Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Tricoul alb de joc al Dumnezeului meu

Tricoul alb de joc al Dumnezeului meu

Nu m-au atras vreodata religiile sau istoria lor. Vad ca-i cool dezbaterea publica pe tema credintei. Razboaiele religioase imi par stupide si generate de teme false; de la cruciade si pana la horcaielile fostei Iugoslavii. Mama-i evreica, eu sunt botezat si cununat ortodox. Nevasta-mea si copilul nostru, conform standardelor religioase acceptate, sunt ortodocsi ca mine. Am nasit (cununie/botez) ortodox. In masura in care am fi solicitati si canoanele ar permite-o, probabil am face-o si-n alte confesiuni; daca ne-ar placea oamenii. N-am calcat in viata mea intr-o sinagoga, da-n geamie si-n catedrale catolice am ajuns.

Vlad invata (ma rog, e un fel de a spune) religie la scoala. Amandoi am fost de acord cu asta, desi ajungem prin biserici numai la nunti/botezuri/Paste. Ni s-a parut o oportunitate pentru copil sa mai afle ceva – orice, nu conteaza – nou pentru educatia lui generala. Ca ai nostri “dascali” de profil sunt habotnici si ca programa scolara mai are olecuta si decreteaza ortodoxia drept unica religie din Romania, asta-i deja altceva. Faimosul subiect al icoanelor din clase nu m-a strabatut nici macar ca subiect jurnalistic. Pentru ca a fost nimic altceva decat o perdea de fum.

Cred, intr-un fel al meu, in Dumnezeu; ma rog, intr-o intruchipare cumva trupeasca a Divinitatii. Da’ n-o urlu in public fiindca se poarta sa te dai religios. Mi se pare gretoasa parada de credinta. Habar n-am cum o arata la chip Dumnezeul meu. Poate-i negru sau chinez. Sau poate, vorba prietenului nostru drag de familie Yilmaz, o fi unul si acelasi cu al tuturor, doar ca-i pronuntam numele, procedural, fiecare in alt fel: Allah, Buddha, Diego Maradona sau Marele Manitu. Oricare dintre variantele aruncate-n dezbaterea publica poate fi la fel de valabila. Depinde din ce unghi privesti si cum bate lumina pe tricoul de joc al Dumnezeului tau.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

157 thoughts on “Tricoul alb de joc al Dumnezeului meu

  1. Pt. viragh levente .D-nule daca tot postezi ceva despre istoria crestinismului te-as sfatui sa te documntezi prima data sa nu induci in eroare .in secolul la care faci referire au fost 2 concilii cel de la Niceea si cel de la Constantinopol deci nici macar ca locatie nu e adevarat ce ai scris iar senatul roman nu a avut nici cea mai vaga legatura cu chestia asta conciliile au fost tinute de crestini vremii adica capii bisericii crestine de atunci
    care nu avea forma organizata din zilele noastre

  2. D-le Ciutacu, îmi permit să revin cu nişte consideraţii, mai mult sau mai puţin personale, pe tema B.O.R. şi a pretenţiilor acesteia de Biserică Naţională.
    În Ardeal, alături de ortodocşi au mai existat destul de mulţi locuitori greco-catolici, şi nu numai de origine română, erau şi ucraineni şi maghiari. După 1948, statul comunist i-a obligat pe greco-catolicii români, să “îmbrăţişeze” religia ortodoxă, şi a trecut întreg patrimoniul acelei Biserici, în administrarea B.O.R. După ’90, s-a deschis o altă “cutie a Pandorei”, deoarece B.O.R. a refuzat să retrocedeze Bisericii Greco-Catolice patrimoniul deţinut înainte de 1948. Nu ştiu ce motive juridice sau morale au putut sta la baza acestei atitudini a B.O.R., dar mă întreb: oare câţi bani, şi câtă muncă a investit B.O.R., şi credincioşii ortodocşi în ridicarea acelor locaşuri de cult greco- catolice? O altă nedreptate: dacă B.O.R. este considerată Biserică Naţională, celelalte sunt Biserici “antinaţionale”???
    Şi acum ca o fătucă, vă întreb: Cum comentaţi asta D-le Ciutacu?
    P.S. Îmi cer scuze pentru acest comentariu lung, dar io cred că avem “o problemă” pe tema asta.

