Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Lanţul uman al eternizării sinecuriştilor

Lanţul uman al eternizării sinecuriştilor

Vai, ce mai freamăt, ce mai zbucium. Oameni talentaţi şi de succes, impostori cu acte şi tot soiul de nimeni pe stradă protestează, uniţi în cuget şi-n simţiri, faţă de “politizarea ICR”. Se organizează “proteste spontane” şi se invocă amintirea neguroasă a mineriadei de acum 22 de ani. Cei finanţaţi până acum de ICR îşi dau mâna cu cei de le listele de aşteptare. Mediocrităţile cu ştaif din media stau umăr la umăr cu gradaţi ai societăţii civile care încă nu şi-au primit recompensele pentru trecerea de partea poporului. E o ipocrizie fără margini. Vezi Doamne, subordonarea legală faţă de Senat a Institutului cu buget aproximativ cât al Ministerului Culturii minează independenţa mustăriei. Care până acum ar fi fost asigurată de patronajul Preşedinţiei, o instituţie respectabilă, care are-n frunte un monument de neutralitate politică.

Hai să ne uităm olecuţă la conducerea apolitică a ICR. Horia Roman Patapievici, Mircea Mihăieş, Daniel Funeriu, Sorin Ioniţă, Paul Cornea, Valeriu Stoica, Gabriel Liiceanu, mai vreţi? Cum au fost ei numiţi? Pe criterii de gaşcă şi de apartenenţă la cultura portocalie a urii. Care au fost manifestările lor publice? Daţi un search pe google, dacă v-a lăsat memoria. Tuturor celor care pişă preventiv ochii că rămâne ţărişoara fără geniul creator Patapievici le dau o veste. În România s-a schimbat puterea executivă. În ţările cu apă caldă curentă la robinet, instituţiile finanţate de guvern se subordonează guvernului. La noi, fiindcă Ion Iliescu a vrut să-şi agaţe intelighenţia la butonieră, iar lui Traian Băsescu i-a convenit de minune chestia asta, o instituţie bugetofagă ca Preşedinţia patrona o altă instituţie bugetofagă numită, pe rând, FCR şi ICR. Iar Executivul, dintr-o jenă bizară şi încercând să facă mai soft mutarea la nivel de percepţie publică, mută patronajul către Parlament, nu către el însuşi, cum ar fi normal. ICR trebuie, dacă mai există vreun pic de logică prin ţară, să se subordoneze Guvernului României. Faptul că nişte oameni care şi-au eternizat cururile pe scaune pufoase miaună a jale n-ar trebui să fie un impediment, ci un stimul.

P.S. Nu-mi amintesc ca România să fi fost bântuită de vreun val de revoltă când scriitorul Augustin Buzura, infinit mai relevant în cultura românească decât Horia Roman Patapievici, a fost umilit public de Traian Băsescu şi schimbat politic cu personajul subţire care, după ce a pierdut un meci politic în care a jucat la vedere, dedulcit la dregătorii bugetare, în loc să demisioneze, încă se agaţă de funcţie şi îşi organizează efuziuni populare de susţinere.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

79 thoughts on “Lanţul uman al eternizării sinecuriştilor

  1. Si cine protesteaza, mungiu , porumboiu si alti fomisti care au primit finantari considerabile pentru filmele lor penibile despre avort, exorcizari si alte tembelisme. sa-i vedem cum se descurca pe piata libera fara alte stimulente guvernamentale pe ochi frumosi.

  2. nea, in mare ai dreptate. sa-l dea jos be hrp, ok. da’ sa vedem pe cine in loc… daca iar face una d’aia de ii schimba de 5 ori, atunci trebuie si matale sa-ti mai schimbi putintel rationamentu’, nu de alta, da’ trebuie sa mergem pe pragmatism nu pe gica contra. asteptam si vedem zilele urmatoare.

  3. pana una alta datorita lui cristian mungiu si cristi puiu, niste oameni au auzit de romania si au apreciat cultura romana iar dumneata ii faci sinecuristi. bravo dom’le.

    iar cei care spun ca au fost filme proaste, sa le spuna asta si francezilor care l-au premiat cu Palme d’Or.

  4. @razvan: eu zic ca de Romania au auzit si mai multi datorita lui Hagi. da’ nu l-am auzit pe Gica sa se pronunte cu privire la numele si competentele ministrilor Sportului

  5. ar fi interesanta o analiza psihologica a astora care tipa din gura de sarpe care se cred eterni pe o anume functie.
    iti aduc exemple de ce au facut ei, ce “succesuri” au avut, cum numai ei (le scrie pe frunte) pot face ceva in functia respectiva.
    tipic, mod de a gandi dictatorial. si ceausescu se credea etern.. ar fi dat si el exemple ca a facut canalul, palatul parlamentului etc…
    vedem mentalitatea romanesca ca noi astia care dam la buget trebuie sa le fim noi recunoscatori ca-si fac treba pentru care sunt platiti si nu invers.
    conduc institutii pe bani multi, au salarii babane si eu cetatean astept ca ei sa performeze. daca performeaza le aduc un sincer “multumesc” si gata. nu trebuie sa le aduc ode si nici sa le scriu numele in cartea de aur a neamului roman. nu trebuie sa cred ca doar ADN lui patapievici poate conduce ICR sau alta institutie oricare ar fi ea.
    directorul ICR are rang de ministru sau secretar de stat si pleca odata cu schimbarea regimului. nimic mai firesc intr-o tara democratica. “Multumesc” Patapievici ca ai facut ceva pe banii mei dar vreu sa-i vad si pe altii la lucru. Tu te-ai identificat pana la umilinta cu regimul Basescu si nu vreau sa te mai vad impartind banii mei si ai altora, cantatorilor de ode ai regimului Basescu. vreau cultura si nu “limbute” care sa cante ode puterii oricare ar fi ea.

