Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Hai să facem reforma presei pe Net!

Hai să facem reforma presei pe Net!

Toți nechemații propăvăduiesc apocalipsa presei și nevoia ei de reformare. Ca întotdeauna, cei mai vocali sunt ăia cărora nu li s-a întâmplat să lucreze în media (unii nu s-au priceput, alții n-au avut noroc, motive se pot găsi întotdeauna) și pe care i-a scos Internetul din penumbră. Din anonimat e oricum mai greu de ieșit. Da, dincolo de psihoza electorală băsesciană cu reformarea a tot ce mișcă, presa are nevoie de reformă. În primul rând, una profesională, fiindcă dezvoltarea haotică și nemăsurată a acestui business a făcut să se umple țara de ziare/radiouri/televiziuni și, în paralel, pe măsura cererii de cadre de nădejde, breasla de sfertodocți care scriu miau ca pisica (la i-urile de la capătul cuvântului nici nu mă mai refer, că mă doare capul) și care au citit mai puțin decât au scris. În paralel cu popularea fără precedent, s-a abdicat copios de la rigori și, în general, de la abc-ul meseriei. Iar la capitolul ăsta e de lucrat serios în timp, nu bați din palme și rezolvi cazul, fiindcă, pur și simplu, nu merge.

Altă reformă necesară, după părerea mea, e cea a mentalităților. Și mă refer aici atât la a angajatorilor, cît și la a angajaților. Nici nu poți pompa la nesfărșit, de dragul orgoliului personal și/sau al influenței, bani cu ghiotura în cai morți, dar nici nu trebuie să te aștepți să fii plătit – peren, regește și la timp – în interiorul unei întreprinderi care nu produce, ci trăiește exclusiv din subvenții (relativ transparente, pe bani publici ori mascate, de la proprietar de-acasă). Cazul Vântu ar trebui să fie elocvent pentru cine are ochi de văzut și urechi de auzit. Faimosul an al crizei, pe care-l cântă toată lumea și habar n-are cum să-l abordeze, va arăta și care-s investitorii capabili să-și țină în viață (fie și aducând, temporar, bani de-acasă) societățile comerciale de media pe care le dețin în proprietate, și care sunt managerii de presă în stare să se adapteze unei situații-limită de mare excepție, și cine-s jurnaliștii de forță care (dincolo de bani) fac meseria asta din chemare. Peste tot în lume, presiuni și afilieri politice/economice au existat dintotdeauna, există și vor exista cât s-o mai face presă pe Planeta Pământ, iar asta-i cea mai bună scuză de seminar și/sau de ONG.

Fără nici cea mai vagă pretenție că am atins toate punctele sensibile ale unui subiect la care pare a se pricepe toată lumea, ba chiar convins că n-am făcut-o, vă lansez provocarea publică de a identifica și voi punctele critice unde ar trebui șurubărit. Nu vreau să transform subiectul într-o leapșă, însă v-aș fi recunoscător să mă scutiți de pasiuni politice și de personalizări, iar în măsura în care scrieți pe bloguri despre subiect aștept să-mi semnalați cu link textele voastre. Poate facem un soi de culegere de păreri…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

183 thoughts on “Hai să facem reforma presei pe Net!

  1. Si daca tot fac unii si altii referire la solutii, hai sa propun si eu una: ce-ar fi ca presa scrisa sa parieze pe cititor?!… Pe competenta, priceperea, capoacitatile sale. Inclusiv pe aceea de a gandi cu propriul cap. Chiar daca unora nu le va iesi, trag nadejde ca multi se vor adapta la acest sport extrem: ganditul cu propriul cap ori, vorba unui fost profesor, cu propria-i “cutie ucraineana”. Ca tot sunt la moda baietii de la Zu.

