45 thoughts on “Scandalul finanţării spitalelor private”
Cat timp mai raman salariile rezidentilor atat de mici? Ca sa stiu daca plec sau nu.
@Alex Mergi sanatos! Nu cred ca o sa ploua cu bani peste Romania prea curand.
Vad ca tot mai sunt unii care imbratiseaza teza basista:”Cine are bani,are sanatate(merge la… sistemul privat),Cine n-are bani ..poate sa moara”(merge la sistemul de stat,furat/tutarit de bani/resurse) .Pai d-nilor,de ce sa moara sistemul de stat,ca majoritatea romanilor au cotizat toata viata la sistemul …de stat.Pai daca a aparut sistemul particular( ii doresc sa infloreasca si sa creasca dar pe banii lor…nu pe banii statului) nu inseamna sa neglijez/distrug sistemul de stat ( acesta este acela unde a a cotizat MAJORITATEA romanilor).OARE cei ce fac acest” LOBBY basist”(ca banii din sistemul de stat sa fie capusat de mogulii/cocosi “privati” din sanatate) au vre-un interes ascuns sau sunt basisti.Pai daca am face REFERANDUM pe acest subiect ganditi-va cine ar castiga:MAJORITATEA sau MINORITATEA. Bravo d-le ARAFAT!,Bravo d-le NICOLAESCU! fiindca doriti sa puneti pe picioare/modernizati sistemul de stat(muribund) din sanatate.Sistemul privat va prolifera/inflori si fara sprijinul dvs!!!!.
Mi se face scarba cand vad cum medicii tineri refuza sa recunoasca faptul ca putregaiul este la cei care au apucat deja la ciolan. Licitatii trucate, aranjamente cu distribuitorii, dijmuiala la pacienti…. rezidentii o duc rau si din cauza inbuibatilor.
Salut!
Sunt medic si cred ca parerea domnului ministru de a nu sustine legea prin care se interzice medicilor sa lucreze in doua sau trei locuri (asa am inteles de la tv) este gresita. Pana nu se va impune program
de lucru de 8 ore si separarea clara intre stat si privat nu se va schimba mai nimic in sistem. Ca exemplu, acolo unde am lucrat eu (spital judetean) seful de sectie pleca deja dupa 3 – 4 ore la cabinetul privat, fara sa il intereseze sectia. Nu cred sa mai fie asa ceva in alta tara din UE.
Oricum pacat ca imi facusem sperante ca o sa se schimbe ceva, dar nu mai cred. Nimeni nu are curaj sa schimbe sistemul asta putred, numai il cosmetizeaza putin si gata.
Salut!
Intrebarea mea este de ce nu se reglementeaza clar asistenta de stat si cea privata asa cum e de ex in Germania. Aici pentru pacient nu exista nici o diferenta ca si act medical intre stat si privat deoarece finantarile sunt la fel, adica se plateste de catre casafiecare act medical in parte fara diferente. Deasemena doctorii nu isi permit sa lucreze in 2 locuri pt ca au program de 8 sau 9 ore, in functie de pauza de masa.
Nu cred că USL-ul va face minuni în domeniul sănătăţii. Dar dacă peste vreo 2 ani începe să arate decent şi domeniul ăsta, atunci jos pălăria. Între timp însă, n-am mari aşteptări de la ei…că n-au de unde…
Dr. Bogdan: spune tot adevarul, daca te apucasi.
Si anume:
– nu exista sistem “de stat” in Germania, exista case publice si case private
– pacientii cu un venit peste o anumita suma (53k euro anual, parca) au libertate TOTALA in a-si alege asiguratorul (orice casa publica, orice casa privata); cei cu venitul sub limita au libertate de alegere intre casele publice
– diferentele in materie de acoperire sunt colosale intre privat si public si intre case de asigurari in parte (in special la chestii dentare); casele iti platesc doar serviciile din pachetul contractat, orice este peste se plateste din buzunar (ex. o curatare profesionala – 120 euro, o plomba – 200 euro)
– exista coplata – mica, dar exista
– contributia la sanatate la o casa publica este 15.5% din venitul brut, impartita aproximativ egal intre angajat si angajator (plafonata la vreo 305 euro/luna, partea angajatului)
Nu vroiam sa fac o comparatie intre sisteme ci numai sa scot in evidenta ca este nevoie de a reglementa mai bine sistemul privat unde e si multa aparenta. Oamenii nu stiu ca in multe din spitalele private sunt in pericol pentru ca nu sunt in stare ca rezolve complicatiile si ajung in aceste cazuri tot la stat. Desemenea profita ca medicii sunt prost platiti la stat si ii mai ia si ei sa ii exploateze si asta tot in detrimentul spitalului de stat. De asta cred ca e nevoie de o reglementare mai buna a sistemului.
Cu Germania nu ne putem compara pentru ca e diferenta de bani imensa si oricum ar fi prea multe de comentat.
Am mai spus, mi se pare incorect ca statul sa finanteze spitalele private, insa mi se pare la fel de incorect ca cei ce se trateaza numai la privat sa finanteze sistemul de stat. Mai suntem pe lumea asta si unii care nu suntem bolnavi zilnic.
@Gheorghe
Nu te supara, insa am o intrebare, fara a face propaganda basista. Dupa logica ta”Cine are bani,are sanatate, cine n-are bani poate sa moara”, ti se pare cumva normal ca daca cu ai bani de hrana fara de care mori ar fi cumva vreunii obligati sa-ti asigure si hrana zilnica? Nu de alta, dar de maine as pune si eu palma in fund si as incepe sa cer ….
Lucrurile sunt f. complicate la noi in tara ,nu putem sa impunem medicilor buni sa nu lucreze la stat si la privat ,trag de ei fiecare sector .Problema este ca totul sa se faca cinstit.Am o experienta recenta cu spitalul privat unde s-a nascut nepotica mea.Au vazut-o prea palida , s-au facut tot felul de analize ,peste analize pana ne-am saturat si ne-am consultat cu un prof.de la o maternitate de stat.Fetita era bine ,nu avea nevoie de nimic ,totul era sa se deconteze la Casa de Asigurari .Nu-i cinstit ,nu-i bine .
Felicit pe d-nul ministru , il rog sa reziste presiunilor.ESTE NEVOIE DE REFORMA IN SANATATE.
Scurt pe doi: stiut fiind faptul ca primul mandat de ministru al d-lui. Nicolaescu a fost un dezastru absolut (motiv pentru care a si primit, meritat, porecla de “Sinistrul sanatatii”, ce mama dracu’ il face sa creada ca a devenit mai competent intre timp?
Deocamdata a reusit doar sa mai provoace ceva scandaluri in nicio luna de cand e in functie.
Mitul subfinantarii este o prostie. Se invart anual miliarde de euro in sistemul medical romanesc si nu se vede nimic de ei (ca si in alte domenii). Cum ramane cu escrocii care au condus si sifonat de bani Casa Nationala de Sanatate? Raman cu banii si atat, la fel ca ceilalti care au furat de au spart in ultimii ani?
Totul e o coabitare in tara asta, sau ce?
Am o mare,mare rugaminte si anume sa-l intrebati pe Ministru Sanatatii motivul pentru care nu sa mai importa carbonatul de litiu.
Carbonatul de litiu este un medicament foarte eficient pentu bolnavii psihici si este prescris de psihiatrii din toata lumea,mai putin in Romania pt ca nu se gaseste.
S-a fabricat in Romania de pe timpul lui Ceausescu pana in 2007 cand s-a sistat productia lui,din 2007 pana in 2010 n-a mai existat la noi,bolnavii psihici care-l folosesc fiind nevoiti sa si-l procure din alte tari,intre 2010 si 2012 s-a gasit in cateva farmacii din Bucuresti si de la inceputul lui 2013 s-a sistat din nou importul.
Cineva din familia mea il foloseste in mod constant si de asta stiu detalii.
Acest medicament(desi ieftin,este extrem de eficient,efectele secundare putand fi tinute sub control printr-o analiza medicala nu costisitoare)a fost inlocuit de alte medicamente mult,mult mai scumpe,dar cu rezultate mult mai putin spectaculoase.
Mentionez ca tratamentul pt bolile psihice este gratuit,statul suportand costurile in totalitate (pt a nu fi banuita de zgarcenie).
