Esti aici:
Prima pagină > Blog > Barfoteca de Net > S-a schimbat ordinea: etajul şi şantajul

S-a schimbat ordinea: etajul şi şantajul

Mare dreptate avea buldozeristul Liviu din Sinaia când spunea că noi nu ne putem căca de foame şi ne arde de şmecherii. Stăm cu economia blocată, nu producem una de-un leu, locurile de muncă se vând ca la contrabandă, dar strâmbăm din nas ori de câte ori îi vine unuia vreo idee să ridice un bloc mai înalt de 10 etaje, câte ne-a învăţat nea Nicu. Acum se dau toţi cu curu’ de pământ că habar n-am cine vrea să facă turnuri de peste 30 de etaje şi se va spurca nobila zona Trafic Greu. Vezi Doamne, or să umbrească feeria de la Cotroceni. Am fost la Londra şi, să vezi minune, studiourile de unde am transmis erau într-un turn plasat peste gârlă de Catedrala Westminster. Unul din multele şi nu se tăvălea nimeni că le eclipsează geamia coroanei. Toată ţigănia asta zis ecologistă e doar o metodă pretins elevată de spoliat investitorii în imobiliar. Îi doar la başchetă pe verzii de paradă, vor bănuţi şi punct. Uitaţi-vă la Nicuşor Dan, o invenţie de pradă a imobiliarilor pedelişti împotriva concurenîei. Uitaţi-vă la oficina prezidenţială pusă pe roate de Sima şi operată de Tapalagă, care a mâncat şi mănâncă rahat cu polonicul despre orice clădire nouă până-i vine amenda-n cont. Imensitatea aia de pe Văcărescu a devenit, prin aplicarea programului şantaj contra caşcaval, cea mai futuristă clădire a retrogradei noastre capitale. Şi nu e unicul exemplu de succes facil şi mizerabil.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

40 thoughts on “S-a schimbat ordinea: etajul şi şantajul

  1. Cladirea in forma de cutie Red Bull se integreaza perfect in zona aceea care pare a deveni un cartier bisnis.Cat despre curvele penale virgine si neprihanite…au fost,sunt si vor continua sa fiinteze pe acest pamant ca si noi ceilalti papagalii platitori de taxe si impozite.

  2. unde-or fi fost “verzii” cind zone verzi / parcuri
    intregi au fost defrisate pe motiv de retrocedare,
    tra(n)sate (in) tarlale si vindute la bucata dupa 2000 ?
    nici-unul nu s-a legat cu lanturi de copacii de acolo.

  3. off-topic
    d-le Ciutacu,

    A fost exceptionala emisiunea d-lui Gadea,la care ati participat.
    Suntem nebuni ca e pictat basescu la Ministerul Apararii?!Sa-l ia dracu’!!!
    Mircea Badea e nemaipomenit!Cu toate necazurile care le am acum,am ras cu multa satisfactie.va multumesc la toti.

    Cu mult respect pentru toti,oameni adevarati,
    IoanaP

  4. Si eu,sincer,stramb din nas,pentru ca se construieste haotic si in regim de rezistenta cu serioase dubii,cu abateri grave de la normative si pci,vezi Plaza Popesti Leordeni,kitchoase si deloc futuriste,depozite pe verticala in cautare de chiriasi sau proprietari,peste tot vezi falfaind reclamele lor!.Arhitectura haotica dictata pe genunchi,un fel de altfel,de turnuletele celebre tiganesti mai cu staif in esenta doar cu regim de altitudine!Si investitorii care au elanul de inceput sunt atinsi de sindromul lui “merge si-asa”,ce le altereaza avantul si creatia!.Am lucrat la Sofitel,fiind proiectant,prima cladire de genul futurist a acelor ani,dupa ’90 cu constructori francezi,Bouygues,si-mi place sa le vad inaltandu-se dar in respectul locului al vecinatatii si executate a la carte!.Spirit novativ,da!

