Esti aici:
Prima pagină > Blog > Antena 3 > Sorin Alexandrescu, scopurile arestării. Care-s adevăratele mize ale scandalului

Sorin Alexandrescu, scopurile arestării. Care-s adevăratele mize ale scandalului

UPDATE: Dincolo de lupta politică şi de concurenţa firească, mi se pare dezgustătoare demonizarea oamenilor din Antene. Tustul ăsta, pe care unii-l idolatrizează, iar alţii-l spurcă, ambele tabere la fel de pasional şi iraţional, a crescut pe munca noastră. A celor care au lucrat (şi, ulterior, au plecat într-o piaţă liberă) sau încă lucrează în ziarele şi televiziunile mogulului cel rău. Nu Voiculescu a făcut tiraje şi rating, nici armata de oameni care-i bagă tâmpenii în cap, nici Alexandrescu, ci angajaţii ăia (cei mai mulţi, nevăzuţi) care şi-au făcut bine meseria. Nişte oameni obişnuiţi în cărţile muncă ale cărora scrie reporter, redactor, editor, producător etc.

sorin.alexandrescu

Arestarea spectaculoasă a lui Sorin Alexandrescu, şeful Antena Group, se dezbate cu multă pasiune şi puţină raţiune. Dat fiind că am trecut olecuţă prin Intact (o nimica toată de nouă ani), cred că-mi pot exprima şi eu o părere despre scopurile acţiunii.

1. Tragerea la fund a altcuiva. Evident că mă refer la Dan Voiculescu, cel mai dorit (de mulţi) trofeu politic. De-a lungul celor 30 de zile (sau, prin recurs, mai puţine) petrecute în arest, Sorin Alexandrescu poate deveni cooperant. Şi începe să scrie. Cum că, spre exemplu, ar fi fost nevoit s-o facă. Pentru că avea obiective de performanţă înalte, multe lefuri de plătit şi un patron nemilos. Altul, în realitate, decât cel din acte. Perspectiva de a-ţi petrece  următorii mulţi ani în puşcărie, într-un meci care oricum nu-i al tău, e infinit mai sumbră decât posibilitatea de a colabora cu anchetatorii în schimbul pronunţării unei pedepse, să zicem, cu suspendare.
2. Minarea credibilităţii postului de ştiri al trustului şi a vedetelor sale. Antena 3 s-a branduit, de-a lungul anilor, drept singura staţie tv care nu se îndoaie în faţa abuzurilor autorităţilor şi care nu face compromisuri. Simbolistica utilizată pentru asta a fost cea a convingerilor. Vedetele sale au devenit apreciate şi, în unele cazuri, chiar iubite. Odată cu fireasca, dar forţata, asociere a lor cu un personaj acuzat de şantaj (oamenii dezbat cazul la televizor, asta-i meseria lor), în mentalul colectiv apare întrebarea dacă nu cumva toţi sunt la fel. Omul obişnuit, pe de o parte, asociază Antenele cu un tot (efect al branduirii ca mare familie), respectiv, pe de altă parte, începe să aibă îndoieli. Îl ajută, în acest sens, şi nebunia cifrelor vehiculate: s-a plecat de la 1,7 milioane şi, la o zi distanţă, s-a ajuns la miliardul de euro.
3. Tăierea finanţărilor din piaţă şi inducerea incapacităţii de plată. Antena Group e, între altele, vehicului financiar al televiziunilor din Intact. Odată implicat numele său într-un scandal penal de proporţii, multinaţionalele vor deveni, subit, mai atente la cheltuirea banilor în această direcţie. Şi vor fi ajutate-n decizie de marile agenţii de publicitate, aflate-n război deschis cu Intact după aprobarea ordonanţei de urgenţă care le afectează drastic veniturile (povestea rebate-urilor). O televiziune secătuită de lichidităţi începe să-şi piardă din percutanţă şi, ulterior, oamenii care au cotă-n piaţa de specialitate. Şi-i scade treptat forţa (cazul Realitatea TV, după ce SOV a rămas fără bani de lefuri, e elocvent). De aici şi până la capitulare mai e un singur pas.