Eu il cumpar dintr-o tara din Orientul Mijlociu(fiind maritata cu un cetatean strain)si avand norocul ca retetele romanesti sa fie recunoscute acolo.M-a durut mult cand a trebuit sa explic unui farmacist din acea tara de ce un cetatean roman trebuie sa-si procure un medicament vital pt el din alta tara,am fost intrebata ce se intampla cu ceilalti bolnavi psihici care-l folosesc….a fost una din situatiile cele mai umilitoare prin care am trecut,dar am inghitit-o pt ca cineva drag chiar avea nevoie de litiu pt a fi echilibrat psihic si,implicit,a avea o viata cat mai apropiata de normal(din punct de vedere medical).
Ceea ce ma revolta,insa,e ca,pentru a-l avea,e suficient sa iesi din Romania si sa stii tarile care accepta retele romanesti.Personal m-am descurcat si am gasit solutia sa-mi ajut fratele,dar…………
Sper sincer ca veti atinge si problema asta(desi nu pare spectaculoasa).
Multumesc anticipat
Anca Moyal
Victor, in masura in care spatiul emisiunii si subiectele deja stabilite ti-o permit, te rog sa-l intrebi pe Nicolaescu cat mai are de gand statul roman sa-i ignore pe bolnavii de hemofilie. Suntem singura tara din Europa care nu asigura tratamentul pentru ei (macar pentru copii)… Si, inainte de a-si lua creionul de dupa ureche pentru a-si face socotelile lui de contabil, sa-si imagineze durerea provocata de un sut zdravan in boase la care sa adauge si arsura cu un fier de calcat incins la maximum, sa le puna in paranteza si sa le-nmulteasca cu 2,5 si atunci va avea o idee despre durerea pe care o suporta un copil hemofilic care a suferit o sangerare intra-articulara masiva (la genunchi, glezna, sold, cot sau umar) care arata cam asa. Durere care dureaza cel putin 3 zile, in faza acuta a sangerarii (cand, la pipaire, nu poti face diferenta intre os si umflatura provocata de sangele acumulat in articulatie, atat e de tare) si nu cedeaza la nici un calmant (nici macar la opiacee, cum ar fi Tramadol sau Fortral). Dar, dupa zilele astea de durere puternica si continua, copilul mai ramane imobilizat la pat inca vreo 2 saptamani (pana se resoarbe umflatura aia), neputand sa mearga la scoala sau la joaca… Si lucrurile astea se pot repeta dupa doar cateva zile, daca are loc o noua sangerare, si chinul se ia de la capat, atat pentru bolnav cat si pentru familie, cu gemete/strigate de durere si nopti de nesomn… Sigur, bolnavii se protejeaza cat pot, pe masura ce inainteaza in varsta, dar cele mai multe sangerari apar spontan, fara vreun motiv anume. Dar sangerarile intr-articulare, desi foarte dureroase, sunt cele mai putin periculoase, din punct de vedere al amenintarii vietii (singurul lor efect fiind “doar” transformarea bolnavului intr-un infirm, in cativa ani). Mai exista si sangerarile, destul de frecvente si ele, care le pot pune viata in pericol, cum ar fi cele cerebrale, digestive sau cele externe. Toate cele insirate mai sus ar putea fi serios diminuate, pana la disparitie, daca statul ar asigura tratamentul cu factorul de coagulare deficitar in organismul acestor copii… Nu are nimeni pretentia sa se asigure 2-3 doze pe saptamana, ca in tarile dezvoltate, dar macar o doza la 1-2 saptamani ar schimba simtitor viata acestor copii. Acum bolnavii de hemofilie primesc tratamentul necesar doar cand se interneaza in spital (si chiar si atunci il primesc in cantitati mult diminuate fata de necesar) sau, mai rar, il primesc si pentru acasa, in cantitati total insuficiente (o doza la 1-2 luni), sporadic si dupa criterii stiute doar de medicul curant (unii primesc mai des, altii mai deloc). Asta in cazul in care medicul hematolog nu ridica din umeri si-ti spune senin “Nu avem deloc factor 8 (sau 9), ca deocamdata nu s-a tinut licitatia pe anul asta” (asta fiind prin aprilie !). Licitatii la care sunt convins ca se fura masiv, in conditiile in care pretul (care e scris cu pixul pe cutie) a evoluat de la vreo 400 ron la peste 600 ron, in doar cativa ani, desi devalorizarea leului fata de euro/dolar nu a fost atat de puternica.
Te-as mai ruga sa-mi permiti un link catre o campanie (chiar daca-i initiata de o televiziune de la alta mogularie) de strangere de semnaturi pentru o petitie in favoarea acestor bolnavi, in speranta ca unii dintre vizitatorii blogului tau vor semna si ei. Nu-i vorba despre donatii, SMS-uri si alte lucruri de felul asta, doar despre semnatura oamenilor care-si dau acordul ca statul roman sa asigure tratamentul pentru hemofilie.
Lucrand in sistem, daca timpul iti permite o intrebare pentru d-l Nicolaescu:
Ce se va intampla cu Directiile de Sanatate Publica Judetene care reprezinta ultima parghie a Ministerului Sanatatii in teritoriu;
cum isi va execita atributiile MS daca aceste deconcentrate vor disparea?
Multumesc mult Victor!
Salut Virctore.
Sti ca apreciez foarte mult ceea ce faci si emisiunile tale. Tot asa, stiu ca nu tu te ocupi de promo-ul lansat la inceputul saptamanii. Insa, remarc o intrebare in respectivul promo ce ma deranjeaza profund si sper ca nu va fi reluata in mod serios pe parcursul emisiunii. “Cat ne costa aceasta criza?” Nu cred ca trebuie sa dezvolt motivele pentru care formularea este, hai sa zicem, nefericita, din moment ce cu totii am injurat basistii atunci cand ei au folosit-o.
Mersi si bafta diseara!
Cred ca in prima parte a emisiunii ar trebui sa-i dati un test pt IQ. Apoi intrebati-l daca a auzit de Directiva europeana ce se va aplica din 25 octombrie 2013, cu efectul decontarii catre spitalele din UE( daca pacientii romani se trateaza acolo ) a aceleasi sume care ar deconta-o unui spital de stat din Romania ( suma pe care pana acum o putea deconta un spital privat din Romania care PLATESTE TAXE si CREAZA LOCURI DE MUNCA in ROMANIA ). Deci banii asiguratilor vor finanta spitale din alte tari. unguri deja isi freaca mainele de bucurie. Dar mai grav este ca se creeaza un precedent impotriva initiativei si investitiilor private in Romania. Investitorii se vor speria si nu vor mai veni sa investeasca in sanatate in Romania urmatorii 3-4 ani.
Intr-o alta ordine de idei cred ca este initiativa si optica d-lui Arafat(cu multi fani la Antena3) dar nu inteleg cum a reusit sa-i prosteasca pe toti ( Nicolaescu, Ponta…etc)
Daca acum e lasat sa taie de la spitale va urma si ambulatoriul si medicii de familie care chiar sunt finantati la propriu de stat(doar ca au pacienti in lista) in vreme ce restul furnizorilor au contracte de furnizare de servicii, adica nu primesc degeaba banii respectivi.
O intrebare pt dl Nicolaescu: cand vor achita datoriile catre farmacii pt medicamente? Boc a introdus plata la 240 zile, iar in mandatul domnului Nicolaescu era de 60 zile. Va indrepta aceasta golanie facuta mediului privat sau consideram privatii niste hoti precum ala mic ce vorbea repede. Daca nu se schimba nimic inseamna ca am votat degeaba…
Victore,
dragnea ti-a promis ca secretara lui vine la tine la un interviu. Sunt un pervers! Vreau sa o vad pe pitzi! 🙂 Cand o chemi?
Tu emisiuni pentru perversi nu mai faci? lol
Mai in gluma mai in serios, nu-i lasati pe dracii din PSd sa scape asa usor cu viclesugurile lor… nu de alta dar se invata ca suntem usor de prostit si ni se urca si astia in cap cum au facut-o PDLeprele.
Am o singură rugăminte la Nicolăescu: să nu se răsucească la 180 de grade cu propunerile de nefinanţare a spitalelor private, aşa cum pare ca începe să o facă.
Un cetăţean care crede că securitatea sa personala sau a familiei sale nu este suficient de bine apărată de jandarmerie şi poliţie apelează la o firmă privată de pază. Şi atât! nu se duce apoi la ministerul de interne să ceară decontarea facturii pentru bodyguarzi, chiar dacă şi el plăteşte impozite şi taxe care se îndreaptă mai apoi şi la poliţie/jandarmerie.
