Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Vulturii rup bucăţi din stârvul sănătăţii

Vulturii rup bucăţi din stârvul sănătăţii

respect

Mă leagă de politicianul Eugen Nicolăescu o istorie bilateral-isterică, de pe vremea când Sorin Oprescu era omul rău care frâna reforma-n sănătate, iar contabilul liberal era întruchiparea ei în ochii înaltelor conştiinţe care azi îl desfiinţează. N-am motive de amabilitate subită la adresa lui, dar, de această dată, chiar cred că are dreptate.

În primul rând, pentru că mi se pare imoral ca statul să colecteze bani pe care să-i împrăştie privaţilor. Da, ştiu, e contribuţie, nu-i taxă, dar e la fel de obligatorie ca orice taxă. Şi toată lumea are dreptul constituţional la asistenţă medicală. Şi ăla din Bucureşti, care se-mpiedică-n bordură şi cade-n recepţia spitalului privat, şi ăla din Codlea, căruia i-au închis spitalul de stat, n-are nici acces fizic imediat la servicii private de sănătate, nici posibilităţi financiare să pună diferenţa de bani între suma decontată de stat să-i scoată apendicele şi factura finală a particularului care-l taie.

În al doilea rând, pentru că mi se pare imoral ca, mai ales pe vreme de cruntă criză economică, în timp ce închizi spitale de stat pe motiv de subfinanţare a sistemului, să finanţezi spitale private. Menirea afacerii private e să producă dividende acţionarilor privaţi, după ce, în prealabil, aceştia bagă banii lor privaţi în mustărie. Iar spitalele private sunt, la fel ca orice orezărie, afaceri. Doar că se ocupă cu sănătatea, nu cu alimentaţia publică sau distribuţia de energie. Oamenii care-şi permit au două variante: ori plătesc la centimă consultaţia/intervenţia/internarea şi tratamentele aferente, ori cotizează lunar sistemul asigurărilor private şi beneficiază de asistenţă în limita poliţei pe care şi-au ales-o (articolul integral, aici)

UPDATE: Toate documentele mele financiare, inclusiv extrasele de cont şi viramentele către toate bugetele şi fondurile posibile gestionate de stat, sunt pe masa ANAF şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Îi aştept pe capitaliştii care propăvăduiesc perpetuarea speciei puternice şi dispariţia celor slabe să procedeze la un exerciţiu similar de transparenţă

Comentarii

comentarii

Similar Posts

88 thoughts on “Vulturii rup bucăţi din stârvul sănătăţii

  1. Perfect adevarat. Depinde cit de tari sunt ministrul si subalternii lui. Tara e bolnava de furt in general si de toate bolile pamintului in particular.

  2. Spre deosebire de celelalte contributii sociale, care se bazeaza pe principiul contributivitatii (beneficiezi de prestatii sociale in functie de contributia proprie) contributia de asigurari sociale de sanatate se bazeaza pe principiul solidaritatii (fiecare dupa puteri, fiecaruia dupa nevoi – ar fi o exprimare simpla). In conditiile in care sistemul privat de sanatate este prohibitiv pentru majoritatea cetatenilor probabil ca da, banii aceia putini ar trebui sa mearga doar in sistemul public accesibil tuturor, cu toate tarele sale. Iar cei care nu-si doresc sa mearga in sistemul public (desi ar putea-o face, nimeni nu-i opreste) vor trebui sa-si asume acest lucru. Eu de pilda am asigurare privata de sanatate de 15 ani si nu m-am gandit ca n-ar fi normal sa mai contribui si la sistemul public.

  3. Sa explic simplu de ce gresesti, dupa parerea mea bineinteles:
    – Oricine este asigurat la stat in sistemul de asigurari publice de sanatate este asigurat pentru a fi tratat, atat. Ca ma trateaza gogu privatul sau statul roman, prin spitalele sale publice, nu ma intereseaza, eu ma asigur pentru a fi tratat cand ma imbolnavesc. Fie la stat, fie la privat, conform legii CNAS deconteaza aceeasi suma pentru acelasi tratament. Adica sa zic picior rupt = 500 roni. Daca Privatul vrea ca pentru picior rupt = 1000 RONI, daca eu sunt de acord sa dau banii astia, statul da tot 500 RONI privatului, restul ii dau eu din buzunar. Nu este vorba de nicio “finantare” a privatilor, se plateste un act medical de reparare a unui pacient. De banii in plus platiti eu am spatiu mai mult, televizor color, masa mai bune etc, e treaba mea daca mi se pare ca merita sau nu. Cum adica, imi si iei obligatoriu banii si ma pui ca daca vreau un tratament mai bun pentru piciorul rupt, sa mai platesc o data inca 500 roni?
    – Asta cu asigurarile private de sanatate e o miselie, eu nu pot opta / semna undeva ca nu vreau sa platesc deloc statului si sa imi platesc doar la privat si daca imi rup capul, sa raman in sant. Asigurarile private nu sunt deductibile ca cele de stat, daca optez sa le platesc, le platesc din banii deja impozitati.
    – Asigurarea de stat CNAS nu deconteaza decat tratamente de baza, nimeni nu deconteaza silicoane, mariri de penix etc, cum se vocifereaza.
    – Privatul ala nenorocit cu spitalul lui privat cu tot, daca genereaza un profit de pe urma mea suprataxandu-ma, nu plateste impozite?
    – Faptul ca ceva este colectat de stat nu inseamna ca este sfanta scriptura, e public dincolo de orice dubiu sau intrebari. Atunci inseamna ca statul poate sa ne puna impozit de 100% pe toate veniturile, sa le administreze el cum stie mai bine, doar noi stim ca statul este un bun administrator. Este incasat de stat si redistribuit pacientului cand acesta are nevoie; la fel este si un RCA, obligatoriu de incheiat dar iti poti alege unde il inchei si unde iti repari masina.
    – Inteleg ca nu ti se pare ok sa “finantam” privatii, aceste capuse care ne sug sangele. In schimb este ok ca din asigurarile de sanatate platite de sub 5 mil. de contribuabili sa fie tratati 20 de milioane? Unde e cinstea acolo, unde e echitatea pentru cei impozitati, pentru cei care platesc ca altii sa primeasca etern gratis ceva? De ce unii sa plateasca mereu si altii sa primeasca mereu cand in constitutie scrie ca toti suntem egali?

