E impresionantă şi cu lipici la public jelania asta colectivă că au intrat în legislativ şi ăia care au pierdut alegerile. Dincolo de realitatea constatării că nu-i musai să câştigi ca să exerciţi un mandat de reprezentare, sunt nişte chestii care trebuie scrise. 1. Legea e făcută prin decizia politică a cuplului Bogdan Olteanu-nea Viorică (cu inestimabilul sprijin logistic al lui Mişu Voicu) şi a asigurat în 2008 “alegerea” unor oameni ca Antonescu, Orban sau Tăriceanu. 2. Legea e-n vigoare pentru că PD-L a atacat (şi bine a făcut) la Curtea Constituţională uninominalul pur, pe care-l susţinuse din gură când era mare şi tare. 3. Dacă votam pe legea nouă, configuraţia Parlamentului era mult mai simplă: 95% USL, 5% UDMR. şi, chiar dacă erau cu peste 100 de parlamentari mai puţin, nu era deloc bine, domnu’ chestor. da, ştiu, e scumpă democraţia, dar face. 4. America are mai puţini. eu zic să mai căutaţi prin forurile legislative locale reprezentative şi să folosiţi abacul. 5. De bine, de rău, sistemul ăsta asigură proporţionalitatea reprezentării opţiunilor politice. iar atât de huliţii Udrea, Blaga & co au electoratul lor, cât e el, cam triplul pragului minim. Care acum e şi reprezentat în Parlament. 6. vai, legislativul arată ca un mare OTV! aşa, şi? alegerile s-au desfăşurat în Groenlanda, cu votanţi din Zambia şi candidaţi din Taiwan? nu, dragilor, dintre noi, pentru noi, cu votul nostru!
Da, iniţiativa de modificare rapidă a legii electorale e bună. Procedural, e nevoie de semnături fizice multe, cu CNP-uri ataşate, dar şi o consistentă presiune media, susţinută de societate, e bună. Pentru că îndeamnă la acţiune politică şi la respectarea unei promisiuni: modificarea unei strâmbăciuni morale, care n-ar fi fost posibilă fără complicitatea blamabilă a presei, care (inteligent manipulată de Băsescu) a urlat că vrea uninominal fără să aibă habar despre ce perorează. Nu ştiu care-i sistemul electoral cel mai bun, nu-s specialist şi prefer să-i las pe cei pregătiţi să se pronunţe. Eu aş merge pe cel mixt, uninominal plus liste, cu număr constant de mandate, dar e strict preferinţa mea.
ce sa zic,victore…macar sa fi completata legea asta cu inca vreo 30 de redistribuiri…asa toti am ajunge parlamentari si am rezolvat salariile decente..LOL
ok..semnai si petitia,sa vedem de ne va asculta cineva
Cred si eu ca sistemul electoral mix este unul dintre cele mai bune. In opinia mea, Senatul ar trebui sa fie uninominal pur (2 tururi), deoarece are reprezentativitate mai mare iar pentru Camera Deputatilor sa fie liste de partid. In jur de 300 de parlamentari pentru cele doua camere cred ca este mai mult decat suficient pentru populatia Romaniei.
chiar acum vreo 2/3 minute la A3, vorbindu-se ca in noua lege electorala sa fie ‘reprezentanti ai regiunilor’la fel ca in Belgia .nu stiu la ce se referea ca n-a fost explicit, la regiuni de dezv. economica, la regiunile istorice?pai ,mai tata,Belgia e stat federal…si preiau din wiki sa nu mai incurc:”Regiunea de limbă neerlandeză Flandra, situată în jumătatea de nord a țării, are 58% din populație iar regiunea de limbă franceză Valonia, situată în jumătatea de sud, are 32% din populație. Regiunea Capitalei Bruxelles, oficial bilingvă, este o enclavă majoritar francofonă situată în Regiunea Flamandă, dar în apropiere de frontiera cu regiunea valonă și are 10% din populație. O mică comunitate germanofonă există în estul Valoniei. Diversitatea lingvistică și conflictele politice și culturale asociate acesteia sunt reflectate în istoria politică și în sistemul complex de guvernare”…Noi avem o minoritate de vreo 6,7% la nivelul tarii si restul fractiuni reduse din alte minoritati…nu pun in calcul tiganii , un caz separat,oricum ei nu vor separatism ca sunt peste tot :D…chiar asa am ajuns, sclavii ungurilor?vad ca hrebenciuc e primul vector de opinie in acest sens !
hrebenciuc facea vorbire ca in noua lege electorala sa fie si reprezentanti ai regiunilor…
Victore,
pune un “R” in plus la titlu ca nu se intelege.
