Esti aici:
Prima pagină > Blog > Chestii, socoteli > Primul om care a ştiut de criza mondială

Primul om care a ştiut de criza mondială

“Owners of capital will stimulate working class to buy more and more of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more and more expensive credits, until their debt becomes unbearable. The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks which will have to be nationalized and State will have to take the road which will eventually lead to communism.” [Karl Marx, 1867]

Comentarii

comentarii

Similar Posts

207 thoughts on “Primul om care a ştiut de criza mondială

  1. D-le Ciutacu credeti ca ceea ce s-a intamplat la aceste alegeri e grav? ca furtul e mult mai mare ca la alte alegeri e grav? ca la anul nu sunt bani de pensii si salarii e grav? ca sute de mii de romani sunt in somaj si alte milioane au iesit de mult si din statistici e grav? ca ocupam primele locuri in lume la coruptie si tot ce e rau si ultimele la nivel de trai, servicii medicale, etc. e rau?
    NU, va spun eu ce e RAU, o realitate de cosmar:
    Suntem in 2014, inainte de alegerile prezidentiale si tineretea mea, a dumneavoastra si a milioane de romani s-a pierdut in … 10 ani cu ilici si alti 10 ani cu base plus alti 4 cu un nene care nu s-a prins niciodata ca a fost presedinte.

  2. Nu m-aş avânta în a da verdicte şi a stabili profeţi, deşi, cred şi eu că Marx a fost demonizat post-mortem de cei care erau nemulţumiţi de leadership-uri constituite de imbecili care în primul an de “domnie” se alfabetizau încă. Eu mă tem cel mai rău de conducătorii “din popor”, fie că sunt pe bune fie că se prefac – fiind “din popor” ei se identică cu “poporul” – deci cu mase foarte mari de oameni relativ diferiţi – şi îi ghicesc gândurile.
    Capitalismul e de porc atâta timp cât capitaliştilor li se permite să se organizeze împotriva statului pentru a schimba regulile jocului – lucru ce s-a întâmplat peste tot în lume, cu predilecţie în vremurile de dezmăţ. În România marele lor succes este cota unică, lucru care permite acumulări mari de capital greu de investit de persoane private din cauza riscurilor (puţini capitaliştii au viziunea de a investi în afaceri care ajung la maturitate peste 20 de ani sau mai mult şi nu oferă garanţii, dar, dacă au succes, produc efecte sociale pozitive).

  3. Imi exprim si eu umila pãrere cã rãul cel mai mare nu sta în numele doctrinei sau al orînduirii sociale pe care o promoveazã, ci în calitatea oamenilor pusi în slujba materializãrii acestor idei. De ce ne temem de nume? Comune sau proprii, ca e Marx sau Engels, ca e vorba de comunism sau de socialism, substantivele si ideile pe care le subsumeaza nu sînt rãul absolut si nu au fost promovate spre distrugerea sau imbecilizarea oamenilor, din contra. Recomand lectura integralã pe http://www.marxists.org/francais/marx/works/1847/00/kmfe18470000.htm , ca sã nu se mai inflameze atîta lume pe niste sabloane aiuristice, înghitite nemestecat si asimilate ca atare, ori promovate manipulator de potentiali dictatori, ca la noi. Divaghez, poate, dar toate întîmplãrile din zilele astea m-au linistit si pe mine în privinta unei mici revolte personale, prilejuite de o descoperire, lunile acestea, a imaginii românului promovatã de filmele produse în ultimii ani: atît pe ARTE – filme nemtesti si frantuzesti, cît si ultimele filme rusesti pe care le-am vazut, încadreazã românul în urmãtoarea tipologie: trãdãtor, nerecunoscãtor, arivist, hot, neloial, inconstant, lacom, las…
    Exact “calitãtile” care fac ca orice orînduire, indiferent de fundamentarea ideologicã, sã esueze lamentabil în dictaturi de mucava, cu amante si furaciuni, cu lume sãrãcitã si îndobitocitã. Oricum, Marx rãmîne o lecturã fundamentalã si ne ajut, mai mult ca niciodatã, sã întelegem naibii lumea în care trãim…
    Multumesc, Victor Ciutacu!