  4. Bine punctat d-le Ciutacu!
    Bravo ministrului Nicolaescu si celor care il sustin!

    Cu acelasi respect ,
    IoanaP

  5. @Radu: nu poti semna ca nu-i ok fiindca e o contrbutie de solidaritate. ca asa e el, statul asta, social. nu e pe baza de cinste si echitate, ci pe baza de decizie politica. iar statul asta a decis politic ca tu trebuie sa contribui obligatoriu, ca si mine, la sistemul lui sanitar. solutiile-s simple. pleci la lupta impreuna cu unii care vor sa desfiinteze statul social sau pleci in alt stat. iar finantarea de la stat a spitalelor particulare nu-i deloc intre ghilimele

  6. Solidaritate cu forta nu se face, iar bagatul mainii in buzunar si luarea cu japca a unor bani care apoi sunt cheltuiti cine stie cum nu este solidaritate ci furt.

    E bine de stiut ca solidaritatea este o optiune constienta a unui individ si nicidecum o obligatie. Daca devine obligatoriu, vorbim de altceva.

    Gresiti, d-le Ciutacu. Profund.

  7. @Shockedder: incercati sa cititi un pic de legislatie. s-ar putea sa va fie folositoare. in DEX toti stim sa cautam

  8. Adică spitalul privat în care a născut pe foarte mulţi bani, o membră a familiei mele extinse, mai primeşte bani şi de la stat!? Habar n-aveam! Scuzaţi-mi ignoranţa, vă rog. Nu mai ştiu suma pe zi de spitalizare, dar era foarte mare. Mă rog, fata a avut banii, şi-a făcut treaba, spitalul a încasat şi a avut şi profit de pe urma ei. Unde-i deci logica finanţării de către stat? 🙄

  9. Eu is din Oradea, iar în Oradea în ultimii ani spitalele de stat au primit finanţări serioase şi au fost reabilitate, în mare parte datorită miniştrilor de sănatate unguri de pe aici(Ritli si Cseke), iar într-o mai mică parte datorită unui management local foarte bun. În acelaşi timp în Oradea s-au înmulţit spitalele private, prin care am păşit cu diverse treburi, noi şi frumoase.
    Problema, din punctul meu de vedere, e în felul următor, cetăţeanul merge la spitalul de stat să se plângă că-l doare capul, doctorul (care lucrează atât la privat cât şi la stat) îl îndeamnă la privat pentru desăvârşirea analizelor. În Oradea asta se întâmplă multor cetăţeni, cetăţeni ce sunt nevoiţi să scoată banul din buzunar pentru serviciul privat (că de obicei suma asigurată de stat e “insuficientă”) pe care un doctor de bună-credinţă îl oferă la stat.

    Mi se pare foarte bună ideea lui Nicolaescu, toată lumea să plăteasca asigurarea publică, şi toată lumea să beneficieze de serviciile publice, iară dacă cineva doreşte plasmă şi astfel de minunăţii să-şi plătească o asigurare privată, şi să se bucure de delicateţa serviciului privat, serviciu privat finanţat doar din privat, că aşa am putea avea şi poliţie privatizată, si jandarmerie privatizată şi multe altele.

    România ar trebuie să urmeze exemplul Angliei în chestiunea asta.

  10. E corect ca acei care isi permit asigurari private sa-si faca asigurari private, separat de cele de stat si sa se trateze la privat.

    Nu e corect insa sa obligi oamenii sa cotizeze la sistemul de stat fara sa le oferi servicii medicale de o calitate macar acceptabila si fara sa le oferi posibilitatea sa se retraga cu totul din acest sistem daca nu sunt multumiti de calitatea serivciilor.

    Deasemenea nu e corect ca, dupa ce platesti o carutza de bani luna de luna la asigurarile de stat sa nu beneficiezi de absolut nimic cand te loveste necazul si sa te trimita medicul sa-ti cumperi tot de la farmacie.

  11. Sa fiu mai clar.Ministrul Sanatatii vrea ca banii sa mearga in reteua de STAT ca aceasta sa fie mai performanta/mai curata.Altii ca D-nul Chiriac vor ca bani sa mearga in sistemul PRIVAT(udrea/cocos & COMPANY) motivand ca acolo este mai CURAT.Deci la privati (unde merg minoritarii bogatanii) sa fie si mai “curat” iar la stat(unde merge majoritatea oamenilor din aceasta tara) sa fie si mai”murdar”.Nu d-le Chiriac ,noi vrem ca banii sa mearga la stat, unde sa fie tot asa de curat ca la privati.Nu ne luati de prosti,ca nu marsam la propaganda in favoarea”vulturilor plesuvi”.Problema este indentica cu propaganda facuta (contra lui Arafat) de basescu privind SMURD-ul.

