Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Scurt tratat de ciumegăreală politică

Scurt tratat de ciumegăreală politică

E normal că Opoziţia vrea să puncteze electoral în scandalul corupţiei din vămi. O pleaşcă precum asta, când Puterea se sfâşie intestin şi-şi devoaleză corupţia în piaţa publică, nu ţi se iveşte de multe ori în viaţă. Aşa că, prin liderii ei şi vectorii de imagine, trage tare pe televizoare. Doar că, după părerea mea, o face prost şi ineficient. În primul rând, urlând tu, lider de partid care aspiri la Preşedinţie sau la şefia Guvernului, la Blejnar (în definitiv, un simplu secretar de stat oricând dispensabil), nu faci nimic altceva decât să-l legitimezi pe el ca adversar şi să te delegitimezi pe tine ca lider. Când îţi propui programatic să dai jos un regim, dacă ai anvergură politică, te baţi în parte cu jupânul, nu cu angajaţii lui şi în nici un caz nu polemizezi la televizor isteric cu unealta. Asta dacă tu chiar îţi propui să faci ceea ce strigi şi nu eşti o marionetă distribuită într-o scenetă proastă.

În al doilea rând, PSD şi PNL fac cea mai mare tâmpenie agăţându-se de evidenţa că Blejnar e numit cu sprijin politic de la PD-L. Fiindcă, măcar din 2005 încoace, absolut TOATE numirile în funcţiile administrative şi din deconcentrate, din TOATE coaliţiile de guvernare (deci inclusiv alea din care făceau parte PNL şi PSD), s-au făcut pe bază de hârtie cu antet, ştampilă şi semnătură de la partid. În al treilea rând, deoarece comportamentul de azi al Opoziţiei la adresa lui Blejnar e la fel de isteric, netemeinic şi nedocumentat ca acela al Puterii portocalii la adresa oricărui lider politic liberal sau social-democrat acuzat de corupţie sau malversaţiuni financiare, adică exact ce au acuzat până acum, întemeiat, PSD şi PNL că li s-a întâmplat. Să fim serioşi, dacă ne uităm detaşat la panarama televizată, nu există nici o mărturie concretă, nici măcar de la arestaţii ăia la grămadă, că i-a dat cineva bani direct lui Blejnar. Puţinii care s-au spart în achetă zic doar că ştiu ei că ajungeau banii la el, nici unul, însă, nu spune că i-a dat sau că i-a cerut ăla să strângă pentru el. Iar, strict juridic, dacă nu ies băieţii cu ochi albaştri cu imagini sau stenograme, Blejnar n-are, obiectiv vorbind (cu excepţia deficitului dramatic de imagine, care nu constituie infracţiune), de ce pleca de la conducerea ANAF.

În al patrulea rând, fiindcă, odată ajunsă imaginea lui Blejnar la nivelul fundului de mare, Băsescu – iniţiatorul în CSAT al acţiunii vămi curate, nu-i aşa – poate folosi posibilitatea nesperată oferită de Opoziţie de a utiliza o supapă pentru eliminarea suprapresiunii mediatice şi, eventual, sociale. Şi reţeaua de colectori va funcţiona la fel de profitabil şi în linişte cu succesorul lui Blejnar la vârful ANAF.

P.S. Pentru filosofii de bodegă crescuţi în eprubetă, lucrez cu DEX-ul

Comentarii

comentarii

Similar Posts

119 thoughts on “Scurt tratat de ciumegăreală politică

  1. Mă tot gândesc de ieri ce să comentez la postul ăsta. Sâmbătă am fost la un parastas. Gazda era un rentier post-retrocedare și a mai fost o familie formată dintr-o doamnă șefă de lucrări la o facultate de stat și soțul ei un mic constructor la gri spre negru. Toți etalau ifose de oameni subțiri impostând finețea intelectuală prin adoptarea pe nemestecate lozincilor și clișeelor intelighenției … sineguriste (vorba lui Năstase);

    Am urmărit împreună celebra întâlnire Mischnik-Plesu …și au priceput totul pe dos! Chiar li s-a părut că Mischnik i-a apreciat !!!