  6. ICR-ul este necesar și chiar util. Foarte multe țări europene ne-au pus ștampila cu român=țigan. Din păcate ambasadele nu fac mai nimic ca să schimbe acest fapt. ICR-ul reușește să facă o mică schimbare prin contactele personale pe care le realizează artiștii care sunt plimbați pe afară. Foarte multe evenimente sunt concerte în săli mici, spectacole de teatru, lansări de carte, etc. Toate aceste evenimente implică prezența unor angajați ai ICR care poartă mici conversații cu oamenii prezenți. De foarte multe ori cei care sunt solicitați pentru organizarea evenimentelor rămân surprinși când văd că românii se ocupă și cu altceva decât furatul. Angajații ICR în străinătate au fost selectați pe baza unui concurs care a avut printre cerințe și cunoașterea limbii locale! Dar în misiunile ICR sunt și angajați MAE pentru corpul administrativ, iar aceia sunt trimiși la misiune prin pile. Când ați văzut ultima oară concurs pentru șoferi sau portari pentru ambasade? De ce nu vă legați de MAE și de atitudinea lor?
    Da, e posibil ca directorii ICR să-și fi făcut publice opiniile politice, dar pe cine veți pune în loc? Sunt instituții mult mai politizate care sunt ignorate de presă (de unde a venit MRU?).
    @Alex C. – Din păcate în top10 spectatori la filmele românești vei găsi ‘opere de artă’ care nu au atras nici măcar 10.000 de spectatori. Dacă te vei interesa, Mungiu chiar a reușit să ia și niște premii internaționale pentru filmele lui. Nu știu ce părere ai tu, dar eu consider că un film premiat merită selectat pentru reprezentarea României în străinătate, indiferent de subiectul lui.
    Din păcate presa greșește prin aceste atacuri – se poate vedea clar că nu există probleme la ICR pe partea de performanță. Dar așa e viața – trebuie schimbați niște oameni chiar dacă sunt buni profesioniști, indiferent dacă sunt alții incompetenți dar tăcuți. Nu vă pasă că după schimbare cei care vin la conducere vor dori să-i schimbe pe toți angajații plecați în străinătate. Nimeni nu va face nici măcar un articol pe ultima pagină a ziarului despre înlocuirile ce vor urma unei eventuale schimbări la vârf.

  7. As adauga cu voia dvs(pentru alte domenii):Lantul uman al eternizarii securistilor,fsn-istilor si generalilor/ofiterilor de mucava/gen Teaca.Dupa parerea mea HRP nu ar trebui sa fie numai inlocuit ,ci si judecat pentru TOT RAUL facut(material si spiritual).Dupa trepadusii/pupinK..isti de la ICR(nu toti sa nu generalizam) peste cativa ani ne-ar fi fost rusine ca suntem romani(pentru ca ne-am nascut in romania trebue sa fim mandri si sa ne fie RUSINE ca am avut/ales asemenea conducatori ,manati de un singur tel PUTERE si BANI, restul:dragoste de tara, de popor erau pentru ei cuvinte GOALE ce faceau parte din strategia lor de manipulare a populatiei(cu reusita garantata in cazul prostilor,manelistilor,celor saraci cu caputul,meltenilor, berciimondialilor,etc).

  8. @razvan

    “..pana una alta datorita lui cristian mungiu si cristi puiu, niste oameni au auzit de romania si au apreciat cultura romana…”

    daca acestia au beneficiat de generozitatea ICR, macar din bun simt puteau sa taca din gura. Sau tot din bun simt puteau sa deschida de mult gura in toti acesti ani de regim autocratic si sa auzim ca le pasa de noi cetatenii.
    nu inteleg protestul acestora. ICR ramane isi va continua proiectele culturale dar vom scapa de politruci.

  9. Baietii astia au impresia ca banii veneau de la basina din buzunar…Am o veste proasta pt. ei – sunt banii sclavilor din tara asta…Si sclavii s-au cam saturat sa-si bata joc betivii si curvele de munca lor!

  10. apropo de un articol al dn Andrei Plesu in Dilema
    “..România a avut un succes important la Tîrgul de Carte din mai, de la Torino…”

    de ce nu. sunt o multime de romani prin italia, cu bani seriosi si o buna organizare nu poti decat sa ai succes. plesu si altii sunt obisnuiti sa aduca ode sefului suprem si celui care organizeza, celui care s-a miluit sa dea ceva bani pentru organizarea targului.
    aducatorii de ode uita ca nu directorul unei institutii in persoana cu manuta lui trebuie proslavit.. este munca unei echipe, sunt bani, este organizare. Nimic mai firesc. directorul ICR are un job si trebuie sa-l aduca la indeplinire. asa pentru primari, parlamentari etc…
    sunt joburi. astora nu trebuie sa li se aduca ode pentru ca exista. nu este o dinastie monarhica unde dinastia Patapievici trebuie sa fie eternizata la conducere pentru ca a organizat targul de carte de la Torino. Nu trebuie sa-i multumesc lui Patapievici pentru ca si-a facut jobul pe banii mei. Este o atributie de serviciu.
    In schimb in atributiile de serviciu ale lui patapievici nu intra batjocorirea adversarilor politici din zona opozitiei democratice.
    Plesu daca nu s-a umplu de ridicol in acesti ani nu a invatat inca chestia cu “hartia igienica”.

    apropo, pe ce criterii sunt Turcan si Funeriu la conducerea ICR. au masurat viteza pumnului lui basescu!?

    nimeni nu este etern la conducerea unei institutii. Chiar daca Patapievi a avut rezultate la ICR, sunt si altii care vor face o treba la fel de buna. cu 10 mil Euro buget nu poti gresi prea mult!

    ar fi interesat de vazut in detaliu si ce proiecte a derulat ICR pana acum. ce proiecte si cu ce persoane!
    sunt sigur ca vom fi surprinsi.
    Vom vedea fara indoiala lista sponsorizarilor politice si vom vedea si “limbutele” care scriu pe bani seriosi.

  11. @Mihai: domnii de la misunile din strainatate sunt numiti pe viata? cand si daca o sa-i schimbe pe politrucii de la Budapesta si NY, promit ca dau eu pe prima pagina
    @all: in general, cand beneficiezi de finantari de undeva, bunul-simt (daca l-ai avea) ti-ar impune sa te abtii de la dezbaterea publica privind soarta celui care ti-a aprobat alocarea banilor publici. da’ regizorii, interpretii si toti cere se revendica-n gura mare drept oameni de cultura s-au invatat sa li se para ca totul li se cuvine. pe banii nostri, ai prostilor care-si platesc impozitele si taxele

  12. Bine spus, bravo! Eu zic sa plece toti si sa-i angajeze Base ca consilieri (fara a-mi cer scuze pt formulare), de preferinta din propriul sau salar.

