Esti aici:
Prima pagină > Blog > Guestpost > Mirel Palada: Nu știu dacă este bine, domnule minima moralia (guestpost)

Mirel Palada: Nu știu dacă este bine, domnule minima moralia (guestpost)

image

Prin anii ’80, pe vremea cînd eram foarte tînăr și foarte naiv, tatăl meu îmi punea letconul în mînă, chinuindu-se să-mi stîrnească interesul pentru electronică. Era simplu, era în logica firii biologiei și eredității, deși era vorba despre siliciu și germaniu, nu despre carbon. Tata era inginer automatician/electronist și spera probabil să-mi dea mai departe patima rece, inginerească pentru tranzistoare, tiristoare, circuite integrate și logica plină de sîrme a curentului electric.

Mirel Palada

N-a fost să fie. Încet-încet, adică incremental, băiatul său s-a făcut intelectual de-ăla moale, din secta științelor sociale, din ce în ce mai departe de științele exacte ori de verișoarele lor aplicate, științele inginerești.

A contat probabil un pic și atracția pentru cele vii stîrnită de maică-mea, profesoară de biologie. A contat probabil și contextul sfîrșitului de ani 80, cînd încet-încet, adică incremental, științele exacte erau privite ca o rețetă de îngustare a minții băgată pe gît de către sistemul comunist, ce făcea pe dracu în patru să țină departe tinerii de științele umaniste, decadente și capitaliste.

Chiar dacă nu m-am făcut nici inginer, nici matematician, din perioada aceea am rămas totuși cu o seamă de cuvinte în cap pe care și acum le rostogolesc uneori pe cerul gurii, apreciindu-le gustul exotic deosebit.

Rezistență, dar cu totul alta decît cea prin cultură. Aia mică și cu dungi colorate care nu lasă curentul să treacă și se măsoară în ohmi.

Tiristor.

Bază emițător colector. Adică tranzistor, pentru voi ăștia și mai laici decît mine. PNP și NPN, care înseamnă cu totul altceva decît PNL ori PMP.

Histerezis.

Lampă. Nu lampă de gaz, nu lampă de pîrlit porcul, ci lampă de-aia cu vid înăuntru, bunica tranzistorului și una din marile invenții ale începutului de secol 20.

Efect Dirac. Asta nici acum nu știu ce prea bine: ceva cu foarte multă energie pe o perioadă foarte mică de timp, o străpungere spre singularitate și spre catastrofa împărțirii lui infinit la zero.

MOSFET. Letcon. Sacîz. Cablaj. Ștrap (o sîrmă trecută prin placă, atunci cînd e cablajul dublu, și pe o parte și pe alta). Condensator. Potențiometru. Modulare în amplitudine și modulare în frecvență. Logica booleană.

Printre multele cuvinte auzite atunci, a fost și acesta care face obiectul patimii din zilele noastre: “incremental”.

Cuvînt despre care sînt acuzat că nu-i cunosc sensul. Că zilele trecute, cînd am vorbit într-o emisiune despre “creștere incrementală”, făceam de fapt un pleonasm de om prost, necunoscător al marilor finețuri semantice pe care le stăpînesc doar inițiații.

Am fost acuzat că de fapt spun “creștere crescătoare”, pentru că pur și simplu doar asta înseamnă “incremental”, venind dinspre latină: “crescător”. Ce știe țăranul ce-i șofranul? Ce știe ticălosul guvernamental ce scria Dimitrie Cantemir acum sute de ani despre creșterea și descreșterea imperiului otoman? Incrementum et decrementum, măi excrementum mic și guvernamental și scîrbos. Pardon: incrementorum atque decrementorum. Mai învață, măi loază. Dacă nu, te învățăm noi.

Cu părere de rău în glas și cu tărie în tastatură, țin să-i atrag atenția distinsului intelectual băsescian care și-a rupt din răgazul său de meditație transcedentală pentru a admonesta un biet guvernamental că nu are dreptate. De data asta dînsul este pe post de nepriceput, de necunoscător al limbii române.

De fapt, și aici începe problema, pentru a spune lucrurilor pe nume și a nu ne mai învîrti incremental în jurul cozii pline de succesuri semantice și propagandistice, distinsul exeget băsescian nu este pe post de nepriceput, ci pe un post mult mai ingrat. Nu-l putem acuza de neștiință, ci de rea voință. Dînsul este pe post de politruc băsescian înfocat care caută nod în papură, în cu totul alte scopuri decît doar cel de a despica firul în patru în jurul unui cuvînt.