Doar citind textul am inteles ce vrei sa spui.
“Stâmbăciunea nu se repară pe genunchi”
Absolut de acord. toti cetatenii au dreptul la reprezentare.Si pe mine ma irita comparatiile tembele cu parlamentele FEDERALE ale altor state. Nimeni nu pune la socoteala parlamentele statelor federate sau ale landurilor, parlamente care legifereaza inclusiv pedeapsa cu moartea pe alocuri.
Intrebarea corecta ar fi: cati alesi democratic dezbat si adopta LEGI in alte state? Iar raspunsul s-ar putea sa surprinda pe multi. Spre exemplu, in SUA, dezbat si adopta legi, la nivel statal si federal, cca 18.000 de reprezentati si 7800 de senatori!
Toata tarasenia cu votul uninominal -pornita prin 1997, parca de un ONG important – a fost mereu privita ipocrita. Din vorbe, toti au pretins ca votul de acest tip premiaza legatura dintre elector si ales. In fapt, legea mereu a fost privita din perspectiva intereselor partidelor. Azi avem demonstratia ca electorii romani voteaza politic. Formula notabilitatilor locale, in fond de extractie premoderna, nu functioneaza la noi, nu are radacini. Asa ca ar trebui sa ne oprim la o solutie din doua posibile: fie formula germana de care scrii tu, fie votul proportional pe liste deschise, cu preferinta.
Întrebare pentru Victor Ciutacu.
Cum se face o democraţie ieftină ?
De cate ori vorbeste Hrebenciuc ne paste o mare nenorocire.Omul asta nu poate sta acasa ,ca si-a facut demult plinul.
Da-mi voie sa ma auto-plagiez. Reiau cu mici modificari ce scriam tot pe blogul tau acum mai bine de jumatate de an. Tot adept al uninominalului mixt fiind si eu…
Votul uninominal pur, in varianta trecuta acum prin Parlament e o prostie. (Nu discut ca pare – zic priceputii, nu eu – neconstitutional. Problema aceasta vom vedea-o transata curand.) Un efect imediat şi neplacut pentru PSD şi PNL este ca are potentialul de a coagula pe cei ce nu sunt alaturi de USL, care va ajunge sa fie perceput ca inamicul lor comun. Şi, inca şi mai grav este ca va duce la o diluare a autoritatii interne reale a leadershipului central al partidelor politice. Indeosebi al PSD-ului. Care va fi tolerat cat timp va asigura accesul celor din teritoriu la putere şi resurse. Atat.
Evident, nici vechiul sistem uninominal nu-i mai breaz prin efectele sale şi simpla vedere a faunei din parlamentul de azi e destul argument.
Propunerea cea mai de bun simt pentru reformarea sistemului electoral a facut-o nu demult Nastase: sistem mixt, dupa model german. Pentru ca lasa loc de manevra si celor cu bani (ori cu sustinere financiara solida – de care sper ca nu e nimeni asa naiv sa creada ca partidele nu au nevoie) si celor care au potentialul de a fi vectori politici de imagine.
Daca votul uninominal creste puterea indivizilor potenti finaciari si a grupurilor de interese coagulate, prezenta listei da putere partidelor si nomenclaturilor de partid. Sprijinirea ambelor laturi face bine tuturor: satisface interese (de regula economice), si da putere reala sefilor de / din partide.
