Întrucât m-am săturat să tot fiu de acord cu mine însumi, (re)deschid secțiunea guestpost. Unde voi publica, dacă vor dori, textele – sper, polemice – pe care mi le vor trimite oameni care consider că au ceva de spus. Deci încep…
De ce parcă îi e frică stângii să conducă România? Și ce poate face ea în următoarele luni pentru a da din nou, după 14 ani, un Președinte României? Cred că sunt două întrebări la care (centru-)stânga și simpatizanții ei au nevoie de un răspuns; ar trebui să îl aibă, rapid, în perioada următoare. Acest text este prioritar pentru ei.
Radu Magdin, analist politic
Prin contrast cu freamătul existent pe dreapta (care poate părea liniștitor pentru stânga, dar nu ar trebui să fie, mai ales din perspectiva turului doi, căci în principiu voturile lor se cumulează), pe stânga e liniște și pace, cel puțin față de cei din “afara” activului (activul simțind viitoarea presiune electorală). Se comunică periodic pozitiv realizările guvernării și cam atât, nu se “vinde” un vis / proiect de țară cuprinzător. Totul e făcut cu precauție, parcă pentru a nu trezi din somn sondajele. Or, în timp ce dreapta începe a se mobiliza dincolo de existența mai multor bucăți (chiar și după constituirea alianței creștin-liberale PNL-PDL) și încearcă să găsească un narativ câștigător – și omul potrivit, stânga parcă e temătoare în a-și asuma conducerea României.
De multe ori, stânga preia chiar din narativul dreptei, cum că “nu e bine ca cineva să aibă totul”, arătându-se dispusă să împartă puterea (un Președinte de stânga și un Premier de dreapta, dar cu PSD la guvernare) și nu să și-o asume în întregime; or asumarea ar arăta că stânga are un proiect de țară (fie el și în lucru) și că nu îi e frică de sine însăși la putere. Dacă dreapta – prin Traian Băsescu, în 2004 – nu cerea puterea la Primărie (“dați-mi majoritate”, adică consilieri cu care să “guverneze” primarul Băsescu) cu atâta fermitate, oare o mai primea? Cui îi e frică de putere nu o primește, căci sunt mereu alții avizi de ea, e o marfă care dispare repede. Nu te obligă nimeni să fii Președinte, Premier, Primar. Vrei? Bine, fă tot ce poți ca să câștigi lupta și apoi să te și ții de ce ai promis, măcar în liniile esențiale. Nu vrei? Să fii sănătos.
Drama favoritului stângii e că e tânăr și vrea să mai rămână Premier. Însă viața e nedreaptă (a fost și drăguță când a intrat în istorie ca cel mai tânăr Premier) și nu va putea rămâne la Palatul Victoria dacă dreapta câștigă Președinția; toți simpatizanții stângii – și nu doar activul PSD – trebuie să înțeleagă clar (și e bine ca ai stângii comunicatori să le aducă aminte) că miza e una supremă: ori la bal ori la spital, dacă nu câștigă, pleacă acasă, respectiv vin la butoane și în implementare politici de dreapta. Așadar, candidatul stângii nu are de ales și trebuie să câștige, dacă vrea să mai rămână stânga la putere; de preferință și la o distanță de minim 5 procente, ca să aibă puterea de a nominaliza ce premier își dorește și să nu aibă probleme cu baronii care să îi spună “vezi că noi te-am pus acolo”.
Ce trebuie să facă candidatul stângii pentru a câștiga? Mai multe lucruri cheie, toate ambițioase, căci ies din direcția promovată până acum; dacă nu le face și pierde, nu va primi o a doua șansă nici de la PSD și se va pensiona tânăr. În primul rând, trebuie să se definească clar: cine e Victor Ponta cu adevărat și ce vrea de la noi. Și trebuie să se definească rapid, înainte să îl definească ceilalți – curând va fi prea târziu și campania negativă la Ponta ar putea reuși în turul doi. Faptul că e un Premier cu zâmbetul pe buze și replica la el, care a readus creșterea economică și alte lucruri bune pentru țară, toate într-un power point frumos, nu va fi de ajuns. Ce viziune are pentru România, unde vrea să ne ducă, și alături de cine? În al doilea rând, să își asume cu tărie candidatura, fără ezitări: românii iartă multe, dar nu ezitarea la omul politic, lucru pe care Traian Băsescu l-a speculat foarte bine, mereu. În al treilea rand, să ne ceară o “majoritate clară”, oamenii vor să vadă un lider (și spre un lider vor merge nehotărâții – dincolo de campaniile negative țintite către cei doi candidați), nu aranjamente din umbră. Noi suntem, după cum spunea un slogan, “adevărata majoritate”.
