Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-mi provoaca scarba > Marele licurici e întotdeauna mai egal…

Marele licurici e întotdeauna mai egal…

Romania, a carei economie duduie si nu are de ce sa se sperie de (hai sa nu ne mai ascundem dupa deget) crahul de peste Ocean nu are voie, fiindca asa spun marii finantatori institutionali, sa-si ajute societatile strategice (nici macar pe cele de stat) aflate in dificultati financiare. Regulile sacre ale UE, spre exemplu, instituie unicitatea ajutorului de stat si, in general, se refera la stergeri sau esalonari de datorii.

Teoretic, e un principiu perfect corect si in spiritul economiei de piata; chestie pe care am invatat-o, in esenta, chiar daca prin intermediarii din vecinatatea mai mult sau mai putin imediata, de la americani. Care americani n-au absolut nici o apasare ca, intr-un moment dramatic pentru ei, sa nationalizeze colosul privat AIG, aflat in imposibilitate de plata.

UPDATE: Marile spirite se-ntalnesc intotdeauna

UPDATE LA UPDATE: A bagat si Trezoreria 100 de miliarde. Asta-i tot privata?

Comentarii

comentarii

Similar Posts

39 thoughts on “Marele licurici e întotdeauna mai egal…

  1. Nationalizarea colosilor si injectia în sistem a peste 180 mld.USD este explicabilä având în vedere atât crahul dar mai ales präbusirea economiei care ar duce retragerea “timpurie” din Afganistan, dar mai cu seamä, din Irak, sursä a unor mari cantitäti de titei la … ” preturi promotionale”. Mai grav este optimismul tâmp al guvernantilor care ne linistesc spunând cä România nu va fi atinsä de crizä, dar nu väd scäderile de la BVB, deci, sä mergem cu to(n)ti în America pentru a ne cumpära case ieftine !…”Adevärat rationament” de prim-ministru !…

  2. “Afara-i vopsit gardu’ si-nauntru-i leopardu'”. Situatia este mult mai complexa decat este aratata neavizatilor.Si ma refer,mai ales, la marii nostri “specialisti”.Lia

  3. FED, cel putin oficial, a imprumutat AIG nu a cumparat-o sau nationalizat-o.
    A nu salva un gigant ca AIG dupa ce alt gigant, Lehman, s-a prabusit era sinucidere. Daca si AIG venea in cap cu siguranta bursa scadea si mai mult si apoi urmau celalalte banci. Acume se pune problema evitarii crahului in SUA nu stergerea/esalonarea datoriilor de la nu stiu ce intreprindere din Romania. Cand a cazut worldcom si enron statul nu s-a bagat dar acum situatia e foarte grava.
    In situatii de criza sa iau decizii exceptionale.

  4. A fost admisa SUA in UE si nu stiu si eu ? 🙂
    Spre deodebire de bruxelenii nostrii mai catolici decat Roma, “yes-manii” americani au o adevarata politica-legislativa in acordarea subventiilor pentru corporatii. Si nu de ieri de azi. Nu de la americani am invatat regula asta. Si, ai sa razi, nici de la japonezi si coreeni.

  5. @LEXUS: FMI si Banca Mondiala sunt cumva controlate de arhipelagul Nauru?
    @Iancu: statul american a preluat, in contul banilor pompati in AIG, 80%. juridic se numeste nationalizare. da, iar prabusirea Bancorex si a Bancii Agricole nu era situatie de criza, ci o nimica toata.