Pînă recent, distinsul exeget băsescian nu vedea absolut deloc nici greșelile jenante, dar pline de succesuri ale progeniturii prezidențiale, nici guvernarea în disprețul bunului simț a clicii băsesciene, Videanu și Udrea și Fuia și Dobre și Rădulescu ejusdem farinae (Na, că recidivez și fac din nou pe telectualul. Am voie, domnu’ Pleșu, la cuvinte în latină?).

În schimb acum, după ce o perioadă s-a dat dezamăgit de marele cîrmaci al cuburilor de gheață și a cam tăcut, nemuritor și rece și mai ales intelectual, iată că dintr-o dată a căpătat subit glas și l-a apucat iubirea de gramatică și a început să se ia de cuvintele folosite de oameni la televizor.

Adică, după cum ar spune specialiștii în domeniu, a fost reactivat pentru a scrie în plină criză de pierdere a puterii băsesciene și în plină campanie electorală texte cît mai acide și mai combative la adresa lui Ponta și alor lui, căci e groasă: cîștigă Ponta alegerile și să vezi atunci dezastru incremental, fraților.

Nasol. Să scrim. A zis Ponta ceva? Repede, să-l bălăcărim, să i se mai ia un pic, adică incremental, smalțul de popularitate.

Gata, l-a bălăcărit. A scris despre Ponta un text săptămîna trecută, numa-numa. Ce mai poate face, căci clar nu e de ajuns?

Ia, să vedem, cine mai e prin jurul lui? Aha. Uite-l pe nasolul ăla la televizor, e omul lui, e purtătorul lui de cuvînt. Folosește cuvinte complicate. Nu se poate așa ceva! Nu are voie! Henț! Doar noi, intelectualii omologați ai lui Băsescu, avem voie să folosim cuvinte care necesită dicționarul.

Iată un prilej nemaipomenit de a continua efortul de luat la ciocane pe Ponta și pe-ai lui. Ia, repede, să-i dăm peste nas guvernamentalului că nu l-a citit pe Dimitrie Cantemir și că folosește cuvinte latine și pleonasme și oximoroane și alte succesuri semantice, să-i mai luăm din nou un pic din smalț lui Ponta. Că prea e groasă: ăsta chiar cîștigă alegerile și atunci să vezi pe unde mai scoatem incremental cămașa.

Din păcate pentru dînsul, iarna nu-i ca vara: filosoful nu e inginer și nici arbitrul corectitudinii lingvistice nu e infailibil.

Îl anunț pe distinsul fost consilier prezidențial băsescian că e în greșală. Incremental nu înseamnă doar ce știe dînsul. Mai înseamnă și altele, căci e un cuvînt cu multe succesuri semantice la activ.

Incremental are, atît în inginerie cît și în matematică, adică prin zona aia a științelor exacte pline de integrale și de tiristori, exact sensul pe care l-am folosit la emisiune: “pas cu pas”, “puțin cîte puțin”.

Putem vorbi despre creșteri ori descreșteri incrementale ale curentului. Putem vorbi despre algoritmi incrementali. Putem vorbi despre adăugiri incrementale de cantități. Și, în consecință, putem vorbi de progres incremental. Puțin cîte puțin, stimabile. Ai puțintică răbdare și vei vedea luminița de la capătul tunelului, sub formă de locomotivă în plină viteză. Incremental, prin decembrie.

Din fericire, “incremental” este un cuvînt care încă n-a căzut sub incidența legislației și moralității plesciene. Limba română nu este încă în proprietatea exclusivă a distinsului fost ministru de externe, actualmente cronicar năimit la echipa de zgomote băsesciene.

Deși știm că dînsului îi face deosebită plăcere să dea verdicte ireversibile de corectitudine și se consideră arbitrul inegalabil al eleganței retorice, din fericire încă mai sînt milioane de alți români care vorbesc românește. Și, slavă Domnului, vorbesc frumos, gustos, spumos, chiar și fără voie de la stăpînirea Academiei ori din partea altor arbitri gomoși și țîfnoși de legislație lingvistică.

Dacă însă problema ar fi fost doar una de corectitudine a vorbirii limbii române, zău dacă mi-aș fi bătut capul să scriu rîndurile astea.

Pleșu spune că sînt o loază care nu vorbește corectește românește și îi pare rău de succesurile mele în viață?

OK. Shrug. Ridicăm din umeri și mergem mai departe. Ce știe țăranul ce-i șofranul. Ce știe sociologul cine a fost Dimitrie Cantemir. Ce știe filosoful ce-i ăla tiristor sau funcție discretă sau, că tot discutăm, incremental.