  13. @ Victor C. – cei din misiuni sunt pe bază de contracte de 4 ani. Nu sunt angajați MAE, sunt angajați ICR prin concurs public special pentru acele posturi. Dar cine crezi că va ține cont de asta când se va face o reorganizare clasică în astfel de cazuri de schimbare la vârf? E simplu să anunți că nu mai sunt bani pentru nu știu ce reprezentanță și că se închide, indiferent dacă așa se încalcă niște contracte. Cine crezi că va da în judecată statul? Li se va spune să tacă din gură și să fie mulțumiți că au avut un loc de muncă.
    Nici mie nu-mi place de HRP, dar angajații nu au nicio vină că el este director. Sper sincer că următorul director va fi numit prin concurs public de proiecte, dar nu cred că așa va fi. De ce nu s-a trecut în ordonanță o mențiune că orice apariție publică ce exprimă o opinie politică atrage automat demiterea directorului? Pentru că nu asta îi deranjează. Îi deranjează că HRP nu ține cu Ponta…
    Când veți face articole legate de incompetența angajaților MAE? Pe ăia merită să-i schimbați – de la ambasadori la portari.

  14. @ Victor – artiștii care pleacă prin ICR în străinătate nu primesc ‘finanțare’. Ei pleacă prin contracte de prestări servicii, de cele mai multe ori negociate la sânge de către angajații ICR. Artiștii aceștia iau partea ICR-ului pentru că au fost tratați cu respect și au fost mulțumiți de ceea ce au primit în schimbul serviciilor lor. Mi se pare firesc să aibă o opinie legată de angajatorul lor, așa cum fiecare își poate exprima opinia. Nu încercați să contrabalansați opiniile artiștilor ce susțin ICR-ul – e imaginea lor publică. Mai bine căutați ceilalți artiști care spun că nu au plecat prin ICR din motive politice. Sau nu îi găsiți?
    Încă o dată: artiștii nu au primit bani din cer – li s-a cerut un serviciu, l-au făcut și au încheiat totul cu bine. Din păcate nu există alte oferte în multe fețe ale culturii românești – nu avem sute de filme de succes, nu avem mii de scriitori cu zeci de mii de volume vândute, nu avem sute de trupe de teatru care să ofere teatru de stradă, nu avem sute de artiști precum G. Leșe care să prezinte tradiția. Pe aceștia îi avem, cu ei defilăm.

  15. @mihai

    pare ca faci o pledoarie pro domo. poate faci parte din acest institut. sigur angajatii nu au nici o vina pentru HRP si nu cred ca se pune problema ca toti in bloc sa fie schimbati.

    “..Sper sincer că următorul director va fi numit prin concurs public de proiecte…”

    directorul ICR are rang de ministru sau secretar de stat. in toate tarile civilizate o data cu schimbarea regimului politic astfel de posturi devin vacante. noul regim are liberatea de a coordona unitar politica in domeniul cultural.
    Nu am auzit nicaieri in lume ca ministrii, secretarii de stat sa fie numiti prin “concursuri publice pe proiecte”. concursurile de proiecte au loc pentru descoperirea unor noi idei de proiecte si nu persoane (ar fi usor pentru oricine cu putin bla-bla si cateva idei bune sa para ca este apt sa conduca aceasta institutie). Si cine ar face parte din juriu? Plesu, Patapievici, Mihaies!
    punerea proiectelor in practica o poate asigura orice conducere apta managerial.

    “..De ce nu s-a trecut în ordonanță o mențiune că orice apariție publică ce exprimă o opinie politică atrage automat demiterea directorului?…”

    Nu ordonanta sau legea ar fi trebuit sa-i interzica lui Patapievici, mihaies etc sa nu besteleasca opozitia democratica. poate “bunul simt”, “caracterul”. esti intr-un post public, atunci respecta-te pe tine insuti si respecta-ti institutia si angajatii.
    OK ai facut politica regimului Basescu atunci asuma-ti “barbateste” (cum clameaza basescu!) consecintele. da-ti demisia! a venit un nou regim, macar din respect al propriilor invective pe care le-a aruncat de-a lungul anilor, da-ti demisia pentru ca nu poti colabora cu noul regim.
    HRP nu este batut acolo in cuie. ai fost parte a regimului basescu atunci este tot atata de clar ca trebuie sa pleci odata cu el. nimic mai simplu.
    DEMISIA este un act normal care nu ar trebui sa trezeasca atentia nimanui. pare ca nu-i asa in Romania. indivizii se agata nerusinat de putere, intr-un mod dinastic i-as spune. nu-i mai dai plecati!

    “..Îi deranjează că HRP nu ține cu Ponta…..”

    pe mine m-ar deranja daca vreun director “ar tine” pe fata, nerusinat cu cineva. oricine are drept la simpatii, antipatii politice dar fiecare trebuie sa si le tina pentru sine m-ai ales cand esti intr-un post care nu are nici in clin nici in maneca cu politica. sau ar trebui sa nu aiba!
    dar simplu fapt ca dumnevoastra ganditi asa spune mult despre mentalitatea dumneavoastra. credeti sincer ca o sinecura poate fi obtinuta numai “daca tii cu cineva”. si va manifestati fara indoiala in acest sens.
    e, cam asta trebuie schimbat profund in romania. aceasta mentalitate de randas care se vede obligat sa faca “ode” unuia sau altuia.

  16. @Mihai: sper sa nu scriu cu pacat, da’ intuiesc o mica apartenenta la organizatie si te inteleg 🙂
    o sa fii surprins cat de multi oameni de cultura au fost blocati de ICR pe motiv de neapartenenta la gasca politica. si o sa-i afli. altfel, agatatul de o functie pe care ai dobandit-o politic invocand epurarea politica mi se pare patetic de nesimtita. cat despre Lese, lasa-ma sa-l cunosc un pic mai bine decat tine. si e bine sa ramana asa, crede-ma…

  17. Am vazut si eu pe forumuri, inclusiv pe cel al Antenei 3, dar mai ales pe cel al ziarului Gandul, ca au aparut din nou mesajele de genul: “a venit ciuma rosie peste Romania, nu uitati mineriadele” (exact cum a fost in campania de la prezidentiale), dar nu-mi dadeam seama care e faza… :)) Sa inteleg ca “ICR-istii” sunt cei care au relansat mizeria asta?! :)) Vai de mama lor…

  18. Din pacate nu vad nici un om de cultura (in afara de cativa actori), confirmat in strainatate si acasa, in randurile PSD.

