Esti aici:
Prima pagină > Blog > Chestii, socoteli > Primul om care a ştiut de criza mondială

Primul om care a ştiut de criza mondială

“Owners of capital will stimulate working class to buy more and more of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more and more expensive credits, until their debt becomes unbearable. The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks which will have to be nationalized and State will have to take the road which will eventually lead to communism.” [Karl Marx, 1867]

Comentarii

comentarii

Similar Posts

207 thoughts on “Primul om care a ştiut de criza mondială

  1. Oare aşa s-a instalat comunismul în Rusia !…prin multe şi multe credite date “cristianilor” ruşi care, mai apoi au fost imposibil de plătit. Aşa a ajuns comunismul în estul Europei ! Puţină istorie n-ar strica, o minimă aducere aminte. Comunismul a luat Rusia de la stadiul feudalist, habar n-aveau ce-i aia industrializare şi consum de masă. Au citit ceva pe repede înainte cu “poporul” şi le-au pus în fapt cu forţa. Marx vorbeşte despre o societate industrializată, una de consum frenetic. Cam cum ne apare cea americană şi vestică în general !? Comunismul de care vorbeşte Marx nu are nimic de-a face cu ce s-a experimentat în Rusia şi sud-estul european ( dictaturi mascate de ideologii învăţate în stil oral de analfabeţi ) ci are legătură cu acele societăţi unde se găsesc premisele aratate de el : dorinţa de a creşte profiturile, crearea de nevoi false, împingerea unei majorităţi a populaţiei spre un consum iraţional şi implicit spre credite imposibil de returnat.

  2. Chiar exacta,prognoza data de Marx nu descrie decat una dintre crizele tipice, de caracter ciclic ale capitalismului.Capitalismul pt a functiona are nevoie de consum.Cand productia nu se poate vinde,apar crizele de supraproductie,scad preturile si se ajunge ca laptele sa fie aruncat la porci.Pt asta s-a inventat creditul pt consum si se creeaza imaginea falsa a unei false prosperitati.Numai ca trecerea la comunism nu se face prin nationalizarea bancilor de catre stat ci in principal prin nationalizarea mijloacelor de productie fabrici,terenuri samd..

  3. Stiu citatul asta, dar oamenii uita ceva fundamental : Marx nu a scris in engleza, ci in germana. iar traducerile din Marx de obicei sint facute foarte liber si ideologizant. Multe traduceri din Marx sint facute astfel incit sa te convinga de anumite lucruri pe care el nu le-a spus. Oricum pe tema citatului sint niste dezbateri interesante ale neomarxistilor analitici. Acolo s-ar putea gasi niste solutii valabile pentru situatia de acum. Marx e depasit

  4. @rigurosilor: daca puneam poza lu’ Martin Luther King sau a lui David Beckham, era mai bine? chiar nu sunteti in stare sa comentati continutul?

  5. Cristoiu dând limbi pe unde şi la România Actualităţi în 12/12/2009 la 9 :30 am, prezice că săptămâna viitoare Băsescu scoate „nemţoaica da” la referendum, adică Frau(da}şi…gata . Cu Johannis nu-i merse !

  6. @MH. Nu ai dreptate. Citatul este real. Apare in Das Kapital. Stiu sigur, pentru ca am dat un examen teribil din ideologiile comuniste, in urma cu vreo 6 luni. Marx, intradevar, face o predictie in cartea sa, referitoare la tendinta economica a tarilor de a se indrepta spre comunism, datorita supraproductiei si a diviziunii celor doua clase: burghezia si proletariatul.

    PS: Nu orice site este perfect credibil. Verificati sursele de incredere, cartile, operele originale, genuine. (asa cum spunea profesorul meu de teorie politica)

  7. Nu cred ca se va mai ajunge vreodata la comunism indiferent ce se va intampla in lume.Probabil ca nici Capitalismul anilor 70-2009 nu va mai fi dar tot libertatea de miscare a capitalurilor va creste si va spori modul de trai al omenirii spre progres.Nu cred nimic din ce spunea Marx in perioada sa.Este drept ca nu se vor mai da credite sau solutii bancare fara acoperire mai ales in consum.Statul ar trebui sa nu mai intervina in economie si sa vanda absolut tot ramanind doar obsevator si “diriginte” in viata economica,politica si sociala a statului.Dar la noi mai trebuie sa treaca multa apa pe Dunare pana sa ajungem la un stat minimal cu o functionarime de pana la 1-3% din populatie.Obligatia noastra este sa eliminam functionarimea si interesele politice din administratie si obligarea tuturor managerilor la concurs cu salarii foarte mari care sa supravegheze si sa conduca,altfel suntem aici la populism,pupincurism si probabil in scurt timp la lupte de strada.