Să bem, să ne matrafocsăm. Furtună într-un pahar de apă, ceartă între doi tiriflici cu doctorat. Lăsaț, domnu’ Pleșu, avem altele pe cap. Vorbim la toamnă. Chiar mai bine, vorbim în decembrie. Știți ce repede trece timpul? Incremental și discret.

Problema este însă că nu e o discuție despre limba română sau cine are succesurile mai lungi. Nu e doar o problemă de lexic. E, din păcate, îndeosebi o problemă de moralitate.

Știți, dînsul scria pe vremuri o carte, Minima Moralia, care se vindea destul de bine pe sub mînă, dată fiind aura sa de dizident care s-a bătut cu Ceaușescu, cînd de fapt dînsul discuta discuții cu oamenii rușilor.

Aici e buba. Că unde nu-i o minimă moralitate, păcat de erudiție.

Stimabilul fost ministru de externe și actualmente cronicar năimit la echipa de zgomote băsesciene își pune la dispoziție priceperea retorică și ascendentul pe care încă îl mai are asupra unora din generația mea pentru a legitima chiar și în ceasul al treisprezecelea un regim care și-a bătut joc de români, punând interesul personal înaintea interesului public, avansând persoane de o calitate intelectuală, profesională și mai ales morală în funcții unde n-ar fi trebuit să ajungă niciodată și dînd peste cap o țară întreagă timp de un deceniu, semănînd ură și dispreț și sărăcie și disfuncționalități.

În loc să trăim bine, cum ne momea sloganul din 2004, am trăit interesant, ca în blestemul chinezesc. Și asta și datorită unor oameni precum Andrei Pleșu care l-au legitimat pe Băsescu și clica din jurul său. Ce morală? Lăsați, că avem treabă.

Asta e problema. Dacă discutam doar despre cuvinte, tăceam și îmi vedeam de treabă. Incremental, succesoral, inefabilian, șerpilian și șeicspirian. Whatever. Cum zici matale, stimabile. Fie ca tine.

Doar că nu cuvintele sînt de fapt subiectul țîfnei plesciene, ci nevoia absolut imorală de a propti cu meșteșugul cuvintelor sale fățarnice chiar și în ultimul ceas un regim de ură și dispreț, în contra României.

Cu argumente absolut bicisnice: nu are bască, nu știe ce e aia incremental, aoleu ce prost ești, domnule purtător de cuvînt. Ia să nu mai cîștigați voi alegerile, că nu meritați, nu știi ce e aia incremental. Ia să spunem noi la toată lumea, să punem umărul la efortul de campanie. Nu-l votați pe Ponta, va fi catastrofă, oamenii lui nu știu ce e aia incremental.

Adică fariseisme eftine, fix de teapa celor pe care tot dînșii ne învățau să le disprețuim prin anii ’90, în paginile revistei Dilema. Adică manipulare. Cu ștaif, că doar sîntem telectuali. Dar tot manipulare. Doar-doar mai apleacă unii urechea la vorbele frumoase ale distinsului om de cultură, la fel cum o făceam prin anii ’90, cînd eram copii și tineri și fraieri și nici nu ne dădeam seama de maniera insidioasă în care ni se spălau creierele.

Ce ironie. Ce ship of fools. Îmi aduc aminte și mă apucă nervii. Copii tineri și fraieri, disprețuiam anii comunismului, cînd chipurile ni se spălaseră creierele, și tocmai ne zvîrleam cu entuziasm, cu capul înainte, ca graurii cei bezmetici, în plasa altei maniere de propagandă, la fel de orwelliană, doar că îmbrăcată în cuvinte frumoase, meșteșugite.

Asta este fața urîtă, dar semnificativă a acestui incident lingvistic altminteri de ignorat. Despre asta trebuie să discutăm. Despre propaganda mascată în discurs înalt, moralizator. Despre spălarea de creiere prin intermediul cuvintelor frumoase.

Despre morala la intelectualii băsescieni. Adică despre oximoroane, că tot vorbim de cuvinte complicate.

Scriu aceste rînduri pentru a ne feri, pentru a ne vaccina, pentru a ști să facem diferența între bine și rău, între incremental și Băsescu, între Minima Moralia și succesuri. O contra-minima moralia. Să nu uiți, Darie, să nu uiți. Să înveți din greșeli, Darie. Să înveți.

O să învățăm. De fapt, am început deja să învățăm. Incremental.

