Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-mi provoaca scarba > Ziua in care ne putem desparti definitiv

Ziua in care ne putem desparti definitiv

Am apreciat, la vremea respectiva, sprijinul politic al lui Victor Ponta pentru repararea unei nedreptati flagrante. Abuzul a fost stopat. Noi am castigat procesul cu statul, iar ANAF a luat o pauza de la mizerii. Se pare ca scandalul n-a fost suficient, iar portareii statului vor si ei sa-si ia tara inapoi. Motiv pentru care s-au gandit ca profesiile liberale sa fie recalificate drept activitati dependente. Si, pe fondul unei crize fara precedent a industriei din care mancam o paine si pentru care platim taxe cat casa, sa ne suprataxeze retroactiv pe noi si pe cei care ne platesc. Plus, la pachet, alte categorii profesionale (doctori, profesori, avocati, artisti). Deocamdata-i un proiect in dezbatere publica, dar presiunile si tentatiile sa fim pusi cu botul pe labe sunt enorme. Am rezistat o data, pot incerca si a doua oara. Sunt un supravietuitor. Daca proiectul devine lege, ne despartim definitiv.

UPDATE: Povestea asta e extrem de complicata si va genera, in Parlament, inca un scandal politic. Pana atunci, insa, ma distreaza ca iar au inviat postacii cu mesaje standard de transmis. Ceea ce arata ca ori au mai ramas bani necheltuiti din proiectele trecute, ori s-au aprobat noi bugete. Macar se misca piata 🙂

Comentarii

comentarii

Similar Posts

57 thoughts on “Ziua in care ne putem desparti definitiv

  1. Era si timpul. Pentru mine personal a fost oricum tot timpul o enigma faptul ca v-ati aflat in aceeasi barca.

  2. Domnule Ciutacu, daca plecati din presa pe motiv de bani (multi), atunci se pare ca Basescu a avut dreptate cu “tonomatul”.

  3. PFA-urile plateau contributii mai mici decat angajatii cu carte de munca pentru acelasi job description.
    Nu inteleg de ce un doctor este platit cu salariu, pe carte de munca, cand se duce la spital si pe PFA cand merge la clinica privata.
    De ce un jurnalist care face emisiuni la un post TV sau scrie articole la un ziar este platit pe drepturi de autor si nu pe contract de munca?
    Singurul raspuns este ca “este mai eficient fiscal”: atat angajatul cat si angajatorul platesc contributii mai mici (decat cei care sunt angajati cu cartea de munca) si impart diferenta. Fraierii care lucreaza pe carte de munca platesc integral.

  4. @bigradu: am explicat de o suta de ori ca nu sunt PFA si ca platesc impozit pe venit egal cu al tau si toate taxele la zi, ba chiar si TVA suplimentar, da’ tu citesti numai ce ai chef. iar activitatile independente nu le-am inventat eu, ci statul
    @Stefan: tu oricum nu pricepi nimic, n-are rost sa-mi bat gura, ramai cu Basescu al tau daca tot sunteti uniti in cuget si-n simtiri

  5. Victore,

    Nici tu nu citesti cu mai multa atentie: m-am referit la contributii si nu la impozite: “… atat angajatul cat si angajatorul platesc contributii mai mici…”.
    Pana la varsta asta am invatat diferenta intre IMPOZITE si CONTRIBUTII. Sunt convins ca si tu o stii, doar te faci ca nu citesti bine.
    Motivul pentru care tu si angajatorul tau ati ales sa fii platit altfel decat pe carte de munca este ca din suma bruta pe care o plateste angjatorul (inclusiv contributii etc.) tu ramai cu mai multi bani.

    Spui ca statul le-a “inventat” si ai dreptate. Dar tot statul le poate si anula. Este dreptul statului sa introduca sau sa anuleze impozite si taxe si/sau de a le modifica.

    Toate acestea se reflecta in riscul fiscal pe care ti l-ai asumat cand ai semnat contractul tau in structura fiscala pe care ai agreat-o cu angajatorul (probabil drepturi de autor).

    In sfarsit, TVA-ul nu este vreun venit pe care il generezi tu (desi este proportional cu acesta) si care platindu-l iti afecteaza veniturile. Tu esti doar un colector care-si deduce anumite facturi purtatoare de TVA si plateste mai departe diferenta.

    Poate gresesc, dar cred ca am dreptate:)

  6. Ba chiar eu generez TVA-ul, ca-i valoara adaugata a muncii mele. Altfel, sigur, statul poate sa decida ca eu trebuie sa platesc 32%, in loc de 16%, ca apar la televizor si-i vreo binefacere. Si, evident, sa desfiinteze, in premiera europeana, toate profesiile liberale

  7. Problema în România e că nu doare prostia! Victore, tot respectul că îi bagi în seamă pe retardaţii ăştia din categoria „Noaptea minţii”. Le dau eu un exemplu simplu din lumea reală. Angajatorul, pentru că nu îl ţin balamalele să plătească statului cât cere (cu nesimţire) mă plăteşte cu salariul minim pe economie şi acceptă să îmi înfiinţez un PFA atâta timp cât din punctul lui de vedere îmi fac treaba. Bineînţeles că nu o să ezite să-mi dea un picior în fund dacă situaţia i-o va cere, ba chiar i-aş oferi şi un motiv suplimentar pe tavă. Consecinţa este că în felul acesta când o să ies la pensie, aceasta va fi mizerabilă şi dacă o să crăp între timp (stresul cotidian e un motiv suficient) nu o să apuc nici măcar să mă bucur de ea nici eu nici familia mea. Aşa ca persoană fizică cel puţin îmi gestionez bugetul cum cred eu că e mai convenabil pentru mine şi apropiaţii mei. Victore tu poate că eşti un „supravieţuitor” şi mai rezişti odată, dar poate alţii îşi iau casa în spate şi pleacă cât văd cu ochii. O să rămâi cu şmecherii ăştia care se cred deştepţi şi o să se laude pe „feisbuc” cum l-au pus la punct pe Ciutacu şi o să strige ca nişte boi, „Ne-am luat ţara-napoi!”.

  8. eu m am despartit de ponta cand a dat ordonata aia de guvern pt aia care au castigat si o sa castige recuperarea taxei auto sa se plateasca in 5 ani cate 20% pe an. pai e corect ????!!!!!!
    eu in 2011 am cumparat o masina , am platit 10.000 lei noi taxa de prima inmatriculare ( nu am inmatriculat-o in bulgaria ca rovana plumb ), in februarie 2013 dupa ce am vandut masina am depus actele sa i reperez, abia dupa septembrie 2014 mi s-a dat primul termen …. . un sistem de kkt. banii i am platit toti,cash pe popa tatu la anaf si acum zice ponta ca dupa ce castig ( nici pana acum mai 2015 nu am definitiva de la curtea de apel ) ii iau in 5 ani 20% pe an .ok , atunci sa ma lase sa platesc si eu totu la stat in transe de cate 20% pe an.
    niste jeguri

  9. durerea e si mai mare cand va ca stelu a incasat intr-o singura transa 60 mil euro …

  10. Intrebarea este: ar putea Blaga, Gorghiu et comp sa ne dea un guvern mai bun?! In conditiile in care criza persista in UE! Cum s-ar putea implementa metoda Keynes, de stimulare a capacitatii de cumparare a oamenilor si a investitiilor permitand cresterea rezonabila a inflatiei si a datoriei publice ?! Azi, cand fanariotii de la FMI introduc tot felul de restrictii iar turcii din SUA se amesteca, nerezonabil, in conducerea tarii ocupata si militar?! O supozitie rezonabila este urmatoarea: dupa guvernarea Ponta, care incearca sa scada TVA-ul contra imixtiunilor interne si straine, va urma o guvernare tip Boc-Basescu, care va introduce austeritatea si va accentua caracterul de piata de desfacere a Romaniei. Nu uitati ca manipularea fese-nbuci ne-a adus un NIMENI imens in fruntea tarii, imbogatit ca primar!

