Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Fotbalul chelnerilor de bacşişuri mici

Fotbalul chelnerilor de bacşişuri mici

Am mai ratat o calificare. Şi ne lamentăm. Uitând că n-avem nici un merit că am ajuns până la baraj. Că, după ce ne-a snopit în bătaie, ne-a tras de păr Olanda.

Fotbalul românesc va renaşte, dincolo de constrângerile financiare fireşti la care-i supus, dacă şi când se vor reinventa centrele de copii şi juniori în care antrenori să fie foşti fotbalişti decenţi. Care să-i inveţe pe puşti cum se dă o pasă, cum se pune un stop, cum se sare la cap, cum se centrează. Şi care să nu-i promoveze pe şpagă. Nu poţi face performanţă internaţională cu nişte trişti, lipsiţi de pasiune şi talent, care nu ştiu să lovească o minge corect şi al căror vis e să prindă, pe bani, banca de rezerve a vreunui club de fotbal mediocru din fosta Uniune Sovietică sau din Orient. Ca să aibă ce toca pe cururile starletelor de televiziune şi ale prostituatelor din cluburile de noapte şi să se poată victimiza patetic că au ceva cu ei antrenorii….

După ce s-a făcut de râs la (Mondiale) Europene, Germania întâi a ras tot sistemul, iar apoi a finanţat gros construcţia unor centre regionale de juniori. Unde a trimis antrenori federali de top. A dat drumul naturalizărilor şi asimilării minorităţilor etnice profund ne-ariene. Spuma a fost promovată, echilibrat geografic, în primele două ligi profesioniste. Unde a şi fost jucată. Aşa au apărut Gotze, Ozil, Gundogan, Reus, Khedira, Boateng, Muller, Hummels, Draxler şi toţi cei la care ne uităm noi admirativ.

P.S. Rezervă de portar a echipei de tineret a Germaniei în recentul meci cu România a fost Marc Andre Ter Steggen. Pe care-l vrea Barcelona în locul lui Victor Valdes. N-a avut loc de Bern Leno. Ambii provin din aceeaşi filieră a academiilor de juniori.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

34 thoughts on “Fotbalul chelnerilor de bacşişuri mici

  1. mie mi se pare nefiresc faptul ca lumea considera ratarea calificarii un esec atunci cand, in fond, este, evident, o confirmare. o confirmare a faptului ca nu exista talent, profesionalism, dedicare, spirit de invingator si dorinta de a ridica stacheta si de a fi mai bun.

    toata lumea e agitata ca, vezi doamne, romania, aceasta echipa perfecta din toate punctele de vedere, a pierdut niste meciuri si niste calificari. de parca firesc si normal ar fi fost invers. un esec si un lucru neasteptat ar fi fost ca spania, de exemplu, intr-un meci cu uganda, sa piarda.

    inteleg de ce romanii se agata cu dintii de un sport care nu ofera absolut nicio performanta, nici la nivel de nationala nici la nivel de club. din acelasi motiv pentru care romanii nu apreciaza si nu manifesta interes fata de alte sporturi, cum ar fi handbalul, unde s-au obtinut niste rezultate incomensurabile cu cele obtinute in fotbal, in competii omoloage. este acelasi motiv pentru care la stirile din sport vedem ce masina si-a luat trica, pe cine a mai cardit dica si cu cine s-a mai batut jenica. de prosti.

  2. Nu inteleg cand sa facut Germania “de ras” .

    In 2002 cand au iesit pe locul 2 infruntant una dintre cele mai bune lineup-uri ale unei echipe de fotbal din toate timpurile (Brazilia) In 2006 cand au iesit pe locul 3 la campionatul organizat de ei …?

    In fine ,comparatia chiar nu isi are rostul dpmdv.Sigur ca ne place extrem de mult sa ne comparam cu ei,dar in realitate diferenta este ca de la cer la pamant.

  3. @ESTL & V. Ciutacu
    Si asta ar fi la ce campionat mondial? Ca din 90 incoace au tot trecut de grupe, cea mai slaba performanta fiind in 94 si 98 cand s-au oprit in sferturi.
    Pana in 90 erau doua Germanii deci de ce vorbim?
    Idem pt. CE, tot din anii 90 incepand, mai precis din 92, Germania s-a calificat mereu din grupe…
    De acord insa cu afirmatia D-lui Ciutacu referitoare la politica de investitii a Germaniei in centrele de copii si juniori.
    Pana si in satucul meu de 250 de locuitori din Renania-Palatinat exista un teren de fotbal de nivelul Diviziei B din Romania destinat exclusiv pustilor din comuna (care cuprinde pe langa satul unde traiesc eu alte 5 satuce cam de aceeasi marime).
    De trei ori pe saptamana, fie ploaie fie soare, pustii sunt pe teren la antrenament. Si asta intr-un land fara mare traditie fotbalistica in Bundesliga si intr-o zona rurala .

