Toți nechemații propăvăduiesc apocalipsa presei și nevoia ei de reformare. Ca întotdeauna, cei mai vocali sunt ăia cărora nu li s-a întâmplat să lucreze în media (unii nu s-au priceput, alții n-au avut noroc, motive se pot găsi întotdeauna) și pe care i-a scos Internetul din penumbră. Din anonimat e oricum mai greu de ieșit. Da, dincolo de psihoza electorală băsesciană cu reformarea a tot ce mișcă, presa are nevoie de reformă. În primul rând, una profesională, fiindcă dezvoltarea haotică și nemăsurată a acestui business a făcut să se umple țara de ziare/radiouri/televiziuni și, în paralel, pe măsura cererii de cadre de nădejde, breasla de sfertodocți care scriu miau ca pisica (la i-urile de la capătul cuvântului nici nu mă mai refer, că mă doare capul) și care au citit mai puțin decât au scris. În paralel cu popularea fără precedent, s-a abdicat copios de la rigori și, în general, de la abc-ul meseriei. Iar la capitolul ăsta e de lucrat serios în timp, nu bați din palme și rezolvi cazul, fiindcă, pur și simplu, nu merge.
Altă reformă necesară, după părerea mea, e cea a mentalităților. Și mă refer aici atât la a angajatorilor, cît și la a angajaților. Nici nu poți pompa la nesfărșit, de dragul orgoliului personal și/sau al influenței, bani cu ghiotura în cai morți, dar nici nu trebuie să te aștepți să fii plătit – peren, regește și la timp – în interiorul unei întreprinderi care nu produce, ci trăiește exclusiv din subvenții (relativ transparente, pe bani publici ori mascate, de la proprietar de-acasă). Cazul Vântu ar trebui să fie elocvent pentru cine are ochi de văzut și urechi de auzit. Faimosul an al crizei, pe care-l cântă toată lumea și habar n-are cum să-l abordeze, va arăta și care-s investitorii capabili să-și țină în viață (fie și aducând, temporar, bani de-acasă) societățile comerciale de media pe care le dețin în proprietate, și care sunt managerii de presă în stare să se adapteze unei situații-limită de mare excepție, și cine-s jurnaliștii de forță care (dincolo de bani) fac meseria asta din chemare. Peste tot în lume, presiuni și afilieri politice/economice au existat dintotdeauna, există și vor exista cât s-o mai face presă pe Planeta Pământ, iar asta-i cea mai bună scuză de seminar și/sau de ONG.
Fără nici cea mai vagă pretenție că am atins toate punctele sensibile ale unui subiect la care pare a se pricepe toată lumea, ba chiar convins că n-am făcut-o, vă lansez provocarea publică de a identifica și voi punctele critice unde ar trebui șurubărit. Nu vreau să transform subiectul într-o leapșă, însă v-aș fi recunoscător să mă scutiți de pasiuni politice și de personalizări, iar în măsura în care scrieți pe bloguri despre subiect aștept să-mi semnalați cu link textele voastre. Poate facem un soi de culegere de păreri…
@Iordachel Gudurau
Multumesc!
Este clar trebuie sa imi pun ochelari 🙂
Aproape ca uitasem de vremurile in care rabdam de foame si de frig ca sa se plateasca datoriil externe. De fapt nu ma mai aplecam asupra amintirilor de atuncea datorita grijilor si datorita prostiilor pe banda rulanta la care ne supun de douazeci de ani alesii care sau ales intre ei si care si-au imparta tara, care cred ca este inca tara noastra, alesi care ne conduc spre un drum pe care nu il dorim. Dar cu surprindere vad cum CNN, BBC, Deutsche Welle fac reportaje ce readuc aminte, pentru tarile lor, ce sa intimplat in Romania anilor 89 si cum oamenii au iesit in strada sa opreasca o dictatura comunista. Putem vorbi la nesfirsit despre cit a fost revolutie si cit au fost scenarii sau cit a fost o lovitura de stat. Dar ce vad e cum sintem in deriva spre nou timpuri de trista amintire. Chiar nu mai conteaza ce vrem noi? Chiar trebuie sa se adevereasca vorba aia e atunci ca ne-am luat ratia de libertate?
scuze,mi-am adus aminte de un banc cu …prigoana ,să zicem , ca tot se inugureaza acum Burj Dubai(astia au construit pe verticala cat construieste berbeceanu pe orizontala):cică, ali, fiul unui mare şeic al petrolului merge la studii la medicină in romanica,a auzit el ca sunt aici cele mai frumoase fete,şi după vreo câteva luni îl întreabă tac-su cum îi, iar Ali zice că totu-i frumos,nu-i spune de fete,da” are şi un necaz,prietenii lui merg aproape toti cu metroul.la care şeicul îi spune fiului:nu-i nimic ,fiule,îţi cumpăr şi eu unul!cam aşa devine cestiunea!