  11. are unele idei bune ponta asta. pacat ca are in spate niste oameni care nu-s curati deloc si s-ar putea sa se duca totul de rapa. pe plan fiscal, vine cu o serie de idei bune. sa vedem cum continua

  12. Salut Victor,

    Uite eu as aprecia niste cifre (procentuale) privind taxele platite de liber-profesionisti si ce vor ei sa va puna sa platiti, ca sa pot judeca singur pentru mine problema.

    Mersi. Ah scuze … Danke …

  13. Eu cred că proiectul va deveni lege. Nu spun că este bine sau rău din punct de vedere economic/fiscal, habar nu am, dar din punct de vedere politic, pentru PSD, este foarte bine. Această modificare legislativă este pusă în dezbatere publică după ce Premierul a anunţat măriri de salarii, pensii (se discută iar despre grupele de muncă) iar poporul muncitor aşteaptă. Banii trebuie colectaţi de undeva…

    Câţi sunt cei care îşi câştigă existenţa din profesii liberale şi drepturi de autor? Vreo 400 000 … Cam 10% din forţa de muncă activă. Întâmplător, cei mai bine plătiţi români care plătesc cele mai mici contribuţii. Mă refer la procentul din venit, desigur.

    Aşa cum am mai spus, încep să văd partidul de stânga. Fără să mă bucur, nu vă doresc răul, observ că dvs începeţi să vedeţi partidul de dreapta. Cel puţin pe tema asta, aţi început să vorbiţi precum C. Predoiu şi A. Gorghiu. În electoratul românesc se limpezesc apele. Erau prea mulţi liber profesionişti de stânga şi prea mulţi bugetari de dreapta.

    Spuneţi că dacă se va adopta această lege o să vă despărţiţi definitiv…Sper că nu la perdeluţă:) Din punctul meu de vedere, despărţirea a fost deja anunţată de PSD: PRIN PROIECTUL DE LEGE VĂ FACE CUNOSCUT FAPTUL CĂ NU MAI SUNTEŢI ÎN TARGETUL LOR.

    Oricum socotim, un milion de bugetari + patru milioane de pensionari + un milion de salariaţi plătiţi cu salariul minim pe economie sunt mai mulţi decât patru sute de mii de liber-profesionişti. Şi alegerile din 2016 sunt aproape. Presupun că în curând o să aflăm şi venitul doamnei A. Esca…

    Repet, nu vă doresc taxe, impozite, cotizaţii mai mari. Şi dacă tot o să fie…n-o să mă bucur.

  14. dragii mei, eu platesc fix ce platiti si voi, in aceleasi cote procentuale; si TVA in plus, ca sa n-aveti strabateri…

  15. Nu era nimic cu subinteles in intrebare e pur si simplu o nelamurire.

    TVA-ul il plateste contractantul (liber profesionistii il viraza statului asa cum un magazin il vireaza cand vinde ceva).

    TVA-ul si-l recupereaza respectivul contractant de la stat pt ca nu e client final (in cazul tv clientii finali cred ca sunt agentiile de publicitate – daca ma insel corecteaza-ma).

    Problema e CAS-ul ala si acolo intrebarea se pune asa: liber profesionistii platesc doar cota aferenta angajatilor sau si cota aferenta angajatorilor si cum vi se calculeaza pensiile?

    Pt ca Victor chestiunea e ca un angajat plateste in realitate 43% din valoarea muncii lui la stat.

    Adica din ce aloca patronul pentru salariul angajatului (si ceea ce eu numesc salariul real sau valoarea muncii angajatului) circa 43% merge la stat, respectiv impozitul platit din salariul brut, CAS platit de angajat tot din salariul brut PLUS CAS platit de angajator.

    Daca angajatul ar primii salariul cum aveti voi contractele si nu in mod marlaneste mascat prin impartirea salariului real in salariu brut si CAS al angajatorului probabil ca multi angajati din Romania ar fi revoltati de nivelul taxarii cum sunteti voi.

    Iti dau un exemplu simplu: la un salariu NET mediu de 1700 lei incasat, angajatorul plateste aproape 3000 lei.

    Asa incat imi repet intrebarea: din suma (fara TVA pt ca TVA-ul e irelevant voi nefiind clienti finali) cat platiti catre stat si cum se compara cu taxarea reala de 43% platita de un simplu angajat?

  16. @all

    Problema cu liber profesionistii se rezuma la drepturile lor in baza CAS. Anume daca ei au dreptul la acelasi mod de calcul privind pensiile ca un salariat normal atunci trebuie sa plateasca TOATA contributia, nu doar partea de contributie pe care guvernul o aloca salariatului, pentru ca pensiile se finanteaza din ambele.

    La fel in cazul spitalizarii, accidentelor, somajului samd.

    Si nu e o chestiune optionala aici – pt ca sistemul de asigurari sociale NU E OPTIONAL.

    Mai jos va atasez un model de calcul pentru un salariu NET [atentie NET] de 4000 RON/luna

    ANGAJAT Lei
    Salariu Brut 5704
    Asigurari Sociale (CAS) 10.5% 599
    Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) 5.5% 314
    Fondul de Somaj (CFS) 0.5% 29
    Impozit pe venit (IV) 16% 762
    Salariu Net 4000

    ANGAJATOR Lei
    Asigurari Sociale (CAS) 15.8% 901
    Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) 5.2% 297
    Fondul de Somaj (CFS) 0.5% 29
    Concedii si Indemnizatii (CCI) 0.85% 48
    Creante Salariale (FGPCS) 0.25% 14
    Fondul de Risc si Accidente (AMBP) 0.4% 23

    Salariu Complet 7016

    TOTAL TAXE Lei
    Angajatul plateste statului 1704
    Angajatorul plateste statului 1312
    Total taxe incasate de stat 3016

    Angajatorul cheltuie 7016 lei din care 42.99% catre stat

    Asa se pune si se judeca problema cu tot respectul pentru Victor Ciutacu.

    In Romania cota unica – atat de iubita de multi – face ca cei mai bogati sa plateasca SEMNIFICATIV mai putin catre stat decat restul.

    Eu zic sa ne hotaram:

    Ori terminam povestile cu cota unica si ne decidem ca pensiile, ajutoarele sociale si sanatatea trebuie platite prin impozitare generala a tuturor

    Fie spunem clar faptul ca aia bogati nu trebuie sa plateasca nimic pentru sistemul de sanatate sau pentru pensii si ca astea trebuie finantate de prostime din ce castiga prostimea, dand statului 43% in impozite directe, in timp ce aia bogati platesc 16%.