P.S. Pe Sorin Alexandrescu, om care mi-e profund indiferent, l-am întâlnit de trei ori în viaţă (de două ori în lift). N-am reuşit să trecem de faza salutului şi a strângerilor de mâini. Nu-i cunosc nici modul de acţiune, nici capacitatea de negociere. Nici el mai nimic despre mine. Nu cred că vreunul a pierdut ceva.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

64 thoughts on “Sorin Alexandrescu, scopurile arestării. Care-s adevăratele mize ale scandalului

  1. Ei bine, nu cred că le va ieşi pasienţa, CI DIMPOTRIVĂ!

    Pe cineva îl mănâncă pielea mai mult ca niciodată. Personal, cred că va fi scărpinat…

  2. mare dreptate ai! un punct de vedere diferit, relaxat – cum numai tu puteai sa-l exprimi (prin traseul parcurs). Eu sper sa nu treaca de punctul 1. Crezi ca se asteptau la o asemenea lovitura?

  3. Un domn de prin Caracal, angajat al trustului, retras din prima linie, cu proprietati in Primaverii si pe malul marii, dar si pe Valea Prahovei , suporter mare Adrian Nastase, tot cu sta s-a ocupat: anuntarea in avans a campaniilor de presa, si santajul.
    Tot in Primaverii e si celalalt caracalean cu postul tv inchis, si el in dosare de santaj.

    Asa e la noi!

  4. Au calculat-o la fix. Azi şi mâine n-aveţi emisiune nici tu, nici Gâdea. 😉

    În lift?! E clar! Trădare!! Te-ai autodenunţat!!! 😛 V-aţi ascuns acolo ca să bruiaţi semnalul telefoanelor, să puteţi complota în linişte. 😀 😀

  5. În punctul 3 cred şi eu, dar legat de punctul 1: Fii şi tu serios, de unde ideea asta că justiţia băsistă s-a apucat de făcut dosare serioase ca să aibă nevoie de mărturia lui Alexandrescu? Toată şmecheria constă în a găsi un complet de judecători cu naşul în suflet care să aprobe toate tâmpeniile pe care le scriu procurorii în rechizitoriu. Dacă judecătorii băsişti de la ICCJ l-au băgat pe Năstase în pârnaie fără probe directe, ci doar pe raţionamente “logico-juridice” le-o fi jenă să facă acelaşi lucru şi cu Voiculescu?

  6. din pacate, cred ca este un meci bine facut de careva. daca vrei sa strici ceva, nu trebuie sa arunci cu rahat, trebuie doar sa strambi din nas ca miroase urat.
    @valentin: hai sa o lasam mai moale cu lectiile despre justitie. sunt ferm convins ca nu esti in stare sa intelegi legile dapoi sa fii obiectiv. prea mult fotbal strica.

  7. Eu nu stiu de ce oare toata lumea pierde din vedere faptul ca toate abuzurile aste se fac pe banii si pe munca alora care platesc impozite si taxe ca niste dementi?
    Poate ca din cauza faptului ca aia care fac prostia sa plateasca impozite sunt foarte putini si nu mai au puterea sa mai lupte cu sistemul mafiot usl pdl pnl si toate partidele de bodega .
    Basescu a ajuns la concluzia ca suntem atat de cretini incat nici macar daca ne tine in teroare pe banii nostri nu vom avea sange sa facem ceva si ca si daca am face ceva el tot in picioare o sa cada pentru ca nici in usl nu sunt elvetieni ci tot mafioti adevarati si aspiranti.
    Singura solutie salvatoare a Tarii ar fi sa izbucnesca un razboi mondial devastator ca atunci nu mai conteaza ce bani ai atata timp cat un glont in cap ti-ai luat…. si asa poate scapam de mafiotii astia.

