Esti aici:
Prima pagină > Blog > Chestii, socoteli > Primul om care a ştiut de criza mondială

Primul om care a ştiut de criza mondială

“Owners of capital will stimulate working class to buy more and more of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more and more expensive credits, until their debt becomes unbearable. The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks which will have to be nationalized and State will have to take the road which will eventually lead to communism.” [Karl Marx, 1867]

Comentarii

comentarii

Similar Posts

207 thoughts on “Primul om care a ştiut de criza mondială

  1. Daca discutam de continutul textului este foarte de actualitate. Problema e ca amjoritatea vor incerca sa se gandeasca la ceea ce a mai fost. Evident ca nu e cazul. Afirmatiile sunt perfect posibile pentru ca se refera la starea de fapt din care se va iesi, aproximativ in acest mod. Ma refer la nationalizari masive. Este singura cale prin care vor fi anulate acumularile “la negru” si alte escrocherii. Daca tinem cont de toti factorii, acesta va fi doar inceputul. De fapt, nici autorul citatului vorbeste despre o certitudine ci despre o eventualitate.
    Ceea ce e sigur, din punctul meu de vedere, e partea cu nationalizarile. Mai departe evident optiunile Statului se vor indrepta spre comunism, dar nu cred ca in acelasi mod ca pana acum. Progresul tehnologic va rezolva multe probleme imposibil de depasit acum 50 de ani.

  2. Dupa experienta trista de a vota pe o hirtiuta de ziar sau mai bine zis o bucatica de hirtie higenica, a venit timpul sa trag urmatoarele concluzii: Viata in Romania se desfasoara de o parte si de alta a unui zid inalt de 100 de metri si gros de 30 de metri. Intr-o parte a zidului locuiesc mafiile politice snobi si bogatii, iar de partea cealalta a zidului locuiesc oamenii de rind inclusiv saracii si prostii. Intre peretii acestui zid isi desfasoara activitatea mass media si toti cei care analizeaza ceea ce se intimpla de o parte si de alta a zidului, deobicei manevrati dupa caz de de cei din afara zidului. Financiar vorbind societatea din interiorul zidului si cea din partea mafiilor se sprijina pe oamenii simpli, pe prosti si pe inculti. Lupta de acum este de a injumatati oamenii simpli si trecerea lor in categoria prostilor care cred in mafiile politice, in snobi, in bogati si in societatea din interiorul zidului. Toti acesti guralivi sustinuti financiar de oamenii simpli jura cu mina pe inima rezultata din transplant ca ei le doresc saracilor si prostilor o viata mai buna si o stabilitate financiara vesnica. Cauza principala care a dus la construirea zidului in Romania este mentinerea societatii romanesti la un nivel feudal de dezvoltare. Vezi ajutorul financiar pentru campanie pe care l-a primit partidul extremist de la cotroceni de la PPE.

  3. vorbe goale. daca in anul 1900 cineva ar fi prezis ca daca se vor face avioane comerciale multe se vor prabusi omorind oameni, ce ar fi trebuit sa faca oamenii? sa interzica aviatia comerciala? “istoria” i-a dat dreptate dar aviatia comerciala continua sa se dezvolte…. tot ce exista pe lumea asta ascunde pericole dar lumea merge inainte si se corecteza din mers…. iar barbosul a facut deja destul rau lumii ca sa-si merite locul la lada de gunoi a istoriei indiferent daca “a avut sau nu dreptate”……

  4. Si base a aflat ultimul de ea…A recunoscut la tv.Dar cred ca nu-i va fi greu cu “nationalizarea” in “stil PD_L”.Ceva asemanator in cazul “Mihaileanu”.Sunt convinsa ca vor rezolva criza odata cu noul guvern, asa cum am spus: in stil personal.