  2. Ceea ce facem noi de fapt sunt niste speculatii. Ele nu prea au sanse sa se realizeze pentru ca nu pornim de la mizele presei, de la importanta presei, de la functia socio-politica, cultural –educativa a presei, de la pregatirea si capacitatea de asimilare a consumatorilor de presa, de la un comportament organic al pietei intre cerere si oferta de presa, etc.Ceea ce reiese din comentariile facute este urmatorul: dorim o presa dinamica care sa acopere toate aspectele semnalate mai sus. Reformarea presei insa este ombilical legata de :
    1. conceperea continutului ei care sa acopere numeroase domenii de informare: politic, economic, social, cultural, sportiv, etc. care corespund obiectivelor generale de informare, educare si distrarea publicului;
    2. suportul material de care depinde realizarea continutului;
    3. asigurarea unui personal care are chemare pentru scris, calificat, talentat, devotat,etc.

  3. @Fitilinga

    Regret, dar n-am prea prins spilu’. Are ori n-are dreptate Tismaneanu?!…

    Opinia mea este ca cam are (sic!). Cu precizarea ca pe alocuri pozitia lui imi pare a fi ceva de genul “jegul lor e jeg; al nostru e de fapt crema de maini”. Eu cred ca jegul e peste tot si la toti. Important e sa ne putem proteja, sa ne mai spalam din cand in cand.

  4. Bai fratilor! Aici, multi folositi termenul de
    “popor”. Ce-i aia? Nu exista asa ceva.
    Se foloseste cand, de exemplu, un romanas castiga undeva vreo medalie si ne umple sufletele de mandrie, maram din patriotism.
    In rest ce ne mai leaga?
    Dezbinarea e totala. Chiar si daca suntem de aceiasi parte a baricadei vom gasi ceva ca motiv de zanzanie. C-asa suntem noi…
    Apropo, dupa asa-zisul Referendum, cei de la Realitatea s-au dus in nu stiu ce sat si i-au intrebat pe poporeni ce au votat la referendum. Raspunsurile au fost clare. Nu stiu maica, dar… si-au exprimat vointa. Si au fost peste 50% pentru revizuire.
    Si voi veniti cu Reforma.
    Ca sa reformezi trebuie sa ai ce sa reformezi.
    Si nu uitati ca marea majoritate a “poporului”
    nu-si petrece timpul pe Internet, pe forumuri si bloguri. Si nici nu citeste pe Heideger sau Cioran, nu asculta Bach sau Enescu sau se pregateste de doctorat sau a doua facultate.
    Si voi vreti sa reformati. Pentru cine? Si de ce?
    Oana spunea aseara ca e bine sa existe si pentru iubitori de manele programe. Chiar si pentru iubitori de buci si tate sa existe rubrici as zice eu. Dar asta sa fie exceptia.
    Ori realitatea este alfel. Si eu nu vad sa se mai poata reforma ceva. Mai tineti minte pe bietul Caragiale, care a incercat inaintea lui
    Victor sa reformeze ceva si pana la urma a renuntat. Asa ca…

  5. Pai daca se reformeaza,cine o sa mai cumpere,cine o sa stea pe post sa priveasca?Nu ai cu cine inca sa reformezi presa pt ca societatea este cea care decide ce sa vada si ce sa citeasca…Din pacate suntem o natie de scandalagii,care dorm cu veioza de noapte/OTV si care se uita la TV si invata…care cumpara ziare sa vada ce fata a mai aparut la pagina 5 ,care isi lasa copii sa se uite la ETNO sau TARAF si pocnesc din degete de placere.Astia suntem,chiar daca nu toti ne incadram,ei sunt adevaratii devoratori.Cand se va putea schimba societatea?Cand vom avea grad de cultura,cand vom citi mai mult,dar nu Libertatatea,cand vom privi emisiuni din care sa invatam ceva,cand vom sta langa copii sa ii ajutam la lectiile pt. scoala,nu sa bem bere in fata TV si sa ragaim de placere la vederea silicoanelor.Din pacate asta este acum nivelul publicului platitor.Despre diferentele de opinii este greu de vorbit,suntem impartiti in 2 lumi din toate pct-ele de vedere,asa ca cei multi si vorbareti se vor inmulti si cred,parerea mea vor influenta din ce in ce mai mult genul de presa scrisa sau genul postului TV.Romanii nu vor calitate,vor cantitate.Oare s-ar vinde un ziar de cultura de 4 pagini?Nu cred.Oare ne-am uita la emisiuni anuntate cu 7 zile inainte numai ca ne dorim sa aflam parerea DL-ului sau D-nei care ani de-a randul a scris carti,tratate,a luat premii internationale,ne-am uita la emisiuni cu olimpicii sau la Iantu?Vrem sa radem,sa ne hahaim,indiferent cum.Asta este criza natiei noastre si poate e prea mult spus dar din pacate ei decid.
    UN FLEAC…NE-AU CIURUIT…