  8. Tendinta asta se manifesta de cativa ani.”Capitalistii” isi pierd resursele de putere eonomice si politice,drept urmare se va instaura un comunism “de tip nou”,cu ei controland toate parghiile puterii.Tinand cont ca nici un mod de organizare politico-sociala nu este perfect,este de astaptat aparitia de noi “concepte”.Este posibil ca in curand sa ne intoarcem in timp pe vremea lui Oliver Cromwell.

  9. @Marcel_09
    e bun filmul in sensul ca arata sistemul totalitar bazat pe idei sociale ( care suna bine ) . as vrea sa vad unu bazat pe idei religioase .

  10. Tocmai ce l-am ascultat pe “independentul Oprea”,clefaind despre stabilitate si interesul national.Ma intreb cat valoreaza interesul national pt asa zisul grup al independentilor.Te apuca si greata….

  11. Da am inteles ce a vrut sa scrie acest sarac.
    Deci nu poti sa-l pui pe un piedestal pe acest pesonaj care a scris prin prisma lui, deci a unui sarac, lenes, expulzat si exilat de toate tarile ca se vroia revolutionar si care a vrut colhozuri.
    Toata viata lui a fost inspirat de saracie in care a trait fara a pune mana pe munca si a fost ajutat material de Engels.
    Daca ai sti ce inseamna colhoz, ai sti intradevar ce este aceea.

  12. Este f.adevarat ca avem nevoie de STAT in aceasta situatie dar mai cred ca fiecare dintre noi poate face ceva sa iesim din criza.Faptul ca ni s-a oferit sansa sa putem alege pe cei care sa ne scoata la lumina e o dovada ca nu prea stim ce vrem.Cu siguranta ce se intampla la nivel mondial ne va influenta si pe noi.Ne trebuie doar OMUL POTRIVIT la LOCUL POTRIVIT in MOMENTUL POTRIVIT

  13. Mi se face greata cand il vad pe hotul hotilor reabilitat si care facea parte din mafia personala a lui Adrian Nastse si care acum vorbeste despre interesul national si despre guverne! Romania isi merita soarta,prostii habar nu au ce voteaza iar noi suportam consecintele!

  14. Mafiotul Oprea ar trebui verificat deoarece minte ca un porc.A avut “n” vile in Pipera-Tunari pe numele diversilor pe care le-a vandut la preturi exorbitante anii trecuti si care nu apar in declaratiile oficiale,dar probabil parchetul si organele abilitate au dovezile dar il santajeaza,ori face si tace ori o ia.Deci jegosul ia momit si pe altii iar santajul dosarelor functioneaza perfect pe toate planurile.Daca toti acesti urechisti nu vor fi scosi din sisteme si eliminati iar cei ce au pacatuit sa plateasca atunci se va alege praful de aceasta tara in curand.

  15. @Angela
    Probabil ca tu habar nu ai care este procentul mare din populatia lumii care nu doar ca se afla in pragul saraciei crunte, dar chiar sufera de foame.Probabil tu nu stii de efectele industrializarii asupra mediului si despre fatul ca un numar restrans consuma excesiv resursele planetei.
    Este uluitoare ignoranta in care te zbati.

  16. Nici Marx nu a anticipat ca tarile vor fi conduse de o Mafie si de corporatii si ca vor ajunge sa traiasca pe datorie.
    Totusi Marx a spus ca muncitorii se vor rascula cand isi vor da seama de contradictia majora a capitalismului: producerea sindicalizata, colectivizata a valorilor si insusirea, incasarea in buzunare private a profiturilor.
    Pe termen lung e de asteptat ca lumea sa iasa in strada ca urmare a acestor contradictii. Se astepta ca, pe masura cresterii progresului tehinic, productivitatea sa fie asa de ridicata incat omenirea sa iasa defitiv din foame. Nu s-a intamplat asa pentru ca sporul de productivitate nu s-a regasit in buzunarul muncitorilor ci doar in conturile multinationalelor. Ca sa-si poata depasi nivelul de subzistenta oamenii au fost obligati sa se imprumute, fapt care a bagat si mai multi bani in conturile corporatiilor…

  17. Apropo ,unde sunt deontologii si intelectualii care sareau ca arsi cand auzeau de Oprea,Mantog,Ontanu si multi multi altii care sunt detasati in prezent la PDL.Pai va spun eu cum stau lucrurile toti
    deontologii,intelectualii lui peste, si vedeti chiar oameni de vaza vechi(cu dosare grele de afaceri si securitate)tac malc pentru ca daca scot capul pierd actualul cascaval primit sau sunt chemati la dat cu subsemnatul.Hidra securisto mafiota lucreaza perfect chiar mai bine decat in vremea comunista.Cred ca numai o mobilizare exemplara de supraveghere a acestora si o prezentare a presei poate face schimbari serioase la nivel de stat.Va fi greu greu de tot dar foamea care va veni ii va scutura din temelii si multi vor fugii mancand pamantul.