  5. problema nu sunt cele 30 de etaje, ci distrugerea unei zone verzi actualmenta cam virgina dar care ar putea deveni parc. Ma refer la aia de pe Milea. In plus se va aglomera cu mii de masini si oameni o zona deja sufoca(n)ta. De ce nu se muta corporatistii la Pipera, la Chiliman? Are si Manescu nevoi?

  6. Vă felicit, domnule Ciutacu! Aceşti aşa-zişi “ecologişti”, un fel de Che Guevara virgini şi cu pletele în vânt trebuie până la urmă demascaţi pentru malversaţiunile pe care le promovează în interes strict personal (a se citi buzunarul propriu). Inclusiv această hahaleră de Nicuşor Dan, un dizident întârziat care joacă rolul lui Gigi-Contra în capitala României.

  7. @ady: deci problema nu e ca nu-s parcari, ci ca se constuieste. cool! Londra nu-i sufocata? da-le-n mortii ma-sii de constructii si de locuri de munca, sa fie tapsanu’ natural langa Golden Blitz, asta e important. da’ dau corporatistii niste bani la santajisti si or sa fie si cladirile lor futuriste, se rezolva 🙂

  8. Va felicit, domnule Ciutacu! Sper sa dati tonul in chestiunea aceasta pentru ca este strigator la cer sa fie promovate de asa-zisa “societate civila” non-valori de genul Nicusor Da, un fel de dizident intarziat, care joaca rolul de Gigi-contra in orice actiune propusa de administratia locala.

  9. Constructii fara parcari babane nu ar ajuta pe nimeni…..poate trebuie investit intai in parcari ca sa decongestionam mahalaua de pe orizontala si apoi in constructii pe verticala….

  10. Jan, ce investitor ti s-a mai plins pe umar ?

    Am vazut ieri ultima parte a Sintezei care n-a facut decit sa-mi
    confirme temerile ca sintem guvernati de un Don Salluste/Cruchot
    plin de ţîvnă suferind de mania grandorii (pe linga multe altele).

  11. Cat am putut rade aseara…cu base pictat langa Mihai Viteazul! :)) Culmea ridicolului a fost deja atinsa de acest regim detestabil si nu va putea fi vreodata egalat de un altul. :)) Va dati seama cat se oftica marinaru’ la cata caterinca e la Antena 3? :)) Si mai ales sufera ca e urmarita de cei mai multi romani! :))

  12. Si Londra e sufocanta, dar asta nu inseamna ca londonezilor li se pare ok asta. Ei insisi o recunosc ca pe o problema.

    In plus, niste cladiri de birouri trebuie sa si aiba cine le ocupa, ca asa goale nu genereaza mare branza de locuri de munca.

  13. cine vrea verde sa mearga la tara sa respire miros de baliga. capitala trebuie sa sa arate ca o metropola financiara. societatea civila ar trebui interzisa ca in rusia ca nu face decat sa fie vanduta unor interese

  14. Nu-i nimic rau in a construi, doar ca unii strica peisajul arhitectonic si asa sarac al Bucurestiului. Unul din exemplele triste este sectia 1 politie de pe Lascar Catargiu.
    O alta problema sunt imobilele construite in zone in care infrastructura este subdimensionata si aici unele exemple sunt Cathedral Plaza si multe (daca nu toate) blocurile de birouri construite in Pipera (aia de peste pod).
    Aceste “greseli” sunt facute cu ajutorul administratiei (“nasul” fiind unul din leader-ii “greselilor”) si se perpetueaza (“miraculos”) de la un primar la altul. La fel ca fac si drumarii care reusesc sa treaca, “elegant”, peste schimbarile politice.

  15. Apropo de Londra, primarul Londrei, conservatorul Boris Johnson, are o rubrica in The Telegraph, unde isi exprima opiniile. Uitati ce scrie
    Si spune in articol :
    Last year the Commission itself confessed that EU spending on Romania — €515 million — had been almost all the subject of fraud or abuse of one kind or another.Hand on heart, said Brussels, it looked as though only about 10 per cent of the cash had got through to legitimate destinations.