  3. Spre deosebire de multi dintre cei care au comentat pana acum aceasta tema eu am sa incerc sa va ” ridic la fileu ” o alta abordare , ancorata mai mult in lumea …
    ” pragmatica ” pe care o traim … un mic test de imaginatie :
    alegeri prezidentiale / unul din candidati – Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române .
    Care credeti ca ar fii procentul de participare la alegeri si cat credeti ca va reusi sa acumuleze acest candidat ?
    In urma rezultatelor s-ar putea legitima si la nivel institutional feudalismul din gandirea multor concetateni . S-ar incepe o vanatoare de vrajitoare , s-ar arde pe rug toti necredinciosii …
    Sunt constient ca este o utopie ceea ca va spun , un vis urat chiar …
    Dar parca m-am saturat de pasivitatea noastra a romanilor , de asteptarea rezolvarii neajunsurilor de catre ” forte ” aflate dincolo de palpabil .
    La urma urmei… ” D-zeu iti da dar nu iti baga-n traista ” 🙂

  4. Dupa accent ,pt. ca va tot aud la televizor ,am impresia ca aveti si ceva singe tiganesc ,nu numai evreiesc.

  5. @Mihail: da, m-ati prins! eu sunt seful mafiei iudeo-masono-tiganesti, care nu-l lasa pe Vadim sa faca dreptate-n tara. debordati de perpicacitate.

  6. Pârghii diferite

    Mâhnit, oftează Eol. Se zgâlţâie pădurea,
    Cad arborii grămadă, făr’ a vadea securea.
    Pe sprintena Diana nu-i chip să o ridice,
    Pe aripi să o poarte, iubind-o, cum s-ar zice.
    Poate doar Arhimede cu pârghiile sale,
    Având un punct pe deal şi celălalt în vale.
    -Mă duc să-i mângâi barba, să-i răcoresc pomeţii,
    Să-i cer un sfat – mă rog – aşa cum fac istetii.
    ‘l-ascultă înţeleptul, ţintindu-l cu ochi mici :
    -Vrei să iubeşti zeiţa sau numai s-o ridici ?
    Că pârghii diferite-s la una şi cealalta ;
    Pe-a doua ţi-o dau eu, dar ce te faci de alta.

  7. Victore hai sa lasam calc sa mergem fiecare la o plimbare in aer liber ca doar nu ne-am nascut cu ele in bratze ce zici?

  8. Personal nu cred in existenta nici unui zeu . Sunt adeptul teoriei cum ca nu Dumnezeu este cel care l-a creat pe om ci oamenii sunt cei care l-au creat pe Dumnezeu .

    Intr-o lume din ce in ce mai pragmatica, mai axata pe logica nu inteleg cum de o majoritate covarsitoare a acestei planete sustine existenta a ceva asupra careia nu are nici o dovada ca ar exista. Este insa un subiect mult prea complex si nu stiu daca este momentul si locul potrivit pentru o astfel de discutie.

    Lasand la o parte insa aceste diferente de opinii, iti impartasesc opinia cu privirea la intimitatea religiei. Personal nu am nimic cu nici un om doar pentru ca el crede sau nu in ceva ( fiecare are dreptul la propria opinie ) insa ceea ce ma scarbeste este religia de fatada si mai ales ca sunt foarte multi crestini care ar pune deasupra unui ateu cu o conduita morala pe un crestin hot , mincinos , etc. Parerea mea este ca religia ar trebui sa fie ultimul om prin care putem judeca un om.

    In ceea ce priveste razboaiele religioase tind sa cred ca ele insele sunt impotriva ideii de religie si credinta. Nu cred ca ar putea exista un dumnezeu care sa doreasca moarte de om in numele lui – chiar in ipoteza in care acesta ar exista prefer sa nu cred in astfel de zeu.