  8. Lumea este intrigata ,de ce politicienii tac in acest scandal .Pot ,au dreptul sa vorbeasca ?Atat ar mai trebui si iarasi macovei ar “croncani” prin Europa. Imi pun intrebarea cat la % din acest eveniment neplacut ptr. trust este impus din afara?Vine la toamna ,cred ,eliminarea MCV si probabil basescu pune conditii, botnita Antenelor ,in stilul lui mafiotic. Iarasi noi suntem la mijloc ,vesnicii perdanti.
    Totusi, ma gandesc, daca ar fi o nedreptate politicienii care s-au folosit f. mult de trust ar trebui sa ia atitudine .

  9. Cand s-a votat ordonanta de urgenta care desfiinta rebate-ul a fost prima lovitura dura a politicului pe piata media. Arestatea este doar a doua, doar data de ceilalti.

  10. Ma bucur ca in toata colcaiala asta mai exista jurnalisti adevarati. Va consider, ca cititor unul dintre ei

  11. Scrisoarea, trimisă de un fost coleg de facultate, se încheia cu o formulă folosită între colegi, ca o glumă: “Aştept ordonanţele dumneavoastră,,…acum scrisorile sunt depasite,ascultatul telefonului este la moda….saltatul de pe strada e acelasi….la vremuri noi aceiasi oameni si aceleasi metode.

  12. Eu imi pun intrebarea de ce s-a recurs la aceasta ¨lovitura de presa¨ (deocamdata) imediat dupa ce Antena 3 a realizat cel mai mare Drapel National din lume si cine poate fi foarte deranjat de politica de recuperare a valorilor nationale adoptata de Antena 3? Defapt de intuit cine ar putea fi deranjat nu este greu, problema este ca a devenit atat de usor de lovit Romania cu ajutorul unor romani!

  13. Interesant cum atat tu cat si Badea ati simtit nevoia sa precizati ca nu l-ati vazut pe chilug decat de 2-3 ori in viata.

  14. @merluciu: si care-i problema? trebuia sa ne dam frati cu el? se mai intamplau lucruri in trust si fara participarea noastra…

  15. Cand ai plecat de la Intact am devenit atent ca sa vad daca antenele vor pati ceva dupa aceea.
    Si am vazut.

    Poate cineva te-a prevenit ca urmeaza apocalipsa pentru antene.

  16. mi se pare o coincidenta bizara si ca securistul George Maior a aparut sa ne sperie cu alte amenintari teroriste inchipuite.probabil pt. a abate atentia si ura populatiei fata de faptul ca SRI( dupa ce ca in ciuda fisei postului a participat activ la subminarea economiei statului si a atentat la insasi fiinta Romaniei)este de fapt o ramnificatiei a mafiei politice si o fabrica de dosare contrafacute.sincer,nici nu stiu de ce mai platim cozile de topor numite impropriu procurori,din moment ce toata activitatea lor se bazeaza exclusive pe inregistrari,putem sa plasm sarcina asta securistilor din serviciile secrete si mai scapam bugetul de o povara,sa aiba si Kiorul cu Tonta mai mult de supt

  17. Hai sa fim putin logici: ascultarile de telefoane pentru Alexandrescu au inceput in jurul lui 16 aprilie, exact atunci cand Ponta si Basescu erau in focuri cu negocierile si numirile de procurori. Aduceti-va aminte cate discutii a avut Ponta cu Nistor (care atunci era sef DNA cu delegatie) sa-l convinga sa accepte postul de vice la DNA. Chiar credeti ca Base si Ponta habar nu aveau despre ce avea sa urmeze, inca de atunci? Eu indraznesc sa afirm ca chestia asta a fost unul din subiectele discutate in timpul negocierilor pt procurori. Si cum ii aranja pe amandoi… iata rezultatul!

  18. sant momente in viata cand trebuie sa intelegi ca vremea ta a apus si daca ramai pe scena in primplan te veste trenul. ce mai stiti de berceanu (un exemplu mai mic)? isi rontaie linistit agoniseala.

  19. Observ ca mai toata lumea incearca sa gaseasca motive. Ba ca il vor pe Voiculescu, ba ca vor sa puna la pamant A3… etc. Intrebare: e posibil sa nu existe vreun motiv ascuns, ci doar pur si simplu nenea ala s-a plans ca cineva incearca sa il santejeze si … voila? Si alte intrebare: e posibil ca Sorin Alexandrescu sa fi primit ceva semnale ca e sub lupa si se pregatea sa spele putina si tocmai de aceea procurorii au aplicat schema Becali-aeroport? Intreb doar.