Votul pe lista a dus la un pupincurism generalizat al celor din teritoriu fata de cei ce faceau listele. Chiar daca acestea se faceau de la un moment dat incolo in teritoriu, erau “definitivate” la nivel central. asa ca era suficient sa gasesti fundul parfumat potrivit la Bucuresti ca sa fii “impus” pe liste. Va mai amintiti, probabil…
Uninominalul a dat de jure şi aparent autonomie candidatilor şi organizatiilor locale, dar in fapt independenta toatala diversilor baroni. Din sate, orase si judete. Chiar a consacrat o noua specie: baronul regional. Personaj care nu doar ca şi-a permis sa fie rebel, dar chiar sa bata cu pumnul in masa şi sa impuna ministri, secretari de stat, directori in ministere etc.. (Nu mai vorbesc de felul in care se distribuie functiile la nivel judetean şi local.). Asa i-am avut ministri pe Igas şi ilustra-i companie, dar şi pe Mang şi Standforditza.
Ramanand la acest nivel, PSD-ul va fi partidul care va pierde cel mai mult pe termen mediu, pentru ca are problemele cele mai grave. Nu pentru ca ar fi partidul cel mai corupt ori cel mai bolnav, cum zic sablonard inamicii sai. E vorba pur şi simplu de un efect pervers al faptului ca este partidul cu cele mai numeroase şi mai puternice organizatii locale. (Tocmai de aceea PNL-ul este mai unitar şi, in consecinta, mai coerent in decizie şi actiune. Undeva “între” cei doi se afla PDL-ul)
Uninominalul acesta pur face ca partidele sa piarda controlul alesilor si, mai ales, al baronilor locali. Fara de acceptul şi binecuvantarea carora nimeni ajunge sa nu mai fie ales nicaieri. Organizatiile judetene ale partidelor devin ele insele de facto partide autentice, cu interesele lor proprii şi specifice. Care sunt cele ale baronului şi ale clicii sale. Alesii locali şi parlamentarii ajung sa fie alesi pentru ca sunt oamenii baronilor locali. Iar interesele pe care le sustin şi le apara alesii sunt cele pe care le-au stabilit marii lideri locali. Chestiunea reperezentarii devine una de manifestare şi perpetua probare a fidelitatii politicianului fata de marele sef local. (Vezi cazul de la Buzau, dar nu-i uita nici pe Mazare, Oprisan, Pinalti ori Flutur)
“Dacă votam pe legea nouă, configuraţia Parlamentului era mult mai simplă: 95% USL”
Pai daca asta era vointa poporului suveran… Nu se numeste asta “democratie”?
Si daca vine un grup mic, oligos, si face o alta lege … Pai nu se transforma democratia intr-o oligarhie?
Eu as prefera votul pe lista, pentru ca impreuna cu alte reglementari, cred ca ar fi posibila interzicerea migrarii politice in Parlament. Cred, nu sunt jurist sa fiu atat de profund. Dar pe o lege ce include uninominalul e imposibil de interzis asa ceva, principial vorbind.
Ce bine era cu uninominalul pur, cum fusese propus de USL: intrau in parlament un partid de stanga (PSD), unul de dreapta (PNL) si o formatiune ,,moderata” la mijloc. Si s-ar fi facut un echilibru in parlament si fara mizeria asta de PDL…ARD….sau ce drac’ de denumiri a mai avut (vezi alegerile locale).
“Eu aş merge pe cel mixt, uninominal plus liste, cu număr constant de mandate, dar e strict preferinţa mea.”
Aş merge pe un sistem în care fiecare partid să propună o listă de nume (cîteva, probabil maxim dublu faţă de câte mandate sunt în respectiva circumscripţie), iar alegătorul să aleagă pentru respectiva circumscripţie atâtea nume câte mandate sunt în arealul respectiv, aşa cum a fost delimitat.
Ai perfecta dreptate, in democratie e inadmisibil ca votantii lui Basescu sau ai lui “domnu’ Dan” sa nu fie reprezentati. La fel cum cred ca si ungurii (sasii, tiganii, ucrainenii, etc.) trebuie reprezentati proportional cu cota lor din populatie si nu doar cu procentele UDMR (Forumul German, Partida romilor, etc.). Fiind in acelasi timp de acord cu discriminarea pozitiva aplicata minoritatilor slab reprezentate, care au un loc asigurat in legislativ.