  9. Bunica era evreică, dar a fost convertită la catolicism. Pe copiii ei i-a botezat în rit ortodox, ca pe tatăl lor (bunicul). Noi am tot dus-o cu ortodoxismul, dar ce se întâmplă azi îmi lasă un gust amar şi mă face să mă rog ca toată parada asta de prost gust să dispară. Atâţia farisei oportunişti n-am văzut niciând! Toată ziua ne facem cruci şi ne dăm cu capul de podea, dar la fiecare pas lovim cu brutalitate pe semenul nostru, de câte ori avem ocazia… dacă merg cu fetiţa mea la biserică, nu există dată să nu fie împinsă la locurile unde se aprind lumânări, admonestată în mod brutal şi jignită (n-au loc de ea să ajungă mai repede la Dumnezeu!). Aşa creştini, mai bine lipsă.
    La şcoală am lăsat-o să meargă la ora de Religie, dar nu sunt de acord cu obligativitatea acestei materii şi sunt pe punctul de a mă declara atee tocmai pentru a nu i se mai băga în cap o dogmă care mă face să vomit, iar pe ea o lasă rece şi chiar o plictiseşte…
    Dumnezeul meu n-are chip, are doar suflet, unul mare şi încăpător şi – mai ales – doi obraji!
    Pe lângă toate astea, am rămas uimită cu câtă ură vorbesc creştinii de “jidani” (culmea, încă suntem numiţi aşa!) şi stau să mă gândesc ce-or înţelege unii din RELIGIE şi cu ce scopuri se dau mari religioşi?!
    Dumnezeu este sau nu în fiecare din noi, se naşte, trăieşte şi moare odată cu noi…

  10. Domnule Victor Ciutacu,D-vs.nu trebue sa fiti suparat pt.remarca facuta de mine ,dar aveti in vorbire un accent de tigan,scuzati expresia de tigan.Sinteti foarte simpatic, de cele mai multe ori foarte corect in toate comentariile D-vs.dar acest accent in vorbire iese de multe ori in evidenta.

  11. @Mihail
    D-l Ciutacu nu are deloc accent de tigan,nu iese niciodata acest accent in evidenta,cum spuneti Dvs.
    Eu sunt olteanca get-beget,romanca-nu am in arborele genealogic nicio alta rasa sau etnie cum ati crede,dar mie imi place limbajul dansului(vorbirea ,cum ziceti Dvs.) ;si-mi face chiar placere cand strecoara expresii sau perfectul simplu al oltenilor.
    Cu stima,
    IoanaP

  12. “Daca stii cu adevarat sa traiesti modest, vei fi fericit, chiar daca vei avea putin;
    vei putea in fiecare zi, daca doresti,
    sa pui piatra peste piatra, una dupa alta,
    in simplitatea vietii vei gasi calea
    care iti va linisti inima ta pura.
    Caci bucuriile simple sunt cele mai minunate,
    si sunt cele care conteaza la urma urmei.
    Haide, cate o piatra in fiecare zi, in fiecare zi cate putina sudoare, piatra peste piatra.
    Si astfel…vei ajunge la ceruri.
    Iar daca te va intreba cineva vreodata cine e sau daca exista Dumnezeu , tu sa-i raspunzi asa: Idealurile se aseamană cu Dumnezeu: nu poţi ajunge la Ele, în schimb te poţi orienta”
    ( fragment dintr-o carte de Carmen Seib )