Sa nu uitam ca D-l Ciutacu trage semnalul de alarma si vis-à-vis de necesitatea implementarii “reformei mentalitatilor”.Este o problema “hard to crack” ca doar nu vorbim de felul particular de a gandi al unui individ anume ci al societatii civile romanesti, al ONG-lor, intrelectualilor activisti sociali, ai oamenilor interesati de mersul cetatii. Pentru a schimba “actorii” e nevoie ca “ unii sa faca un pas inainte”. Se presupune ca acesti “unii” ar beneficia de “toata stiinta social media si de tot suportul care se poate strange prin noile mijloace de comunicare”.
Dar atata timp cat mentalitatile se bazeaza pe frica, nu se poate vorbi de nici o reforma. Ceea ce vreau sa spun este ca societatea civila romaneasca s-a bazat si inca se bazeaza pe sustinerea unui personaj in defavoarea altuia motivandu-si sprijinul intr-un fel care sugereaza ca daca nu ca vine prapadul, vin ceilalti la putere si va fi catastrofa.
Daca ne referim strict la un trust, intreprindere situatia este putin diferita, si se concretizeaza in schimbarea mentalitatii atat a “angajatilor” cat si a “angajatorilor”, pentru ca nici un angajator nu va pompa “la nesfarsit….bani cu ghiotura in cai morti”. Se putea sa fie ceva scris de D-l Ciutacu fara expresii savuroase? Bravo!
“…culegere de păreri” adica brainstorming cum zic Imperialistii?
Pai, opinia mea e ca si problema presei e la fel ca orice alta problema in Rromania: cererea si oferta, si uneori cererea poate fi si formata prin oferta. Dar mai presus de orice e “materialul clientului”, adica stofa populatiei careia i te adresezi, din care racolezi personalul, etc. Iar asta nu se poate schimba prin presa, intrucat “comportamentul si necesitatile sociale sunt in mare parte determinate genetic” (Konrad Lorenz, “Civilized Men Eight Deadly Sins”). Si intrucat singura selectie naturala care mai exista este cea sociala (nu mai mori ca esti prost, mori de foame sau cel putin nu te mai pui atat de eficient daca nu te tine societatea/sistemul in brate) este evident pentru mine ca nu prea avem cum sa amelioram situatia. Problema la ora actual in Romania va fi mai mult “Scapa cine poate” decat “Omul sfinteste locul” sau alte asemenea, deoarece mediul (care a ramas activ ca implimentator de elemente cognitive in genotipul uman in mare parte doar prin componenta sa sociala)este de natura sa faciliteze ascensiunea si propasirea arhetipurilor Guta, Bursuc, Basescu, Boc, etc, in detrimentul tuturor insusirilor pe care le consideram ca fiind specific umane si care sunt primele eliminate in cadrul concurentei intraspecifice intr-o societate bantuita de spectrele suprapopularii, mizeriei fiziologice, fricii irationale, misticismului si opresiunii.
Eu cred ca este nu doar inevitabil dar si necesar ca, popular vorbind, sa ne ia dracu’ (cu presa, cultura specific romaneasca atat de mictionanta pentru tovarasul Patapievici, goana tipica dupa simbolurile de statut specifice, etc).
E super tot ce se intampla in media in zilele noastre!
De ce ?! Pentru ca avem sansa sa vedem de toate si inca sa ne dam LIBER cu parerea asupra ce vedem si auzim.
Pentru cei care nu-si aduc aminte as vrea ,cu permisiunea dv. Domnule Ciutacu sa rememoram cam cum arata programul TV al unei zile de lucru in ultimele luni ale lui 89 ;
19.30 Deschiderea programului.Imnul de stat al R.S.R.
19.35 Telejurnal(partial color)
20.00 Actualitatea in economie(partial color)
21.00 Selectiuni din Festivalul National “Cantarea Romaniei”(color)
22.00 Inchiderea programului
Si toate astea pentru cei care aveau si curent in acest interval,sa nu mai vorbim de TV color.
Acum din fericire avem diversitate iar sa citez un clasic in viata “pt cine nu vrea s-a inventat telecomanda”.