  6. Imparate ciutacesc, in umila mea opinie presei i-ar prinde bine un pic de reforma. La revenirea in tara de sarbatori (suntem “capsunari” si am venit, ca tot capsunaru’, sa contribuim la reducerea deficitului de cont curent) m-am speriat si dezgustat de cat de proasta si tabloida este presa romaneasca si cat de chinuita de sabloane este limba romana. Cata vreme redactorii de stiri nu vor renunta la sabloane de limba care induc sabloane de gandire in public, cetatenii Romaniei nu vor gandi cu creierul din dotare, se vor lasa prostiti in continuare, se vor intoarce Marea Adunare Nationala si partidul unic. E adevarat ca sunt multe “organe” de presa dar asta nu trebuie sa duca la diluarea valorilor si la indobitocirea publicului. De aceea propun sa se editeze ca standard profesional, semestrial (prin C.R.P. sau CNA, de exemplu), un index al frazelor de lemn care ar trebui eliminate (“oamenii legii” in loc de politisti, “cumpana dintre ani” in loc de Revelion – a fost folosita pana la ingretosare si voma, etc. etc.). Indexul se va actualiza semestrial, iar pentru folosirea noii limbi de lemn se pot acorda si premii (“Cel mai idiot redactor de stiri” sau “Mare macelar al limbii romane” in grad de sfertodoct). Parerea mea!

  7. greselile gramaticale ale unora nu-mi par asa deranjante in raport cu lipsa de neutralitate;vorba aceea :”Dumnezeu nu stie gramatica”

  8. @cernobit: daca nici corectitudinea scrisului nu mai e un criteriu…
    @Petre Cristian: nu poti interzice intr-o democratie. e contraproductiv si anticonstitutional. limba de lemn nu e infractiune. si nu, nu te-ai intors sa contribui la reducerea deficitului, ci sa-ti vezi familia si, eventual, s-o ajuti. cum nici n-ai plecat afara sa te lupti din exterior cu deficitul, ci ca sa-ti fie mai bine. si ai facut bine, daca ma-ntrebi pe mine.
    @alphas: pe Tismaneanu nu l-a impiedicat nereformarea presei sa scrie ani buni editoriale in Jurnalul National si Cotidianul. sunt buni banii, indiferent de culoarea politica a patronatului. pariatul pe cititor il tot practicam noi, la JN, de ani de zile. momentan supravietuim, dar atat.

  9. Nu presa trebuie reformata, cititorii si spectatorii (consumatorii) trebuie educati…
    Dacă ei vor fi mai pretentiosi va functiona selectia naturala…

  10. Reforma presei mi se pare un obiectiv imposibil de atins în aceste timpuri, din mai motive:
    1.Gustul publicului care vrea senzaţional. Pe senzaţional nu se poate construi o presă serioasă şi de calitate.
    2.Goana nebună a celor din mass-media după tiraje şi rating-uri cît mai mari, care determină închiderea cercului vicios în senzaţional.
    3.Lipsa jurnaliştilor competenţi, a celor care chiar dacă nu au ceva important a spune, să o facă corect din punct de vedere al limbii române şi al minimei coerenţe în informare.
    4.Lipsa unor îndrumători de opinie liberi de stăpîn, stăpîn care are şi el propriile interese.
    5.Criza morală în care a ajuns societatea românească şi nu numai cea românească.
    6.Incultura care bîntuie nestingherită peste tot, braţ la braţ cu impostura.