    Până acum eram speriat de votanții OTV. Acum, încep să devin de-a dreptul înspăimântat de numărul mare de ”OTV-iști gen sub acoperire de GDS-iști gen”.

    Încep să cred că și Antonescu și Ponta sunt paralizați de către cei care îi susțin doar de formă, nu-i sprijină și care așteaptă să-și rupă gâtul ca să poată veni la negocierile cu portocaliii … și care-s tare numeroși în ambele partide. Așa că-i tratez de multe ori empatic și prefer să-mi zic mie că dacă la prima demonstrație nu ies … mi-o merit din plin pe Nuți cocoțată pe nervii, banii și viitorul copiilor mei. Prea mulți zic că ceilalți sunt de mămăligă, dar ei înșiși nu și-ar mișca curu’ să protesteze nici pân’ la colțu’ străzii!

  2. Ha…Ha..urarea pentru @Trax m-a facut sa uit de toate supararile.Ca’n DEX.In vami e paine de mancat,asa ca oricine vine la putere ia spaga.De obiceiul asta scapam numai daca angajam nemti si ne si reabilitam in comunitate.

  3. Ciutacu the best. Imi place stilul tau, daca eram toti romanii cu atitudinea si intelepciunea ta, azi eram mai tari ca Germania.

  4. Scuze pentru off-topic.

    Ziceai ca vrei sa te intorci la popor, cu microfonul. Pe cand o editie Vorbe Grele live din piata Rahova? Fara invitat special, doar cu Gici, Nicu & alti necunoscuti?

  5. Mestere ai fost magistral la reportajul prin piata. La fel de inspirat ai fost si cu propunerea sincera pe care i-ai adresat-o lu’ Gadea, care s-a cam albit la fata si nu stia cum sa evite subiectul:). Nu-l vad eu pe Gadea “coborandu-se” printre oameni. Mai ales acum cand se “infaptuieste” pe Antena3 emisiunea emisiunilor, cum n-a mai vazut nici mama lu’ tata lu’ fostu coleg de camera cu varu’ lu’ CNN+ABC+BBC. Raman la parerea ca o emisiune decenta, care tinde spre excelent, are mari sanse sa ma faca sa n-o urmaresc doar din pricina PR-ului abuziv si incredibil de gretos. Ma simt de-a dreptul hartuit de atata libidinosenie. Gadea mai avea putin sa-si cheme si sotia in studio, si daca nici asta nu ne convingea, poate facea si ce a facut Claudiu Bleont la ultimul interviu. In loc sa lasi naibii publicul sa guste intr-un mod subtil farmecul emisiunii, vii tu ca post TV si incerci sa imi “traduci” ce trebuie sa inteleg. Pai daca ma consideri gibon mai postule TV care esti tu post, de ce mi te mai adresezi cu asemenea emisiuni? Nu e clar ca sunt prost in cap si nu am sanse sa pricep ce vad pe TV?…
    Iar ca o cireasa pe tort, a venit si momentul care te-a avut pe tine drept protagonist:). Era clar ca erai ca nuca-n perete acolo, in multzumareala aia gen Oscar, de a trebuit sa-ti ceri singur 30 sec sa spui si tu ceva. Perfect! M-ai uns la suflet ca n-ai venit si tu cu juma de DEX de epitete laudative la adresa maretei emisuni, ci ai vorbit de reportajul tau. Genial!!:)
    Repet, ca sa nu fiu inteles gresit: emisiunea e ok, chiar mai mult decat atat, dar i se stirbeste mult din ceea ce poate fi, prin modul neinspirat (ca sa nu spun altfel) in care i se face reclama. Cand il vad pe Gadea cum se screme sa para natural/jovial/glumet/spontan, si cum intotdeauna (fara nici cea mai mica exceptie), nu-i iese, ma incearca aceeasi senzatie pe care o am cand il vad pe Tatulici. Si anume, mi-e rusine de rusinea lui.