  5. Domnule CIUTACU
    Aceste alegeri au consfintit infringerea bunului simt in fata mitocaniei. Am ratat o sansa de a iesi in lume ca o tara normala in care democratia functioneaza. Sunt sigur ca mogulii nu o sa pateasca nimic , Patriciu mai are si caseta cu lovitura la plex,Vintu l-a tradat pe Geoana si daca vinde Trustul Realitatea este iertat, Voiculescu a fost aliatul Lui Basescu in prma guvernare.Despre moguli nu o sa mai auziti. Privatizarile de la Posta si Energie o sa le faca pentu ca ne obliga FNI sa platim datoriile si nu avem de unde.O sa auziti drgi romani de marirea impozitelor si taxelor si o sa aveti circ la televizor inca 5 ani .NOAPTE BUNA DRAGI ROMANI.
    VA MULTUMIM CA ATI VOTAT BINE. NE MAI VEDEM PESTE 5 ANI.

  6. Evident, prima parte a “peviziunilor” (ale lui Marx, sau nu) s-au adeverit. Insa tare mi-as dori sa se fi inselat macar in ultima parte…

  7. Karl Marx,este doar un pretext, pentru a vorbi de criza economica adanca in care se zbat guvernele, si in care Romania se afunda din ce in ce mai adnac, chiar daca seful statului afirma ca noi am trecut de valul mare. Cum sa fi trecut din moment ce si acum se prabusesc banci, si acum oamenii isi pierd locurile de munca, se inchid fabrici si cererile de bunuri pe piata scad, etc.Scopul D-lui Ciutacu a fost constientizarea efectelor crizei, si obligatia guvernului da combatere a acesteia ca prima prioritate.

  8. marx was a poor idiot, don’t care about him, or about that boc. romania is leaded by a man who’s kicked his head off,this one was genetical modiffied, because we do have natural born citizens as idiots ts as he is. romanian crisis is leaded by IMF, think about it. somebody shuot them, don’t fuck because they might become pregnant and….

  9. @SimP
    nu fi vadimist.
    Sunt cetateni romani de etnie maghiara.
    Sunt cei mai pragmatici politicieni si au jucat leapsa la aceste alegeri, iar fata de liberali si-au cam cacarisit obrazul.
    Majoritatea au votat cu Base si asta e o alta realitate, platind refuzul PSD de respingerea lor de la guvernarea bok.

  10. @ Radu

    cam sari calul.
    unde vezi tu o analiza, a proprietarului acestui sapatiu,in favoarea veridicitatii acestui citat?
    Nimik, dar daca nu te-ai obisnuit cu provocarile lui Domn Ciutacu inseamna ca esti nou pe aici.
    Ce vrei sa spuna, sa lanseze ca tema ca 2+2=4,
    ori sa lanseze provocari?

  11. @Radu: bunul simt ar fi trebuit sa te opreasca sa nu votezi pentru o tara de unde ai plecat acum 10 ani. cat despre subiect, ai face bine sa comentezi la obiect. adica textul in sine. sau in sferele tale superioare e greu ce opinat pe o tema data si-i mai lejer sa-l cauti de sapca pe interlocutor?
    @korbul: asa-s oamenii superiori. chestie de domnie la Oxford
    @SimP: mai usor cu intoleranta, ca altfel ma obligi sa ma declar jidan

  12. Domnule Victor Ciutacu,
    Radu o fi ruda cu Domnul Catalin Avramescu?renumitul specialist în filozofie politică şi morală ii spunea d-nului Andrei Marga ca e zero barat.
    Acum dvs.”predati lectii la televizor in virtutea cunoasterii nule”,ptr.vina de a fi supus discutiei un subiect pe blogul dvs.personal.
    Acesta este noul val de intelectuali rasati ai Romaniei?

  13. radu de oxford..
    daca ciutacu e asa e ‘impostor”ce pm cautati dv-stra pe acest site?sa va bagati in seama??????????nu e mai elegant sa aveti grija de activitatea personala si educationala?

  14. Pentru gogu :

    … care scrie “romania is leaded by …”.

    Prietene, pune mina pe cate dar nu ca sa faci cornete! De la mare Will incoace este lead led led.

  15. Cristoiu la Turcescu in emisiune : evident ca Basescu are tendinte autoritariste (slava Domnului , credeam ca nu observa) , dar nu le poate pune in practica . Sa vedem . Sper din suflet (jur!) ca eu sa fiu un dobitoc si cei care l-au votat pe Basescu , nu .