Eu cred ca o solutie buna ar fi un legislativ bicameral, cu o camera inferioara de 200 de locuri (norma de reprezentare de 100000 locuitori/deputat) cu atributii in principal politice si vot pe liste si o camera superioara de 100 de locuri (200000 locuitori /senator) cu vot uninominal, care sa aiba in principal rolul de reprezentare a comunitatilor. Mod de alegere diferit pentru atributii diferite. La noi s-a aplicat o forma fara fond. Cica vot uninominal, ca sa stie electoratul pe cine alege si cine-l reprezinta. Si la ce a folosit? In ce fel deputatul din colegiul meu poate face ceva concret pentru mine? Eventual mai scoate un amendament la legea bugetului in care obtine 3 miliarde pentru vreo biserica, cum s-a intamplat in ultimii ani si cam atat. In rest, acolo se dezbat legi, care reglementeaza politici economice, sociale, fiscale, etc. Nu se discuta asfaltarea ulitei care duce la Primarie.
vot pe liste si gata!! ce tot ne incurcam atat,toti votam partide si nu oameni,astia cati mai votam inca…in rest,sunt de acord cu tine,pdl are 16%? trebuie sa fie reprezentati in parlament daca vrem democratie…daca nu,facem ca basistii,desfiintam parlamentul cu totul(sa vezi atunci ce reduceri financiare!-asta pt aia care cred ca ne zvarcolim in chinuri economice din cauza parlamentului) si alegem un tatuc cu puteri depline
La postarea de mai sus, opinia mea.
In sfarsit cineva care spune clar, cu subiect si predicat, ca toate astea s-au stiut dinainte de a se organiza alegerile.
1. Noua lege trebuie disecata bine pe toate partile, fara isterie, cu mintea limpede ca sa nu ne trezim cu “uninominal pur si parlament unicameral” cum voia Basescu atunci cand era pe cai mari.
2. Si tot inainte de vot se stia si ca daca se voteaza cu USL (chiar daca motivatia era doar sa scapam de Basescu) asta insemna automat ca se vota pentru Ponta Prim Ministru. Adica, chiar daca votul era de fapt unul negativ si nu din iubire de USL, avea inclus si “Ponta Premier”.
3. Sunt multe lucruri care se vor discuta si negocia in urmatorii ani de guvernare, in cazul cel mai linistit 4 ani, si despre care nu s-a vorbit in campania electorala, asa ca nu inteleg de ce se isterizeaza lumea pe tema discutiilor cu UDMR. Eu zic sa-si pastreze munitiile pentru dupa negocieri. Daca rezultatul lor va fi ca nu se aliaza, nu vor fi ridicoli aia care tipa? Si oare nu este normal sa scapam de razboiul asta intern si sa-l atenuam prin dialog? Dialog nu inseamna sa-ti insusesti opinia celuilalt ci doar sa o asculti sa vezi ce vrea si abia apoi sa iei o decizie. Imi pare mai civilizat decat sa-i trantesti din start usa in nas.
Aveti dreptate d-le Ciutacu ,trebuie sa avem opozitie si bine ca au intrat din pdl cei ce au experienta parlamentara (daca sunt descoperiti ca hoti, sa plece )Fiti pe usl sa nu si-o ia in cap ,sa nu zburde cum vor ,sa faca legi cum vor. Am ajuns sa am gust dulce -amar (nu-mi place dar este necesar )sa-l vad pe mru in parlament Macar el sa nu fi intrat ,pentru aceasta trebuie schimbata legea . Inainte ,trebuie dezbatuta public .Cum pot afla cati parlamentari au terminat dreptul ?Dati-mi un link cine stie ,Multumesc.
P.S.-miscarea lui Ponta cu ungurii cred ca se opreste la o colaborare in parlament sau ceva in esalonul doi ,trei ,in ministere. A comunicat rapid sa-i ia lui basescu posibilitatea de a face diferite combinatii .L-a pus in corzi pe vrajitor.