  12. Deci dupa ce contribui la sistem de 10 ori mai mult decat ceilalti cetateni, desi mai platesc in plus inca o asigurare privata, tot eu sunt capitalistul veros care nu intelege cum e cu statul social?
    Pai atunci hai si cu impozitul ala de 40% din nou, ca e stat social si decizie politica.
    Hai cu mariri de pensii, hai cu ajutoare sociale, hai cu case gratis pentru mii de revolutionari, hai cu sute de parlamentari in plus, hai cu taxe de autostrada, hai cu zeci de mii de revolutionari.
    Ca noua, privatilor, ne place sa muncim 12 ore pe zi pentru onoarea pe care ne-o face acest stat ca ne gazduieste. Si nici prin gand nu ne trece sa schimbam statul, ca doar de aia eram 24 de milioane in ’89 si mai suntem 19 milioane azi.

    Evident ca oamenii care isi permit asigurari private si le permit si fara cele cateva milioane amarate decontate de stat. Si ca spitalele astea private nu o sa dea faliment. O sa ramana in continuare o nisa mica de normalitate pentru cei foarte putini care si le permit. Iar marea masa a populatiei o sa bucure in continuare de servicii a la Sergiu Nicolaescu, fara sa inteleaga ca daca sistemul privat ar fi ajutat si lasat sa creasca, peste 10 ani poate s-ar putea bucura mult mai multi de el. Ca un sistem concurential privat pe termen lung inseamna scaderea costurilor si cresterea calitatii. Adica exact opusul sistemului administrat de statul nostru drag.

    In incheiere nu pot decat sa imi doresc sa ma folosesc cat mai putin de banii pe care ii dau pe asigurarile astea, iar alora care au impresia ca le aparttin, sa se bucure din plin de ei!

  13. @gheorghe: scrieti-i lu’ Chiriac la el pe site, nu la mine, ca nu-i perete de WC public pe care se sterge cine are chef

  14. Foarte util. Sa inteleg ca, conceptul legislativ il inlocuieste pe cel de definitie lingvistica ?

    Daca da, atunci stam mult mai prost.

  15. Pai daca privatizam si Sanatatea, de ce sa nu privatizam
    si Armata si Internele si statul, pe de-a-ntregul ?!
    Sa fie pe faţă. Primul “stat-corporatist-de-dreapta”.
    Esti un robotel in sistem, esti viabil economic – traiesti,
    nu – la gunoi cu tine ! Punem si-o banchiza linga Constanta,
    ca-i tot sezon, si-i ducem acolo pe ce-i “nefolositori” cu
    un indicator linga: “Iesirea din sistem; cite unul, va rugam !”
    Ok, lasind exagerarea la o parte, de aici a pornit revolta
    impotriva celor ce-au vrut sa-si faca mendrele in 2011-2012.
    Ceea ce face omul ala (pentru care nu am un respect deosebit)
    e un lucru normal. Nu merita medalie nici el, nici cabinetul,
    tre’ sa-si faca datoria. Iar portocaliii sa taca dracului.

  16. cum?! spitalele private erau subventionate de la stat?!!! n-am stiut pina acum… alta megaescrocherie, superb…

  17. @Shockedder: poate-n gramatica sanscrita, ca in a noastra nu se pune unde-ti vine tie sa respiri, da-i bine ca te straduiesti. dincolo de DEX, exista o sumedenie de carti bune de citit. prima-i gramatica de-a cincea
    @Dan: sunt, nu erau

  18. Sunt 2 solutii la problema asta, din care statul poate iesi chiar pe plus. Asa cum se propune este o mizerie 🙂
    1. CNAS se desfiinteaza. Daca tot trebuie platit de catre toata lumea contributia, si este si obligatorie, si nu o pot folosi in alta parte decat la stat, atunci nu mai este o asigurare, ci un impozit. Oricum actualmente banii virati intra direct in galeata bugetara, si apoi se distribuie la unitatile medicale, asa ca tot aparatul asta administrativ poate fi facut de o directie din ministerul sanatatii.
    Nemaifiind o contribuite, ci impozit pentru a ajuta statul sa asigure un pachet oarecare de servicii medicale, restul prestatiilor pot fi apanajul asigurarilor medicale private deductibile.
    2. CNAS accepta concurenta privatilor. Apare dreptul la opt-out – recte vreau la x asigurator, merg cu banii acolo, nu mai dau la stat. Chiar daca pretul e de 10 ori mai mare, e optiunea mea. Banii in plus pe care ii dau in sistemul privat oricum sunt impozitati si taxati, ca primesc factura. Daca ma ia ambulanta ca mi-am rupt piciorul, si ma duce la un spital de stat, nu opreste nimeni spitalul si serviciul de urgenta sa factureze serviciul prestat catre asiguratorul meu, nu?
    Problemele sistemului de stat nu se vor rezolva cu cei 7-8% pe care ii vor recupera din prestatiile platite catre privati, ci vor adanci problemele – cota de piata a spagii la doctor va creste, ceea ce inseamna ca pretul de 50 de lei la asistenta pentru schimbarea de perfuzie se duce pe la 80 – 90, aia cu bani tot vor intra in fata, ca dau spaga mai mare, si cozile se maresc.
    Plus, nu-i corect fata de spitalele private. De ce la spitale nu mai platesti prestatii medicale, dar la clinicile private da? 98% din medicii de familie se constituie in entitati private, ca furnizori de act medical. Pe astia de ce-i mai platim de la buget? Daca tot suntem la capitolu asta, si nemernicii de farmacisti privati trebuie loviti, ca si asa cer banii pe compensate toata ziua buna ziua, ce, odata la 2 ani nu le ajunge?
    Alta problema este de discriminare – ceea ce ma face sa cred ca nu o sa poata trece legea – adica daca ma duc in strainatate la Viena la spital privat, primesc decontare in valoare de maxim 1000 Euro, dar in Romania nu? Ce spitalul romanesc privat nu e tot European?