Intrebari, daca ai amabilitatea sa le pui:
1. Poate face domnul ministru, pentru uzul muritorilor, distinctia intre finantare si decontare?
2. O intreprindere strict privata nu poate fi finantata de stat. Daca acest lucru s-a intamplat, cat de repede se vor intoarce banii in bugetul statului?
3. Poate domnul ministru, pentru uzul muritorilor, sa explice daca pe viitor putem sa ne adresam oricarei institutii medicale private si statul sa deconteze o parte a serviciului – ca urmare a platii asigurarii de sanatate (de stat), de catre muritor – iar diferenta pana la valoarea totala a serviciului, sa fie platita din buzunar?
4. Poate domnul ministru sa ne spuna daca vom putea beneficia de servicii psihologice si fizio-terapice (inclusiv masaj) gratuite, ca urmare a platii asigurarii de sanatate catre stat?
5. Stie domnul ministru ca suntem, probabil, tara cu cele mai infernale si dezgustatoare probleme dentare – datorate hranei mizerabile, igienei mizerabile si imposibilitatii de a avea acces la servicii medicale de calitate? Poate domnul ministru, pentru uzul muritorilor, pornind de la salariul minim pe economie, sa faca o incercare de analiza financiara a accesibilitatii serviciilor dentare? De ex. poate sa ne spuna cat la suta din salariul minim pe economie reprezinta costul unei plombe? Este constient de gravitatea extrema a problemelor dentare in Romania? Are de gand sa ia o masura pentru a ajuta pe fiecare sa aiba macar in gura niste dinti si apoi o vedea el ce mananca? Ca nici dracu’ nu-l angajeaza fara dinti in gura. Am intalnit de-a lungul vietii nu stiu cati oameni care mi-au spus: Cine ma angajeaza pe mine asa? Oameni de 35 de ani, fara un dinte in gura! Aceasta problema nici nu mai tine de medicina, tine de drepturile omului, de dreptul la demnitate umana. Pana pune dinti in gura tuturor romanilor abuzati bestial, acest serviciu medical ar trebui sa fie gratuit.
Buna seara d-le Ciutacu,
Din nefericire,am trecut prin spitale cu probleme grave si eu accept optiunea ministrului Nicolaescu in legatura cu asistenta de stat si cea privata in domeniul sanitar.O spun ca eu cunosc oarecum bine ,din pacate,ce se intampla.
Am un baiat medic rezident in anul V,cu un salariu foarte mic si cu putine motivatii pentru viitor,ca medic specialist in Romania;ce va face el cand termina rezidentiatul(care e pe durata de sase ani)?O sa caute un loc de munca pana il gaseste cumva,ramane somer sau pleaca in strainatate?!
Ce va face,d-l ministru ,pentru medicii tineri?
Am vazut o intrebare ,ce va face pentru achitarea datoriilor catre farmacii pentru medicamente;care e de fapt realitatea?Eu de cand m-am operat iau in fiecare zi fenobarbital,cu reteta obligatorie de la medic si cu pret integru.Am o intrebare:de cinci ani platesc 5 lei noi(RON)pe reteta in fiecare luna;mai nou,acum in ianuarie ,de cand e obligatorie reteta electronica am platit 1,1 lei noi(RON)-care e pretul real,cel care l-am platit acum sau cel dinainte?!Farmacista ,la intrebarea mea,ca nu e poate o greseala,mi-a spus ca acesta e pretul!
Dar d-le Ciutacu,eu nu zic ca am saracit dand bani mai multi pana in 2013 pe acest medicament,dar daca este o problema generala si cetatenii dau mai multi bani pe medicamente scumpe,fara sa stie, si se umplu buzunarele farmacistilor si a medicilor care dau retete?!
Sper ca guvernul actual sa limpezeasca apele tulburi in care traim.
Mult succes asta-seara,cu tot respectul pentru Dvs.,
Ioanap
Domnule Ciutacu
Intrebare pentru dl.ministru:
In spitalele de stat din cauza faptului ca nu au nimic , trebuie sa cumpoeri tot ce este nevoie pentru o operatie . De exemplu o nastere te costa cca 2000-3000 lei numai materialele la care se aduga spaga. In privat te costa numai factura care ti se face ,care din informatiile care le am se ridica cam la aceesi valoare si conditiile sunt incomparabil mai bune. Cu alte cuvinte nu trebuie sa taie finantarile pentru privat. Sa creeze conditii astfel incit sa nu fi nevoit sa mai cumperi nimic si sunt sigur ca pacientii vor prefera statul.
Intrebare pentru Dl ministru Nicolaescu:
In conditiile anuntate, de sistare a finantarii catre spitale private, se poate preciza care va fi soarta spitalellor non-profit (neguvernamentale) de tip “hospice” pentru bolnavii incurabili in stadii avansate sau terminale? Aceste spitale primesc in prezent o finantare minima de la CAS si contribuie cu fonduri proprii pentru a acoperi integral costurile de ingrijire, FARA A PERCEPE NICI UN BAN DE LA PACIENT.
Malina Dumitrescu, Hospice Casa Sperantei
intrebare pt dl ministru,upu alba terorizata de un sef de sectie cu probleme de sanatate,scutit de impozit,cu atitudine de dictator care nu se mai potriveste zilelor noastre,si cu atit mai mult e si consilier pdl si pt care legiile scrise nu au nici o valoare ignorindu-le, in schimb,impune legi inventate de el?
Victor,
Legat de costul pe caz, diferenta este mare intr-adevar, dar este, in buna parte, acoperita de ciubucul dat ( si pretins ) la spitalele de stat.
Deci, una peste alta, din punctul meu de vedere, ” cazul ” costa aproape la fel,la ambele.
Calitatea serviciilor, este insa, in mod evident, superioara la privat.
Ciubuc la privat NU se prea da, uneori fiind chiar refuzat.
Dl Ciutacu, as vrea sa l intrebati si sa i propuneti domnului ministru Nicolaescu sa se plateasca procedura operatorie. De exemplu, operatia de apendicita sa fie decontata cu aceeasi suma indiferent de categoria spitalului . Pt ca e aceeasi operatie. Daca platesti mai bine in mediu urban decat in cel rural, inseamna ca si medicii sunt platiti mai bine. Atunci cum sa stea medicii in mediu rural?
Cu tot respectul pentru dl. Ministru, as avea 2 intrebari pentru domnia sa.
1. Cum va rezolva problema lipsei de fonduri pentru analizele medicale? In 2 ani de zile, desi ar fi fost singurul serviciu medical la care am apelat (cu exceptia medicinei de familie), nu am reusit sa fac un set de analize din cauza lipsei de fonduri, fiind nevoita sa merg in privat si sa platesc din buzunarul propriu costul acestora. Vi se pare corect sa platesc si contributie si sa nu beneficiez de servicii?
2. In calitate de contribuabil, doresc servicii medical de calitate si conditii de calitate. Nu mi se pare corecta masura taierii finantarii catre spitalele private, fiind dreptul meu de a beneficia de contributia platita asa cum este convenabil pt mine, sa beneficiez de conditii onorabile si nu de gandaci si lenjerii rupte asa cum se intampla in spitalele de stat. V ati gandit la sa introduceti un card personalizay care sa evidentieze contributia platita si contravaloarea serviciilor medicale accesate de contribuabil?
Multumesc d-le Ciutacu pentru emisinea Vorbe grele din aceasta seara!
Va doresc numai bine si SANATATE,
IoanaP
N-am acces la cifrele pe care le-a prezentat d-l Nicolaescu, dar ce vazui
din ce prezenta, sumele alea ridicol de mari de la Cluj, mi se par “wow” !
Ideal ar fi sa se egaleze atit costurile interventiilor si medicamentelor
in toata tara (stat/privat) cit si standardul de calitate al serviciilor
medicale prestate, dotarile, salariile personalului.
Asta, precum si urmarirea la singe a circuitului banilor in sistem:
daca tot 2013 e un an nasol, atunci oprirea “haiduciilor” pe banii
statului si ai asiguratilor/pacientilor ar fi prioritara.