  13. pt. mosser.Mie sincer imi pare rau ca se intampla asa.D-zeu nu ne-a chemat la el cu fortza si nci noi nu ar trebui sa chemam la credintza cu fortza.fiecare om are dreptul sa aleaga .chiar daca parerile mele de rau pt comportamentul unora la adresa evreilor nu compenseaza prea mult considear ca totusi mai sunt romani care nu sunt ingusti la creies incat sa zicem ca doar drumul nosrtru e bun
    si altul nu este.doar Unul este care poate sa zica ce e drept si ce e stramb.
    am mai scris mai sus intr-un alt mod multi vor fi cei care v-or crede ca au facut voia Lui si vor ramane foarte surprinsi cand isi vor auzi sentintza.asa cum sta scris D-zeu este in primul rand Dragosteiar ce-i care nu au dragostea lui D-zeu in ei nu sunt ai lui ci ai dracului desi uni ar zice altceva
    ii sfatuies csa citeasca romani de la cap la coada din noul testament.doar diua lucruri ne cere D-zeu daca vrem sa fim ai lui sa ne fie singurul D-zeu si sa ne iubim aproapele ca pe noi insine dar nici astea nu le putem implini.restul e umplutura daca astea nu le poti face

  14. Nu ma asteptam la un asemenea subiect,pe care il consider prea intim pentru a fi dezbatut.Fiecare in credinta lui…Am invatat sa nu fac diferenta.Am intalnit oameni extraordinari,indiferent de optiunea religioasa.

  15. Domnule Ciutacu cu tot respectu … n-ai inteles nimic!
    Noi suntem jucatorii, constiinta e arbitrul, iar Dumnezeu e publicul … cel care ne ia in brate daca castigam si facem bine sau ne huiduie daca nu ne descurcam la nivelul asteptarilor Lui (ale publicului).
    Nu asta e Raiul? Comuniunea cu El si cu cei apropiati .. iar Iadul este singuratatea …
    Deci cum facem?
    Dam gol la vinclu … prin a ne comporta ca niste oameni si la sfarsit ne ia publicu in brate SAU ne comportam ca niste animale si dam autogol ca Banel, iar publicu de scuipa!?
    As fi curios sa-mi spuneti daca am nimerit-o! Multumesc!

  16. Buna ziua domnule Ciutacu , imi cer scuze dar as vrea sa stiu de ce nu ma scrie Mircea Badea pe blogul lui ? Imi cer scuze ca nu are vreo legatura cu subiectul dar stiu ca sunteti prieteni si poate stiti .

    O zi buna.

  17. Apropo de inima si de suflet si de faptul ca, blogul tau, consider ca e unul elitist (si sper sa nu te supar ca deviez putin de la subiect, nestiind cum altfel sa te abordez): ti’as propune un subiect, daca o sa consideri ca merita. In seara asta, am urmarit’o pe doamna Mihaela Mihai la emisiunea maestrului Cristoiu, o femeie de o calitate si o frumusete extraordinara. Si pe langa o poveste incredibila de viata, pe langa ideile europene pe care le propune, vei descoperi un subiect-bonus in impasul in care a intrat dorind sa candideze pt europenele din primavara… mai multe stiu ca stii sa aflii:P
    (www.mihaelamihai.com)

    Iti multumesc pentru integere

    P.S.: Nu o fac pt partea electorala, ci fiind impresionat; am 20 de ani, nu am “prins-o” in calitatea de cantareata, chiar nu stiam prea multe despre dansa; cu votarile nu le am, nu am votat niciodata si nu-s sigur ca o sa ma duc nici in primavara, ca sa o votez eventual pe dansa (repulsia, o sechela a mea din pricina boilor din politica), desi ma bantuie ideea; in concluzie as vrea sa ma percepi ca pe un “privitor-ciocoflender” obiectiv (nici fan, nici P.R.)

  18. Pt -Victor Ciutacu
    Esti un arogant,dar si un ziarist genial,cum ai dori sa-ti spuna mai toti. Dar noi care te apreciem, o sa trecem cu vederea pt. ca esti cel mai BUN.
    Nu esti rrom,jidan{ovreu} nici mason ,esti un roman adevarat si cu ceva credinta in religia fiecaruia a ta , a lui Mariana ,a lui Vlad ca cel de sus sa va lumineze sufletele si caile familiei tale si la toti care seara de seara ne spunem parerile pe acest blog.
    Cu respect, va multumesc.