Tradus, asta înseamnă: “da, îmi doresc să fiu Președinte și îmi doresc un Premier cu care să pot lucra, da, vreau încrederea voastră. Vom face treabă. Dacă nu, îmi dau seama că ne schimbați în 2016 și îmi pierd Premierul”. În al patrulea rând, o reformă pe fond și una pe formă: o gardă pretoriană care să îl ajute comunicațional în lunile care vin, respectiv o schimbare de atitudine față de media: dacă se merge doar pe ideea presei “pro-” și “anti-” guvernamentale, se face o greșeală, căci se pierde respectul colegilor din media “neutri” și, în general, al oamenilor raționali (da, surprinzător, dar și noi votăm, și suntem mai multe procente decât părem, dincolo de mitul că “online-ul nu va vota / nu votează”) care nu văd lumea doar în alb și negru, ci văd nuanțele de gri.
Stânga poate câștiga promovând o nouă atitudine, de deschidere față de presă (și e nevoie rapid de un semnal puternic), fără a crea noi moguli concurenți în nevoia de a se valida prin critica unei părți a media. Faptul că domnul Sârbu e prezentat ca un Voiculescu sau Vântu 2.0 nu îi va prii candidatului stângii, căci ziariștii vor vedea o continuare, în altă variantă, a politicii confruntaționale cu presa din perioada Băsescu; or ideea e tocmai de schimbare, deschidere, progres, asta se presupune că înseamnă stânga modernă. Dacă “Antena 3 e aici?” e înlocuită cu “B1/ Hotnews e aici?” înseamnă că mai avem ceva pe drumul spre maturizare politică și socială. Și Obama are controverse cu FoxNews, Cameron cu The Guardian, și tot așa, între politicienii de o culoare și presa de preferințe opuse, dar relația bilaterală e una în care primează respectul.
Un ultim cuvânt despre sondaje: sondajele sunt bune, științifice, și pot părea liniștitoare. Ca și consultant, pot înțelege că poți fi relaxat (deși pot apărea surprize și atunci) când ai 20% avans înainte de turul doi, nu când ai 5-8%. Dacă acum conduci cu 54-46 sau similar, nu înseamnă că vei câștiga automat în toamnă…. dacă e să ne luăm după sondaje, aveam alt Președinte în 2004 și 2009, și asta e o lecție de viitor pentru stânga.
PS Dacă stânga nu e mândră că e stânga (nu doar mândră că e româncă) și nu încearcă să devină mereu mai eficientă, dar și mai progresistă, nu are ce căuta cu Președinția ȘI Guvernul. Când va fi, le va merita pe ambele, alături de încrederea, dovedită la vot, a românilor.
Radu Magdin este analist si consultant, CEO Smartlink Communications. A lucrat cinci ani la Bruxelles, 2007-2012, inainte sa se intoarca in Romania: pentru una din familiile politice din Parlamentul European, pentru EurActiv si pentru Google. Anterior a fost ziarist la Agerpres si parte a Ministerului roman de Externe. E pasionat de politica, tehnologie si energie, si este parte a Grupului de lucru al Liderilor Emergenti NATO.
Aud des chestia asta : daca iese un presedinte de dreapta gata si guvernul musai trebuie sa fie de dreapta . Adica toti analistii se asteapta ca sa apara un alt presedinte care la fel ca si actualul sa faca din prima pipi pe votul romanilor exprimat la trecutele alegeri parlamentare . Ca na , e noul tatuc , face ce vrea muschii lui . Stupefianta gandire .
“A lucrat pentru una din familiile politice din Parlamentul European”. La o simpla cautare gasesti ca pentru socialisti; ce atata rusine, ca doar articolul insusi nu e despre proslavirea cotei unice?
