Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-mi provoaca scarba > Ziua in care ne putem desparti definitiv

Ziua in care ne putem desparti definitiv

Am apreciat, la vremea respectiva, sprijinul politic al lui Victor Ponta pentru repararea unei nedreptati flagrante. Abuzul a fost stopat. Noi am castigat procesul cu statul, iar ANAF a luat o pauza de la mizerii. Se pare ca scandalul n-a fost suficient, iar portareii statului vor si ei sa-si ia tara inapoi. Motiv pentru care s-au gandit ca profesiile liberale sa fie recalificate drept activitati dependente. Si, pe fondul unei crize fara precedent a industriei din care mancam o paine si pentru care platim taxe cat casa, sa ne suprataxeze retroactiv pe noi si pe cei care ne platesc. Plus, la pachet, alte categorii profesionale (doctori, profesori, avocati, artisti). Deocamdata-i un proiect in dezbatere publica, dar presiunile si tentatiile sa fim pusi cu botul pe labe sunt enorme. Am rezistat o data, pot incerca si a doua oara. Sunt un supravietuitor. Daca proiectul devine lege, ne despartim definitiv.

UPDATE: Povestea asta e extrem de complicata si va genera, in Parlament, inca un scandal politic. Pana atunci, insa, ma distreaza ca iar au inviat postacii cu mesaje standard de transmis. Ceea ce arata ca ori au mai ramas bani necheltuiti din proiectele trecute, ori s-au aprobat noi bugete. Macar se misca piata 🙂

Comentarii

comentarii

Similar Posts

57 thoughts on “Ziua in care ne putem desparti definitiv

  1. D-le Ciutacu, n-am insinuat ca platiti cumva la vreun minim (eram chiar sigur de contrariul)…Ziceam, doar, ca baza de calcul minima pentru CAS este cat spuneam (1 / 3 din mediul pe economie), rezultand o contributie minima de 222 RON lunar… chestie pe care o aplica obligat orice profesant liberal…. Iar la CASS, contributia de 5.5 % are aceeasi baza ca si impozitul (venitul net)… care, in control, se majoreaza retroactiv, ca nu vine fiscu’ doar sa-ti stranga mana, prieteneste, ti-o stange cu niste “suplimentare” 9majorari, penalitati)…
    La traditia milenara m-as fi bucurat ca fie-mea sa nu ne mosteneasca (si, impreuna cu ea, intreaga-i generatie)…cum ar veni, sa aiba fiecare o meserie (cat mai multi, d-aia liberala, la care sa platesc pentru servicii, da’ sa le si obtin corect si de calitate; m-am convins ca toate contributiile de le-am dat au fost degeaba…n-astept nici pensie, n-am gandit niciodata la somaj, la treaba cu “sanatatea” stiu ca sper degeaba…si, la fiecare dintre institutiile de gestioneaza domeniile respective, aparatul bugetar e urias, zilnic vad asta pe piele proprie)
    D-le Constantin, oarecum aveti dreptate : am spus-o la nervi… dar nu m-am gandit o clipa ca in “bugetari” cuprin si profesiile alea de ziceti…Scuze, deci, pentru respectivele categorii (si-aici aveti dreptate, la bugetari se cuprind destui)… bugetaru’, insa, cuprinde si functionarimea de gestioneaza ineficienta, si-acolo e marea problema : daca privatu’ mai incearca sa salveze din fiscalizare (prin diurna, prin tichete de masa), statul da la tot, ca are de unde (tot din impozitele alea)… si, la modul asta, eu, privatu’, trebuie sa-mi platesc si impozitele mele proprii, da’ sa-l tin, prin impozitele alea, si pe puhavu’ care se da nedreptatit, ca are salariul mic (mic-mic, da’ cu program fix, si fara creativitate in ce face… cu libertatea de a schimba, ca nu e iobag). Nu sunt chiar “om de cifre”, insa, fiindca n-am chef sa stric bitii inutil (la ce statistici avem, e degaba… in 2012 n-am stiut nici cati suntem…. si-aia cu statisticile, tot niste bugetari, pentru care ni se cere sa marcam banutu’ in impozit, ca sa ne spuna “nimic”); stiu, totusi, din domeniul asta fiscal, destul cat sa ma exprim cunoscator… si ami si inteleg niste diferente (aia cu “baza materiala” cu care profesantu’ liberal” vine in practicarea mseriei e importanta…ca n-as vrea, indirect, cand imi pun un implant – o sa vina timpu’, iau in calcul varianta – sa platesc, indirect, salariul functionarului de la Casa de Sanatate sau de la Directia de Munca… sa sistemele alea de stau in spatele contributiilor in discutie sug bani cu functionarea maxim de ineficient)
    Problema social-democratiei, de zicea cineva mai sus ca se manifesta, e ca i-a cuprins, dupa caz, pe toti : n-am mai vazut vreo doctrina delimitata la careva (doar unii se dau mai “de dreapta”, c-asa-i trendu’, nu c-ar vrea sa si aplice “dreapta” aia); daca erau atat de social-democrati, astia pusi la guvern (printr-o corcitorie oportunista intre “dreapta” si “stanga”) ar aplica impozite progresive – nu ca-mi doresc, chiar mi-e OK asa, dar ar fi pe “doctrina”… daca i-a votat lumea pentru doctrina, aplicarea s-ar vedea in renuntarea la cota unica…N-o fac, ca nu au ‘verde” de la “licurici”, da’ zic c-asa ar fi mai aproape de ce propovaduiesc…
    Ca o concluzie : aia 5 % reducere la CAS, de anu’ trecut, s-or fi vazut in vreo crestere de locuri de munca sau de salarii la cele existente ?! eu n-am vazut crestere, da’ poate nu ma uit de unde trebuie… Si, asta cu “profesiile liberale” o fi pe genu’ “sa acoperim gaura” – chestie practicata din “90 incoa’ de toti, oricand…

