Atunci el UN are un chip, are o multitudine de chipuri dar pentru toti fii sai acelesi norme morale si sanatoase(ma refer aici la posturi)de comportament.

  29. “Ni s-a parut o oportunitate pentru copil sa mai afle ceva – orice, nu conteaza – nou pentru educatia lui generala.”
    Mda… De la bunica am invatat “Inger, ingerasul meu”, pe care o si spuneam inainte de culcare, in genunchi, in pijamale… Nu stiu cat de mult a sesizat bunica “oportunitatea” de a invata o rugaciune, avea doar patru clase…
    Ideea e, domnu’ Ciutacu, ca “educatia nu ne face mai buni, ci ne impiedica sa devenim prea rai”. Inclusiv cea religioasa. Totusi, daca e privita ca o “oportunitate”, mai bine lasa.
    Tot respectu’, in rest…

  30. Intr-o zi, la Constanta, pentru ca eram desculta- dar aveam o rochie lunga,decenta, de var- doamnele care faceau acolo curat, m-au dat afara:))). Au zis ca sunt o pacatoasa cu parul blond si lung si…desculta in casa Domnului. Ce era sa fac? Scandal? Faceau ele destula galagie. Aproape mi-au dat o matura peste spate:)))Asa ca am plecat. Razand.M-am tot intrebat: cine e mai pacatoasa? Eu ca mi-am permis sa ma rog desculta sau ele ca nu m-au lasat sa ma rog? Am aflat raspunsul? NUUUU. Dar si acum cand imi aduc aminte, asa ras zdravat trag. E adevarat ca de atunci, biserica si-a gasit loc mai mult in sufletul meu…Insa cea mai dureroasa concluzie pe care am tras-o e ca biserica noastra ortodoxa nu e toleranta. Si nu ma gandesc doar la femei cu parul lung si blond si desculte. Ma gandesc la homosexuali, evrei, negri, galbeni, musulmani, tigani, travestiti… Mai bine ma opresc aici.

  31. De unde am putea noi sa stim care religie e cea buna?! Eu sunt botezata ortodoxa si trebuie sa recunosc ca ortodoxismul are multe neajunsuri. Nu cred in toate dogmele si ritualurile asociate fiecarei religii in parte. Unii oameni, cei putini si smecheri, s-au folosit de religie pt a-i manipula pe cei multi si naivi, vorba lui badea. In jurul acestor interese au luat nastere razboiele si crudiadele duse in numele Domnului. Totusi e evident ca toate religiile au o idee comuna si anume existenta a ceva superior noua, o constiinta ce depaseste cu mult logica umana, responsabila pt armonia din univers. Pana la urma eu cred ca asta conteaza, nu ca ortodocsii sunt mai buni decat catolicii sau unii suntem mai cu motz decat altii. Toti suntem la fel in esentza, dominati de aceleasi instincte primare si avand aceleasi nevoi.

  32. DE CAND EXISTA UN SINGUR DUMNEZEU, DE ATUNCI TOATA LUMEA UCIDE IN NUMELE LUI !
    DIN ANII 340-360 SENATUL ROMEI A VOTAT PE ISUS HRISTOS NEMURITOR SI FIUL LUI DUMNEZEU, SI TOT ACOLO S-A VOTAT CE SA APARA IN BIBLIE SI CE NU.
    SEFII RELIGIILORI NU FAC ALTCEVA DECAT SA PROSTEASCA LUMEA, IDIFERENT CA IN CE STIL SE PROSTESTE LUMEA, TOT PROSTEALA E, FIE EA ORTODOXA, CATOLICA, PROTESTANTA SAU CHIAR EBRAICA, PROSTEALA E PROSTEALA.
    CUM POATE INTELEGE CINEVA REGIMUL PAPEI DE LA ROMA, CARE SE LUPTA CU VEHEMENTA IMPOTRIVA AVORTULUI, SI CHELTUIE ANULA TRIPLU CAT BUGETUL ROMANIEI PE CHESTII LUXOASA IN NUMELE LUI DUMNEZEU. DAR DACA ATAT DE CONVINS LUPTA PAPA IMPOTRIVA AVORTULUI, DE CE NU IL IA IN PRIMIRE PE COPIII PARASISTI, PE COPIII NEVOIASI DIN AFRICA, E REGIMUL PAPEI NU SE GANDESTE LA ASTA!
    SUND DE ACORD CU INTERZICEREA AVORTULUI, DACA REGIMUL PAPEI DE LA ROMA VA FI DE ACORD CU CASTRAREA POPILORI, PREOTILORI, EPISCOPILORI, SI CHIAR SI AL PAPEI. CE SPUNETI E O PROPUNERE FERPLAY NU?