  6. Absolut corect ce spuneti dle Ciutacu. Mai acu cativa ani SUA ne dadeau lectii ca nu ne supraveghem destul sist bancar ca inaspriti regulile de prudentialitate etc ( mai stiti cand picau la noi bancile ca mustele..) Pai Bancorex nu ei au terminat-o prin operatiunea “Apus de Soare” s-au scris pagini intregi bine documentate la acea vreme in Curierul National. Acu sa le spunem si noi ba baieti dar ce ati pazit ma de ati lasat bancile alea sa se riste aiurea cu banii deponentilor si investitorilor? Nu l-au pus ei pe isarescu guvernator , vb lui gigi pai asta parca era diplomat prin MAE secretar II in SUA si hop a sarit in postul de guvernator al BNR ca sa-l trimita pe Becali sa bage banii in banca Elvetiana cu sediul al bloc. Nu m-as mira ca toata asta sa fie o actiune autoprovocata iar banii si ivartelile de pe piata americana sai aibe alt substrat…ceva de genul sa bata in piata si bursa de la Moscova …adica uite noi ne permitem s ainjectam 180 d emiliarde pe piete dar voi mai sunteti atat de tari ca in georgia??? Apoi are legatura pe undeva si cu ISraelul si politica din orientul Mijlociu… sunt multe lucruri care ne scapa insa cu inteligenta si intuitie si daca mai aflam si cateva piese din Puzzle totul se clarifica…Nu stiti de ce sunt in stare republicanii ca sa-si apere camarila si interesele care culmea se invart in special in jurulind de armament si petroliera.

  7. @Victor: 1. nu coane, unchiul Sam stapaneste cele doua institutii bune de falimentarea unor tari precum Somalia si alte africanisme. Dar, spre deosebire de legislatia UE la care cu drag am aderat (si care ma priveaza acum de carnatii de Plescoi traditionali ai lu tanti Elena si de branza de burduf de la Sibiel, dar asta-i alta poveste) si la care ne su(s)punem obligatoriu, toate memorandurile semnate cu FMI si BM au avut caracter de recomandare. Sa nu ne scada ratingu Meryl Linch :))
    2. Uite actionarii FED-ului:
    – Rothschild Bank of London
    – Warburg Bank of Hamburg
    – Rothschild Bank of Berlin
    – Lehman Brothers of New York
    – Lazard Brothers of Paris
    – Kuhn Loeb Bank of New York
    – Israel Moses Seif Banks of Italy
    – Goldman, Sachs of New York
    – Warburg Bank of Amsterdam
    – Chase Manhattan Bank of New York

    nu vad nici o institutie de stat pe acolo.
    3. Ideea da’ e super dar mi-e groaza sa fac comparatie intre AIG si Tractorul+Roman BV pentru ca in primul caz isi vor recupera banii cu varf si indesat iar in al doilea tot cash-ul bagat este mort si ingropat cu coliva de-asupra. Da-mi un exemplu de perfuzie reusita a statului roman. Si nu vorbi de Sidex si Mangalia ca acolo stii tu muult mai bine decat mine cum a stat treaba.
    4. Vezi cazul Ford la Craiova: in afara de UE nici FMI ni BM n-a sarit cu gura

  8. Stati un pic ca si Northern Rock a fost nationalizata in Anglia. Deci si in Europa se poate.

    Apoi, Lehmann n-a prea jucat in aceeasi liga cu restul(JP Morgan Chase, Meryll). Poate doar cu numele, pentru ca un CEO tampit i-a dus acum in jos de cand a preluat banca si a facut investitii foarte riscante.

  9. Sustinatorii teoriei economice bazate pe respectul pentru mediul inconjurator si pentru cheltuirea chibzuita a resurselor afirma ca dezvoltarea economica poate fi una sanatoasa, ce implica si cresterea gradului real de bunastare a populatiei, sau, dimpotriva, cresterea economiei poate fi falsa si neeconomica, implicand costuri nejustificate legate de irosirea capitalului si de poluare. Din aceasta perspectiva, costurile cresterii economice ar putea face ca PIB-ul real din 2007 al Romaniei sa fie mai mic cu 12%.Guvernantii, in frunte cu ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, secondat de Institutul National de Statistica (INS) si Comisia Nationala de Prognoza (CNP), au anuntat depasiri succesive ale recordurilor inregistrate de avansul Produsului Intern Brut (PIB) in Romania ultimilor ani. Desi exista numeroase semnale de alarma, bazate inclusiv pe experiente economice mai putin fericite ale unor state precum Argentina, Portugalia si, mai recent, tarile baltice – care spun ca un ritm al cresterii economice atat de sustinut si la valori atat de mari nu este sustenabil si poate conduce la o ,,aterizare fortata” a economiei (stagnare, sau, mai rau, recesiune economica) – guvernantii continua sa jubileze la prezentarea ritmului de crestere al PIB.