  19. tare mă tem că nu vor avea tăria necesară să meargă până la capăt cu asta şi vor ceda sub linşajul mediatic şi loby-ului celor puternic(i) interesaţi

  20. Mergand pe logica lui Nicolaescu, am putea spune ca firmele de stat si institutiile publice sa-si faca publicitate doar la TVR, sa nu alimenteze afaceri private din bani publici…

  21. E corect demersul lui Nicolaescu dar si mai corect ar fi daca sistemul de asigurari de sanatate de stat si-ar convinge clientii (cotizantii in sistem) prin calitatea serviciilor medicale si nu prin forta Legii. Macar la un minim de bun simtz, decent, care in prezent nu exista, desi se incaseaza o carutza de bani in sistemul public de sanatate.

  22. Cum singur spui ca sistemul sanitar e-n pragul falimentului economic, fizic, moral si profesional si nimeni nu raspunde pentru taxa stransa in atatia ani. Statul trebuie sa castige, sa fure de fapt numai el? Cota parte sustinuta de Stat (sau poate suna altfel “coplata”) era o suma de tot rahatul, dar eu merg cu copiii la o clinica privata, unde platesc diferenta, dar nu am curajul sa merg la o camera de garda, la Grigore Alexandrescu de exemplu, unde mai pot contacta si o sumedenie de alte boli de la zecile de puradei care se vanzolesc pe acolo, nu fac nici cea mai mica aluzie la etnia cuiva! Trebuie sa invatam, ia special sa fim lasati sa invatam si sa fim educati sa cerem socoteala pe banii nostrii, nu numai pentru banii de sanatate, ci si de banii din taxa auto, accize, rovigneta, TVA, impozite locale, pentru ca nici autostrazi nu avem, iar invatamantul este si el in acelasi prag cu sanatatea. Cred ca lupti pentru o cauza pierduta, in rest suna ca o propaganda pentru “cei multi tovarasi!”, iar vremea lor s-a dus…….. sau cine stie abia vine?!

  23. E o impresie falsa ca se strang bani multi in sistemul de sanatate. Se strang mai multi decat au fost si (sigur!) se fura, dar multi nu se strang. In primul rand sunt putini cotizanti si multi beneficiari. Cam 1 la 4 e proportia. Pe urma, in conditii de preturi comparabile (sau chiar mai mari uneori) la noi partea de preventie este infinit mai slaba decat in Occident. Sa ne gandim cat de prost ne hranim, cat de prost stam cu igiena, cat de mult fumam, cat de mult bem, cate accidente rutiere sau de munca se produc din cauza masinilor invechite si/sau stilului agresiv in care ne facem treaba, etc. (si “etc.” e foarte lung). In aceste conditii la noi e nevoie de foarte multa interventie reactiva, intotdeauna mai scumpa si mai putin eficienta decat cea proactiva. In plus, cum spuneam, pentru mult mai multi decat platesc. Sigur ca e frustrant pentru cineva care plateste mult la sistemul de sanatate sa nu beneficieze nici macar de a 10-a parte din ce a platit, inteleg aceasta frustrare, dar ideea ca sunt bani multi la bugetul sanatatii e falsa. Sunt putini. In realitate eliminarea fraudei ar rezolva doar o mica parte a problemelor. Ganditi-va ca ar trebui un buget dublu pentru a avea salarii decente pentru medici. Cei care platesc contributii mari la sanatate au si salarii de cateva ori mai mari decat ale unui medic … hai sa zic bun, de nivel mediu. Si are pretentia de la un om platit la nivel de tractorist sa-i salveze viata. In sfarsit, e un mare cerc vicios aici.

