Esti aici:
Prima pagină > Blog > Polemici Politice > Strâmbătura nu se repară pe genunchi

Strâmbătura nu se repară pe genunchi

E impresionantă şi cu lipici la public jelania asta colectivă că au intrat în legislativ şi ăia care au pierdut alegerile. Dincolo de realitatea constatării că nu-i musai să câştigi ca să exerciţi un mandat de reprezentare, sunt nişte chestii care trebuie scrise. 1. Legea e făcută prin decizia politică a cuplului Bogdan Olteanu-nea Viorică (cu inestimabilul sprijin logistic al lui Mişu Voicu) şi a asigurat în 2008 “alegerea” unor oameni ca Antonescu, Orban sau Tăriceanu. 2. Legea e-n vigoare pentru că PD-L a atacat (şi bine a făcut) la Curtea Constituţională uninominalul pur, pe care-l susţinuse din gură când era mare şi tare. 3. Dacă votam pe legea nouă, configuraţia Parlamentului era mult mai simplă: 95% USL, 5% UDMR. şi, chiar dacă erau cu peste 100 de parlamentari mai puţin, nu era deloc bine, domnu’ chestor. da, ştiu, e scumpă democraţia, dar face. 4. America are mai puţini. eu zic să mai căutaţi prin forurile legislative locale reprezentative şi să folosiţi abacul. 5. De bine, de rău, sistemul ăsta asigură proporţionalitatea reprezentării opţiunilor politice. iar atât de huliţii Udrea, Blaga & co au electoratul lor, cât e el, cam triplul pragului minim. Care acum e şi reprezentat în Parlament. 6. vai, legislativul arată ca un mare OTV! aşa, şi? alegerile s-au desfăşurat în Groenlanda, cu votanţi din Zambia şi candidaţi din Taiwan? nu, dragilor, dintre noi, pentru noi, cu votul nostru!

Da, iniţiativa de modificare rapidă a legii electorale e bună. Procedural, e nevoie de semnături fizice multe, cu CNP-uri ataşate, dar şi o consistentă presiune media, susţinută de societate, e bună. Pentru că îndeamnă la acţiune politică şi la respectarea unei promisiuni: modificarea unei strâmbăciuni morale, care n-ar fi fost posibilă fără complicitatea blamabilă a presei, care (inteligent manipulată de Băsescu) a urlat că vrea uninominal fără să aibă habar despre ce perorează. Nu ştiu care-i sistemul electoral cel mai bun, nu-s specialist şi prefer să-i las pe cei pregătiţi să se pronunţe. Eu aş merge pe cel mixt, uninominal plus liste, cu număr constant de mandate, dar e strict preferinţa mea.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

78 thoughts on “Strâmbătura nu se repară pe genunchi

  1. Ultimele cabinete Boc si Ungureanu aveau cite 16 portofolii,
    iar cel Ponta (de dinainte de alegerile de acum) 15 plus
    4 ministri fara portofoliu (la Ponta), si Bela Marko ca si
    vice prim-ministru la Boc si Ungureanu.
    Acum, ponta vrea 21-22 de ministere (?!), deci cucu ministri fara
    portofoliu, aparind printre altele “Ministerul marilor proiecte”
    (Sova) si “Ministerul pentru dialog social” (Pop).
    Ce nu inteleg eu sint 2 lucruri:
    – bre nea Ponta, nu mai sintem, bre, in criza ?
    – ce cauta Frunzaverde si Ghita in noul cabinet ?
    Io propun sa-l numim pe Ponta de acum, nu “micul Titulescu”,
    ci “Concordul“. =))