  4. @Radu C: atunci la Europene, nu mai stiu nici eu exact, ca m-am ramolit. da’ ideea-i ca dupa o contraperformanta zdrobitoare au dat militaria jos din pod si au restructurat din temelii sistemul

  5. @Victor Ciutacu
    sunteti prost informat…cand nu a trecut de grupe Germania? eu nu-mi amintesc si stiti de ce? pentru ca nu s-a intamplat asta. cel mult puteti confunda cu Euro 2000 si 2004…
    Eventual s-a facut de ras ca a pierdut in 2004 si 2008 in sferturi cu Bulgariam, respectiv Croatia..dar atat

  6. Euro 2000, cand a iesit pe ultimul loc in grupa, am rectificat. poate comentam si fondul, nu forma

  7. Lasand la o parte ca e fotbalul la pamant, faptul ca lui Belodedici i-au luat interviu Ursu si Badea (ambii habarnisti) a fost suprem si in ton cu “performata” tricolorilor…

  8. ca un exemplu ar mai putea veni si nationala Frantei,care nu s-a calificat la mondiale in Italia’90 si nici la mondialul SUA’94(acolo noi am fost intr-o forma epica-“aaaaaaah Prunea nici acum nu te iert ca a sarit suedezul cu capul mai sus decat tine cu mainile..”).La europene in Danemarca’92 si in Spania’96 nu mai stiu ce figura au facut francezii dar stiu ca aveau fotbalisti tari de tot(Cantona,Djorkaeff,Desailly,Jean-Pierre Papin,Didier Deschamps,Laurent Blanc)pe vremea aia si cu nationala mergeau praf.Si ce revenire au avut francezii la mondialele din ’98 si europenele din 2000!?!

  9. Victore,

    Cum reusesc ziaristii sa vorbeasca/scrie despre o diversitatea atat de mare de subiecte?

    De fiecare data cand i-am auzit vorbind despre subiecte legate de jobul meu am schimbat canalul. Ignoranta si, de multe ori, minciuna sunt inimaginabile. Iar “research”-ul facut pentru subiectele in discutie este superficial si tras de par ca sa serveasca interesele trusturilor de presa si a “sponsorilor” lor politici.

  10. Trebuia sa cheme pe unii care mai au habar de fotbal, nu stiu daca ai vazut interviul dar a fost jenant si cred ca nici nu s-au prins ca a facut misto Belodedici de ei, ca la asa intrebari numai cu mistouri poti sa raspunzi

  11. pai noi traim in Romania. Asteptam ca performanta sa apara asa… ca Dushul Sfant. Noi sa stam pe cur si sa se intample performanta… Cand spun noi ma refer la toata tara. Nu mai promovam in niciun fel activitatea sportiva, nici macar nu mai este nimeni sa caute talente… sau macar semitalente care sa fie muncitoare.
    Pana la sisteme de joc si strategii noi trebuie sa invatam pasa, preluarea si stopul…
    In mai putine cuvinte AI 100% DREPTATE

  12. @caporalu:
    Badea si Ursu au venit sa intrebe / vorbeasca, adica sa-si spuna parerea, despre meci. Nu erau acolo sa raspandeasca intelepciune. Doar sa-si spuna parerea despre un spectacol. Asta, ce sa vezi, poate sa faca oricine, oricand.

  13. Victore putina destindere.Dupa cele spuse de tine Germania in urma unei contraperformante a umplut tara de scoli de fotbal(ai dreptate asa a fost)si mai mut a facut o strategie pe termen lung pe care o urmareste cu sfintenie.
    Acum reversul. Daca faceam si noi asa dupa sutele de contraperformante avute iti dai seama ca eram acum campioni mondiali ?
    Orice dar sa fi antrenor de nationala ,numit ca antrenor nu este,si sa spui ca Romania a facut un meci bun noi neavind un singur sut pe poarta un meci intreg este(vorba ta) de noaptea mintii.

  14. Corect. In plus ar trebui sa iasa din fenomen macar o parte dintre cocalarii care conduc diverse cluburi/institutii de fotbal. In fenomen trebuie sa apara conducatori care sa inteleaga ca investitia in performanta este mai importanta/profitabila decat combinatiile pe care le fac ei cu jucatori adusi de te miri unde (in schimbul a diverse comisioane).