Am avut prilejul sa vad pe viu cum e sistemul de sanatate al consatenilor
intr-un spital de stat, universitar:
– conditii: mult peste orice spital de la noi, ca la hotel;
– prestatii: super, la acea vreme pentru noi – incredibile;
– medicii profesori universitari ce lucrau acolo aveau propriile lor
spitale private, nimeni nu le punea opritor sa lucreze doar la stat,
dar nici nu-si trimiteau pacientii de la stat la ele (la acele clinici).
Din punctul meu de vedere de vietuitoare banala, e necesar un sistem
unic, controlat de stat pe bune, ai carui participanti (prestatorii de
servicii de sanatate) sa fie atit privati, cit si publici, proportia nu
conteaza atit de mult.
Aia cu “statul e un prost administrator” e o gugumanie.
Nu statul e prost administrator, ci aia ce administreaza in numele
statului fie sint incompetenti, fie corupti, ori ambele.
Buna seara,
Multumesc pentru emisiune. Mi-a placut. Insa a trecut atat de repede. 🙁 Ar mai fi trebuit o ora. Sper pe viitor sa fie posibila prelungirea emisiunii.
Multa putere de munca si viziune domnului ministru, iar dumneavoastra: cat mai multe emisiuni la fel de interesante si utile.
Un weekend linistit!
Numai bine!
adevarul este ca medicina costa bani,iar daca din ce platim ajunge numai in buzunarele unora putem noi discuta pana la anu ca tot acolo ajung si atunci,trebuie crescut procentul de contributie la sanatate spre 15%,desfintat monopolul si conflictul de interese celor ce conduc sistemul medical la nivel local,monopolul casei de sanatate de stat,si bani colectati sa ajunga in sanatate,restul sunt povesti iar chestia aia ca noi nu suntem Germania e o prostie,chemati un ministru sau subsecretar de stat neamt si vedeti ca face treaba si nu un contabil sau un arab sau vreun rechin din sistemul de sanatate romanesc
Au spus-o altii inaintea mea, statul e cel mai prost administrator. Pana ce sistemul nu va fi privat, nu va exista calitate si curatenie. Hai sa-i dam inainte cu spitalele rapanoase ca de aici se poate fura lejer!
@Statul esti tu, eu,el, ea ,ei, ele NOI.Si scuteste-ne cu privatul tau ca se vede.Gaze ,benzina,energie electrica si alte marafeturi.Omul sfinteste locul.Orisiunde ar fi.Si orisicum ar fi.ca-i privat ca-i de stat.CONSTIINTA.
@ Surfer ,se fura peste tot ,cu sau fara chitante ,avem nevoie ca administrator de spital un economist (sa stie socotelile ,sa nu fuga la privat sau stat ,sa stea 8,10,12 ,ore /zi cat este necesar ca lucrurile sa mearga bine )Dupa mine as incepe reforma cu scolarizarea femeilor de servici ,habar nu au cum trbuie sa faca curatenie intr-un spital ,instruirea asistentelor sefe, responsabilizarea medicilor. Pana nu se da sanctiuni de sa-i arda pe toti cei ce au gresit ,lucrurile raman asa cum sunt acum ,adica rau.Traiesc cu speranta ca fiecare din noi cand observa ceva ce nu-i in regula intr-un spital sau in relatie cu medicul de ori unde , sa intervina ,sa prindem curaj si sa nu permite-mi sa nu fim bine tratati ,respectati ,indiferent ce profesie avem .
Am uitat sa spun d-le Ciutacu multumesc pentru emisiune .
Noapte buna.
Exact aşa cum preconizasem. Oricât de călduros ar fi limbajul folosit şi oricât de blajin ar fi Ministrul din fruntea sănătăţii (oricare ar fi el), cam după vreo 2 ani se vor simţi redresările. Deocamdată n-au de unde… 🙁
fiul meu este rezident fundeni in anul al doilea.
garzile nu i se platesc, desi a facut chiar 8 garzi in 4 saptamani.dupa garda ramane la spital pana la sfarsitul programului sau peste…adica in loc sa vina la ora 17 vine pe la ora 20…salariul lui este de 900roni. sigur, este obosit.nu mai continui cu descrierea. e bine asa?
@Surfer :
Chestia cu “statul este cel mai prost administrator” este unul din multele formulari propagandistice perfide , pe care prostii sau necunoscatorii le preiau papagaliceste fara sa le analizeze veridicitatea!
Sa ne intelegem : faptul ca in Romania s-a batjocorit si distrus intr-un mod imbecil si criminal TOT CEEA CE ERA “DE STAT” , si , mai cu seama , LA INDEMNUL SI CU CONTRIBUTIA PUTERILOR OCCIDENTALE (!!!!) , nu inseamna ca peste tot este la fel .
De exemplu , TOCMAI in Germania si Austria (si nu numai!) au un sector “de stat” f. puternic si expansiv , cu tendinte de a inghitii multe firme tocmai din sectorul privat !
Pe de alta parte , se poate observa ca in Romania , si majoritatea firmelor private (inclusiv spitale private) , au un management execrabil , servicii prestate f. scumpe si doar , cateodata , putin mai calitative ; multe astfel de firme (mici si mari sau chiar filiale de multinationale) ar fi demult falimentare daca n-ar supravietuii tocmai din contractele privilegiate (sa nu spun “capusate”) tocmai “cu statul” !!!
Adevarul e ca NU NEAPARAT FORMA DE PROPRIETATE garanteaza succesul , ci SERIOZITATEA , PERSEVERENTA si INTELIGENTA celor care conduc si care lucreaza in respectivele firme/institutii (vezi doar cazul Arafat , dar chiar si al lui Victor cand a lucrat in minister 😉 ) , adica , cum se zice:
“Omul sfinteste locul!” 😛 Clar … ?
ginditi-va cite lucruri bune, durabile s-ar
fi facut la noi in tarisoara daca a) nu s-ar fi
ciordit, deturnat si construit aiurea tot felul
de inutilitati gen patinoare si parcuri la tara
si b) s-ar fi redus evaziunea/confiscat de la
miliardarii de carton si strainii oplositi p-aci.
mi se pare o timpenie sa sustii ideea ca spitalele
de stat trebuie sa fie oaia neagra a sanatatii,
tocmai pentru ca-s de stat.
sa ziceti “doamne fereste” ca un privat sa administreze
golaneste fondurile sanatatii, pentru ca virgula ca in
orice domeniu, ati vazut ce inseamna monopol/intelegeri
intre firme private pe banii beneficiarilor.
Noi i-am dorit la putere si pe astia !
Buna ziua domnule Ciutacu!
A venit musiu Nicolaescu la Vorbe Grele aranjat, pieptanat si cu fraze stereotipe la indemana.
Cum s-au folosit banii Casei de Asigurari, habar nu avea! Cica dansul nu are acces la informatii despre ce si cum au platit cei de la casa si Casa de Asigurari este stat in stat… Atunci de unde si din ce a tras concluziile economice si financiare vizand spitalele private???
Daca deciziile domniei sale nu se bazeaza pe informatii punctuale, inseamna ca este doar o papusa, o marioneta trasa de sfori de catre cei care au aceste informatii… Cum ar fi domnul Arafat de exemplu.
Am mai aflat si ca sunt destui medici in spitalele alea “strategice”. Sunt pe dracu’! Nu sunt medici suficienti in spitalele din Bucuresti dar sunt in Botosani si Vaslui!
Cred ca Nicolaescu are impresia ca ne poate face din vorbe si asta ma enerveaza.
Sunt curios daca va mai avea tupeul sa apara pe sticla la sfarsitul anului…
Eu as face in felul urmator. As desfinta obligativitatea de a plati sanatatea. Sau sa am posibilitatea sa aleg unde sa platesc. Daca vreau sa am calitate, sa fiu tratat cum trebuie sa platesc la privat. Daca vreau la stat atunci sa platesc la stat, dar sa se elimine asteptatul ala la medic, conditiile sa fie mai bune, sa existe medici platiti care sa-si faca treaba.
Nu vrem sa se fure grosolan din bani nostri de contribuabili. Eu contribui la stat lunar si cand ma duc sa cumpar cu reteta compensata imi spune ca nu mai sunt bani. Cum adica nu mai sunt bani. Hotii !!!!!!!
Acum depinde si ce ne dorim…
Daca vrem un stat social, atunci trebuie restructurat bugetul de stat astfel incat sa permita investitii in sanatate.
Deocamdata USL duce politici generaliste de stanga cu o protectie sociala mica.