  4. @ Victor: nu stiu ce sa zic , chiar sunt un ignorant la acest capitol , dar oare chiar asa e de greu de verificat in manuscris , ce naiba..?! Daca era ceva din … epoca romana asa intelege dificultatea clarificarii , dar asta…? Nu de alta , dar daca e reala atunci Marx chiar a fost un vizionar politico-economic de talia lui …. Jules Verne ( fara nici o ironie…) in domeniul tehnico – stiintific , ambii avandu-si teoriile implinite in prezent …, fata de Einstein cu Teoria Relativitati , care … inca e teorie…!!!
    Si acum o divagatie : traim atat de artificial si de fals , ne inconjuram de atatea minciuni si denaturari , ca deja E ABSOLUT OBOSITOR SI ENERVANT SA NU MAI POTI FI SIGUR PE NIMENI SI NIMIC….!!!! Uffff…

  5. filosofie e blestemata sa esueze in practica, astfel ca oamenii pragmatici care ajung sa le puna in aplicare sunt si ei condamnati sa le interpreteze gresit. La fel cum comunistii l-au interpretat gresit pe Marx sau pe Engels la fel au facut-o si nemtii cu Nietzsche si al sau supraom. cat despre comentariu este intradevar de apreciat puterea anumitor oameni de intelegere a lumii de si de a preconiza evolutia societatii.

  6. Cum poti sa zici ca e o farsa cand nici macar n-ai dat un gugal pe o parte din citat?! Asa suntem noi romanii dam in cap si dupa aia vedem daca e bine.
    Karl Marx a fost un intelectual al vremii respective analizand ambele sisteme economice.
    Se vede ca citatul are o mica tenta spre a arata dezavantaje, dar ele sunt reale la un moment dat.

  7. AM O INTREBARE CARE DORESC SA AJUNGA ACOLO UNDE CINEVA IMI VA PUTEA SI RASPUNDE: TRAIAN BASESCU NU POATE FI ACUZAT DE TRAFIC DE INFLUENTA PT CA A SPSU CU GURA LUI CA L-A PUS SEF LA SERVICIUL DE INFORMATII PE SOTUL CONSILIEREI SAFTOIU??????? CU GURITA LUI A SPUS LEJER SI FOARTE CALM….CA L-A PUS SEF…LA DORINTA SUFLETELULUI EI….
    ASTA NU ESTE O DOVADA CLARA SI INCONTESTABILA PT TRAFIC DE INFLUENTA, DE CE SENATORUL VOICU AR FI MAI MANJIT DECAT EL, CAND PT OMUL ASTA MACAR NU S-A FACUT NICI O CITATIE SAU PLANGERE PENALA, NICI O DOVADA CLARA!!!
    IN CE TARA TRAIM, TOTUL SE FACE CU CASETE CU SEX, CU AMENINTARI SI CONVORBIRI INREGISTRATE, NU MAI EXISTA DECAT LEGI INTERPRETATE IN FAVOAREA LOR, A CELOR CARE LE CREEAZA SI NOI, OAMENII DE RAND, CE SUNTEM? SCLAVI? TAMPITI?!
    RUSINE SA LE FIE!
    BINE CA FURA PANA SI SONDAJUL PE SITE-UL ACESTA, AU INVADAT CA TERMITELE SITE-UL SI VOTEAZA IN NESIMTIRE TOTI CA NU S-AU FRAUDAT ALEGERILE, CAND AU SPALAT ISOTRIA ROMANIEI INCA O DATA CU SANGE NEVINOVAT, DAR D EDATA ASTA ESTE DOAR DSANGELE POPORULUI SI AL NOILOR GENERATII, NU SI AL UNOR DICTATORI, CA IN ’89!
    BATETI-VA JOC DE NOI, CA , INTR-ADEVAR, NOI NU CONTAM!