  2. Poate că Ponta caută de ochii lumii un “trădător” în PSD ( Geoană se potrivește de minune) și la întâlnirea cu purtătorul de cuvânt al lui Băse, penibilul emul al Monicăi Macovei, Mark Gitenstein, s-a hotărât o nouă majoritate PSD-UDMR cu susținere ARD și puiul serviciilor antinaționale ale guvernatorului, PPDD.
    Astfel Ponta are sigură numirea ca premier, el urmând să garanteze că va asigura o armonie deplină cu guvernatorul și o coabitare cu haita de ofițeri sub acoperire Blejnar-Morar-Kövesi-Videanu-Udrea-Hăineală-Motoc-Dragomir ( judecătorul) pe care să-i spele cu detergentul ARMONIA!
    Și astfel și Băsescu poate să beneficieze de terminarea unui mandat in care nu se va mai pune problema suspendării, iar Crin Antonescu va rămâne cu amintirea unei foste alianțe.
    Poate nici nu ar fi așa de rău având în vedere că PNL a girat furtul din 2004, când nu a ” văzut” ce face băselul.

  3. Astia sunt oricum ca niste asistati sociali, poate isi aduc cu ei si copiii, nepotii, cumnatii, verisorii si ce neamuri mai au, ca doar nu e o problema maresc taxele si impozitele si ii tinem si pe astia, daca nu ne putem muta si noi la hotel de 5 stele! Inteleg foarte bine rolul Parlamentului pentru democratie, dar democratia se cam duce dracului cam peste tot in lume cu politicienii de azi. Mai dureaza cred 10 – 15 ani pana se prid toti prostii cum e cu Statul si cum a devenit el feuda unor banditi care traiesc ca niste paraziti tinandu-ne potoliti din legi. Ca si in cazul lui M. Diaconu, auzi explicatie pentru tampiti: Asa e legea!, Pai dupa ce am ales noi doar trebuie sa platim taxe si impozite fara sa mai intrebam nimic, fara sa-i mai deranjam ca ….Ei (ne) lucreaza!

  4. Va propun si o alta varianta de sistem electoral. Vot preferential pe liste cu circumscriptie nationala. Adica o singura lista de partid, nu liste pe judet fiindca nici alegatorii nu au dovedit preferinte locale (nici nu prea au avut candidati locali) si nici scopul parlamentarilor nu este reprezentarea intereselor locale, iar votul sa fie preferential, adica se voteaza o persoana de pe lista, ordinea intrarii in Parlament fiind stabilita de alegatori. Asta pentru Camera Deputatilor. In conditiile unei in care Senatul ar avea competente complet diferite, modalitatea de alegere a acestei camere ar trebui sa fie altfel conceputa.

  5. nic,

    Exact!

    Şi asta se întâmplă din cauza nivelului scăzut de inteligenţă al celor mai mulţi dintre ei ( nu toţi ). Sau poate datorită unei bune remunerări. Banii noştri sunt încă la ei, inclusiv la presa portocalie, care o arde acum cu pericolul majorităţii de 75 la sută. Nu pot să zică Badea şi Ciutacu ( şi nu numai ) ceva de bun-simţ, că ei gata se apucă să mestece şi să manipuleze în stilul cunoscut.

    Banii furaţi de băsişti de la bugetul de stat, prin diferite modalităţi, trebuie să ajungă de unde au plecat. Când se va întâmpla acest lucru, vom vedea ce televiziuni şi ziare neproductive se închid. Şi poate şi netul va fi mai curat. Când spun “curat”, nu mă refer neapărat la acest site, ci la altele fără moderare.

  6. Aveti dreptate d-l Ciutacu.
    Cat despre udmr, e de neiteles daca ne facem ca plaua.
    Suntem o colonie, fara dubii, si eu cred ca , americanii si restul au spus igen si noi executam . in rest mimam ….
    mi-ar placea daca v-ati spune parerea.

  7. Eu nu mai pot. Nu mai vreau asa multi in parlament. De atatia ani avem austeritate la salarii. Trebuie sa facem ceva. Si Victore cu USL-ul o sa ajungem ca Argentina. O zi buna

  8. Subscriu la varianta de uninominal mixt cu mandate fixe , propus de tine Victore 🙂 , dar vezi ca USL-isti , incercand o manipulare tip-Basescu (pe fondul nemultumirii populatiei de aceasta marire nesimtita a Parlamentului) , incearca revenirea la VOTUL IN TOTALITATE PE LISTE (jocurile facandu-se la sefii de partid in acest caz , cu “cotizatiile” de rigoare ! 😡 ) .