    Cristi Puiu, Cristi Mungiu, Porumboi,
    Patapievici, Plesu si Liiceanu sunt totusi cu mult mai mult decat Razvan Theodorescu si Madalin Voicu in plan international.

    Funeriu la randul sau a fost singurul ministru al invatamantului care a reusit sa revitalizeze putin invatamantul romanesc (care incepe iar sa o ia la vale sub guvernarea Ponta)
    etc. etc.

    Nu stiu daca trebuie sa ramana la presedintie sau sa se duca la Senat dar cred ca ICR a facut treaba destul de buna, cel putin in afara granitelor. (desi au fost si exceptii cum era expozitia aluia cu poneiul marcat cu zvastica).

    Sunt de acord insa ca politrucii, cum le zici tu, ar fi bine sa fie inlocuiti.

    =====================================

    Poate adversarul principal ar trebui sa fie Pinalti, Udrea, Anastase, Blaga etc. care au fost sifonatori de fonduri si voturi. Desigur, cand te iei de astia am vaga impresie ca Oprisan si Mazare vor incepe sa te toarne la sefii Antenei ca ii superi.

    Parte peste parte ICR, DNA, politica externa, ajustarea cheltuielilor statului in perioada de criza (desi imperfecta – vezi cazul TVR), reforma invatamantului au fost cazuri fericite.

    Reforma sanatatii, mafiotizarea cvasi-completa a structurilor judetene si locale, coruptia in justitie, mastodontii de stat pe pierdere, un cod fiscal imbacsit si penalizant pentru intreprinzatori (o stii prea bine) etc samd sunt lucrurile unde lucrurile nu merg bine deloc.

    Ma mira faptul ca Ponta nu se ocupa deloc de locurile unde lucrurile nu merg deloc bine sau pur si simplu nu merg deloc. El se ataca doar la lucrurile care merg cat de cat si care au dat unele rezultate pozitive.

    Iarna viitoare iar o sa avem manifestatii in Piata Universitatii din cauza asta.

    Ma ierti pentru sinceritate.

    p.s. Oricum PDL e terminat si albusurile ca zapada gen nicu shordan si monique macovei nu prind. Din moment ce pe scena vor ramane doar PNL si PSD din toamna poate ca prioritatile sunt altele decat astia care oricum nu au impact in viata politica si civica a tarii.

  19. Si tablourile: Harta Romaniei cu p@#$a & Harta Romaniei in pantaloni promovate prin ICR au adus o imagine buna tarii. Aaa, si sa nu uitam de alea porno cu Isus, sunt geniale nu alta… Bleah!

  20. @Roxy – ai atins un punct interesant: de ce trebuie ca directorul ICR să fie secretar de stat și să fie numit politic? Dacă vreți ca treaba să fie bine făcută trebuia ca ICR să devină un departament al unui minister, cu director fără funcție diplomatică care să fie angajat prin concurs. Așa cum e acum tot vor apărea suspiciuni de partizanat politic. Pe de altă parte, ori nu m-am exprimat eu bine, ori nu ai înțeles ce vreau să spun prin ‘concurs de proiecte’. Atunci când cineva dorește o funcție de conducere trebuie să-și prezinte viziunea lui asupra viitorului instituției, adică să facă un plan cu ceea ce vrea modificat, ce vrea să aducă în plus, etc. Ăsta e un proiect. Cam ca la licitațiile pentru asfaltarea de drumuri. Cine va juriza și cum va fi tras la răspundere câștigătorul? Aceeași întrebare ne-o punem în fiecare zi când vorbim de contracte acordate dubios.
    Legat de atitudinea politică – din câte știu eu democrația implică respectarea opiniilor politice ale cetățenilor. Nu poți să ceri unui om să-și dea demisia doar pentru că are altă opinie politică, asta se cheamă discriminare sau chiar dictatură. Parcă ne plângeam că Băse se comportă dictatorial – de ce vrei să facem ca el? Deci atâta timp cât nu se interzice, directorul ICR poate să spună ce vrea. Singurul motiv pentru schimbare trebuie să fie performanța, dar nici aia nu poate fi evaluată pentru că nu a existat un proiect pe baza căruia a fost pus în funcție HRP. Rămâne doar evaluarea pe baza opiniilor artiștilor și a publicului. Artiștii spun că e bine, publicul spune că e bine – îți pot da evaluări oficiale ale altor țări care arată clar o îmbunătățire a imaginii românilor.
    Chiar, tu de ce nu îți dai demisia din orice funcție o ai acum? Ți-ai exprimat o opinie și mie nu îmi place (glumesc). Opinia politică nu trebuie să fie motiv de demisie. Vrei să spui că dacă vei fi director undeva îi vei da afară pe toți cei care spun public că simpatizează alt partid decât tine?
    Când vă iese COMUNISMUL din sânge? Democrația ocrotește libertatea de opinie!
    Dacă HRP a ajuns acolo numit doar pentru simpatia politică atunci nu e vina lui, e vina celui care l-a numit și vina celor care l-au pus pe Băse pe scaunul de decizie.
    Uite, spun public că țin cu Ponta. Crezi că mâine mă va suna să-mi dea postul de director ICR? Promit că dacă mă numește pe mine îi voi face zilnic ode. Lui sau oricui mă numește director ICR. Sau nu e așa de simplu?
    Vreți să fie bine și normal în țară? Învățați ce e aceea democrație și libertatea de exprimare. Învățați să ocrotiți opiniile minoritare. Învățați că funcțiile trebuie date și luate doar pe bază de performață și apoi România va avea normalitate. Dovediți că HRP nu a îndeplinit condițiile de performanță și apoi cereți demisia lui. Dacă nu aveți reper de performanță, faceți unul. D-aia aveți parlament, guvern, d-aia votați. Cereți performanță, nu mai votați ca oile. Ați votat ca oile, oi aveți în parlament.