    Deci jaful se cunoaste in toata Europa si asupra Romaniei s-a pus stampila de hot, precum sudului Italiei. Si britanicii au motiv sa fie suparati ca arunca bani in conturile talharilor romani. Incredibil!

  16. Da, e chiar naspa la Londra. Cineva a vrut sa-si transforme garajul casei in dormitor. Casa e situata pe o strada infundata. A aplicat la primarie pentru “planning permision”. Raspunsul a fost prompt: “Nu!, daca iti dam aprobare, ar trebui sa le dam si celorlalti 9 proprietari de pe strada, in acest caz, masinile din garaje nu ar mai avea loc de parcare pe strada si pe driveway.” D-aia ne place la bucale

  17. Londra, Paris, Dubai…orase metropole. Radeau ciumpalacii de autostrada suspendata a lui Oprescu. Peste tot in lumea civilizata sunt autostrazi suspendate. La plural. Blocurile se intrec in nr. de etaje, iar parcurile au si ele loc. unde nu mai au, le fac la periferia orasului si mai dezvolta zonele limitrofe. Singura problema este viteza cu care se construieste. La Dubai, unde in 1950 erau 5 case si restul corturi si camile, acum se schimba fatada orasului din 3 in 3 luni, de nu mai recunosti nimic. Dar poate ca turnul lor nu e asa misto…

  18. Victor, chiar daca postarea mea nu are legatura cu subiectul, rog sa-l citesti macar, chiar, daca nu-l aprobi. M-a surprins faptul ca site-ul antenei 3 preia stiri de pe Evenimentul zile. Ma refer la stirea in legutura de spatiu Autoritatii de Audit a Curtii de Conturi. Deoarece Curtea a publicat rezultatele verificarilor la Suceava etc. trebuia cumva criticata, nu? Asa s-au legat si de Vacaroiu ca are cumul de pensie si salar, tot din aceleasi motive.Nu gasesc normal ca antena 3 sa raspandeasca stirile Ev. Zilei. Multumesc

  19. Corect domnule Ciutacu. Cred ca putem aplica criteriile dumneavoastra si la mult titrata Hala Matache Macelaru. Trec foarte rar prin Bucuresti, dar imi aduc aminte din copilarie cat de anosta era acea cladire. Nimic nu s-a schimbat in ultimii 30 de ani. Este acelasi furuncul arhitecutural care nu are nici o valoare arhitecturala sau istorica, dar vad ca tot felul de ONG-uri, care evident vor niste bani, sar in apararea acestui edificiu care trebuia sa dispara de mult timp.

  20. on topic:da,asa este, in plus este vina Primariei Bucuresti ca nu ia o decizie cam pe unde e zona de afaceri in Bucuresti(banuiesc nicaieri si peste tot)si sa acorde facilitati..
    off topic: dl Ciutacu ce ne facem cu monstrozitatiile astea de institutii de stat?citeam azi de neregulile gasite la MAE, ma intrebam daca s-a facut un control si cat se da pe chirii!enooorm, pt ca unii smecheri vor sa stea ,,in oras,, sau in apartamente enorme…sau cat s-a furat ,,legal,, umflandu-se facturile…

  21. nu mergea dl Paleologul pe bicicleta sa salveza hala Matache?poate reusea sa o salveze la cate contracte fara licitatie a dat cand era Ministrul Spartan al Culturii..

  22. He he he, din cind in cind, atunci cind trec pe linga magaoaia aia de
    pe Barbu Vacarescu, ma uit la ea contemplativ de jos in sus, precum
    gaina la grauntele de porumb din pătul si ma minunez de fiecare data.