  10. N-as fi banuit ca sub masca unui simplu jurnalist cu pregatire in domeniul tehnic si cu blog de opinii se ascunde asa un fin cunoscator al fenomenelor economice mondiale. Acestea fiind spuse, imi permit si eu cateva observatii:
    1. Economia de piata se bazeaza pe teoria lui Adam Smith (publicata pentru prima data in 1776), care a fost scotian, deci britanic. Primele forme ale capitalismului si economiei de piata au fost in Europa, pe vremea cand Statele Unite faceau primii pasi in lume ca tara independenta, iar industrializarea din Europa, facuta pe baza unor principii capitaliste, dateaza de prin secolul XVI. Faptul ca noi (romanii sau europenii) am fi invatat principiile economiei de piata de la americani e o afirmatie pripita, daca nu chiar falsa.
    2. Nu inteleg de ce comparam RO cu SUA. Daca SUA ar fi aderat la vreo organizatie mondiala si si-ar fi asumat anumite conditii (de exemplu sa nu intervina in piata sub nicio forma), as fi inteles indignarea din acest articol. Pana una-alta, RO a aderat benevol la EU si si-a asumat anumite conditii. Se compara mere cu pere, ca de obicei.
    3. Statul american nu a intervenit in cazul Lehman Brothers, desi ar fi putut. In cazul AIG, falimentul ar fi avut efecte majore in toata lumea, AIG avand sucursale cam peste tot si relatii de angrenare cu zeci de banci din lume. Unde mai pui ca falimentul AIG ar fi generat panica pe bursa, actiunile ar fi scazut, iar cei care ar fi avut de suferit ar fi fost actionarii, marile companii listate la bursa, bancile si, cel mai important, angajatii tuturor acestor firme. Prabusirea AIG ar fi dat nastere unei reactii in lant cu efecte greu de banuit pentru toata lumea.

    Cum ar fi incetati sa fiti veleitarist?

  11. 1.Statul a preluat 80% din actiuni dar dupa redresare is va recupera banii si probabil va face si profit”privatizandu-l”. Da, e intradevar o nationalizare dar una temporara. In Romania din cauza caselor si a bunurilor nationalizate, termenul a devenit unul periorativ.
    2.Bancorex si Banca Agricola nu au fost ajutate pentru ca n-am vrut noi nu pentru ca s-a opus cineva din afara. Si chiar daca s-ar fi opus, daca era vointa se rezolva(vezi cazul Taxa Auto).

  12. @Iancu: da, ne-am dorit cu mic, cu mare sa inchidem doua din primele trei banci comerciale ale Romaniei. am militat in strada pentru asta, ca doar nici nu era scris in planul de masuri impus de FMI si Banca Mondiala guvernului. unii dintre noi erau vii, citeau, se informau si gandeau pe vremea aia. si continua sa o faca si azi.

  13. Nu cred ca am dat niciun sfat in cele scrise de mine. Era o intrebare pur retorica, pentru ca adevarul e ca nu veti inceta niciodata sa fiti veleitarist. Doar sunteti inginer-jurnalist, cu pretentii de critic de arta si de analist economic…

    Poate v-ar iesi toate aceste ipostaze daca ati recunoaste unde nu va pricepeti si unde argumentele pe care le aveti sunt cam subtiri sau unde ele (argumentele) nu exista (de exemplu, in cazul de fata, unde v-ati exprimat o opinie dupa ureche). Nici asta nu e un sfat, e doar o presupunere.