  21. @Victor Ciutacu
    Articolul dumneavoastra este corect de la inceput si pana la p.s. si ati reusit asta pentru ca ati evitat sa vorbiti despre faptul ca sunt multi dintre cei care protesteaza care nu cer decat o dezbatere publica pe acest subiect. Poate asa ar fi ajuns sub Guvern institutul. Dar ei au trecut o OU.
    Ca Basescu a facut la fel cu Buzura si nimeni nu a protestat este un non-argument. Intre timp, nu o sa credeti asta, dar societatea a crescut.

  22. @ Victor – vreau și eu să faci publice cazuri de artiști respinși de ICR doar din considerente politice. Arată acei artiști care au fost propuși cu diverse proiecte de către institutele din străinătate și care au fost refuzați de către conducerea ICR doar din motive politice. Arată proiectele care erau la un pas de semnarea contractului și care îndeplineau diversele criterii financiare, de timp, de locație și care au fost refuzate de HRP. Poate problema este în altă parte – poate unii artiști au fost respinși deoarece au cerut prea mulți bani, sau poate proiectul artistic propus nu s-a potrivit cu viziunea unui angajat. Vorbind cinstit, doar ICR-ul a fost singura instituție cu probleme? Nu cred. Dar se pare că ICR prezintă un mai mare interes decât CNADNR sau altele. Oare să fie din cauza funcției politice? Atunci de ce nu o se îndepărtează aspectul politic?

    Hai să vorbim pe privat, poate eu am o altă viziune despre cum funcționează ICR.

  23. @Victor Ciutacu
    La fel cum lumea a fost revoltata si a protestat impotriva schimbarii lui Marius Oprea, la fel procedeaza si acuma.
    Problema nu este ca ICR trece in subordinea altei institutii. Problema este ca noua putere, in care multi am crezut, face aceleasi magarii ca vechea putere. Unde este depolitizarea de care vorbeau? Unde este urgenta actului, de trebe luata aceasta hotarare printr-o OUG?
    Unde sunt dezbaterile?
    Daca Patapievici nu a avut rezultate bune, sa fie prezentat un bilant demonstrativ, si sa fie schimbat.
    In rest, astept achitarea lui Nastase, urmarirea penala a PDL-istilor, achitarea lor dupa ce se schimba guvernarea, si schimbarea directiei pumnilor in gura presei, odata cu schimbarea puterii.

  24. cu toata sinceritatea, domnule Ciutacu, eu ma asteptam ca dumneavoastra, permeabil la argumentul cultural, sa fi sarit in apararea lui Patapievici.
    lui HR Patapievici i se reproseaza convingerile politice,nu performanta manageriala in fruntea ICR – remarcabila, de altfel.
    altfel, imi imaginez ca ati sarit de cur in sus, cand Basescu, parte a puterii executive de care vorbiti mai sus, s-a luat de Arafat – un alt meserias, pe felia lui.

  25. Din pacate , atat timp cat indivizi cu o educatie si un coeficient de inteligenta PRESUPUS peste medie , au ca mod comportamental unul TOTAL PARALEL 😯 cu bunul-simt , cu decenta , cu moralitatea si , mai ales , OMENIA , cat timp cultura “cozilor de topor” va ramane actvitatea de baza a acestei natii 😳 , vom continua sa ne balacim in propria neputiinta , in propriile dejectii morale , dar foarte mandrii si auto- sau reciproc- laudativi in ale smecheriei si “descurcarelii”.
    Iar comportamemtul asta PUTE ..! Pute de la o posta … Pestilential ! Chair daca incercam sa-l acoperim cu poleieli si “mirosuri” false de oameni respectabili si rasati.

  26. @roxy
    Ceea ce spui este in esenta corect.
    Insa:
    “sunt si altii care vor face o treba la fel de buna. cu 10 mil Euro buget nu poti gresi prea mult!”.
    Nu sunt de acord cu asta, institutiile noastre nu functioneaza nici cand au bani mult mai multi.

    “daca performeaza le aduc un sincer “multumesc” si gata. “.
    Nimeni nu le-a adus asta pana acum pentru ca oamenii nu stiu decat icr = poneiul roz. De aceea sunt bune dezbaterile publice, inclusiv aceasta.

    “ar fi interesat de vazut in detaliu si ce proiecte a derulat ICR pana acum. ce proiecte si cu ce persoane!”
    Pe site-ul lor gasesti foarte multe detalii.

  27. @Victor Ciutacu, aveti dreptate. toti tarabagii din istanbul au auzit de hagi 🙂 dar hai sa nu comparam in baiat care stie sa dea cu picioru’n minge cu un baiat care scrie scenarii si regie.

    din punctul meu de vedere, poata sa puna ICRul si sub patronajul lui vanghelie (dar ar fi cam trist) atata timp cat il lasa sa se ocupe de cultura si sa promoveze oameni cu adevarat talentati ci nu dinozauri care sunt apreciati de presedintii de partid. pana una alta, persoanele mentionate de mine au o recunoastere internationala prin premiile pe care le-au luat ci nu doar o recunoastere de partid.

  28. @ciufutozaurus: eu nu stiu care-i performanta culturala a ICR sub Patapievici si cum se cuantifica ea. daca ne raportam la bizarii ponei roz cu zvastici pe ei sau la traducerea pe bani publici a nabuniiilor lui Catalin Avramenscu, nu mi se pare vreun succes. daca discutam despre, spre exemplu, finantarea diverselor concerte ale lui Lese, e ok. am sarit de cur in sus pentru mitocanie, nu pentru ideea de a-l da afara pe Arafat. esti in guvern si te opui deciziilor guvernului, pleci acasa. Basescu nu e parte a puterii executive, indiferent cat de mult isi doreste el asta 🙂
    @Mihai: o sa se faca ei singuri publici
    @grasshopers: cine ajunge pe functie prin sabie politica de sabie politica va pica. cel care are raspunderea politica a cheltuirii bugetului are si posibilitatea legala de a decide cine cheltuie partile bugetului. asta-i cutuma societatilor democratice. mie mi se pare ca societatea a involuat, da’ probabil ca ne uitam la ea din unghiuri diferite. altfel, mie mi se pare ca exact asta facem noi aici, dezbatem public.
    @razvan: taragabiiI, daca tot discutam despre perormanta culturala. e vorba de principiu, nu de persoane. ai venit cu argumentul cunoasterii in lume (subtire, dupa parerea mea), ti-am dat un exemplu de om care a facut si mai mult, dar care are bunul simt sa nu strige falos cine ar trebui sa conduca domeniul unde activeaza
    @mircea: cand eu faceam emisiuni cu si despre (activitatile lui) Marius Oprea, care a fost schimbat tot ca efect al unei ordonante de urgenta (in nota de fundamentare a careia se pomenea ceva cu economiile bugetare impuse de FMI), protestatarii de azi aveau palmele inrosite de aplaudat la Basescu.