    In fine, apropo de caterinca de aseara, io-mi imaginez asa lumea aluia:
    o cabina plina de igrasie, mucegai si alte fungusuri de sub puntea unei
    nave, in care-s puse laolalta bibiloul cu pestele, nelipsita carpeta cu
    “rapirea din serai” in care-s el, planturoasa, ala micu, apoi un casetofon
    hodorogit din care gîjîie vocea menestrelului nepereche dat cu pomezi,
    un televizor in care evolueaza maneaua aia cu “pîrţîpa”, precum si un
    perete de cutii de cartuse de tigari, sticle cu licori – toate marfa de
    “buf”; apoi niste izmene intinse la uscat.
    Cind primeste vizite de la rom_pui, angela si barosu’ – cei trei gaşperi
    de la apus, din porturile civilizate, singurii de altfel care-l mai baga
    in seama, (desigur, nu degeaba) omu’ nostru isi baga doua deşte in gura
    a siflee, si-si duce concomitent palma cealalta la timpla zimbind dulceag
    de se scorojeste tapetul din incapere: “‘traiti, bine ati revenit !”.
    Are pregatite pentru ei citeva pachete cu blugi si verzituri.
    N-are ce face, nu-i de capul lui. Stie asta, nu-i prost: “ehe” gindeste
    el, “daca ma nasteam eu in occident, jar mincau melcii astia grasuni !”.
    Tot sub punte rînesc restul salahorilor.
    E greu, barca ia apa si e multa mizerie p-acolo, unii baga la greu
    carbune printre-njuraturi gindind ca-i degeaba, dar totusi continua.
    Altii se fac ca dau cu mopul si fumeaza palmat, pe sestache din tigarile
    aluia, tigari ciordite printr-o gaura din peretele camerei.
    Nimeni din echipaj nu si-a dat seama inca daca omu’ stie ca-i “facut”
    de propriii oameni, sau daca se face ca n-are habar; el ii lasa,
    preferind sa-i aibe la mina cu gainarii d-astea si sa le foloseasca
    dupa, decit sa-i vada rasculati si pe ei.
    Sus, in cabina, la timona nu-i nimeni, omu’ n-are chef s-o imparta cu
    ala micu frezatu’, zice ca-i imatur si n-are chef sa reediteze povestea
    Titanicului cu copilotul, asa ca l-a consemnat la el in cabina, unde e
    impreuna cu ceilalti doi, colportînd si planuind cum sa puna mina pe vas,
    mai ceva ca in “Rascoala de pe Bounty”, timona e deci pe pilot automat.
    Omului ii e tot mai greu, an de an, marinarii nu-l mai asculta, il
    vorbesc pe la colturi si-l iau in bascalie.
    Simte ca imbatrineste, stie ca pina si muşii fac misto de el, ca dodoloata
    nu-i raspunde la telefoanele date cu roaming, ca din ce in ce mai multi
    negustori il ocolesc si ca-l detesta cit de zgircit, incapatinat,
    distrugator e, si ca in loc sa peticeasca nava sau s-o dea altcuiva,
    prefera sa se scufunde impreuna cu ea.
    Habar n-are cit ii mai poate tine cu cautatura lui piezise si rea
    (are ciripitori printre ei, iar ei stiu ca el e razbunator), dar
    nu mai poate da inapoi.
    Citeodata se viseaza in chip de Nero cu cutia de chibrituri in mina si
    cu un soi de veselie aparte pe chip, insa-si aduce aminte de sfaturile
    primite pe vremea cind era copil “nu te juca cu focul ca faci pipi-n pat!”
    si-si reprima pornirea distructiva.
    Corabia navigheaza aiurea printre ceturi si nimeni nu indrazneste sa
    fixeze un cap compas.
    Cit va mai pluti asa, nimeni nu stie, oricum in santină e din ce in ce
    mai multa apa, iar scindurile navei scirtiie din ce in ce mai tare.

