Mă leagă de politicianul Eugen Nicolăescu o istorie bilateral-isterică, de pe vremea când Sorin Oprescu era omul rău care frâna reforma-n sănătate, iar contabilul liberal era întruchiparea ei în ochii înaltelor conştiinţe care azi îl desfiinţează. N-am motive de amabilitate subită la adresa lui, dar, de această dată, chiar cred că are dreptate.
În primul rând, pentru că mi se pare imoral ca statul să colecteze bani pe care să-i împrăştie privaţilor. Da, ştiu, e contribuţie, nu-i taxă, dar e la fel de obligatorie ca orice taxă. Şi toată lumea are dreptul constituţional la asistenţă medicală. Şi ăla din Bucureşti, care se-mpiedică-n bordură şi cade-n recepţia spitalului privat, şi ăla din Codlea, căruia i-au închis spitalul de stat, n-are nici acces fizic imediat la servicii private de sănătate, nici posibilităţi financiare să pună diferenţa de bani între suma decontată de stat să-i scoată apendicele şi factura finală a particularului care-l taie.
În al doilea rând, pentru că mi se pare imoral ca, mai ales pe vreme de cruntă criză economică, în timp ce închizi spitale de stat pe motiv de subfinanţare a sistemului, să finanţezi spitale private. Menirea afacerii private e să producă dividende acţionarilor privaţi, după ce, în prealabil, aceştia bagă banii lor privaţi în mustărie. Iar spitalele private sunt, la fel ca orice orezărie, afaceri. Doar că se ocupă cu sănătatea, nu cu alimentaţia publică sau distribuţia de energie. Oamenii care-şi permit au două variante: ori plătesc la centimă consultaţia/intervenţia/internarea şi tratamentele aferente, ori cotizează lunar sistemul asigurărilor private şi beneficiază de asistenţă în limita poliţei pe care şi-au ales-o (articolul integral, aici)
UPDATE: Toate documentele mele financiare, inclusiv extrasele de cont şi viramentele către toate bugetele şi fondurile posibile gestionate de stat, sunt pe masa ANAF şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Îi aştept pe capitaliştii care propăvăduiesc perpetuarea speciei puternice şi dispariţia celor slabe să procedeze la un exerciţiu similar de transparenţă
Victore,
Data viitoare cand te vezi cu Ponta ar trebui sa-i sugerezi ca orice fel de publicitate facuta de stat sa fie directionata doar catre institutiile media detinute de stat.
Firmele private de media, care au actionari privati, isi fac propriile planuri de afaceri si produc dividende pentru actionarii lor nu ar trebui sa aiba voie la si nevoie de bani publici, ci doar de bani privati.
Lasand la o parte mica ironie, una din problemele propunerii lui Nicolaescu este ca restrange concurenta si scoate din joc niste jucatori pe criterii discriminatorii (actionari privati). Cred ca Radu si altii de mai sus au explicat clar ca platile facute de catre stat catre spitalele private sunt in contul unor servicii pe care acestea le fac unor pacienti care-si platesc asigurarile medicale. Aceste plati au acelasi cuantum cu cele pe care le face aceeasi institutie catre orice alt spital (privat sau de stat).
Eu ma gandeam ca dl. Nicolaescu, un membru marcant al liberalilor, va veni cu propunerea “nu platesti, nu primesti”.
Victore,
Am uitat inca ceva: Nicolaescu a spus ca se gandeste sa interzica medicilor angajati la stat sa mai presteze la privati.
Mi se pare o idee care merita mai multa atentie. In fond, tu prestezi doar pe ogorul mogulului tau, fara sa-ti mai rotunjesti veniturile pe la Sarbu sau Vantu.
@Victor Ciutacu: putin imi pasa de cine si ce campanie plateste. Mie nu mi se pare normal ca asiguratorul sa imi dicteze pe banii mei unde trebuie sa nasca nevasta-mea.
Nu stiu cine are dreptate , dar cunoac un caz cam aiurea : o gravida se interneaza la o maternitate privata , plateste cam 3500 lei , naste prin cezariana , sta 3-4 zile si este externata , daar mi-a spua ca daca copilul si mama aveau probleme de sanatate erau ,, impachetati” si dusi la …. un spital de stat ! As putea zice ca spitatul privat e ,, avantajat” ca mama si/ sau noul- nascut sa aiba probleme de sanatate ? E bine , domnule ministru ? !
@bigradu: dreptul la publicitate nu e unul fundamental, cel la sanatate da. aia cu doctorii de la stat care sa nu mai aiba voie sa lucreze-n privat e o neghiobie
@mitica: urmatorul comentariu insidios de genul “sunt curios daca ai sa publici nu stiu ce…” te asigur ca va fi ultimul
Foarte buna initiativa!
