Esti aici:
Prima pagină > Blog > personal > S-a stins ca o lumânare un om de treabă

S-a stins ca o lumânare un om de treabă

Azi a murit Ovidiu Mușetescu. S-a stins discret, la fel cum a și trăit. Nu și-a dorit deloc lumina reflectoarelor și, până la un moment dat, nici n-a avut parte de ea. Mi-e greu să scriu la trecut despre el. Am lucrat trei ani împreună, dar n-am avut o relație de prietenie. Pot spune doar că era un tip de treabă și avea cuvânt. În, poate, cel mai greu moment al vieții mele, mi-a întins (benevol sau împins de la spate, n-are importanță) o imensă mînă de ajutor. Deși el era cel care avea ceva de oferit, iar eu eram disperat că fusesem lăsat pe stradă, condițiile au venit de la mine: fără semnături, fără participare-n comisii de privatizare, fără să intru-n PSD. Fără să anunțe, a mai pus ceva de la el: “Victor a venit cu mine și, dacă vrea, stă până plec eu”. Am demisionat la o lună după ce a fost eliberat din funcție.

A fost șef peste un minister unde s-a împărțit țara, dar puterea lui a fost extrem de limitată. Cine a dat cu nasul măcar 5 minute de guvernarea Năstase știe câtă forță de decizie asupra privatizărilor strategice a avut, în realitate, acest om. Nu am de gând să-l declar postmortem un erou al reformei și economiei de piață. Nu i-am spus așa ceva nici când era-n funcție și puteam să-ncerc să trag ceva profit din asta, acum chiar că n-aș mai avea nimic de câștigat. Dar, pe de altă parte, legendele țesute-n jurul lui au fost mai mult decât disproporționate. Dovada cea mai elocventă e că s-a stins departe de orice standard al bogățiri afișate și uitat de majoritatea ticăloșilor pe care (împins de interese partinice ori benevol) i-a făcut oameni. Iar un alt ticălos, cel mai mare dintre toți, deși fusese informat că mai are de trăit doar câteva săptămâni, a dat verde urmării sale penale. Fiindcă trebuia ca, odată cu mortul, să fie îngropat și dosarul privatizării Alro.

Ultima lui apariție live la tv a avut loc în campania electorală pentru alegerile parlamentare, într-o emisiune din care mănâncă și-n prezent un ciugulitor de cadavre. Avea nevoie să apară, m-a sunat, a venit la mine, a prestat și am plecat împreună să bem un șpriț. Deși nu cred că ne mai văzusem de la părăsirea incintei APAPS, ni s-a părut firesc ambilor. Habar n-aveam că-i măcinat de boală. Nu a arătat-o deloc. Am aflat mult mai târziu, când Codruța Kovesi făcea primele valuri. Odată cu mine, dacă nu cumva mai devreme, fusese informat și cel care i-a lăsat moștenire politică Programul PSAL (din care făcea și privatizarea Alro). Și care, când miza se mutase definitiv de la el la mine și i-a venit pe voleu, l-a executat.

A fost o onoare și-un privilegiu să lucrăm împreună. Odihnește-te-n pace, Ovidiu!

Comentarii

comentarii

Similar Posts

113 thoughts on “S-a stins ca o lumânare un om de treabă

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

    Deci atat de bolnav era un om cu care basescu s-a purtat…asa cum s-a purtat in ultimele saptamani ale vietii sale…

  2. Eu habar n-am cine era O.M. Da’ stiu ca de cancer a murit si bunicul meu, asa ca Dumnezeu sa-l odihneasca si forta familiei !

    Liviu Pantazi.

  3. imi recopiez aici cele postate in topicul anterior. nu stiu cat de vinovat sau nevinovat a fost acest om. n-am caderea sa-mi dau eu cu presupusul despre asa ceva. eu privesc lucrurile din perspectiva pur umana. daca a avut vreo vina, sunt sigur ca i-a fost transferata in contul ticalosului care, cu cinismu-i caracteristic, netinand cont de faptul ca are in fata un muribund, l-a aruncat la hiene.
    ===============================================
    o alta metoda “nedictatoriala” de indepartare a unui adversar politic: joci tontoroiul pe pieptul lui, de mana cu “justitia apolitica”, taman cand este cazut la pamant, bolnav in stadiu terminal. ma refer la fostul ministru al privatizarii, ovidiu musetescu.
    Dumnezeu sa-L ierte.