    P.S.: Sper sa mai vad reportaje cu nea’ Victor printre oameni. Dupa avalansa de fatuci semi-emotionate si dureros de incurcate de limba romana, e mirific sa vezi o fata cunoscuta, si sa auzi o voce normala luand mini-interviuri oamenilor pe strata. Iti multumesc!

  6. M-am uitat azi la Sinteza Zilei si am vazut-o pe Dana Grecu cand ii lua interviu unui “baiat”, iar alt “baiat”, il filma cu un aparat de fotografiat digital. Scena asta cu baietii sexagenari, imi aminteste de mitingul ala cu dansul pinguinului, unde a filmat si Bendeac o sceneta, iar cand s-a apropiat Bendeac de ei, toti pinguinii si-au scos telefoanele de ultimul racnet si l-au filmat pe Bendeac. Daca esti atat de necajit incat sa iesi in strada, oare ai telefon mobil performant? Iar ultima idee imi aminteste de alta intamplare de pe un post de televiziune, cred ca de pe cea a viitorului imparat al galaxiei, Dan Diaconescu, unde un individ, aparent sarac, scoate din buzunar vreo 3 telefoane si le comunica pe post, in speranta de a primi vreun ajutor de la cineva. Adevaru-i ca daca nu-ti permiti o paine, iti iei un mobil. Iar asta imi aminteste de bancul sarbesc “Ce face sarbul cand nu mai are dinari? Schimba 100 de dolari”. Hai sa fim seriosi, romanii doar se plang ca nu au bani, in special cei care au bani se plang, ca aia cu adevarat amarati, nu au posibilitatea sa se duca pe la TV si sa cerseasca sau sunt mult prea demni pentru a o face, indiferent de conditia lor materiala. Daca te duci in orice magazin, vezi forfota de parca n-ar fi fost criza niciodata. Daca te uiti pe strazi, e plin de masini, chiar si in orasele mici si te miri de unde au bani de benzina, cand pretul e atat de mare. PSD a inceput sa-i mituiasca pe romani cu pomeni, in timp ce romanii inchideau ochii la furturi. Acum, cand s-au furat si zidurile casei, nu numai obiectele din interior, s-au trezit si romanii din somnul cel de moarte. Daca se trezeau din ’90, cand dormeau linistiti, iar baietii onesti, care se plimba pe la TV si arata cu degetul spre PDL, uitand ca au suferit de o forma foarte grava de cleptomanie, acum mai aveam o tara. Vorba lui Adrian Paunescu “aproape ca am avut o tara”. Eu aproape ca l-am votat pe Crin Antonescu, dar nu m-am dus la vot, apoi seara l-am vazut la TV zicand ca mogulii-s naspa, iar el era zilnic pe la Antena 3 si pe la Realitatea, facandu-si campanie. Desi nu-i simpatizez pe niciunul dintre cei 2 moguli, pot sa fiu corect si sa spun ca nu trebuie sa musti mana care te-a hranit, precum a facut Crin. Inaintea lui Crin, l-am simpatizat pe Ponta, care speram sa fie un tanar cu viziune, nu un prostanac necioplit, iar acum il regret pe Geoana din fruntea PSD, care desi a fost catalogat drept un prostanac, macar e un baiat corect si cu bun simt, desi nu mi se pare ca a excelat niciodata la capitolul celeritate intelectuala, mai ales in noaptea de dupa alegeri, unde s-a facut de ras in ultimul hal, bucurandu-se ca o majoreta ce suferea de un atac cerebral. Si in final am facut si-o rima involuntara.