Am fost internata intr-o clinica privata. La externare, am constatat ca, pe langa problema mea de sanatate, apareau pe fisa o gramada de alte boli (eram pe moarte si nu stiam)si mi se recomandasera un geamantan de medicamente. Bineinteles ca toate aceste lucruri erau trecute acolo pentru a li se deconta o suma cat mai mare de catre Casa de Asigurari de Sanatate.
Victore,
Chestia cu publicitatea era doar o ironie (asa cum am si spus-o), dar ironica este si “nationalizarea” serviciilor de sanatate de catre un liberal, care ar trebui sa fie adeptul pietei libere si a concurentei corecte.
Referitor la a doua parte a raspunsului tau, inteleg ca este o neghoibie sa limitezi dreptul unui angajat de a face concurenta angajatorului lucrand la un concurent al angajatorului. Banuiesc ca mogulul tau nu este neghiob si in contractele pe care le-a semnat Intact cu tine nu ti s-a cerut exclusivitate. “Cool Mogul”
Daca imi permit sa platesc pansamentul la un privat dupa ce m-am lovit de bordura in Bucuresti asta inseamna ca sunt obligat sa platesc pansamentul si celui de la Pascani care s-a lovit de bordura, la stat, dar ca nu mi-l pot pune in Bucuresti, la privat, dupa ce cotizez? si asta e ceva corect? Asta nu cumva inseamna ca daca eu imi permit eu Mercedes trebuie sa il repar la Tiriac pe banii mei sau la un nou infiintat service al statului in contul asigurarii pe care o platesc? In plus, cel care are Dacie o poate repara gratuit la un service de stat, chiar daca nu are asigurare, pentru ca… asa-i in tenis, nu?
Domnule Ciutacu, initiativa lui Raed Arafat poate fi una salutara, cu o conditie: sa ai sistem de sanatate!!! Noi NU avem asa ceva! Si nu este nici o exagerare aici. In lipsa unui pachet minim de servicii medicale gratuite, despre ce vorbim? La Brasov de exemplu, singurul spital care face coronarografii, tromboliza, angioplastii, etc., pentru pacientii cardiaci, este un spital privat. Daca nu-i mai platesti serviciile, pacientii trebuie trimisi fie la Mures fie la Cluj, unde spitalele sunt si asa supraaglomerate… Concluzia ar fi ca daca esti din Brasov si nu ai bani, nu ai dreptul la o angioplastie in timp util iar daca esti din Mures, ai dreptul!
Pachetul minim gratuit de servicii ne-ar arata clar care sunt serviciile gratuite de care putem beneficia iar acolo unde nu exista spitale de stat care sa le acopere, acoperirea lor s-ar putea face de catre mediul privat, decontat de casa de asigurari/serviciu.
Unde exista posibilitatea acoperirii serviciilor de catre spitalele de stat, nu vad de ce s-ar mai plati acelasi tip de servicii si privatului. Ar fi concurenta neloiala: spitalul de stat ar trai doar din banii casei de asigurari in timp ce spitalul privat ar trai si din bani platiti de la pacient si din banii casei de asigurari.
Dincolo de aceste consideratii, ma intorc la afirmatia de inceput: nu avem un sistem sanitar! Protocoale de lucru – nu, sistem academic de formare profesionala si promovare – nu, sistem de control al eficientei – nu.
Ganditi-va ca un spital in care se inghesuie pacientii (ca medicii sunt buni si oamenii se simt ingrijiti si nu doar “tratati”, ca tabla…) este mult mai putin profitabil decat un spital pe unde nu trece nici Mos Craciun, pentru ca prea mult consuma si indicii lui peste prajit ii sunt defavorabili. O alta anomalie ar fi “profitabilitatea” sectiilor de chirurgie si “neprofitabilitatea” celor de pediatrie, cat despre managementul defectuos, se pare ca el este cel mai profitabil!!!
Cresterea finantarii spitalelor de stat in lipsa unor reglementari de baza(enuntate mai sus) ar avea ca singur beneficiar pe cei care capuseaza sistemul de stat, si atat.
Cat despre bunele intentii, ele ar putea fi mai putin bune decat par…
cand statul o fi in stare sa-si plateasca doctorii la un nivel cel putin acceptabil si sa si-i poata pastra in sistem, e liber sa le puna si clauze de exclusivitate-n contracte. mogulul meu poate. iar Nicoleascu si Raed nu nationalizeaza nimic. aduc inapoi banii din sistemul caruia i-au fost destinati (pentru nasterile nevestelor platitorilor de contributii, pentru copiii si parintii lor care nu platesc contributii si, in general, pentru asigurarea minimului de servicii medicale destinate populatiei unui stat social prin Constitutie) si de unde au fost deturnati. daca-s in stare, da’ am dubii…
O singura intrebare:cine este vinovat ca locurile de munca si deci contributiile (la sanat.si pensii)au tot scazut din ’89?De ce nimeni nu plateste pt.marele jaf numit Privatizari strategice” prin care s-a distrus economia si s-au cedat resursele?Cei ce au lucrat la asta dupa scenariul scris in exterior si-au tras averi colosale din afacere ,se schimba intre ei la guvernare si vor desavarsi operatiunea cu ce a mai ramas(aur,cupru,cai ferate,gazele din M.Neagra,etc.) Deci,nici vorba de “Dreptate pana la capat”!In aceste conditii pana unde se poate extinde solidaritatea? Daca se va ajunge (ceea ce este f.posibil)la 1 mil.de locuri de munca(si acelea prost platite),se va imparti suma colectata la 20 mil. si va reveni fiecaruia cate un plasture?Cei ce si-au luat partea din avutia nationala nu pot fi facuti solidari cu cei pe care i-au jefuit?De ce hotii raman cu prada si victimele sunt obligate sa-si imparta saracia?Cum sunt “finantate” spitalele private cand sumele decontate urmeaza pacientul in acelasi cuantum ca si la cele de stat? Este prima oara de f. mult timp cand ,cu regret,nu pot fi de aceesi parere cu tine!