Acest website foloseste cookies pentru ca experienta dumneavoastra cu acest site sa fie cat mai profesionala. Presupunem ca esti de acord cu folosirea cookies, dar poti refuza daca doresti.AcceptaRefuzaCiteste mai mult
Politica de confidențialitate și cookie-uri
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Cat timp mai raman salariile rezidentilor atat de mici? Ca sa stiu daca plec sau nu.
@Alex Mergi sanatos! Nu cred ca o sa ploua cu bani peste Romania prea curand.
Vad ca tot mai sunt unii care imbratiseaza teza basista:”Cine are bani,are sanatate(merge la… sistemul privat),Cine n-are bani ..poate sa moara”(merge la sistemul de stat,furat/tutarit de bani/resurse) .Pai d-nilor,de ce sa moara sistemul de stat,ca majoritatea romanilor au cotizat toata viata la sistemul …de stat.Pai daca a aparut sistemul particular( ii doresc sa infloreasca si sa creasca dar pe banii lor…nu pe banii statului) nu inseamna sa neglijez/distrug sistemul de stat ( acesta este acela unde a a cotizat MAJORITATEA romanilor).OARE cei ce fac acest” LOBBY basist”(ca banii din sistemul de stat sa fie capusat de mogulii/cocosi “privati” din sanatate) au vre-un interes ascuns sau sunt basisti.Pai daca am face REFERANDUM pe acest subiect ganditi-va cine ar castiga:MAJORITATEA sau MINORITATEA. Bravo d-le ARAFAT!,Bravo d-le NICOLAESCU! fiindca doriti sa puneti pe picioare/modernizati sistemul de stat(muribund) din sanatate.Sistemul privat va prolifera/inflori si fara sprijinul dvs!!!!.
Mi se face scarba cand vad cum medicii tineri refuza sa recunoasca faptul ca putregaiul este la cei care au apucat deja la ciolan. Licitatii trucate, aranjamente cu distribuitorii, dijmuiala la pacienti…. rezidentii o duc rau si din cauza inbuibatilor.
Salut!
Sunt medic si cred ca parerea domnului ministru de a nu sustine legea prin care se interzice medicilor sa lucreze in doua sau trei locuri (asa am inteles de la tv) este gresita. Pana nu se va impune program
de lucru de 8 ore si separarea clara intre stat si privat nu se va schimba mai nimic in sistem. Ca exemplu, acolo unde am lucrat eu (spital judetean) seful de sectie pleca deja dupa 3 – 4 ore la cabinetul privat, fara sa il intereseze sectia. Nu cred sa mai fie asa ceva in alta tara din UE.
Oricum pacat ca imi facusem sperante ca o sa se schimbe ceva, dar nu mai cred. Nimeni nu are curaj sa schimbe sistemul asta putred, numai il cosmetizeaza putin si gata.
Salut!
Intrebarea mea este de ce nu se reglementeaza clar asistenta de stat si cea privata asa cum e de ex in Germania. Aici pentru pacient nu exista nici o diferenta ca si act medical intre stat si privat deoarece finantarile sunt la fel, adica se plateste de catre casafiecare act medical in parte fara diferente. Deasemena doctorii nu isi permit sa lucreze in 2 locuri pt ca au program de 8 sau 9 ore, in functie de pauza de masa.
Nu cred că USL-ul va face minuni în domeniul sănătăţii. Dar dacă peste vreo 2 ani începe să arate decent şi domeniul ăsta, atunci jos pălăria. Între timp însă, n-am mari aşteptări de la ei…că n-au de unde…
Dr. Bogdan: spune tot adevarul, daca te apucasi.
Si anume:
– nu exista sistem “de stat” in Germania, exista case publice si case private
– pacientii cu un venit peste o anumita suma (53k euro anual, parca) au libertate TOTALA in a-si alege asiguratorul (orice casa publica, orice casa privata); cei cu venitul sub limita au libertate de alegere intre casele publice
– diferentele in materie de acoperire sunt colosale intre privat si public si intre case de asigurari in parte (in special la chestii dentare); casele iti platesc doar serviciile din pachetul contractat, orice este peste se plateste din buzunar (ex. o curatare profesionala – 120 euro, o plomba – 200 euro)
– exista coplata – mica, dar exista
– contributia la sanatate la o casa publica este 15.5% din venitul brut, impartita aproximativ egal intre angajat si angajator (plafonata la vreo 305 euro/luna, partea angajatului)
Nu vroiam sa fac o comparatie intre sisteme ci numai sa scot in evidenta ca este nevoie de a reglementa mai bine sistemul privat unde e si multa aparenta. Oamenii nu stiu ca in multe din spitalele private sunt in pericol pentru ca nu sunt in stare ca rezolve complicatiile si ajung in aceste cazuri tot la stat. Desemenea profita ca medicii sunt prost platiti la stat si ii mai ia si ei sa ii exploateze si asta tot in detrimentul spitalului de stat. De asta cred ca e nevoie de o reglementare mai buna a sistemului.
Cu Germania nu ne putem compara pentru ca e diferenta de bani imensa si oricum ar fi prea multe de comentat.
Am mai spus, mi se pare incorect ca statul sa finanteze spitalele private, insa mi se pare la fel de incorect ca cei ce se trateaza numai la privat sa finanteze sistemul de stat. Mai suntem pe lumea asta si unii care nu suntem bolnavi zilnic.
@Gheorghe
Nu te supara, insa am o intrebare, fara a face propaganda basista. Dupa logica ta”Cine are bani,are sanatate, cine n-are bani poate sa moara”, ti se pare cumva normal ca daca cu ai bani de hrana fara de care mori ar fi cumva vreunii obligati sa-ti asigure si hrana zilnica? Nu de alta, dar de maine as pune si eu palma in fund si as incepe sa cer ….
Lucrurile sunt f. complicate la noi in tara ,nu putem sa impunem medicilor buni sa nu lucreze la stat si la privat ,trag de ei fiecare sector .Problema este ca totul sa se faca cinstit.Am o experienta recenta cu spitalul privat unde s-a nascut nepotica mea.Au vazut-o prea palida , s-au facut tot felul de analize ,peste analize pana ne-am saturat si ne-am consultat cu un prof.de la o maternitate de stat.Fetita era bine ,nu avea nevoie de nimic ,totul era sa se deconteze la Casa de Asigurari .Nu-i cinstit ,nu-i bine .
Felicit pe d-nul ministru , il rog sa reziste presiunilor.ESTE NEVOIE DE REFORMA IN SANATATE.
Scurt pe doi: stiut fiind faptul ca primul mandat de ministru al d-lui. Nicolaescu a fost un dezastru absolut (motiv pentru care a si primit, meritat, porecla de “Sinistrul sanatatii”, ce mama dracu’ il face sa creada ca a devenit mai competent intre timp?
Deocamdata a reusit doar sa mai provoace ceva scandaluri in nicio luna de cand e in functie.
Mitul subfinantarii este o prostie. Se invart anual miliarde de euro in sistemul medical romanesc si nu se vede nimic de ei (ca si in alte domenii). Cum ramane cu escrocii care au condus si sifonat de bani Casa Nationala de Sanatate? Raman cu banii si atat, la fel ca ceilalti care au furat de au spart in ultimii ani?
Totul e o coabitare in tara asta, sau ce?
Am o mare,mare rugaminte si anume sa-l intrebati pe Ministru Sanatatii motivul pentru care nu sa mai importa carbonatul de litiu.
Carbonatul de litiu este un medicament foarte eficient pentu bolnavii psihici si este prescris de psihiatrii din toata lumea,mai putin in Romania pt ca nu se gaseste.
S-a fabricat in Romania de pe timpul lui Ceausescu pana in 2007 cand s-a sistat productia lui,din 2007 pana in 2010 n-a mai existat la noi,bolnavii psihici care-l folosesc fiind nevoiti sa si-l procure din alte tari,intre 2010 si 2012 s-a gasit in cateva farmacii din Bucuresti si de la inceputul lui 2013 s-a sistat din nou importul.
Cineva din familia mea il foloseste in mod constant si de asta stiu detalii.
Acest medicament(desi ieftin,este extrem de eficient,efectele secundare putand fi tinute sub control printr-o analiza medicala nu costisitoare)a fost inlocuit de alte medicamente mult,mult mai scumpe,dar cu rezultate mult mai putin spectaculoase.
Mentionez ca tratamentul pt bolile psihice este gratuit,statul suportand costurile in totalitate (pt a nu fi banuita de zgarcenie).