Adică pas cu pas.

***

Mirel Palada este în momentul de față purtător de cuvînt al Guvernului României. Sociolog de meserie, specializat în cercetare cantitativă și marketing electoral, pe vremuri era slab, știa matematică și citea Dilema. Între timp s-a îngrășat, a uitat și bruma de matematică pe care o știa, s-a vaccinat de iluzii și s-a făcut om mare. Niciodată nu e prea tîrziu.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

39 thoughts on “Mirel Palada: Nu știu dacă este bine, domnule minima moralia (guestpost)

  1. Turambare, frateee….pai tu stii ce te asteapta ? Stii la ce te-ai inhamat cand ai scris, si mai ales cand ai publicat, aceste text (ca-l puteai scrie discret si incremental fara sa-l publici, la fel ca celebrii disidenti inexistenti care se laudau cu la fel de celebra literatura de sertar care n-a mai aparut niciodata)

    Pai tu stii ca pă dreapta nu existi daca nu-ti pun mai intai mana pe crestet si te binecuvanteaza domnii Plesu, Liiceanu, Tismaneanu si Patapievici ? Abia dupa aia urmeaza Neamtu, Papahagi, Baconschi, MRU, Monica Macovei, Funeriu, etc. Adica 5% insumat.

    Pai sa vezi tu ce-o sa-ti iei….! Sa vezi tu ce editorial o sa-ti dedice Tapalaga pe Hotnius de n-o sa te mai albeasca nici Dunarea. Sa vezi cand or incepe aia de pe contributors, sa vezi tu cand or incepe aia de pe blogary si alte belivarezuri din astea.

    Citind textul tau, pe care o sa-l recitesc de mai multe ori, si maine, si poimaine, ca prea le zici bine si la fix, fara sa te vaiti ca ne conduc “comunistii” si ca de aia suntem noi romani, romani condusi de Basescu de 10 ani, nu stiu ce sa cred; ori ai ceva din candoarea lui Brienne of Tarth cu Devotata in mana, ori ceva din stiinta acumulata de Jon Snow pe cand era instruit la Winterfell cu un maestru de arme adevarat. Sper ca GRRM sa fie ingaduitor cu ambele personaje. 🙂

    Oricum…Winter Is Coming. 😀

  2. Rezonez,totalmente,parerilor exprimate de catre inegalabilul Mirel!Inca o smetie delicata aplicata ‘dreptacilor” basisti in frunte cu filosoful de carton,Andrei Plesu!
    Ajuns usor in fruntea politichiei externe romanesti ,marele filosof nu a lasat macar o urma de creativitate,de progres! A fost,din pacate,mai banal decat oricare dintre toti ministrii cocotati pe fotoliul ministerului strainatatii !

  3. INCREMÉNT s. n. (Rar) Creștere, adaos, spor (dex)=> INCREMENT=CRESTERE
    CRESTERE=CRESTERE
    CRESTERE INCREMENTALA =?

  4. In afara de faptul ca MP a folosit acest blog sa-i mai traga o flegma lui Plesu in rest argumentatia este inexistenta.
    Incrementarea este un sinonim al cresterii, dupa cum decrementarea este un sinomim al scaderii.
    MP crede ca rezistenta nu lasa curentul sa treaca mai departe. Evident, o tampenie: rezistenta lasa sa treaca mai departe curentul; apar doar niste pierderi pe drum (mai mari sau mai mici, in fucntie de marimea rezistentei).
    Si inca ceva: desi sunt cam de acelasi leat cu MP se pare ca am lipsit la lectia care spunea ca “stiintele exacte erau privite ca o rețetă de îngustare a minții băgată pe gît de către sistemul comunist”. Sunt multe tampenii pe care le-am auzit si le-am citi, dar asta este, de departe, una din cele mai mari. Oameni, ca Einstein, Bohr, Curie, etc. ar muri a doua oara daca ar auzi prostiile astea (si ei nu au trait in comunism).
    Libertarea in gandirea dlui MP de fapt este o superficialitate care face incompetent sa para o lauda.
    Dupa articolul lui Plesu era momentul ca MP sa spuna: “scuzati, pardon va rog”. Dar, la fel ca Elena Basescu, dl. Palada se tine batos, in prostia lui.
    MP pretinde ca Plesu ar fi fost cumparat de Base sa i-o traga lui Ponta. Intrebarea este: MP cu ce ar fi diferit fata de Plesu? Nu este el in buzunarul lui Ponta, platit din banii nostri? Nu este el una din trompetele (foarte scumpe) ale lui Ponta?
    In sfarsit: stiu ca acum Ponta apare ca va fi urmatorul presedinte. Dar oare cum ar fi sa piarda alegerile? Atunci ar fi interest sa-i vedem fata lui Mirel:)

  5. Diferenta dinte Plesu si Palada este de asumare. Plesu se da independent, satirist(un Gigel)si un usor dar vesnic disident bonom. Toti ii put, dar mai mult ii pute “stanga” pe care o buseste pe oriunde o prinde. A se retine ghilimelele sau, ca sa fie mai clar, lui ii plac doar unii.