Victore, Radu are dreptate. Acest sistem functioneaza si in Europa. Exemplu personal: sotia mea a avut nevoie urgent de un RMN. Programare la stat – 4 luni, la privat – 2 zile, diferenta cost – 2 euro. Statul a platit aceeasi suma conform asigurarii de sanatate. Nu sistemul e de vina (dupa parerea mea e chiar extrem de util), ci manariile tipic romanesti.
Corect Victore.Pentru cei care sustin ca sistemul privat sa fie finantat si de la stat.Pai ce fel de privat mai esti? Ne facem ca uitam nu? Te prezinti la spitalul de stat,te vede un domn doctor-,profesor sau nu, si-ti spune.Da veniti va rog la “mine” la cabinet(al lui privat)fiindca asa este mai bine.In loc sa te opereze la spitalul de stat te duce la cel privat al lui si dai tata plata!
Toti,dar absolut toti doctorii din marile orase si din cele mici au “cabinete private” si se fac ca muncesc la stat.I-au bani din “TOATE” partile.Nu-i mai plingeti !
Vrei sa fi privat tata? Fati spitalul tau si ditamai profesorul ce esti lucreaza numai acolo,atrageti clienti si stai pe picioarele tale.
E doar o lupta intre care privati sa isi imparta banii nostri (cei care au primit la cheie afacerea sistemului privat pe banii nostri sau cei care ii controleaza pe cei ce administreaza direct contributiile noastre de sanatate).
Daca n-am sti in ce tara traim, am putea zice ca e ok ca statul sa nu mai finanteze niste prestatori privati de serviciu public, ci sa isi imbunatateasca serviciul public (si asa deficitar acut), dar experientele anterioare ne invata ca, chiar daca Nicolaescu si Arafat vor avea cohones sa isi duca initiativa pana la capat impotriva adevaratilor perdanti (foarte potenti si politic si financiar), banii nu se vor regasi in imbunatatirea prestatiilor sistemului public, ci vor fi praduiti prin diferite contracte interesate de alte gasti la fel de lacome.
Asa ca, indiferent de cine va castiga, sunt sigur nu vom fi noi aceia (decat pentru cauze punctuale de conjunctura favorabila).
Pentru intrebari, zic eu structurale, care pot genera o dezbatere reala (dar nedorita de nimeni) privind soarta sitemului public de sanatate, vezi analiza-manifest a Dr-ului Chirculescu din primavara trecuta.
Ce-mi plac mie astia care – daca au si ei o casa (din boltari) cu etaj, conduc un Megane, isi fac vacanta in Grecia si se sterg la cur cu hartie parfumata – se cred marii invingatori ai capitalismului din Romania… Habar n-au, se pare, cat de usor pot ajunge la coada oficiului de somaj… Am cunoscut cateva cazuri, in ultimii ani, si am avut ocazia sa observ (nu fara satisfactie, recunosc) ce metamorfoza spectaculoasa suferisera oamenii aia, in doar cateva luni: aveau cu totul alt discurs, alta filozofie de viata… Pentru ei, capitalistii pur-sange de cateva generatii, probabil, totul e foarte simplu: daca ma tratez la stat, CNAS-ul sa deconteze serviciile la stat, daca ma duc la privat, sa le deconteze la privat, ca doar is banii mei si fac ce vreau cu ei ! Corect, in teorie, dar ce faci cand bugetul nu ajunge nici macar pentru sistemul de stat ?! Asta nu-i o afacere (sa-i restrangi/opresti activitatea daca n-ai incasari), trebuie mentinut in functiune 24/7, la capacitate maxima, cu personal, dotari si consumabile, pentru a-i putea trata, la urgenta sau nu, de la Tiriac si Voiculescu pana la ultimul angajat cu salariul minim pe economie. Si care e, pana la urma, argumentul forte in favoarea sistemului privat de sanatate ? Ca nu mai esti tratat mizerabil, ca in spitalele de stat (desi asta nu se intampla peste tot) ? Atunci e suficient sa dai spaga jumatate din contravaloarea facturii care ti se taie la privat si poti fi sigur ca vei fi tratat cel putin la fel de bine ca acolo (cu sanse bune de a beneficia si de un masaj cu finalizare, in pretul asta). Asta ca sa iesi mai ieftin, desi, personal, urasc sa dau spaga… Deci, ca sa-nchei, dupa parerea mea, sistemul privat va trebui sa se dezvolte pe cont propriu, tratand pacientii care-si pot permite costurile integrale, fara decontari de la CNAS, pana cand bugetul acesteia va fi indestulator macar pentru sistemul de stat. Altfel vom pati la fel ca in cazul sistemului de pensii, pe care-l plange dreapta basista acum, desi politicul e cel care a decis deturnarea a 2% din contributii catre sistemul privat de asigurari…
@Victor: Mi se pare incredibila cerbicia asta a ta de a proclama intruna sistemul inaintea oamenilor, ca asta faci: Sistemul social, banii adusi in sistem, banii sunt ai sistemului etc. Nu sanatatea pacientilor, nu cele mai bune tratamente pe care le pot obtine din banii cotizati, nu eficienta, nu initiativa libera. Cine e sistemul asta in final, nu noi suntem sistemul? 1984 direct.