Nu vreau sa par melodramatic dar cred ca un mare merit pt. asta o au acei oameni care au murit in acel Decembrie 89.
Sper din tot sufletul sa putem pastra ce am castigat atit de greu ,inclusiv aceasta posibilitate de a manevra telecomanda dupa bunuln plac si sa ne putem exprima chiar si aici in mod liber.
Daca astea le pierdem din nou asa incetul cu incetul,inseamna ca totul a fost in zadar.
Concluzie; Sa fie de toate si manele si pornosaguri si televiziuni de nisa ,sa avem de unde alege pana mai putem si nu ne ia curentul (electric)
O seara cu cat mai multe ziare reviste si programe tv la alegere!
“dilema calitate sau bani” dupa care vine raspunsul: “majoritatea vrea manele si face rating. iar televiziunile se aleg cu bani si platesc salarii angajatilor”. Deci, aveti tot ce va trebuie ca sa oferiti singur raspunsul, preamarite Imperator al Imperiului Ciutacesc!
Cand n-o mai fi vorba de BANI de la PROSTI (dovada ca prin societatea capitalista a invins, de fapt, comunismul) atunci va mai exista o sansa pentru libertatea de opinie, “reforma presei” ai alte asemenea amanunte care acum sunt doar bazaconii. Deci, cam pierdem vremea de pomana incercand sa bagam puiul la loc in ou… Jeluirea slinoasa gen “Pusca si cureaua lata…” sau “hai/trebuie sa facem ceva!” n-are nici un rost. Nu poti sa-l transformi pe Bursuc in Mozart, nici pe ascultacii lu’ Adi Minune in critici de arta vienezi.
@scelerat: n-am valente de reformator, da’, daca tot ne reformeaza cu de-a sila tot soiul de nimeni pe strada, m-am bagat si eu in seama 🙂 nu ma sfartec de durere, nu astept sa se produca implacabilul. cum ar spune prietena mea Oana Dobre, traiasca selectia naturala!
Domnule Ciutacu.De cand se face reforma statului, se aproba bugete babane la ;baieti; se cenzureaza in draci.Am cerut sa stiu cat e pensia unui francez care a lucrat 40 ani, cu facultate, si daca e mai mare ca la noi 300 euro, si noi traim in mizerie fata de ei, si s-a spus ca folosesc cuvinte indecente, nu se poate difuza.Asta e reforma, democratia, respectarea opiniei personale cand e ADEVAR, ce sciu????Cu respect un pensionar batut de soarta, si batjocorit in democratie.
Primul punct din “platforma program” a puiului de Prigoana este “reforma statului”… un concept hilar, de limbaj de lemn, de prostit, prostimea, care se inscrie in acelasi ton cu ceea ce scoate pe gura, zi de zi… marele Emil Boc (tot un fel de Emil Bobu, dar un pic mai fluent in minciuni).
Imi doresc o presa ancorata in realitatea cotidiana.De multe ori ,cand ma uit la tv,am impresia ca media si presa in general sunt paralele cu viata noastra de zi cu zi.Cateodata sunt dezbatute enervant de mult unele subiecte ,pe care,daca le privim obiectiv,presa le poate trata cu mai putin “avant si temperament”.Alte dati am senzatia ca se joaca si mult teatru.Sa fie rating-ul de vina?
Ca să fiu sincer, la un moment dat, sătul fiind de nişte articole de presă, slabe de tot, am zis că presa e pe nicăieri. În acelaşi timp, îmi doream în subconştient să am ocazia să lucrez în domeniu. Nici nu ştiu dacă am vocaţie sau nu! Nici nu ştiu dacă măcar acest comentariu e scris corect din punct de vedere gramatical! Dar ştiu un singur lucru: “selecţia naturală” nu înseamnă neapărat şi o selecţie calitativă a presei.
Conform principiului şi zicalei: “Nu este pădure fără uscături”, nici presa nu va vi vreodată reformată decât din interiorul său. Omul capabil să producă o ştire, poate fi capabil să o şi comenteze şi să lase publicului posibilitatea să o analizeze şi judece după propriile valori. Tocma’ din acest motiv există presa! Părerea mea.