  9. Am scris de zeci de ori despre regimul odios(pdl+unpr+udmr) care l-a tinut in scaun pe un presedinte(un bisnitar si apoi un penal) pentru un singur interes:bani,vile,masini bengoase,lux cu genti ,caviar si vaca kobe).Toti si-au dat mana peste tara(indiferent de ideologie) ca sa poata jefui si a fura chiar si resursele naturale(paduri,gaze,petrol..) si pentru acest lucru au fost in stare de a fi si tradatori de tara(au fost si vor mai fii chiar si de la USL daca nu vom fii cu ochii pe ei ).Si-au creat institutii cu oameni din acelasi aluat(avizi/disperati de bani si putere) care sa-i apere cu orice pret(sa ascunda dosarele,sa le dea NUP).Deci sa nu dam vina pe sistemul de vot/electoral ci pe gena romanasilor (pe de o parte gasca de hotii/penali si pe de alta parte o majoritate visatoare/toleranta/mamaligara/indiferenta fata de soarta/destinul ei).In acest sens uitati-va la etnicii maghiari uniti si fermi in a a-si cere chiar si drepturi mai mari/exagerate ca populatia majoritara.In acest sens este de apreciat civismul maghiarilor care insa TOTUSI au gresit enorm cu ocazia boicotarii referendumului( lucru de neiertat=au facut pipi in capul tutoror romanilor).Cu toate acestea UDMR trebue luat la guvernare(dupa ce vor da un comunicat oficial(recunoscand ca nu au fost cetateni corecti ai acestei tari si isi vor face mea culpa) si aceasta nu in scopul unei majoritati ci in scopul de a elimina macar 4 ani de a vedea extremisti unguri care sa-l spanzure pe mihai viteazul in pietele din Harcov si de a permite si populatiei romane minoritare din Harcov de a putea fi angajata in structurile administrative locale.Deci luarea UDMR la guvernare este o miscare inteligenta.

  10. FRATE ASTIA NU AU GUVERNU PUS SI DEJA ” AU O PROBLEMA IN PSD ” :)) INCREDIBIL !

    VREAU SA MAI VOTEZ O DATA. PONTA A FACUT PIPI PE VOTU MEU ! INCA DIN PRIMA ZI A ALEGERILOR !

  11. Iarna grea… Viscol… Ghetus… O batranica, incarcata de bagaje, se prabuseste printre nameti. Pe langa ea trec trei tineri imberbi. Dupa ce ii trag cate un picior in coaste si o scuipa, ii spun printre dinti: Ai votat cu USL! Sa vina USL-ul sa te ajute, babornita… Asta este “poporul” basescian al PDL.
    Intamplarea s-a petrecut astazi 13 decembrie 2012, la Botosani, pe pietonalul Unirii, in plin centrul orasului, sub ochii ingroziti ai zecilor de trecatori, care au sarit apoi sa o ajute pe batranica… Aici s-a ajuns… Oare Basescu realizeaza cat rau face “viitorului” Romaniei ( daca aceste brute infatuate si dezumanizate reprezinta Romania ) prin puterea exemplului?

  12. De ce zice oare zice Badea ca pe vechea lege a uninominalului ar fi fost mai rau pentru ca ar fi fost 95% USL si 5% UDMR? Mi se pare ca ar fi fost normal pentru ca ar fi scos din parlament un partid care a riscat jucand totul pe o carte. E normal sa pierzi totul daca cartea e pierzatoare. Chiar daca nu e chiar bine pentru noi, e normal si ar fi dat o lectie corecta politicienilor de peste alti 4 ani. Asa ce invata ei? Ca poti sa faci cate blestematii vrei si tot prinzi un fotoliu moale?