  33. D-le Victor, dumneata esti evreu get-beget, iar ortodoxia d-tale e de parada sau de interes. Nu e rusine sa-ti recunosti originea. Am vazut oameni care se dadeau “Popescu” si erau evrei.Astea cu “cred intr-un fel al meu” sunt pentru adormit copiii. D-ta il renegi pe Iisus ca orice evreu.

  34. “oportunitate pentru copil sa mai afle ceva – orice, nu conteaza – nou pentru educatia lui generala”…cam gresit dl. Ciutacu.
    Religia e un subiect pe care va vedeam a-l feri dl. Victor Ciutacu, o chestiune care nu mai cere genialitate si aroganta jurnalistica ci doar o umila si generoasa informare.

    Eu am tot respectul pentru dvs. si pentru M.Badea (pt. ca si el vede un fum dialogul religie vs. stiinta), insa aveti dvs. o vorba insusita “ramaneti la ceea ce va pricepeti”.

    Poate parea arogant si nerespectuos comentariul meu de 2 bani…insa nu am absolut nici o sinchiseala sa va recomand: http://richarddawkins.net/
    “God Delusion” – poate asa se mai reduce si alura crestineasco-judecatoreasca a ziaristilor si asa preocupati de cititul ziaristic.

  35. determinant este faptul ca RELIGIA,oricare ar fi ea ,este o forma de manifestare a …CREDINTEI…

    spedy/21/02/2009

  36. @lucian: de ce anume ma suspectati? mi-e greu, la ora asta, sa descifrez intelesurile ascunse ale scriselor dvs. cat despre alegerea subiectelor despre care scriu, mi-e teama ca nu sunteti in masura sa decideti.
    @Ion de la Chiuiesti: esti imbecil si antisemit. si-ti iei viteza urgent.

  37. Dumnezeul meu, Dumnezeul tău, al lui, al ei, par a fi o mulţime. De fapt, mai mulţi sunt numai “dumnezeii mă-sii”.
    Există, nu există? Păi dacă de mii de ani ne tot întrebăm ca fraierii, se pare că ceva, ceva ar fi.
    Cică nu l-a văzut nimeni. Fals, l-a văzut Petrache Lupu de la Maglavit, că atâta-l ducea capu’.
    Zice unu’ că Einstein era ateu. O fi fost, da’ a produs chestia asta care cică, ar fi citat celebru: “Ştiinţa fără religie este imperfectă, religia fără ştiinţă e oarbă!!!”.
    O fi ăsta f’un panseu de ateu? Bă’, să fie!
    Victore, câţi din noi putem concepe infinitu’?

  38. De mult am vrut sa-mi exprim parerile despre religie, biserica si greselile ei.Acum am gasit contextul si timpul necesar sa-mi scriu “teza”.

    O sa consideram intai ca exista tipare.Cartile sunt scrise dupa tipare, iar filmele la fel.Banuiesc ca ati observat tipare de genul ‘binele invinge raul’ , ‘baiatul a trait fericit cu fata pana au murit’ , ‘politistul batran si corupt care e invins de politistul tanar si cinstit care ajunge laudat de toti’ etc

    Inca din antichitate oamenii au observat fenomene pe care nu le puteau explica si nu le intelegeau provenienta.De aceea considerau ca fenomenele respective erau facute de zeitati.Fiecare popor isi gasea propriul zeu pentru fiecare fenomen.Grecii il considerau pe Poseidon zeul marii, care creea furtuni , valuri , rauri etc pe cand la egipteni zeul apelor era Sobec.In jurul lor apareau povesti si mituri despre ce faceau ei , popoarele le-au inchinat temple si le dadeau ofrande.