@laurentiu_73 & Dragos B: voua nu v-a trecut dorul de nea Nicu?
Nu stiu cum ar fi mai bine,dupa parerea mea in tara asta este nevoie si de o a doua parere (opozitie puternica),altfel si-o iau in cap cei de la putere (ca intotdeauna!)
Cel mai bun e sistemul cu lista deschisa. Adica omul alege o persoana din listele propuse de partide pentru fiecare judet in parte. In parlament va fi reprezentare proportionala a fiecarui partid. In fiecare judet ar fi alese persoanele de pe liste care au cele mai multe voturi.
părerea mea: uninominal pur la senat și liste la cameră, evident cu număr fix și mic.
Intrucat ce e evident…. e evident, cred ca trebuie inceputa miscarea de rezistenta, pe persoana fizica, cat mai curand.
Eu zic ca e bine . Dar mai bine e ca la nici 5 minute de la incheierea votarii a iesit Ponta sa ne spuna ca vrea sa se pupe cu UDMR .Si e si mai minunat ca ieri ne-a anuntat ca baga si UNPR sup plapumica PSD , ca e frig si iarna si bate vintul .Abia asteptam sa iasa Antonescu sa ne anunte ca e mare pacat ca PDL &co au pirdut asa crunt , si-i va lua de manute si-i va introduce strategic (evident, cum altfel) in noul PNL , cel muschiulos.Ca sa faca o “dreapta puternica” ptr Romania.Si astfel dreapta si stinga din USL isi vor da mina peste tara , vor face implozie pe 21 decembrie , si iata cum aztecii au avut dreptate !!! TU CE FACI “DE SFIRSITUL LUMII”???
buba-i alta: nu numarul, ci calitatea – USL-ul vad ca nu are de gind sa schimbe nimic in ceea ce priveste conducerea ani, dna, pg, ca sa poata fi trimisi la, scuzati, pirnaie, infractori economici periculosi precum videanu, udrea samd; am votat pentru razbunare – unde e razbunarea, ca fruntasii basisti sint bine, mersi, prin Parlament, cei mai multi dintre ei, iar uselistii se pupa cu ei pe gura si se felicita reciproc…nu credeam ca o sa ajung sa dau dreptate sloganului basist imputit cu USL=PDL=aceeasi mizerie, dar, dupa cum merg lucrurile, asta chiar a fost ultima data din viata mea in care m-am mai deranjat sa votez – cit timp nu apare nici o schimbare in clasa politica autohtona, si nu o sa apara, ca nu exista societatea care sa sustina aceasta schimbare, o sa o ducem din rau in mai rau, mafia o sa ne sufoce de tot si o sa ajungem, in cele din urma, sa plecam din tara si astia care am mai ramas…
Ca sa vedeti ca viscolul cauzeaza la ratiune , vreau sa anunt poporul ca primarul USL de Botosani ,vazind ca orasul e blocat si pina in primavara nu se dezgheata oricum (ca degeaba deszapezeste ca maine ninge iar), cuprins de plictiseala s-a gindit ca Gitenstein -gaz de sist ar trebui facut cetatean de onoare al Botosaniului. Asta ptr ca s-a plictisit sa-i vada in jur pe aceiasi EMINESCU , ENESCU ,IORGA , LUCHIAN , “rezultate” fericite ale acestor locuri.PORTARIUC ,PRIMAR USL DE BOTOSANI E PDL-IST INFILTRAT IN USL . DAAAAA!!!! Dar poate Gitenstein sapa repede in fata primariei , scoate frumos niste gaze de prin sisturi si topeste toata zapada din Botosani , zapada care acum se pregateste sa depaseasca 1 metru inaltime.O fi de bine ,deci.