  16. Referitor la ce ai postat la 12:40 pm ” @rigurosilor: daca puneam poza lu’ Martin Luther King sau a lui David Beckham, era mai bine? chiar nu sunteti in stare sa comentati continutul?”
    Pai pa’ cine interesa subiectu’ in cazu’ asta? Cine e David Becham? Asta abia stie sa-si lege sireturile la bocanci! Nici macar la betie nu poate emite atatea propozitii!
    Iar Martin Luther King avea alte preocupari mai …terestre cum ar fi lupta impotriva segregarii rasiale! Deci nimic de comentat fata de acesti doi domni. Pe cand aventurile lui Pingelica inspirate din teoriile tov. Marx le-am vizionat in fiecare seara timp de 24 de ani.

  17. Comunismul nu poate urma imediat acestei situații de criză pentru simplul motiv că nu poate fi instaurat decât prin revoluție, deci printr-un soi de război civil.

    Pericolul imediat este ajungerea la un soi de fascism facilitat ca reacție la deviațiile de la ordinea socială datorate revoltelor sărăcimii produse de criză. Abia apoi va începe lupta revoluționară, în clandestinitate.

    Viitoarea luptă de inspirație marxistă dar fundamentată filosofic și epistemologic la un nivel superior (care va fi catalogată peiorativ drept comunista) va fi însă pentru un fel neo-comunism pluralist în interesul generațiilor următoare, dat fiind că totul va avea loc pe fondul crizei ecologice în care ne vom trezi destul de brusc cu toții (și Est si Vest și Nord și Sud).

    Lupta se va duce cu tot felul de grupuri anarhiste și cu clicile fasciste și fascistoid-mafiote.

    Nu știu cine va învinge, însă pericolul cel mai mare este BARBARIZAREA! Deci azi vorbim nu atat de optiunea Socialism sau Barbarizare (de care vorbeau Marx și Rosa Luxemburg), ci de optiunea Un nou tip Sustenabil de Societate sau Barbarism.

    Asa ca … Găsesc ideea din citatul CvasiMarx ca fiind unul prea reducționist față de complexitatea situației actuale!

    – vezi azi mostre de confruntare ideologică la HopenHaga – Copenhaga – eco-socialistii militează puternic acolo! –

    În context, pentru a face diferența între ce-i la noi și ce-i la ei: pe ”Elena Udrea de la Mediu” (sau ”Sulfina”)… însă a Danemarcei comentand aici despre ceea ce nu este o optiune!
    http://www.youtube.com/watch?v=CPqgmXRjxPk&feature=player_embedded

  18. @ Radu:

    Habar n-am dacă Ciutacu a citit Marx. PDaţi-mi voie, însă, să vă pun o întrebare: sunteţi absolut convins că puteţi să purtaţi o discuţie cu un inginer, legată de rezolvarea unei probleme interesante de loc geometric, a uneia de rezistenţa materialelor, un plan înclinat, o jonglare cu regulile de calcul cu puteri, în fine, proiectarea unei tehnologii în vederea realizării unei piese simple pe o maşină de prelucrare prin aşchiere?

    Vă întreb acest lucru, întrucât cele de mai sus sunt de domeniul lui Ciutacu. Nu l-am auzit niciodată că ar avea competenţe in domeniul filozofiei politice, dat fiind că a absolvit o facultate tehnică.

  19. Stimate dle Ciutacu,

    am postat in seara asta un comentar pertinent cred eu in contextul si ordinea mesajelor. puteti sa-mi spuneti de ce nu a aparut?

  20. @purcelix: daca ati avea curiozitatea sa apasati, CTRL + F, sa va introduceti nick-ul si sa dati ENTER, ati avea placuta surpriza de a va descoperi TOATE comentariile.