  19. Mihail…tu de unde ai aparut? semnezi cu acelasi nume ca al meu.
    Nu vrei sa fii dragutz sa mai adaogi ceva la identitatea ta,ca sa se poata face diferentza ?

  20. Am o problema,cum sa fac? mai semneaza cineva cu acelasi nume ca al meu.Iar ceea ce scrie este deplorabil.

  21. In legatura cu Romania observ,ca Dumnezeu si-a luat un concediu mai lung(in jur de 50 de ani).Cand se-ntoarce din concediu,sper sa nu intre in somaj.

  22. Domnul Ciutacu, din cite stiu evreu este cel nascut din mama evreica sau cel care are cel putin un bunic evreu, daca acel bunic e de sex feminin si parintele mamei persoanei in cauza.
    Acum, dupa ce ati facut public acest amanunt al biografiei dvs astept cu interes spumele la gura ale “amicilor”, hahahaha!

  23. Brrr!
    Religia a fost dintotdeauna folosita pentru manipularea maselor.
    Incepand cu Moise care i-a scos pe evrei de sub stapanirea egipteana pana la razboaiele din ziua de azi…toate se folosesc de fanatismul religios.OK, nu suntem noi acum…sunt ei. Razboiul Sfant-Jihad. Cand auzi “Jihad” daca o mai spune si un arab, cam faci pe tine de frica. Daca starea de frica e permanenta-iminenta unui atac terorist, culmea produs tocmai de aia cu Jihadul…masele sunt dispuse sa faca ORICE pentru a-l evita. Lupta se duce de fapt pentru putere, noi suntem instrumente. Cu cat mai dispusi sa credem ce ni se serveste, cu atat mai usor de convins de existenta unui bine suprem!
    Daca am presupune prin absurd ca Dumnezeu exista…n-a facut o treaba prea buna. “Creatia lui” e intrun continuu declin spiritual, se poarta razboaie in numele lui… si as putea continua lista pana dimineata. Stiu totusi ca nimeni nu citeste comentariile prea lungi:D

  24. Credinta In Isus Christos Este Singura Cale Spre Rai Si In Nici Un altul Nu Este Mantuire!
    Nu E O Religie, Ci O Relatie Personala.

  25. Fratilor, va recomnad sa cititi “Cine suntem” si “Despre omul frumos” scrise superb de Dan Puric si veti intelege ce este si cum lucreaza Dumnezeu pentru noi….

  26. <>

    Uf…bine o sa incerc telegramic o logica in sintaxa pe textul dvs. cu scopul vadit de a va starni constiinta spre gandirea ca nu am absolut nici o conjectura/suspectare.

    1. Ideea care ramane dupa citirea articolului este: un text scurt, cu sfortari inutile de limbaj nostalgic cel mult liceenesc, fara esenta de a spune cu adevarat ceva.

    2. Articolul vorbeste despre ceva si nu spune ceva cat de cat original, astfel pe baza de Heiddeger e o scriere din start mediocra.

    3. “Vad ca-i cool dezbaterea publica pe tema credintei”…nu e cool ci a existat o disputa consitent consecventa. Argument (cele mai vandute carti ale lumii au subiecte religie vs. stiinta): Dan Dennett (cel mai mare filosof modern britanic), Richard Dawkins, Ian McEwan, Christopher Hitchens, Sam Harris vs. Rick Warren si mai toti episcopii si sustinatorii ID.

    4. “In masura in care am fi solicitati si canoanele ar permite-o”…canoanele sunt scrijulite de oamneni ce au trait de demult. E atat de puerila si mecanica fraza incat vad un pui cu gambe metalice…asta ca sa nu devin serios incitat (plus ca n-ar fi politicos nu…dupa canoanele eticii din minima moralia.)