Bre, astia nu pricep schema cu uninominalul pur, hai sa le desenam. Pai, la 95% USL, cam ce aveam noi aici? Una bucata PSD cu vreo 60-70% reprezentare. Mai al dracului ca pe vremea FDSN-ului lui Iliescu. Plus Ponta cireasa de pe tort. Sau bomboana de pe coliva, cum vreti. Si atunci, puteam sa-l pictam pe Base mot pe catapeteasma din biserica, fara absolut nicio problema sau remuscare!
eu as propune o abordare mixta, dar in esenta un sistem proportional: liste deschise. Si astunci electorul stampileaza un candidat al unui partid. asfel participa la ordonarea listei partidului si apoi, prin metodele consacrate (d’hondod de exemplu) se distribuie mandatele listelor. in circumscriptii plurinominale, ca in prezent, dar nu cu minuni (si minciuni) d’astea. (cine are buna-vointa sa citeasca legea (si urmareste in paralel siun proces verbal de la un BEJ) vede ca de fapt cam asta facem si acum, dar incorsetam candidatii la o singur aarie geografica. si asta nu e cinstit!)
Daca nu ataca PDL legea si aveau acum cei de la USL 95% nu era bine deloc.Nu e bine nici asa,caci oamenii au votat una,si ei s-au trezit cu altii,desi majoritar au vrut pe altcineva.Pe liste ajungem iar la toti sponsorii bagati in parlament,infractori,s.a.m.d.
Acum nu-i corect nici ca eu sa dau bani unuia care a pierdut colegiul,iar scuza ca altfel am fi avut 100% USL,nu-i nici asta in regula;in definitiv PDL a pierdut ca nu i-a mai vrut lumea.Ce,pe mine m-a reprezentat cineva cand a castigat Baselu presedintia?Nu! Ei astia 16%(ARD) si altii ca ei,astia conectati la tevile de bani publici,de ce trebuie sa fie reprezentati la parlament,iar eu la presedinte,nu?Eu cred ca exista precedent cu presedintele,asa ca cine pierde sa mai stea o tura,nu?Pana la urma,uninominalul pur e cel mai corect.Te vrea lumea-din cei care vor sa voteze-ai castigat,nu te vrea lumea,ce sa cauti?Poate asa le-o mai fi si lor frica de cetateni,stiind ca raman pe dinafara.Asa,uite-i…..Udrea a stat linistita caci stia ca intra de pe locul doi….ca tot radea ea de Crin ca a intrat de pe locul doi…..acum sa vedem ce-o sa mai zica.Dar la cat tupeu are…..Eu cred ca cel mai corect este uninominalul pur,iar daca vrem sa asiguram un echilibru,la legi si hotarari importante,cetatenii sa aiba drept de veto prin referendum…..pana la urma e viata lor in joc.Si asta cu 4 ani loc sigur in parlament,parca nici asta nu e buna….sa fie un sistem care sa-i poata demite daca o iau razna,fac abuzuri,fura,sau nu fac ce-au promis cand au fost alesi.Mai putina protectie si imunitate,cred eu.
@Dragos B
Esti absolut sigur ca poporul suveran vrea unanimitate? Pentru ca, dupa logica ta, ajung eu sa ma intreb cand am fost mai tampit: cand am fost la suspendare, sau acu’ 3 zile la parlamentare.
Victore, cu tot respectul, dar is multi idioti postaci aici de fata care se consterneaza de faptul ca re si opozitia ceva scaune in parlament. Desi am votat USL, regret aceasta majoritate. E prea mult, mult prea mult. Sper, sincer sper, sa nu o ia razna peste 1 an – 2.
Ponta si Antonescu ar trebui, zic eu, sa se poarte cu manusi, protectiv, asupra fragilei opozitii(ARDisti, PPDDisti). Esti singurul garant democratic, singurul gest ce ne poate indeparta de trecutul negru de dinainte de 89. O majoritate de 70% e nociva, dar una de 95%?!
Astea fiind spuse , ma bucur ca scaparam de PDL-isti, basisti… Schimbarea e benefica dar rog/sfatuiesc sa se aiba grija de fragila opozitie.
Sper ca si voi ca televiziune, de dragul democratiei, sa ii mai invitati prin studiouri, sa cultivati opozitia de de dragul democratiei, nu de dragul persoanelor ce reprezinta opozitia.
colac peste pupaza,au marit si taxele acum,in criza
Salutari de peste mari si tari !