  24. @violet: Nu dna Violet, nu ati inteles cum functioneaza sistemul. Va spun ca utilizator de sistem privat cum functioneaza: Te duci la porcul de privat si te tratezi, la final el iti pune in fata nota de plata. Fie o achiti cash / card pe toata, fie aduci adeverinta de venit si platesti diferenta intre suma platita de CNAS (conform tabelului de plati, 1 picior in ghips = 500 roni etc) si suma totala. Spitalul privat isi deconteaza nimic, zero barat, chix, nada daca nu esti asigurat (adica platitor de contributii la sanatate, cu platile la zi adica nu restante) sau daca nu aduci adeverinta. Ruda Dvs a platit o suma mare fie pentru ca atat era diferenta, fie pentru ca a platit toata suma pentru ca nu si-a platit impozitele la sanatate. In afara de ce a platit ea, fara adeverinta ei de salariu semnata si stampilata, privatii nu au luat niciun leu in plus. Ca asa e sistemul, nu e nimic parandarat in el. Nu exista niciun fel de “finantare” pe langa asta, daca exista il rog respectuos pe @Victor sa mi-o spuna.
    @Victor: Frumos, in afara de un raspuns logic primesc un “asa-i in tenis” si un “daca nu iti convine, poti sa pleci” superior. Cand Baselu spunea ca medicii pot sa plece daca nu le convine, era de rau ca era Basescu, acum, cand eu primesc asta in nas, e bine, ca sunt porc cu salariul mare.
    tot @Victor: Faptul ca o lege stipuleaza ceva, repet, nu o face scriptura sau corecta. Pe vremea nazistilor, o anumita majoritate hotarase ca e legal ca evreilor sa li se ia tot si sa fie facuti sapun, ca sunt putini si sunt rai. Si era legal, repet. Era bine doar pentru ca era legal? E bine acum, pentru ca legiferam sa furam (dincolo de sofisme si interpretari lingvistice, un furt e un furt) de la altii care contribuie, sa dam etern unora care nu contribuie si nici prin gand nu le trece sa faca vreun efort, pentru ca oricum vad ca in schimbul votului primesc continuu? Daca statul nu e CINSTIT cu TOTI cetatenii, la ce mai e bun acel stat pentru cei cu care nu e cinstit? Cu ce e mai buna democratura noastra decat sclavagismul, de exemplu? Ca si acolo unii munceau, altii primeau.

  25. Tot sistemul ar trebui reglat, balansat, regindit pe termen lung:
    bugetul, participantii.
    Existenta unor spitale private (societati comerciale) in detrimentul
    celor de stat care se inchid e aiurea.
    Opinia mea: platesti la stat un pachet minimal si daca vrei, optional,
    ai parte de un pachet premium.

    Consatenii mei traiesc destul de mult, asta in conditiile in care
    80% dintre spitale-s private si doar 20% de stat.
    Statul lor prin ministerul de resort controleaza la centima, la fiecare
    2 ani atit costul interventiilor cit si pe cel al medicamentelor.

    http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0011/85466/E92927.pdf

  26. * Statul lor, prin ministerul de resort, controleaza la centima, pretul
    sanatatii, negociind un pret fix la fiecare doi ani (atit costul
    interventiilor cit si cel al medicamentelor).

  27. Va salut domnu Ciutacu. As dori, cu permisiunea dumneavoastra sa va contrazic. Poate voi parea subiectiv pentru ca ofer un exemplu personal, dar imi asum riscul.
    Acum 2 ani, sotia mea se pregatea sa nasca. Ne aflam in momentul in care trebuia sa decidem: maternitate privata sau de stat. Adica, sa ma duc la o maternitate de stat unde igiena e cum o stim, personalul se poarta cum se poarta si spaga se da cum se da: 400 RON anestezist, 500 RON medic, cate 10 RON cand vine asistenta, 200 RON la pediatru = total 1100 RON. Pe langa spaga, spitalul mai primeste bani de la asigurare: undeva la 2200 RON/nastere.
    Varianta 2: maternitate privata unde dau cu chitanta 6000 RON si atat. Erau maternitati private catre aveau contract cu CNSAS si plateai 6000 – 2200 = 4800 RON maternitati ce nu aveau contract cu CNSAS. Din nefericire pt noi, maternitatea ce am ales-o nu avea contract cu CNSAS. Nu ne-a fost usor sa platim 6000 RON dar am facut-o pt siguranta copilului si a sotiei si pentru a nu ma umili pe mine si personalul medical in timpul platii spagii. Si eu si sotia platim asigurari medicale de stat de peste 1000 ron pe luna, sunt banii nostrii munciti iar in momentul cand am nevoie consider ca este normal sa imi aleg prestatorul de servicii medicale si CNSAS sa imi acopere partial/total costul acestor servicii. Nu conteaza ca prestatorul de servicii e de stat sau privat, asigurarea nu e facuta pentru spitale, pentru sustinerea acestora ci pentru oameni. Daca e o suma fixa pt nasteri, aceasta trebuie sa poata fi folosita oriunde, maternitate privata sau de stat, la alegerea baneficiarului.
    Astfel se poate promova si o concurenta intre privat si stat ceea ce poate creste calitatea. De ce ma forteaza statul sa dau spaga, bani care nu vor fi ever impozitati. Prin plata la privat toti banii ce ii dau se pun pe factura si se platesc impozite, parte din ele se reintorc la cnsas….
    Poate sunt subiectiv stiu…dar eu asa vad lucrurile.

    Cu respect,
    Mitica

  28. Ai ales sa-i raspunzi lui Radu doar la ce ti-a convenit. O sa reiau partea peste care ai sarit: ” Fie la stat, fie la privat, conform legii CNAS deconteaza aceeasi suma pentru acelasi tratament. Adica sa zic picior rupt = 500 roni. ………..”
    NU spitalele sunt finantate, ci cazul/persoana. Chiar daca am votat cu astia, nu inseamna ca inghit manipulare cu jumatati de adevar tip PDL.
    Si spitalul de stat si privatul primesc pentru PERSOANA asigurata aceeasi suma per CAZ. Ca unu’ fura de rupe (aka management neperformant) si altul obtine profit, este altceva. Aparatele medicale sunt luate din bani publici in cazul spitalelor de stat si din fonduri proprii in cazul spitalelor private. NU sunt luate din banii de care se discuta, asa cum se incearca inducerea ideii.
    Daca sunt abuzuri si ilegalitati de genul “directionarii” pacientului spre privat, acestea trebuie pedepsite drastic. De la incapacitatea ta de control si pedepsire ca stat la schimbarea aberanta a unui sistem cu baze corecte, este o distanta maaaare.