    In sistemul actual insa Ciutacu are dreptate!

    Daca el NU beneficiaza [legal – nu ca nu vrea el] de pensie si asigurare de sanatate samd atunci trebuie sa plateasca doar 16% – pt ca asigurarile de sanatate si pensiile in Romania sunt finantate doar de saraci din putinul lor.

    Daca beneficiaza atunci trebuie sa plateasca 43%.

    Restul sunt povesti.

  17. Un mesaj pt.cei care sustin oportunitatea “viitoarei” legi.
    Scenariu:Un pensionar are acum un PFA si desfasoara o activitate liberala.A platit 35 de ani impozit si CASS. Acum statul ii ia impozit si CAS din pensie. Ca PFA mai plateste odata impozit si CASS.Nu este corect nici acum,cu atat mai mult sa mai vina plagiatorul sa ia bani retroactiv.

  18. Un general SRI ,care primeste un monstru de salariu de la stat ,din contributiile celor care muncesc si aduc valoare adaugata in RO , nu face decat sa se ocupe cu tot felul de mizerii si furaciuni iar pe langa sta are si tot felul de privilegii ! Dupa ce iese la pensie are simai multe privilegii . Asa ca cei care au o problema cu taxele platite de ziaristi scriitori si medici sa mearga sa-si inregistreze pe numele lor un PFA atunci cand se imbolnavesc si sa se trateze singuri ,iar cand vor sa citeasca o carte sau o stire sa si le scrie personal. Mult succes !!!

  19. @VC
    De vineri a intrat in vigoare o procedura noua privitoare la impozitarea bacsisului, ce presupune evidenta zilnica a banilor personali cu care vin angajatii la serviciu, registre, declararea acestora la ANAF, etc.
    Pe scurt, o mare flegma cu aroma de tutun prost si alcool contrafacut din partea guvernului in ochii a > 1 mil. angajati care lucreaza in comert dar care nu au nicio treaba cu restaurantele si terasele de fitze din Centrul Vechi sau Mamaia.

    Intrebarea mea e: aceasta ordonanta cretina cu impozitarea bacsisului va fi folosita ca platforma pentru legalizarea si impozitarea spagilor la medici sau nu?

    Nu de alta dar daca acest lucru nu se va intampla, in 2016 Ponta si PSD vor primi la vot, in cabina, multe flegme, minuscule dar adunate la final se vor transforma intr-una mare de tot. Eu unul stiu ce-i de facut.

  20. Ca de obicei, postacii gasesc material de “la be1”; n-au citit un rand de fiscalitate, isi inchipuie “sarpele monetar” ca pe ceva ce le trebuie in pantaloni, si-atat !
    Duceti-va, bre, la scoala, inainte de exprimari…
    Ca sa fim lamuriti : spre deosebire de dl. Ciutacu, practician pe piele proprie in treaba cu “profesii limerale si drepturi de autor”, discut si dupa ceva lectura fiscala (obligatorie, ca meserie, nu c-am terminat beleristica si n-aveam ce sa fac).
    Deci : si drepturile de autor, si profesiile liberale contribuie la sistemele alea de asigurari suficient (si nu fac “partipri”, ca, personal, lucrez pe “se.re.le.”, cu micro si dividend – sub 20 %, ca sa moara antevorbitoru’ de ciuda:_))); practic, au de dat 5,5 % la venit la CASS, si un minim de 222 RON la CAS lunar… ca lache pe net afirma altceva, e doar datorita lecturilor de ‘goagal”, nu a alora cu articol din Cod Fiscal (apropo, incercati pe la art. 296, spre lamurire… da’ e cu inteligenta in intelegerea articolului, greu pentru unii !)
    Tot pentru postaci, pe intelesul lor : fiscu’ poate sa reclasifice, bre, conform Codului Fiscal (e un articol pe la inceput, nu va ia mult s-ajungeti la el), o activitate independenta in dependenta, cand considera, conform unor criterii…Cod Fiscal, repet…
    Da’ d-aia e net, sa scrie omu’, ca cititu’ e obositor ! E ca la fotbal : se pricep toti ! Mi-e scarba !

  21. Si, ca sa intelega si ala, antevorbitoru’ de ne-a pus model de stat de salarii mai sus : breeeee, tocmai asta e diferenta intre munca independenta si aia dependenta : la salariat ii dai pix, hartie, masdina, sapa, tarnacop, dupa caz… la stomatolog nu te duci cu scaunu’ d-acasa…. unu’ vine cu timpu’ si cu forta de munca, celalalt investeste ca sa aiba cu ce-ti pune plomba…
    Ai lu’ “gigoloiu de la Finante” vor sa asimileze treburile astea… si sa dea si stomatologu’, spre exemplu, fond de garantare a creantelor salariale (aia 0,25 % la fond de salarii…)
    Mie nu mi-ar conveni sa-mi creasca implantul in tarif cu crestere de CAS, somaj si toate cele… banuiesc ca nici alora cu statu’ de salarii; e ca-n Scriptura : “iarta-i, ca nu stiu ce vorbesc”
    Da’ astia cu egalitatea de contributii pot sta linistiti : o sa ia pensie de la generatiile de vin, dupa inteligenta… mica, spre deloc !

  22. “ART. 7 (n.n. Cod Fiscal – Legea 571 – 2003) Definiţii ale termenilor comuni
    2. activitate dependentă – orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;
    2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
    a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
    b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
    c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
    d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.
    2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază”
    Asa ca, domnule Ciutacu, daca va reclasifica astia la “munca dependenta”, suntem in solidar… personal, sunt dispus sa platesc, ca va urmaresc cu placere:)))
    (avea dreptate D. Puric, ca e “prestator de servicii culturale”… in tara luata-napoi, toti sunt prestatori de ceva…)

  23. Si (ultimu’, ca deja m-am enervat), domnilor de le stiti pe toate : dl. Ciutacu face activitate economica, da cam o cincime ca TVA (felicitari, domnule Ciutacu, inteleg ca ati depasit – meritat, recunosc – cei 220.000 RON ca venituri anuale brute:)))….
    Postacu’ de sta cu cardu’ la bancomat cand i se incarca chenzina nu da, ca salariul nu e activitate economica, nu e cu TVA…Da doar cand devine consumator final, cand isi cumpara lapte, oua, carne, branza…Ca noi toti, dealtfel, ca si eu incarc la stat TVA si accize…
    Care-o fi mai contribuabil !?
    (mi-aduc aminte, ca tot vine vorba, de citate din Badea : astia n-au facut d-o shaorma in economia reala, aia de piata, da’ se cred mari analisti fiscali… e ca la ala de devenea ceva demnitar pe la finante, da’ nu stia ca se ia TVA la taxa vamala…phiu !)