    Palada in schimb isi asuma ceea ce este si pe cine sustine caci nu cred ca exista cineva care sa creada ca daca esti purtator de cuvant al guvernului actual poti fi basist. 😀

    Iar cu banii nostri si pe cine platim din ei iarasi este complicat. Palada este platit de la buget in schimb Oprea era platit (si) de baietii de la Adevarul cu niste sume astronomice fata de care ANI si Parchetul inca nu se autosesizeaza. Probabil asteapta sa apara pe Hotnius sau pe Evenimentul stirea respectiva, ca ei doar de acolo se autosesizeaza. 😀

    Prosteala pe fata cu platitul de catre privati(ce sunt abonati la bugetul de stat si cresc precum Adamescu) pentru a parea independent nu mai tine. Toti basistii astia mascati unt rugati de multa vreme sa faca publice sursele de finantare dar nici unul n-o face. Oare de ce ? 😀

  6. In primul rand aveti foarte multe greseli gramaticale. Din respect pentru cititori, corectati-l.
    In al doilea rand jigniti. Adica nu sunteti cu nimic diferit de alti “jignitori”, asa ca textul assta este un fel de “ba pe mata”.
    In al treilea rand ocupati o functie oficiala, deci ar trebui un pic mai multa retinere, indiferent daca aveti dreptate sau nu.
    In al patrulea rand spuneti tampenii din domeniul electronicii, dar este opinia dumneavoastra si noi cititorii o respectam, chiar daca suntem de acord sau nu cu ea.

    Din fericire traim intr-o democratie si fiecare dintre noi avem dreptul la o opinie.

    Multe SUCCESE in continuare si mai usor cu jignirile. Nu asa atrageti oameni.

  7. @Eduard: in primul rand, exemplificati. in al doilea rand, orice om are dreptul sa raspunda la un atac; chiar si lu’ Plesu, pe care unii-l considera un soi de monument in viata. eu nu. mai departe, scrie-n carte, iar Palada-i baiat mare si e-n stare sa polemizeze si fara ajutorul meu
    @bigradu: te-ai obisnuit sa jignesti. si ma deranjeaza

  8. Adica daca-i “pas cu pas” la o adica ar putea exista si o economie care scade incremental?

  9. Da, poate sa si scada incremental, in sensul acesta al cuvintului. Nu uitati: limba e o bestie vie, care isi incorporeaza termeni indiferent daca e de acord Plesu sau nu.

    Daca mergeti pe pagina articolului lui Plesu de la Adevarul si va uitati la comentarii, printre sutele de aberatii isteroide veti vedea si interventii ale unor oameni cu vorbele la ei.

    Selectez: “Precum au comentat antevorbitori @Gabriel Nita, @Petre Banu, @Canadezul “cresterea incrementala” este o expresie valabila, triviala in matematica, informatica, sau alte domenii care se ocupa de “evolutia sistemelor”. Semnificatia este “pas cu pas” (n, n+1, …). Implica un “quantum mic” de evolutie/transformare in raport cu variabila in cauza. In sens larg semnificatia este corelata la “continuitate”, adica o transformare, in care “pasii consecutivi” (starile consecutive) se deosebesc infim (quantum incremental). Astfel se poate vorbi, in functie de context, despre o “crestere/progres incremental(a)” sau “decrestere/regres incremental”. Notiunea de “evolutie” este strins legata de “transformarea incrementala”. Spre deosebire, “revolutia”, implica existenta unui “punct singular, de discontinuitate” in care transformarile sunt radicale. ”

    ======

    Pentru intensii de rit basescian care ma acuza ca fac greseli gramaticale: folosesc in mod voit “succesuri” pentru a atrage atentia asupra discrepantei dintre tacerea inteleapta a d-nului Plesu cind progenitura basista o comitea si vocalizele indignate la adresa folosirii unor termeni precum “matrafoxat” sau “incremental”. Sa aveti succesuri multe, basistilor. Nu, Ponta nu va pierde alegerile. Incremental va veti da si voi seama de asta, incet-incet. Prin decembrie…

  10. Later: si tot pentru patimasii de rit basist. Daca dati o cautare elementare pe Google privind termenul “evolutie incrementala”, veti vedea ca este o sintagma des folosita (vedeti doar prima pagina de rezultate).