  14. @Libertarian: zau ca deveniti obositor. iar eu, pe cuvant de om, sunt mult prea obosit si fara ajutorul dumneavoastra. motiv pentru care cred ca ma voi scuti de greata de a va citi. poate, cu ocazia asta, in loc sa-mi dati mie lectii de economie, o sa si munciti de banii pe care-i primiti la BCR (e banca aia care a preluat partea luminoasa de la Bancorex). si poate ca banca aia nu se va mai comporta ca un CAP.

  15. Era solutia facila si logica, nu-i asa? Cum eu nu va dau sfaturi despre cum sa munciti la JN (aveti niste sefi care va evalueaza), va sugerez sa va abtineti de la a-mi da sfaturi despre cum si cat ar trebui sa muncesc la BCR.

  16. @Libertarian: personal, as prefera sa munciti in loc sa scrieti la mine pe blog, ca sa n-ajungem la un nou Bancorex. daca insistati, va si ajut in acest sens.

  17. “The FED” este o banca privata, nu o banca de stat, aceasta banca avind concesiunea de a “print and issue3” dolarul. Nici vorba de nationalizare. Nu raporteaza congresului sau altei institutii de stat, doar informeaza Congresul periodic si colaboreaza cu “Treasury Dept.” in asigurarea unei politici monetare coherente. Confrm “vrajelii americane” se numeste FED ca sa dea impresia prostilor ca : Iata ce face guvernul…”monitorizeaza si are grija de oameni”…in fapt theFED este o sora a Rothschild Bank of London, ramura americana a fratilor Rothschild. Atit Adams cit si Kenedy au incercat sa-i revoce licenta de a tipari dollarul si stim ce au patit dinsii…. adica, “”DECI”…nici vorba de nationalizare !
    vezi componenta actionariatului : Rothschild Bank of London (majoritar) ;Warburg Bank of Hamburg ;Rothschild Bank of Berlin
    Lehman Brothers of New York ; Lazard Brothers of Paris ; Kuhn Loeb Bank of New York; Israel Moses Seif Banks of Italy; Goldman, Sachs of New York ;Warburg Bank of Amsterdam ; Chase Manhattan Bank of New York, nici un actionar “propitate privata a statului”…ups/ nu se prea potriveste comunismul vostru cu al lor …hihihihi!!!!!

  18. As fi curios sa stiu cum ma ajutati. Faptul ca s-ar putea ajunge la un nou Bancorex din cauza mea este o ipoteza flatanta, dar absolut nerealista.

    Nu o sa insist cu comentariile, e suficient de obostitor pentru amandoi si amandoi avem lucruri mai bune de facut. Dar, pur informativ, cum nici dvs. nu plecati din redactie pana cand lucrurile de care sunteti responsabil nu sunt rezolvate, nici eu nu plec de la serviciu pana cand nu mi-am terminat treaba. In ambele cazuri, se subintelege ca nu vorbim despre norma obisnuita de 8 ore, care nu e suficienta in ambele cazuri, chiar de-ar fi ca eu sa nu mai intru ca vizitator pe acest blog, iar dvs. sa nu mai postati pe parcursul unei zile. Va asigur ca grija dvs. cu privire la imposibilitatea mea de a munci din cauza comentariilor pe care le fac pe blog este absolut nejustificata. O zi nemaipomenita!

  19. Americanii au dovedit ca nu sunt capabili sa controleze o criza pana la capat.Acum au dat de greu,nu stiu cum sa iasa la liman.Sunt curios ce solutii vor gasi.Cand securitatea lor,economica,sociala,politica este in pericol sunt in stare de orice.