Poate comentezi si CE scrie
Gigi, dupa logica ta gresita, votul romanilor a fost deja pisat cu iesirea PNL-ului de la guvernare si intrarea UDMR si PPDD. Lucrurile nu stau asa si ar trebui sa o stie cei care voteaza: populatia nu voteaza Guvernul, ci partide, care intra (sau nu) in Parlament. Acolo, in functie de numarul de parlamentari ai fiecarui partid, se formeaza coalitii care trebuie sa aiba majoritatea pentru a guverna. Momentan o face PSD. Poate ca dupa alegerile prezidentiale situatia se poate schimba, habar n-am. Dar n-ar fi deloc o pisare a votului popular o alta coalitie de guvernamant daca aceasta ar avea majoritate.
Referitor la interogativul articolului, Ponta are deja raspunsul: “ne descurcam noi”, dle Radu Magdin.
Salut Victore, in introducere cred ca ai mancat un “am” de la am (re)deschis sau poate era (re)deschid :D.
In rest multam de abordare, ar fi interesant sa mai aduci in prim plan fete noi cu creier.
Un om cara un sac cu soareci si din cand in cand il rostogolea. Intrebat fiind de ce face asta a raspuns simplu: “daca-i las mai mult in aceiasi pozitie vor roade sacul. Asa pana ajung acasa sacul va fi intreg”.
Asa e si cu “dreapta sau stanga”.Trebuie rotiti. Ca sa nu faca gasca prea mare. Pe care oricum o fac si aici si in alte parti caci faptele si nu vorbele dovedesc ca natura umana nu s-a schimbat de cand lumea.
Ce-a facut Basescu care a avut mai mult ca orice politician sanse sa faca ceva, se stie. Si toate “guvernele lui”. Ca unora le-a convenit e alta treaba. S-au coagulat in jurul lui exact cei care au acelasi caracter. Duplicitate impinsa la maxim, mizerie sufleteasca, mistocareala cand nu e cazul, slaba prestatie profesionala, pretentii materiale exccesive si jocul la cacealma pe toate fronturile cu tupeu si dispret maxime.
Placerea umilirii semenilor pe care eu personal nu am perceput-o in asa proportie la oameni cu inalte functii.
Se pare insa ca au fost suficienti de multi cei carora acestea le-au repugnant si de aceea USL-ul a prins. SI ASTA MI SE PARE CEA MAI CLARA DOVADA CA societatea este INCA functionala.
Ca intre timp Antonescu reprezentand “dreapta” a cotit-o intr-o maniera ingrijoratoare (mai ales comportamental nu doar politic) e alta treaba. Motivatiile reale au devenit clare ulterior. Iar metoda bliz-krieg, in care dimineata votantii dreptei erau in ALDE si seara in PPE a fost de o “stanga(cie)” prin care si-a badjocorit electoratul si a compromis actiunea dreapta reunita, indiferent cat de legitima ar fi, a reprezentat un remake nereusit. Un fel de “perversa de pe Tg Ocna”, marca Basescu si Antonescu-reloaded. Caci oamenii deja stiu ce prevestesc astfel de actiuni.
“Dacă e să ne luăm după sondaje, aveam alt Președinte în 2004 și 2009, și asta e o lecție de viitor pentru stânga”- spune Dl. Magdin.
Momentan dreapta si-a dat autogol, incepand cu Antonescu. Si continua cu Iohanis care aplica doze letale de “dreapta crestin democrata” electoratului roman ierbicidand inclusiv recolta. Si timpul e scurt…
Ponta cu toate persiflarile mediei (uneori indreptatie)are apanajul guvernarii in care se “lucreaza” (mai bine, mai rau) si nu doar se vorbeste. Si oamenii asta percep. Multi oameni nici ei nu stiu daca sunt de dreapta sau stanga pentru ca nu stiu ce le poate oferi una sau alta in realitate si nu doar in campanie.
Va castiga Ponta pentru ca deocamdata n-a facut mizerii majore (poate doar cea cu sucirea despre Rosia Montana). Un candidat redutabil si cu staif ar fi fost Tariceanu dar s-a trezit prea tarziu si n-are o forta in spate. Da, un Tariceanu presedinte si un Ponta prim ministru poate ar reprezenta o perioada de posibile plusuri.