  29. Cred ca problema e mult mai simpla, Ponta merge la CE iar HRP ramane la ICR, pentru “oficializarea compromisului”este necesara o oarecare desfasurare de forte de ambele parti. Sper sa n-am dreptate!Oricum noi nu contam!

  30. “altfel, mie mi se pare ca exact asta facem noi aici, dezbatem public.”
    De acord, de aceea ma bucur ca ati scris pe subiectul acesta.
    “cine ajunge pe functie prin sabie politica de sabie politica va pica.”
    🙂

  31. Vad Victore ca nu ti-a placut / nu ti s-a parut relevant, comentariul vis-a-vis de moralitatea asa-ziselor elite , a domnilor “artisti” abonati la fondurile ICR … Buuuuun !
    Hai atunci sa luam partea pragmatica a lucrurilor , a eficientei si utilitatii infuziei acestor bani in performante artistice mai mult decat discutabile (sa zicem ca in cazul Mungiu e o situatie aparte -desi si aici ar fi loc de discutii)…
    Am putea sa aflam si noi “prostimea” neavizata cati bani a cheltuit ICR pentru sprijinul unor asa-zisi artisti SI CU CE REZULTATE NOTABILE ? 🙄
    De asemenea ar fi interesant de aflat cu cat au fost sprijiniti sportivii romani , in general si cu ce rezultate , cu cat au fost sprijiniti elevii/studentii romani prezenti la Saloanele de inventica sau la Olimpiadele internationale , sau , ca sa revin in domeniul artistic , cum a fost sprijinit un Bogdan Ota sau alti artisti de exceptie care au uimit lumea dar care , pentru reprezentantii culturii romanesti au ramas intr-un trist anonimat ?
    S-ar putea face o astfel de statistica comparativa pt. a afla si noi , “talpa tarii” , pe cine si cu ce folos am sprijinit din taxele si impozitele pe care le platim , ca in cazul “smecherilor din TVR” (unde ne-am lamurit de “tzeapa” ce ne-or tras-o) ? 😡

  32. Mda , intre timp mi-a aparut comentariul … Retrag cele spuse la inceput .

  33. poate reuşesc şi cei de pe site-ul Antenei3 să dea înregistrarea emisiunii tale cu Crin Antonescu. dacă nu-i prea greu…

  34. Basescu, adica presedintele republicii, e parte a puterii executive. ba poate participa si la unele sedinte ale guvernului, caz in care le si conduce.
    a se vedea link-ul de mai jos si art. 87 din Constitutie
    http://www.scritube.com/stiinta/stiinte-politice/Puterea-executiva1211614613.php

    cat despre masurarea rezultatelor ICR, hai sa nu cadem in derizoriu cu ponei roz, statui cu maidanezi in brate, sau alte chestiuni pe care noi, cu mine in frunte, nu le intelegem, daca nu seamana cu bibelou chinez pescar batran.
    e cultura, care are mai multe forme de exprimare, nu e pizza cu ketchup deasupra, sa o indrageasca absolut toata lumea.

    iar aia care se pricep, constata ca promovarea culturala a romaniei a fost deosebita, sub mandatul basistului Patapievici.
    aici se poate cuantifica inclusiv inginereste rezultatul: cate expozitii bine primite, manifestari, cronici pozitive etc etc etc.

    si inca o chestie: “sinecura” inseamna job bine platit, unde freci motanul.
    Patapievici n-a frecat motanul, dupa cum accepta chiar oponentii mai noi ai presedintelui Basescu (Alina Mungiu Pippidi, )asa ca schimbati ori titlul, ori DEX-ul.

  35. @ciufutozaurus: participa in calitate de invitat, hai sa nu rescriem Constitutia pe care vrea s-o schimbe tocmai fiindca nu are atributii executive. altfel, te rog sa ma scuzi ca nu gust ponei roz ci zvastici pe ei. raman la gravurile lui Tavi Penda, Dumnezeu sa-l odihneasca, si la picturile Margaretei Sterian. mai sus nu ma ajuta nivelul de instructie

  36. Sa ne lamurim, ca uitam de unde am plecat: este presedintele Romaniei parte a autoritătii executive, asa cum am sustinut eu si m-ati contrazis? Este. Ca nu este si seful Guvernului, este altceva.

    Cat despre arta, nici eu, nici dvs nu suntem etalonul potrivit. ICR nu este şaormerie, sau DJ de discoteca, sa bage cu dedicatie ce vrea fiecare, ori să scoată castraveţii juraţi, că ne cauzează gaze.

    Iar cine are caderea sa aprecieze performanta ICR (inclusiv critica independenta straina, un fel de observator la alegeri), zice de bine.

    Atunci, de ce este aşteptat Patapievici la colţ?
    Exclusiv pentru opiniile lui politice.

  37. patapievici s-a pus singur in postura de simbol politic de frunte al regimului basescu. el, mircea mihaies si toti cei care doreau sa intre in gratiile lor, atacau furios pe criticii regimului, asa ca sunt uimit ca acum fac pe lebedele nevinovate.
    ponta si antonescu SA VREA (sa admitem o ipoteza absurda) si nu ar putea sa-l mai mentina pe patapievici la ICR, atat de mare e ura romanilor impotriva lui basescu si a tot ce e asociat cu regimul lui.
    patapievici a fost instalat politic, s-a mentinut acolo politic, e vremea sa plece politic. presimt insa ca vor urma anchete privin cheltuielile faraonice si numirile la bunul plac facute de el la ICR. Lumea inca nu a aflat de jaful facut acolo.