Presa e pana la urma oglinda societatii,si ma gandesc ca o reforma ar fi posibila doar subsecvent unei schimbarii interioare a societatii lucru care se face greu si in timp. Adica atat timp cat exista oamenii care gusta manele,presa de scandal,articole goale de continut vor exista si asemenea publicatii( principuil cerere-oferta)
Dar sa nu privim cu pesimism ca doar vine o generatie in care toata lumea are diploma de licenta!!!(unii de la facultate altii de la coltul blocului cumparate):(
Draga Victore,apropo de reforme : de ce crezi ca in referendumul facut de “tatuc” nu ne-a intrebat si daca nu vrem mai multa transparenta in cheltuirea banului public.Asa cred eu ca ar trebui inceputa reforma statului.
In Romania, daca faci presa ca profesie, mori de foame… Ca jurnalist, iti trebuie neaparat un sponsor, un sustinator, o industrie, ca sa ai un acces mai larg la canalele media, altfel bati mingea in spatele portii.
Toate aceste lucruri au un pret. Trebuie sa adopti tonul sponsorului, linia “vestimentara” a partidului… sa saruti periodic mana nasului… Printre picaturi iti mai poti permite sa ai si un punct de vedere propriu, care in cele mai multe cazuri se suprapune peste bunul simt colectiv.
Din pacate, nu numai in presa, ci in toate domeniile economiei romanesti nu sunt apreciati “ganditorii” ci mai mult raspandacii, cei care dau tonul unei anumite opinii, fara ca asta sa insemne ca e neaparat a lor.
O mare parte a publicului ar trebui sa priceapa ca jurnalistul cand lanseaza o chestie e totusi “la serviciu” si nu la un spritz unde simte nevoia sa exprime ceea ce gandeste.
Cred ca e greu sa avem aspiratii de presa autentica in Romania. Dar macar putin bun simtz si decenta cred ca putem pune in demersul jurnalistic.
Nu-mi merge trackback-ul (sau nu stiu eu sa-l folosesc), asa ca las un comentariu normal.
Am publicat la mine cateva idei despre reforma presei. E o introducere in subiect si atinge usor partea organizarii interne, a restructurarilor si a masurilor de luat in perioada crizei.
Voi mai publica, serializat, ca subiectul e gras si trebuie sa-i dai constant de mancare.
@victor: cunosti mult mai bine mediul ziaristic, astfel incat poate gasesti un raspuns la faptul ca un ziar care nu are cea mai grozava conducere, nuface politica, ani de zile a dat-o-n bara la modul voios este acum pe primul loc la categoria quality. plus ca plateste si antenelor sa-si faca reclama. proasta, de altfel…
Draga Victore,
Bine ai spus-o la antena 3! Asemena tie, dar acum 19 ani, dupa ce Cimpeanu si Raposatul Ion Ratiu au avut gindiri OPTUZE si au candidat separat spre binele lui Iliescu & Securitatea, am ajuns la tragica concluzie ca Romania nu ma reprezinta si mai rau Romania nu mi-a oferit decit opresiuni si frustrari, asa ca am hotarit sa plec.
Acum reteta me e ‘In Romania is my home but here I feel at HOME!’
Ar trebui sa incepeti reforma presei chiar cu propriul trust. Nu inteleg ce Miscare de Rezistenta impotriva inculturii e aceea care pe de o parte publica articole virulente impotriva manelizarii Romaniei, pe de alta meditatizeaza, prin emisiunile gen Negru, Capatos, Acces Direct, toate scursurile, de la Nichita la Copilul Minune. Ceea ce face Intact – trust din care cu onor faci parte, dle Ciutacu – se numeste IPOCRIZIE.
Ziaristii au o mare parte din vina pentru halul in care a ajuns poporul roman, manelizat, vanghelizat si manipulat. Au preferat sa arate vulgului chiloti de vedeta in loc sa incerce sa-l educe, sa-l scoata din mizeria morala. Cum iti explici ca in urma cu multi ani cea mai iubita emisiune era Teleenciclopedia si acum oamenii privesc la blonde si bingo, ca niste cimpanzei lobotomizati? Nu cumva si ziaristii poarta raspunderea? Ceea ce fac colegii dumitale de trust, ca si cei de breasla, de la OTV, PROTV, National TV, Kanal D etc este rusinos. Nu ma iau de cata gramatica stiu ei ci de cum manipuleaza constintele, pentru a face din neamul asta un popor de imbecili. As prefera sa fie niste analfabeti dar sa difuzeze cultura si nu zoaie. Dar ei au inteles ca “Lumineaza-te si vei fi!”, indemnul ala iluminist, se refera probabil la mintile luminate cu lanterna.