    2. Ai insinuat tu o data ceva intr-o emisiune, chiar atunci cand a luat Ponta guvernul prima oara, dupa discurs, cum ca Ponta ar fi blat cu PDL. Intamplarile din ultimele zile par sa-ti dea dreptate si mie imi pare ca UDMR este pana cu care Basescu vrea sa despice odata busteanul USL cu ajutorul lui Ponta. Nu ti se pare?

  13. Cred că ar fi bine ca și PDL-ul să intre în USL. (Doar PD-ul s-a rupt odată din PSD….)..Ar trebui ca PDL să mergă pe soluția UNPR-ului, pentru că și acest partid l-a susținut pe Băsescu. La fel a făcut-o și UDMR. Să rămână doar PP-DD în opoziție. Și mi se pare normal ca toți parlamentarii vechi să fie la ciolan.

  14. Crin a devenit un clovn penibil,uita de ieri pana azi ce declaratii face,betie de cuvinte si atat…Ponta mi se pare foarte foarte confuz in ultimul timp,e aerian si face gafa dupa gafa…sincer,am ajuns sa prefer varianta Base&Geoana…ca astia pe care i-am votat duminica (din pacate) se poarta ca niste curci bete

  15. Doar atat i-as ruga pe politicieni si jurnalisti,sa nu mai imi vina cu chestii gen “votul tau conteaza,mergi la vot!” sau “nu ai dreptul sa comentezi daca nu ai votat” sau “daca vrei schimbare iesi la vot”

    am halit-o de trei ori anul asta….nu se va schimba NIMIC,da NIMIC

    votul anti Base a fost o pacaleala USL-ista…Base e tot la cotroceni,hotii PDL-isti tot parlamentari

  16. in opinia mea, cel mai bun pentru Romania (avand in vedere nivelul actual de constientizare a fenomenului plus educatia civica…) ar fi votul pe liste; partidele si-ar asuma “reprezentantii” si s-ar atenua migratia;

    cu scuzele de rigoare am o intrebare off topic: ce mama naibii inseamna majorarea asta de impozite si taxe locale?… mi se pare o magarie! ar trebui discutat si explicat in detaliu cum au ajuns la decizia asta? de ce? pentru ce anume? ce vor face cu fondurile suplimentare? daca se va aplica otova sau gradual…in functie de nr de viloaie (habar n-am ..ma gandesc doar), etc! ar fi fost corect sa anunte masura asta INAINTE de alegeri 🙂

  17. Ponta zice ca va propune 3 variante : – pe liste, – uninominal pur si mixt ,Daca era , acum, uninominal pur stim rezultatul : USL- 90- 95 % , minoritati , 2 de la ARD si 5 % UDMR . a facut cineva o simulare in celelalte doua cazuri ? Eu cred ca USL-ul avea un scor mai mare decat acum si in celelalte cazuri . In cazul alegerilor de acum , distributia e legala , daar imorala siii necesara !

  18. Ministerul MARILOR PROIECTE ??????… Voi sunteti zdraveni la cap ?????… CARE PROIECTE ???… Sa manance si gura lui SOVA ceva ??? RUSINE !!!!!!!!!

  19. Putem sa ne plangem de sistem cat vrem. Politicienii sunt oameni din popor, alesi de popor sa reprezinte poporul.

    Poti sa schimbi sistemul de cate ori vrei, oamenii tot aia sunt.

    Sunt de parere ca avem oricum prea multi parlamentari, numarul este disproportionat in raport cu populatia tarii. Asta permite tuturor anonimilor sa intre in parlament, mai putin parlamentari ar insemna ca sunt mai importanti si lumea ar da mai multa atentie votului.

    Dar si asa oricum nu rezolvam nimic. Politica urmeaza legile economiei. Cerere si oferta. Noi ca romani n-am exprimat vreo data ca ne dorim altceva. Avem oferta de politicieni in functie de cerere.

    Toti sunt nemultumiti. Putini stiu si de ce. Si mai putini inteleg ce inseamna votul si nimeni nu se plange cu adevarat.