  38. Victore,

    Întâmplarea face ca m-ai provocat sa ma uit în urma, sa fac o revizuire / verificare… Fix din 90 încoace. Si sa ajung sa constat o chestie care ma nedumerește. Anume ca, cei doi cei mai enervanti inalti demnitari ai statului roman din 90 incoace, au fost si cei ma performanti pe domeniul lor. Pentru mine e bulversant sa constat asta.

    In primul rand, HRP mi-i complet insuportabil cu stilul lui afectat. Cu atat mai mult cu cat, in plus, incercand sa citesc ceva scris de el, am constatat ca, dincolo de limbajul lui bombastico-teribilist – care nici nu ma prea impresioneaza si nici nu ma prea oboseste; intalnesc des asemenea specimene, din pacate – prea multa substanta n-are. Funeriu, am mai spus-o pe aici, m-a enervat de moarte cu fitele lui cu diploma de bacalaureat, cand o facea pe domnisoara batrana provocata sa-si dovedeasca virginitatea.

    E şi pentru mine oarecum curios cum naiba se face ca celor doi ciudatei le-au iesit, totusi, asa de bine treburile de care s-au ocupat. De Legea invatamantului a lui Funeriu nu-i cazul sa vorbim aici, dar de ICR e musai. Nu stiu daca a fost HRP un manager bun care sa faca el ceva anume ori pur şi simplu i-a lasat pe oamenii din sistem sa-şi faca treaba, dar chiar a facut sa auda oamenii din lumea asta de cativa scriitori, pictori, actori, regizori romani. De mult mai multi decat pana acum şi mult mai de bine. Cartarescu (nici asta nu-mi prea place; sorry pentru fanii sai!) e tradus şi destul de apreciat, dar au fost tradusi multi altii, unii, dupa mine, foarte buni şi care au produs cronici laudative. Care, dupa aceea, au fost chemati sa tina lecturi publice, sa lanseze carti etc. Uneori pe banii celor din afara. Semn ca performanta lor a fost validata. Au fost in afara expozitii, reprezentari teatrale, ca sa nu mai vorbim de cinematografie…

    PS1 Vad ca riscam sa intram intr-o perpetua manea:
    – dialog 1 – ICR: dusmanii ne poarta pica, ca n-au valoarea noastra;
    – dialog 2 – USL: ii punem noi pe tusa, ca acuma noi suntem la putere.

    PS2 Nu stiu cine ti-a zis ca Base nu tine de puterea executiva, da’rau ti-a zis; el e cel mai inalt demnitar al statului roman, adica cel mai mare in rang “inalt functionar public”. Urmatoru-i Ponta, apoi ministrii, consilierii presedintelui, secretarii de stat etc.. Nu stiu excat la ce nivel al administratiei centrale se opresc “inaltii functionari publici” şi incep “functionarii publici”: subsecretari de stat ori directori in ministere; oricum, cu siguranta şi prefectii sunt parte a corpului “inaltilor functionari publici”.

  39. @Victor Ciutacu pe 17 June 2012 la 17:37

    E clar ca nivelul de instructie al unui soldat TR e cam scazut, in special daca cu o seara inaintea eliberarii era …. la bulau!

  40. @mihai

    “..ai atins un punct interesant: de ce trebuie ca directorul ICR să fie secretar de stat și să fie numit politic?..”
    “..Dacă vreți ca treaba să fie bine făcută trebuia ca ICR să devină un departament al unui minister, cu director fără funcție diplomatică care să fie angajat prin concurs”

    directorul trebuie sa fie numit de cineva! de presedinte, de Senat, de ministru etc.. oricum ar fi cineva (oameni politici) il numesc.
    asta nu inseamna ca directorul in sine trebuie sa fie om politic.
    treaba bine facuta se face cu oameni onesti de caracter, cu ceva bun simt. Patapievici nu este.

    “…din câte știu eu democrația implică respectarea opiniilor politice ale cetățenilor. Nu poți să ceri unui om să-și dea demisia doar pentru că are altă opinie politică, asta se cheamă discriminare sau chiar dictatură…”
    “..directorul ICR poate să spună ce vrea…”

    da directorul ICR poate sa spuna ceva. si a spus-o dintr-o functie unde daca cineva are caracter, bun simt nu ar fi facut-o.
    pe aceeasi logica puteti spune ca si Udrea, Videanu, MRU etc ar fi trebuit sa ramana in guvernul Ponta pentru ca au fost competenti. si nu-i asa nu ar trebi discrimnata de guvernul ponta pentru ca fac parte din PDL. altfel este dictatura.
    imi pare rau, mai uitati-va si prin alte tari… un guvern are anumite functii, posturi la dispozitie pentru a guverna si a avea o strategie unitara in anume domenii.
    este un fapt atat de simplu sa pleci atunci cand “politica” ta nu este de acord cu noul regim. Pleci din onoare, pentru ca ai declarat ani la randul ca USL este asa si pe dincolo. daca iti mentii opinia inseamna ca nu vei fi pe aeeasi lungime de unda cu politica noului guvern. daca ai onoare pleci! este asa de simplu.
    nu este nici o discriminare. HRP va putea in continuare sa faca politica regimului Basescu unde se pare ca se pricepe foarte bine. sa fie sanatos!

    “..evaluarea pe baza opiniilor artiștilor și a publicului….”

    chiar, criteriile de evaluare cam lipsesc in romania. vad acum ca performanta ICR este cuantificata de salariatii ICR si de cei pe care cu generozitate i-a sponsorizat.
    macar astia ar fi trebuit sa se abtina si sa nu-si dea singuri calficative. noi jucam, noi centram, noi arbitram!
    repet, pe 10 mil Euro nu pot fi facute prea multe greseli..pentru ca tot vorbiti de concursuri de proiecte, vad de multe ori aceeasi oameni printre beneficiarii sponsorizarii ICR. vad aceleasi gasti care de vreo 20 ani se invart in peisajul cultural romanesc. Ideal as vrea sa vad concurs pentru orice proiect finantat de ICR. Concurs pentru proiecte in literatura, arta, film etc… Vreau sa vad alte figuri decat gastile arhicunoscute.

