Esti aici:
Prima pagină > Blog > personal > S-a stins ca o lumânare un om de treabă

S-a stins ca o lumânare un om de treabă

Azi a murit Ovidiu Mușetescu. S-a stins discret, la fel cum a și trăit. Nu și-a dorit deloc lumina reflectoarelor și, până la un moment dat, nici n-a avut parte de ea. Mi-e greu să scriu la trecut despre el. Am lucrat trei ani împreună, dar n-am avut o relație de prietenie. Pot spune doar că era un tip de treabă și avea cuvânt. În, poate, cel mai greu moment al vieții mele, mi-a întins (benevol sau împins de la spate, n-are importanță) o imensă mînă de ajutor. Deși el era cel care avea ceva de oferit, iar eu eram disperat că fusesem lăsat pe stradă, condițiile au venit de la mine: fără semnături, fără participare-n comisii de privatizare, fără să intru-n PSD. Fără să anunțe, a mai pus ceva de la el: “Victor a venit cu mine și, dacă vrea, stă până plec eu”. Am demisionat la o lună după ce a fost eliberat din funcție.

A fost șef peste un minister unde s-a împărțit țara, dar puterea lui a fost extrem de limitată. Cine a dat cu nasul măcar 5 minute de guvernarea Năstase știe câtă forță de decizie asupra privatizărilor strategice a avut, în realitate, acest om. Nu am de gând să-l declar postmortem un erou al reformei și economiei de piață. Nu i-am spus așa ceva nici când era-n funcție și puteam să-ncerc să trag ceva profit din asta, acum chiar că n-aș mai avea nimic de câștigat. Dar, pe de altă parte, legendele țesute-n jurul lui au fost mai mult decât disproporționate. Dovada cea mai elocventă e că s-a stins departe de orice standard al bogățiri afișate și uitat de majoritatea ticăloșilor pe care (împins de interese partinice ori benevol) i-a făcut oameni. Iar un alt ticălos, cel mai mare dintre toți, deși fusese informat că mai are de trăit doar câteva săptămâni, a dat verde urmării sale penale. Fiindcă trebuia ca, odată cu mortul, să fie îngropat și dosarul privatizării Alro.

Ultima lui apariție live la tv a avut loc în campania electorală pentru alegerile parlamentare, într-o emisiune din care mănâncă și-n prezent un ciugulitor de cadavre. Avea nevoie să apară, m-a sunat, a venit la mine, a prestat și am plecat împreună să bem un șpriț. Deși nu cred că ne mai văzusem de la părăsirea incintei APAPS, ni s-a părut firesc ambilor. Habar n-aveam că-i măcinat de boală. Nu a arătat-o deloc. Am aflat mult mai târziu, când Codruța Kovesi făcea primele valuri. Odată cu mine, dacă nu cumva mai devreme, fusese informat și cel care i-a lăsat moștenire politică Programul PSAL (din care făcea și privatizarea Alro). Și care, când miza se mutase definitiv de la el la mine și i-a venit pe voleu, l-a executat.

A fost o onoare și-un privilegiu să lucrăm împreună. Odihnește-te-n pace, Ovidiu!

Comentarii

comentarii

Similar Posts

113 thoughts on “S-a stins ca o lumânare un om de treabă

  1. Condoleante familiei si tuturor celor care l-au apreciat pe OMUL Ovidiu Musetescu.
    Va admir si respect, domnule Ciutacu, pentru faptul ca nu l-ati uitat, in acest moment, pe cel care v-a oferit o mana de ajutor chiar atunci cand aveati cu adevarat nevoie.
    Inca o data ati dovedit mult bun simt si faptul ca aveti cei sapte ani de acasa. Quod erat demonstrandum.

  2. Acolo sus cineva iti multumeste, ca te-ai oprit din drumul tau si ai aprins o lumanare. Bravo tie si Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  3. Dumnezeul sa-l ierte.
    Felicitari pentru inceputul emisiunii de azi.
    Este prea insensibil ZEUS . Se bucura si joaca pe orce cadavru pentru a ajunge unde vrea.
    Ar trebui ca sa face-ti un istoric mai amanuntit in ce priveste cariera acestuia.
    Se poate incepe cu
    – greva care a blocat in anii 1990 Gara de Nord (injuraturile de birjar),
    -de reforma CFR-ului care a dat a dus la falimentarea lui(situatia este ff grava in toate companiile)
    – de ce au infiintat o Companie SMF care a incurcat actele contabile si care in 2002 s-a desfiintat?
    – ministrul Dobre nu a facut NIMIC .Ce rol a avut? Cautat ff bine.
    – de ce socetatiile de marfa (care au cumparat pe nimic locomotive si vagoane) au benreficiu si Compania de Marfa este falimentara?
    – la infrastructura este jalea si mai mare .
    Prin metode jurnalistice incercati sa cititi instructii de la infrastructura existente in 1990 si ceea ce azi se mai face azi cu reviziile la linie.
    Nu stiu daca am fost de folos .
    Va urez toate cele bune , curaj si putere .