  20. Apropos ba voi aia de la bcr care ati preluat partea buna (apropos la partea buna intra si dl Danila??) daca exista un management atat de performant dupa 99 cum naiba de ati scazut de la 35% cota de piata la un 20% si ati mai avut si handicap ca la jocul de go cele 250000 de firme preluate din BNR cand v-ati desprins in 91? Bine ca si acuma e o varza ati cazut din lac in put cu o banca prea mica pt mentalitati atat de vechi si afacere atat de mare in primul rand ca niciuna dintre finaliste nu avea ce cauta acolo, insa statul a fost prea disperat de sula in coaste si santajul la care a fost supus de occident. Pai in strategie se spunea ca se privatizeaza cu un jucator de talie mondiala lider pe piata de origine sau printre lideri…ori astea abia se ridica la statutul de banci regionale… ah un HSBC, UBS, Deutsche Abnk, BNP, RBS era cu totul altceva dar … sa fim seriosi..asta fost la inghesuiala si o tampenie s aprimeze 90% pretul si nu strategia post privatizare a castigatorului.

  21. si incaq ceva pt targovetii care sustin ca FED este privata si nu de stat. pe scurt a fost infiintata de Congres si este controlata de cOngres printr-o comisie. este alcatuita din 12 banci cetrale regionale pe cuprinsul SUA. Astaca sa nu mai manace alti destepti desertul preferat al turcilor.

    http://www.federalreserve.gov/pf/pdf/pf_1.pdf

    In plus daca nu ma insel la retragerea lui greenspan actualul a fost numit de pres SUA nu de banci private ca nu este asociatia romana a bancilor….
    da corecst SUA nu a aderat la tratate care s ainterzica interventia in economie , nu a semnat nici tratatul de la Kyoto, nu ne da nic vize cum dau la restul UE si mai nou si ungariei…nu au eliminat nici pedeapsa cu moartea pentru care ei te monitorizeaza si nu te califica drept democratie si nu-ti acorda clauza dar astea sunt lucruri secundare..”nu-i asa” cum spuea un profet Dzeu sa-l ierte care a lucrat si pt rusi si pt americani…mai putin pt noi

  22. @misterb: Aceasta postare nu este despre BCR, asa ca nu vad de ce am divaga. In plus, consideri ca nivelul de cunostinte pe care il ai despre diferite domenii (printre care si banca pentru care lucrez) este exhaustiv, asa ca de ce m-as obosi eu sa te luminez? Si, vorba aia, trebuie sa mai si muncesc.

    Cu toate astea, ca sa nu crezi ca fug de raspunsuri, poate ar trebui sa numeri bancile de pe piata din ’99 si pe cele de astazi. De fiecare data cand o noua banca intra pe piata, musca din cotele celorlalte, aruncand tot felul de promotii si strategii irationale in lupta. Astfel, ajungi la situatii de genul OTP, care merge in pierdere de cand a intrat pe piata (e ok, grupul din care face parte isi permite), dar castiga in permanenta cota de piata de la banci care vor, ca orice intreprindere privata, sa aiba profit la sfarsitul anului.

  23. Aceste talente economice ma inhiba. stiam ca romanul s-a nascut poet, nu economist “macro” . Cum naibii nu suntem in top 3 al economiei mondiale cu toti comentatorii astia avizati ? Mister. Un Daianu sau cineva “solid” in materie la “Vorbe grele” mestere sa ne lumineze si p-astia mai “incuiati” ? Multam.