  18. Adevarul e ca multe rezolvari la situatiile limita, de criza, pe care le traversam le gasim in carti. Dar, adevarul trist e ca cei care le cunosc stau in umbra, iar cei care ar trebui sa le cunoasca si sa le puna in practica sunt…cei pe care-i avem sii-i vedem. Ei se pricep cel mai bine la aritmetica…la citit cifre de pe tabele.

  19. A si fara rautate dar ceva nu este in regula.Dupa 89 se pare ca tot mai des avem in PSD si PDL oameni care ajung la putere in Parlament,Guvern,Justitie,Administratie GENERALI,de ce?Nu mai sunt oameni politici fara grade care sa gandeasca pentru aceasta tara si sa ne conduca? Basescu ce grad are?Oare vom descoperi ca este si el un GENERAL in curand sau cat de curand? Ceva miroase rau si ideea spusa de madam Pora(probabil gradata si ea ca multi alti jurnalisti)ca se pregateste o lovitura de stat este reala din cate vedem.Ia sa vedem cine scoate o lista cu toti Generalii si Coloneii de pretutindeni si veti avea o revelatie.Oameni buni noi suntem doar carne de tun care avem deocamdata libertatea de a guita,dar nu pentrumult timp.Asa ca bagati de seama si vedetiva de treaba daca mai doriti sa scrieti pe site-uri.

  20. @Victor. OK, pe continut.

    Comunismul nu poate urma imediat acestei situații de criză pentru simplul motiv că nu poate fi instaurat decât prin revoluție, deci printr-un soi de război civil.
    Pericolul imediat este ajungerea la un soi de fascism facilitat ca reacție la deviațiile de la ordinea socială datorate revoltelor sărăcimii produse de criză. Abia apoi va începe lupta revoluționară, în clandestinitate.
    Viitoarea luptă va fi însă pentru un comunism în interesul generațiilor următoare, dat fiind că totul va avea loc pe fondul crizei ecologice în care ne vom trezi destul de brusc cu toții (și Est si Vest și Nord și Sud).
    Lupta se va duce cu tot felul de grupuri anarhiste și cu clicile fasciste. Și nu știu cine va învinge, însă pericolul cel mai mare este barbarizarea! Deci azi vorbim nu atat de optiunea Socialism sau Barbarizare (de care vorbeau Marx și Rosa Luxemburg) ci de optiunea Un nou tip Sustenabil de Societate sau Barbarism.
    Asa ca … Găsesc citatul din CvasiMarx ca fiind prea optimist!

    vezi azi mostre de confruntare la HopenHaga – Copenhaga

    Si pe Elena Udrea de la mediu a Danemarcei comentand aici despre ceea ce nu este o optiune!
    http://www.youtube.com/watch?v=CPqgmXRjxPk&feature=player_embedded

  21. Comunismul este o utopie, oamenii sunt egali cand se nasc si cand mor, in rest egalitatea nu exista.
    Comunism sau Capitalism sunt doua denumiri date de oamani, pentru doua moduri diferite de a conduce un stat sau grup de oameni.
    O zicere capitalista spune “daca fiecare individ isi urmareste propiul interes si reuseste sa il realizeze, atunci interesul general al comunitatii este realizat”. Aceasta zicala se aplica in tara noastra si se vede rezultatul, cred ca, corect ar fi “daca fiecare individ urmareste realizarea interesului general al comunitatii atunci interesul propiu este realizat”

  22. @Victor. OK, pe continut.

    Comunismul nu poate urma imediat acestei situații de criză pentru simplul motiv că nu poate fi instaurat decât prin revoluție, deci printr-un soi de război civil.
    Pericolul imediat este ajungerea la un soi de fascism facilitat ca reacție la deviațiile de la ordinea socială datorate revoltelor sărăcimii produse de criză. Abia apoi va începe lupta revoluționară, în clandestinitate.
    Viitoarea luptă va fi însă pentru un comunism în interesul generațiilor următoare, dat fiind că totul va avea loc pe fondul crizei ecologice în care ne vom trezi destul de brusc cu toții (și Est si Vest și Nord și Sud).
    Lupta se va duce cu tot felul de grupuri anarhiste și cu clicile fasciste. Și nu știu cine va învinge, însă pericolul cel mai mare este barbarizarea! Deci azi vorbim nu atat de optiunea Socialism sau Barbarizare (de care vorbeau Marx și Rosa Luxemburg) ci de optiunea Un nou tip Sustenabil de Societate sau Barbarism.