Eu il cumpar dintr-o tara din Orientul Mijlociu(fiind maritata cu un cetatean strain)si avand norocul ca retetele romanesti sa fie recunoscute acolo.M-a durut mult cand a trebuit sa explic unui farmacist din acea tara de ce un cetatean roman trebuie sa-si procure un medicament vital pt el din alta tara,am fost intrebata ce se intampla cu ceilalti bolnavi psihici care-l folosesc….a fost una din situatiile cele mai umilitoare prin care am trecut,dar am inghitit-o pt ca cineva drag chiar avea nevoie de litiu pt a fi echilibrat psihic si,implicit,a avea o viata cat mai apropiata de normal(din punct de vedere medical).
Ceea ce ma revolta,insa,e ca,pentru a-l avea,e suficient sa iesi din Romania si sa stii tarile care accepta retele romanesti.Personal m-am descurcat si am gasit solutia sa-mi ajut fratele,dar…………
Sper sincer ca veti atinge si problema asta(desi nu pare spectaculoasa).
Multumesc anticipat
Anca Moyal
Victor, in masura in care spatiul emisiunii si subiectele deja stabilite ti-o permit, te rog sa-l intrebi pe Nicolaescu cat mai are de gand statul roman sa-i ignore pe bolnavii de hemofilie. Suntem singura tara din Europa care nu asigura tratamentul pentru ei (macar pentru copii)… Si, inainte de a-si lua creionul de dupa ureche pentru a-si face socotelile lui de contabil, sa-si imagineze durerea provocata de un sut zdravan in boase la care sa adauge si arsura cu un fier de calcat incins la maximum, sa le puna in paranteza si sa le-nmulteasca cu 2,5 si atunci va avea o idee despre durerea pe care o suporta un copil hemofilic care a suferit o sangerare intra-articulara masiva (la genunchi, glezna, sold, cot sau umar) care arata cam asa. Durere care dureaza cel putin 3 zile, in faza acuta a sangerarii (cand, la pipaire, nu poti face diferenta intre os si umflatura provocata de sangele acumulat in articulatie, atat e de tare) si nu cedeaza la nici un calmant (nici macar la opiacee, cum ar fi Tramadol sau Fortral). Dar, dupa zilele astea de durere puternica si continua, copilul mai ramane imobilizat la pat inca vreo 2 saptamani (pana se resoarbe umflatura aia), neputand sa mearga la scoala sau la joaca… Si lucrurile astea se pot repeta dupa doar cateva zile, daca are loc o noua sangerare, si chinul se ia de la capat, atat pentru bolnav cat si pentru familie, cu gemete/strigate de durere si nopti de nesomn… Sigur, bolnavii se protejeaza cat pot, pe masura ce inainteaza in varsta, dar cele mai multe sangerari apar spontan, fara vreun motiv anume. Dar sangerarile intr-articulare, desi foarte dureroase, sunt cele mai putin periculoase, din punct de vedere al amenintarii vietii (singurul lor efect fiind “doar” transformarea bolnavului intr-un infirm, in cativa ani). Mai exista si sangerarile, destul de frecvente si ele, care le pot pune viata in pericol, cum ar fi cele cerebrale, digestive sau cele externe. Toate cele insirate mai sus ar putea fi serios diminuate, pana la disparitie, daca statul ar asigura tratamentul cu factorul de coagulare deficitar in organismul acestor copii… Nu are nimeni pretentia sa se asigure 2-3 doze pe saptamana, ca in tarile dezvoltate, dar macar o doza la 1-2 saptamani ar schimba simtitor viata acestor copii. Acum bolnavii de hemofilie primesc tratamentul necesar doar cand se interneaza in spital (si chiar si atunci il primesc in cantitati mult diminuate fata de necesar) sau, mai rar, il primesc si pentru acasa, in cantitati total insuficiente (o doza la 1-2 luni), sporadic si dupa criterii stiute doar de medicul curant (unii primesc mai des, altii mai deloc). Asta in cazul in care medicul hematolog nu ridica din umeri si-ti spune senin “Nu avem deloc factor 8 (sau 9), ca deocamdata nu s-a tinut licitatia pe anul asta” (asta fiind prin aprilie !). Licitatii la care sunt convins ca se fura masiv, in conditiile in care pretul (care e scris cu pixul pe cutie) a evoluat de la vreo 400 ron la peste 600 ron, in doar cativa ani, desi devalorizarea leului fata de euro/dolar nu a fost atat de puternica.
Te-as mai ruga sa-mi permiti un link catre o campanie (chiar daca-i initiata de o televiziune de la alta mogularie) de strangere de semnaturi pentru o petitie in favoarea acestor bolnavi, in speranta ca unii dintre vizitatorii blogului tau vor semna si ei. Nu-i vorba despre donatii, SMS-uri si alte lucruri de felul asta, doar despre semnatura oamenilor care-si dau acordul ca statul roman sa asigure tratamentul pentru hemofilie.
Lucrand in sistem, daca timpul iti permite o intrebare pentru d-l Nicolaescu:
Ce se va intampla cu Directiile de Sanatate Publica Judetene care reprezinta ultima parghie a Ministerului Sanatatii in teritoriu;
cum isi va execita atributiile MS daca aceste deconcentrate vor disparea?
Multumesc mult Victor!
Salut Virctore.
Sti ca apreciez foarte mult ceea ce faci si emisiunile tale. Tot asa, stiu ca nu tu te ocupi de promo-ul lansat la inceputul saptamanii. Insa, remarc o intrebare in respectivul promo ce ma deranjeaza profund si sper ca nu va fi reluata in mod serios pe parcursul emisiunii. “Cat ne costa aceasta criza?” Nu cred ca trebuie sa dezvolt motivele pentru care formularea este, hai sa zicem, nefericita, din moment ce cu totii am injurat basistii atunci cand ei au folosit-o.
Mersi si bafta diseara!
Cred ca in prima parte a emisiunii ar trebui sa-i dati un test pt IQ. Apoi intrebati-l daca a auzit de Directiva europeana ce se va aplica din 25 octombrie 2013, cu efectul decontarii catre spitalele din UE( daca pacientii romani se trateaza acolo ) a aceleasi sume care ar deconta-o unui spital de stat din Romania ( suma pe care pana acum o putea deconta un spital privat din Romania care PLATESTE TAXE si CREAZA LOCURI DE MUNCA in ROMANIA ). Deci banii asiguratilor vor finanta spitale din alte tari. unguri deja isi freaca mainele de bucurie. Dar mai grav este ca se creeaza un precedent impotriva initiativei si investitiilor private in Romania. Investitorii se vor speria si nu vor mai veni sa investeasca in sanatate in Romania urmatorii 3-4 ani.
Intr-o alta ordine de idei cred ca este initiativa si optica d-lui Arafat(cu multi fani la Antena3) dar nu inteleg cum a reusit sa-i prosteasca pe toti ( Nicolaescu, Ponta…etc)
Daca acum e lasat sa taie de la spitale va urma si ambulatoriul si medicii de familie care chiar sunt finantati la propriu de stat(doar ca au pacienti in lista) in vreme ce restul furnizorilor au contracte de furnizare de servicii, adica nu primesc degeaba banii respectivi.
O intrebare pt dl Nicolaescu: cand vor achita datoriile catre farmacii pt medicamente? Boc a introdus plata la 240 zile, iar in mandatul domnului Nicolaescu era de 60 zile. Va indrepta aceasta golanie facuta mediului privat sau consideram privatii niste hoti precum ala mic ce vorbea repede. Daca nu se schimba nimic inseamna ca am votat degeaba…
Victore,
dragnea ti-a promis ca secretara lui vine la tine la un interviu. Sunt un pervers! Vreau sa o vad pe pitzi! 🙂 Cand o chemi?
Tu emisiuni pentru perversi nu mai faci? lol
Mai in gluma mai in serios, nu-i lasati pe dracii din PSd sa scape asa usor cu viclesugurile lor… nu de alta dar se invata ca suntem usor de prostit si ni se urca si astia in cap cum au facut-o PDLeprele.
Am o singură rugăminte la Nicolăescu: să nu se răsucească la 180 de grade cu propunerile de nefinanţare a spitalelor private, aşa cum pare ca începe să o facă.