Domn Ciutacu, io semnez, da-mi de veste cand si unde, nu ma refer la aia online, ma refer la aia cu CNP si tot tacamul !
Pana atunci: Of, of, mai, mai !
Sanatate si numai bine !
Cind vom trai clipa sa avem si noi politicieni care vorbesc si gindeasc in acelasi timp in momentul cind apar la TV? Cind ne vom lepada de politicianismul de doi lei de pe malurile Dimbovitei? Cind TV ridica un pic stacheta si invita parlamentari care ne spun ce proicte au si ce-au facut? (nu in campainie electorala ci in timpul mandatului). Imi este dor de normalitate si mi-e sila de tabloidizarea Televiziunii. A mai ramas ca A3 sa prezinte de la 12 noaptea filme porno si pe urma pot spune ca le avem pe toate.
Cateva corecturi.
1.Este adevarat ca Legea 35/2008 (actuala lege electorala) a fost decisa politic de Bogdan Olteanu si Hrebenciuc, dar principalul “tehnician” a fost a fost Anghel Stanciu (PSD). Voicu de la PNL a fost “asistent manager”. Cei din PDL au marait putin (dar nu ca sa fie auziti) si le-a placut mult legea, dupa ce au fost lasati sa-si deseneze singuri vreo 120 de ceolgii. A negociat Hrebe cu Oltean, Vali Iliescu si Petru Calian. Doar PRM a votat impotriva legii.
2. Tariceanu a beneficiat doar de forma de lege. Numai ca “prietenul” tau tapalaga si cu Patracoiu de la Cotidianul au lansat diversiunea (pe care Dragotesca o crede si in ziua de azi)ca s-a facut un blat la nivel de PNL si THUMA, care avea mai multe voturi decat Tariceanu i-a cedat locul de deputat. FALS
Nici unul din candidatii de la Ilfov nu a inchis colegiul si astfel s-a trecut la redistribuire. Tariceanu a luat locul 1 in colegiul numarul 4. Aici http://www.becparlamentare2008.ro/rezul/25/cd_25_4.pdf
La redistribuire PNL ii revenea un singur mandat in Ilfov
La intocmirea listei de redistribuire Thuma se afla in fata lui Tariceanu, cu 18 voturi. Thuma NU a primit mandat pentru pentru ca colegiul sau (3) era deja ocupat de Mihaela Sandru de la PDL care era in fata lui. Deci nemaiavant colegiu liber, Thuma iese din schema, si Tariceanu este primil la redistribuire pe colegiul 4.
(Chiar si dupa ce s-a demontat diversiunea HotNews – Cotidianul, a mai persist o confuzie, datorita faptului ca Thuma, clasat pe locul 2 in colegiul 3 avea mai multe voturi decat Tariceanu clasat pe locul 1 in colegiul 4. Papagalii si fatucele din presa credea ca cine are voturi mai multe dintr-un partid, ala iese deputat, fara sa tina cont ca se juca pe colegii
Uninominal pur la Senat – cu nr. de 2 senatori/județ ( indiferent de mărime ) și vot proporțional pe liste la Camera Deputaților.
Propuneți undeva cu șanse de a fi băgat în seamă așa ceva și trimit 10 CNP-uri nu unul. 🙂
Toate cele bune
Ai avut dreptate Victor, circul a inceput saptamana asta.
mmm nu stiu dacă era chiar rău un 95% pt USL… de ce? simplu: in Max 3 luni n-ar mai fi existat USL ci PSD, UDMR si PNL in opoziție. adică: suficient!