    Persoane publice precum Lucian Isar sau Ion M Ionita au folosit-o deja, in afara de multi alti tehnicieni din zona IT-ului.

    Semn ca e un cuvint destul de bine infipt in mintea oamenilor, deja iesit din zona de jargon inspre limba larga, inspre vocabularul extins.

    Iar “evolutie incrementala” inseamna “schimbare incrementala”, adica poate sa fie si crestere, si descrestere.

  11. @ iulia ai citit textul? in plus vad ca nici macar nu ai deschis DEX-ul ai intrat doar pe DEX ONLINE ceea ce nu este tocmai la fel…

    TL;DR Plesu a citit in DEX si a vazut ca incremental e crestere si l-a dojenit pe Palada ca nu stie sensul cuvintelor.

    Palada a scris ditamai textul in care a explicat ca putem folosi “incremental” si cu alte sensuri nu doar cel din DEX

    Rezumat: Plesu e ticalos.

  12. @Turambar:
    “Nu uitati: limba e o bestie vie, care isi incorporeaza termeni indiferent daca e de acord Plesu sau nu.”
    Cand “succesuri” va deveni la fel de corect ca si “cresterea incrementala” ai sa plangi.

  13. Hai ca te-ai facut baiat mare Mirele!
    Polemizezi, faci figuri (retorice si de alte feluri) si dai bine in dusman.
    Nu vreau sa il fetisizez pe Plesu. El devine f. misto prin comparatie cu cei care il injura. Daca ar fi lasat un pic singur – fara isterii gen “basist” si glumite proaste s-ar vedea ca are tot felul de hibe intelectuale. Dar Mirel vede filmul si pe urma zice ca a citit cartea – il dau de gol insa efectele de scena si pozele de baiat de la tara ce s-a ajuns. Plesu, orice s-ar zice despre el – ca nu a vazut filmele, ca nu stie faze de baieti lumpeni ajunsi cu “doctorat” – hai mai Mirel, ce ai tu e chiar doctorat? – a citit, cit de cit, de prin carti. In rest, so pe ei Mirel!

  14. @bigradu pana una alta cresere incrementala e corect iar succesuri este incorect.

  15. Sunteti cum nu se poate mai alaturea cu drumul Domnule Ciutacu.
    Domnul Plesu spune ce gandim toti. Nu e nimic fals in descrierea pe care i-o face Domnului Prim Ministru. E un text cum nu se poate mai corect, insa foarte trist din moment ce realitatea asta ne afecteaza pe toti. Daca citeati mai atent Domnule Ciutacu ati fi observat ca Domnul Plesu la descris in mod asemanator si pe Domnul Basescu nu doar odata ci de mai multe ori. Practic suntem cu totii boicotati de un astfel de Prim Ministru sau Presedinte. De ce e Domnul Plesu caracterizat drept basist cand nu-l lauda pe Basescu gratuit?! De fapt nu-l lauda deloc.

  16. Pana una alta pe Plesu il citim din placere. Dar nu suntem toti idioti sa luam, fara sa digeram, ceea ce spune el. Mai si gandim textul.

    La fel si pe Vasile Dancu. Iar V. Dancu a avut un articol foarte tare ieri, in care lovea in reunificarea dreptii. Desi poate nu sunt de acord cu el, l-am citit cu o placere lacoma.

    Sa citesti acest articol, cel postat de autor, pur si simplu este un viol vizual si auditiv. Greseli ? Le-au postat deja alti useri.

    Ca are dreptul sa ii raspunda lui Plesu ? Sunt total de acord. Chiar ma bucur ca raspuns. Inseamna ca il citeste si il intereseaza.

    Nu stiu. Poate este vina mea ca astep o mai multa noblete de la oamenii care ne reprezinta.
    Chiar cred ca indiferent de optiunile noastre politice, o discutie civilizata intre parti face mult mai mult decat 1000 de jigniri.

  17. Ministrul Culturii din guvernul condus de un plagiator (nedeovedit de instanta, pfiuuu, de parca ar avea vreo relevanta in fata adevarului crud) e o tanti care se jura, pe bruma dansei de cultura, ca in Oradia nu se exista, domnul meu, copii bipezi. Asta e realitatea guvernamentala si doar o parte neinsemnata a ei.