  21. @radu
    Faptul ca iti petreci zilele prin bibliotecile Oxfordului nu te face mai destept, doar poate mai instruit intr-un anumit domeniu. Daca acel domeniu este foarte ingust poate apare sindromul de nerd, si un tip exceptional intr-un anumit domeniu poate sa fie un complet idiot in altele. Nu e o insulta, spun doar ca se poate.
    In tot cazul nu ai inteles nimic din discutia despre votul diasporei. Si eu sunt plecata si nu am luat-o deloc ca pe o ofensa.
    Pot sa inteleg (si simt) deznadejdea si frustrarea celor care si-au pus speranta intr-o schimbare, intr-o societate a bunului simt, si vor trebui sa se trezeasca pentru cel putin inca 5 ani intr-o lume a mitocaniei si minciunii, care seamana tot mai mult a dictatura.
    Nu e neaparat vina diasporei, mai ales ca frauda din strainatate e cel putin de aceeasi anvergura ca cea din RO. Dar cei de afara nu se lovesc in fiecare zi de consecintele presedentiei lui Basescu, pot uita si ignora. Stiu ca desi acum sunt deznadajduita si revoltata de ceea ce se intampla, peste cateva luni se va mai estompa. E suficient sa nu mai citesc stiri din RO.
    Cei de acasa nu au acest lux. Asa ca ar trebui sa intelegi, sa le respecti suferinta si frustrarea si sa nu te mai dai intelectual si superior.

    @all
    Scuze pentru aceasta postare off-topic.

  22. 100.000 de scuze!! Lucrez sub un sistem de operare relativ nou pe care il testez.Nu are windows, fiind un hibrid …mai rapid decit X sau microsoft. Se pare ca browserul pierde paginatia.Iata un bug descoperit cu ajutorul dvs. Va rog sa-mi acceptati scuzele sincere. Puteti evident sa nu postati acest comentar nefiind relevant temei.

  23. Asta e strategie de marketing.
    cum putem verifica si comenta, fara sa ne documentam?
    Hai sa cautam “Kapitalul” prin librarii, sau macar in biblioteci.
    In fiecare caz, cererea va creste

  24. Bietul Marx, nu știa el… ce ”viață” lungă va avea…
    Marx era un idealist, deși a inventat o nouă orânduire bazată pe materialism-dialectică. Visa o societate din care clasele sociale să dispară.
    Era un bun filozof, dar a stat prost la capitolul psihologie.
    Era o poantă simpatică pe net: e bine să te însori, dacă ai o soție bună vei fi fericit, dacă nu, vei deveni filosof. Marx sigur n-a avut o soție bună… :d
    Nu Marx ”a descoperit” crizele economice, ci Smith… Marx doar a încercat să explice motivele existenței lor.
    Pe vremea când mâncam economie pe pâine îl uram pe Marx, azi mi-e milă de el. Și de noi.
    E chiar hilar să credem că există orânduiri sociale fără crize. Numai ultimii ani de comunism și sărăcia de atunci îmi fac părul creț la rădăcini și cred – în mod fals – că am câștigat noi circumvoluțiuni…

  25. …Victore, nu-mi pasa de criza mondiala !
    Mie imi este cumplit de teama de criza romaneasca, cea mai perversa si atipica criza care pote exista!
    Cine va teoretiza criza romaneasca va fi Marx + A Smith x C Darwin la puterea a noua !

  26. Dnu Ciutacu,

    Nu mai dati citate fara sa specificati sursa exacta! Nu de alta dar crede lumea ca nu mai faceti lucrurile la fel de bine cum le faceati odata.

  27. @Radu. Nimic nou sub soare.
    @Anca a.era vorba de atribuirea citatului de mai sus lui Karl Marx.
    b. Scuza-ma daca sunt rau, insa se vede ca nu ai facut o facultate(sidromul “nerd”?wtf!?)

  28. Cauza si efect,nu neaparat premonitii…Sigur,in cunostinta de cauza,in cazul in care esti interesat si ai si pregatire in domeniu,ai sanse mari sa prevezi lucruri care se pot intampla peste x ani- si la pregatire in acest domeniu,intra obligatoriu si pshihologia.
    Marx a luat in calcul marea dezvoltare tehnologica dar si minima schimbare in pshihologia subiectilor,lucru care s-a dovedit a fi in ajutorul acuratetii cu care a prevazut devenirea economica si sociala a societatii.