  11. Imparate ciutacesc, iertaciune!!! Mi s-a atrofiat muschiul limbii si cel al ratiunii, deoarece mesajul meu anterior poate evoca cenzura. Nu, iertaciune, nu la cenzura cea rea, urata si neconstitutionala ma refeream, ci la introducerea unui standard profesional de evitare a etichetarii facile, a sablonului care idioteste si limbii de lemn, cu precadere in audiovizual, cu “premii” decernate celor care nu respecta standardul profesional. In plus, cred ca jurnalistii au obligatii mai mari decat cetateanul de rand fata de limba romana din ale carei combinatii de cuvinte traiesc, asa ca si o raspundere, un blam public, o tichie de tembel acordata pentru masacrarea limbii pare logica. Dixit!

  12. Limba de lemn nu e o infracţiune, dar un şef deştept poate avea anumite pretenţii de la subordonat. Că de-aia e şef! 🙂
    O altă imbecilitate e cea cu “şeful statului”. Nu ştiu, poate că dacă ar fi fost Crin Antonescu la Cotroceni, aş fi trecut cu vederea. 🙂
    Mi-am adus aminte un alt lucru care îmi displace profund. Se folosesc prea multe cuvinte şi sintagme în engleză, deşi avem corespondentele clare în DEX. La televizor se uită şi oameni care nu au făcut engleză şi nici nu vor face. Soluţia e simplă, cum s-au introdus, aşa să se scoată. Unele sunt chiar deranjante.

  13. Domnule Ciutacu, am semnalat inca de anul trecut ca nu mai putem sa vedem in direct nici o emisiune la Antena , da igual care , 1, 2, ori 3, ma refer la posturi. Va rog sa vedeti ce se intimpla fiinca nu este normal ca alte posturi de televiziune sa le putem urmarii fara probleme si Antena nu . Pentru mine si copilul meu era singura sursa de a avea stiri din tara si a asculta emisiuni in romaneste . Nu mai am cetatenia romana de 3 ani si in casa nu vorbim romaneste , dar ma intereseaza sa ascult o emisiune in limba romana si nu orsice emisiune . Asteptam un raspuns de la dumneavoastra si ar fi bine daca din cind in cind ati face emisiuni cu despre oameni plecati in lume si care le este rusine sa spuna ca sint romani . Atunci ar vedea si cei din tara ca majoritatea romanilor imigranti nu impartasesc opinia celor ramasi acasa . Va multumim si va dorim un calduros LA MULTI ANI TUTUROR COLABORATORILOR SINTEZA ZILEI SI IN GURA PRESEI …

  14. “Limba de lemn” este atat de des folosita incat cred ca daca ar fi scoasa din uz nu am mai intelege nimic din ceea ce ne este prezentat la TV.
    Dar la fel de folosite sunt si expresiile care descriu foarte clar stirea prezentata, in pofida putinelor cuvinte folosite.

  15. Victor!
    Noi astia de pe strada ta credem cu tarie ca rolul presei sete de-a “prigoni” Puterea. Cei de pe strada vecina cred ca rolul presei este de-a da limbi Puterii si de-a blama Opozitia.
    Cine are dreptate?