  15. @bigradu: nu stiu altii cum sunt, da’ ziaristul Ciutacu a debutat scriind sport. dupa cativa ani, a ajuns la politic, ulterior la economic. asta inseamna, dincolo de talent, citit mult si informat asijderea
    @caporalu: inteleg ca n-au fost aplicati pe tactica? 🙂
    @bogdan: Franta tot pe juniori s-a ridicat in epoca post Papin-Cantona-Ginola

  16. Iar pe Belodedici il tradau intelepciunea profunda si umorul involuntar… de parca mai conta cine-i tinea microfonu-n fatza…

  17. @Victor Ciutacu :)) care tactica ? :)) Cu radu nu intru in polemica ca e pe treaba lui cu revolutia si alte alea… cu tine intru ca stiu ca ai inceput cu sport si te pricepi la fotbal. Sincer, cred ca ai fi pus niste intrebari pertinente si la obiect daca erai in locul lor. Nu inteleg cum au fost ei lasati acolo si cu ce scop, mai ales ca trustul are ditamai canalul de sport…

  18. văd că le știi bine, fratele meu! au nemții o generație de ar fi și păcat să nu prindă podiumul la mondiale și tilul la europenele din 2016! gundogan, reus, draxler mi se par trei briliante, aș fi vrut să scriu la fel și de gotze, dar a fugit la bayern

  19. și apropo de meciul de aseară, se trezește să-l comenteze și un domn a cărui carieră de antrenor e legată de mai multe boroboațe, care de care mai colorate. cu voia ta, Victor…

  20. Nu era vorba de tine. Stiam de mica ta escapade in sport; oricum tu pari sa ai mai multe intrebari decat raspunsuri.
    Dar sunt altii, in special pe la televizinile de stiri (dar nu numai), ziaristi si invitati (gen Ciuvica, Chireac, etc.) care le stiu pe toate, au mai multe raspunsuri decat intrebari si sunt plini de certitudini.
    Un exemplu ridicol este Radu Tudor, care la emisiunea Danei Grecu pare sa fie in postura de judecator; emite opinii setentioase despre orice si oricand, de cele mai multe ori neavand nici o legatura cu realitatea. Cred ca nici daca i le-ar scrie Voiculescu nu ar iesi mai prost.
    Din pacate, Gadea este chiar mai rau.

  21. Perfect de acord cu ceea ce ai scris în articol, cu o singură nedumerire. Spui la un moment dat ‘…iar apoi a finanţat gros construcţia unor centre regionale de juniori’. Cam ce ar putea să însemne la noi ‘finanţare’, câtă vreme noi nu putem nici măcar să premiem într-un mod decent marii campioni olimpici şi mondiali, care vin cu medalii acasă?! 🙁
    ‘Generatia de aur’, care după mondialul din ’94 suise România până pe locul 5 în lume, era formată din jucători crescuţi în anii comunismului. Când existau centre de copii şi juniori, sportul ocupând un loc important în preocupările aparatului de stat, care dorea să ţină România în fruntea mondială (mai ales la atletism şi gimnastică).
    Azi nu mai preocupă pe nimeni aşa ceva… În afară investiţiilor private, n-avem nimic concret. A făcut Hagi o Academie şi Popescu încă o chestie… Deci tot cu investiţii private.
    Ceea ce mă face să spun că actualii jucători ai echipei naţionale, sunt oglinda perfectă a investiţiilor pe care le-a făcut în fotbal România ultimilor 24 de ani. 🙁

  22. @Cătălin: FRF e o entitate privata, nesubordonata guvernului. are sponsori si venituri proprii

  23. Şi atunci de ce n-au finanţat fotbalul în ultimii 24 de ani? (întrebare retorică)….
    Am scăpat după 17 ani de Dragomir, ultima speranţă fiind că-l vedem şi pe Popescu înlocuindu-l pe Sandu… Dacă între timp mai pleacă şi orgoliosul de Piţurcă (selecţionerul care nu poate fi şi antrenor), mai tre’ să facem rost de 11 jucători, o minge şi avem echipă… 😀

  24. Nu o sa se intample ca in Germania prea curand.Si nu doar la fotbal.Multe alte sporturi ar avea nevoie de putin sprijin.Si ma gandesc la canotaj care nici acum nu are o pista olimpica,la natatie,atletism.Cu nu foarte multi bani s-ar putea face atatea pentru sport.Dar milioane de euro se duc pe toate prostiile.As fi de acord sa dau in plus o taxa la benzina daca acei bani s-ar duce in investitii pentru sport.despre meci ce sa spun…jucatorii sunt destul de talentati si puteau trece de Greci daca aveam un alt antrenor.jucam cu viteza anilor ’80.Si generatia de aur parca juca mai in viteza.