  20. Hai sa fim seriosi. Nimeni nu zice ca e exclusa posibilitatea unor interese ascunse in toata aceasta poveste. Totusi, putina obiectivitate nu strica. Deja a devenit obicei pentru A3 – ori de cate ori vreun personaj pe care-l simpatizeaza are probleme cu legea, sar ca arsi si incep sa strige: ABUZ!!! Iar apoi incepe martirizarea persoanei in cauza (a se vedea Nastase, Barsan, Becali). Tin minte ca, atunci cand au fost citati CA MARTORI cativa jurnalisti din cadrul Intact pentru dosarul cu mesajele lui Haineala, au inceput sa urle ca au fost amenintati, pentru ca in citatie apareau sanctiunile pentru neprezentare. Bineinteles, nimeni n-a amintit faptul ca, potrivit legii, este obligatoriu ca citatia sa cuprinda acea mentiune (sub sanctiunea nulitatii) si ca citatiile se fac pe formulare cu continut prestabilit,identic pentru toate instantele si parchetele. Din ce spuneau ei, rezulta ca doar in citatia lor erau mentionate acele sanctiuni, pentru intimidare. Cel mai mult imi place partea cu “in dosar nu sunt probe” – pai, mai copii, ati avut careva acces la dosar? Stiti voi ce probe sunt? Daca publicitatii au fost date doar acele interceptari, inseamna ca acelea sunt singurele probe in dosar? Din cauza acestor manipulari, de ceva vreme refuz sa deschid televizorul, asteptand o vreme cand jurnalistii vor prezenta faptele cu obiectivitate, nu ca acum, in functie de comenzile patronilor implicati in politica.

  21. @Gica: eu nu scriu despre cauza, ci despre resorturile declansarii ei. da-i greu de priceput. altfel, daca nu deschizi televizorul, de unde stii cum au reactionat cei de la A3 cand au fost chemati ca martori? eu stau cu el deschis nonstop si habar n-aveam ca au fost citati. scuteste-ma cu povestea asta basista a comenzilor patronilor implicati in politica

  22. 1. Comentariul meu se referea la poveste in sine, nu la articolul tau sau a altuia. Nu aveam intentia nici sa atac, nici sa slavesc pe nimeni.
    2. Televizorul nu e singura sursa de informare. Mai ales cand e vorba chestiuni atat de intens discutate pe n site-uri, cum a fost problema citatiei.
    3. Scuza-ma daca nu am incredere in vreo televiziune detinuta de personaje ce au stranse legaturi cu partide politice, indiferent de ce culoare. Pe viitor am sa ma abtin de la comentarii – blogul tau, regulile tale.

  23. @Gica: pe blogul asta se comenteaza la subiect. n-ai de ce sa te scuzi. e chestie de libertate sa-ti alegi in cine sa ai incredere

  24. Kovesi vrea sa-i acopere mizeriile lui Teszari si-si foloseste politia politica impotriva celor care vroiau sa scoata la iveala afacerile lui Teszari cu “cinstitul” Mitica Dragomir. Kovesi si Teszari impotriva lui Sorin Alexandrescu. UNGURI contra ROMANI.

  25. mitica ,rcs -rds-putred-da’ Alexandrescu de ce a santajat ?-e limpede ca in schimbul tacerii cei de la Antena vroiau contracte grase cu rcs -rds!au inceput sa santajeze si atunci mitica si rds rsc i-au denuntat la DNA!!nu Dna a avut ceva cu Antena ci Antena a santajat in loc sa dea pur si simplu pe post materialul!au pus presiune psihologica si prin anunturile acelea de la antena1!!
    -asa ca hai sa vedem si partea asta !!au intrat singuri pe usa DNA