  8. Buuuun … sa revin la tema propusa … Spun doar atat : NU MERGE !!! ( ceea ce … propune citatul de mai sus) . Chiar daca accept capacitatea sa vizionara din prima parte , o intoarcere spre comunism NU E FUNCTIONALA ( chiar daca , probabil , va exista o tentativa la nivel mondial , odata cu intrarea in colaps TOTAL a VARIANTEI de capitalism care domina acum economia mondiala…) !!!
    De ce spun asta ? Dintr-un motiv simplu : asa cum perpetuum-mobile este “idealul de nerealizat al fizicii” , asa si comunismul este “idealul de nerealizat al omenirii”… Ideile comuniste SUNT EXCEPTIONALE in esenta lor , dar NEREALIZABILE deoarece se bazeaza pe o utopie: “OMUL-PERFECT” => “omul-robot” adica TOTI oamenii cu constiinta si corecti …????!!!! Altfel , e suficient O persoana “trisoare” ( dar sunt milioane..) si aceasta va tranforma COMUNISMUL intr-un “mijloc de dominare absoluta a celorlalti”… , ceea ce s-a intamplat PESTE TOT ! Q.E.D.
    … ceea ce nu inseamna ca omenirea , in disperarea data de acutizarea saraciei , nu va incerca DIN NOU acest drum , sortit esecului… Si din nou repet: unul din pacatele noastre mari este acela CA NU VREM SA INVATAM DIN PROPRIILE GRESELI SI NE INCAPATANAM SA LE REPETAM !!!!
    Viitorul pe care-l vad eu e CAPITALISMUL-SOCIALIST ( “capitalismul cu fata umana”) , destul de bine implementat in tarile nordice , scandinave ( Norvegia , Suedia , Finlanda , Danemarca ) …

  9. Foarte adevarat, doar ca a utilizat acest argument in folosul propriei afirmatii pro comunism 🙂

  10. Are mare importanta faptul ca acel fragment nu apartine lui Marx din moment ce titlul acestui post este: “Primul om care a ştiut de criza mondială”. Ori asta capata deja un aer de fals senzational, un fel de “Elodia” reloaded. 🙂

  11. Desi a fost ironizata de ideologii capitalismului, teoria convergentei celor doua sisteme incepe sa prinda contur si se dovedeste a fi viabila. A se vedea China, Finlanda, Suedia, Danemarca, Norvegia si vor mai urma tari….

  12. Citatul asta hoinareste de luni bune pe net. Ma bucur ca ajuns si la tine si ma bucur ca iti place atit de mult, ca sa-l postezi pe blog. Era la fel de actual si in timpul crizei din anii ’30, dar surpriza, capitalismul a mai supravietuit vreo 70 de ani, ba chair a darimat comunismul instalat in Europa de Est.