  24. @daniel: Ciutacu nu depaseste plafonul, dar s-a integistrat platitor de TVA pe cel vechi si n-a mai facut cerere sa iasa de sub acest regim

  25. Pacat, domnule Ciutacu (nu-mi pot permite pronumele, chit ca va urmaresc activitatea cel putin de pe vremea A2-Vorbe Grele…si, p-aici, v-astept articolele ca pe Mircea Badea, in serile cand e efervescent)
    Scuze ca abuzez de spatiul Dvs aici, dar postacu’ de net imi sta langa marul lui Adam, si vad ca si p-aici au tabarat “cunoscatorii”…Cu cifre e greu de combatut, ca au sarit aritmetica, au trecut direct la fiscalitate….
    Ca un sfat de la un oaresce cunoscator (cu asta ma ocup, iar a nu da la buget devine o placere, chiar si cand e vorba de altii) : depuneti o hartie la fisc, si iesiti de la platitor de TVA, ca nu e nici o pricopseala… vin astia si va iau si contributie la concedii medicale pe venitul realizat, si il intreceti p-ala cu calcule pe statu’ de salarii la contributii fiscale…
    Multumesc, totusi, pentru permniterea postarilor…am senzatia ca veti fi singurul cititor, ceilalti sigur au “dreptatea lor”… asa cum au si “tara-napoi”…

  26. Serios acum, platesti TVA cand raportul dintre TVA incasat, adica ala care apare pe factura emisa de prestator, Ciutacu in cazul de fata, catre beneficiar, RTV adica, si TVA de plata. Exist cazuri in care TVA-ul trebuie recuperat. Eu, ca si angajat, dau TVA (cand cumpar produse si servicii) dar n-am nicio sansa sa mai recuperez ceva. Ciutacu daca incaseaza 1000 de euro plus TVA si are cheltuieli de 500 de euro plus TVA (chelutieli deductibile efectuate pentru a realiza acel venit) nu va plati niciodata 240 de euro catre stat ci doar diferenta. Daca nu ar fi un avantaj in aceasta forma de organizare toti s-ar angaja si nu ar mai fi pe baza de prestari servicii.

  27. @DragosT: tu ai cea mai vaga idee cat de restransa e lista deductibilitatilor pentru o persoana fizica platitoare de TVA? sa fie clar, eu nu ma dau victima, traiesc fix in limitele fiscale prevazute de legislatie. da’ nici nu pot sa tac cand vad orice intentie guvernamentala de a reinventa apa calda pentru a-si subordona anumite categorii docio-profesionale mai greu de strunit

  28. Asta e o problema simpla, complicata insa voit de cei interresati. Asa zisele meserii liberale, practicate de fapt in cadrul unui trust de presa, pica din start, fiind de fapt angajament mascat. Legea are unele prevederi, dar cine sa le aplice, mai ales in cazul jurnalistilor,care,fara exceptie,presteaza pentru vreun grangure politic. Meseria ar putea fi considerata liberala daca prestatorul ar avea clienti multipli si s-ar folosi exclusiv de infrastructura proprie. Atita vreme cit jurnalistul presteaza pentru o singura televiziune si se mai lauda si ca, in virtutea unui contract beton,poate cu greu fi concediat, toate indiciile duc spre angajament mascat. Iar faptul ca plateste si TVA, e alta duda. Toate facturile emise de jurnalist catre televiziune,contin TVA, adica el nu doar plateste ci si incaseaza TVA! Deduceri de la impozitare? Nu multe, dar destule. De ex, costurile cu avocatii se deduc, de unde si apetenta pentru procese a jurnalistilor. Daca ar fi angajati cu carte de munca, situatia ar fi clar altfel. Stiu sigur un singur lucru: daca nu ar avea avantaje, nu s-ar lupta profesiile liberale cu atita patima!

  29. @daniel

    Nu fondurile de garantare sunt importante. Nici somajul samd.

    Sunt 2 componente uriase de contributii: pensiile (cas) si sanatatea (cass). 21% la angajat si 21% la angajator.

    Problema se pune simplu ca sa pricepi si tu:

    Daca un liber profesionist ARE dreptul la acelasi tratament medical trebuie sa plateasca procentual la fel.

    Daca un liber profesionist ARE dreptul la acelasi mod de calcul al pensiei trebuie sa plateasca procentual la fel.

    Pt. ca daca are aceleasi drepturi DAR PLATESTE MAI PUTIN, procentual, in esenta respectivul e asistat social pe banii unui amarat de angajat cu CIM.

    Intelegi tu cum e situatia?

    Ca nu poti sa spui unui angajat ca trebuie sa dea 43% din salariul real ca sa aiba in esenta drept la pensie si sanatate [restul sunt nesemnificative si ca procente de contributie si ca drepturi] si sa-i spui unui liber profesionist ca are aceleasi drepturi dar trebuie sa plateasca procentual jumatate.

    Pe de alta parte, daca un liber profesionist NU are aceleasi drepturi atunci NU trebuie sa plateasca la fel.

    Asta e chestiunea care trebuie lamurita in primul rand.

    De ce face guvernul modificarile nu stiu. Dar ce stiu e ca nu mi se pare corect – cu toata stima pentru Victor – ca el sa beneficieze de pensie calculata dupa acelasi principiu ca un amarat dar sa plateasca procentual semnificativ mai putin.

    Si nu mi se pare corect ca Victor Ciutacu sa aiba aceleasi drepturi la asistenta medicala [altfel mizerabila] ca un amarat pe salariul minim si sa plateasca procentual semnificativ mai putin.

    Asta este problema reala.

    Si asa se pune in orice tara civilizata. Vreti sa vedeti cum e in alte state? Ia tu cu srl-ul tau legea din Germania si vezi daca acolo ai platii 20% sau cumva ai intra sub incidenta impozitului pe venit si te-ai apropia de 40-50% cu tot cu firma ta.

    Pt ca in Occident firmele care mascheaza activitati de tipul celor salarizate sunt instant trecute in alta categorie si platesc de le zboara fulgii.

    Vrem servicii decente dar de platit sa plateasca prostii de angajati. E pai nu merge asa.

    Iar discutiile despre faptul ca o activitate e dependenta si alta independenta NU inseamna ca ala cu activitate pe cont propriu trebuie sa aiba in materie de pensii si sanatate beneficii suplimentare fata de ceea ce plateste procentual!!!!

    Poti sa spui ca ii dai o cota de impozit pe venit mai mica, pentru ca-si asuma un risc etc etc. Dar si asta e o decizie politica, iar alte tari exclud din start tratamentul privilegiat. Din contra – impozitarea e foarte aspra pentru liber profesionisti in Occident.

    Insa ce nu poti face e sa-i dai drepturi asigurate la promotie… Adica la o cota de contributie redusa. Pentru ca daca faci asta atunci il transformi in asistat social de lux.

    Cine nu poate sa priceapa lucrul asta consuma aerul degeaba.

    In alta ordine de idei eu il inteleg pe Ciutacu. Cine ar vrea sa plateasca mai mult!? Nimeni! Dar atunci hai sa discutam onest si oamenii ca Victor Ciutacu sa ceara public scoaterea liber-profesionistilor din sistemul de asigurari sociale. Cu totul si permanent.

    Adica sa nu plateasca 43% ci doar impozitul pe venit dar nici sa nu aiba dreptul la asistenta medicala in afara de cea de urgenta, nici la pensie (sau pensie sociala in cazul in care raman fara nimic la batranete) si la niciun drept asigurat in general.