Apropos de presa. Jurnalismul e stricat de :
1.MISTOUL national, inclusiv prietena ta Oana pe care n-o sufar. La tv (tembelizor bine zis) jurnalistii fac prea mult misto sau glume care omul fara prea multa scoala nu realizeaza intre ceea ce e real si ceea ce e o gluma.
2.GLUMA politica, o tactica prosta care imbecilizeaza masele. Politicienii raspund acuzatiilor cu glume si fac glume cind spun lucruri serioase, ceea ce dilueaza mesajul.
3.VORBARAIA, un defect (Valentin Stan- maestru) national. Mai toti incearca sa dea din clantza de parca ar fi ultima zi din voata si ramin cu Cuvinte ne rostite. Persoanele de rind nu au puterea de concentrare mai mare de 10-12 sec. Dupa aceea i-ai pierdut e BLABLABLA
4.Lipsa de scoala Profesionala a Jurnalistilor si lipsa lor de Profesionalism. Poti fi Profesionist fara a da dovada de Profesionalizm.
Eu unul cred ca deja sunt cam ingretosat de atata “reforma” imprastiata peste tot, neaparat cu referire la un intreg domeniu, la un intreg sistem etc. Nu pare ciudat ca in acest noian de “reforme” lipsesc “conservatorii” adevarati? (si aici nu ma refer la PC)
Nu-mi vine in minte un exemplu adecvat asa ca dau unul prost: fabrica de covoare din Cisnadie. Se pare ca inainte de 1990 exporta in 36 de tari, pana in Japonia. Dupa ’90 s-a “reformat” asa ca a disparut cu totul. Dupa cum spune romanul: “If it ain’t broken don’t fix it!”
Un exemplu mai bun, dupa capul meu, ar fi urmatorul: reforma statului. Nu ar fi mai bine ca in loc de “reforma” sa il readucem pe Regele Mihai in rolul sau de drept si sa revenim, macar partial, la ce era inainte de 1938? Sau poate ca e o idee tampita …
Era o vreme …, nu foarte indepartata , cand as fi raspuns cu mult aplomb unei asemenea teme…, unei asemenea provocari…. , dar acum … , ACUUUM parca mai conteaza …?! Daaa…, stiu presa e un lucru vital pt. o tara …, la fel este si ecologia ( despaduririle , poluarea , etc.) …., la fel sunt si soselele si autostrazile…, la fel e sistemul sanitar si invatamantul…. , DAR PARCA MAI CONTEAZA ?! Mai credeti ca intereseaza pe cineva ( vorbesc in modul concret , de a si face ceva …) toate aceste lucruri ?! Uitati-va atent in jurul vostru si spuneti-mi sincer: CHIAR CREDETI CA ORICE FEL DE DEZBATERE , COMENTARII , INITIATIVE , ETC., CINSTITE , CORECTE , DE BUNA-CREDINTA , MAI AU O CAT DE INFIMA SANSA DE MATERIALIZARE ???
Credeti-ma , am 42 de ani (apropo de tema ta anterioara…), iar viata , de exagerat de multe ori , “m-a ingenuncheat” , dar am avut totusi puterea si incapatanarea de a ma ridica din nou , de multe ori , chiar in fata problemelor care “m-au ingenuncheat” , si asta PT. CA AVEAM O DIRECTIE , O PERSPECTIVA CONCRETA….! Dar acum… , ACUM e cu totul altceva… Aceste alegeri care tocmai au trecut n-au “inscaunat” DOAR un individ in fruntea unei natii , nuuuu… , ELE AU “INCHIS DEFINITV CERCUL” PRIN CARE S-A INSTAURAT UN NOU REGIM , UN NOU SISTEM , UN NOU MOD DE A GANDII , DE A TRAII…, de aceasta data PERFECT STRUCTURAT SI ORGANIZAT…. ; iar un “cerc inchis” este , daca nu indestructibil , ce putin “al naibii de greu” de distrus… !!!
… Iar restul este “vorba-n-vant” … pt. ca NIMIC altceva nu mai conteza si nu se mai “infaptuieste” fara vrerea si initiativa NOULUI SISTEM ( si NU ma refer DOAR la politic…!!!!).
ACEASTA este trista realitate , iar toate celelalte ( ideea ca cineva , undeva , poate sa puna bazele “unui nou-inceput” pt. ceva , pt. “o chestie” oarecare…) , fara a include si NOUL SISTEM in aceste “ecuatii” , sunt simple amagiri… Sunt bune ca portie zilnica de “drog” ( SPERANTA ) sau ca … hobby , dar doar atat …!