  4. D-voastră, D-le Ciutacu l-aţi cunoscut mai bine. Ştiu doar că a fost o persoană controversată. Dvs. l-aţi cunoscut şi ca om. Vă cred pe cuvânt, şi oricum ceea ce cred eu nu contează…
    Dumnezeu să-l odihnească!

  5. În momentul în care ştiau că este grav bolnav nu aveau dreptul moral să-l acuze. Dumnezeu oricum vede şi va răsplăti.
    Sincere condoleanţe familiei.
    Dumnezeu să-l odihnească în pace.

  6. L-am cunoscut pe Ovidiu Musetescu pe la inceputul anilor 90. Un om deosebit. Era deputat si atunci. Am primit atunci de la el primul pix PARKER si prima vizita la camera deputatilor (cred ca era la Mitropolie). Intr-adevar, o viata destul de zbuciumata, un caracter deosebit, un OM. Sa-i fie tarana usoara!

  7. MUSETESCU A FOST ASASINAT-PRIN METODA [RADU]-IRADIERE EXCESIVA CA DURATA SI INTENSITATE,AJUNGANDU-SE LA UN CANCER GALOPANT.
    MUSETESCU NU A CEDAT SANTAJULUI ORDINAR SAVARSIT DE PROCURORII D.N.A.-LA COMANDA SECURISTULUI BASESCU .

  8. Eu nu stiu ce sa mai zic. ..prea se moare al naibii de cancer pulmonar sau leucemie in Romania. Mor oamenii ca mustele.. mai ales cei incomozi sau “guralivi” cu ce nu trebuie. S-a facut scandalul Plesita, la o luna doua-mort. Basescu e la final de mandat si constient ca sunt sanse sa fie si ultimul SI Musatescu a plecat din SRI odata cu rapirea ziaristilor , rapire menita sa ii creasca “procentele” de popularitate ale lui Basescu-Musatescu mort cu o luna inainte de alegeri. Octavian Paler , critic al canaliei perfecte de la Cotroceni-mort la scurt timp dupa ce basescu castiga alegerile prezidentiale, …VOI NU VEDETI AICI O MANA CRIMINALA CARE BAGA PUMNUL IN GURA CELOR INCOMOZI?
    Ori poate sunt eu paranoic… sa dea domnul sa nu ajung sa strig in Romania “echo! echo!” si sa nu capat nici macar la asta un raspuns… dispareti toti incet incet….

  9. Sunt convins ca a fost asasinat dar nu prin iradiere. Iradierea cauzeaza pierderea parului, diaree masiva… si se moare de leucemie. A fost asasinat cu gaze cancerigene si care deprima sistemul imun cauzand un cancer galopant. Tratamentul chemoteraputic agraveaza si mai rau boala. Criminali politici ai Romaniei actuale au perfectat sistemul marelui fizician Oliviu Gherman (colaborator inainte de 89 al SRI ) sistem de gazare a celor “nedoriti” in propriile locuinte.

  10. Imi cer scuze Domnule Ciutacu daca apelul meu este inoportun. Daca considerati, il puteti sterge de pe forum.

    Nu stiu cate persoane “de interes” (actuali/fosti membri SRI)citesc blogul domnului Ciutacu, eu totusi fac un apel de constientizare. NU VA ASCUNDETI IN SPATELE TACERII PENTRU CA NU VA PROTEJEAZA! De la revolutie incoace dar mai ales in timpul regimului Basescu s-a dus o campanie intensa de “exterminare” a celor ce stiau prea multe. Am avut ocazia la viata mea sa stau de vorba cu unii din cei care au fost exterminati. Mi-au povestit unele lucruri. Probabil foarte putin din cate stiau/vazusera dar totusi destul sa am o idee despre cum opereaza gruparea exterminatorilor. Va rog sa nu pieriti in tacere! Ridicati-va glasul si deschideti-va sufletul. Veti salva vietile voastre, ale copiilor vostri si ale multor nevinovati. Chiar daca aveti ceva pe constiinta (ceva ce ati facut sau ceva la care ati inchis ochii fiind martori ai crimelor SRI) faptul ca ati iesit inainte va transforma instantaneu in eroi. Musatescu s-a stins discret, exact asa cum a trait. Probabil la gandul ca isi va proteja familia. E gresit! Odata ce numele vostru este pe listele de exterminare, asta include toata familia voastra. Criminalii politiei politice nu isi pot permite luxul sa ramana urmasi care sa se lupte sa afle adevarul. NU LASA MARTORII IN VIATA! Exemplul tipic este familia lui Nicolae Ceausescu.AU FOST TOTI EXTERMINATI. Dintre ei, Zoia imi pare un exemplu cutremurator: supravietuieste unui cancer intestinal doar ca sa fie rapusa de clasicul cancer pulmonar. In Romania cancerul pulmonar este la fel de frecvent ca gripa in tarile vecine. Este inadmisibil! Dan Iosif, cancer pulmonar! Ion Ratiu cancer laringian (sper sa nu gresesc)Exemplele merg la nesfarsit.
    NU SUFERITI IN TACERE! TACEREA INSEAMNA MOARTE! SALVATI-VA PE VOI SI PE ALTII! VORBITI TARE! SPUNE-TI CE STITI!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.