    Am fost in Piata Universitatii iarna trecuta, eram catevs sute care stiam ce vrem, restul vroiau pensii mai mari sau tipau dupa Rosia Montana.

    In contrast, la brad acum cativa ani, au venit 70.000 de oameni. Sa vada un brad…

  20. E aberant cu atatia parlamentari. Ce suntem noi? SUA sau ce? Va dati seama ca fiecare parlamentar mai are atarnati de coada cel putin 50 de oameni? Cine are bani sa plateasca tot acest aparat?

  21. Pe mine ma enerveaza la culme aceasta majoritate labartata!Iar opozitie trebuie sa existe neaparat!Faptul ca opozitia e formata din ce se vede e consecinta preferintelor votantilor in decursul anilor…Problema este ca la noi nu se poate vorbi de partide ci de gasti ce se lupta pt.banul public si de aceea oricand (cand interesul o cere)membrii lor se repozitioneaza si conlucreaza!Deaceea ,indiferent cine castiga si indiferent cat de lacoma a fost gasca detronata,nimeni nu pateste nimic!Asa a fost si dupa detronarea guv.Nastase,asa este si acum(dupa 7luni de audituri)asa va fi mereu daca nu apare un partid din altfel de oameni si care chiar sa faca o ALTFEL de politica.”Strigatura”asta cu politica altfel pe care urma sa o faca Usl-ul ne-a pacalit pe toti pt.ca era exact ce asteptam!Acum ca s-a fasait imediat si este evident ca ,din oferta politica de pe actuala piata romaneasca,orice ai vota se alege praful, sunt hotarata sa pun si eu umarul!!Deci astept cu nerabdare alegerile europarlamentare si prezidentiale!Vreau sa ma distrez !

  22. Luarea UDMR la guvernare e o mutare tactica a PSD-ului. PSD+UDMR+minoritati inseamna aproape 50% din parlament, plus mai cativa traseisti de profesie (de care e plin parlamentul) se poate forma oricand o majoritate fara PNL.

  23. “Potrivit prevederilor art.5 alin.(2) si (3) din Legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 de locuitori, iar norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 de locuitori. In aceste conditii, aplicarea procedurii de atribuire a mandatelor in etapa a doua (redistribuirea) se poate face numai pana la nivelul la care sunt respectate normele de reprezentare mentionate. Atribuirea unui numar mai mare de mandate, decat cel care asigura respectarea acestor norme de reprezentare se face prin incalcarea prevederilor art.5 alin (2) si (3) din Legea nr.35/2008 si, din aceasta cauza, este nelegala. Prin urmare, nr total de parlamentari trebuie sa fie chiar mai mic decat cel de pana acum, intrucat numarul populatiei totale a tarii este in scadere. De aceste prevederi legale ar fi trebuit sa tina seama BEC, dar acum de aceste aspecte ar trebui sa se tina seama macar la validarea mandatelor. Ar fi culmea ca insasi constituirea noului legislativ sa se faca prin incalcarea legii.”

  24. @ mamica lui David

    Hai sa vedem partea plina a paharului!

    ponta se joaca cu focul

    Aducerea UDMR la guvernare e un gest ticalos de doua ori. O data ca ponta nu a informat electoratul de intentia lui inainte de alegeri si a doua oara ca decide singur fara sa supuna cooptarea UDMR dezbaterii parlamentului.

    Da, basescu e inca la Cotroceni si atat timp cat e acolo ponta este fortat sa asculte cat de cat de electorat. Daca ponta supara electoratul iar acesta iese in strada cu proteste anti-ponta, basescu devine tot mai puternic.(exact cosmarul lui ponta)

    Deci, daca voi ati iesi in strada si ati cere lui ponta “NU UDMR LA GUVERNARE!” sunt sanse foarte mari ca sa ii fie teama si sa se razgandeasca.
    PS eu as iesi dar sunt prea departe…