  29. Hopla!
    Daca in numele unei idei mor oameni, e de porc!
    Si au murit zeci de milioane! Si!?
    Daca uitati ce s-a intamplat, mai ganditi-va! O clica de oameni sa vorbeasca in numele “clasei muncitoare” si a poporului…
    Fara sa aiba curajul sa intrebe poporul sau “clasa muncitoare”.
    Utopia societatii fara clase. Mainile pline de sange! Nu uitati si “Decat sa scape un vinovat, mai bine mor o suta de nevinovati”…
    Si nu uitati anii 38-39 cu marile actiuni de epurare ale lui Stalin. Revolutia isi devoreaza proprii copii…
    Si, nu uitati anii 50 din Romania. Cu duba neagra, noaptea la poarta, colectivizarea, industrializarea fortata, cincinalele in patru ani (si jumatate), frica, foamea, frigul…
    Daca tot este pe carti, nu uitati celebrele “Ferma animalelor” si “1984”…
    Si ceea ce s-a studiat la noi din Marx erau “Opere alese”, niciodata “Opere complete”!
    De ce? Acolo sunt lucruri care …”nu sunt actuale…”; inclusiv de-ale lui Ulianov.
    Asa ca lasati pe clasicii comunismului sa putrezeasca la loc cu verdeata si sa ne ocupam cu azi. Au fost atatea generatii de sacrificiu
    uitandu-se ca fiecare om are o singura viata, pe care o traieste acum si aici. Pana la urma totul a fost in zadar… Din pacate…

  30. Predictia lui Marx e pe jumatate adevarata. Cel putin deocamdata. Da, a anticipat criza mondiala si societatea de hiperconsum cu foarte mult timp inainte insa solutia pe care o ofera, respectiv comunismul, inca nu a intrat in vigoare. Sincer, mi-e greu sa cred ca ne vom intoarce la un astfel de sistem mai ales dupa esuarea punerii lui in practica. Spun punere in practica deoarece in cazul acesta teoria marxista nu a fost transpusa in totalitate in realitate degenerand in dictatura (cel putin la noi in tara).

  31. ma, voi vorbiti de criza asta de parca ar fi UNICA criza din istorie? pai asta e o caracteristica a capitalismului: exista perioade de boom economic urmate de perioade de recesiune! asta o puteti citi in orice manual de economie. ce vi se pare ca a anticipat marx?? nu am avut odata experienta comunismului? nu am vazut ca nu e viabil?

  32. Citatul exact este: “The owners of capital will stimulate the need of the working class to take expensive, collateral loans to buy their condos, houses and technological products; and, at the end, these unpaid debts will result in the nationalization of the banks upon their bankrupcy, and so the state will be on the pathway to communism”

  33. Marx pare să revină la modă. Citatul este cumva triumfalist, încercînd să traseze dialectica istorică, Marx bucurîndu-se scriindu-l. Totuși, capitalismul pe care îl demoniza el a cam murit pe la începutul secolului 20. Sistemul economic pe cale de a se sufoca actualmente este un socialism bine machiat, în care clasa ‘muncitoare’ conduce prin reprezentanții de la Bruxelles (în cazul europenilor). Cum altfel decît socialist sau car fascist poate fi denumit sistemul în care proprietarul de drept al unor mijloace de producție (putredul de capitalist) poate fi împiedicat prin forță (grevă cu pichetarea locului de muncă) să dispună de proprietatea sa? Puterea enormă a sindicatelor plus contractele colective de muncă au sugrumat de fapt capitalismul. Mulți părem să fi uitat cum am fost ostaticii pe rînd ai minerilor, ceferiștilor, tractoriștilor, autocamionagiilor, metroiștilor etc. Care categorii socio-profesionale o duc cel mai rău, comparativ cu altele? Exact cele care nu pot lua ostatici: profesorii, pensionarii, personalul medical. Teoria marxistă, deși stîrnește pasiuni, este doar o pseudo-teorie economică lipsită de capacități de predicție și care se bazează pe demonstrabil falsa teorie a valorii (susținînd că valoarea unui produs este dată strict de cantitatea de muncă umană conținută, fără a lua în considerare efectele capitalului).
    Așa că, stimați conaționali, capitalismul nu eșuează acum. Eșuează doar alianța malignă dintre cei cu productivitate foarte scăzută și elitele conducătoare. Să eșueze drakkului mai repede…