Cu parere de rau, Arafat are cel mai mic drept de a vorbi in cazul strict de fata, al finantarilor. El este, cum bine spuneai mai sus, beneficiarul direct al unor finantari masive statale. Si individuale, eu de vreo 3 ani redirectionez cei 2% catre Fundatia pentru SMURD, si ca mine sunt multi. Este expert si a facut minuni in sistemul de urgenta, sistem care intr-adevar trebuie finantat de stat. Dar ca beneficiar major de finantare, orice ar spune pro finantare si monopol al statului suna partinitor din partea lui.
@Ruben: Deci pentru simplele fapte ca NU m-am nascut intr-o colonie de tigani, ca ai mei au pus biciul pe mine sa merg la scoala, devin platitorul perfect si etern al celor care s-au nascut intr-o colonie de tigani? De cand saracia lor e o virtute care trebuie sponsorizata de restul? Si de ce sa o facem, doar pentru ca ei exista? Care e vina mea, care e datoria mea fata de ei, simpla nastere pe aceeasi planeta e suficienta sa fiu jecmanit? Nu o zic in sens rasist/nazist, intreb si cer o explicatie logica, dincolo de “asa trebuie, asa e social, asa e frumos, si ei sunt oameni”.
dispretul meu pt nicolaescu e vechi si temeinic. a halit bani la sanatate data trecuta, si va mai hali. nu singur. in treaba asta insa, are dreptate! doar sa nu fie alta smecherie, ca baietii astia sunt inepuizabili la smecherii!
@Radu: orice stat normal functioneaza in cadru institutional. Romania e, prin Constitutie, stat social. asa ca-i obligata, macar in teorie, sa se ocupe de toti cetatenii ei, inclusiv de aia care nu platesc asigurari de sanatate si care nu-si pot alege locul si ora la care s-o puna de-o cezariana, ca sa-i pice bine ascendentul copilului. da, esti obligat sa platesti si pentru colonia de tigani. fiindca, repet, Romania e stat social; nu e frumos, e legal. cand s-o modifica legea fundamentala prin referendum si vom trece la principii statale spartane, atunci nu vei mai fi obligat sa platesti pentru coloniile de tigani. inainte sa faci pe capitalistul nedreptatit, e de preferat sa citesti Constitutia statului in care traiesti. s-ar putea sa-ti fie de folos
Un inocent alt punct de vedere, Victor.
am contribuit pentru sistemul de sanatate de stat cu sume importante de bani, in perioada cat am fost in activitate. in prezent nu-mi pot permite sa-mi tratez afectiunile cronice (cardiace), deoarece nu am un medic de familie si pe cale de consecinta nu beneficiez ca orice contribuabil de o trimitere la un spital sau de o reteta, eventual compensata desi ca militar in rezerva ar fi trebuit ca acest lucru sa se intample. postul de medic de unitate, care este si medic de familie in orasul si judetul in care locuiesc nu este ocupat de nimeni si nu se stie cand va fi ocupat de cineva atata timp cat este remunerat foarte prost. in aceste conditii sunt nevoit sa platesc tratamentele in reteaua privata, dar pun o intrebare, pentru persoane care nu-si pot plati sanatatea la ce bun sa contribuie la cass? pentru ce am platit ani de zile un sistem medical care nu ma ajuta cu nimic? iar atunci cand am nevoie sunt nevoit nu din vina mea sa apelez la sistemul de sanatate privat pe bani multi cand am cheltuit la fel de mult degeaba la sistemul medical de stat? Victor Ciutacu are dreptate in ceea ce priveste finantarea sistemului de sanatate privat din fonduri proprii, totusi cred ca si contribuabilul ar avea dreptul sa-si aleaga prin contributia sa, sa beneficieze de servicii medicale in sistemul de stat sau privat in functie de contributia la sistemul de stat sau privat unde opteaza in mod liber consimtit.