Alternativa: Predoiu/ Iohanis care sa-i puna continuu bete in roate lui Ponta sau care sa-l schimbe pe Ponta cu …de-ale Boc ambii condusi din umbra de Basescu (care evident o va suci catre dreapta lui de suflet PDL-PNL-PNCTCD-PMP-FC, etc..). Iohanis cu toata aparenta de neamnt si sustinerea Inaltei Porti Germane a participat la mizeria de la parlamentare si e perceput la fel ca Antonescu.
Si ca sa inchei “Poţi să păcăleşti câţiva oameni tot timpul şi toţi oamenii o perioadă, dar nu poţi să păcăleşti toţi oamenii tot timpul” (Abraham Lincoln).
Daca alegem acum ACEASTA dreapta de conjunctura, care ascunde toti mizerabilii din PDL si PMP suntem din nou complici la ascensiunea unui nou Arturo Ui, deocamdata fara nume clar.
Brandul Basescu “minte-ma dar minte-ma frumos” s-a fumat deja. Si pana si sindromul nevestei batute care se intoarce continuu la sot , are vindecare.
Ce nu te omoara te face mai puternic. Si dece nu, poate si mai intelept !
Adica daca Dl Ponta si PSD-ul vor face ce-a facut Basescu culcandu-se pe sondajele ametitoare, un nou “USL” va urma….
Cu stima , o votanta a Dlui Basescu din 2004 si a Dlui Antonescu din 2009 si a Dlui Ponta din 2014.
domnule ciutacu,dar ce zici daca vom avea un presedinte ungur si nu neamt? calculul e simplu:cei un milion jumate de votanti unguri vor merge cu candidatul lor in primul tur si va trece in turul doi cu ponta sau candidatul de dreapta. in turul doi, pe langa alegatorii unguri, daca ponta nu mai este in turul doi, posibil ca alegatorii psd sa voteze candidatul udmr. daca va merge ponta in turul doi, votantii de dreapta asazisa, vor merge cu candidatul udmr nu cu ponta. ce ziceti?halucinant?
Dl. Magdin, decat sa incurajati stanga sa aspire la puterea maxima, mai bine descurajati dreapta care deja s-a “dedat” vreo doi-trei ani la asta! Noi am suportat rezultatele. Iar epoca Nastase a avut si reusite de pus in rama istoriei, dar si multe defecte care au contribuit la aparitia regimului Basescu, unul extrem de negativ pentru mine.
Dl. Ciutacu, n-aveti vreo pila cumva, pe undeva? Mi-as dori sa gasesc pe internet fragmentele din emisiunile B1 cand Turcescu se ocupa de dl. Iacobescu. As vrea sa mai plasez linkuri pe ici, pe colo. Prea si-au uitat ispravile si lipsa de obraz.
Dar stanga se rusineaza de ea insasi. Si mereu s-a rusinat. PSD-ul nu a depasit in mentalul sau colectiv perioada tulbure a anilor 90. Si nici nu o va face in curand. Autorul zice de Ponta ca si-ar putea incheia de tanar cariera, el l-as contrazice. Ponta nu cred ca are o cariera a lui, el e o față. Una tanara (ca sa spele fetele vechi ale psd si sa alimenteze mentalul romaneac ce zice ca tineretu e miezul), dar nu e lider. Nu e autoconstruit, nu e carismatic, nu are batalii purtate si castigate, el pare mai degraba purtatorul de cuvant a unui grup. Nu cred ca ia decizii singur, si nici nu cred ca prea conteaza parerea lui. De aici si stanjeneala vis a vis de candidatura, destul de evidenat. Nu e vorba ca nu are el plan si viziune, dar nu cred ca are nici chef de a se gandi la ele, si daca ar face-o nu cred ca ar iesii prea multe. Mi se pare un balon. Mare si lipsit de continut. Depasit de jocul in care s-a trezit. Machiat si fardat, deprins cu metehmele vechi ale sistemului (in ciuda faptului ca e tanar) se cumeterii si imparteli. Genul de ambitios nu foarte inzestrat dar zelos si scrufulos.
Nu ca ala de pe dreapta ar fi mai rasarit. Mi-ar fi placut totusi sa-l vad macelarit de Crin intr-o dezbatere live, pe care cu siguranta l-ar fi invins in turul doi.
Asa klaus vs victor va fi ca un meci de judeteana, doi oameni cu carisma unui scaun si spontanietatea unei pietre.