    Restul, partizanatul asumat in repetate randuri al dlui Plesu pentru Traian Basescu e prea putin important. E dreptul lui sa fie cum crede de cuviinta, fara a fi facut in toate felurile.

    Ce ma seaca insa e dorinta PSD-eilor de egalitate ilogica. In justitie, trebuie sa fie anchetati in cote egale cu ceilalti, presa trebuie sa-i taxeze la fel de mult (de fapt la fel de putin) ca pe ceilalti. Totul trebuie sa fie in masura egala, totul tinzand evident spre zero. Nici o strafulgerare ca poate in PSD sunt mai multi corurpti, mai multi prosti…

  18. @Razvan Bratu: dincolo de faptul ca puteai sa inveti din scrierile lu’ Plesu ca o cratima nu musca niciodata, esti atat de pe axul drumului, incat n-ai reusit sa te prinzi ca pe autorul textului il cheama Palada, nu Ciutacu 🙂
    @Emil: in care guvern e doamna ministru? cred ca am pierdut juramantul si publicarea decretului de numire in Monitorul Oficial. da’ Oradia in ce tara e?

  19. “Îl anunț pe distinsul fost consilier prezidențial băsescian că e în greșală.”

    Si aici e o aluzie fina, nu-i asa?

  20. Si iertati-ne noua greshalile noastre
    Precum si noi iertam greshitilor nostri.

    Eu asa am invatzat Tatal Nostru. Cu “greshala”. Suna fain. E o greshala sa spui greshala. Si ce greshala frumoasa. Dobitocilor… 🙁

  21. Basesciansimul este o stare de spirit, a zis-o tot un ‘telectual basist acum ceva vreme. 🙂

    ‘n puii mei, nu fiti niste cacaciosi. 😀 Rupeti microfoanele si slaviti pleasca.

  22. nu mi-am imaginat ca o cratima era problema, scriu de pe un telefon de la serviciu cum pot si eu. intrebatea era alta. vi se adreseaza pentru ca textul este publicat pe blog-ul care va apartine. daca va ” rupeti” din timp ca sa imi raspundeti mai bine o faceti la subiect. multumesc

  23. Cam multe cuvinte pentru cele doua-trei idei care emana din articol:
    1. Turambar are dreptate, dar pentru aste trebuie sa il credem pe cuvant.
    2. Pleşu scrie articole la comandă şi pentru că in Ponta a dat destul, următorul pe listă nu putea fi decât Mirel.
    3. Ponta câştigă alegerile.

  24. @Razvan Bratu: pe blogul meu mai scriu, ca invitati, si alti oameni. asta de azi se numeste Palada. v-o fi dor de cenzura, mie nu mi-e. da, cratima e o problema; mare, dupa parerea mea

  25. pana la urma cu asta ramanem, plesu scrie istorie in timp ce ciutacu vorbeste tampenii, nu te mai obosi sa imi raspunzi, nici nu ma intereseaza, ciufulestemi-o.
    uite si cratima.
    esti ridicol .

  26. Cand purtatorul de cuvant sl guvernului iti raspunde la criticile aduse cu apelativul “Dobitocilor” iti pui semne de intrebare cu privire la educatia lui si ne abtinem de la orice alte comentarii.

  27. @Razvan Bratu: ciufuleste-MI-O, agramatule 🙂 dispari, dracu’, activist tampit!

  28. Victore,
    Scuze pentru jigniri. Din pacate m-am coborat acolo unde n-ar fi trebuit.

  29. Mirele, esti cu nervii? Vad ca gradul tau de toleranta tinde spre zero absolut…stiu….viata e grea, sondajele nu se misca asa cum ar vrea plagiatorul, iar Felix te-a trimis cu misiune precisa la Guvern…dar ia-o mai usor nene, ca nu e chiar concurs!

  30. Toti comentatorii lu’ peste prajit pe aici. Macar daca ar fi dat pe la informatica prin scoala, ar fi aflat ca, implicit, a incrementa inseamna a mari cu 1, daca nu ii pui tu suplimentar marimea pasului. Asta se poate traduce prin pas cu pas dar ce sa le faci, minte ingusta, scoala putina. Cat despre Plesu, cred ca nici viiturile care au fost zilele astea nu il mai spala de rahatul de la gura pe care l-a dobandit in ani de zile pupand unde trebuie ca sa manance si gura lui o merdenea. Altfel, dupa “Presedintele s-a matrafoxat” nu are cum sa nu iti placa Mirel Palada daca ai toti boii acasa. Omul stie atat expresii de la coltul blocului cat si expresii de doct si nu se fereste sa arate asta cand e conjunctura de asa natura.