    Dupa acelasi tipar s-a format si religia din zilele noastre.O zeitate atotputernica care a inventat tot si care stapaneste tot.Biserici in loc de temple , rugaciuni si ofrande materiale pentru Dumnezeu.Vine intrebarea logica : daca ideea e aceeasi de ce a fost nevoie de schimbarea asta?.Unii fanatici si majoritatea credinciosilor ar spune “pentru ca zeii erau falsitati si pentru ca Dumnezeu e unul singur”.

    Biblia.Cartea care reprezinta biserica si religia.Cartea cea mai importanta din lumea crestina in ultimii 2000 ani.Stiti foarte bine ca in biblie Dumnezeu i-a facut pe Adam si Eva.Acestia au avut doi baieti, Cain si Abel iar Cain l-a omorat pe Abel.In biblie se spune ca dupa izgonire “a cunoscut Cain pe femeia sa şi ea, zămislind, a născut pe Enoh.” .Dar daca la inceput au fost doi oameni, si acesti doi au avut doi copii si unul a murit.Celalalt de unde si-a gasit femeia?Raspunsul e destul de simplu.Biblia nu spune lucrurile reale care s-au intamplat pentru ca ele nu s-au intamplat cu adevarat.Biblia doar prezinta niste doctrine sub o forma pe care tot omul o intelege.Faptul ca are greseli din punct de vedere logic si stiintific inseamna ca faptele nu s-au petrecut exact ca in biblie si ca probabil nu s-au intamplat deloc.Dar ele sunt niste tipare.Tiparul omului bun, tiparul tradatorului , etc

    La fel mai sunt si alte scrieri care nu sunt deloc reale.Potopul cu arca lui Noe nu a putut fi demonstrat iar oamenii de stiinta considera ca a fost o topire a calotei glaciare sau doar niste inundatii in zonele apropiate de tarmul marilor si oceanelor.Sau Moise cand i-a scapat pe evrei din sclavie si i-a trecut marea.

    Consider ca biblia a fost scrisa ca sa arate oamenilor ce e bine si ce e rau si sa-i invete sa fie mai buni.Doar ca era nevoie de o putere suprema de care oamenilor sa le fie frica si de care sa asculte.Din pacate doua lucruri au denaturat religia cum ar fi trebuit sa fie ea.

    In primul rand fanaticii care au dus-o la extrem.S-au speriat de faptul ca s-ar putea sa ajunga in iad si nu au inteles doctrinele.Au creat tot felu de prostii care sa-l faca fericit pe Dumnezeu si sa-i primeasca in rai.Ba mai mult si-au asigurat “iertarea” prin alte “ritualuri” stupide.Daca Dumnezeu exista si e asa de bun si atotstiutor, chiar credeti ca are nevoie ca niste babe care de-abia se misca, sa se tarasca pe sub mese , ca sa fie el sigur ca ele cred in el si sunt demne de Rai?Faptul ca e atotstiutor nu ii permite sa afle cine crede in Dumnezeu si cine merita iertarea pacatelor?Daca iti pare rau ca ai pacatuit si te rogi in sinea ta, nu e mai important decat daca te duci si dai bani la biserica si faci tot felul de inchinaciuni si plecaciuni ?

    Al doilea lucru care a denaturat religia a fost setea de bani si de putere.Speculanti care au vazut ca indoctrinarea oamenilor prin religie le aduce putere si care au profitat de asta.Preoti perversi care au saracit oameni si pe care nu i-au ajutat deloc.