  25. Si daca FRF este “o entitate privata, nesubordonata guvernului. are sponsori si venituri proprii” si natzionala este proprietatea FRF ce treaba avem noi natziunea si mai apoi ce treba are statul care chipurile ne reprezinata pe noi cu acesta “entitate privata” ?

    Se califica la orice meritul lor, bacsisul lor
    Nu se califica asta e, ramana cum am stabilit, paguba lor.

    Cat despre sa “investeasca” statul in “construcţia unor centre regionale de juniori. Unde sa trimita” = sa plateasca el statul “antrenori de top”.

    Hmmmm …. Si asta pentru ca FRF = “o entitate privata, nesubordonata guvernului. are sponsori si venituri proprii” + cluburile de fotbal sa faca mai apoi bani valorificand comercial acesta investitzie asa dupa cum au valorificat pana acum investitzia ceausista in fotbal.

    Hmmmm.

    Adica sa natzionalizam chetuielile pentru a putea privatiza mai apoi castigurile. Nu asa ?

    Hmmmm.

    Oare de ce imi mirose acest “bussiness plan” a furt si a excrocherie ?

    Altfel pe fond da asta e solutzia tehnica si nu doar in fotbal ci chiar si in gimnastica feminina.

    Da cine sa o faca si mai ales pe banii cui ?
    – Pe ai mei in nici-un caz ca eu nu m-am mai uita la fotbal de vre-o zece ani
    – Pe ai lui Crin de-o viatza bugetar nu se poate ca asta ar insemna ca acesta sa izti creasca tzie txele si aasta de cam basica la urzica nu asa ?

    Tot ce ramane mai Ciutacule sunt banii TAI bani care … fac pariu ca tzie itzi stau mult mai bine in buzunar decat in “investitzia in centre de copii si juniori” unde promovarea sa fie pe merit si nu pe spaga nu asa ?

    Si atunci daca vedem ca nu-s bani de ce ne miram ca “de catzi bai atata peste” ?

  26. Fotbalul romanesc este la un nivel extrem de scazut, tocmai pentru ca cei care joaca acum nu au nicio tragere de inima, nu au pentru ce lupta, au bani, au faima… nu le mai trebuie nimic. Nu au mentalitate de invingatori! Nu au nimic!

  27. @laur22: iti construiesti singur teorii ca sa-ti dai singur dreptate. n-am scris nicaieri ca trebuie investite fonduri publice. d-aia am si subliniat ca FRF e o entitate privata. asa-s toate din lume, fiindca UEFA si FIFA nu te afiliaza cu structuri de stat.

  28. Problema e cine va administra acesti bani,publici sau privati?Mitica,Sandu,Piti-condamnat definitiv in speta sportiva-,C.Gheorghe la arbitri-condamnat si el-Gica Popescu,etc?Toti sunt mai mult sau mai putin penali.
    Dar,daca Zgonea conduce Camera Deputatilor se poate orice.

  29. @laur22 Eu as da banii mei si chiar si pe ai tai pe centre de copii si juniori (chiar nu conteaza pentru ce sport). Chiar daca tu nu te uiti de 10 ani la fotbal, cred ca daca nu ai deja, vei avea la un moment dat copii, pe care ii vei dori sanatosi, poate campioni la badminton si nu facebook . Nu spun ca centrele de pregatire sunt pentru sport de masa, dar sportul de masa nu are nicio sansa daca la nivel de performanta nu apar exemple de urmat. Deci da, banii publici trebuie sa se duca (cu cap) si in sport la fel de bine ca si in educatie, sanatate, cercetare, etc.

  30. Voi realizati ca exista 99,99% sanse ca Piturca si Basexu sa fie cei mai injurati romani zilele astea?

  31. Va renaste, va renaste, doar ca n-are cine sa-l moseasca momentan. Esti cam prea optimist, avand in vedere contextul de azi. Ar trebui organizata o vanatoare (inter)nationala pentru a gasi un antrenor pe care sa nu-l frece grija propriei imagini in primul rand, ci rezultatele echipei nationale. Si care sa nu aiba orgolii de sef de gasca de pe dupa bloc.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.