  13. Stau si ma minunez: ce de anticomunisti puri pe aici…
    Ma mir cum. Caci daca macar unul din cei care se dedau azi mari antichristi ai comunismului ca exemplu de ordine sociala(citeste non-comunisti), care doar au auzit de ceea ce comunismul a insemnat la nivel mondial, fara a a fi citit macar 10% din macar “Das Kapital”, ori ar fi inteles modul de organizare propus (si ma refer cu strictete la comunismul utopic – “munceste dupa pricepere si puteri, ia dupa nevoie” – verzi si Kibutz-ul evreiesc) poate n-ar mai fi atat de inversunati. Probabil interpretarea se datoreaza doar celor auzite sau pe baza a ultimilor ani cand oranduirea sociala socialist-comunista a fost schimbata/ intoarsa impotriva oamenilor. Impotriva celor ce au dat valoare conceptului, fie el utopic…
    Nimeni nu incearca sustinerea a ceea ce comunismul a reprezentat in timpurile nu foarte trecute. Nimeni insa nu poate spune ca este anticomunist adevarat, atata vreme cat nimeni din semintia sa nu a fost/ nu a beneficiat/ sau nu a facut parte din aceasta oranduire/ structura de conducere. Ori, asta se poate spune ca se va intampla cel putin dupa cei “20 de ani brucanieni”, probabil extinsi la cei 40 – 50 cat insemana in realitate.
    Din pacate, ambele ornaduiri au avut si inca au un mare defect: ambele sunt “construite” de oameni impotriva oamenilor. In comunism o clica redusa ca numar beneficiaza de tot si toate in pofida celor multi, dar cei multi sunt in primul rand creatori de plus-valoare. Iar in capitalism cei bogati devin intotdeauna si mai bogati, iar cei multi nu mai pot produce plus-valoare ci doar consuma ceea ce sunt obligati sa consume pe baza unui model – si acesta utopic – la care sunt obligati prin o intreaga industrie dedicata sa tinda.
    Pana cand? Probabil pana cand n-o sa mai fie nimic de consumat. Sau pana cand mamaliga, macaroanele, hamburger-ul, orezul, sushi-ul etc. explodeaza.
    Moment in care oranduirea/ populatia/ cei multi consuma rezervele celor putini, creand un echilibru fortat in dezechilibrul economic existent, provocand de fapt cererea si miscarea produselor si serviciilor – social, politice, materiale, militare, si platesc cu viata. Milioane de vieti. Miliadre, in ultimul razboi mondial.
    Atunci bogatii “shifteaza” de pe pozitiile lor privilegiate (o parte), apar noi potentati dornici de a deveni/ parveni social de a se imbogati rapid, care sunt la inceput, si purced sa acumuleze beneficii (pe de alta parte). Ordiena sociala intra pe un fagas nou.
    Repetitiv. Ciclic. Pana cand totul o ia de la inceput. De fiecare data mai aprig si mai provocator de rau, de saracie, de durere, de criza, de moarte. De fiecare data la alta scara. Exponentiala.
    Si asa se mai incheie un ciclu de selectie naturala. Si oadata cu el apar si noii anti-comunisiti, anti-capitalisti, anti-oranduire sociala curenta. In primul rand ANTI. Dara fara sa inteleaga de ce, pentru ce, sau macar ca repetitivitatea poate constitui un “prag” pentru depasirea acestor “trepte”, acestor sincope istorice.
    Si de fapt acest “prag” nu pune probleme in a-l depasi intr-un mod constructiv, fara a crea rupturi sociale. Ci doar de a-l preintampina. De a-l “manaja” si de a-l face parte de nou inceput. Cu o conditie.
    Unica. Ca cei care hotarasc destinul unei natiuni, unui grup de natii unite, unei omeniri inteleasa la nivel mondial sa nu pune inaitea binelui general pe cel propriu.
    Ceea ce nu se intampla nicaieri in lume – deocamdata.
    Si nici la noi. Din pacate.

    Am citit multe opinii pe bloguri, aici, in presa, am ascultat stiri, comentarii. Nicaieri nimic despre adevaratele probleme ale romanilor, ale societatii. Nicaieri nimic despre criza care incepe sa isi arate adevarata imagine – hada – in Romania, de abia de acum inainte. Nicaieri nimic despre nimic. Doar o incrancenare inutila de eforturi, consum de valoare, o cheltuiala inutila de ban public si un consum de energie nemasurabil, pentru ce? Pentru ca unii sa poata lua si mai mult decat altii care nu mai pot sa traiasca de lipsuri. In timp ce cei care intr-adevar reprezinta tzara asta nu inteleg nimic. Nu vad in fata lor decat ceea ce li se indoctrineaza la nivel de subconstient permanent in mod sustinut: faptul ca nu conteaza decat o data. Cand se nasc. Apoi sa diaspara cat mai repede. Dar numai dupa ce cei multi fara speranta – au platit din greu pentru prostiile celor putini.