Fara sa vreau sa jignesc pe nimeni , dar va rog sa ma anuntati si pe mine , de acum incolo , cand orice initiativa sau dezbatere civica ,corecta si de bun -simt , va avea o cat de infima finalitate…! Eu unul , nu mai cred in asa ceva…!!!
Asa imi place “Sinteza”!
PS
Vezi ca sezi pe un scaun periculos. Acolo a mai sezut un fost “Maestru”. Atentie!…
Părerea mea este aici.
Nu rezolvă problema, dar ar putea fi o parte a soluţiei.
aţi fost tari la “Sinteză”!excelenta metoda de a combate prin râs şi ironie idioţeniile, demagogiile,aroganţa ,autosuficineţa şi populismul prezidenţial şi al lingăilor lui.chiar dacă există probleme serioase umorul s-ar putea să aibă efecte mai scontate decât sobrietatea cifrelor şi replicilor politicianiste!
Si ca o confirmare la cele spuse de mine mai sus citesc urmatoarea stire: “EXCLUSIV – ANDREI GHEORGHE VA FI ANGAJAT DE MINISTERUL DE FINANŢE: “Voi încerca să fac puţină ordine în comunicarea pe care o fac ei””… ???!!!!
Presa , media , politica , sistem… vedeti vreo legatura ? … sau vreo separare ?
Eu vad doar NOI si EI…! “Nu va opuneti … , orice impotrivire este inutila…!!!” – va suna cunoscut citatul ?
Dezbateri ,comentarii , etc. – eforturi sterile… Cine mai poate: “Vaya con Dios…!” … asa cum ati incheiat voi “Sinteza…”
@Barosanul: am intrebat care-s, dupa parerea voastra, solutiile, nu cauzele. e mare lucru sa citesti un text si sa raspunzi la o intrebare.
@Spartakus: ceea ce face trustul unde lucrez eu se cheama independenta editoriala a componentelor sale; buna sau rea, ramane de vazut. nu caut vinovati in postul asta.
Cred ca dementa poporului consta in faptul ca are mai multa incredere in ce spun unii si altii din presa, decat in propriile simturi: poua afara iei umbrela, vezi o curva la conducerea unui minister faci tot posibilul ca cetatean sa nu o mai vezi in acel post…
Problema mediei este manelizarea…cine da mai mult ala stabileste regulile jocului…nu mai exista respect pentru adevar si responsabilitate a celor scrise, difuzate etc. orice stoarfa scrie, are blog, se abereaza pe bani multi, toate curvele fac politica pe sticla si jurnalistii le tin isonul. Asta e: mass-media este manelizata si prostituata…nu e mai este un mecanism de informare ci de tampire…a se vedea otv…
Completare: nu exista solutii o prostituata nu are cum sa devina virgina, iar marii magdalene nu-s prea multe.
@Victor Ciutacu: Bun, uite solutiile – presa (scrisa si audio-vizuala) sa inceteze de maine sa mai scrie despre vedete de mucava. E simplu ca buna ziua. Nu ma refer la partea de politica, acolo e prea multa mancatorie si ziaristii saracii sunt total depasiti, scriu si ei ce li se ordona. Insa in privinta vedetelor de mucava sunt convins ca ei pot schimba ceva. Mi-ar placea sa citesc despre vedete autentice, despre un Beligan, un Rebengiuc, un Jean Constantin. Ziaristii isi aduc aminte de aceste vedete adevarate doar cand mor. Ce-ar fi de maine sa nu mai auzim niciodata de Nikita, Guta, Simona Senzual, Oana Zavoreanu, Magda Ciumac etc, etc, etc, etc? Sta in puterea presei sa o faca. Daca as fi ziarist n-as scrie despre asemenea rebuturi umane sau daca as face-o, as face-o la cel mai crunt misto cu putinta. Asa ca solutia e simpla: aruncati gunoiul la cos si deschideti larg geamurile. Oamenii vor avea suficienta minte sa stie ce sa vada si sa citeasca atunci.
nu merge constrangerea, dupa parerea mea. tot ce v-ar placea sa cititi gasiti in arhiva Jurnalului National de anul trecut. ca si textele extrem de critice la adresa creaturilor de mucava. deci se poate. om vedea cine greseste, noi sau ei.
Reforma presei in Romania este o utopie, dupa cum si reforma statutului este tot o utopie.
Sa reformezi ceva in Romania, orice, este tot o utopie.