  23. De acord. Avem si spatii verzi; pacat insa ca foarte putine sunt intretinute cum trebuie (vezi parcul Tineretului – ai senzatia ca nu mai esti in Romania !). Cladirilie inalte(ma refer la asa-zisele “cladiri de sticla”) isi au si ele rostul, iar atata vreme cat nu rasar zone precum: “Centrul Istoric”, in mijlocul unui parc, “la umbra” sau in locul unui monument etc. nu vad de ce ar incurca pe cineva. Sigur, si eu ma numar printre cei care le considera “borcane”, dar repet: e o simpla opinie care se refera stric la aspect, nu si la functionalitate. Sunt de parere ca ar fi mult ma util sa ne preocupam de pastrarea si reamenajarea spatiilor verzi (iar in Bucuresti sunt !), nu sa ne facem ca ploua cand vedem parcuri jegoase, monumente istorice si statui care stau sa cada si sa ne agitam ca sifonul de cate ori se construieste ceva in orasul asta.

  24. Toata lumea eco bio bicicleta parcuri,oo vai se construieste s-a taiat un copacel ptr a face o lucrare buna,ceva logic,frate dar padurile din toata tara..acolo e pierderea masiva nu 3 plopi batrani ce pica pe masini la prima ploaie de vara.Ciutacu Victor scrii ca de obicei genial,tot respectul,ma regasesc de multe ori in articole in idee,logica,gandire chestii pe care le am in cap dar tu stii cum sa le scrii.Multi ani ianinte sa tot scrii Bafta!

  25. Chiar ma intreb, cand merg in Drumul Teberii, cand o sa se consruiasca ceva in locul ala care pare pustiu si pustiit si un adevarat depozit de gunoaie? Acolo chiar nu lipsesc copacii. Sunt destul de multi in zona. Cat despre parc pentru copii in vacarmul ala de autoturisme, nici nu poate fi vorba!

  26. Eu ti-am spus ca Parisul e mai vizitat ca Londra, nu ca la Londra nu e nimeni. Diferente majore de abordare intre cele doua orase. In timp ce in Paris nu exista dat un zgarie nori si vreo 10 blocuri de 30 de etaje in Londra ai zgarie nori in partea istorica a orasului. Asta e dovada ca Londra nu e de dat exemplu.

  27. Explica-mi si mie cum naiba dupa scandalul cu discutia “Kovesi la Bruxelles” s-ar putea justifica cel cu “Irimie candidat la DNA”. Vorbind de una dintre cele mai importante mize ale operatiunii de rupere a parghiilor cu care Basescu conduce in afara Constitutiei institutiile din tara asta. Cum a putut Mona Pivniceru sa propuna un procuror cu 0 rechizitorii in 2012 si 4 in ultimii 3 ani? Unul sub conducerea caruia DNA Cluj a avut de 5 ori mai putine rechizitorii decat imediat dupa demiterea sa. Unul care-si propune ca obiectiv scaderea procentului de casari ale dosarele instrumentate de DNA, dar nu poate spune cat e procentul acela care trebuie sa scada. L-a facut varza Morar la audieri cu o usurinta foarte suspecta. Am o senzatie acuta de blat cu Basescu. Din nou… Si tot nu stiu cine-l face.

  28. Nu am fost nici la Paris si nici la Londra ca sa imi dau cu parerea.Dar stiu ca sunt multumita ca in cartierul unde stau, si anume titan zona betonierei(din copilaria mea) era groaznic cu praf si mizerie si zgomot, dar au trecut anii si acum zona arata mai bine.Cu blocuri noi, inalte fata de mogaldetele vechi de 4 etaje in care stau, cu portari si cu parculet pt copii.Nu arata rau si chiar sunt fericita ca s-a schimbat in bine zona in care stau, acum avnd parcuri mult mai dotate pt copii si cu verdeata si chiar locuri amenajate pt caini.
    Un articol excelent.
    Patratele, iti multumesc si tie pt comentariile tale, jos palaria.Repet imi face placere sa citesc comentariile voastre, va respect parerea si ma inclin in fata voastra.
    dana