Tot legat de articol, Ponta ar trebui sa stea ascuns, nu sa iasa la joc. E ca un fotbalist construit de marketing, daca ii pui nr 10 pe spate ai il bagi in finala, cu cat te uiti mai mult la el cu atat iti dai seama ca nu are nimic. Eu daca as fi analistul lui, i-as recomanda sa o ia usor cu iesirile, si as trimite la televizor stangisti cu care poti fi mandru. Gen Atanasiu, Pascu si alti. In nici un caz nu Sova si Ivan.
@Silviu
Poate omul este un fel de Siegfried Muresan mai decent, despre care nu scrie basista ca a facut performanta in parlamentul european carandu-i poseta lui Macovei. Ca toti basistii, toti astia de dreapta performeaza, se stie. 🙂
Stanga nu exista. Nici dreapta nu exista, concret, insa acolo macar se clameaza dreapta. Ar trebui puse ghilimele si la stanga si la dreapta ca sa inteleaga lumea ca e ceva la figurat, ca sunt altii de fapt fata de cei care au fost pana acum. Stanga era pe vremea lui Adrian Nastase, cand se indexa punctul de pensie lunar, cu rata inflatiei. Dar era si dreapta, fortat fiind sa indeplineasca unele deziderate nationale, sau pur si simplu sa se alinieze economiei capitaliste mondiale. Va amintiti sper de cu greu obtinutul titlu “economie functionala de piata”.
Stanga de astazi se complace intr-un soi de centrism care se gaseste cam peste tot in Europa. Sincer cred, desi nu pot demonstra, sau nu pot gasi o cauza directa, ca centrismul asta este boala Europei. Ponta se da mare new labour, blairist, iar Angela Merkel vorbeste in discursurile publice despre nevoia de a se plati impozitele, taxele, si despre faptul ca patronatele si sindicatele(sau sindicatele si patronatele, ca sa nu para ca favorizez pe cineva)trebuie sa conlucreze, sa existe consens. Parca am mai auzit de cuvantul asta, consens, dar il luam la misto pe autor, insa pe Angela n-o luam fiindca e de dreapta. Doar ca dreapta germana, CDU, crestin democratia germana, are la baza invataturile si lucrarea bisericii catolice, apoi si a celei reformate, spre deosebire de dreptacii romani, care nu stiu sa decat sa ceara micsorari de taxe, iar atunci cand li se ofera urla ca nu cunosc sursele. Renumita cota unica, votata fara sa se cunoasca sursele, a adus o gaura de aproape 1 miliard de euro(vreo 30.000 de miliarde de lei vechi) si nici n-a scos celebra munca la negru la suprafata. Pentru cei cu memoria scurta, exista zicerile lui Ionut Popescu si ale misiunii FMI din perioada respectiva. Plus droaia de impozite marite, de la accize la impozitele pe cladiri si masini, facute in perioada respectiva pentru a se acoperi gaura.
Dupa discursul public Angela Merkel e mai de stanga decat Ponta. 😀
Stanga(sau blairismul) se afla blocata intr-o mlastina de dreapta. Candva, nu de foarte mult timp, Adrian Nastase afirma, corect, ca niciodata astia care-i dau cu reformarea PSD-ului pe la televizor n-o sa-l voteze. Astazi pare ca scenariul se repeta cu “blairismul”, insa niciodata n-o sa reuseasca sa ia fata dreptei la “taierile din gura”, caci pe aia nu-i doare gura sa tot taie fiindca toti sunt de fapt niste bugetari de lux, gen Ionut Popescu sau Baconsky. Si mai sunt si crestini, deoarece Flutur aducea Lumina cand era la guvernare.
Cati oameni nu cred in sinea lor ca in justitie oamenii trebuiesc amestecati precum cartile dintr-un pachet de joc ? Eventual si scapate spre pensionare(daca nu si spre altceva) cel putin o treime din carti.
O multime de oameni constientizeaza asta, insa nimeni nu vrea s-o spuna public. Fiindca statul de drept, Europa si SUA. Asta-i mlastina.