    De Suflet Negru pe 18 October 2009 la 6:16 pm (#)

  4. @Bogdan Moldo

    am apucat si eu sa vad pe realitatea tv porcaria aia cu ghivent, sub aspect de justificare, care ia iesit pe gaura gurii acestui adevarat miracol al nanotehnologiei, pe numele sau de proiect “boc”…

    nici nu mai gasesc in tolba cu cuvinte vreunul care sa ma ajute sa exprim scarba pe care-o simt fata de tupeul acestui limbric ucigas, acestei “guri a lui sauron”, ca sa-l parafrazez pe j.r.r. tolkien…

    este bine c-ai postat fragmentul acela, ca sa poata vedea cat mai multi pana unde poti decade cand stai limba-n cur cu tatal minciunilor si-al ticalosiilor.

  5. Un apropiat cu care lucrezi bine este o mare pierdere pentru tine.Pacat, condoleante familiei si regrete pentru apropiati.

  6. Victor, stiu ca ti-e greu sa scrii, stiu ca ti-e greu sa te gandesti la clipele frumoase pe care le-ai petrecut cu acest om minunat. Cu siguranta, Ovidiu Musetescu, va ramane in memoria noastra ca omul care a vrut binele acestei tari, dar din paceta nu a putut face mai mult. Nu esti singurul care a avut onoarea sa lucreze cu el, o sa-ti povestesc mai multe cand am ocazia, si-ti multumesc ca mi-o oferi de fiecare data, aproape la orice ora din zi si din noapte. Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l ierte.

    PS. Pierdem oamenii cei mai pretiosi pe care-i are tara asta.

  7. Dumnezeu sa il odihneasca!
    D-le BASESCU Traian, va rog sa nu mai plangeti atat de usor pentru ca asta se intampla cu alcoolicii in general si nu as vrea ca lumea sa creada ca ati avea vreo legatura cu aceasta tagma rau famata a societatii. Eu chiar cred ca dvs. nu aveti absolut nicio legatura cu alcoolul si cred ca persoane rau intentionate (adversari politici) va perpetueaza aceasta imagine de betiv ordinar in scopul de a va defaima, de a va blama si de a va discredita public si politic. Deci tineti-va tare, nu mai plangeti deoarece eu cred ca o faceti din prea multa sensibilitate si din emotie fata de probleme reale ale poporului nostru si dintr-o nostalgie si cunoastere a istorie bravului nostru neam si nicidecum pentru ca ati fi cumva doar un betiv si un alcoolic de cea mai joasa speta. Sa traiti! Bine

  8. Dumnezeul să-l odihnească în pace! Așa este, a fost un om discret și de bun-simț.

    Nu mai departe de luna septembrie, scursura umană de la Cotroceni își trimitea procurorii să-l hăituiască pe domnul Mușetescu- despre care se știa că este grav bolnav. L-am auzit ceva mai devreme și pe Mihai Voicu de la PNL vorbind despre mizeria asta comisă de animalul de Băsescu.

  9. Intr-o lume speculativa, plina de incertitudini, in care totul se evita, nu cred ca ai cuvinte sa exprimi pierderea unui Om, om ce o buna parte din viata si-a daruit-o semenilor…Nu ne ramane decat sa pastram si sa respectam tot ce a facut. Si sa ne rugam bunului Dumnezeu sa dea familiei taria sufleteasca de care are atata nevoie. Sincere condoleanta.

  10. Sa-l odihneasca Dumnezeu..
    Si eu am lucrat cu el.. de mult.. de tot de cand era dir. adm. la 23 Aust.. si am participat la ascensiunea lui politica.
    A fost ales deputat si apoi … avansat.
    Avea Ovidiu , ce-i drept o noblete a lui,greu promotea dar.. se tinea de cuvint.
    Au profitat destui de bunatatea lui..
    Sper sa-i ierte Dzeu pacatele si in sfarsit sa-l odihneasca …