    O sa dau un mic exemplu aici.In zonele inundate anii trecuti, au fost trimisi militari din colturile tarii care sa umple sacii cu nisip, sa faca diguri si sa ajute populatia acelor sate.Sate care au dat ani de zile bani la biserica si care chiar cred in Dumnezeu.Oameni care au dat banii unui preot care le ghideaza calea in viata.Si ce a facut preotul acela?A plecat cu masina lui la casa lui unde nu il deranja nimeni si nimic.In loc sa se duca printre oamenii afectati sa le ofere alinare si sa-i mobilizeze ca sa-i ajute pe militari , preotul s-a dus acasa, a spus doua rugaciuni si s-a culcat.Rugaciuni care nu au ajutat cu absolut nimic.Nu datorita acelor rugaciuni au supravietuit oamenii ci datorita celor care i-au ajutat si au fost alaturi de ei.

    Preoti care cer bani pentru construirea bisericilor si pentru modernizarea lor.Care isi fac case mari si spatioase langa biserica in care sa locuiasca si ei si care fac biserici cat mai frumoase de parca ar fi o competitie, dar care nu primesc in bisericile lor boschetarii si saracii pentru ca fura si distrug.Pentru ca sunt murdari si au boli si pentru ca ei nu au timp sa se ocupe de acei oameni.De acei oameni care in biblie sunt mereu ajutati si ingrijiti de oameni care apoi ajung sfinti.

    Din fericire nu toti sunt asa.Mai exista si preoti cinstiti prin munti, preoti care nu au de la cine sa fure si care chiar fac ceva pentru enoriasii lor.Preoti care nu au nimic de castigat si nimic de pierdut.Din pacate sunt atat de rari incat s-ar putea sa cunosti unul intr-o viata.

    Un alt lucru care demonstreaza inutilitatea religiei in forma actuala este ca din cauza ei au murit mai multi oameni decat cei care au fost fericiti si au ajuns in rai dar n-au putut sa ne spuna cat de bine e acolo.Razboaie ca cruciadele in “numele lui Dumnezeu”, musulmani care se sinucid in numele lui Alah si iau zeci de vieti cu ei, inchizitia care ardea oameni pe rug sub pretextul ereziei , acestea sunt dovezi clare ca religia a facut mai mult rau decat bine.

    Oamenii nu ar fi trebuit sa gaseasca metode sa fie iertati de pacate, ci ar fi trebuit sa nu faca acele pacate.Ar fi trebuit sa ia sfaturile si partile bune ale religiei, sa devina oameni buni si sa fie buni toata viata in orice imprejurare, nu sa dea bani si sa se roage la sfarsitul vietii pentru iertare.

    E clar ca Dumnezeu nu exista in forma in care e prezentat el in biblie sau in oricare alta religie.El este o idee a perfectiuni, ca si Iisus care este modelul omului perfect.Asta nu inseamna ca nu ar trebui sa mai credem in biserica, si sa eliminam religia si tot ce tine de ea pentru ca ar fi un haos total.Ci inseamna ca nu mai trebuie sa credeti in Dumnezeu ca fiinta care chiar exista ci sa credeti in ideea de bine , pentru ca raiul de fapt este implinirea la sfarsitul vietii ca ai facut ceva bun in viata si ca nu ai trait degeaba.

  39. Cand ayatolahul a facut “revolutia”(?) islamica
    m-am intrebat cum se poate ca o intoarcere in timp sa se numeasca revolutie. Cand au aparut talibanii, eram din nou mirat de posibilitatile religiei. Astazi o revolutie ortodoxa talibanica mi s-ar parea normala in Romania. Nu sunt credincios; sunt ortodox dar nu pot sa cred. Vad fariseismul bisericosilor
    si asta ma enrveaza. Iar asocierea dintre politic si Biserica este gretoasa.
    PS
    Eu cred ca fiecare OM este Dumnezeul lui. Fiecare doarme cum isi asterne. Tot Dumnezeu te ajuta, dar nu-ti baga in traista. Ajuta-te singur!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.