  29. toate argumentele voastre m-au convins: sistemul de stat trebuie finantat, ala privat nu, ca se descurca singur. din nefericire, sunt atatia bani in joc, iar dregatorii sunt atat de coruptibili, incat initiativa lui Arafat (asumata politic de Nicolaescu) va ramane in stadiu de proiect

  30. Radu:

    Cum spuneam, nu sunt informată în acest domeniu. Nu cunosc detalii nici în privinţa rudei mele ( pe care nu am considerat necesar să o contactez, ea trăind acum şi după un alt fus orar ). Ceea ce am reţinut însă e că ea, proaspătă beneficiară a unei operaţii de cezariană, a stat în spital doar trei zile, în timp ce eu stătusem cu mulţi ani în urmă, ce-i drept, 7 zile! Simplul preţ al unei zile de spitalizare acolo a făcut-o să-şi dea seama că 3 zile îi sunt mai mult decât suficiente. 🙂
    P.S. Era la zi cu plăţile la stat, lucrând la o companie destul de mare şi fără probleme de genul ăla.

  31. @Victor: poate ma exprim eu buruienos azi.
    Spitalele de stat nu trebuie inlocuite cu cele private otova, ele pot
    bine-merci coexista; nici sa dai niste bani aiurea la stat, dar nici
    sa te calareasca privatii dupa propriul lor “mercurial”.
    Dar, dupa cum zici si tu, la citi bani sint, si la cam care e calitatea
    dregatorilor, o sa se aleaga praful de toate intentiile bune, intr-un
    fel sau altul.

  32. Io is satul de privati si ,,Capitalisti,, dintrastia pe bogatiile noastre a Romaniilor si cu banii de la buget.Asa orice Bou poate fi mare capitalist.Doar relatii la partid sa aiba si ceva bistari.De 23 de ani asta s-a facut.Bogati din bugetul nostru din resursele tuturor.Sanatate privata OK .Cumperi pamantul construiesti spitalul il dotezi si umblii sa-ti castigi clientii prin serviciile de calitate si pret.Nu asta nu le convine.Ei ziua la stat sug tata.Apoi dupa amiaza la clinica lor privata.Deci ai pacienti nu la stat iti iei banutul.Apoi pacientiilor le spui .,hai mataluta la cabinetul meu dupa amiaza.Asta e un furt.Sa nu mai zicem ca atunci cand e nevoie de o interventie mai complicata il ia pe pacient de la privat si hop la stat sa-l oereze.Nu nenica vrei privat mergi la privat vrei stat la stat ,jocul asta dublu arca suna a conflict de interese.Toate rivatizariile din Romania au adus servicii si mai proaste si scumpeturii de te jupuiesc aia cu benzina,energia electrica,gazul.Toti din 89 incoace au vrut sa fie barosani doar din buget nu cu imprumuturi de la banca sa faca ceva sau cu banii proprii.Hai statule da-mi marmura ca apoi pun eu borduri si marmura dar la stat ca asta are bistarii.In fond e vorba de mentalitate si constiinta .La fel de bine poate sa mearga lucruriile si la stat ca la privat .Omul face totul si modul de a fi.In USA serviciul postal de ,,stat,, al Guvernului si merge brici.In Norvegia la sfarsit de an din castiguriile din exploatarea resurselor pe dividende adevarate o parte merge la buget pt spitale,sosele,educatie etc etc.Iar o parte se imparte la numarul de familii logic ca pt tara aia au lutat stramosii lor si ei la o adica.La noi derbedeii nostrii s-au jucat cu bogatiile de parca ar fi a mamiciilor si taticiilor ,lor.Si date pe rahat de dividende.3si 12 la suta sub tariile din lumea treia.Inca odata respect pt ca zici un mare adevar.Si lui nenea ministru ca are curajul sa faca asta.Dar incurca multe interese si mi-e sa nu faca pasul indarat.