  34. Nu conteaza cine a scris asta. Conteaza in schimb ca un principiu economic vechi isi face ciclic aparitia. Vorbim de anii ’30 si de anii prin care fiintam. Si cu toate astea nimic de bine in RO. Atata talk-show*uri aparute sunt lovite de nulitate. Ptr ce discutii si comentarii? Ptr ce atata invitati plini de “gesturi bune fata de poporani” ? Ptr ce atata pierdere de energii, timp, bani si resurse? Cand va vad ca va porciti unul la altul “aide dom’le ca stiu eu….” mi se creeaza o bucurie de va schimb de pe un canal pe altul….bucuria mea si mai mare e ca nu ma uit la voi…dar “zapp*and” va zaresc neschimbati si aceeasi. Acum ne dam cu totii destepti ca am “simtit” CRIZA ….facatura asta cu nume crizat dar nimeni nu s-a sinchisit sa ia atitudine. Mey rumanilor care v-ati rupt in masini scumpe, in case nesimtit de mari si in imprumuturi cu bolentinu’…va ridica statuite masonii !

  35. cu citatul asta trebuiau sa il informeze si pe base si pe cei de la guverne (anterior si actual) ca sa fi evitat criza de acum. uau, dar daca nu traduceau bine 🙂

  36. Suntem in criza mondiala de cand s-a inventat comertul implicit aparitia banului. Atata timp cat profitul exista in lumea asta, iesire din criza nu exista, decat atenuarea ei pentru o perioada de timp dupa care urmeaza o criza mai ampla. Karl Marx a zis ceva foarte simplu: “Smecheri profita la maxim, pana cand in prostia lor o sa aduca lumea in care traiesc si ei, in haos”. Catre comunism in nici un caz nu ne indreptam, capitalismul e o forma foarte avansata a comunismului si mai ales e eficienta. Ceea ce-mi place la oamenii astia mari cu vorbe grele ramase in istorie e ca aveau tare mult timp liber. Oricine care are o cultura cat de cat si se apuca a filozofa ajunge la aceleashi concluzii atata timp cat datele problemei raman neschimbate.

  37. @SF Greșești foarte complet, îmi pare rău. Profitul este esențial pentru progres, nu te lăsa prins în capcana lipsei de imaginație a lui Marx. Fără profit orice activitate umană se sufocă instantaneu. Pe lîngă multe detalii pentru care n-are nimeni timp, te rog să găsești un raspuns la întrebarea: De unde se plătesc subvenții pentru întreprinderile/activitățile neprofitabile (care ‘merg pe minus’?).
    Ca să nu prelungim nepermis suspensul: suvbențiile pentru neprofitabili se plătesc din profitul profitabililor, în general luat cu forța.

  38. de ce le e frica, nu scapa :)))))
    @oparitul de la oxford: mai citeste tati ca tot degeaba ;). globalizarea vine cu un sistem marxist evoluat, in nici un caz cu vreo forma de neoliberalism. voi indocrinatzi tinerii sa creada ca marxismul este defapt democratie. mare smekerie nu faceti, aia care au creier oricum razbat prin perdeaua voastra de kkt. rimeaza.. 🙂

  39. @Daniel D
    Ca sa intelegi ce spun si incotro bat…
    Omenirea nu are sanse de viitor pe principiul 10 detin tot si restu sunt sclavii lor. In prezent se aplica legea junglei, cel mai puternic supravietuieste, deci unde e dovada ca suntem o specie inteligenta. Singura diferenta intre om si restu’ animalelor e confortul. Cand ajungi ca specie la o tehnologie atat de avansata si ai si resurse si metode de a face totul mult mai usor dar nu le pui in aplicare pt ca pretul pietei sa nu scada implicit profitul, dai dovada de prostie.
    Deci unde e progresul ? ca sa ai nevoie de profit ? Iar inmultirea asta exagerata din ultimul secol e datorata nu progresului ci dezastrului in care ne adancim, asa procedeaza instinctual orice specie sortita disparitiei.
    Ca dovada tarile cu populatie mare si trai praf. Asta denota sistemul prost conceput pt profit = progres.
    Stiu , idea ca omul o sa se destepte e de domeniul SF-ului.