    5. “Vlad invata (ma rog, e un fel de a spune) religie la scoala”. Nu, dl. Ciutacu baiatul nu invata religie la scoala ci O ANUMITA religie nu o panoplie a culturii si istoriei religiilor. Prin urmare vrand-nevrand este cel putin scolareste indoctrinat cu permisiunea exclusiva a dvs. Unde ii sunt micile sau marile libertati de a decide si de a-si starni constiinta, evident pe o structura ingaduitor si grijuliu indreptata spre securitate.
    E un subiect mare de tot, insa cel mai bine il rezuma Dawkins:”Nu poti spune ca un copil este catolic, musulman sau evreu..ci este un copil CU parinti musulmani, evrei sau catolici. Insa nimeni nu reactioneaza…ganditi-va ca as afirma ca acel copil este Marxist sau republican, ce nonsens inacceptabil ar fi reactia”.

    6. “Ni s-a parut o oportunitate pentru copil sa mai afle ceva”. Aici e buba a mare, pentru ca oportunitatile de a invata sunt de regula spre stiinta si spre a invata cum sa-ti pui intrebari, cum sa starnesti constiinta.
    NU poti face filosofie de basm cult prost cu “oportunitatile de a afla ceva”…cum face incontestabil religia.

    7. Ulterior faceti patinaj artistic folosind constructii fumusele.

    Concluzie:
    Daca intr-adevar vreti a spune CEVA spuneti insa daca nu, NU. Ca limbalita personala au mai ales “cei care-si urla religia-n public”.

    In plus, cum as putea sa decid asupra subiectelor pe care le ganditi/luati in colimator… insa nu poti pleca caine surd la vanatoare.
    (de mult m-am gandit ca academia romana sa includa aceasta constructie in cadrul cacofoniilor admise…e placuta)

    Cele bune…pastrandu-mi intact orice particica de respect pt. dvs.

  27. Da prietene tiganii au un accent aparte de-l recunosti tu la tv si ai o revelatie extraordinara care iti face pielea de gaina!
    Iar baiatul antisemit de mai sus cred ca nu a citit ceea ce ai scris tu Victore,adica parerea ta despre subiect.

  28. … statul si cantatul in biserica nu te face crestin asa cum nici statul in garaj nu te face autovehicul … 🙂 … oricum eu nu cred varianta “vanduta” de biserica: ortodoxa, catolica sau orice alta subramura a lor … fiecare il gaseste pe Dumnezeu in felul sau … nu trebuie impus niciodata

  29. Noi suntem oameni cu minte, asa ne pretindem, problema ca nu suntem la putere… INCA, si astfel de oameni si-au pus intrebarea dintotdeauna cum sa controleze masele, oile cum zic crestinii(ca era animalul la moda pe vremea aceea si in zona respectiva a aparitiei acestei religii).
    Religia e un fel de fan club din vechime, pe vremea aia din negura timpului, cand nu era TV sau internet sau ziare si carti, era important sa dai drumu la povesti si sa creezi MODELE. Acum au alte nume zeii din vechime, viteza informatiei e mai mare dintr-un motiv simplu: numarul de subiecti e mai mare, important e sa ajunga informatia la toti, tocmai de aceea trebuie sa trimiti informatia mai repede si in rafale mai dese.
    Religia ne explica si motivatia creearii unui model de om, care e bland, intoarce obrazul ca sa mai primeasca o palma, spera ca va fi razbunat de altii, nu are voie sa se uite la femeia aproapelui, are un stapan milostiv care are grija de el, ii stie de frica , sa mai continui? incepe sa semene a sclav omu asta, deci omului asta i se pregateste un rol important : ROLUL de SCLAV .

  30. @lucian: daca va plictisesc atat de tare, nu vad de ce va osteniti atat sa demonttati ceea ce scriu eu pe blogul meu.

  31. Interesant articol, felicitari pentru el.
    Dar ramane intrebarea? Ce numar poarta Dumnezeu ?
    Sau ce numar purtam noi?
    Dar ei in ce echipa joaca?
    Sau cine e arbitrul ?
    Noi , cred, nu suntem nici rezerve !