    Asa ca … Găsesc citatul din CvasiMarx ca fiind prea optimist!

    vezi azi mostre de confruntare la HopenHaga – Copenhaga

    Si pe Elena Udrea de la mediu a Danemarcei comentand aici despre ceea ce nu este o optiune!
    http://www.youtube.com/watch?v=CPqgmXRjxPk&feature=player_embedded

  23. Vorbim despre fraude , despre Marx , despre multe . Intre timp , harnic ca o furnicuta , Boc si-a asigurat sprijinul grupului minoritatilor si a celui al “independentilor” si si-a asigurat o neutralitate (deocamdata) extrem de binevoitoare din partea UDMR . Am verificat marimea acestor grupuri . In total sunt 233 de parlamentari (167 la PDL , 31 la UDMR , 18 minoritati si 17 “independenti”) . Le mai trebuie 3 tradatori din PSD sau PNL ca sa faca inclusiv guvernul de care au nevoie . Cum il vrea Basescu . Les jeux sont faits , mes amis , rien ne va plus . Multumim , Geoana – esti eroul acestei lupte . Fara tine …

  24. ATENŢIE!
    TURISM ELECTORAL FĂRĂ BANI…

    1.Se caută un patron de firmă care are interes să câştige Băsescu, deoarece:
    – face parte din PDL, susţinător PDL,
    – are contract cu statul,
    – are probleme (cu controalele) financiare şi e în pragul falimentului… etc…
    2.Patronul anunţă angajaţii că dacă nu câştigă Băsescu, firma va da faliment şi MUNCITORII vor rămâne FĂRĂ SERVICIU, deci toţi muncitorii trebuie să voteze cu Băsescu.
    3.Pentru ca muncitorii să poată fi uşor verificaţi cu cine au votat, vor fi repartizaţi câte 200-300 la câte o Secţie Specială din zona rurală, unde, de regulă, nu va mai vota şi altcineva decât aceşti oameni sau vor vota foarte puţini, astfel încât rezultatul votului va fi uşor de urmărit.
    4.Se organizează turismul în loturi de câte 200-300 de oameni la câte o Secţie Specială din zonă rurală.

    Aceşti oameni pot fi muncitori din firme de asfalturi, de construcţii, angrenaţi în gospodăria locală, persoane care primesc ajutoare de la stat… etc.
    Alţi oameni, precum cei din Poşta Română au fost bombardaţi cu mii de SMS şi zvonuri că dacă va câştiga Geoană va vinde poşta lui Vântu şi oameni vor rămâne fără serviciu. Notă: angajaţii din Poşta Română au un sistem special de abonament Orange, care au numere consecutive de la numărul x la numărul y, astfel încât se ştie că un anumit număr aparţine poştei şi respectiv judeţului cutare…

    IATĂ CĂ SE POATE VOTA CU CINEVA DE FRICĂ ŞI NU NEAPĂRAT CU BANI.