  40. @ SF

    Pai putem s-o rezolvam usor : ce inseamna profit ? Diferenta intre venituri si cheltuieli . Admiti , sper , ca termenul “cheltuieli” e cam vag si va trebui sa-l delimitam . Altfel , orice societate comerciala poate cheltui tot ce are (confortul actionarilor poate fi , de ce nu , o cheltuiala) . Asadar , definim cheltuielile , cumva in sensul a ceea si Finantele fac (cand vorbesc de “cheltuieli deductibile”) : tot ce cheltuim pentru indeplinirea obiectului de activitate (in mare asta e) .
    Acum ajung unde doream : tu castigi niste bani din meseria ta . Cu banii acestia iti platesti mancarea , imbracamintea , caldura , apa , gunoi . Dar mai pleci si in concediu , la restaurant , iei un televizor (LCD , plasma) s.a. Iesi pe profit , nu ai nevoie de plasma ca sa-ti indeplinesti obiectul de activitate . Oops ! In schimb sunt alti oameni care nu castiga suficient pentru a manca sanatos , pentru a-si schimba hainele macar o data pe an , etc. Astia cam ies pe pierdere . Noroc ca avem profitul tau , pe care sper ca esti de acord ca trebuie sa-l cedezi ca sa avem jocul acesta de suma nula de care vorbesti (fara profit) .
    Stiu ca vei spune “n-are legatura , vorbeam de altceva” … Despre asta vorbesti . Sper ca esti doar naiv .

    Oricum , eu te inteleg . Cat timp marii corifei ai stangii se ineaca in propria ipocrizie , tu ce vina mai poti avea ?

    A , si pentru ca vorbeai de progres . Cat timp in comuna primitiva aveam hrana , imbracaminte , caldura , ce resort ne-a impins sa ne dorim mai mult ? Iti spun eu : egoismul si lacomia , baza progresului si trasatura imuabila a rasei . Restul sunt povesti .

  41. E natural ca un sitem sa dispara atunci cand isi atinge realmente limitele. In locul lui nu va ramne un vid ci va aprea eu altu care undeva in viitor isi va atinge limitele si se va relua procesul. Cred ca asa am ajuns din epoca de piatra in prezent. In mod cert au fost indivizi care s-au au opus. In mod cert au fost grupuri sociale care s-au opus sau au incercat sa seintorca la trecut. Cu toate asta insa umanitatea a evoluat de la epoca de piatra pena in prezent. In mod cert o va face si pe viitor. Chiar daca unii sau altii vor incerca sa se opuna sau sa se intoarca la niste sisteme care si-au atins limitele. Asaca ne place sau nu vom merge inainte. 🙂

  42. Cel mai grav este faptul că românilor le trebuiesc citate din filozofi pentru a-şi dezvolta simţul critic. Penibil.

  43. @Victor Ciutacu: Radu are dreptate. Dacă nu erați sigur în privința originii citatului nu trebuia să puneți poza cu Marx și să îl atribuiți lui.
    În ceea ce privește votul diasporei, cred că era mai potrivit dacă propuneați acest subiect înainte de alegeri și nu în timpul lor. Oricum dacă e să fim cinstiți până la capăt, cei din străinătate nu pot vota pentru primarie pentru că într-adevăr primarul nu îi reprezintă și nu-i afectează în vreun fel, pe când Parlamentul și Președintele da. Cei din urmă pot încheia tratate cu alte țări, iar asta îi poate afecta.

  44. @Adi
    “Oricum , eu te inteleg . Cat timp marii corifei ai stangii se ineaca in propria ipocrizie , tu ce vina mai poti avea ?”

    Stii ce e valabil pt. noi romanii clasa de mijloc(daca o mai exista asa ceva)”2 se bat si restul privesc”.
    Profitul meu e pierderea altuia, de ce sa nu-l cedez, atata timp cat ne bazam unii pe alti ?
    Iar resortul care ne impinge spre mai mult intr-o societate sanatoasa nu e lacomia si egoismul ci cunoasterea.Asta e singurul gol pe care omul nu-l poate umple.

  45. @SF Din nou, exprimi o poziție neconformă cu realitatea. Interacțiunea comercială NU este un schimb cu sumă zero adică pierderile mele nu se regăsesc în cîștigurile tale. Într-un schimb voluntar de bunuri, ambii participanți la tranzacție sînt cîștigători. Valoarea se creează; ca să folosesc un termen marxist munca vie creează plusvaloare. Aș fi încîntat să discutăm mai pe larg dar poate că imperiul ciutăcesc nu este cea mai potrivită arenă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.