    Adevarata replica unui vestit spectacol de music-hall de pe Broadway, de acum cativa ani(culmea: actualitatea vine tot de acolo de unde a inceput binele si mai apoi a sosit si “raul”): “Opriti planeta. Vreau sa cobor!”

  14. Nu conteaza de cine a fost scris si cand…dar e un scenariu al dracului de apropiat de realitate…deliberat au vrut sa ne aduca in punctul in care sa nu avem nimic al nostru…si au reusit din plin. Un om cu frica ratelor este foarte usor santajabil si foarte usor de convins ca statul sa ii preia controlul asupra vietii lui…fiindca de asta este vorba. Un om care este pe deplin proprietar, care nu trebuie sa dea socoteala nimanui este un om puternic, iar ei nu au nevoie de lupi ci de oi (ei = bubuli, licurici, marea dez-ordine internationala etc). Proprietatea privata este cea mai sanatoasa radacina, este si cea mai puternica motivatie de a munci, de a studia, de a evolua…eu muncesc de dau in branci pentru a avea un anumit confort; daca maine cineva mi-ar spune ca trebuie sa impart tot ce am sau mai rau sa cedez tot ce am in numele egalitatii si fraternitatii l-as scuipa intre ochi…si nu as mai munci.

    Nu ne vom intoarce la comunism fiindca in ciuda manelizarii noastre constante nu cred ca mai suportam ideea de trai la comun…am devenit prea vanitosi….mai mult de 50 % am votat impotriva lui basescu-un comunist securist odios, ca altfel a iesit la numaratoare asta e treaba americanilor si zonei olanda-belgia.

    Mai bine mor decat sa fiu indoctrinat, inregimentat intr-un sistem dovedit disfunctional….de fapt mai bine sa moara ei.

  15. Alo! Alo! Treceti la locurile voastre!
    Marx Nu fost bogat. Atrait din banii nevestei si din bani imprumutati de la Engels.
    Manifestul l-a scris in Anglia, deoarece in Germania era urmarit.
    Ceea ce vedea el ca, comunism era un stadiu superior al capitalismului. Deci era vorba de state puternic dezvoltate. Ca s-a intamplat in Rusia cu ajutorul si banii germani, este o alta problema. Iar estul si centrul Europei -cu
    exceptia Cehoslovaciei- nu erau state super dezvoltate in anii 40-50. Stalin si poporul rus, comunismul l-au…adus. Daca era sa fie, am fi avut comunism mondial. Franta, Anglia, Spania,Porugalia erau tari care conform teoriei
    erau in ultimul stadiu al capitalismului- Imperialismul cel rau- si urma viitorul luminos.
    Asa ca teoria ca teoria, dar practica ne omoara…

  16. Mai baieți, pană la comunismul postcriză, aici ne mănâncă … Clica Portocalie, în care foștii ASC-isti sunt noii fASCiști!
    Până la naționalizări vom mânca împosedări!

  17. Am zis eu ca nu l-a inteles lumea pe Marx…dar eu zic multe si nu ma baga nimeni in seama.:) Ce pot sa fac…In curand o sa ni se para ca l-am inteles dintotdeauna.

  18. Oare ne e mai usor sa traversam toate nenoricirile atunci cand descoperim ca altcineva, mult mai destept si mult mai celebru, si mult mai batran le-a prevazut? Poate de aceea acest citat, probabil fals, din Marx.
    “Sometimes I sing and dance around the house in my underwear. Doesn’t make me Madonna. Never will.” ~ Joan Cusack, Working Girl

  19. Foarte interesant! Numai ca e un fals care circula pe net de mai mult timp si atribuit ‘Wall Sreet’ ( comis’r comming & we need to save the world).
    Fiecare cu metodele lor de diversiune. Manipularea se practica peste tot.

    Daca tu crezi ca e adevarat citaza te rog Cartea, publicatia, anul, pagina.