  7. – Tevatura cu “vamuitul” vamesilor, ascunde altceva. Se cunoaste partitura! Intr-un stat cit de cit normal, Blejnar trebuia “plimbat” urgent din post atunci cu AC/DC. Au facut atit rau…
    – Ponta e definit f. bine chiar de Iliescu! Pe atunci nu-l credeam…

  8. Sunt intru-totul deacord cu cea a spus Catalin 2 comentarii mai sus. Jenant de penibil a fost Gadea cum se lauda el ca incearca sa revolutioneze televiziunile cu acest gen de emisiuni reportaj, senzationale dealtfel si ce riscuri finaciare isi asuma …etc, uitand ca exista “Romania, te iubesc” pe alt post de televiziune si care imi imaginez care are un succes teribil, iar de modestia, profesionalismul si bunul simt al realizatorului Cristian Leonte nici nu mai vorbesc.

  9. @Madalin: dincolo de lauda care te poate enerva (din care eu iau partea buna: in sfarsit, trustul isi apreciaza public oamenii buni!), Mihai chiar si-a asumat niste riscuri, mai ales financiare, foarte mari. asta e un format de televiziune generalista (Pro TV, Antena 1, TVR, Prima), nu de stiri. si poate prinde sau nu la un public de nisa; care vrea sange pe pereti, stiri si politicieni vinovati de tot dezastrul din tara. iar Carmen vine chiar de la “Romania, te iubesc!”. emisiune pe care ea a realizat-o 🙂

  10. Cata rautate zace in romanu nostru!Cand ne vom da seama ca nu mai merge asa?Cand vom sti sa facem alegere intre ceea ce ni se ofera?Intre ceea ce este pe piata?Sa optam pentru RAUL CEL MAI MIC?Chiar nu ne putem da seama ca asta-i calea de urmat?Au curtat UDMR-ul intr-un mod aproape rusinos!!! Asa-i!Dar are opozitia alte mijloace la indemana PANA la alegerile la termen?Dece trebuie sa judecam mereu cu sufletul si nu CU CAPUL?Privind ce s-a intamplat la consiliul capitalei nu cumva cea mai mare vina inainte de a acuza in bloc o are “savantul” diversionist de meserie “care este”?

  11. Adevar graita-i, Victore. Citez un proverb latin ” AQUILA NON CAPIT MUSCAS (lat. – “Vulturul nu prinde muşte”) – proverb latin, foarte răspândit. Se foloseşte şi azi, la fel ca în vremea lui, spre a semnala metaforic că lucrurile fără însemnătate nu trebuie să constituie o preocupare pentru un om de seamă, întocmai cum vulturul semeţ nu se interesează de nişte biete musculiţe (Vezi loc. “De minimis non curat praetor”).zicala romana “

  12. @Victor Ciutacu: Daca Gadea vrea emisiune de televiziune generalista pe post de nisa ii urez succes. In acelasi timp, eu nu sunt “tinut” pe Antena3 de sange pe pereti si politicieni vinovati, cu toate ca ma consider telespectator de nisa. Dar daca Mihai Gadea vrea sa-si aduca aproape un anumit segment din target-ul PRO Tv, inca odata ii urez succes in demersul de a construi o televiziune de “nisa-generalista”.:) Sper totusi sa nu ajunga Antena3 in scurt timp un fel de Pro Tv cu stiri din ora in ora si sa nu fiu nevoit sa caut in alta parte emisiuni asemanatoare cu cele care m-au tinut pana acum pe Antena3.

  13. Scuze de spam, dar am omis ceva. In ce sens trustul isi apreciaza public oamenii buni? Care oameni buni, ca eu nu vad nicaieri vreo apreciere la adresa lui Victor Ciutacu, Radu Tudor, Razvan Dumitrescu, Mircea Badea, Dana Grecu, Maria Coman, Alina Petrescu si altii. Au venit oameni care pana acum realizau emisiuni pe un post generalist, si li se ridica osanale de parca nu s-au mai vazut realizatori/redactori/cameramani nicaieri in lume.

  14. Cine sunt acei baieti cu ochii albastrii? Ca in DEX-ul cu ajutorul caruia lucrati nu ii gasesc definiti… 😀 .
    Numai bine!