  16. Limba romana este ceva mai bogata decat engleza. Lexicul este mai mare, cuvintele denumesc un numar mai mare de realitati decat cel accesibil anglo saxonilor. Prin urmare si gandirea este mai riguroasa si mai nuantata.
    Din pacate gastele si gascanii de pe sticla, au sarpit din romana o serie de cuvinte al caror inteles poate ca nici nu-l cunosteau dobitocii dracului.
    Cateva exemple de infractiuni la inteligenta romanilor:
    – folosirea exclusiva a cuvantului “meserie’, atat pentru ocupatiunea metesugarului cat si pentru ocupatiuni itelectuale cum ar fi cea de profesor, medic, politician sau inginer. Nu stiu daca a venit de la “job” expresie unica in saraciile de limbi anglo saxone, sau pur si simplu a fost un fason de “democratizare” , de egalizare a indivizilor in oerarhia de valori.
    Dar, pe termen mediu si lung, excluderea cuvantului “profesie’ ne face sa ne tragem de sireturi unii cu altii , ca doar suntem “meseriasi” cu totii ce mama dracului, si cizmarul si pianistul si neurochirurgul.
    Gascanul sef de la care am auzit prima data expresia asta a fost Cristi Tabara, meserias teolog si om de ‘media”.
    – Alt exemplu este folosirea exclusiva a termenlui de ‘slujba”, si excluderea cuvantului ‘serviciu”. Ori sensurile celor doua cuvinte difera, slujba are portarul de la minister, si serviciu are functionarul administrativ sau judecatorul, sau medicul. Mai practic vorbind, slujbasul il ‘slugareste’ pe un individ mai sus decat el pe scara sociala, iar iar cel care se afla in ‘serviciu” exercita de regula functie necesara binelui public, serveste comunitatea.
    Implicatia in mentalul colectiv, este aeea ca ierarhiile administrativa , profesionala , artistica etc, sunt alcatuite din indivizi care se slugaresc unul pe altul neconditionat, cel mai mic in grad fiind in slujba celui mai mare, deci slugi si stapani.
    -Un ultim exemplu pe care il dau aici, este folosirea exclusiva si ca nuca in perete a cuvantului expertiza, in locul cuvantului ‘experienta”.
    Ori in romana, spre deosebire de saracia de engleza, existau cele doua cuvinte, cu intelesuri diferite.
    Experienta poate fi profesionala, sau artistica, sau sociala, etc.
    Expertiza insa, e un raport, o opinie bine definita o concluzie a unui specialist, a unui expert cu autoritate, chemat sa cerceteze o anume situatie.
    Tare sunt curios cum s-ar exprima de exemplu domnul Bogdan Chireac, care rosteste cuvantul expertiza cu gura deosebit de plina, daca ar fi sa se pronunte asupra experientei de viata a cuiva. Ar zice ca x sau y au sau nu…’expertiza de viata?”.

    Mai sunt si alte multe exemple de saracire a limbii si implicit a calitatii gandirii romanilor. Nu mai insist, dar leputeti gasi usor . Nu-mi dati in cap cu DEX-ul sau cu Wikipedia, le detest. Daca va plac folositi-le .

  17. Ati facut o asa buna treaba ca opozitie… incat Basel a putut sa va dea ea in cap. Si nici nu s-a concentrat prea tare…

    Va plangeti de tiran & company da’ vreti sa-l terminati cu ajutoru lu Bombo si a lu Vantu.

    O pata de rahat nu se spala aruncand pe ea cu alt rahat… ci cu detergent.

  18. domnule Ciutacu’..Dupa umila mea parere, presa nu se poate reforma.Sau “surubari”,cum spuneti dvs.Caci daca am merge pe ideea ” mai strangem o piulita si mai dam doua ciocane” n-am obtine decat poate un tractor(presa)apt sa functioneze prin parloagele si hartoapele aspiratiilor culturale ale Romaniei de azi.Dumneavoastra insiva atingeti cu surubelnita “cauza stricaciunii” : mentalitatile si nivelul de educatie dupa ” 20 de ani degeaba”.Cum faceti dumneavoastra domnule Ciutacu sa surubariti aiasta? Ani de zile toata lumea, de la analfabeti,semidocti si docenti, s-a prapadit de ras cu Tanta si Costel Partag de la Vacanta Mare. Astazi Tanta calareste pe doua ministere curtata de partide de Costelusi iar Garcea a ajuns, cu tot cu pulan, ministrul armatei.Ce vreti sa surubariti dumneavoastra domnu’ Victor?

