Esti aici:
Prima pagină > Blog > Polemici Politice > Filosofia bodegii. Ce facem cu ţărişoara?

Filosofia bodegii. Ce facem cu ţărişoara?

E una dintre intrebarile clasice pe care le primesc şi la care mă străduiesc să rămân calm. Mi-e tot mai greu. Mai ales că, de obicei, vine însoţită de clasicul “Băsescu e naşparliu (sau, după, caz, hoţ, beţiv, curvar, securist, comunist etc), dar care-i mai bun?” Completat, de regulă, cu “de ce nu vă băgaţi voi, tu, Mircea…?”

Dragi oameni buni care muriţi de grija ţărişoarei, vă răspund numai în numele meu, fiindcă Mircea (a cărui părere pe această temă o ştiu) sigur n-are nevoie de purtător de cuvânt. Nu-mi intră nici în fişa postului şi nici în preocupările obişnuite să găsesc (de sprijinit, nici atât) în marea de nepăsare şi neputinţă românească vreun candidat-minune. Ştiu, idealul e unul mai bun, mai drept, mai frumos şi mai fălos decât Băsescu. Asta-i treaba partidelor politice (că de-aia le finanţăm de la buget şi se luptă între ele pentru putere), a societăţii civile militante, a Arcului de Triumf sau a grupurilor de interese, dar sigur nu a mea.

De intratul în politică nici nu poate fi vorba. Dincolo de dezgust faţă de fenomenul în sine, pur şi simplu, nu mă vad în postura înregimentatului ascultător, cu arma la picior, al ordinelor vreunui politruc inept, oricare ar fi culoarea lui politică. În plus, n-am vocaţie de Che Guevara. Oricât aş crede într-o anumită cauză (fie ea de o nobleţe maximă), n-am spirit de sacrificiu şi nici dorinţa lăuntrică de a deveni un martir glorificat peste secole de manualele alternative de istorie. Spre exemplu, acum vreo două zile, când un protestatar s-a urcat pe Casa Scânteii şi a ameninţat că se sinucide (din solidaritate cu Penescu şi în semn de protest faţă de abuzurile lui Băsescu), eu am stat primul de vorbă cu el (la insistenta-i cerere). Întrucât Badea nu era în zonă şi nici disponibil în clipa aia pentru a-l salva (şi, odată cu el, viitorul omenirii), am sunat la Realitatea şi l-am făcut pe Turcescu erou. Aşa că, vă rog eu insistent, nu mai încercaţi să mă responsabilizaţi cu soarta ţărişoarei.

MAI MULT DE-UN P.S. Scriu (…) pentru fraierii care fac o meserie la care toată lumea zice că se pricepe. Scriu pentru smintiţii care sunt obligaţi să privească viaţa cu ochii larg deschişi, atunci când voi închideţi ochii. Scriu pentru toţi cei care simt gustul de cenuşă al deşertăciunii şi ştiu că de meseria asta trebuie să te laşi la timp. Şi, ai dracului derbedei, nu se lasă.” (Lelia Munteanu)

Comentarii

comentarii

Similar Posts

60 thoughts on “Filosofia bodegii. Ce facem cu ţărişoara?

  1. Domnu’ Vector,

    OK! Nu esti Che, nu esti inregimentat, etc.etse insa clar, din momentul in care insa indemni la absenteism…faci politica…de care?Nici nu ma efortez sa stiu…dar este politica…:)

  2. @adrian_s: deocamdată ne uităm, e evident. Eu tot mai sper că vom trece şi la fapte: ori boicotăm alegerile, ori ieşim din nou în stradă. Dar nu ieşim pe jumătate, numai în câteva oraşe, ci în toată ţara, TOŢI!
    Pentru a fi mai mulţi ca forţele de ordine!
    Poate aşa se vor speria şi ne vor băga în seamă. Văd că vorbele îi lasă reci, iar pe noi ne consideră tâmpiţi! Sau aşteptăm încă 25 de ani ca data trecută? Acta, non verba…

  3. Are dreptate dl.Basescu:suntem tampiti – altfel nu am sta cu mainile in san sa ne uitam la ei ca o tin intr-o paranghelie si iarna si vara pe banii nostri; ar trebui sa luam toti “tampitii” taurul de coarne cand avem urna la dispozitie !
    Dar nu putem rezolva problema nici asa(voturile se mai pot inlocui …)! Doar DUMNEZEU ne mai poate ajuta sa scapam de trupa”ha ha”…

  4. Nu vreau să comentez subiectul (ce-ar fi la gura mea…)!
    Vroiam doar să întreb forumiștii pentru ce te asimilează cu Badea?!? OK,aveți păreri anti-Băsescu, la fel și eu și nimeni nu mă confundă cu Badea (e drept, eu nu am trecut pe la sală!)
    Sunteți doi oameni cu păreri proprii, pe Badea recunosc, îl urmăresc mai des pentru că e la o oră mai potrivită pentru mine, dar vă respect și sunt conștient că nu trebuie să iau ‘de bune’ opiniile voastre.Pentru asta a fost o revoluție, nu?
    Ideea că fiind în același trust trebuie să aveți aceleași idei pare a unor ‘derbedei’ produși de școala românească!
    Spor și să dea Dumnezeu să gândim fiecare cu capul din dotare!

  5. Confesiune tardivă

    Prin mediu adecvat, Pale Ologul, vorbind despre feciorul,
    Se confesă, cum că amorul – ostenit – sosit la bătrâneţe,
    Găsind dorinţele nearse-n suflet şi prea puţină tinereţe,
    Trişă inteligent zeiţa, şi-n loc de falus folosi arătătorul…

    Absenţa părţii cerebrale, precum rezultă din acest context,
    Nu voi a fi interpretată sau foloită cu tendiţă în vr’un text
    Exploatată poate fi uşor, umflând armata idioată de roboţi
    Şi clone pedeliste, condusă de ţiparul provenit din mateloţi.

  6. vă cred că nu vă îngrijorează soarta ţării.Pe foarte mulţi români nu-i îngrijorează.
    A scris în ziarul Caţavencu că sînteţi evreu. E adevărat?

  7. ma bag si io un pic in seama…
    daca stam stramb si cugetam drept – asta incerc io acuma ….si nu e prea usor.. – toata clasa politica in frunte cu mogulii, baronii, marchizele, verandele si latifundiarii la un loc; au cam aceeasi origine: sistemul ticalosit de dinainte.
    boooon….pai si atunci DIN CE sa se nasca o alta clasa politica; mai fermecata si mai cinstita ?
    daca io cetatean vreau sa-mi exercit dreptu` de a vota aflu cu sila ca nu am din ce alege; toti sunt din aceeasi gasca si o tot dau cotita de doojdeani ca nu stiu cum sa scap de actualu` sperand ca fraieru` ca o sa fie mai bine cu altu`……si tot asa , de doojdeani romanu NU VOTEAZA ci nu stie cum sa scape de actualu` ales……
    partea trista este ca situatia este fara iesire – ca`n bancu` ala cu ivan, calea ferata si ibricu`…”trebuie starpiti de mici”….dar cine s-o faca si cum ?
    paradoxu` este ca singura salvare este tot externa – ca si in alte dati cand au venit altii sa faca “ordine” p`aici – adica o sa vina din partea uie….sa nu uitam ca tarishoara este acuma un judet intr-o uniune federala ( aproape….mai e un pic… ) si ca va veni curand obiceiul otoman de NUMIRE a voievodului/prefectului/viceregelui/presedintelui sau cum vreti sa-l botezati.
    si gata cu alegerile; ne-am jucat destul.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.