  29. @dana logofatu: ne mai ridem si noi, dar nici risul asta nu mai e ris.
    Nici nu vreau sa ma gindesc cit au costat parcurile “dotate pt copii”
    pazite de firme particulare (ale caror contracte de paza a scolilor au
    inceput sa inceteze, probabil pentru ca nu mai sint bani), din care
    parcuri, in toamna asta, s-au inlocuit bordurile, dalele de piatra, etc.
    Toate chestiile asa-zis civilizate s-au facut pe bani grei, eu-s curios
    cum s-o incheia ancheta aia a CE a contractelor de la Livache din sector.
    Referitor la blocurile inalte versus A-urile de acolo, la urmatorul
    cutremur mare as prefera sa ma gasesc intr-unul din cele din urma,
    dintr-o sumedenie de motive.
    Dupa cum zicea cineva mai sus, mare mirare daca s-o ocupa un etaj
    al unei magaoaie d-astea pe praful de acum.
    E bine sa construiesti, dar cu cap, iar retrocedarile sa le faci
    mai bine in bani decit sa bulversezi viata oamenilor ori sa strici
    ultimele petice de verde dintre betoane; dar cum la noi nu exista
    respect pentru viata, ci doar pentru umplerea matului si distratului
    curvetului in cluburile de fite, asta-i doar un vis.
    La noi inca mai exista copaci intre blocuri (cit or mai exista, cu
    defrisarile aiurea si neplantatul altora in locul celor mutilati)
    si oamenii inca n-au ajuns precum aia din afara, din marile orase,
    sa traiasca doar intre munti de beton si sticla pe cvartale intregi,
    sa zaresti un copac fiind un adevarat miracol in anumite zone.
    In S3, intre 2000-2008, din ce stiu eu, cel putin 2 parcuri “dintre
    blocuri” au devenit istorie: “Livada cu nuci” si “Parcul ciinelui”.

  30. Patratele, sunt perfect de acord cu tine de livache nici nu mai e rost sa vorbim, iti dai seama ca “in parcul cainelui” imi plimbam fetele cand erau in stadiu de carucior.Acum a ajuins sa fie plin de case, blocuri fara noima unele mai mari, altele mai mici.Eu vorbeam doar de fosta betoniera care ne-a mancat un pic zilele, de cat praf era in cartier.Cat despre A in care stau din 67, sunt tare multumita asa mici cum sunt ele, la cutremurul din 77 s-a spart doar o sticla de ulei din camara.
    Ps sa inteleg ca suntem vecini?
    Scuze Victor de chat.

  31. Bun, stim cu totii realitatea de cacat care este si cu toate astea nimeni nu face nimic! Poate ne spui si de ce. Sau poate dezbatem aici, sau poate chiar la vreo emisiune. Era pe vremuri un sait misto, se numea taradecacat.com Treaba e ca nu tara e de vina ci NOI, astia care stam cu mainile in san… Sa traiti bine!

  32. s-au intrebat arhitectii lu’ peshe vreodata: cum e mai bine sa creasca oarsul? pe verticala sau pe orizontala?
    nu am inteles niciodata care e logica: nu trebuie sa construiesti o cladirea mai mare cu un etaj fata de cea mai inalt cladire din zona invecinata…

  33. Nu este o problema ca vor sa construiasca turnuri de 20-30-100 de etaje, problema apare cand vor sa faca asta in mijlocul unor cladiri interbelice de 4-5 etaje sau intr-o zona unde e plin de case, vezi turnurile de 10-12 etaje de pe Maria Rosetti de langa restaurantul Nicoresti. Acolo chiar arata aiurea si unul dintre ele este la nici 10 cm de o vila, nu stiu cum au reusit sa ia autorizatie de constructie pentru asa ceva. Iarasi mai sunt cei care vor sa transforme Kiseleff-ul si darama cladiri de patrimoniu cu japca pe acolo. Pe trafic greu insa nu vad nici o problema in a construi turnuri de 30 de etaje.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.