@Victor: Si ne mai intrebam de ce vor maghiarii sa modifice constitutia. Pai in cazul asta -o modifice draq o data, ca si eu roman, ma duc sa traiesc in HarCov decat sa mai platesc ajutoare sociale cu asigurarea de sanatate. Domnu Ciutacu,retineti, asigurarea de sanatate ca si contributia la pensie nu sunt asigurari sociale. Cine plateste asigurare e asigurat, cine plateste pensie trebuie sa primeasca pentru cat a contribuit.
Voi fi primul care voi vota pentru schimbarea constitutiei, iar daca pretul pentru bunastarea mea e regionalizarea fortzata facut de maghiari, voi vota si in cazul asta pentru regionalizare, iar pacatul nu va fi al meu ci al guvernantilor actuali si ai celor ce ii sustin.
Il doare pa’ Dragnea la basca ca unii nu pot plati asigurarea de sanatate, iar vrea stoparea platilor catre privati doar pentru a-si creste sacul din care poate fura. (vezi spitalul judetean teleorman si pretul cu care se spala rufele acolo)
Campania dusa de “mogulii” din sanatate mi se pare similara campaniei dusa anii trecuti pentru Rosia MONTANA.Pai sa-l suspectezi de interese obscure pe RAED ARAFAT este ceva de …noaptea mintii.Regret ca si unii”de buna credinta” se mai pot indoi de o actiune care …s-ar putea sa fie omorata din fasa.Romanul este predispus,de dragul contrazicerii cu orice pret(pe alte motive..de antipatie personala/de partid) …sa-si bata singur cuie ..in talpa.
Dar statul nu mai era social prin constitutie cand isi tragea la sanatate si bani din drepturile de autor?
Adica atunci cand ti s-a parut aberant principiul legii (pe buna dreptate) nu ai avut nici un stres sa o ataci (la judecatorie), in schimb cand noua ni se pare aberant principiul legii ne-o servesti pe asta cu DURA LEX?
Ca doar banii tot la tiganii aia saraci si amarati se duc, sa fie bine si la ei.
@andrei: daca si cu parca se plimbau in barca. eu am atacat in instanta prevederile unei legi si intentia de taxare retroactiva. ataca si tu Constitutia, daca gasesti vreo instanta sa te ia in serios
Am si eu o propunere, daca tot e vorba ca sistemul e infect, cei
ce compun sistemul hoti, iar Constitutia va fi modificata:
tuturor acelora care mulg bugetul, care deturneaza fonduri publice, care
incarca nejustificat cu facturi umflate factura publica sa li se confiste
averile – pe persoana fizica, firmele ce deruleaza contracte cu
statul si care capuseaza sa fie inchise, iar activele lor trecute in
proprietatea statului pentru a se recupera prejudiciul;
apoi: reintroducerea pedepsei capitale pentru toti aceia care dau
iama la borcanul cu bani publici, iar urmarile actiunilor lor – facute
cu buna-stiinta – afecteaza direct beneficiarii sistemului medical,
punindu-le in pericol viata (e.g. bolnavii incurabili).
Nu poti sa condamni la moarte o tara intreaga, s-o spoliezi,
sa-i vinzi resursele, iar apoi tu sa te retragi ca belferu’ si sa
traiesti bine merci la Monaco fara sa platesti niciodata.
In multe tari se merge pe sistem de stat, dar ai posibilitatea sa iti faci extra asigurare la cei privati. Locul de munca, suma impozitata si dosarul personal atarna in punctele pe care le castigi an de an si automat, dupa o viata cinstita de munca, suma se micsoreaza. Preturile sunt similare, interventiile la acelasi nivel, dotarea identica si medici foarte bine pregatiti. Duoa astea, putem sa ne gandim la un sistem sanitar, pana atunci ne dam cu parerea.
Este de neinteles dublul standard: de ce OLTCHIM si alte intreprinderi de stat ar fi “capusate” de firme private iar spitalele de stat n-ar fi “capusate” de spitalele private ???!!! In conditiile in care pacientii platesc sume importante, iar acestea fac apel la medicii din spitalele de stat cand sunt la ananghie. Regimul hotelier practicat nu tine cont de complicatiile care pot sa apara!