  25. Cine a crezut ca USL va aduce romanilor lapte si miere s-a inselat amarnic. PSD, un partid macinat 8 ani de scandaluri de coruptie generalizata, a vrut sa-si atinga scopul venirii la guvernare, aliindu-se cu un partid, pe vremea aia, bine vazut in Europa. Asta ca urmare a guvernarii Tariceanu. Ca daca era dupa Epoca Crinilor, PSD-ul se axfisia in mod sigur. Pentru asta a infiintat USL, au trecut fluviul involburat dirijat de Base, DNA si servicii, pentru ca, acum, cu ochii iesiti din orbita dupa furat ce se mai poate fura, vrea sa-i zgorneasca ca pe niste potai plouate de la usa macelariei pe unii NAIVI din PNL. Spun unii, pentru ca unii nu au muscat momeala, gen Tariceanu, Orban, Chiliman, etc. Iata ce scrie, Marian Sultănoiu, senior editor al ziarului Gândul “Avem de ales între un Ponta instabil emoţional, care, copleşit de beţia victoriei, pupă prieteni şi duşmani, la grămadă, şi le promite că mai dă el un rând de guvernare cu sifon, şi un Ponta care “joacă” politică unsă cu toate alifiile, învăţată la şcoala de partid a lui Năstase şi Hrebenciuc. Alta nu există.

    Altfel, de ce să fi anunţat premierul, la Târgu Jiu, că l-a sunat la telefon pe preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spre a-l felicita de alegeri, şi pentru a-l informa, totodată, că USL va iniţia discuţii cu Uniunea, în perspectiva formării “unei majorităţi parlamentare, guvernamentale şi constituţionale”?

    E drept că Ponta nu ştia, la ora respectivă, că USL va fi deţinut, la strigarea oficială a BEC-ului, două treimi din numărul mandatelor parlamentare, realitate ce urmează să le confere libertatea amendării Constituţiei fără sprijinul altor formaţiuni politice.

    Dar asta nu înseamnă că unul ca Victor Ponta, chiar şi luat de val, scapă caii pe mirişte în aşa hal, exprimându-se fără echivoc înaintea aflării scorului final. Chiar şi un diletant în materie ştie că “discursul victoriei” conţine liniile directoare în materie de colaborare politică pe diverse planuri. Nu poţi spune asta duminică, iar luni, după ce se duc aburii beţiei, să le dai ungurilor cu tifla, la un ibric cu zeamă de varză.

    E limpede că avem de-a face cu prima mutare strategică a PSD, în perspectiva împărţirii apelor Uniunii Social-Liberale. La ora asta, restul politicii nu mai contează. PDL arată ca un pluton de rezervişti abuzaţi, bătuţi la fundul gol; PP-DD, o oaste de puradei, cu mucii-ntinşi în barbă. Ponta anunţă pe toată lumea că e european, vrea binele naţiei, pace şi prietenie, urmăreşte interesul naţional. Una peste alta, că are profil de premier.

    Odată numit, liderul social-democrat vrea poziţie majoritar-consolidată, PSD-UDMR. Bref, un spaţiu vital între partidul său, pe de o parte, şi liberali-Dan Voiculescu, pe de alta. Cârlanul nu mai vrea pe nimeni în cârcă.

    Aşa că liderul PSD mângâie UDMR pe spate, Dragnea vrea responsabilitate şi coabitare cu Băsescu, doar câţiva pesedişti din Cluj şi Mureş mârâie la deciziile promaghiare, aproape nimeni, la centru. În schimb, tot PNL-ul şi tot PC-ul, cu Orban şi cu Gigi la un loc, biciuie la sânge spatele defectorului, care, de ochii lumii şi-a nuanţat, pentru moment, perspectiva politică.

    Vremea mierii a trecut, pentru Ponta urmează (re)câştigarea războiului de independenţă.”

    Doamne, cat de naivi am fost de am votat USL….

  26. Am înţeles bine că e invitat Dragnea, mâine? Are de răspuns la multe întrebări. Deja…

    Şi când te gândeşti că unii vă duceau grija vouă, celor de la Intact, în general, şi de la A3, în special!…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.