Cati oameni nu constientizeaza ca dpdv economic si mai ales social, ca tot vorbim despre stanga, lucrurile stau prost ? O gramada. O gramada care n-are timp sa observe fineturi de genul transferarii lente a unor poveri catre firme, vezi taxa pe constructii speciale sau acciza la carburant, ori faptul ca nu-i faci hatarul lui Basescu punandu-l pe Morar(si-o “preferi” pe Kovesi)deoarece rezultatul, daca o veni, o sa vina mai tarziu. Asta-i mlastina.
Cata “stanga” razbate din zicerile lui Zgonea ? Dar cata “stanga” razbate din zicerile lui Madalin Voicu, ale lui Sova, Dragnea sau ale socrului premierului in emisiunile in care sunt invitati, ori in declaratiile politice ? Unde-i atitudinea aia, doctrinara, ideologica, de No surrender-No retreat ? La Adrian Nastase probabil. 😉
Nu-i nici o “stanga” aici deoarece “blairsimul” se lupta in mlastina basista si inca nu se stie rezultatul.
Singurul punct cu adevarat datator de sperante, o mica luminita, asta apropo de No surrender-No retreat, este faptul ca se intrezareste, nu foarte clar dar se intrezareste, o oarecare determinare in a raspunde. In plan public vorbesc, ceva de genul “caii Chicago”(he sends one of yours to the hospital, you send one of his to the morgue! That’s the Chicago way) Face Basescu scandal, apare o Nana. Mai face Basescu scandal, apare un Bercea. Mai da Basescu nitel din gura, aflam ca deontologul Badin tocmai facea niste santaje(si etaje probabil).
Dar nici macar nu sunt sigur ca este asa, ca exista un plan. Tare mi-e teama ca dezvaluirile astea sunt mai degraba opera unor oameni din presa care fac si ei ce pot fara a fi condusi ca niste papusi, precum Colonelul sau Pora, si care nu fug de subiecte cu viteza TGV-ului, asa cum o face Tapalaga, de cazul Iacobescu.
Stanga ? Pune-l Ponta pe Iacobescu ministru de justitie. Lasa-l pe Cazanciuc, caci indiferent de ceea ce crezi tu c-o sa faca pe acolo, mici miscari spectaculoase care conteaza in razboaie secrete de care nu stie nimeni, sau adunarea lenta a nemultumitilor, castigi mai mult facand propunerea asta. 😉
Stanga ? E cam ultimul tren pentru “stanga”, si asta o spun din perspectiva stangii. Ca decat o dreapta hulpava la putere mai bine o stanga vopsita…asta merge o perioada, cativa ani. Dar lumea incepe sa se cam sature si in 2016, 2020, mi-e teama ca PSD-ul o sa fie la si altii, ca o sa apara o alta stanga la care acum doar se viseaza. Si nu, stanga aia n-o sa fie UNPR-ul. 😉
teama ,,stangii” vine de la modul cum e structurata. se spune:,,Drama favoritului stângii e că e tânăr și vrea să mai rămână Premier.”
eu cred ca este autosuficient si intr-o intalnire pe teme concrete nu face fata.s-a vazut la Cotroceni, se vede in fata ziaristilor la conferinte de presa si cred ca pana si mutul Johannis il poate face praf pe teme economice ca sa nu zic ce ii va face cartita securista Diaconescu pe teme de politica externa si nu numai!!!
Ca și consultant ar trebui sa evite cacofoniile mai elegant. Altfel “Ponta […]cu replica la el”, haha, e bună 🙂
@dan gerosu: esti ridicol. daca asa ai de gand sa continui, treci rapid in spam. iar eu o sa fiu acuzat de cenzura nemiloasa
Hai mai Victore, tu n-ai fi scris niciodata “ca si consultant” ..
Desemnarea lui K. Iohanis drept candidat al PNL/Dreptei pentru cursa prezidenţială deschide larg porţile Cotrocenilor pentru candidatul Stângii, Victor Ponta. Câştigarea alegerilor prezidenţiale nu înseamnă însă câştigarea puterii, examenul final pentru poziţia dominantă în ţărişoară se va susţine la alegerile parlamentare din 2016. Atunci va fi bătaia peştelui, pentru că cine pierde alegerile din 2016 va avea de urcat munte după munte până va mai apuca să respire aerul rarefiat al puterii. Estimez că aceea va fi Dreapta, spre binelei ei. Anii de opoziţie, mulţi, mulţi, vor topi orgoliile mărunte şi ambiţiile meschine ale unor lideri încă necopţi pentru un viitor cu pretenţii, la care noi, cetăţenii, încă mai sperăm. Formarea unei Drepte puternice, spre binele României, nu se poate produce decât în opoziţie.