Un cetăţean care crede că securitatea sa personala sau a familiei sale nu este suficient de bine apărată de jandarmerie şi poliţie apelează la o firmă privată de pază. Şi atât! nu se duce apoi la ministerul de interne să ceară decontarea facturii pentru bodyguarzi, chiar dacă şi el plăteşte impozite şi taxe care se îndreaptă mai apoi şi la poliţie/jandarmerie.
Intrebari, daca ai amabilitatea sa le pui:
1. Poate face domnul ministru, pentru uzul muritorilor, distinctia intre finantare si decontare?
2. O intreprindere strict privata nu poate fi finantata de stat. Daca acest lucru s-a intamplat, cat de repede se vor intoarce banii in bugetul statului?
3. Poate domnul ministru, pentru uzul muritorilor, sa explice daca pe viitor putem sa ne adresam oricarei institutii medicale private si statul sa deconteze o parte a serviciului – ca urmare a platii asigurarii de sanatate (de stat), de catre muritor – iar diferenta pana la valoarea totala a serviciului, sa fie platita din buzunar?
4. Poate domnul ministru sa ne spuna daca vom putea beneficia de servicii psihologice si fizio-terapice (inclusiv masaj) gratuite, ca urmare a platii asigurarii de sanatate catre stat?
5. Stie domnul ministru ca suntem, probabil, tara cu cele mai infernale si dezgustatoare probleme dentare – datorate hranei mizerabile, igienei mizerabile si imposibilitatii de a avea acces la servicii medicale de calitate? Poate domnul ministru, pentru uzul muritorilor, pornind de la salariul minim pe economie, sa faca o incercare de analiza financiara a accesibilitatii serviciilor dentare? De ex. poate sa ne spuna cat la suta din salariul minim pe economie reprezinta costul unei plombe? Este constient de gravitatea extrema a problemelor dentare in Romania? Are de gand sa ia o masura pentru a ajuta pe fiecare sa aiba macar in gura niste dinti si apoi o vedea el ce mananca? Ca nici dracu’ nu-l angajeaza fara dinti in gura. Am intalnit de-a lungul vietii nu stiu cati oameni care mi-au spus: Cine ma angajeaza pe mine asa? Oameni de 35 de ani, fara un dinte in gura! Aceasta problema nici nu mai tine de medicina, tine de drepturile omului, de dreptul la demnitate umana. Pana pune dinti in gura tuturor romanilor abuzati bestial, acest serviciu medical ar trebui sa fie gratuit.
Buna seara d-le Ciutacu,
Din nefericire,am trecut prin spitale cu probleme grave si eu accept optiunea ministrului Nicolaescu in legatura cu asistenta de stat si cea privata in domeniul sanitar.O spun ca eu cunosc oarecum bine ,din pacate,ce se intampla.
Am un baiat medic rezident in anul V,cu un salariu foarte mic si cu putine motivatii pentru viitor,ca medic specialist in Romania;ce va face el cand termina rezidentiatul(care e pe durata de sase ani)?O sa caute un loc de munca pana il gaseste cumva,ramane somer sau pleaca in strainatate?!
Ce va face,d-l ministru ,pentru medicii tineri?
Am vazut o intrebare ,ce va face pentru achitarea datoriilor catre farmacii pentru medicamente;care e de fapt realitatea?Eu de cand m-am operat iau in fiecare zi fenobarbital,cu reteta obligatorie de la medic si cu pret integru.Am o intrebare:de cinci ani platesc 5 lei noi(RON)pe reteta in fiecare luna;mai nou,acum in ianuarie ,de cand e obligatorie reteta electronica am platit 1,1 lei noi(RON)-care e pretul real,cel care l-am platit acum sau cel dinainte?!Farmacista ,la intrebarea mea,ca nu e poate o greseala,mi-a spus ca acesta e pretul!
Dar d-le Ciutacu,eu nu zic ca am saracit dand bani mai multi pana in 2013 pe acest medicament,dar daca este o problema generala si cetatenii dau mai multi bani pe medicamente scumpe,fara sa stie, si se umplu buzunarele farmacistilor si a medicilor care dau retete?!
Sper ca guvernul actual sa limpezeasca apele tulburi in care traim.
Mult succes asta-seara,cu tot respectul pentru Dvs.,
Ioanap
Domnule Ciutacu
Intrebare pentru dl.ministru:
In spitalele de stat din cauza faptului ca nu au nimic , trebuie sa cumpoeri tot ce este nevoie pentru o operatie . De exemplu o nastere te costa cca 2000-3000 lei numai materialele la care se aduga spaga. In privat te costa numai factura care ti se face ,care din informatiile care le am se ridica cam la aceesi valoare si conditiile sunt incomparabil mai bune. Cu alte cuvinte nu trebuie sa taie finantarile pentru privat. Sa creeze conditii astfel incit sa nu fi nevoit sa mai cumperi nimic si sunt sigur ca pacientii vor prefera statul.
Intrebare pentru Dl ministru Nicolaescu:
In conditiile anuntate, de sistare a finantarii catre spitale private, se poate preciza care va fi soarta spitalellor non-profit (neguvernamentale) de tip “hospice” pentru bolnavii incurabili in stadii avansate sau terminale? Aceste spitale primesc in prezent o finantare minima de la CAS si contribuie cu fonduri proprii pentru a acoperi integral costurile de ingrijire, FARA A PERCEPE NICI UN BAN DE LA PACIENT.
Malina Dumitrescu, Hospice Casa Sperantei
intrebare pt dl ministru,upu alba terorizata de un sef de sectie cu probleme de sanatate,scutit de impozit,cu atitudine de dictator care nu se mai potriveste zilelor noastre,si cu atit mai mult e si consilier pdl si pt care legiile scrise nu au nici o valoare ignorindu-le, in schimb,impune legi inventate de el?
Victor,
Legat de costul pe caz, diferenta este mare intr-adevar, dar este, in buna parte, acoperita de ciubucul dat ( si pretins ) la spitalele de stat.
Deci, una peste alta, din punctul meu de vedere, ” cazul ” costa aproape la fel,la ambele.
Calitatea serviciilor, este insa, in mod evident, superioara la privat.
Ciubuc la privat NU se prea da, uneori fiind chiar refuzat.
Dl Ciutacu, as vrea sa l intrebati si sa i propuneti domnului ministru Nicolaescu sa se plateasca procedura operatorie. De exemplu, operatia de apendicita sa fie decontata cu aceeasi suma indiferent de categoria spitalului . Pt ca e aceeasi operatie. Daca platesti mai bine in mediu urban decat in cel rural, inseamna ca si medicii sunt platiti mai bine. Atunci cum sa stea medicii in mediu rural?
Cu tot respectul pentru dl. Ministru, as avea 2 intrebari pentru domnia sa.
1. Cum va rezolva problema lipsei de fonduri pentru analizele medicale? In 2 ani de zile, desi ar fi fost singurul serviciu medical la care am apelat (cu exceptia medicinei de familie), nu am reusit sa fac un set de analize din cauza lipsei de fonduri, fiind nevoita sa merg in privat si sa platesc din buzunarul propriu costul acestora. Vi se pare corect sa platesc si contributie si sa nu beneficiez de servicii?
2. In calitate de contribuabil, doresc servicii medical de calitate si conditii de calitate. Nu mi se pare corecta masura taierii finantarii catre spitalele private, fiind dreptul meu de a beneficia de contributia platita asa cum este convenabil pt mine, sa beneficiez de conditii onorabile si nu de gandaci si lenjerii rupte asa cum se intampla in spitalele de stat. V ati gandit la sa introduceti un card personalizay care sa evidentieze contributia platita si contravaloarea serviciilor medicale accesate de contribuabil?
Multumesc d-le Ciutacu pentru emisinea Vorbe grele din aceasta seara!
Va doresc numai bine si SANATATE,
IoanaP
N-am acces la cifrele pe care le-a prezentat d-l Nicolaescu, dar ce vazui
din ce prezenta, sumele alea ridicol de mari de la Cluj, mi se par “wow” !
Ideal ar fi sa se egaleze atit costurile interventiilor si medicamentelor
in toata tara (stat/privat) cit si standardul de calitate al serviciilor
medicale prestate, dotarile, salariile personalului.
Asta, precum si urmarirea la singe a circuitului banilor in sistem:
daca tot 2013 e un an nasol, atunci oprirea “haiduciilor” pe banii
statului si ai asiguratilor/pacientilor ar fi prioritara.