    Spre ex. daca esti femeie medic stomatolog si lucrezi ca liber profesionist si ramai gravida problema ta. Statul sa nu-ti acorde indemnizatie pentru copil. Samd.

    Aia e o discutie onesta si corecta. Pentru ca si-n caruta si-n teleguta nu merge. Si cu drepturi si cu cote reduse. Oricum e suficient ca n-avem impozit progresiv ca orice stat normal la cap.

    Eu spun sincer ca as fi de acord cu scoaterea liber profesionistilor de la asigurarile sociale. Cu totul. Dar permanent. Odata ce ai optat pentru iesirea din sistem adios taica. Te descurci si daca se intampla nefacuta si suferi vreun accident sau te imbolnavesti samd – treaba ta, problema ta.

    Asta e o abordare onesta si cu tot respectul pentru Ciutacu il invit sa lanseze public dezbaterea de pe principii corecte.

  30. 2. @daniel

    N-ai nici cea mai vaga intelegere a modului de plata si rambursare a TVA!

    Ciutacu plateste TVA la fel cum salariatul plateste TVA! Da stiu! Suna hilar!

    TVA-ul stimabile este taxa pe valoarea adaugata. Stii ce contine valoarea adaugata stimabile? Inclusiv salariile.

    Firma cand pune TVA pe care-l plateste consumatorul FINAL [e greu cand ai srl si nu pricepi niste chestii simple] pune in esenta o taxa suplimentara si pe valoarea salariilor. (as adauga mai boule dar ma abtin…)

    Modul de percepere al TVA face ca pe fiecare etapa de productie a unui bun sau serviciu sa fie pusa o taxa suplimentara suportata doar de consumatorul final, cel caruia nu i se ramburseaza TVA-ul.

    Daca tot nu pricepi nimic – si e clar ca nu pricepi – ia macar modul de calcul al PIB si vezi acolo ca una din metode e valoarea adaugata (in esenta profituri si salarii) pe tot lantul de productie PLUS impozitele nete pe produs (adicatele in principal TVA).

    Da e greu cand niste analfabeti economici cu SRL isi dau cu parerea fara sa stapaneasca minime notiuni. Si se mai intreaba lumea de ce merge economia cum merge si de ce ne domina strainii.

    Pai cu “serelei” care nu stiu nici macar modul in care se percepe tva si ce implica aceasta taxa ce dracu sa te mai mire…

  31. @Radu Alexandru Vasilescu: daca-ti trimit cat platesc eu cumulat la sanatate, pensii si asigurari sociale, singurul lucru pe care-l poti face e sa rosesti de jena. Asta in cazul in care ai bun simt. Da-i mai usor sa-ti inchipui ca stau eu asistat social pe contributiile tale. Pentru linistea ta, contractul meu e pe suma neta, consolidata in valuta, cu obligatia achitarii lunare a tuturor taxelor, impozitelor si contributiilor catre stat, indiferent de cum arata codul fiscal. Iar daca astia chiar au de gand sa faca tampenia pe care au supus-o dezbaterii publice si sa dea navala, retroactiv, peste angajatori, o sa te uiti la CNN si la BBC, ca toate televiziunile noastre se vor inchide. Da’, in definitiv, poate asta se si doreste. Cat despre celelalte categorii socio-profesionale vizate, iti las placerea sa-ti intrebi cunoscutii
    P.S. Am si contract individual de munca. Ai idee pe cat, daca tot ma banuiesti ca merg la doctor (pensia oricum nu cred c-o apuc) pe banii tai?

  32. Uite care e chestia Victor, sistemul asigurarilor sociale NU se finanteaza prin suma fixa ci prin procent din venituri.

    Asa e in toata lumea care are asigurari sociale publice. Daca vrei suma fixa mergi si lucrezi in SUA. Dar chiar si acolo tot o sa platesti contributie procentuala pentru Social Security. Diferenta e ca ei au asigurarile medicale pe sume fixe.

    Asa incat sincer NU CONTEAZA suma totala pe care o platesti tu sau pe care o plateste oricare alt asigurat. Conteaza procentul. Aia e problema.

    Daca nu pai atunci schimbam legea. Cu putin noroc romanii s-ar putea sa fie de acord ca unul pe salariul minim sa plateasca pentru asigurarea medicala cat unul cu salariul de 3-4000 euro lunar.

    In plus de asta exista un plafon CAS. Adica daca ai venituri foarte mari contribui procentual dar doar pana la o limita. Era parca 12000 lei lunar.

    Eu zic sa discutam onest daca discutam problema asta. Pentru tie iti e de liber profesionisti iar eu ma gandesc la faptul ca in Romania pensia medie e de vreo 850 de lei tocmai pentru ca multor categorii li s-a permis sa plateasca mai putin.

    Pentru ca indiferent ca-ti convine sau nu, liber profesionistii se prea poate sa beneficieze de aceleasi drepturi ca angajatii dar platind contributii procentuale mai mici.

    Ori asta nu e corect.

    Asa incat in opinia mea fie va scot astia cu totul de la asigurarile sociale si platiti doar 16% impozit pe venit, dar nu mai beneficiati de nimic ce nu are titlu gratuit, fie, daca ramaneti incadrati in asigurarile sociale, platiti ca toata lumea 43%, eventual minus contributiile la fonduri care nu vi se aplica (accidente de munca spre exemplu).

    Orice ai spune tu asa e corect. Si eu iti inteleg revolta dar in acelasi timp te rog sa te uiti si cum e in alte tari si ce cote de impozitare sunt acolo.

    In fine ma simt nevoit sa repet: este incorect din partea ta sa clamezi suma platita in cuantum absolut fara sa faci referire la procente.

    Pentru ca Victor una sunt 100 de lei la tine si alta sunt 100 de lei la ala cu salariul minim de 724 lei net sau pentru cel cu salariul mediu de 1715 lei net samd. Tocmai de asta contributiile sunt procentuale.

    Daca nu-ti convine sistemul procentual pronunta-te public transant ca toti sa platim aceeasi suma! Dar asa – criticand insa spunand doar jumatate din adevar – nu e ok.

  33. Si 2 – eu nu-mi inchipui ca stai tu pe contributile mele sau ale altora. Nu-mi pune vorbe-n spate daca nu le-am spus.

    Eu ceea ce vreau sa fie clar Victor e ca sistemul asigurarilor se finanteaza prin contributii procentuale si ca atata timp cat e asa si cat drepturile sunt egale si procentele trebuie sa fie egale.

    Asta e principiul impozitarii, iar in Europa asta e si principiul asigurarilor sociale. Daca unora nu le convine e in regula – sa militeze pentru schimbarea lui.

    Dar atata timp cat suntem in Uniunea Europeana nu o sa se poata din n+1 motive. Si asta e un lucru bun.