  32. Si eu ma comport exact asa cum ati scris.
    Cum nevasta mea e protestanta , eu ortodox , nu ne-am cununat la biserica. Nu am vrut sa jignim pe nimeni. Baiatul nostru a fost botezat romano catolic ( dupa religia bunicei dupa mama mea si a bunicului dupa nevasta mea ).
    Filosofia mea a fost aceea ca daca respect o oarecare conduita morala fata de semenii mei , respect fata de fiitele dragi , societate in general , nu am nevoie de Dumnezeu sa ma apere. De murit oricum murim odata toti .

  33. Pentru unii Dumnezeu exista,pentru altii nu.Insa pana cand nu ajunge in situatii limita in care propria-i viata este in pericol,intr-un pericol adevarat,de moarte,omul isi da doar cu parerea.Ca unul care si-a petrecut o parte din viata pe mare si care ca tot navigatorul de cursa lunga s-a intalnit de multe ori cu situatii limita,va garantez ca nu exista nici un om atat de tare incat atunci cand viata ii este amenintata sa nu zica “Doamne ajuta”si nu-si aminteasca si sa nu spuna toate rugaciunile pe care le credea uitate demult…

  34. Uitati despre ce e vorba ca sa inchid.

    Nu am absolut nici o problema, pretentie sau asteptata pedanterie cu/la/pentru articol. Prin urmare nu ma plictiseste.

    Problema apare singura, si anume faptul ca dat fiind calitatea dvs. de a fi citit si rascitit…se impune (constientizand ca refelexivul e cacacios) macar o minima nota informativa stiintifica cu privire la subiect.
    De ce s-ar impune? (pentru ca la urma urmei omu’ e liber sa cuvanteasca cum ii cere cerebelul)
    S-ar impune pentru ca da cu fitil si imprastie mediocritatea inspre a discuta fara nici un fel de baza.
    Si atunci cand se ajunge la ganduri asemenea celor din carti de colorat…abia atunci devine plictisiotor si poate atunci prostia devine indrazneata pentru ca are “oportunitati” de a se exprima.

    Mai simplu spus: articoul speta care e slabut si personal duce, oarecum firesc, la oportunitatea unor exprimari batranesti, absolut mediocre. Ceea ce nu e rau in esenta…pentru ca articolul dvs. poate va este firesc si cine-s eu sa va inhib firescul, insa e ceva propagator de mediocritate – mediocritate in tratamentul religiei(cred ca asta e ideea care vreau sa o tin macar in genunchi..daca nu in picioare)

    Inca o data, dvs. aveti un genetic al vorbelor suficient de acut si la obiect…sau cel putin asa sunt articolele dvs. si “antenele” (si cea de-a doua si cea de-a treia).

    Nu am nimic…cu faptul ca aveti si o perspectiva personala…sau lejera sau neinteresa(n)ta sau mistocareasca asupra subiectului, insa mediul creat de discutie pe baza scriiturii dvs. e unul mediocru…posibil daunator.

    Concluzie:

    Eu nu am nici o problema, articolul are.

  35. D-le Lucian nu pretinde nimeni ca un articol musai sa fie astfel alcatuit gen “Istoria religiilor”de Eliade.Daca sunte-ti genul de persoana care este elevata cititi Eliade si alti autori cu greutate in literatura de specialitate.Atunci cand scrii ceva sau spui ceva am zis-o si mai sus uita-te cui de adresezi.Va marturisesc sincer desi nu mi-am propus treaba asta sa reusesc sa-l citesc pe Eliade si sa-l si inteleg desi mi-am dat seama din primele pagini ca fara dex langa mine si inca alte cate carticele de etimologie si cate alte nu o sa intelegi Istoria religiilor cat ii fii tu sau eu de cu multe sau putine facultati sau cultura generala.Si revenind la ce am scris la inceput degeaba scrii ceva daca articolul respectiv nu-si atinge scopul pt care a fost scris adica sa-l inteleaga cat mai multa lume..Iar Victor din cate il cunosc a exprimat doar un pct de vedere personal(in gandul meu in mintea mea)nu si-a propus sa explice religia lumii ci doar a deschis un subiect ca oricare altul si noi toti imi place sa cred ca santem coautori prin ce scriem aici.Si asta sa nu o luati in nume personalD-le Lucian.Respectele mele

  36. Dezamagirea este sfarsitul amagirii, am citit eu undeva…Deci nu e vina lor, sau nu numai…Oricum, un lucru e sigur: cei ce scriu aici nu baga cutitul in oameni, si asta, cred eu, CONTEAZA!…la vremurile astea de mare rastriste…As merge si eu inainte, caci parca era mai bine.