  11. Parca suntem in Lord of the rings.. cred ca meseriasu a gasit inelu asemeni lui golum si-l freaca de zor.. doar doar i-o iesi din nou! daca avem putina imaginatie politica putem vedea romania ca pe un middle earth!
    cat despre cei care s-au dus , numai de bine!
    Oricum omul asta O.M., a aparut mai mereu cu bun simt si parea ca nu este si chiar nu era din filmuleţu asta grotesc al hienelor care danseaza de 20 de ani si vor mai dansa pe mormantu’ lu’ Ceasca.
    E nashpa oameni buni!
    PROSTIE INCULTURA NESIMTIRE (singura pe care as putea sa o inteleg ca fiind ultima creanga de care te agaţi cand esti disperat)..dar mai presus de toate RAUTATE IN STARE PURA CONCENTRATIE 1000 IN MIE!TOATE intr/un singur om! Ghici ghicitoarea mea!!

  12. Dumnezeu sa-l odihneasca!

    Imi inchipui ce cosmar a avut cu aceasta boala,pe care o doresc nimanui-nici tampitului asta care ne conduce.L-am dezaprobat total pe Basescu ,cand a dat verde urmarii penale a lui O.Musetescu,cand stia ca are cancer si zilele-i sunt numarate…El nu stie ce e boala sau nu realizeaza-sa-l fereasca dumnezeu de o asemenea suferinta.

    Cu tot respectul,
    ioanaP

  13. Victor,

    Fii sigur ca acolo unde este acum este linistit.
    A scapat din iadul asta de tara.

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

    Costi

    P.S. Excelenta evocarea ta, de BUN SIMT si cu maxima RECUNOSTINTA.

  14. Nu il cunosc foarte bine pe Ovidiu Mușetescu, dar tocmai acest lucru ma face sa cred ca a fost un om care s-a vazut de treba, nu a defilat pe micul ecran sa se laude cate a facut el pentru tara.
    Dumnezeu sa-l odihneasca.

  15. Dumnezeu sa-l odihnesca! Disparitia prematura a acestui om pe care l-am vazut si cunoscut destul de putin , mi-a dat o trista lectie de viata: desi nu mi-a facut o parere pozitiva din putinul cat l-am cunoscut , acum imi dau seama ca a fost un om deosebit…. De ce? Pt. ca acum vad on OM CARE AR FI PUTUT FACE ENORM DE MULTE , in postul ocupat ( in sensul de profit si avantaje PERSONALE…), DAR A EVITAT SA LE FACA…., parasind aceasta lume tacut , discret si modest… Cinste lui… ,post-mortem!

  16. Și eu am pierdut de trei zile pe cineva la fel de important pentru toți. Un om și un medic pe care nimeni nu-l va putea înlocui și avea doar 36 de ani!
    E așa de urâtă moartea oamenilor tineri! Nu că ar fi moartea vreo frumusețe în general…
    Ce mă uimește pe mine e faptul că-i ginește numei pe cei de treabă să-i ia cât de tineri se poate, iar noi să rămânem cu praful de pe tobă pe pământ…
    Dumnezeu să-i odihnească!

  17. @everybody: n-a fost nici vreun sfant, da’ nici vreun diavol. haideti sa incercam sa pastram masura decentei!

  18. La 66 de ani s-a stins profesorul Anton…Demn precum a trait…A trecut aproape un an de cand s-a stins…In urma cu doua zile unul dintre fostii lui elevi ii aducea elogii…fara a sti ca sunt fiica lui..A facut naveta timp de 20 de ani pentru ca a refuzat sa intre in partidul comunist(nu consider a fi imperios necesar a fi scris cu majuscule…).Nu a trait in Bucuresti!A trait in provincie!A crescut si educat generatii de elevi-ce au ajuns oameni datorita lui…Nu a dorit sa iasa in evidenta…Este singura acuzatie ce i-o aduc-lui si multor altor oameni de valoare!
    Nu va mai stingeti in tacere!
    Ceea ce nu spuneti ramane neauzit!!!!!!
    Faptele nu VORBESC!Cei ce inteleg faptele sunt(em) mult prea putini…
    Victore-am incredere in tine!
    Am incredere ca poti a-i mobiliza pe toti cei ce gandesc la fel ca noi!
    Trebuie sa mergem mai departe!Avem o datorie fata de noi si fata de cei ce au plecat dintre noi…fata de cei ce ne-au luminat si imbogatit viata,asa cum o intelegem noi, cei prezenti aici.
    Dumnezeu sa-i ierte pe toti cei ce ne-au ajutat sa gandim si Dumnezeu sa ne ajute a contribui macar cu o zecime din ceea ce au facut ei in aceasta lume…

  19. Odihneasca-se in pace.
    Sa le fie rusine celor care au terfelit imaginea unui om bolnav. Pe Haissam l-au facut scapat pe motiv de boala.