  19. Sa fim seriosi, daca nu infiintam o scoala de jurnalism in care viitorii absolventi sa fie dresati sa faca sluj la marinar inca 20 de ani de-acum incolo, degeaba! Cam cum credeti ca se poate reforma ceva, orice, in tara asta, acum, altfel decat din vorbe?! Nu se reformeaza nimic, atat ca apare muc cel mic si ne agaseaza si ne ingretoseaza cu texte fara continut, vorbe sub care se ascund stangace nepriceperea, dezinteresul, lacomia si tupeul aduse la perfectiune in acesti ani de impliniri marete. Deja cuvantul reforma nu mai inseamna nimic, nici macar intr-un context serios si cat de cat demn. Deci, sa nu ne intrebuintam nici macar de dragul jocului, e dureros de zadarnic.

  20. Reforma presei, vazuta de un consumator:

    1.Reportaje scurte si foarte bine documentate.
    2.Gandire pozitiva si urmarirea unei idei constructive; in loc de critica peste limita admisa de simtul comun, sprijinirea ofertei mai bune.
    3.Critica facuta cu umor acid, fara ura fundamentalista.

    Dar, primii trebuie sa ne reformam noi, consumatorii, iar noua nu ne place pliciseala englezeasca gen BBC. Noi vrem sa si-o traga in direct la TV Raduleasca cu Zana Surprizelor in prezenta lui Banica Jr. care sa le cante cu voce groasa de Elvis.

  21. Foarte bine pusa problema.
    Chiar daca unii fac SEO (la modul absolut), asta aducandu-le ‘jdemii de vizitatori… nu inseamna ca sunt capabili sa scrie macar 2 randuri cu oarecare valoare!

  22. D-nule Ciutacu, va rog, atasati si niste fotografii cu Rogozanu, Patrasconiu si Pisi ca nu-i cunosc, iertati-mi ignoranta dar nu prea “servesc” Realitatea.Asta ca sa stiu sa schimb canalu’ (ca neinteresant), daca-i voi vedea pe alte posturi de televiziune.A fost simpatic Badea, aseara.

  23. Foarte urat ce i-ati facut doamnei Cernahoschi, una din putinele persoane care merita citite pe net. Sper macar ca ati avut un motiv intemeiat, si nu doar clasica “aroganta ciutaceasca”.
    P.S. N-aveti decat sa nu imi aprobati comentariul. Ideea e sa vedeti ce am scris, si poate in al doispelea ceas, sa va dati seama de oroarea actului de a imparti oamenii in buni si rai (Gadea bun, Turcescu rau etc.), care este intotdeauna un prim pas spre dictatura si persecutie.