Ultima operatie avuta a fost acum 4 ani la spital de stat si m-a costat cam 1200 ron, doctorul de-l opera si pe basescu(de mai bine-i taia gatul-sunt sadica stiu)lucra si lucreaza si acum si in privat.I-am spus de la bun inceput ca nu am bani la privat, undeva spre 10.000 ron.Totul a fost ok din pct meu de vedere, in primul rand ca operatie si personal.Aud ca dupa cateva luni s-a schimbat foaie, aproape toti pacientii ii chema la privat si as vrea sa adaug ca e cam singurul spital de endocrinologie si se programeaza operatiile cam cu juma de an inainte, se opereaza pe banda rulanta.In alta ordine de idei la firma unde lucrez beneficiez de un card platit de societate la o mare clinica privata.Ei aici se schimba treburile, curat civilizat nu stai la coada, personalul se poarta frumos nu te bruscheaza dar platesti frate.Si vad ca o duc foarte bine pt ca s-au extins al naibii de bine in bucuresti cu o gramada de sedii, dar stau si ma intreb cati oamenii isi permit la privat? sincera sa fiu mi se pare o nebunie sa dai la o nastere aproape 10000 ron, dar cand ai nesansa de a ti se intampla vreo nenorocire, probabil ca faci pe dracu in patru si te imprumuti.Iti dau dreptate Victor in problema platii corecte a personalului medical si a investitiei de aparatura medicala pe care sa o foloseasca toata lumea.(si al sarac si al bogat)
Nici eu n-am fost fan Nicolaescu,mai ales pentru ce i-a facut lui Sorin Oprescu.Dar acum omul are dreptate.Sar ca arsi,exact aia care nu pricep despre ce vorbim si insista pe o tema paralela.Finanatarea de la stat,trebuie sa mearga in mod clar la spitalele de stat.Vrei servicii private,plateste la privat si du-te ca esti liber.Ce-i asa greu de inteles?Daca maine pica in strada un boschetar,sau Ion Tiriac,ambii sunt dusi la urgenta si beneficiaza de ajutorul de urgenta.Mai apoi,cel asigurat la privat,se transfera acolo si primeste serviciile clinicii private,cel neasigurat este pus pe picioare si apoi,afara.Asa este normal si omeneste.Cei care sunt asigurati doar la stat,sunt tratati in spitalele de stat corect si normal.De ce sa dau eu bani la clinici private,in loc ca banii mei sa se duca la spitalele de stat.
O mare problema care ar trebui rezolvata corect ar mai fi si laboratoarele spitaleleor,care au ajuns cumva private.De ce?Care-i ratiunea si eficienta?Pai cam tot aia:niste privati cu cohones au pus mana pe ele si acum cer si pe ma-sa si pe ta-su spitalului ca sa faca analizele.Nu-i normal,si ar trebui rezolvata si asta…..dar nu ne intreaba nimeni si pe noi.Sau cu aparatura care sta degeaba ca nu-s medici instruiti sa le foloseasca,sau ca cineva ti-a dat aparatul,dar sa iei de la el obligatoriu consumabile si service.Asta n-ar trebui sa fie permis in spitalele de stat!Sectorul privat trebuie sa existe,dar nu cu ajutor sau subventie de la stat.
@radu, @victor
Din fericire pentru noi toţi statul e social şi e bine că e aşa, eu liberal cu acte fiind zic asta. Îs atăt de sătul de “liberali”, de “oamnei de dreapta” ce proclamă moartea celui slab.
Societatea nu este bazaţă pe selecţie naturală, pe supravieţuirea celui puternic, pentru că dacă ar fi aşa, fi sigur @radu că e unul mai puternic şi mai plătitor decât tine, şi va veni ziua când nu vei mai fi nici atât de puternic, nici atât de plătitor, şi atunci vor veni alţi lupi tineri cărora nu le va convenii să-ţi plătească ţie pensia pentru că ei muncesc şi tu te plimbi cu tranvaiul.
Da, colonia de ţigani nu e pe buletinul tău, nici milioanele de ţărani care n-au în raza spital şi care n-au bani de privat, d-aia îţi ia statul taxa asta, că ei sunt pe buletinul statului. Că dacă tu ai doi copiii, unul prost şi altul deştept, al prost corigent şi repetent iar celălalt olimpic, nu-l protejezi doar pe cel deştept.
Io îs sătul de utopii ideologice, orice formă de guvernământ, şi orice principiul aşternut pe hârtie trebuie să se muleze la viaţa reală, iar PNL-ul prin reprezentanţii săi, sau uni dintre ei, nu poate să se comporte ca din cărţi, ci tre să-şi muleze politica pe România reală, sau trebuie să încerce.
Dacă ar sta în pixul meu ar fi aşa, toată lumea plăteşte asigurarea de stat, toată lumea îi asigurată la stat. Cine doreşte îşi plăteşte pe lângă şi o asigurare privată, iar asiguratorul privat îţi oferă spital privat cu plasmă, iar dacă nu-ţi poate oferi un serviciu, statul te primeşte că doar cotizezi.
Dacă statul nu poate să-ţi ofere un serviciu, tu plătitor la stat fiind, te duce(statul) unde-i mai aproape dacă-i urgent, chiar şi la privat, şi statul decontează.