  20. Dumnezeu sa-l odihneasca-n liniste, imi pare tare rau de el, stiam ca-i bolnav si ca hienele portocalii il hartuiesc. Chiar m-a lovit vestea. Condoleante, don ciutacu.

  21. De dreapta judecata a lui DUMNEZEU nu scapa nimeni.
    Nici denigratorii lui, nici laudatorii interesati.
    DUMNEZEU SA-L IERTE !

  22. @ Adriana Popa am fost in birou cu el când s-a hotărât sa meargă la Iliescu sa se pună la dispoziţie. Satul de apartenenţa politica am refuzat sa merg cu el. Azi cred ca am fost un prost!!!! El a încercat dar au fost prea putini aşa ca suferim consecinţele eu, tu, noi!!!
    Dumnezeu vede si ştie!! Aşa ca sunt sigur ca o sa ii ierte greşelile. Daca a avut!!!
    Dumnezeu sa îl odihnească !

  23. Am citit transcriptul emisiunii “Vorbe Grele “din 27.10.2008, si cred ca totul a fost spus. Cine a avut urechi de auzit, a auzit, cine nu… acum e prea tarziu.
    S-a dus un om… un om care a stiut in ce se implica si a avut sange in vine sa-si asume raspunderea. Si asta spune tot. Oameni din astia sunt rari, pacat ca-i plangem in loc sa ii intelegem si sa-i sprijinim cand inca sunt cu noi.
    Dumnezeu sa te odihneasca O.M.-ule!

  24. Dumnezeu sa-l odihneasca.Poate ca acolo sus va avea linistea necesara.Un om deosebit de bun cu un suflet mare.

  25. Nu stiu de ce. dar se pare ca istoria se repeta… mi-aduc aminte cand Ceausescu a plecat la bordul elicopterului cu umila lui sluga prim-ministru de atunci Emil Bobu, si acum. parca vad ca Basescu il va lua la bord pe umila lui sluga Emil Boc-u.

  26. Buna ziua Dle Ciutacu.

    Va inteleg durerea si va respect cuvintele si parea pentru un om care v-a facut bine.
    Nu l-am cunoscut, nu pot spune ca am auzit ca am auzit lucruri foarte buna despre dumnealui citind presa, insa in ultimul timp cand v-am urmarit mi-am format o parere buna despre corectitudinea dumneavoastra.

    Vreau sa va spun ca-pastrand proportile-cam asa m-am simtit azi vazand ce a patit Presedintele Vadim si PRM. Si in ziua de azi au incercat sa il umileasca pe acest om care isi da viata pentru tara lui.
    Am vazut-o pe tanti aceea de la teatrul odeon cum nega ca ar fi avut o intelegere cu PRM.
    Cata nerusinare in haituirea oamenilor!
    Nu pot intelege asa ceva.

    Sa aveti o saptamana extraordinara.

    Cu stima,

    Escorpion.

  27. Nu l-as fi stiut,daca nu vorbeai despre EL.
    Intotdeauna cu masura si mult respect.
    L-am vazut in emisiunea ta si atunci am inteles.
    Pacat.
    Dumnezeu sa-l odihneasca.

  28. Uite cum ne inflamam pro si contra.
    Nu stim sa citim printre rinduri, nici sa gindim la cele scrise. O.M. a fost si el un om din aceste vremuri, dar care si-a pastrat in mare parte omenia, atit si nu ca s-a opus unui tavalug a jafului sistematic, facind din asta un titlu de mindrie. Nu. A cautat sa reduca raul cit i-a stat in putinta, fara a tulbura apele si fara sa profite. Atit si a plecat cu regrete si multa amaraciune, ca a fost si el poate prea mult folosit. Sa-i fie tzarina usoara.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.