  20. Domnule Ciutacu,

    probabil ca Marx a fost un spirit destul de nobil pt. timpul lui dar cu trecerea timpului teoriile lui au fost confutate la greu. Intamplarea a facut ca un anumit Popper,Mises,Schumpeter, Kelsen, Menger ,Bohm/Bawerk, Walras si multi altii au atacat nucleul dur al teoriei marxiste care s-a prabusit sub imperiul logicii.Marxismul a fost cea mai fantasmagorica dintre filozofiile generate de catre mintea umana. In acelasi timp a fost o escatologie, o soteriologie si o teologie milenaristica. Comunismul nu a fost o idee buna aplicata in mod eronat. A fost o idee gresita de la inceput deoarece acest faliment se gaseste in antropologia iluzorie a lui Marx.
    Experimentul modelului sovietic ne arata punerea in practica al acestui sistem falimentar. Acest crez egalitar-utopic ridicat de Marx la rang de profetie s-a demonstrat a fi pura dictatura. Marxismul ar fi ramas o influenta doctrina sociologica si economica daca nu ar fi creat ‘mutatia leninista’, geneza armei politice supreme: Partidul Revolutionar conceput ca o organizatie militara.

    Cu stima si respect,

    Un student de Comunicare Poltica dupa meleaguri indepartate.

  21. material omul va pierde valoarea…si-atunci va crea un alt model…al valorilor spirituale…abstracte…pe asa ceva se va baza comunismul: pe lipsa de sens a acumularii materialului.daca prin stiinta moartea nu va fi invinsa, atunci omului ii ramane doar resemnarea si amagirea. comunismul face parte din evolutie…capitalismul actual e doar o ratacire a omului care isi pierde umanitatea.
    pana una alta noi traim pe aci…acum…si mai avem si problemele noastre materiale:)

  22. Da Marx sau ne MArx este un adevar care dupa cum se observa in istorie este ciclic. Cred ca aceasta idee este deja exprimata pe blog.
    Ceea ce vad, ca simplu cetatean care din cand in cand iese din aceasta tara, si tine legatura cu ea doar prin web (stiri si blog), este ca romanii nu sunt interesati de politica, planuri de actiune sau ceea ce se vrea in viitor de la clasa politica post comunista. Nu am vazut pe media nici un proiect econimic, social sau politic, exprimat de cele 2’a tabere in campanie, nu am vazut decat scandal. pe cine a lovit Basescu, si pe cine a vizitat Geoana. Sa nu fim naivi sa credem ca actualii anti-Comunisti nu sunt post comunisti, implicati pana in gat in nomenclatura comunista. Daca nu erau in situatia asta, cu siguranta erau in ceva inchisori… O singura rugaminte am de la socetatea romaneasca… sa ceara cel putin, ca oamenii care au fost implicati direct in comunism sa nu poata accesa functii publice timp de 20 de ani de acum incolo… asta ar insemna ca 95% din politica romaneasca sa stea pe tusa, ca 95% din nomenclatura sa stea pe tusa….
    In fond ce ne intereseaza de criza cand in Romania, scandalul bate criza, bate demnitatea, bate societatea, si ne tine orbiti in fata televizoarelor.
    Cred ca Marx a prevazut o criza, Dar Basescu e un vizionar in ele;
    Curios este asemanarea care am vazut’o si intre Chavez si Basescu. Aceleasi ticuri verbale si acelasi comportament; ma intreb cine de la cine a invatat? Se discuta cei doi, cu ce trebuie sa spuna sau sa faca? Cine pe cine copiaza?
    Stiu ca am divagat de la subiect, dar Criza asta este mai mult decat economica…. cel putin pentru noi, romanii…

  23. Los Angeles Times financial columnist Tom Petruno similarly dismisses the quote as a hoax, noting:

    If only he had actually said it, Americans might have a healthy new respect for — or maybe fear of — Karl Marx.

    This hoax quote has been going around the Internet for at least a month.