  2. Si, apropo de granicer : se vorbeste ca A-pe-ve-u’ o sa iasa la pensie ceva mai devreme… Cam cand noi, astilalti, suntem in plin potential si in plina activitate…Sa contribuiti, deci, ca de “exceptii de la regula” e loc ! Eu prefer sa dau la d-aia cu “pensii private”, n-or fi chiar toti viitori “Vantu-dormi linistit, FNI vegheaza”:)) Macar, fiind in mai multe cosuri, ouale s-or mai scapa, cat de cat…si, daca nu scapa, vorba bassescului, “asta e”:)))

  3. acuma atunci cand multzi vorbesc si putzin stiu poate te invrednicesti tu (ca altul nu vad ) sa ne explici de ce profesiile liberale trebuei taxate altfele decat profesiile dependente .

    Nu de alta da sa proicepem si noi cine ce si cat ii foloseste intr-un caz si in celalalta si nu in sum aabsoluta ci in procent din incasari.

    adica la 100.000 lei icasatzi ca si leafa de unu cu profesiuni dependente cata taxe cumulte au trebuit sa fie paltite si la 100.000 lei incasati de unu cu profesiuni liberale cate taxe s-au platit.

    Nu de alta da ca sa putem compare si noi una cu celalata si sa vedem cat platesc unii si cat platesc ceilalatzi ca mereu unii au vrit si unii choiar au resusit s afie mai smecheroi decat ceilalatzi

  4. O astfel de modificare a legii se va face numai daca guvernantii s-au timpit la cap.Asa ceva nu se va intimpla si nimeni nu-si va bate cuie-n talpa singur !

  5. @VC
    Pentru ca asa cum am mai spus, nu am TV in casa, doar net, poate aflu si eu de pe net ce capete au cazut dupa bataia de joc cu impozitarea bacsisurilor?
    Nu de alta dar unde lucrez eu am cumparat 140 de registre (1 euro+tva/buc, la 100 file, pret buunnn), imprastiate in 140 de unitati, cu un intreg kit informational si un mic proiect de implementat, ca deh, pe 8 martie trebuia sa avem ce a cerut Ponta.

    Si mai nou, s-a sucit guvernul, cica nu e bine, nu se poate asa simplu.

    Dar pentru timpul si banii nostri pierduti cine raspunde?
    Sper ca Ponta…La vot. IN 2016.

  6. Epolitikon, ce-ai luat tu e pentru banii personali; n-are legatura cu bacsisul… adica, se modifica OG 8, da’ 513 ramane… Asa ca, “investitia” aia de zici e necesara inca… mult timp, d-acu-ncolo, astia de la antifrauda o sa aiba “servici” cu registrele alea…
    Da’ n-am inteles la ce se refera chitu’ ala informational (sau informatic ?! ca intre ele e cam diferenta, ca intre luna august si sezonul estival) !? ai soft care-ti detecteaza si iti trece singur banii din buzunar in caietu’ ala ?! te-ai gandit ca, decat sa scrii, mai bine dai “print” ?! Nu e bine, trebuie “registru format A4”, c-asa scrie la lege… poate fi si un caiet d-ala studentesc, da’ registru, nu folder…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.