    Iar celor nemultumiti de cat ar vrea guvernantii sa pleateasca – mai ales celor din presa – eu imi permit sa le fac o singura observatie:

    Bine ca nu v-ati revoltat cand ati aflat cat plateste procentual un cameraman din salariul lui real si v-a apucat grija de contributii si fiscalitate doar cand va arde pe voi la buzunar. La cat da omul de rand s-a gandit …

  34. Bati campii si punct. Din venitul meu mare, care genereaza taxe mari, deocamdata, tu si altii ca tine beneficiati de serviciile sociale. N-ai nici cel mai vag habar de lege, da’ faci pe haiducul revoltat. Platesc fix acelasi procent ca si tine, dintr-un venit (probabil) mai mare. Si beneficiez, spre exemplu, de aceleasi servicii medicale, proaste, ca si tine. Ceea ce e specific statului social. Nu pe mine ma arde, ci pe beneficiar. Care, abia daca si dupa ce trage obloanele, ma trage si pe mine dupa el. Si e firesc sa ma revolt. Pentru ca-n Europa aia a ta profesiile liberale sunt peste tot si, in plus, sunt taxate altfel. Spre deosebire de Romania, unde toti aveti impresia ca sunteti egali

  35. Incidental n-am fost spitalizat o zi in viata mea si in rest n-am beneficiat de niciun serviciu social din partea statului roman.

    Beneficiez si eu ca si tine de infrastructura care e cum e si de securitatea care e cum e. Mi-a mai platit statul scoala pe care ti-a platit-o si tie. Iar pentru aceste drepturi platim toti ori impozite directe ori indirecte.

    Vrei sa te certi cu cineva ca ii ti in spate. Nu e cazul aici. Nu ca mi-ar fi jena sa beneficiez de drepturile oferite prin lege. Dar pur si simplu nu a fost cazul.

    In rest eu am spus si mai sus: n-am nicio problema sa va scoata cu totul de la asigurarile sociale si sa platiti doar 16%.

    Cativa dintre voi or sa se bucure permanent, iar cei mai multi or sa aiba probleme crunte la batranete, in caz de boala sau accidente samd

    Pentru ca la fiecare castig ca al tau sunt alte 20-30 mult mai mici si mult mai nesigure ale liber profesionistilor.

    Iar in ceea ce priveste statul social e pur si simplu o minciuna sa spui ca serviciile sunt proaste. In Romania asa e situatia dupa 45 de ani de comunism si 25 de tranzitie dilie.

    Nu e la fel in Franta, in Germania, in Marea Britanie samd.

    Pana si Elvetia – un stat liberal teoretic – are un sistem social exceptional de solid si finantat prin taxe uriase.

    E dreptul tau sa nu-ti convina. E dreptul meu sa nu fiu de acord cu tine si sa-ti spun ca tezele astea anti-sociale sunt regasite in tari bananiere si in unele zone din SUA, patria lu’ democracy, unde se macelaresc aia pe strazi.

  36. Victore,
    1. Daca tu si angjatorul tau ati plati aceleasi contributii ca si cele din cazul unui angajat cu carte de munca nu te-ai mai revolta pentru ca nu ai avea de ce (nu s-ar modifica nimic). Dar cum angajatorul tau nu plateste pentru tine aceleasi taxe care le-ar plati in cazul unui contract pe carte de munca, asta inseamna ca angajatorului ii cresc costurile (evident este vorba de contractul de drepturi de autor).
    2. Oricat de proasta parere as avea despre Ponta imi este greu sa cred ca modificarea va avea efecte retroactive, cu exceptia cazului in care ANAF va decide ca venitul de la RTV este venit dependent, ceea ce nu are nici o legatura cu modificarea taxelor.
    3. Contractul tau de munca sigur nu este facut cu firma care-ti plateste drepturile de autor. Cel mai probabil este facut cu alta firma, dar din acelasi grup (asta in cazul in care nu este facut o firma de-a ta). Chestia asta se face tocmai pentru a demonstra autoritatilor fiscale ca veniturile din drepturile de autor (care este contractul mai “gras”) nu este venit dependent (vezi concluzia 2 mai jos).
    In concluzie,
    1. Considerand ca ceea ce plateste angajatorul pentru un salariat reprezinta tot un venit (indirect) al angajatului (este proportional cu salariul) tu (pe contractul de drepturi de autori) nu platesti aceleasi cote de contributii pe care le plateste un angajat cu carte de munca.
    2. In presa (dar nu numai) este foarte raspandit acest mod de compensare a ziaristilor. De ex. fostul tau coleg Radu Tudor a avut in 2011 salariu de RON 2500 de la Intact SRL, in timp ce drepturile de autor au fost de RON 154000 de la Intact SRL, A3, SFIN, etc. Motivul este ca angajatorul “face economii” la plata contributiilor.

  37. pe mine m-ati pierdut (adica nu inteleg)
    daca profesiile liberale platesc la fel atunci ce vrea sa schimbe Ponta?
    si daca schimba Ponta ceva, cum schimba? sa platiti in plus fata de cei angajati pe CM?
    in cazul in care platiti mai putin si Ponta vrea sa platiti la fel nu mi se pare o problema decat daca vrea retroactiv, cu asta nu sunt de acord, daca daca vrea ca de luna viitoare sa platiti la fel… foarte bine

  38. @danp: n-ati vrea sa cititi legea in vigoare si propunerea publica de nou cod fiscal? nu-mi amintesc sa-mi fi propus sa dau lectii de fiscalitate. nici macar nu-s calificat pentru asta
    @bigradu: esti pe-aproape, dar mai ai. eu tre’ sa stau cu mainile-n san, sa ma descopere ANAF dependent dupa 5 ani, cum m-a descoperit platitor de TVA tot dupa 5 ani? n-ai sa vezi asta! brusc si dintr-o data, Fiscul decide ca nu mai exista ocupatii independente in Romania, ca asa-numitii “creatori” reprezinta o catime din total, da’ ailalti nu urla. ori nu pricep, ori se pisa pe ei de frica. bine ca le au francezii si toate tarile cu apa calda la robinet. singura care a urlat, da’ insuficient de convingator, a fost Gorghiu, c-o arde pe ea la lingurica. a ratat un moment istoric sa fie liderul Dreptei.

  39. Victore,
    Nu stiu care este etimologia expresiei “profesie liberala” dar interpretarea personala esta ca, printre altele, inseamna ca iti castigi banu’ de la mai multi clienti (cam ca o firma).
    Daca ar fi dupa mine, pe cei care castiga din salarii, PFA, drepturi de autor, etc mai mult de 80% (doar ca exemplu) de la un singur platitor (si aici as lua grupul de firme, nu doar o firma), as considera ca fiind venituri dependente.
    Prin urmare, nu trebuie sa stai cu mainile in san; trebui sa mulgi de la mai multe tate/ugere (scuze pentru analogie), preferabil din grupuri de firme diferite. Altfel, daca produci doar de la (Grupul) RTV nu te mira ca fiscul iti va cere niste bani. Ar avea dreptate.
    Exemplul cu Radu Tudor este mai mult decat elovent: ia pe contract de drepturi de autor de 60 de ori mai mult decat pe cartea de munca. Iar drepturile de autor vin de la firme din acelasi grup ca si angajatorul.
    In sfarsit, cu tot respectful pentru tine si meseria ta, dar pana sa ajungi vreun Eminescu, Sadoveanu, Paunescu, etc. mai ai putin. La voi, odata cu terminare emisiunii, de cele mai multe ori, subiectul emisiunii devine “yesterday news”.