    “..Opinia politică nu trebuie să fie motiv de demisie. Vrei să spui că dacă vei fi director undeva îi vei da afară pe toți cei care spun public că simpatizează alt partid decât tine?..”

    opinia politica nu trebuie sa fie motiv de demisie. desigur nu. opinia politica publica insa din partea unui ministru care se ocupa cu promovarea culturii romanesti in strainate DA. si nu atat simpatia pentru un partid cat atacurile marsave la adresa adversarilor politici. iar cand asta se combina cu finantarea preferentiala a celor care pupa regimul basescu si daca finantarea inchide gura unor voci critice atunci DA DA DA vrem demisia.

    “…Când vă iese COMUNISMUL din sânge? Democrația ocrotește libertatea de opinie!…”

    cred ca faceti parte dintre cei care se hranesc cu condamnarea comunismului, acuzati in stanga, drepata, dati etichete, dar nu intelegeti si nu sunteti patruns de esenta democratiei. sigur ca democratia ocroteste libertatea de opinie si aceasta nu a fost interzisa nimanui.
    singurul fapt care s-a intamplat este ca directorul ICR va fi numit de Senat. punct. nimic de-a face comunismul, perfect democratic.
    Un nou regim are la dispozitie anumite functii pentru ca in anasamblu sa fie in stare sa guverneze o tara. a fi ridicol sa invocati liberatea de opinie in sensul ca de exemplu Udrea, Igas, Boc etc ar fi trebuit sa ramana pe mai departe in functii si tinuti de guvernul Ponta undeva intr-un job acolo.

    “…Uite, spun public că țin cu Ponta. Crezi că mâine mă va suna să-mi dea postul de director ICR? Promit că dacă mă numește pe mine îi voi face zilnic ode. Lui sau oricui mă numește director ICR. Sau nu e așa de simplu?..”

    nu Ponta va numeste ci Senatul. eu daca as fi in acea zona de decizie nu v-as da acest post. pentru ca imi displac profund oamenii care cred ca trebuie sa se faca utili pentru a primi un post.

    “..Vreți să fie bine și normal în țară? Învățați ce e aceea democrație și libertatea de exprimare. Învățați să ocrotiți opiniile minoritare….”

    oho. am fost opinie minoritara ani lungi de zile. Nu-mi amintesc ca cineva sa-mi fi ocrotit opiniile. arogantii de la putere plus arogantii ICR au avut grija de asta.
    liberate de exprimare exista si o aveti din belsug. dar nu in posturi publice platite din greu de noi cetatenii, posturi pe care le-ati compromis prin cultivarea clientelei politice si care iata acum se ocupa cu ceeea ce stiu mai bine. dau cu subsemnatul pe scrisori de protest!

    “…Dovediți că HRP nu a îndeplinit condițiile de performanță și apoi cereți demisia lui…”

    nu a demonstrat nimeni ca dn. Buzura nu a indeplinit conditiile de performanta si totusi l-au mazilit rapid pentru a numi un politruc. din nou, un nou regim, un nou guvern are dreptul sa-si numeasca oamenii pe care-i cred mai potriviti in anume functii.

  41. Daca Patapievici s-ar fi ocupat strict de cultura si nu i-ar fi dat limbi in cur escrocului de Basescu (un manelist si un grosier), poate, nu era nicio problema sa-si continue activitatea la ICR. Nu pot sa-l judec dpdv. profesional pe Patapievici…dar cu siguranta mai sunt si altii care pot conduce ICR. La fel cum mai sunt si altii care pot conduce Romania dupa ce se va rezolva cu maestrul de barbut si justitia isi va face treaba.

  42. @alphas: dincolo de parerile tale despre eficienta unui Patapievici/Funeriu, pe care n-am de gand sa ti le schimb, iti spun, cu toata simpatia, ca pe teme de demnitati publice/responsabilitati esti cam varza 🙂 Functionarii publici se opresc (maxim) la nivelul directorului general de minister/autoritate. Dupa aia vin inaltii functionarii publici, secretarii generali (si adjunctii lor), plus functiile asimilate. Apoi, de la secreretar de stat (respectiv presedinte de autoritate), pana la ministru (plus parlamentarii si functiile asimilate lor) si presedinte, urmeaza demnitarii. Constitutia Romaniei, spre deosebire de a Frantei (si, daca vrei, a SUA), unde alesul suprem e si sef al Executivului, nu ofera presedintelui nici o functie executiva, nici macar una. e motivul principal pentru care Basescu vrea sa o schimbe.
    crede-ma, povestea asta ti-o scrie unul care a mancat o paine (si nu degeaba) peste trei ani la nivelurile superioare ale administratiei centrale. si care, macar pe zona asta, stie legile al dracu’ de bine.
    @ciufutozaurus: o fi, dar in inchipuirea ta. constitutional n-are nici placerea, nici oportunitatea

  43. Eu te respect pentru ca esti impartial chiar daca si tu si patapievici sunteti evrei, vad ca tu nu esti parte a mafiei, cospiratiei, whatever, bravo tie!

  44. @bravo: nationalitatea n-are nici o legatura cu subiectul. iar povestea cu marea conspiratie mondiale iudeo-masonica chiar n-o halesc

  45. Basistii nu inteleg ca trebuie sa plece indiferent unde i-a cocotat seful lor ,basescu Ce-i in mintea lor ,nu mai sunt alti intelectuali in Romania pentru aceste posturi ? Pentru aroganta lumea nu-i mai vrea Se considere unici si de neinlocuit, pana aici au ajuns.Cei care au scris ,cantat ,aplaudat in portocaliu sa nu-si mai puna intrebari si sa plece Cei care au stat in genunchi ,au dormit cu poze udriste sub perina ,au pradat tara ,sa plece Are timp de acum Patapievici sa-si aranjeze profilul , bretonul ,lumina cum vrea la toate posturile tv Romania merge mai departe ,se vor lua premii ,vor fi promovate valorile noastre autentice mai bine ca pana acum , fara adunatura basista ,doar ca dispare vedeta -basescu -pentru promovarea caruia am platit noi. Se apropie ora socotelilor , vrem banii furati inapoi si cei care au gresit ….la odihna in costum vargat.
    Multumesc d-le Ciutacu .noapte buna.

  46. Victor,

    din cate citesc din documente oficiale, bugetul Ministerului Culturii pe 2011 a fost de 720 de milioane de lei, cel al ICR a fost de 43 de milioane de lei. Afirmatia dlui. Diaconu cum ca bugetul ICR este cat al Ministerului Culturii mi se pare un pic exagerata.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.