Esti aici:
Prima pagină > Blog > personal > S-a stins ca o lumânare un om de treabă

S-a stins ca o lumânare un om de treabă

Azi a murit Ovidiu Mușetescu. S-a stins discret, la fel cum a și trăit. Nu și-a dorit deloc lumina reflectoarelor și, până la un moment dat, nici n-a avut parte de ea. Mi-e greu să scriu la trecut despre el. Am lucrat trei ani împreună, dar n-am avut o relație de prietenie. Pot spune doar că era un tip de treabă și avea cuvânt. În, poate, cel mai greu moment al vieții mele, mi-a întins (benevol sau împins de la spate, n-are importanță) o imensă mînă de ajutor. Deși el era cel care avea ceva de oferit, iar eu eram disperat că fusesem lăsat pe stradă, condițiile au venit de la mine: fără semnături, fără participare-n comisii de privatizare, fără să intru-n PSD. Fără să anunțe, a mai pus ceva de la el: “Victor a venit cu mine și, dacă vrea, stă până plec eu”. Am demisionat la o lună după ce a fost eliberat din funcție.

A fost șef peste un minister unde s-a împărțit țara, dar puterea lui a fost extrem de limitată. Cine a dat cu nasul măcar 5 minute de guvernarea Năstase știe câtă forță de decizie asupra privatizărilor strategice a avut, în realitate, acest om. Nu am de gând să-l declar postmortem un erou al reformei și economiei de piață. Nu i-am spus așa ceva nici când era-n funcție și puteam să-ncerc să trag ceva profit din asta, acum chiar că n-aș mai avea nimic de câștigat. Dar, pe de altă parte, legendele țesute-n jurul lui au fost mai mult decât disproporționate. Dovada cea mai elocventă e că s-a stins departe de orice standard al bogățiri afișate și uitat de majoritatea ticăloșilor pe care (împins de interese partinice ori benevol) i-a făcut oameni. Iar un alt ticălos, cel mai mare dintre toți, deși fusese informat că mai are de trăit doar câteva săptămâni, a dat verde urmării sale penale. Fiindcă trebuia ca, odată cu mortul, să fie îngropat și dosarul privatizării Alro.

Ultima lui apariție live la tv a avut loc în campania electorală pentru alegerile parlamentare, într-o emisiune din care mănâncă și-n prezent un ciugulitor de cadavre. Avea nevoie să apară, m-a sunat, a venit la mine, a prestat și am plecat împreună să bem un șpriț. Deși nu cred că ne mai văzusem de la părăsirea incintei APAPS, ni s-a părut firesc ambilor. Habar n-aveam că-i măcinat de boală. Nu a arătat-o deloc. Am aflat mult mai târziu, când Codruța Kovesi făcea primele valuri. Odată cu mine, dacă nu cumva mai devreme, fusese informat și cel care i-a lăsat moștenire politică Programul PSAL (din care făcea și privatizarea Alro). Și care, când miza se mutase definitiv de la el la mine și i-a venit pe voleu, l-a executat.

A fost o onoare și-un privilegiu să lucrăm împreună. Odihnește-te-n pace, Ovidiu!

Comentarii

comentarii

Similar Posts

113 thoughts on “S-a stins ca o lumânare un om de treabă

  1. nu stiu cine este , dar se pare ca a fost o persoana de calitate 😉 .. sa se odihneasca in pace!

    Toata stima.. >:D<

  2. Va spun sincer, pana acum, Musetescu statea, in mintea mea, in categoria “bad guy”. Fara nuante.Si acum aflu de la dumneavoastra, care l-ati cunoscut, ca era un om de treaba…Si incerc sa-mi aduc aminte de ce i-am pus eticheta asta. Imi vin in minte franturi din declaratiile politicienilor, in special ale lui basescu in campanie. Nici nu mai conteaza cum si-n ce fel, important e ca mintea mea a operat aceasta categorisire si a pastrat-o pana acum.
    Uneori am sentimentul ca ratacim intr-un labirint de oglinzi si nu mai stim demult care este reflexia adevarata.
    Care este, de fapt, adevarul? Adevarul informatiilor furnizate de presa, de exemplu. Pentru ca aceste informatii sunt piesele de puzzle din care se naste imaginea unui personaj public. Nu putem trece prin filtrul mintii noastre decat ce ni se ofera.