  24. libertarian ma distrezi teribil dar nu stii de ce si nu-ti bate capul…
    Sunt mult mai avizat decat crezi matale si e de preferat sa fi obiectiv nu sa repeti ca papagalul scuzele de prin lucrarile interne prezentate boardului ca sa justificati de fapt serviciile proaste si incapacitatea platformei IT de a face fata complexitatii produselor si cerintelor pietei ( un ex : implementarea cardurilor cu CIP stiu ca un dn fost Director care incepe cu C o promitea de cel putin 5 ani de zile si era gata uite acu dar de fiecare data se amana termenul…. ( mai pe inteles ascundeti rahatelul sub pres tipic CAp-ist tovarasu) Iar aia cu politica iresponsabila a altor banci , please, e business, e legal si altii fac bani dar cand nu ajungi la struguri sau nu esti capabil sa implementezi ideea in timp util zici ca sunt acrii sau de fapt repeti ce spune austriacul prin Ziarul financiar. Se numeste marketing -PR si una din functii este pe langa promovarea produselor si mascarea deficientelor punandu-le intr-o lumina favorabila ( ceva de genul SUA ataca Irakul sa stopeze proliferarea armelor chimice inexistente de altfel si uite asa s-a gasit justificarea la macel.) Am fost si inca sunt client al BCR si imi aduc aminte ca pt un rahatel de extras de cont se astepta uneori si 2 ore ca pica sistemul, iar pt un rahat de token ( al celebrului serviciu 24 online banking) care la alte banci ti-l da pe loc…am asteptat fix 10 luni. Imi aduc aminte cum se manca salam cu ceapa in sucursale si clientii asteptau siderati pt un schimb valutar pana functionara isi molfaia dumicatul, si o scadere atat de dramatica a cotei de piata nu poate fi pusa numai pe seama concurentei, concurenta a avut si BRD dar BRD a crescut ca si cota de piata ajungand sa depaseasca BCR incet incet…si cota de piata o pierd cei slabi si nepregatiti a face fata concurentei de obicei ..altii si-o consolideaza si chiar cresc…deci te rog las-o moarta in cotet ca si asa piata e subbancarizata asa ca ar fi fost loc de castigat cota de piata nu de pierdut. Si te rog hai sa ne oprim aici cu polemica pe tema BCR. Eu va doresc din suflet sa va reveniti cat mai repede si desi cu un inceput mai greut sunt convins ca incet incet Erste o sa aduca produsele la un nivel competitiv insa nu mai bagati contre ca va faceti singuri rau. Succes ..ah si mai dati drumul la aerul conditionat in sucursale nu mai faceti economie ca efectiv pute si iti vine sa fugi cand intri…

  25. @misterb: In calitate de persoana privata ce ma aflu cand nu muncesc si cand intru pe bloguri, iti atrag atentia ca nu obisnuiesc sa fac schimb de opinii cu oameni care pun “i”-uri la sfarsitul cuvintelor in mod arbitrar.

    Tot ca persoana privata, nu ma intereseaza experientele tale personale redate subiectiv pe bloguri sub forma de comentarii, mai ales ca ai mijloace institutionalizate sa le comunici persoanelor potrivite, daca vrei. Daca acestea vor ajunge cumva si pe la mine (desi ma indoiesc), fii sigur ca iti voi raspunde, renuntand amandoi la anonimatul pe care ni-l asigura internetul. Pana atunci, aceasta discutie nu isi are rostul. Ca sa nu mai zic ca ii plictisim cu aceasta polemica pe ceilalti cititori si il enervam pe owner.

  26. Vorba lui Califar, mama ce de analisti “macro”!
    Intr-o tara atat de “micro”.
    Ma simt complexata ca nu vad mai departe de lungul nasului: mie nu m-a esalonat nimeni datoriile, ca de scutire, nici nu poate fi vorba, iar blogul lui Victor e mult prea elegant ca sa spun ce ar merita cei care au ticluit, in umbra, viitorul economic al acestei tari!

  27. d-le ciutacu, adaugati blogului o sectiune privata a d-lui de la bcr, sa se poata exprima in toata splendoarea despre misterele economice si bancare mondiale si sa nu ne mai manance timpul si rabdarea cu tot felul de aere superioare . Daca ne doream asa ceva, cautam in alte parti!…

  28. Americaniinu imprumuta si nici nu dau de pomani NICI UN CENT , daca nu li se intoarce inzecit. Ati vazut si intentia de a oferi amaratilor de pensionari din Romania rente viagere in schimbul apartamentului, dupa decesul lor.Asta cum suna? Asa de beton , gri, cum sunt , aceste case sunt chiar mai solide decat casele lor de talas si carton!