  25. 1929:
    http://www.bursa.ro/on-line/s=politica&articol=34039&editie_precedenta=2008-09-25.html
    “Concluzii: Recesiunea economică ce a debutat în octombrie 1929 şi s-a transformat mai apoi într-o depresiune, nu îşi are cauza în crahul financiar de la bursa de valori din New York, ci în politica monetară a FED care a produs o criză de lichiditate pe termen scurt, panică în bursă şi în sistemul bancar.… Prin urmare, criza din 1929 a arătat că politica monetară poate fi o armă cu care poţi provoca crize economice. Nu bursele creează crize, ci măsurile statului.”
    15-19 septembrie 2008:
    Acelasi scenariu, caderea bursei… criza economica din Statele Unite conduce la criza economica globala.
    http://www.bursa.ro/on-line/s=politica&articol=33943&editie_precedenta=2008-09-25.html
    http://www.bursa.ro/on-line/s=politica&articol=34039&editie_precedenta=2008-09-25.html
    http://www.bursa.ro/on-line/s=politica&articol=33944&editie_precedenta=2008-09-25.html
    Investiţiile cu grad mare de risc, în instrumente financiare derivate şi în produse de hedging provoacă, pe principiul bulgărelui de zăpadă, pseudo-valoare, adică pseudo-bani.
    “FED şi unii comentatori americani spuneau în vară că în sistemul financiar mondial sunt peste 2.000 miliarde de pseudo-dolari, adică bani care nu îşi mai au acoprire în realitate, masa monetară scriptică, moneda în plus faţă de echivalentul în aur sau în mărfuri al banilor reali; aceste instrumente financiare erau plasate peste tot în lume, inclusiv în Europa şi în România”
    Concluzia la care se va ajunge dupa incheierea acestui ciclu va fi aceeasi :
    Politica monetară poate fi o armă cu care poţi provoca crize economice.
    Nu bursele creează crize, ci măsurile statului.
    Istoria se repeta. Criza economica este rezultatul unei proaste gestionari a masei monetare si a instrumentelor financiare derivate, rolul statului in aceasta criza este fundamental pentru ca nu a creat un sistem de politici economice si instrumente financiare de echilibrare a economiei. Mecanismul, considerat natural, al “liberului arbitru al pietei”, costisitor si distrugator de valoare, a condus intai la destabilizarea economica pentru a putea echilibra si a pune bazele unei economii reale.
    “Crizele au aparut ca o componenta fireasca a economiei de piata, ele jucând rolul de supape de siguranta (factor de autoreglare) într-un sistem lipsit de reglementari.” ( Ion Iliescu – http://ioniliescu.wordpress.com/2009/04/17/%e2%80%9cinvataminte-din-actuala-criza/)
    Dupa vechii teoreticieni solutia iesirii din criza este statul interventionist: (Principalul suport doctrinar al interventionismului statal este considerata lucrarea lui J. M. Keynes (1883 – 1946) : Teoria generala a folosirii mâinii de lucru, a dobânzii si a banilor.) : Organizarea productiei în interiorul fiecarei tari înceteaza sa mai fie încredintata numai initiativei private. Guvernele intervin în viata economica pentru a reglementa nu numai conditiile de munca, ci si preturile, rata dobânzii, repartitia materiilor prime si a produselor finite. Capitalismul individualist si absentionist face loc unui capitalism interventionist, chiar unui capitalism de stat.
    De aici, pana la posibila alternativa la teoria economica comunista, este decat un pas: nationalizarea.
    Insa, teoriile economice actuale sugereaza ca este timpul sa trecem la o noua structura de esenta post-capitalista, acutuala criza fiind considerata “criza de final a sistemului capitalist”.
    Dupa mai bine de un an de la inceputul acestei crize in Romania nu se vede nicio masura a statului de redresare a economiei. Lucru care ma face sa-i intreb pe domnul Pogea si pe domnul Videanu, cand au acceptat conducerea celor doua ministere, i-a sfatuit cineva sa frecventeze cursurile de doctrine economice si pe cele de macroeconomie ? Daca nu, un sfat: concediati-va sfatuitorii, sunt cel putin idioti!

  26. habar n-am daca intr-adevar Karl Marx a scris asta si nici nu prea are importanta (desi ar fi misto); oricum, eu nu pot sa stau sa tremur de frica intoarcerii comunismului pe planeta Terra – totusi, Omul e mult prea hraparet si arivist – intotdeauna, in orice fel de organizare sociala (chiar si in asa-zisul comunism), vor exista unii mai egali decat altii; nici macar la o societate a la StarTrek nu va ajunge omenirea vreodata – asa ca eu stau linistit din punctul asta de vedere; mai teama mi-e mie de regimurile totalitare care intotdeauna se catara pe niste idei populiste, reducand ideologii complexe la cateva teorii simpliste, usor digerabile de marea masa de prosti

  27. Fara a avea legatura cu articolul, trebuie neaparat sa-m imanifest simpatia fata de cel mentionat de patapievici, cel care pare-se ca a fost surprins pe video dand o m….e. Nu ii fac reclama insa cred ca acum, intr-adevar, mi-a dovedit ca e BARBAT. Daca iesea discutia asta cu o saptamana inainte de turul 2 si mai mult, daca iesea filmuletul, ar fi iesit cu 60%, pentru ca nu ar mai fi fost prostanac, ci un adevarat macho-man con cojones :-).

  28. Salut, Victor! Azi ti-am dat inca o data dreptate. Am auzit o discutie halucinanta intre 2 venerabile pensionare despre alegeri. Una dintre ele spunea ca l-a votat pe Basescu pentru ca i-a inchis balconul si i-a marit pensia. Cealalta spunea ca nu putea sa-l voteze pe Geoana, ca el e bogat, si-a trimis copiii sa studieze in America, iar Basescu e sarac, conduce un Logan. Uite cine imi hotaraste mie viitorul. Cum era celebra expresie…Romania,cea mai tara proasta, nu?

  29. Daca politicienii ar avea mai multa cultura si buna credinta,toate ar merge mai bine.Dar scopul lor nemascat este furaciunea cu tupeu si putere distructiva.Ar trebui sa fie ajutati sa guverneze in adevarata lor splendoare si sa nu-i mai poata invinui pe ceilalti pentru dezastrul provocat de ei.Si eu cred ,ca in curand nu vom mai putea sa ne exprimam opiniile,daca vom dori sa avem o viata linistita.