  26. Eu am inteles ca Alexandrescu a descoperit o incalcare a legii in atribuirea drepturilor tv si,in loc sa se duca la DNA sa toarne a incercat sa cistige si el meciul al doilea sau al treilea al etapei,nu?Pentru asta nu e judecata niciuna dintre cele doua parti care au incalcat legea,doar cel ce nu a turnat.
    Colegii binevoitori de labe1,prezentau aseara grupul de infractori fiorosi din jurul Varanului;Codrut Seres,Pantis si insotit de o poza incruntata banditul cunoscut drept dr.Mencinicoschi.Ma uitam si nu-mi venea sa cred,vorbeau serios sau era o parodie?Vorbeau serios!
    Oricum,de urmarit!Insa,si eu am aceeasi impresie ca a lui Lao Tse,nu ca te-a avertizat cineva,dar ca te-ai pus cumva la adapost.Nu te condamn!

  27. In plin scandal Intact – RCS, cu Alexandrescu arestat, Ponta se duce in seara asta la Digi TV. Mie semnalul mi se pare clar…Dl Ponta s-a suparat rau pe A3.

  28. @bondescu: daca esti mintos, stii sa te uiti in trecut si ai niste informatii, nu-i nevoie sa te avertizeze nimeni ca se rupe caruta
    @Hannibal: abtine-te cu jignirile sau iti iei viteza
    @mircea: numai aici nu se bateau ungurii cu romanii

  29. Victor cum e cu ratingul cei de la antene se dau mari la procente pe cand pe segmental tau orar dau 1 %
    Oare aia mint? am vazut intro zi, ai fost foarte aproape de antene

  30. @bogdan: sunt lejer lideri, da’ nu atat de zdrobitor cum le place sa pozeze 🙂
    da’ tu de ce esti atat de preocupat de audiente? te uiti la tv in functie de clasamentul ratingurilor sau de calitatea emisiunilor?

  31. Cine si-a imaginat vreo clipa ca BaSecu va raspunde binevoitor binevoitorilor uselisti, care au binevoit sa-i comute pedeapsa dictata de electori, nu numai ca s-a inselat, dar va ajunge desalat de prigoana zbanghiului cotrocenean.
    Asa cum i-a pus-o inconstientului Becali, le-o va pune si altora care au indraznit sa-i frineze pentru un timp idealurile paranoice. Si una din frine, fie ca e cu adevarat sau doar in mintea stalinista a zbanghiului, este acest Voiculescu pe care daca-l scuturi putin, sigur ii vor zornai niscai ilegalitati prin buzunare. Ca nici asta nu-i far de prihana, ca mai toti comunistii astia de dreapta 😆
    Referitor la postul de fata, nu pot spune decit ca-l aprob, bob cu bob 😉

  32. Nu ma uit in functie de rating ci in functie de moderator , eu ma uit la emisiunea ta ,dar ma deranjeaza ca unii ( antena 3) incepe sa minta la audiente.
    Moderatorii de la Romania Tv sunt Ok , in afara de cineva( cred ca stii)
    O intrebare : am vazut ca au fost citati Camelia si Dan Voiculescu , crezi ca stau macar o zi la racoare ?

  33. Chiar daca s-a fortzat nota in cazul lui Alexandrescu, e clar ca e vorba de un santaj la mijloc sau macar de presiuni in acest sens iar oamenii lui Basescu & Ponta tocmai asta vor sa exploateze. Eu nu pot sa inteleg cum pot unii oameni din presa sa vorbeasca la telefon niste lucruri care ii pot face vulnerabil in fata “Justitiei”.

  34. Ma bucur sa vad ca te-ai tinut de cuvant si ai ramas acelasi Ciutacu si nu ai facut un 180 precum Cristoiu,. Insa tu faci nota discordanta fata de noii tai colegi de la rtv care continua in aceeasi maniera de mahala caracterisitca lor sa arunce cu otvisme ordinare non stop de cand a aparut noul episod de comdie marca DNA cu Alexandrescu, pana si labeunu pare mai salubru.