  3. Odihneasca-se in pace!
    Frumos din partea dumitale, tizule, CA si CUM iti amintesti de el! Mai nou, recunostinta (si recunoasterea) – mai ales postuma, deci inerent dezinteresata – nu prea mai infloresc pe meleagurile noastre “carpato-danubiano-pontice”! (Mai ales – no offence intended – pe malurile Dambovitei.)

  4. Draga Victor,
    Si eu doresc sa-ti multumesc pentru cuvintele frumoase la dresa lui Ovidiu. L-am cunoscut, fiind oarecum colegi de activitate, cand si unul si celalalt nu implinisem 30 de ani. Am fost buni amici. Tarziu, ne-am revazut, cu totul intamplator, la cofetaria de la parterul mag. Unirea; era ministru, era cu tine (mult mai tarziu am realizat de unde te cunosteam);intalnirea ne-a facut placere amandurora; era (mă doare să vorbesc atat de curand despre el la trecut)intradevar, un om deosebit. Pacat ca nu se poate pastra o ordine firească a lucrurilor… Păstrandu-i in amintire zambetul, ma despart vremelnic de prietenul Ovidiu, dorindu-i odihna vesnica!Dumnezeu sa-l ierte! Condoleante familiei si prietenilor.

  5. Dumnezeu sa-l ierte ! Verificati dle Ciutacu si cum s-a privatizat Combinatul de Utilaj Greu de la Iasi,actualul FORTUS Iasi,sa vedeti cum sufera 1700 de oameni de pe urma acelei privatizari si mai vorbim …

  6. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !
    Va exista un dumnezeu si pt. cel care a carmuit nava si a dat comanda de atac asupra unui om atat de greu incercat in ultimele lui zile.

  7. Orice om, chiar daca nu e un ‘bun crestin’, in astfel de situatii spune: RIP.

  8. Si totusi tara asta a avut si mai are cred OAMENI!
    DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!

  9. Dumnezeu sa-l primeasca si sa-l odihneasca.
    Stiu cu e sa te bati cu o boala necrutatoare.
    Gestul lui Basescu de a-i trimite DNA pe cap in ultimile zile de viata este ilustrarea TICALOSIEI lui Basescu.

    A fost un om discret si la locul lui.

    Dumnezeu sa-l ierte pentru pacatele lumesti pe care in fond le avem cu toti.
    Sa ridice pietra numai cine este fara pata si prihana.

  10. nu stiu cum se face ca in romania ultimilor 20 de ani, anumiti oameni au disparut tocmai la timpul cel mai convenabil pentru altii. seria a deschis-o, daca va mai aduceti amninte, Virgil Tatomir, ziaristul care a murit de cancer galopant imediat dupa ce a inceput emisiunea despre revolutie.
    indiferent ce a facut si ce secrete a luat cu el mustetescu, dumnezeu sa-l odihneasca.

  11. Atat de mult m-a afectat “stirea” in sine, incat intr-un prim comentariu nu am putut scrie altceva decat cuvinte de condoleante pentru pierderea unui om stimat de multa lume, cuvinte pe care D-l Ciutacu cu siguranta le va transmite familiei indoliate (ma refer la mai toate postarile in acest sens).
    Dar cel care ne-a scris un articol de o sensibilitate exacerbata, D-l Ciutacu, traieste harul Domnului, si ca si altadata, simt ca merita sa ne referim la acest articol.
    Cu atat mai mult ca am, si eu o sensibilitate deosebita in zilele acestea pentru copilul meu pierdut, care “s-a stins ca o lumanare” cum zice dumnealui.Lumanarile se ard pana la ciot, si lacrimile se preling pe fetele noastre schimonosite de durere.Singurul omagiu care poate fi adus in memoria celui drag trecut in nefiinta este o floare pusa pe mormant de mine, om simplu.Dar d-l Ciutacu, un jurnalist sensibil, dedicat are alte mijloace de a-si exprima sentimentele la pierderea unui om cu care a lucrat 3 ani. Articolul de fata – o evocare a personalitatii lui O.Musetescu – este o lumanare aprinsa, care vegheaza trupul neinsufletit, prin care D-l Ciutacu isi exprima recunostinta implantata in sufletul dumnealui fata de d-l Musetescu, un izvor de virtute din care multi ar putea sa se intareasca pe viitor.Nu are de gand “sa-l declare un erou al reformei si economiei de piata” dar are de gand sa ne deschida ochii asupra a ceea ce a insemnat acest om, in viata lui scurta, pentru tara intreaga.Si n-ar fi d-l Ciutacu, jurnalistul care isi infige pana in rana sangeranda a tarii, daca nu i-ar demasca pe cei care i-au grabit moartea. Spun acest lucru si din cele citite de pe blogul D-lui Nastase care scrie :”L-a afectat mult acordul lui Basescu de inceperea urmaririi penale impotriva lui, in mod nedrept”.Il infiereaza pe T.B ca ‘cel mai mare ticalos; care “fusese informat ca mai are de trait doar cateva saptamani”.Cata cruzime!!
    M-a rascolit acest articol profund si il felicit pe D-l Ciutacu pentru aceasta evocare puternica izvorita din suflet.