  30. Marx era un adevarat realist. Doar utopistii sunt aceia care considera ca poti avea capitalism fara o criza economica.Si cum sa iasa din criza? Prin depasirea izolarii sociale la care i-a condamnat capitalismul – sugereaza Marx.

  31. Pai probabil la comunism s-ar fi ajuns si in criza asta numai ca baietii au ticluit ceva mai inteligent: stimulus package care pe termen lung inseamna inflatie…

  32. Mda. Tovarase Stefane mai usor cu infricosatul…lovitura de stat din partea cui?…chioru a castigat puterea si habar n-are ce sa faca cu ea…numai cu votca si curve nu poti conducea o tara….din partea celorlalte partide nu cred de vreme ce ei reprezinta partea mai echilibrata…nu mai spera oamenii aiurea. Stim ca jocurile sunt facute in exterior dar nu o sa ma astern la iernat ca o oaie placida (vorba cantecului) ci am sa vorbesc, am sa scriu, am sa-mi apar drepturile mele si asa ar trebui sa faca toti.

    Nu este momentul potrivit pentru a fi lasi(de fapt niciodata nu este).

  33. Ma bucur ca in sfarsit cineva din media se gandeste la ce a zis Marx.
    Am asistat acum un an la Bruxelles la o conferinta in care Paul Krugman – laureat de premiul Nobel pt. economie, spunea mai in gluma, mai in serios ca baietii desptepti de pe Wall Street umbla cu Das Kapital in geanta cautand un raspuns pt. iesirea din criza.
    Asta inseamna urmand logica maimutelor de paici ca si aia sunt niste comunisti. Cum spunea Camus…ignoranta este cel mai mare pacat.
    este bine ca tu esti open-mind si vezi lucrurile rational.

  34. Avand in vedere si filmul lui Michael Moore, “Capitalism – A love story” zicerea e de actualitate, dar este atribuita lui Marx in scopuri strict publicitare. Bineinteles nu ma refer la postarile de aici.

    Pentru cei interesati, imi cer scuze, dar imi permit un Copy + Paste in legatura cu prima postare, semnata de MH.

    This message claims to contain an amazingly prescient quote from Karl Marx, supposedly written in 1867, in which he predicts the causes and ramifications of the current world economic crisis. The quote warns that “owners of capital” will offer more and more credit to the working class until the amount of debt becomes unbearable and leads to the bankruptcy and the subsequent nationalisation of banks. The quote has been bandied around Wall Street, circulates via email and has also been posted to numerous online discussion boards and blogs. Marx’s supposed words have even been included in some financial news reports.

    However, the quote is almost certainly not from Karl Marx at all. According to the message, the words were included in Marx’s influential political treatise “Das Kapital”, which he wrote in 1867. However, extensive searches of online versions of Das Kapital have failed to reveal any such quote. Even searches on Marx and Engels collected works do not come up with the quote or anything similar.

    Economics and business commentator Megan McArdle believes that the quote is not from Marx. She notes:

    Also, the quote just doesn’t feel right–it doesn’t sound like Marx. I can’t put my finger on why, exactly, especially since I’ve only read Marx in translation. I can say that it feels, like most of these hoaxes, a little too a propos, as if Marx were writing from the CNN green room.

    Los Angeles Times financial columnist Tom Petruno similarly dismisses the quote as a hoax, noting:

    If only he had actually said it, Americans might have a healthy new respect for — or maybe fear of — Karl Marx.

    This hoax quote has been going around the Internet for at least a month.

    In the blogosphere, no one who has looked into it has found any such actual quote from Marx. Can’t find it, or anything remotely similar-sounding, on marxists.org, either.

    Thus, in all probability, some unidentified prankster has taken the quote from another writer, or perhaps more likely, just penned it him or herself and then falsely attributed it to Marx, who, after all, is no longer around to deny responsibility. Mind you, if the man often considered the founder of communism could somehow return to examine current events he might have wished that he really had come up with such an accurate prediction all those years ago.