    Oricum pentru cei care se bucura ca poate crapa Antena 3, dream on…

  35. “Problema” punctelor 1 si 3 e ca nu Base’ vrea capul lui Voiculescu si raul Antenelor neaparat, ci patronul RTV, patroniii RCS si o anumita aripa a PSD cu Ponta in frunte cu ajutorul instrumentelor si oamenilor lui Base’.

  36. Totusi, dle Ciutacu, ma intreb daca, in cazul arestarii vreunui manager de la RTV, A3 ar fi varsat atat rahat si atata mizerie si minciuni asupra jurnalistilor postului RTV precum face acum acest post cu cei de la A3. Este de nedescris ceea ce se intampla…Inteleg ca e o comanda de undeva, dar nu pot s-o faca si ei mai … profesionist?

  37. Tizule, in mare parte ai dreptate, cert este ca daca nu voiau sa-l agate pe Voiculescu nu-l cecetau in stare de arest ! Si cred ca “nea” Sorin nu a scris “de mana” in viata lui cat v-a scrie la cercetari penale (ca doar nu-i pun la dispozitie vreun laptop). Dragomir a facut-o primul…(sau printre primii)

  38. Adica Varanul a scos cartofii fierbinti din foc cu mainile lui Alexandrescu sau ce? E clar ca au inceput arestarile si orice jurnalist poate fi saltat de gabori. Nu ati rezolvat-o cu coabitarea, stenogramele va mananca, baieti.

  39. E mare rahatul aici la Romania Tv! Imi pare rau de tine Victore ca ai intrat in latrina asta. Astea sunt atat de proaste ca nici manipula nu stiu.

  40. Victor, ceea ce face postul TV la care lucrezi tine doare de intoxicare si manipulare, dar ceea ce ma bucur este ca multi nu vor pune botul la minciunile colegilor tai. Sper si ma rog ca tu sa NU abordezi aceste subiecte cu “Antenele lui Voiculescu”. Jalnic. O duminica frumoasa si sa le dea Dumnezeu mai multa minte unora care fac…..jurnalism la RTV.

  41. poate, totusi, reusiti sa scrieti si despre subiect, nu doar pareri despre postul de televiziune pentru care lucrez

  42. Buna argumentatia dar un singur lucru eu nu-l prea inteleg. Alexandrescu trage ponoase ca nu-l da in gat pe Voiculescu care e rau. Voiculescu nu e doar rau, are si un trust de presa cu probleme care e hulit de foarte multi. Daca dezvaluirile noilor colegi ne conduc catre ideea ca acest rau zis Voiculescu a trasat indicatii clare unei parti din trust, ficarui jurnalist al Antena 3, sa incolteasca cate 2-3 ministri si dumneavoastra a-ti plecat in primavara de acolo, inteleg ca a-ti fost sarit din schema cu ministrii? Repet, oricat ar parea de cretina intrebarea, si e, nu e bazata decat fix pe deontologia profesionala si dezvaluirile noilor colegi.

  43. @cartonic: da, am plecat de ciuda ca n-aveam si eu un ministru de futut =))
    “a-ti” nu se scrie nici la scoala de tractoristi

  44. Dincolo de faptul ca n-am nici 2 clase nici foarte multe ca eu spre deosebire de dumneavoastra nu am reusit sa termin Politehnica, sper ca ati inteles gluma. Daca nu aia e.

  45. “…a făcut tiraje şi rating, nici Alexandrescu, ci angajaţii ăia (cei mai mulţi, nevăzuţi) care şi-au făcut bine meseria. Nişte oameni obişnuiţi în ale căror cărţi muncă scrie reporter, redactor, editor, producător, etc”. Foarte buna si corecta observatia, doar atat vreau sa precizez ca la etc intra, de fapt, oamenii cu adevarat cei mai importanti pentru o televiziune, ca d’aia nu e Radio…adica operatorii de imagine -oamenii de la “coarne” sau cei cu camera in “carca”. Televiziunea, socotita pe drept cuvant cea de a opta arta, inseamna imagine, iar cand spui imagine, spui “omul cu camera de luat vederi”. Atat am avut de precizat, acest mic detaliu.

    “Viaţa e făcută din detalii. (Goyer Rémi)”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.