In esenta, romanul este cel care priveste in ograda vecinului, vede ceva ce i se pare grozav, se gandeste cat de bine i-ar prinde si lui acel ceva, iar a doua zi face tot cum stie el din varii motive (n-are bani, n-are chef, ii este lene, este greu etc……nu motivul este important, insa sigur exista cel putin un motiv).
Pana la urma, in 89, au murit niste oameni, pentru ca noi, restul, sa reformam/sa ne reformam.
Rezultatul……il stim cu totii, o democratie aparenta, care guverneaza o anarhie cu inclinatii spre comunism.
In prezent, exista impresia generala ca presa e libera, ca poti scrie ce vrei si cum vrei, despre cine vrei (cu limitele de rigoare), unde vrei.
In realitatea, de la cenzura oficiala de partid, s-a trecut la cenzura finanaciara pe sub mana (uneori pe fata).
Sigur, mai exista si razvratiti, iar pana la proba contrarie cred ca te incadrezi in categoria aceasta (nu ca m-ar mira daca ar aparea proba contrarie), dar din postura pe care o ai nu poti face o reforma, nu o poti nici macar initia.
De fapt, din orice postura ai fi, nu poti reforma nimic fara sa iei in considerare intregul, contextul in care s-ar aplica teoretica/utopica reforma.
Atat timp cat, la momentul actual, 51% din cei care s-au prezentat la urne l-au votat pe Basescu (deja frauda este irelevanta pentru subiectul de fata), State de Romania este o productie de succes, alaturi de Dansez pentru tine, iar de Revelion, la televizor, am avut parte de umor cu Adi Minune, Bursuc sau mai stiu eu ce aratari (nici macar pe vremea lui Ceasca nu era asa ceva), reforma presei nu este nici macar o utopie, poate cel mult o halucinatie.
Ca sa poti reforma ceva, este necesar ca cei carora li se adreseaza sa o doreasca, conditie esentiala care, la momentul actual, nu este indeplinita.
De aceea, cu parere de rau, va sugerez sa va consumati energia in alte scopuri, acesta este la fel de inutil ca petitia romanilor din Singapore.
Apropo de reforma presei,ai auzit de emisiunea Hard talk cu Stephen Sackur?E pe BBC2.Nu vreau sa te atac dar puteai sa gasesti un titlu original daca zici ca esti genial.
Brava ma!
Am uitat ca esti INGINER!
Daca ai cauzele ai si solutiile, dar la Metalurgie nu se pune.
victore, in Romania se poate realiza ceva doar cand iese lumea in strada.jalnic dar asa este.actualii Ceausestii isi pun odraslele in functii.RUSINEEEEEEEEEEEEE!!
ati avut curiozitatea sa-l cautatipe H Prigoana pe site-ului Univ Northwestern U Chicago ?? nici vorba sa existe ! Ce Universitate a terminat si unde ??
Doua lucruri/fapte ce trebuiesc ca sa reformezi presa, dupa tine citire:
– disparitia/educarea agramatilor
– reforma mentalitatilor
Astea doua se refera la presari si nu la consumatori, unde in esenta este buba.
Consumul da productia si nu invers, iar pentru a schimba mentalitatea si obiceiurile consumatorului, este un drum ce o sa arate ca si cel catre iad, pavat cu foarte multe intentii bune, pietrificate inainte de devenire.
Un alt aspect care ma deranjeaza, (fac parte din categorie), este critica virulenta fata de agramatici, de parca ideile lor nu mai au nici o valoare, iar ei trebuie sa faca opera de arta in scrierea lor, ocazionala si frustranta.
Noi nu educam, precum presarii, noi socializam si deseori nu recitim cele scrise, asa cum sunt extrem de putini oameni de presa ce nu vor reciti si corecta de n ori cele scrise.
Scrierea/zicerea dintr-o suflare este apanajul a prea putini oameni, iar in presa nu cred ca sunt mai multi decit degetele de la miini.
CEEA CE CONTEAZA, la astia ca noi. ESTE DACA IN ACESTE ZICERI/SCRIERI BAGA MINA IN BUZUNAR SI TRINTESTE PE MASA “STIINTA LUI”, ORI BAGA MINA ADINC IN SUFLET SI RUPE O BUCATA DIN EL SI SI-O PREZINTA INTERLOCUTORILOR.
Adica, mai pe intelesul tuturor, traieste clipa, ori este unul din cei ce intreaba/raspund la intrebarea “ce mai faci?” -“bine, poate vine ploaia”.