Am avut prilejul sa vad pe viu cum e sistemul de sanatate al consatenilor
intr-un spital de stat, universitar:
– conditii: mult peste orice spital de la noi, ca la hotel;
– prestatii: super, la acea vreme pentru noi – incredibile;
– medicii profesori universitari ce lucrau acolo aveau propriile lor
spitale private, nimeni nu le punea opritor sa lucreze doar la stat,
dar nici nu-si trimiteau pacientii de la stat la ele (la acele clinici).
Din punctul meu de vedere de vietuitoare banala, e necesar un sistem
unic, controlat de stat pe bune, ai carui participanti (prestatorii de
servicii de sanatate) sa fie atit privati, cit si publici, proportia nu
conteaza atit de mult.
Aia cu “statul e un prost administrator” e o gugumanie.
Nu statul e prost administrator, ci aia ce administreaza in numele
statului fie sint incompetenti, fie corupti, ori ambele.
Buna seara,
Multumesc pentru emisiune. Mi-a placut. Insa a trecut atat de repede. 🙁 Ar mai fi trebuit o ora. Sper pe viitor sa fie posibila prelungirea emisiunii.
Multa putere de munca si viziune domnului ministru, iar dumneavoastra: cat mai multe emisiuni la fel de interesante si utile.
Un weekend linistit!
Numai bine!
adevarul este ca medicina costa bani,iar daca din ce platim ajunge numai in buzunarele unora putem noi discuta pana la anu ca tot acolo ajung si atunci,trebuie crescut procentul de contributie la sanatate spre 15%,desfintat monopolul si conflictul de interese celor ce conduc sistemul medical la nivel local,monopolul casei de sanatate de stat,si bani colectati sa ajunga in sanatate,restul sunt povesti iar chestia aia ca noi nu suntem Germania e o prostie,chemati un ministru sau subsecretar de stat neamt si vedeti ca face treaba si nu un contabil sau un arab sau vreun rechin din sistemul de sanatate romanesc
Au spus-o altii inaintea mea, statul e cel mai prost administrator. Pana ce sistemul nu va fi privat, nu va exista calitate si curatenie. Hai sa-i dam inainte cu spitalele rapanoase ca de aici se poate fura lejer!
@Statul esti tu, eu,el, ea ,ei, ele NOI.Si scuteste-ne cu privatul tau ca se vede.Gaze ,benzina,energie electrica si alte marafeturi.Omul sfinteste locul.Orisiunde ar fi.Si orisicum ar fi.ca-i privat ca-i de stat.CONSTIINTA.
@ Surfer ,se fura peste tot ,cu sau fara chitante ,avem nevoie ca administrator de spital un economist (sa stie socotelile ,sa nu fuga la privat sau stat ,sa stea 8,10,12 ,ore /zi cat este necesar ca lucrurile sa mearga bine )Dupa mine as incepe reforma cu scolarizarea femeilor de servici ,habar nu au cum trbuie sa faca curatenie intr-un spital ,instruirea asistentelor sefe, responsabilizarea medicilor. Pana nu se da sanctiuni de sa-i arda pe toti cei ce au gresit ,lucrurile raman asa cum sunt acum ,adica rau.Traiesc cu speranta ca fiecare din noi cand observa ceva ce nu-i in regula intr-un spital sau in relatie cu medicul de ori unde , sa intervina ,sa prindem curaj si sa nu permite-mi sa nu fim bine tratati ,respectati ,indiferent ce profesie avem .
Am uitat sa spun d-le Ciutacu multumesc pentru emisiune .
Noapte buna.
Exact aşa cum preconizasem. Oricât de călduros ar fi limbajul folosit şi oricât de blajin ar fi Ministrul din fruntea sănătăţii (oricare ar fi el), cam după vreo 2 ani se vor simţi redresările. Deocamdată n-au de unde… 🙁
fiul meu este rezident fundeni in anul al doilea.
garzile nu i se platesc, desi a facut chiar 8 garzi in 4 saptamani.dupa garda ramane la spital pana la sfarsitul programului sau peste…adica in loc sa vina la ora 17 vine pe la ora 20…salariul lui este de 900roni. sigur, este obosit.nu mai continui cu descrierea. e bine asa?
@Surfer :
Chestia cu “statul este cel mai prost administrator” este unul din multele formulari propagandistice perfide , pe care prostii sau necunoscatorii le preiau papagaliceste fara sa le analizeze veridicitatea!
Sa ne intelegem : faptul ca in Romania s-a batjocorit si distrus intr-un mod imbecil si criminal TOT CEEA CE ERA “DE STAT” , si , mai cu seama , LA INDEMNUL SI CU CONTRIBUTIA PUTERILOR OCCIDENTALE (!!!!) , nu inseamna ca peste tot este la fel .
De exemplu , TOCMAI in Germania si Austria (si nu numai!) au un sector “de stat” f. puternic si expansiv , cu tendinte de a inghitii multe firme tocmai din sectorul privat !
Pe de alta parte , se poate observa ca in Romania , si majoritatea firmelor private (inclusiv spitale private) , au un management execrabil , servicii prestate f. scumpe si doar , cateodata , putin mai calitative ; multe astfel de firme (mici si mari sau chiar filiale de multinationale) ar fi demult falimentare daca n-ar supravietuii tocmai din contractele privilegiate (sa nu spun “capusate”) tocmai “cu statul” !!!
Adevarul e ca NU NEAPARAT FORMA DE PROPRIETATE garanteaza succesul , ci SERIOZITATEA , PERSEVERENTA si INTELIGENTA celor care conduc si care lucreaza in respectivele firme/institutii (vezi doar cazul Arafat , dar chiar si al lui Victor cand a lucrat in minister 😉 ) , adica , cum se zice:
“Omul sfinteste locul!” 😛 Clar … ?
ginditi-va cite lucruri bune, durabile s-ar
fi facut la noi in tarisoara daca a) nu s-ar fi
ciordit, deturnat si construit aiurea tot felul
de inutilitati gen patinoare si parcuri la tara
si b) s-ar fi redus evaziunea/confiscat de la
miliardarii de carton si strainii oplositi p-aci.
mi se pare o timpenie sa sustii ideea ca spitalele
de stat trebuie sa fie oaia neagra a sanatatii,
tocmai pentru ca-s de stat.
sa ziceti “doamne fereste” ca un privat sa administreze
golaneste fondurile sanatatii, pentru ca virgula ca in
orice domeniu, ati vazut ce inseamna monopol/intelegeri
intre firme private pe banii beneficiarilor.
Noi i-am dorit la putere si pe astia !
Buna ziua domnule Ciutacu!
A venit musiu Nicolaescu la Vorbe Grele aranjat, pieptanat si cu fraze stereotipe la indemana.
Cum s-au folosit banii Casei de Asigurari, habar nu avea! Cica dansul nu are acces la informatii despre ce si cum au platit cei de la casa si Casa de Asigurari este stat in stat… Atunci de unde si din ce a tras concluziile economice si financiare vizand spitalele private???
Daca deciziile domniei sale nu se bazeaza pe informatii punctuale, inseamna ca este doar o papusa, o marioneta trasa de sfori de catre cei care au aceste informatii… Cum ar fi domnul Arafat de exemplu.
Am mai aflat si ca sunt destui medici in spitalele alea “strategice”. Sunt pe dracu’! Nu sunt medici suficienti in spitalele din Bucuresti dar sunt in Botosani si Vaslui!
Cred ca Nicolaescu are impresia ca ne poate face din vorbe si asta ma enerveaza.
Sunt curios daca va mai avea tupeul sa apara pe sticla la sfarsitul anului…
Eu as face in felul urmator. As desfinta obligativitatea de a plati sanatatea. Sau sa am posibilitatea sa aleg unde sa platesc. Daca vreau sa am calitate, sa fiu tratat cum trebuie sa platesc la privat. Daca vreau la stat atunci sa platesc la stat, dar sa se elimine asteptatul ala la medic, conditiile sa fie mai bune, sa existe medici platiti care sa-si faca treaba.
Nu vrem sa se fure grosolan din bani nostri de contribuabili. Eu contribui la stat lunar si cand ma duc sa cumpar cu reteta compensata imi spune ca nu mai sunt bani. Cum adica nu mai sunt bani. Hotii !!!!!!!
Acum depinde si ce ne dorim…
Daca vrem un stat social, atunci trebuie restructurat bugetul de stat astfel incat sa permita investitii in sanatate.
Deocamdata USL duce politici generaliste de stanga cu o protectie sociala mica.