  33. @Victor: Sunt 100% de acord si asta am sustinut si eu: Spitalele private NU trebuie finantate, cele de stat da, dar din bugete locale; nimeni nu vrea finantare de la stat, doar posibilitatea unei plati corecte. Si la privati, si la cele statale, trebuie platit pe baza unei liste comune cu aceeasi bani – acelasi tip de interventie de catre CNAS, adica sa fie platit actul medical efectuat aspura unei persoane de o entitate medicala, privata sau publica. Daca in plus privatul te mai factureaza pentru “lux”, 4 mese pe zi in loc de laturi dimineata,pranz si seara, pentru rezerva proprie etc, asta e treaba lui si a ta, daca accepti. Statul ar trebui sa se bucure din suflet pentru asta, per ansamblu nu numai ca ar avea costuri mai mici (nu ar plati decat CNASul, nu si administratia locala careia ii e arondat spitalul, cum se intampla acum cu spitalele publice), ba chiar ar face profit din TVA + impozit pe diferenta, muncitori sanitari care isi fac treaba dar nu sunt pe grila lui de salarizare etc.
    Victor, sincer-sincer acum, care din privati crezi ca sunt cei mai interesati, ca avem doua categorii de privati:
    – Avem privatii detinatori de unitate medicala, cei care iti dau factura la zecimala si platesc taxe pe factura aia. Ei isi iau o parte din bani de la CNAS, ca orice institutie medicala, o parte de la client. Repet, totul e la lumina, posibilitatea de frauda bate spre zero. Cum spune don minixtru, ei conteaza cam 10% din cifra de afaceri a CNASului. Ei cauta sa isi eficientizeze costurile, nu pot cumpara prostii ca se supara oamenii pe ei si ii pierd de clienti, nu pot cumpara scump echipamente sau sa fie trasi in piept ca le scade marja de profit.
    – Eiiii, Victor, mai avem si privatii care vand echipamente supraapreciate, medicamente la preturi de 10x cat fac, care presteaza servicii inexistente sau enorm de supraapreciate, totul catre spitalele de stat, Victor. Ei isi doresc si cei 10% de acum, care la anul pot fi 20-30%, pe care nu ii controleaza; ei stiu bine ca un sistem administrat corect e moartea profitului lor. Lor le convine ca singurul administrator al unui buget si asa sarac sa fie statul, sa fie directorii de spitale coruptibili si corupti din sistemul de stat, lor le convine lipsa de concurenta pe care o aduce un monopol al statului.
    Cand Petromul era administrat de stat, era gaura neagra, acum e contribuabilul nr 1 la buget si perla coroanei, toate guvernele se mandresc cu el. Cand Otelul Galati, sau cum ii zice, era al statului, era falit; Acum e printre cei mai mari producatori de otel, pus nitel in freza de criza, e drept.

  34. Nu este vorba,in mod evident, de plata serviciilor de sanatate, care se face prin Casa. Este vorba de finantarea de la Ministerul Sanatatii. Undeva, nu sunt expert, se face o confuzie intre cele 2 planuri.

    E drept ca e un purcoi de bani publici la mijloc care_si cauta buzunarul.

  35. Si daca maine Guvernul va legifera prin HG ca anul asta CNAS are bani numai pentru cei care au votat USL inseamna ca asa e bine pentru ca asa spune legea?

  36. Normal ca sistemul de stat poate supravietui si o va face, dar va ramane si peste zeci ani accesibil tot aceleiasi parti infime din populatie ca si astazi. Cei cu bani vor beneficia in continuare de servicii exclusiviste la preturi mari iar restul se vor uita lung, se bucura de frimiturile pe care le primesc gratis, si ii vor uri pe aia cu bani.

    Pentru ca oamenii nu inteleg o realitate simpla, validata de zeci de ani de istorie: statul este un administrator prost, si tot ce administreaza statul va ajunge mai devreme sau mai tarziu in faliment.
    De aia la privat sunt salarii mari si la stat salarii mici, de aia la privat isi permit asigurari private si la stat nu, s.a.m.d.

    Dar acum e oricum prea tarziu. Masa critica de oameni care ar fi putut genera schimbarea a plecat de mult din tara si nu se mai intorc vreodata iar cei care au ramas sunt deja o minoritate de doar cateva milioane, prea putini ca sa mai poata misca ceva. In Romania nu mai exista decat o politica populista obtuza, care se adreseaza exclusiv celui mai putin productiv si progresiv segment de populatie. Nimic bun nu are cum sa iasa din asta pe termen lung.

  37. @wiseguy: daca si cu parca se plimbau in barca. exista o lege-n vigoare. nefacuta de uselisti. restu-i propaganda. si campanie de presa platita de operatorii privati de sanatate

  38. Intrebare: Legea asta se refera doar la spitale sau si la consultatiile de la cabinetele de specialitate private (care au contract cu casa)?

  39. oare SMURDUL de ce n-a avut atatia aparatori de la infintare pana acum? si uite ca arafat l-a facut sa mearga brici fara finantare de la stat. Privatii astia din sanatate nu pot sa fie pe picioarele lor?

  40. Hopa a aparut Dragnea gica contra.Lor fi tras interesele(atii)de maneca.Alo nenea ce face Nicolaescu.,ne lasa fara lovele.

  41. Poate ca o spargere a monopolului CASS asupra contributiilor solidare ar fi ocheie mai potrivita in treaba asta… zic…
    Am “cascaval”, dau la aia care-mi pun TV si frigider in camera, n-am “cascaval”, merg cu plebea…Ca trebuie sa contribui, e indiscutabil (nu e corect sa ma fac bine pe banii altora, cum nu era normal nici ala din pe-de-leu’ de zicea ca daca fumez si beau inseamna ca pot sa ma duc dracu’ linistit, ca nu trebuie statu’ sa ma faca bine, chit ca fumez si contribui proportional, poate – unii zic ca fumatu’ creste productivitatea), da’ parca un echivalent in ce dau ar trebui recompensat : daca muncesc 14 ore / zi (caz in care, inevitabil, uzura e mai mare decat la ala de stivuieste frunza la caini), sau daca sunt B. Gates, si dau parnosu’ la stat (sub forma de taxa, contributie, sau cum dreacu’ s-o numi), ma astept sa am feed-back corespunzator.
    Asa, pe sistemul asta unitar, sifonarea banilor in privat e tot handel cert… Avand optiuni in sistemul de asigurari, ma orientez catre ala pe care mi-l permit (nu ca aia mare a basssescului, cu finisajele… chiar pe bune : una e 5,5 % (eu) si 5,2 % (angajatorul) din minimu’ ala amarat de 700 (eventual 800, dupa cum se bate acu’ toba), si alta e 5,5 % la un PFA cu venit cu multe cifre…Sau din dividendu’ mogulului X, spre exemplu, daca nu e atat de inteligent sa ocoleasca respectiva contributie (prin off shore, prin angajare…). Pe ideea ca mogulu’ isi permite sa mearga in privat, ala da degeaba banii la comun (in sistemu’ solidar-tampit)