“Vaya con Dios…!” este corecta din punct de vedere spiritual, spusa in particular.
A decreta acest lucru in eterul consumatorilor tai, este o greseala, deoarece 95% dintre noi, nu le recomanzi decit sa fluture batista la despartirea de cei care pot.
Asa cum tu nu poti si noi suntem multi si a naibii de “legati de glie”.
Cred ca ni se trage de la Mihai Viteazul, daca nu ma insel, “tonomatul” din slijba “fratilor Buzesti”
@Barosanul: asa v-a invatat pe voi la particulara? pe noi, la stat, la Mecanica, ne-a mintit lumea ca, daca identifici cauzele si surubaresti la ele, poti avea rezultate si la efecte. la Metalurgie ar trebui sa stie Pora, da’ si acolo tot pe baza de logica se lucra. altfel, in caz ca trebuie sa va desenez, cauzele le cam stiu pentru mine, iar tema propusa dezbaterii publice viza efectele.
Dupa parerea mea unul din punctele cele mai sensibile ale presei romanesti il reprezinta subiectivismul excesiv al multor jurnalisti, prezenti atat pe TV, cat si prin ziare, in prezentarea subiectelor de interes!
Si aici ma refer la prezentarea incorecta a punctelor slabe dar si a celor tari, care alcatuiesc fondul unei probleme.
Vesta de salvare naţională.
Pe undele scârţiene, cu totul involuntar, s-a ginit cel mai secret de stat cu perioadă de dosire până-n 2110 (sic!) Autorul, evident Băsescu, cu Boc implementator, a pregătit moralul cetăţenilor români timp de aproape un an prin intermediul armelor sustrase, pentru a le reactiva sistemul de conservare spre a accepta la preţul modic de 100 euro / bc. vesta obligatorie de salvare natională livrată de firma „I. Oana” în loturi de un milion / zi. Materialul folosit la confecţionarea vestelor este vata de zahăr livrată de firma « Eba », armată cu popcorn neexpandat asigurat prin firma « Fratele Mircea ». Produsul este ecologic putându-se consuma ca atare după încetarea de plăţi sau reciclabil prin firma Lyly-Boc. Protecţia contra lingăilor nu este asigurată.
Am si eu cateva intrebari!
1. Ce inseamna reforma presei?
2. Prin ce mijloace se face asa ceva?
3. Cine s-o decida?
4. Cine s-o puna in practica?
5. Cine ia premiul sau sutul in cur daca iese sau nu?
E “doar” o problema de mentalitate. Nimic nu se va schimaba daca poporul nu-si vede interesul in alta parte. Daca poporul nu ar citi prosti, daca nu s-ar uita la otv, daca nu ar crede tot ce zboara – lipsa de educatie, fie ea si politica, economica, etc. Daca poporul ar distinge o impresie,o opinie de adevarul suprem….si putem continua. Deci … mentalitatesi educatie! Iar presa este o afacere, iar seful face jocul. Trebuie sa faci o selectie si sa alegi ce vrei.
Va scriu despre experienta mea, chiar daca pare ca nu are legatura cu subectu’
La camera de munca, discutie intre sefe, angajate (toate trecute de 40 ani) si unul din presa….bla, bla. Ajungem la cine cu cine voteaza. Ele, bugetarele: Cu Basescu, normal. Ca doar nu cu comunistiii aia. Pai sefu a zis sa votam bine, ca noi nu suntem afecate, la noi e bine! Toata Camera a votat cu base!
Bugetarii au votat impotriva lor, parerea mea.
Inca o demonstratie de prostie, la 40 de ani!!! Si nu ma refer la optiune, ci modul in care a fost “conceput” votul…
Mentalitate!
@FuXi
Vrei su să dai un şut în cur?
Dă şi tu acilea:
http://tismaneanu.wordpress.com/2010/01/02/catastrofa-presei-romanesti-in-anul-2009/
Ai curajul?
Mai întrebi cine să decidă? Păi Mnealui ce treabă are? El a şi decis-o?
@FuXi: e una dintre temele de dezbatere isterica lansate, plecandu-se de la niste realitati palpabile, dar deloc dezinteresat, de trupa lu’ Base. se urmareste un soi de tsunami in piata, urmat de schimbarea in masa (sub pretextul reformei) a conducerilor din media cu oameni fideli cauzei.
La multi ani!!! aseara la inchiderea emisiunii lui Gadea am ramas muta la raspunsul tau catre Stefan…oare sa fie ultima noastra sansa???