  37. Noi am inteles ceea ce vrei ‘matale sa spui domnule Lucian,dar, nu stiu,poate asa ,macar sub forma fulgeratoare a unui gand,ti-a trecut prin minte,de altfel prodigioasa, ca amarata noastra tara are nevoie de mai mult pragmatism de mai multe idei, urmate de fapte, la obiect(vorba lu’ mataluta).
    Ce zici de mai putine cuvinte si idei pretentioase vecine cu ingamfarea si de mai multi oameni,indicatori de opinie, care sa vorbeasca,sa gandeasca,sa scrie chiar, pe intelesul acelor oameni(simpli) care au luptat sute de ani pentru libertetea dumitale,domnule Lucian,(ce-i drept si a noastra),de a putea scrie astazi,pe acest blog!

  38. Domnilor(dl. Ciutacu&Codeus)…mecanica vorbelor.

    “cred ca voi reusi sa supravietuiesc dramei de a va fi dezamagit. merg inainte.” Atat de pueril si de NEnecesar.
    …bine acuma sunt constient ca modalitatea de comunicare (bloguiala) nu impune farama de replica de dialog cu emfaza, insa totusi.

    Codeus nu mi-am propus sa vorbesc eliadeste, si nici nu am facut-o, si nici nu pot.

    DECI, e periculos sa vorbesti despre religie intr-o asemenea maniera…chiar e. (va recomand inca o data “God Delusion” de R. Dawkins (http://thepiratebay.org/torrent/3613747/)

    si de asemenea scrisoarea profesorului catre fiica sa: http://www.secularhumanism.ro/index.php/lang-en/join-us/33-scrisoare-a-lui-richard-dwakins-catre-fiica-sa-juliet-scris-in-1990-publicat-in-1998)

    cele bune.

  39. Domnule Ciutacu,
    Daca te-ai cununat la biserica, daca ti-ai botezat copiii in Biserica Ortodoxa , daca ai fost nas de cununie , de botez , etc, si nu iti dai seama de ce e important sa fii ortodox, toate le-ai facut degeaba. A merge la biserica sporadic nu inseamna a fi crestin. Viata in Hristos e altceva. Citeste-l pe Nicolae Stheinhrd, pe Dan Puric, etc, si poate o sa intelegi cate ceva. Credinta se marturiseste! Nu e o chestie de tinut sub plapuma ca viata sexuala. marturisindu-l pe Hristos ii putem castiga pe altii la credinta. Daca pentru un crestin Hristos e pe acelasi plan cu Buda ori Mahomed acel crestin n-a inteles nimic din crestinism. Sunt lucruri elementare pe care le stiu si copiii din clasele V-VIII si mai putin unii vasnici comentatori de pe acest blog care nu suporta Biserica Ortodoxa! Cu asemenea crestini ii e rusine lui Hristos de noi!

  40. @lucian: n-ati vrea sa ma scutiti de sfaturi d’astea presupus intelepte? pe blogul meu, eu decid ce-i periculos si ce nu. iar linkuri nu accept decat prin exceptie. asa ca dialogul nostru pe aceasta tema a luat sfarsit.
    @gabriela m. ciotu: ati gresit site-ul. asta nu-i de popeala sau de prozelitism.

  41. “pe blogul meu, eu decid ce-i periculos si ce nu”

    absolut – is(i)m.

    Dupa cum spuneam…articolul duce spre un mediu de gen(i)ul: “”gabriela m. ciotu””

    punct la discutie/dialog si eu dl. Ciutacu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.