  42. Daca incepi sa permiti ca pacientii sa-si aleaga unde vor sa fie tratati te poti trezi cu surpriza ca acestia sa fuga in ‘privat’. Atunci cei mai multi bani le iau spitalele private, are sa apara copetitia cu cele de stat. Avand in vedere ca spitalul privat functioneaza ca oricare alta firma, adica pe profit, nu au sa poata fi folosit, cel putin teoretic, pentru a cumpara aparatura medicala si restul la preturile astonomice cu care le achizitioneaza un spital de stat. Asa ca cel mai usor mod de a sifona banii publici din sanatate este prin spitalele de stat unde sa numesti manageri ce ‘colaboreaza’. Eu nu am incredere in Nicolaescu, nici acuma si nici in viitor!

  43. Din punctul meu de vedere, daca se vrea cu adevarat reformarea sistemului, indepartarea spagii si cresterea calitatii sistemului sanitar, cnsas ar trebui spart in mai multe case de asigurare si privatizat. Ar trebuie sa existe mai multe case private de asigurari de sanatate, o asigurare obligatorie ce poate fi incheiata la oricare casa de asigurare iar aceasta asigurare obligatorie poate prevede sume fixe ce se platesc pt fiecare afectiune iar aceste sume sa poata fi folosite de catre beneficiar oriunde, privat, stat sau spital din ue.
    La randul lor, marea majoritate a spitalelor ar trebui privatizate, iar lastat ar trebui sa ramana doar cele ce au fost definite ca de interes national si poate cele arondate universitatilor de medicina de stat.

  44. Sunt curios daca o sa dai si comentariul asta: Probabil ca lui Dragnea ii convine f mult ca bugetul cnsas sa fie in totalitate trimis catre spitalele de stat pt ca astfel poate fi platit in continuare pentru serviciile supraevaluate pe care le presteaza pt spitalul judetean teleorman…

  45. Sunt atâţia oameni săraci în ţara asta, oameni care într-un sistem capitalist de tip american, ar fi lăsaţi să moară pe caldarâm.
    Scopul unui privat este să facă bani, dacă aş avea 1000 de asiguraţi la firma mea privată de asigurări medicale, scopul ar fi să ofer cât mai puţine servicii posibile, câte mă obligă legea, nu să-l ţin pe client în analize şi investigaţii.
    În anul 2009 în USA erau, conform wiki, peste 50 de milioane de oameni neasiguraţi, într-un capitalism canibalist. Cu ăia ce se întâmplă dacă păţesc ceva? Sau nu contăm decât noi cei cu salarii.

    @Radu, dacă te-ai fi născut într-o colonie de ţigani, într-o sărăcie lucie, mai erai marele capitalist?

  46. Victore uite cum vad eu situatia. Lucrez in acest sistem de peste 25 de ani si lucrurile sunt dezastruoase. De ce? Simplu-Managerul (este- doctor in functie- si iti spune sa vi la cabinetul particular unde este el. Il intereseaza foarte putin cum este in spitalul pe care il conducere (il intereseaza doar bani-retributia pe care o are si alte failitatii)personalul este asa cum este de ce? Scolile de asistente este pe bani- deci ai bani ai terminat scoala- nu conteaza cu ce medie si mai nou ( Facultate de Moase) si ele nu stiu nici macar sa faca o cerere- este o jale.Sunt foarte putine cadre medicale care isi fac meseria dar o fac fara a se gandi la spaga. Asta omoara pe cetateanul de rand- SPAGA. Privatul da este scump dar, fara SPAGA. Aduni ce dai la stat si vezi cum iesi. Eu zic sa decidem fiecare ce ne dorim STAT-PRIVAT. O zi buna

  47. Tipic romanesc,pai si aici trebuie sa iesim noi in evidenta,un mot infoiat,amestecatura asta a merelor cu perele un fel de marpara,cand spui privat e clar ca este prin neamestecul statului sub orice forma,despre ce vorbim aici?!Ai inceput o afacere te dai privat go planet,vant la pupa,dar nu astepta la bani pompati regulat,statul ce mai e statul,ordonatorul de plati privatului?!De rasu’plansu!E normal sa te dai sistem privat dar tu sa depinzi de paralele cotizate lunar si profitul al cui e?!Pai si pe gogu de la saormarie sa-l subventionam ca sa nu dam in discriminare,e tot privat!Am tot umblat prin spitale si farmacii,intr-unele sunt spoite doar gardurile,in altele nu dar nici ca le pasa si aceiasi lipsa de respect fata de bolnavi si la unii si la altii,unii te scarpina de bani altii nu-ti dau nimic si ramanem tot la mila Domnului!Sa stiu clar unde se duc banii,ce este apartenent statului si ce e al privatului,sa putem face cu adevarat diferenta,fara struto-camila asta in care banii nostri sunt miza!Cum spuneam a trebuit sa merg prin cateva spitale unde doar cativa isi faceau meseria pe bune,ceilalti fiind nepasatori si rutinati,oricat ar primi nu le-ar ajunge!Am cea mai proasta impresie despre sistemul sanitar romanesc,fie cum isi zic ei privat,fie de stat!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.