  24. ok….dom…ciutacu…inteleg…vrei sa speri…insa media nu numai romaneasca este in criza adinca si matematic dovedita de citeva capete…de ce…pentru ca media in general este o mare taraba de comert ….de facu vedete si cinta laude contra cost…ok…ma contrazici…dar sa exemplificam…mamaia madona…cintareata….are lovele …este destul de curva dovedita pe net cu filme orale si….insa in nebunia ei de vedeta facuta prin sex …mult…vrea sa se vaza inca la tv…este crizata …urla zbiara..si da cu pariul in tv uri si siare sa fie pe prima pagina….apar desigur oportunistii pupincuristii…legumele ..care nu…vor parai…si se apuca baietii si o pupa de o albesc….iar fata ..pardon tantii isi traieste in paranoia extazul si orgasmul…mai mult incearca nu..sa apara linga persoane vip…in america insemnind …very idiot person…insa ea ..vrea sa apara cu cei ce ea crede ca stind alaturi fura imagine…teoretic sint timpi care asa o vad ..desteapa…bunaciune..dar fata vrea malai …omoare si…sa fie vedeta…in romania…modelul este si mai ciudat….si mai….timp…..la tv uri …statistic…apar cei ce platesc emisiuni de genul …laudati pupati slaviti conducatorul….si varianta a doua cei care sint adusi de producatori…oricum se invirt se permuta conbina aceeasi….deci grupul este inchis…
    la otv….s a ttrecut la tatucul educator al poporului…ce stim din culise media….tata ..noi si numai noi…unde este actul de cultura…ce modele promoveaza…intre ele …cartierul bun…cu fite pe ecran si plebea casca ochii si saliveaza…misto….ori desigur apar tantiilii care vor sa iasa la produs si agatat…la inceput vroiam sa scriu teorie pe parcurs am zis…ma lasi…stie si el…deci ca vrem ca nu vrem in maxim 5 ani spun aia cu capul mare ….media din lume va fii la criza deep…proiectele media sint aceleasi cu modulatii….spectatorul zic ei a bunghit din culise…ca pe sticla apar doar cei din cartierul lor….nu si plebea…si uite ca arareori ca sa bage si plebea nu in zeama…se inventa a,erican idiot…care dincolo de cei opariti …cei plastiti bine sa fie pupincuristi in presa net si aiurea…emisiunea este un esec inci roaga cretinii tot alesi de ei sa fie vedeta…in realitate cei ce cunoscsubsolul stiu cum si cind va murii…a murit deja emisiunea…
    dar cum a murit media…pai pe net…vine cu malai tantii parasuta cintareata …si cumpara un imbecil de program…plateste un idiot …isi baga un clip pe you tube si aiurea ..si pune idiotul sa puna softul sa o voteze automat vreo 99 de ani…ok iese vedeta…trimite ziaristul bine halit sa constate pe net cit este cautata….si gata fabrica merge…despre ce vorbim…o foame de bani…nebuna…la cnn…in interior balamuc….conducerea vrea sa convinga la nivewlul de sus ca modelul…grafica…bla bla este bengoas…altii ca i de cacao neschimbata de 1000 de ani…pt va spune specialistul…ba daca schimbi un punct ai belit audienta…criticii..si expertii lor soun ca i jalnic ca grafica si idee,,dar nu conteaza…vin timpitii si verifica sa zicem cnn…cum modelul se aplica in lumea intreaga …se aduna citiva nebuni ziaristi si radiouri mici…vorbesc intre ei…si cind zice nu…prezentatorul scrieti pe forum…bla….si astia timpiti detin desigur stiri curate insa alea ce nu merg pe cnn…un tv cultural…nu…si…toti nebunii il bombardeaza ..asteptind nu sa vaza ce iese pe sticla…canci..ori selectiv…ok…se aduna si se numeste gradul de adevar si libertate al cnn ului….ca si cum la antene eu iti trimit o poza cu regina angliei pe wc…chiar o am….sigur nu o vei difuza ..pt ca nu stii ca i arhicunoscuta si publicata…iti trimit o poza sa zicem de scandal de la casa alba deja umblata in sua…nu o publici de teama….si nebunii spun ok..antena are canci grad de adevar si libertate…o trece pe lista…si cind merge un om sa afle ceva despre antena merge la firma lui nebunii…si cer un test de gradu lui adevar si libertate…cum face otv..scrieti..mesajel dvs apar pe scroll…si nebunii ii trimit…suna la telefon…sa intre pe post…incit bietul diaconescu nu stie ca este in conspiratia imbecililor…si gata se trage concluzii de baietii cu capul mare..ceva mai complex desigur…ai invitat pe x din politica…tabara conspiratia pe tine cu telef…cu mesaje …sa vaza cit si ce faci…si na faci ce esti platit…si adio ..incredere…asa o testeaza si pe madona pe siteul ei…s au na la tv cind apare…tantii oprah …a tras dingreu si pa….au lucrat o pina au dovedit o ca i paragladina si mincinoasa….si gata..pa…se rasuflase….
    deci domnule ciutacu ..media este in razboi cu soareci de net…iar cum soarecii de net au timp si nebunie….fac scenarii si se joaca cu nervii tai la tv….de ce sa vada ce faci…..daca este nevoie iti umplu forumul…cu scrieri…frumoase..insa nu sint decit un joc…cit vei citii din ce primesti…canci nici unul…deci ..morala…ciutacul este robotel…si atunci se joaca cu tine pe net..pe siteuri….forumuri….departe in lumea asta…
    incit faci criza de nervi….si nu ai sa crezi este un joc la baza…dementii astia cauta si fac pariuri…pe ciutacul la emisiunea lui…au case de pariuri…facem pariu ca ciutacul nu o sa l intrebe asta pe politicianul x….si gata te bombradeaza cu manipularea…unii sa te fac sa spui altii sa nu…in final ca la loto …tu nu stii…pariuri demente…gata am dat din casa…media este pe duca..pt ca nebunii vor sa scape de modelul vechi….ai bani esti la tv….si nu….esti intrebat ce ai platit…se cauta noi programe media si divertisment…iar viitorul media se numeste radio si tv cu inteligenta artificiala…ce este…matematica
    si computere multe..chiar chiar si tata lui bill gate a cam plecat la pensie …de ce..are si el gradul lui de adevar si libertate…
    vrei sa vezi pe propria piele sa treci testul…in orice emisiune gradul matale de adevar si libertate …vin nebunii si intr o luna te au spalat ..te au manipulat …ca nu stii…cum …pt ca ciutacu nu este abonat la agentiile underground de stiri de scandal..ci doar la alea oficiale….deci ai lipsa de informatii…de ce ..ca nu i frunos…e uite nu i frumos…dar cine are informatie …cistiga…ciutacu crede ca etica frumoasa…si scrisa ca la filme este emisiunea sigura si garantata ce face si audienta si aduce si bani la publicitate….publicitatea in lume la unele firme se calculeaza tinind cont de nebunii astia de ce…ca s a tras concluzia ca spectatorul pacalit …nu vede publicitatea chir daca ii curge pe ecran pe sub ochi pe ecran…in lumea pc ului se spune…bagi gunoi intr un pc iese gunoi…asa se probeaza si o emisiune si cam orice vrei in media…
    ok ma opresc si peste 5 ani vin sa continuam discutia..pt cadl ciutacu refuza sa creada ca media in lume este deja la sirsitul acestui model…marketing de facut vedete si bani…