  12. daca nu era el vinovat de privatizarile prost facute, cine e? cumva unul pe care-l aveti in blogroll?

  13. L-am intalnit ultima data in Viena in urma cu trei saptamani. Era, sau incerca sa para, optimist. In timp ce Basescu ii cerea capul. L-a avut! ODIHNESTE-TE-N PACE,OVIDIU!

  14. timofte….inca o moarte convenabila

    sa mai spuna cineva ca sunt doar coincidente. dumnezeul sa-l ierte si pe el.
    nu cred ca vor mai urma altii. ceilalti au inteles probabil mesajul..ca e pe viata si pe moarte.

  15. Personal, n-am cunoscut decat unul din efectele trecerii dlui Musetescu pe la Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiunilor Statului. A fost UNUL dintre “artizanii” transferarii activelor perlei electronicii romanesti, Baneasa SA (fostul IPRS), din patrimoniul statului in buzunarele largi ale “bunului” Hayssam & Co. Totul pe baza unor documente trucate, in dispretul caietului de sarcini. Atunci au “murit”, la figurat, cateva sute de oameni, specialisti in producerea structurilor semiconductoare. Nimeni nu i-a plans!

    Astazi, totul este iremediabil pierdut! Sa-i fie tarana usoara si sa se multumeasca cu iertarea colegilor de partid!

  16. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. inca o data aceasta boala nenorocita si cumplita si-a luat tributul pacat mor oameni foarte tineri. doamne ai grija de familia dumnealui si dinsu odihneascase in pace.

  17. Citesc ca si Radu Timofte a murit. Ce naiba se intampla ???

    Involuntar, aceste decese ma duc cu gandul la metodele sovietice de eliminare a unor oameni care stiau ceva de care altii se temeau.

    Mi-e greu sa cred ca se intampla asta. Ce sanse mai are un om sa exprime opinii contrare, stiind ca se poate astepta la asa ceva ???

  18. Preferam sa fie sanatos si sa plateasca (daca ar fi fost vinovat) pentru zecile de mii de destine si familii sfaramate!

  19. Intamplator sau nu, si mie mi-a intins o mare mana de ajutor Ovidiu Musetescu. Imi aduc aminte ca era proaspat instalat “ministru al privatizarii”, in acea vreme pe strada Lipscani, acum sediul BCR. Ei bine, a fost de-ajuns sa schimbam cateva cuvinte din care sa reiasa ca nu o duc deloc bine cu serviciul si m-a adus la APAPS. Desi am incercat de cateva ori sa-l prind singur pentru a-i spune un sincer multumesc, nu am reusit niciodata. Mai tarziu ma gandeam ca nici nu mai stie cine sunt…Acum, mi-a luat definitiv aceasta posibilitate. Si nu pentru ca ar avea el vreo vina. Doar ignoranta si delasarea mea au facut jocurile. Si raman cu ele aici, in mizeria si frigul din Romania.
    Sa fi linistit, Ovidiu Musetescu…

  20. Chiar asa De bogdan cred ca are dreptate sa se intrebe si sa intrebe asa ceva !D-zeu sa-i ierte

  21. @bogdan,
    Sa fiu a naibii daca nu mi-a trecut prin minte si mie exact aceleasi idei! Da’ totusi cred ca suferim de teoria conspiratiei! Nebunii astia o sa ne innebuneasca si pe noi!

  22. Iti multumesc din suflet pentru tot ce ai spus despre O.M.-ul nostru….numai cei care l-au cunoscut cu adevarat pot vorbi, ceilalti sa taca ! Nici o functie, cat de mare ar fi fost ea, nu l-ar fi determinat sa uite sa fie OM ! (sti ca O.M. a fost sloganul lui de campanie in 1996, la primaria sectotrului 3 ?) Inca odata iti multumesc si Dumnezeu sa-l ierte….