    In the blogosphere, no one who has looked into it has found any such actual quote from Marx. Can’t find it, or anything remotely similar-sounding, on marxists.org, either.

    🙂

  24. raman convinsa ca dezastrul comunismului din europa de est nu-i e atribuibil lui Marx, ci pervertirii de catre Stalin a ideilor de acolo. Insa pe de alta parte cred ca orice lider le-ar fi pervertit, pentru ca Marx s-a inselat asupra unui lucru: a presupus ca dintr-un popor, din “clasa sa muncitoare” pot emerge lideri de buna credinta si fideli comunismului.

  25. Acel citat apartine lui Marx, nu tocmai cum e scris, dar aceiasi idee.A, si cred ca era in insemnarile sale…

  26. Au fost multi care au stiut ce se va intampla cu o societate care are libertatea sa aleaga sa o duca mai bine imprumutandu-se de la banci.De fapt sistemul a fost gandit si pus bine la punct chiar de ei.Problemele cu noua oranduire mondiala,cine se afla in spatele presedintilor,cine influenteaza bursa,etc nu le auzim de ieri de azi.Ce e tragic e ca nu avem ce face.Ca sunt masoni,illuminati,evrei,comunisti,capitalisti,adepti ai diverselor culte si biserici,pt noi chiar nu conteaza.Important e ca dansam dupa cum ne canta ei.Nu ai cum sa le faci fata si nici cum sa ii demasti…Lucrurile sunt clare si inradacinate de 150 de ani cel putin.Toata nebunia din presa e controlata de ei,pt. a ascunde evenimentele importante,tratate semnate,acorduri intre tari,etc in timp ce noi ne minunam cine cui a mai dat o m..e in parcare.Nu cred ca cineva isi imagineaza ca intr-o tara care cat de cat e importanta ca asezare,resurse sau populatie presedintele iese in urma votului democratic al populatiei,hai sa fim seriosi.Asta e si motivul pt care ma tem….Base a primit ok-ul celorlalti,fie ei rusi,americani,membri importanti ai UE.Asadar,nu ne ramane de facut decat sa traim cum putem si sa evitam sa ne indatoram bancilor.Sa ne tinem cu dintii de un servici,fie ca ne place fie ca nu,sa incercam sa nu iesim prea mult in fata pt.a ne mentine pozitia de verticalitate si sa reusim sa ne educam copii in afara mediului exterior.Si uite asa se adanceste prapastia si devenim mai singuratici,mai circumspecti,mai tacuti,mai lipsiti de initiative si solutii,mai RESEMNATI.Asta este lumea lor in care traim si noi…

  27. “dictatura si atrocitatile unor nebuni ca Stalin, ce imi aminteste mult de Basescu” – suprarealism sau iarba prea multa ?

  28. Dialog din 12/12/ la 12:12 în pm

    Marx : Mă trădaşi Traiane !
    Băsescu : Numai aşa pot să-i readuc la comunism, Şefu !
    Obs : pm este la plural, cu referire la mame.

  29. Va iubesc, va admir si sa va dea Dumnezeu intelepciune, lumina si putere. Fara voi si Crin Antonescu azi ar fi fost degeaba.

  30. Victor, cred ca ultima postare nu este doar o simpla redare a unui citat…probabil ca este curiozitatea de a intelege cum gandesc unii 🙂
    umila mea parere este urmatoarea: sistemul “potrivit” poate fi acceptat ca “potrivit” doar intr-o conjunctura relativ favorabila; se pare ca in acest moment ne-am cam blocat…comunismul s-a dovedit utopic, capitalismul a intarit dorinta de inavutire(vezi consum excesiv…pana la faliment banci si nationalizare)fenomen greu de stapanit daca nu exista corelare intre productivitate=>venituri=>consum…; probabil ca ar trebui “inventat” alt sistem; ambele (sisteme) au avut ca punct de pornire caracteristicile definitorii ale speciei noastre…inavutire(capitalism) vs egalitarism(comunism); chiar daca doctrinar par diferite…au de fapt un punct comun=> “human nature”…probabil (ca sa te citez intr-un fel)…premiul Nobel ptr economie ar trebui oferit in viitor celui care va gasi alta “cale”; problema este ca dpdv conjunctural totul tine de gradul de perceptie al nevoilor(vezi piramida lui Maslow); atunci cand vom fi in stare sa trecem peste aceste nevoi “specifice” probabil vom putea identifica si alt sistem; eu nu vad in viitorul apropiat vreun trend spre virtute&sanctificare 🙂 nu cred ca exista sanse sa iesim din aceasta paradigma; deci ca sa concluzionez, Marx a identificat un “ciclu” dar nu a identificat si o solutie…