  25. Domnule Ciutacu,Si eu aveam senzatia ca sut cel mai cel,dar cineva mi-a atras atentia ca omul trebuie sa se uite si in sus.M-am uitat si am vazut ca eu sunt undeva pe la mijloc,ca desupra mea sunt foarte multi oameni deosebiti,dar care sunt greu observabili,deoarece dumnealor sunt”bolnavi”de modestie.Poate gresesc,dar,probabil, tocmai de accea sunt deosebiti.Va salut.

  26. DIN PACATE PRESA S-A TRANSFORMAT INTR-O TRIBUNA DE PROPAGANDA SI MAHALAGISM CE SERVESTE DIVERSE INTERESE. NU VAD UN SINGUR JURNALIST CARE SA OBSERVE SI SA ANALIZEZE CU DETASARE SI PROFUND REALITATEA ROMANEASCA.
    TOTI VOR SA SPELE CREIERELE CELORLALTI SAU MAI VULGAR: SA LE OFERE O MINCARE PE CARE AU MESTECAT-O , AU INGHITIT-O SI APOI O REGURGITEAZA AUDITORIULUI

  27. ,,, argentina — romania ,,,hai cu egalarea ,,,,da’ de ce nu zice nimeni romania 25 decembrie 1989 — romania 2010 ,,, hai egalarea ,,,SUA ,noiembrie 1963 (Kennedy) — romania 2010 — hai egalarea ,,,, ?????

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.