  31. rahatul nu dispare.este persistent si mandru ca pute.si turbeaza daca incerci sa il dai deoparte din drum.adica atentezi la dreptul lui de a imputi totul in jur.si cand vede ca totusi nu te lasi va suna adunarea altor rahati care vor decreta si ei ca ca ei nu-i nimeni pe lume.si ca fara el nu se poate.desi il inteleg pe autorul guestpostului in locul lui m-as fi marginit sa-i comunic rahatului ca am tras apa…

  32. Buuuun….Ca Plesu nu stie de “increment”, treaca-mearga, filozof, ce vrei :)))
    Problema e ca nu au auzit 20-30 comentatori, iar asta e notiune de liceu, ce dracu! Concluzia: cu cat mai multa societate informationala, cu atat incultura mai mare! Nasol…

  33. Adevarata drama a lui Plesu este ca astia care-i iau apararea habar nu au despre ceea ce scrie Plesu. Lor le place de Plesu si-l considera mare pentru ca in mentalul lor e basist, e de dreapta, e reformist, e disident(sau a fost cica), e din astea din discursul basist. Nu ca Plesu nu si-ar constientiza drama, caci nu-i primul filozof-intelectual care face pactul cu politica pentru a intra in posteritate. Au fost si altii inaintea lui, poate mai celebri, inainte de razboi, cand era totul bine si frumos cica. Insa cand deschizi DEX-ul in dreptul alora gasesti Gigel-om politic, filozof, scriitor, director al Teatrului National, gazetar, etc.
    Plesu ar vrea ca mai sus dar fara om politic, caci el este independent cica si crede ca-l cere lumea, publicul, il poarta masele spre succes.

  34. Omul viu și orice ființă vie se comportă ca o rezistență la trecerea puterii curentului electric prin el, nu ca un condensator. Și Mirel s-a făcut condensator, ca tot românul, e mai comfortabil și poate aduce chiar o pensie dacă evită inteligent electrocutarea politică. Recunosc, îl antipatitez pe Mirel, motivul este felul în care interpretează statisticile despre viața românilor de parcă ar vorbi despre obiecte. Obiectele sunt de regulă statice și fără suflare. Nea Mirel condensator.

  35. “crestere incrementala” este foarte folosita in medicina, economie, IT, medicina, biologie, etc. E ciudat ca dl Plesu nu a auzit niciodata. Un adevarat “oximoron” al “economiei” extrem de uzitat de catre “marii economisti”(mai degraba de guvernanti care pozeaza in specialisti) ai timpurilor “moderne” este “cresterea negativa”. Nu l-am auzit pe dl Plesu vreodata sa se planga de aceasta “ipocrizie totala”.

  36. “Aici e buba. Că unde nu-i o minimă moralitate, păcat de erudiție”.Aici e problema si cu Plesu si cu Liiceanu. Eruditie o fi dar o minima moralitate NU E! daca ar reactiona la fel de prompt din ORICE directie ar veni incalcarile limbii, cunoasterii, etc jos palaria.dar e clar ca fac rabat…si devin atat de mici cand fac asta…”ordinary people”(adica oameni obisnuiti, a nu se intelege altceva);si… care.. ca si acestia…daca e vorba de avantaje..filozofia…morala…semantica..trec fara probleme pe locul 2.Ar trebui ca moralitatea si profesionalismul/talentul sa fie judecate separat.Mai e ceva…caracterul…depinde ce te lasa caracterul sa faci…

  37. Cred că nu e vorba de efectul Dirac (pe numele lui complet efect Kapița – Dirac), ci de impuls Dirac. În română e “emitor” și nu “emițător”. Oricum, cunoștiințele tehnice acumulate sunt remarcabile pentru o meserie umanistă. În rest nu înțeleg de ce i se aplică atât de multă cremă pe organism – cum a zis colegu-su – planetarului filosof. O vreți cu finalizare?

  38. ma gandesc ca pot sa adaug sensul de “pas cu pas” lui “incrementare”, cand vorbesc de o crestere. daca am in vedere o scadere, as putea folosi “decrementare”.
    apoi o sa folosesc o expresie de genul “incrementez variabila x”, pentru a trece la elementul imediat urmator. si o varianta simpla – cam asa, “incrementarea a dus la …” – in locul expresiei din articol.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.