  31. dincolo de Intelect si Emotie, exista si un aspect, sa-i zic, Sufletesc, de esenta vie si respiratie a fiintei. Acesta din urma se exprima prin relatia (si deci optiunea) mistica a fiecaruia. Mamona este una dintre optiuni. Sau Baal, numele vetero-testamentar.

    Bref; exista o carte numita exact asa; `Marx si Satan`, si care chiar despre aceste aderente tainice vorbeste.

    Concluzie; sa mai citim odata Captra cu 3 iezi (a lui Creanga) si vom vedea care e soarta celor increzatori in Intelect si Emotie.

  32. “Sa nu predindem ca lucrurile sa se schimbe daca tot timpul facem acelasi lucru.Criza este cea mai binecuvantata situatie care poate aparea pentru tari si persoane,pentru ca ea atrage dupa sine progrese.Cine depaseste criza se depaseste pe sine,fara a ramane “depasit”.Adevarata criza este criza incompetentie.Problema persoanelor si tarilor este lenea si indiferenta pentru a gasi solutii iesirii din astfel de situatii.Doar doua lucruri sunt infinite universul si prostia umana,insa de primul nu sunt sigur.”A.EINSTEIN.Aceastea sunt cateva din citatele lui dar cred ca ni se potrivesc perfect,victor te rog sa ma contrazici daca gresesc

  33. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Daca v-a suparat rugamintea mea,imi cer sincer scuze.

    Cu acelasi respect,
    IoanaP

  34. Daca “Capitalul” lui Karl Marx a devenit un “best-seller” neasteptat in 2008-2009, mai ales in Germania, cand criza economica mondiala a atins cote maxime, inseamna ca multe parti din cartea sa de capatai nu sunt atat de false pe cat se vedea.

  35. Capitalismul construit de fosti comunisti este o struţocamila care se conduce dupa alte reguli
    pe care nici macar MARX nu le putea anticipa iar noua UE nici atat.Nu avem guvern nu avem presedinte si FMI-ul vine la negocieri de “tranşe” sau la ce vine ?Cate si mai cate alte ciudatenii capitaliste .Nimeni nu a prevazut caderea comunismului si noul tip de capitalism pe care il va genera aceasta cadere.

  36. Foarte inspirat postul tau!
    Unii sunt nedumeriti in clipa de fata, dar mai vorbim in ianuarie, in timpul foametei.
    Vom vedea atunci daca vor mai ramane calmi cand vor vedea la tv bogatiile unora…
    Chiar m-as distra daca-l vor cauta atunci pe Marx.

  37. azi-dimineata , l-am auzit pe radu moraru la rractualitati,la orele 8.40/45,foarte bucuros, cum sustinea un principiu marxist sanatos(la adresa concurentei media cu aluzie la zvonul inchiderii realitatea tv,cotidianul,catavencu):”baieti ,gata gargara”!parcă era un Marx fără barbă şi operă!

  38. Poate se gaseste cartea in librarii, ca zau ca as citi-o in calitate de bancher cu probleme din cauza crizei economice, despre care spune TB. ca la noi este in “scadere”, dar la buzunarul meu nu se simte.Poate gasesc pasajul citat de D-l Ciutacu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.