Ce trebuie să facă Sânga pentru a da un nou preşedinte după 14 ani? În condiţiile în care Dreapta se prezintă la cursa pentru Cotroceni cu Iohannis, Sânga trebuie doar să se prezinte… Nu există propagandă care să-l ajute pe Iohannis, pentru că nimeni nu poate anihila principalul adversar al neamţului: Biserica Ortodoxă Română. În Ţara lui Daniel, în timpul vieţii Fericitului, un pocăit (un sectant) nu va ajunge preşedinte. Despre ce vorbim? Suntem ţara în care pocăiţii, dacă nu au cimitir propriu, sunt înmormântaţi la marginea cimitirelor ortodoxe, ca sinucigaşii… Mai multe şanse are un negru.
Stângii nu-i este frică să conducă România. Doar Victor Ponta vorbeşte despre un premier de altă culoare. De ce? Dacă nu este o meschinărie pentru a mai aduna nişte voturi de pe Dreapta, atunci are un motiv serios: Premierului îi este frică de PSD, chiar ştie ce fiară are sub şa. Deşi, în ultimul timp, eu îl văd mai mult pe jos decât călare, alergând în faţa calului şi protejând magazinul cu porţelanuri. Cad baronii roşii pe capete şi domnia sa, spre exasperarea acestora, oferă doar declaraţii . Asta nu mai poate dura mult, reproşurile doamnei Oana Stancu, din emisiunea de la A3, sunt o confirmare. Glumind puţin, dacă dintr-un motiv sau altul alegerile se amână cu vreo două luni, s-ar putea să-l vedem pe Victor Ponta fugărit de cal… În condiţiile în care Dreapta nu poate da preşedintele, asta ar fi o adevărată tragedie. Urmează o altă desemnare din partea baronilor roşii şi apoi neantul. Ne întoarcem în Cretacic.
E adevărat că Victor Ponta este contestat şi contestabil, însă, atunci când este vorba de un interes naţional, nu-l cred un ticălos. Clasa politică din România nu a dus lipsă de oameni deştepţi, am ajuns unde suntem din cauza ticăloşilor. Nu sunt fan Victor Ponta, însă, având în vedere faptul că Dreapta nu este pregătită să conducă, Victor Ponta – preşedinte s-ar putea să fie singura variantă câştigătoare pentru România. Dacă vine în tandem cu un premier serios, cu atât mai mult. Se tot vorbeşte despre un tandem cu George Maior, consider că n-ar fi tocmai rău. Este un jocheur versat şi are pinteni pentru armăsarul pesedist. Poate deschide o nouă eră în politica românească. Cu un premier ca Maior, al de Duicu, de exemplu, ar ocoli Bucureştiul prin Ucraina, cu avionul, pentru a ajunge la Constanţa. Ar fi o rută mult mai sigură. Să nu uităm că toţi baronii roşii au căzut pe interceptările SRI-ului, nu i-a filmat Băsescu prin nodul de la cravată…
Interesant ca se vorbeste de “Victor Ponta” si de “stanga” in aceeasi fraza. Si in mod repetat.
Probabil ca s-a uitat cum a votat Victor Ponta la alegerile prezidentiale din ultimii 25 de ani, adica: Ratiu, Constantinescu (de doua ori), Isarescu, Nastase, Antonescu.
Si tare imi e ca si in 2004 a votat ca si in ceilalti ani, dar a trebuit sa minta pentru ca adevarul nu suna bine deloc. 🙂
Ponta a votat mai bine decat basistii de la PDL. 🙂
Eu in locul PSD-ul as directiona 10% din voturile lui Ponta catre Tariceanu in primul tur. Cate 1-2-3 voturi, cate or fi la socoteala, pe sectia de votare.
Asa cum au facut basistii in cazul EBA.
Ar fi si legal si moral caci DNA-ul nu s-a autosesizat si nici Macovei si Tapalaga n-au infierat. 😀
Vaai cata propaganda PSDista pe nenea asta din imagine. :)) Bravo, bravo! Zii inainte, ca daca devine Ponta presedinte, ai multe de castigat.