  23. Prietenul tau. =)) Apropo… azi dimineata Labe1TV la emisiunea 710 a comentat moderatoru de postarea ta aia cu Basescu si Boc cu icoana. Daca ai timp uita te la inregistrare ca te-a cam “lovit” in opinia mea.

  24. E trist ceea ce ne spui si se dovedeste inca o data ca Tiranul, Traian Basescu, este in stare pentru a obtine puterea, sa calce pe cadavre, sa profaneze morminte, sa ne injure mortii , sa batjocoreasca pe oricine si asta fara nici un pic de jena sau respect.
    Imi aduc aminte cand , desi facea chimioterapie, ziarista Corina Dragotescu a fost jignita in direct de acest jalnic presedinte. Asa a facut si cu memoria tatalui lui Sorin Oprescu si asa, dupa cum ne spui tu, a procedat si cu acest fost Ministru al Romaniei, domnul Ovidiu Musatescu.
    Toate aceste dovedesc adevaratul caracter mizerabil al presedintelui Romaniei, un individ care a reusit sa faca din aceasta tara, o mosie personala.

  25. Off topic
    Dupa compasiunea si tristetea exprimata in primul meu comentariu iata, ca d-l Orban ma face sa zambesc, facand o aluzie la cruntul ‘dictator’ in devenire cu apucaturi de un adevarat dictator: “In viata de apoi, Basescu probabil va avea nevoie de brevet ca sa se zvarcoleasca in oala cu smoala” – o ironie muscatoare.
    Nu vreau sa sugerez ca as astepta sa ajunga la acest act, dar odata si odata tot va trebui sa plateasca pentru ceea ce ne face noua, in numele unei false aorecieri la ‘bobor’.

  26. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Uite,iar o veste rea; a murit si dl Radu Timofte.Sper sa nu mai aflam curand si de altii.
    Poate cine stie,si Musetescu si Timofte stiau multe despre Hayssam si despre rapirea jurnalistilor in Iraq;intimplator in ambele cazuri este implicat Traiana Basescu,cred eu. In ziua de azi te poti astepta la orice.

    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace si pe dl Radu Timofte !

    Cu tot respectul pentru Dvs.si cu dorinta numai de bine,
    IoanaP

  27. Dumnezeu sa l ierte!
    dar altceva vreau sa va rog d le Ciutacu; d voastra poate reusiti sa determinati si pe alti colegi din presa sa creeati o miscare care sa ceara( nu stiu cui) sa avem aleger si parlamentare si prezidentiale in acelasi an , ca asa pierdem 2 ani cu campanii electorale si macar am fii si noi mintiti un an nu 2 ca acum

  28. “Odihnește-te-n pace, Ovidiu!” suna sinistru ce urmeaza sa spun, lipsit de ofensa la adresa acestui domn: stimabilul Ovidiu nu va citeste blogul, din cer ! Eventual se putea folosi formularea “Odihneasca-se in pace !”
    La revedere !

  29. Condoleante familiilor Musetescu si Timofte !

    Am tot citit astazi pe diferite bloguri, ziare informatii despre acesti doi oameni si am constatat ca foarte multi ii injura pe ambii si fac urari nesimtite PSD-ului in special, ma transform in avocatul diavolului daca trebuie si spun doar ca stimabili sa nu uite ca “e boala de se ia” si nu dorii altuia ce nici tie nu-ti place.

  30. Bunii mor, răii trăiesc! Dumnezeu să-l odihnească-n pace și să ne mai aducă și vremuri de dreptate!

  31. D-le Ciutacu,
    O veche vorba romaneasca spune : “De morti:numai de bine!”. Eu spun ca dincolo de elogiul pe care-l aduci lui Ovidiu Musetescu trebuie analizate “realizarile” acestuia, in contextul existent la acea vreme. Nu uitati ca atat Ovidiu Musetescu cat si Radu Timofte, “duc” cu ei o multime de secrete despre privatizari, servicii si dosare “grele”…Poate pentru dvs. a reprezentat un punct de cotitura dar, pentru “altii”, “un obstacol”. Si din pacate, sunt multi cei care au avut de tras in urma celor doi…Asta ramane insa, fata nevazuta a istoriei celor doi si poate multe altele…
    Ca om spun doar atat : Dumnezeu sa-i ierte !!!

  32. Dumnezeu sa-l odihneasca-n pace!D-le Ciutacu meritati toata consioderatia pentru respectul si recunostinta aduse unui OM de bine.Ica odata Dumnezeu sa-l ierte!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.