De exemplu dacă statul nu are RMN în Braşov, dar privatul are, statul te duce la privat, şi statul suportă costul la privat. Da zic că din bani economisiţi pe decontări stupide, statul îşi va putea cumpăra un RMN. Orice serviciul ce statul îl poate acoperii, într-un timp şi intr-o distanţă rezonabilă, nu este făcut decât într-un spital de stat, dacă pacientul nu zăboveşte o zi, şi merge la privat, plăteşte din buzunar.
Acuma or să vină mulţi cu exemple, eu zic că aşa ar trebuii să stea treaba teoretic, practic vor fi şi excepţii.
@ trei patratele, Cine nu si-ar dori o asa lege buna, ca cea propusa de dvs( adica…dreptate pana la capat..)?.Nu se va putea face(..niciodata..) fiindca ar presupune ca in parlament ,sa fie peste 50% parlamentari care sa-si doreasca aceasta lege.Din pacate in prezent cred ca sunt peste 50% parlamentari care se incadreaza…ca subiecti…in textul legii propuse de dvs.
Acum 3 luni am avut o problema de sanatate cu mama mea,care este in varsta si care de 25 de ani este paralizata pe partea dreapta si se deplaseaza foarte greu,avand nevoie de ajutor mai tot timpul.Colac peste pupaza,s-a pricopsit si cu o problema la fiere care nu se putea rezolva decat chirurgical.Am hotarat ca interventia sa se desfasoare intr-un spital de stat,dar ne-am interesat cam cat ar costa o astfel de interventie si intr-o clinica particulara.Costul unei astfel de interventii intr-o clinica particulara era de aproximativ 2000 ron.Din cauza antecedentelor medicale pe care le avea,am hotarat sa mergem intr-un spital de stat.A fost cea mai cumplita experienta pe care am trait-o.In afara de spaga la medici,asistente,infirmiere,paznici,liftier…ceea ce m-a scarbit..a fost atitudinea acestora..
Am vazut asistente care fura medicamentele pacientilor pentru a le vinde altor pacienti..
Am vazut asistente care isi bateau joc de pacientii abia iesiti din operatii…
Am vazut grupuri sanitare infecte…
Am vazut gandaci in mancare..
Si,peste toate astea,am cumparat tot ceea ce a fost nevoie pentru operatie:medicamente,perfuzii si ce mai trebuie.
Dupa operatie a fost nevoie de terapie intensiva, unde apartinatorii nu au voie sa stea prea mult.A doua zi dupa operatie,cand am reusit sa intru putin la ea,am gasit-o legata de maini,si rugandu-se de doi asistenti,care se diastrau pe seama rugamintilor ei,sa o dezlege pentru ca o durea foarte tare spatele(statea pe spate de 24 de ore).Ne-a costat aceasta interventie mai mult decat ne-ar fi costat intr-un spital privat,unde am fi beneficiat de un tratament UMAN.Eu sunt insarcinata in 6 luni,sunt SOMER si de cand sunt insarcinata strang bani pentru a putea naste intr-o clinica privata,nu pentru ca voi beneficia de o rezerva cu tv,internet si mai stiu eu ce…,ci pentru a putea beneficia,eu si mai ales copilul meu, de un tratament uman.
Daca ceea ce propune domnul Nicolaescu se va intampla eu nu am sa pot beneficia de acest lucru.Cred ca este dreptul meu sa beneficiez de niste servicii normale,din punct de vedere medical,atata timp cat am cotizat timp de 15 ani asigurari de sanatate.
Este cel mai important moment din viata mea, vreau sa nasc intr-un loc in care sa fim tratati normal si pentru asta am facut foarte multe sacrificii.Nimeni nu are dreptul sa hotarasca unde sa-mi folosesc eu banii pe care-i cotizez,chiar si acum cand sunt somer.Este o contributie,nu un impozit!!
Nu este problema mea ca sistemul de sanatate este la pamant,eu mi-am facut datoria si am platit asigurari de sanatate,mai mult decat atat, cand ai nevoie de asistenta medicala trebuie sa-ti faci programari cu nu stiu cate luni inainte,ori boala nu prea asteapta programarea ta.
Din spitale se fura incepand de la femeia de serviciu pana la managerul spitalului,iar cei care au de pierdut sunt pacientii, care platesc asigurari de sanatate si platesc si medicamente,si operatii,si analize..
Unde sunt cei 90% din asigurarile de sanatate care ajung in spitale?
Lasa-ti-ne macar bruma de demnitate care ne-a mai ramas!!