  40. D-le Ciutacu, cred ca v-a “mancat” tastatura sa abordati subiectul asta :))) uite ce-ati iscat !!!
    La cate aberatii scot antevorbitorii, incep sa ma incred mai mult in mine… daca puneti ceva despre fizica cuantica sau despre polimerizarea stereospecifica a izoprenului (nici un apropo la “impuscata”, imi place doar cum suna:)))), promit sa ma abtin…
    Mai stimati antevorbitori (unii dintre ei), daca analizati un pic, vedeati ca vorbim cu articole de Cod Fiscal… la asta ma cam pricep, ca din asta imi vin bani… sa ca platesc TVA-u’ ala de zicea un antevorbitor…
    Sunt atat de multe tampenii mai sus, incat chiar nu am chef sa mai combat…
    Sa-i spun unuia ca CASS-u’ e platit si de profesiile liberale ?! Ca si CAS plateste, la o treime din salariul mediu pe economie (adica, mai mult decat – posibil – unii dintre antevorbitori) ?! Sa-i spun ca, dupa abureala asta, vor migra multi spre SRL-uri (d-alea cu 3 % si cu dividend la pastele cailor, da’ fara nici o contributie sociala !? Sa-i spun ca platitor de TVA e ala care trece cifra de afaceri de 220.000 RON (65.000 Euro, la cursul de aderare la UE – 3.3817… asta, asa, ca sa discutam si cu cifre)…mai bine lasa, ca nu-i schimb eu pe “tinerii frumosi si liberi”…. o sa-i schimbe viata, cu siguranta
    Promit, deci, ferm si solemn : la articole despre constructia de masini n-o sa ma pronunt…si nici la d-astea fiscale nu cred sa mai fie cazul, ca e degeaba…. romanu’ e-nvatat sa vorbeasca (chiar si ca proasta-n targ), mai putin sa asculte si – Doamne fereste ! – sa mai si citeasca…

  41. @Radu Alexandru Vasilescu
    Trecand peste ironiile manifestate, sa discutam cu cifre (ca, dupa ce ti-am citit logoreea, m-am razgandit, consacru timp, chiar d-o fi degeaba, si pentru explicatii) :
    – 5,5 % la niste “meleoane” e mult mai mult decat 10,5 % (adica 5.5 angaja, cu 5.0 angajator) la aproape nimic ! Profesiile liberale au contributii la casa de sanatate cat nu-ti inchipui, ca e la venitul realizat, adica la ce factureaza fara TVA minus cheltuieli deductibile (pe care, fiscul, in control, are grija sa-l mai “ajusteze”… cu majorari, accesorii, dobanzi….platite tot de “liberali” (profesionistii, nu politicienii), din banii lor, nu din ai vreunui angajator (apropo, tu ai platit, asa, direct, vreo majorare, ca ti-a “dat jos” la control un inspector puhav cheltuiala cu combustibilul consumat in – zice el – scop personal !? Intreb, nu afirm, da’ cam am convingerea ca nu !). In plus, de prin iulie 2013, fiscu’ calareste “liberalele” si pe tema CAS si CASS
    – daca dl. Ciutacu vrea pensie mare, nu-l opreste nimeni sa-si mareasca baza contributiei la CAS…ca, sa treaba la APV e cam tarziu, zic:))) Oricum, aia 222 RON minim contributie la pensii tot ii da (ca macar veniturile brute de 4 salarii medii anual sigur le-a depasit… deci se incadreaza la “obligatoriu” pe CAS);
    – sunt profesii liberale care au case de asigurari separate (avocatii, spre exemplu)… deci n-o sa-i creasca maica-mii pensia daca plateste avocatul CAS la venitul realizat, ca n-a fost avocata:)))
    – e capitalism… daca ai o profesie, meserie, ceva, treci in privat (invitatie repetata si la adresa bugetarilor de se vaita ca e salariul mic); fa-ti o pingelarie, o ciupercarie, ceva, si-o sa vezi frumusetea din “privat”… c-asa, sa bagi cardu’ si sa scoti salariu, e dragut…nasol e cand vine fiscu’ si-ti blocheaza cardu’ ala, ca puhavu’ ti-a recalculat impozitul…da’ dinspre “dependenta” nu prea se vede treaba asta, e ca la fotbal, comenteaza la bere !
    – cum romanu’ e inventiv, se vor ivi o groaza de SRL-uri care sa plateasca 3 %, fara CAS, CASS…solutii sunt : cand e sa iau dividend, ma angajez, si scap de contributiile sociale, dupa, ma dau afara…
    – maica-mea, care e pensionara, nu s-asteapta sa tabarasca astia cu CAS-ul (o alta contributie, chiar mai mare decat CASS-ul) peste profesii liberale ca sa-i creasca pensia… Ca stie (si n-are studii fiscale) ca la sanatate sunt bani destui (au afirmat-o astia de guverneaza), da’ se fura…
    – aparatul de stat, domnule draga, e mult supradimensionat… cu asta cu “notificarea de registru de bani personali” la buticaru’ din colt, unii, pe la finante si-au mai gasit “servici”… fac un “excel” si-i dau alora de la antifrauda pe buticarii de n-au depus o hartie… maaaaare problema, e drept… de vreo 9.500 RON amenda (cam cat nu dau multi din vorbitorii de mai sus impozite, mai ales cand beneficiaza de deduceri personale, ca sunt “munca dependenta”)
    – asimilarea la “munca dependenta” duce, automat, si la contributii “degeaba” : somaj, FNUASS, fond de risc, fond de garantare a creantelor salariale…
    Si, ca o completare :
    – TVA-u se recupereaza de agenti economici (asta e pentru alt antevorbitor)… in anumite conditii (proces investitional, export, livrari intracomunitare, domenii cu taxare inversa)… e mult de spus la subiectul asta, si sigur e degeaba ! Ca nisi eu nu ma pricep chiar la toate, si nici n-am de gand…
    inteleg ca lumea e suparata ca sunt notari milionari in euro… inteleg ca acu’ aflam ca nu mai avem paduri…Nu inteleg, insa, de ce problema profesiilor liberale (in fond, ACTIVITATI ECONOMICE, bre, supuse controlului fiscal – ca pe salariatu’ bugetar sau ne- nu-l controleaza nici militianu’ din colt ! cu o legislatie varzuita, praf, pulbere fina ! controale cu interpretari din “cubitus si radius”…
    Citez din Badea, ca se potriveste : astia de vorbesc ca-n tramvai n-au facut d-o shaorma in economia reala, si se uita ca vecinu’ are capra mai ortomana !
    Ca sa ne lamurim : eu, de peste un an nu mai contribui la sistemele alea sociale… si nu evazionez cu nimic, pur si simplu aplic legalu’ cu optimizare la pierderile fiscale… nici nu cer, e drept, nimic acu’ (ca, la ce e in spitalele din “romanica” – vorba lu’ basssescu -, as cere degeaba….iar despre pensie, mi-a trecut demult “recladirea sperantei”, stiu c-o sa muncesc – cum o fac multi altii – pana la granita cu lumea ailalta…la somaj m-am de gand sa apelez, ca sunt fumator, si nu-mi ajunge ajutoru’… platesc, in schimb, la bugetul local si la ala de stat, ca merg pe strazile (alea care sunt)…
    mai e o diferenta de remarcat : dl. Ciutacu s-a suparat pe boc, pe vremuri, apropo de un TVA retroactiv (mai precis, pe ialomitianu, parca… ca nu cred sa fi inteles boc cum sta treaba cu “retroactivitatea legii”, el e profesor de drept constitutional)…acu’, problema e la contributii sociale, deci n-are legatura cu TVA… e drept, a existat si la noi (si exista si la altii, prin Europa) impozitare progresiva… da’ asta dau cu pumnu’n piept ca mentin cota unica, ca le ajung banii…sa duca, dreacu’, cotele de impozitare intre 18 si 40 % (cum era pe vremuri), si lamurim situatia… asa, sa vina cu “taxa de fraier”, deja e cam curvasareala !