  35. Comunismul a fost doar in carti. Noi, cei din “Lagarul pacii si prieteniei” nu am trait acest “Paradis”. Noi am trait in stalinism. O forma hidoasa, desfigurata a utopiei numita comunism. A fost -ideologia- adusa la modernitate(?) cu ajutorul lui Lenin, Stalin si la noi -la misteaux- de Ceausescu. Niste hoituri batrane, muribunde, care primisera puterea pe tava si care o tineau pana la sfarsitul zilelor lor. (In cazul fericit ca nu le-o luau altii la plenare, congrese sau sedinte secrete; multi au fost executati ca deviationisti de dreapta -stanga, etc).
    Conducatori de partide comuniste aproape analfabeti, care au distrus tarile lor cu planuri grandioase, puse in practica gresit, care au dus peste tot la dezastru. Cand a aparut Gorbi, care era intelectual si care a inteles situatia si ca un comunist a incercat revizuirea sistemului, aceasta a dus la prabusirea lui.
    Sistemul a fost mentinut prin frica, minciuna si fals. Nu uitati situatia schizofrenica din Romania, cand traiam pe cele mai inalte culmi de civilizatie si progres, in care Statul nu mai era in stare sa ofere cetatenilor minimum
    de conditii (alimentatie, buna-stare, etc), dimpotriva, intrand cu bocancii in viata aceluiasi cetatean ( urmarire, numar de copii, bagarea pumnului in gura,etc).
    Asa ca acelor nostalgici ai comunismului bun, le-ar fi poate astazi o vizita -daca primesc viza – in RPD Coreana; sa nu uite unde am fi putut ajunge.
    Iar faptul ca te bagi dator la Banci; nu o faci decat daca vrei, daca esti solvabil si daca vrei sa traiesti peste posibilitati. Sau nu?…

  36. Marx avea dreptate in privinta capitalistilor, ca pica in contradictii din ce in ce mai antagoniste. Insa Marx mai bine se apuca sa stranga capital decat sa scrie despre el.

  37. Ce tari sintem in a lipi etichete cu nume dubioase (comunism, idealism, globalizare) cind de fapt uitam ca cea mai importanta morala – morala crestina – e straina unei mari majoritati a oamenilor. Citi dintre noi respecta macar citeva din poruncile Mintuitorului – sa nu furi, sa-ti iubesti aproapele asa cum te iubesti pe tine insuti, sa nu rivnesti la bunul altuia. Tare mi-e frica ca El a murit degeaba pe Sfinta Cruce pentru a salva pacatele unei specii de … porci. Cum poti blama comunismul sau orice alta forma de organizare sociala cind te balacesti individual si colectiv in mocila? Cind vom realiza ca salvarea tuturor e in fiecare dintre noi? Toate cartile sfinte ale tuturor religiilor majore prevad venirea timpurilor mesianice. Sinteti pregatiti pentru ce va veni fara indoiala “miine”?

  38. Owners of capital will stimulate working class to buy more and more of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more and more expensive credits —> eu as face o observatie vizavi de faptul ca detinatorii de capital II STIMULEAZA pe oameni sa cumpere mai mult din aceste bunuri, case si tehnologie scumpa. Intrebarea este cum anume II STIMULEAZA? Poate fara nicio legatura, cand criza economica din SUA era in floare prin luna august, Oprah spunea in emisiunea ei, chiar celor inglodati in datorii, ca aceasta criza a venit pe fondul unei puteri de cumparare inexistente. Oamenii au cumparat, in fapt, produse pe care nu si le puteau permite, insa mirajul creditelor si probabil natura umana de-a se inchipui pe sine mai potenta decat este [un imprumut financiar care-ti permite achievement of goods te face sa crezi ca banii cu care ai cumparat iti apartineau pe bune]a dus la aceasta cadere. Ceea ce Marx a intuit foarte bine, chiar utilizand acel “ii stimuleaza”, este ca propria slabiciune a oamenilor ii va arunca pe acestia in haos. Ne- putinta de-a te abtine, de-a reduce, de-a nu consuma, in fond, bunuri, si servicii, si produse fara de care ai putea trai la fel de bine. E un punct de vedere. Lacomia!

  39. Offf,…cat de greu o fi oare…sa intelegem ca nici un presedinte ,nu a fost ales decat in masura in care el era deja “alesul” anumitor servicii mai mult sau mai putin secrete…
    Nici un presedinte nu va ramane , nici o zi in plus fara vointa anumitor servicii…
    Categoric ii putem imputa lui Geoana o infinitate de lucruri, aproape …
    Dar gusturile baietilor “frumosi” cu ochi albastri nu se discuta ,…( sau ratiunile in urma carora ei aleg…)
    Suntem o tara condusa, nu de un guvern ,fie el corupt sau nu, ….nu de o mana de moguli fie ei diabolici sau nu,….nu de un presedinte , fie el tiran sau nu….
    ci suntem o tara frumoasa condusa de baieti “frumosi” cu ochi albastri , extrem de bine organizati…
    Ai putea crede despre noi , privindu-ne conducatorii din umbra …ca suntem urmasii secreti ai ..arienilor… 🙂
    Cine crede , ca in romanica ….decide altcineva decat “guvernul” serviciilor mai mult sau mai putin speciale / secrete …se-nseala …
    lectura placuta in continuare ,….la Marx…!!
    Pe cand , lecturam impreuna si …Friedrich Engels?!! 🙂