Si cand banii mergeau strict in sitemul de stat erau servicii ok? Eu zic ca nu. Eu inteleg sa indeplinesc un rol social platind niste taxe pe salariu ce ceva ani si nu sunt tocmai mici. Din acest motiv am evitat alte solutii incasare a salariului care presupuneau o fiscalizare mai mica (gen contracte de prestari servicii, drepturi de autor, etc.). Poate statul se gandeste ca din 10,7% cat imi ia pe asigurari sociale 7% are rol social si de restul imi aleg eu un asigurator privat. Ca solutii ca sa platesti taxe minime sunt…
Astazi il asteptam in emisiune pe d. Eugen Nicolaescu ? Cred ca este cazul sa afle si domnia sa ce se intampla in subordinea ministerului cand era ministru dl. Raed Arafat, care inca mai este in minister. In primul rand la spitalul de oftalmologie din Bucuresti am fost internat in perioada 08.10. – 10.10.2012 pentru implant de cristalin. Pe data de 09.10.2012 la dna. Dr. Popa Sanda operatiile au inceput pe la ora 17. Eu am fost lasat la urma si am fost chemat la anestezie pe la ora 18 si 20. Pe langa faptul ca desi mi s-au facut 3 injectii anestezia nu a avut efect, am intrat in sala de operatii la 18 si 50, constatand ca dna. dr. nu era in sala. La masa de la geam era ub dr. primar iar la masa de la usa unde am fost condus eu se afla o doamna blonda, scunda si mai grasa.Am simtit pe viu intreaga interventie ce a avut loc la lumina chioara a 2 tuburi cu neon de 40w.A doua zi am aflat ca dna. blonda scunda si plinuta era dna. asistenta Sanda. Nu putea fi dna. dr. Popa, la ora 19 fiind plecata si nu putea intre timp sa se vopseasca, sa se ingrase si sa scada in inaltime. Cand am intrebat asistenta ce mi-a scos bandajul de ce nu m-a operat dna dr. mi-a raspuns ca dna. dr. era mascata si nu am recunoscut-o.Si apoi “ce-mi pasa daca vad totusi”. Acasa abia am constatat ca am ochiul tumefiat. Am si o poza cu aceasta infatisare. Este normal sa fim operati de asistente in conditii precare? Am fost chemati la control la un cabinet privat pe str. Roma unde am constatat ca si alti pacienti operati in acea zi la acele ore au ochii tumefiati. Dna. dr. Popa Sanda tot nu a fost prezenta la control.
In alta ordine de idei, se pare ca dl. Cepoi si dl. Arafat au fost implicati in tentativa de desfiintare si preluare abuziva a Institutului Cantacuzino, recunoscut international, de catre Antibiotice Iasi. Toata stima pentru dl. Arafat in problema medicinei de urgenta, dar nu trebuie sa se lase antrenat in interese obscure, promovate de altii. Am convingerea ca dl.Nicolaescu va rezolva corespunzator astfel de probleme.
bă mie mi se par fantastice poveştile astea îngrozitoare din spitale. celor ce se plâng de jegul şi insalubritatea din spitale le zic să-i tragă la răspundere şi pe primari, nu de alta dar multe spitale au trecut în tutela autorităţi locale. în oradea spitalele sunt sub renovare, sau vor fi sau au fost renovate. condiţiile îs în mare parte bune, s-a contruit chiar un spital nou, deschis de curând de oncologie. eu, din păcate, deşi tânăr fiind, am avut “şansa să stau prin spitale o perioadă scurtă, şi n-am dat nici o şpagă, nu mi s-a cerut, şi mai mult nu mi s-a primit, condiţiile au fost decente, asistentele în regulă, nu am nici o nemulţumire profundă.
Singura şpagă dată la doctor a fost în Cluj la o doamnă care a meritat fiecare leu.
insitutul inimii din cluj, de exemplu, în comparaţie cu spitalele municipale din oradea, arată ca un internat de liceu profesional în comparaţie cu un hotel.
înjuraţi-vă şi primarul/politicieni locali pentru mizeria din spitale, nu doar ministerul.
Nimic mai corect decat stoparea finantarii privatilor de catre stat, insa mi s-ar parea corect sa se efectueze cantaritul cu acelasi etalon si in cazul celor care prefera o asigurare privata si un tratament in mediul privat, in sensul eliminarii obligativitatii contributiei la stat.
Victor, n-o lua ca pe un afront, insa si eu unul sunt satul de a fi solidar cu toti bolnavii inchipuiti din tara asta. Nu e vorba de perpetuarea speciei puternice si de disparitia celei slabe, sunt de acord cu faptul ca sunt categorii care trebuiesc sustinute, insa poate ca mie unuia mi s-a acrit de cei care prefera sa traiasca prin spitale pentru ca e moca si pur si simplu refuza ei insisi sa faca ceva pentru ei. Si e punctul de vedere al unuia care nu a calcat prin spitalele de stat decat ca sa isi culeaga vreo doi morti de pe acolo.
Da, dreptul la ocrotirea sanatatii e garantat de catre stat, teoretic statul am cam fi noi toti, insa nu stiu in ce masura poate fi obligatoriu pentru fiecare individ sa fie sanatos daca el nu vrea. Asa si dreptul la viata este garantat, insa fiecare individ crapa la un moment dat oricat noi, statul, am incerca sa-l obligam sa o duca vesnic.
Solidaritate pe banii nostrii nu pe ai lor
Succes!!!