Corect articolul.Pai,hai sa ne gandim la tipologia votantului autohton,dupa chipul si asemanarea societatii astia suntem,caraitori,carcotasi,pretiosi,moftangii,puturosi,integri,nepasatori,fauna exotica!Acelasi lucru este si la profilul alesului si asta se vede foarte clar in oglinda parlamentului!Sa mai spun de cei care sparg seminte uitandu-se cu gura cascata cum”vanatoru'”de ciocoi ii invalureste precum mercedesa la o partida de vrajeli?Sau astialalti,exponentii interesului national,ungureni,udreni,anastaseni,videni,ridzeni sau care ma-sa or mai fi?!Astia sunt opozitia si ma dezgusta,hotii au ajuns acum sa strige hotii!Pentru asta si-au dat legea cu dedicatie ca sub umbrela ei sa se inghesuie la loc caldut cu imunitate!Premeditare pot spune.Ce opozitie sa faca astia si cine sa-i asculte cand pe fundul lor se vede urma bocancului luat dar ca si maimuta cu curu’rosu tot se catara in copac,numai cand ii vad imi aduc aminte de anii trecuti si ma zburlesc!Ramane in sarcina noastra sa facem opozitie atunci cand este cazul.Se impune o noua lege electorala si de acord cu tine mixta,cand esti prea pur o dam in marea adunare nationala si asta da frisoane!.Cand esti creator de legi gandesti vizionar si iei in calcul toate variantele posibile si repercursiunile,nu numai la ce-ti convine pentru ca tu esti legiuitorul si esti musculos!Aberant land,populatia scade si ei se inmultesc,noroc ca le facu ceasca ogeac somptuos dar nici Palatul Parlamentului nu-i mai incape!
Trebuie amintit si aportul lui Daniel Buda din 2008 si 2012 la pastrarea legii in forma actuala la “dorinta” lui BasELTZIN.
ma uit la A3,ascult si ma minunez…Ponta zice ca a batut palma cu UDMR cu 6 luni inainte…cum de Crin si Daniel nu stiau?ca doar tot USL era si atunci…
@ MIA..total de acord..uninominal pur,2 senatori si 3 deputati /judet(sector) sunt suficienti
Ciutacu & Badea – liderii miscarii de rezistenta. Iesim in strada, ii schimbam si pe escrocii astia, cu majoritatea lor cu tot, alegeri anticipate, un numar normal de parlamentari (nu cati sunt acum), Basescu la brutarie, si multe altele.
Ce asteptam, frate? Ne-a plouat destul in gura.
Singura sansa e votul electronic, as vota cu placere din fata unui calculator asa cum fac toate tranzactiile online, foarte sigur si simplu ….asa am conta si noi cei care stim sa criem si sa citim.
La concursuri, examene, mai exista şi o linie sub care erau cei “reuşiţi fără loc”! Se cunoşteau consecinţele dar le-a plăcut tuturor în final ideea, pentru ei şi tot neamul lor: “fără număr, fără număr, fără număr!”. Acum se umflă mulţi în pene cu reuşita, nu prea mai contează dar poate totuşi trage cineva o linie şi le spune celor 117 de sub ea să ia loc pe scaune pliante în Parlamentul României, să fie vizibil penibilul situaţiei 🙂
Si-au dat toti mana pentru ciolan. Parlamentu’ asta e plin de curve si curvi. Sunt total pe dinafara. Voinea si Radulescu sunt analfabeti dpdpv economic si logic. Indexarea taxelor local cu inflatia este FURT! Este ILEGAL! Descriu in acest articol, diferenta dintre cretinitatea lui Ponta si adevarata notiune de “tax indexing” – care n-are nicio legatura cu ceea ce afirma ei. Cititi si faceti-va crucea proverbiala.
Victor Ciutacu, tu ai remarcat cati basisti o ard in votanti USL dezamagiti. Cum ai o atitudine critica la adresa USL sau a vreunui apartinator de-al lor cum sar repede sa ne explice cat de dezamagiti si de scarbiti sunt ei. Eu cred ca deja incep sa pregateasca alegerile prezidentiale.
Eu nu inteleg de ce nici partidele, nici mass-media nu au spus nimic despre numarul mare de parlamentari inainte de alegeri! Unii ne povesteau despre intoarcerea comunistilor, altii erau doar cu jos basescu, nimic despre numarul de parlamentari.
Revenind, oricat de multi ar fi ei, hotia ne doare, nu numarul parlamentarilor!