  40. A prevazut foarte bine criza economica,ba mai mult, a prevazut-o din timp, cu vreo 142 de ani mai devreme. Ai nostri idioti(pentru ca au idei) nu au mirosit-o nici anul trecut cand SUA incepuse demult sa sufere. Pana la urma si criza cred ca-i o facatura ordinara, asta chiar este, in mod sigur se imbogatesc niste unii pe urma crizei.
    Cat despre partea cu comunismul-ce sa zic-aici cred ca nu a mai nimerit-o. Nu cred ca mai e posibil comunismul in vremile aste…sper sa nu ma insel…
    sanatate…

  41. SCENARIUL LUI BASESCU

    INCA DIN 1 OCTOMBRIE 2009, SAU INTELES CEI 5 JUDECATORI CORUPTI SI SANTAJATI AI INALTEI CURI DE CASATIE SI JUSTITIE care au fost trasi la sorti de presedintele interimar al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Lidia Barbulescu.MEMBRU PERMANENT AL C.S.M. SI PRESEDINTE I.C.C.J. :PRESEDINTE B.E.C. Ana Hermina Iancu de la Sectia Penala, Gheorghita Nutac de la Sectia Contencios Administrativ-Fiscala, Georgeta Teodorescu de la Sectia Comerciala, Maura Olaru de la Sectia Comerciala si Danut Cornoiu de la Sectia Civila.
    BASESCU VA FI REALES PRIN FRAUDA ,CA SA NE PASTRAM PRIVILEGIILE SI AVERILE NOASTRE ILEGALE SI NEJUSTIFICATE!!!

    PENTRU A FUGI DE RASPUNDERE,Preşedintele B.E.C. Ana Hermina Iancu ,a încălcat decizia C.C.R. dispunând ca voturile să fie numărate de B.E.J. si nu de B.E.C..Prin această decizie nu se poate asigura siguranţa tuturor buletinelor de vot” PENTRU A AVEA CEVA LA MANA PENTRU ILEGAL;ITATEA FACUTA ,Preşedintele B.E.C.,cere CHIPURILE CCR să dea “PRECIZARI prvind decizia sa. IATA NEGRU PA ALB CUM STAU LUCRURILE:”Referitor la hotărârea dumneavoastră prin care s-a dispus reexaminarea voturilor nule şi renumăraraea acestora de către BEC, vă rugăm să ne precizaţi următoarele: operaţiunea efectivă de reexaminare urmează să fie făcută de membrii B.E.C. la sediul său din Bucureşti sau dacă această opoeraţiune urmează a fi făcută de B.E.J.-uri care vor transmite situaţia spre centralizare BEC-ului
    ESTE EVIDENT CA C.C.R.A INTRAT IN JOCUL B.E.C.PENTRU REALEGEREA LUI BASESCU
    TRIADA LUCREAZA PE FATA CACI NU O TRAGE NIMENI LA RASPUNDERE!! CAT TIMP C.C.R. ESTE IN FAVOAREA LUI BASESCU ,A.N.I.,A.N.A.F.,D.N.A., STAU IN ASTEPTARE!

  42. Domnule Ciutacu,

    Marx nu a scris si nu avea cum sa scrie asa ceva. Va spun asta ca unul care studiaza de mai bine de un deceniu istoria miscarilor comuniste in secolul XIX. Sigur, sunt unul dintre romanii carora ar trebui sa li se ia dreptul la vot, doar pentru ca de 10 ani incoace in loc sa cunosc “realitatile” Romaniei imi petrec zilele prin bibliotecile Oxfordului. Deci nu puneti mare greutate pe ceea ce va spune un cetatean de rangul doi. Eu insa va garantez ca puteti sa cititi scrierile lui Marx cuvintel cu cuvintel fara sa gasiti asa ceva.
    Si va mai spun un lucru. Modul in care ati cazut in plasa unui citat aruncat aiurea pe internet spune totul despre dimensiunea dumneavostra intelectuala. Predau filozofie politica aici in Anglia si va garantez ca oricare dintre studentii mei de anul I ar fi ridicat imediat din spranceana auzind ca Marx ar fi spus asa ceva. Domnule Ciutacu, predati lectii la televizor in virtutea cunoasterii nule. Sunteti mai slab pregatit decat un student care intra pentru prima data pe usile Oxfordului.

  43. “Men make their own history but they do not make it as they choose” Karl Marx

    Cred ca era mult mai potrivit pentru ideea pe care vrei sa o transmiti. E ciudat ca multa lume il trateaza aici cu limba fina pe Karl Marx fara a avea habar cine a fost, ce a facut…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.