  29. Pai, eu nu sunt analist economic dar nici fraiera nu sunt (“ca simplu cetatean”), ca sa nu remarc ca CINEVA tot scoate afara din USA, niste valuta. Pare ceva organizat. USA nu-si poate permite caderea AIG pentru ca are probabil zeci de milioane de asigurati iar unii , persoane fizice, ar intra in panica(ca sa nu zic ar iesi in strada) taman acum in campania electorala. Nu cred ca investitiile imobiliare sunt problemele reale ale economiei americane, intr-o piata asa de libera si echilibrata.Alta e buba si cred ca a venit scadenta pentru datorii externe ale USA. Cineva plateste o polita.Cine sa fie oare?

  30. Buna seara .

    A nationaliza este un fel de a spune . Sa facem o scurta incursiune in istorie :

    Crearea FEDERAL RESERVE

    In 1907 Jacob Schiff declara intr-un discurs la New York ca fara o banca centrala care sa aiba un control adecvat , tara va aluneca inspre cele mai severe crize din istorie .

    Dupa criza artificiala din 1907 , “ rezolvata “ de J. P. Morgan , in 1908 congresul il insarcineaza pe Nelson W. Aldrich cu descoperirea cauzelor si cu cautarea solutiilor pentru prevenirea crizelor …

    Acesta , dupa o vizita la greii din finante banci europeni ( Rothschilds si prietenii ) , in noiembrie 1910 la Jekyll Island Club , se intalneste cu Paul Warburg ( Kuhn, Loeb & Co. ) , Frank A. Vanderlip ( din partea National City Bank of New York ) , Henry P. Davison ( din partea companiilor J. P. Morgan ), Charles D. Norton ( din partea First National Bank of New York), Benjamin Strong ( reprezentant J. P. Morgan) , in cel mai mare secret posibil , si pun bazele Federal Reserve , in conformitate cu intelegerea prealabila Aldrich , Warburg , JP Morgan , Rockefeller . Secretul era necesar deoarece opinia publica nu ar fi acceptat o “ banca nationala “ creata de banci private . De abia in 1913 este recunoscuta oficial de catre Woodrow Wilson , influentat fiind de Bernard Mannes Baruch .

    Nimic radical nu s-a schimbat intre timp , doar ca s-au mai incuscrit intre ei , au fost “ absorbiti “ unii de altii , unele banci si-au mai schimbat denumirea dar putem spune fara a gresi ca “ urmasii “ lor sunt la butoane .

    Foarte important pentru intelegerea globala a lucrurilor este o scurta incursiune in istoricul crearii

    COUNCIL ON FOREIGN RELATIONS (CFR)

    Aceasta s-a petrecut in 1921 , primul ei director fiind Paul Warburg . Cei care au stapanit consiliul inca de la inceput sunt Rockefeller family , la infiintarea lui prin John D. Rockefeller, Jr. care l-a si finantat enorm . Finantarile au continuat prin Rockefeller Brothers Fund . In 1949 David Rockefeller devine cel mai tanar director al Council on Foreign Relations , pe care de atunci il stapaneste . Pana acum a initiat si pregatit figuri importante ale politicii internationale americane , TOTI obligatoriu membri ai consiliului .

    Obsevam ca la varful celor doua institutii esentiale americane au fost un acelasi grupuscul de elite . Si exemplele pot continua in orice domeniu CARE CONTEAZA .

    Prin urmare , CONSIDER CA NIMIC NU LE IA PE ACESTE ELITE PRIN SURPRINDERE , DIN SIMPLUL MOTIV CA ELE SUNT LA BUTOANE . In concluzie , ele au declansat CRIZA , caci spera sa traga foloase de pe urma ei . De retinut ca si pana acum in cursul istoriei , dupa fiecare mega criza ( economica sau razboi ) au devenit din ce in ce mai puternici …

  31. @ Victor Ciutacu
    Libertarian nu are o parere proasta despre dvs. ci are o parere foarte buna despre sine. Ceea ce, in principiu, nu e rau, ba este chiar necesar daca lucrezi intr-o banca!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.