  42. Tare-mi place cand se unfla egalitarismu-n pipota romanului.
    Victore, ce nu inteleg eu este cum te poti desparti de cineva cu care nu ai fost impreuna, pentru ca nu pot sa cred ca ai ceva in comun cu baiatul asta onctuos, infatuat si impostor. De fiecare data cand il aud/vad pe Ponta duc instinctiv mana la portofel sa ma asigur ca nu mi l-a sutit.

  43. Imi pare rau sa vad ca printre cei ce se declara de stinga sunt unii ce cred ca daca ei au mincat, atunci toata lumea e satula.

  44. @daniel: bre, platesc contributiile pe o leafa mare, mult peste media pe economie, nu pe minim. altfel, lasa-i sa se priceapa. e-n traditia milenara a poporului roman sa le stie pe toate

  45. @daniel

    Probabil că ai tot dreptul să fii supărat pe Guvern, nu contest cifrele pe care le-ai înşirat, dar adevărul este undeva la jumătate.

    5,5 % la niste “meleoane” e mult mai mult decat 10,5 % (adica 5.5 angaja, cu 5.0 angajator) la aproape nimic, spui tu şi nu contest. Matematic este corect, însă din punct de vedere al politicii sociale pe care o are în vedere Guvernul poate nu este aşa de mult. Poate că meleoanele alea sunt mult prea multe, iar beneficiarii cam puţini… Guvernul este socialist şi are oarece responsabilităţi faţă de anumite categorii de cetăţeni mai puţin favorizaţi de capitalismul nostru: bugetarii şi pensionarii.

    Invitaţia ta adresată bugetarilor (să treacă în privat) este făcută la nervi, altfel nu-mi explic. Dacă medicul, profesorul sau grănicerul îşi fac ciupercării, viaţa ta cum o să arate? Ţi-ai rupt piciorul, te duci la ciupercărie. Copilul îl duci să înveţe carte tot la ciupercărie. Naşte nevasta, la ciupercărie… Prea mult dispreţ din partea ta faţă de această categorie de salariaţi fără de care o ţară nu poate funcţiona. Apropo de numărul mare de bugetari: România are 2,5 medici la mia de locuitori, sub media europeană (3,4). Austria, 4,9… Eşti omul cifrelor, aşa am înţeles.

  46. @ daniel

    Defectele gasite de tine sistemului sunt in principiu corecte.

    Asta fiind spus hai sa explic o chestie simpla: impozitele si contributiile nu-s taxa de parcare! Ele se platesc in cota procentuala si nu in cuantum fix.

    Asa e cam peste tot in lumea civilizata.

    E corect ca 10% din 1000 de lei nu sunt 10% din 10.000, dar e la fel de adevarat ca ala cu 1000 de lei s-ar putea sa n-aiba ce sa manance din cauza celor 100 de lei pierduti, in timp ce ala cu 10.000 probabil nu-si mai permite o excursie intr-un weekend sau cateva mese la un restaurant mai bun din cauza celor 1000 de lei pierduti.

    Diferenta e imensa ca impact. De asta impozitarea e procentuala si nu in suma fixa (asa cum in dream land-ul de tip Mad Max visat de unii ar putea sa fie).

    Si de asta toate tarile civilizate au impozite progresive foarte complexe si bine administrate!!!

    Astfel ca, in ciuda contributiilor (acolo unde pensiile samd nu sunt finantate direct din impozite), simplul angajat nu plateste mai mult decat liber-profesionistul sau patronul/actionarul.

    Noi, ca stat bananier, bineinteles ca avem cota unica. Si bineinteles ca in Romania sistemul fiscal este RE-GRE-SIV.

    Adica cei cu venituri mici platesc in final, in cote procentuale, semnificativ mai mult decat cei cu venituri foarte mari!!! Retine ca exista un prag maxim pana la care se percep contributii la asigurari sociale. Si asta e un aspect omis in discutii…

    Tine de asemenea cont Daniel ca in timp ce din munca lui – perfect fiscalizata si onesta – Ciutacu isi permite sa cheltuie sume importante si prin afara tarii, omul de rand de la noi isi cheltuie aproape toti banii prin tara, suportand si TVA si accize aproape integral.

    Asta e inca un motiv real pt care tarile civilizate au introdus impozitarea progresiva. Pt. ca cei bogati au o inclinatie marginala mult mai mare pt consumul din import si cheltuirea sumelor peste hotare. Iar asta, cu toata libertatea samd, afecteaza toate economiile nationale.

    In fapt, din cauza absentei impozitarii progresive, daca ai salariul mediu in Romania, statul iti ia cam 60% din munca ta prin diverse impuneri fiscale, directe sau indirecte. Dar sigur ca nimeni nu vorbeste despre asta. Pentru ca e complicat sa mai aperi cota unica apoi.

    Si atat cei din presa cat si oamenii politici sunt 1000000% interesati sa ramana cota unica. Direct si financiar. Nu din motive ideologice.

    Iti dau mai jos cota maxima a impozitului pe venit si pragul de la care se aplica raportat la salariul mediu, in cateva state unde curge apa calda (si curge pt ca aia au avut bani sa construiasca infrastructura).

    NB: e vorba de salariul mediu brut, adica in Romania cam 2400 lei. Cota de impozit e prima si pragul raportat la salariul mediu brut e in dreapta.

    Belgium 53.7% 102.5%
    Denmark 52.2% 111%
    Finland 49.2% 177%
    Iceland 46.2% 152.5%
    Ireland 48.0% 100%
    Netherlands 52.0% 120.5%
    New Zealand 33.0% 142%
    Norway 40.0% 157%
    Slovenia 41.0% 136%
    Sweden 56.6% 149%

    Datele sunt din raportul OECD privind impozitele [atentie – nu contributiile] pe venitul personal. OECD Taxation Working Papers No. 15 – il gasesti pe pagina oficiala a OECD.

    Si repet – la ce ai mai sus mai adauga si niste contributii pentru angajati si liber profesionisti…

    Asta e situatia din tarile civilizate. Ei n-au ajuns unde au ajuns pastrand sistemul junglei. Noteaza te rog cazul Irlandei, presupus paradis fiscal…

    Asa inca, desi naiba stie ce magarie vrea exact sa faca guvernul, eu unul cand aud oameni cu venituri foarte mari cum se plang de fiscalitate imi vine sa le urez un singur lucru: sa locuiti si munciti in Occident! Si mai vorbim dupa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.