  15. O MARE PROVOCARE PENTRU JURNALISTII TV ROMANI (PATRIOTI) DIN ROMANIA

    Poate Antena 3 isi va face curaj si va realiza un gen de emisiune tv in care sa prezinte ce s-a construit in ultimii 20 de ani de comunism si ce s-a construit in ultimii 20 de ani de “capitalism” in Ro. Cred ca va fi cea mai obiectiva emisiune tv facuta in ultimii 50 de ani in Ro.

    Cand au venit comunistii la putere dupa cel de-al II lea razboi mondial au intoxicat populatia ca nu s-a facut nimic bun de catre capitalism.
    Cand incepand cu decembrie 1989 s-au instalat usor,lent si sigur fostii comunisti “vopsiti” peste noapte in “capitalisti” au intoxicat populatia ca nu s-a facut nimic bun pe timpul comunismului (vezi lozinca “Fabricile, uzinele din Ro sunt un morman de fiare viechi”, etc).

    Poate acum dupa 21 de ani de “capitalism” iluzoriu, se va gasi un grup de jurnalisti tv tineri, care s-au nascut incepand cu anii 1985 si vor avea curajul, sa conceapa o emisiune tv documentar, in care sa se compare :
    1) realizarile din ultimii 20 de ani de comunism cu realizarile din ultimii 20 de ani de “capitalism”;
    2) nerealizarile din ultimii 20 de ani de comunism cu nerealizarile din ultimii 20 de ani de “capitalism”

    Populatia dupa ce va urmari un asemenea gen de emisiune, va constientiza ce fel de societate trebuie sa construiasca-voteze : una care sa reprezinte o combinatie intre ce a fost bun in comunism cu ce este bun in capitalism. Separat cele doua tipuri nu mai au cum sa existe. Acesta este viitorul trend spre care se indreapta umanitatea.

    Daca nu vor gasi sprijin la conducerile televiziunilor in care lucreaza, atunci nu au decat sa realizeze singuri un asemenea film docucmentar si sa-l puna pe un DVD si sa-l scoata pe piata la vanzare. Iar cu banii pe care in mod sigur ii vor castiga, vor putea sa-si faca singuri o televiziune noua.

    Un asemenea film pe DVD se va cumpara ca painea calda.

    Daca sunt si jurnalisti tv care s-au nascut inainte de 1985 si sunt atrasi de o asemenea provocare, atunci si acestia vor putea sa puna umarul alaturi de jurnalistii tineri, pentru realizarea unui asemenea tip de emisiune in premiera in Ro.

    Jurnalistii tineri nu prea stiu ce inseamna frica, pentru ca nu au avut cum sa o invete.

    Jurnalistii mai putin tineri stiu foarte bine ce inseamna frica. Din aceasta cauza nici nu s-a realizat pana in prezent un asemenea tip de emisiune tv.

    O asemenea provocare nu se poate rata de catre un jurnalist tv tanar. Oricum mai devreme sau mai tarziu se va realiza un asemenea tip de documentar tv de catre mai multe televiziuni. Numai ca totdeauna cei care vor fi primiii vor culege laurii curajului de a sparge ghiata.

    Este timpul ca noi romanii sa constientizam :
    1)ce am avut si ce am pierdut;
    2)ce avem si ce am castigat
    si atunci vom sti ce sa votam.

    Ce ziceti doamnelor si domnilor jurnalisti tv ?? Vreti sa bateti toate recordurile de rating ?? Aveti o ocazie. Este bine sa nu o ratati.

    Sa vedem care vor fi primii jurnalisti curajosi, daca acestia exista.

  16. Magistral articol,realist,profund,imi place modul de gandire al ziaristului:))

  17. Salut Victor,acum dupa 21 de ani imi dau seama cat de naivi am fost.Trebuia să-i alegem pe Base and Co. de atunci.Poate dupa un an ,doi.Iti dai seama ce bine era in tara asta!Reforma statul de atunci,facea toate legile astea care nu mai sunt bune de nimic(învăţământ,muncii,codul penal,etc)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.