Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Lanţul uman al eternizării sinecuriştilor

Lanţul uman al eternizării sinecuriştilor

Vai, ce mai freamăt, ce mai zbucium. Oameni talentaţi şi de succes, impostori cu acte şi tot soiul de nimeni pe stradă protestează, uniţi în cuget şi-n simţiri, faţă de “politizarea ICR”. Se organizează “proteste spontane” şi se invocă amintirea neguroasă a mineriadei de acum 22 de ani. Cei finanţaţi până acum de ICR îşi dau mâna cu cei de le listele de aşteptare. Mediocrităţile cu ştaif din media stau umăr la umăr cu gradaţi ai societăţii civile care încă nu şi-au primit recompensele pentru trecerea de partea poporului. E o ipocrizie fără margini. Vezi Doamne, subordonarea legală faţă de Senat a Institutului cu buget aproximativ cât al Ministerului Culturii minează independenţa mustăriei. Care până acum ar fi fost asigurată de patronajul Preşedinţiei, o instituţie respectabilă, care are-n frunte un monument de neutralitate politică.

Hai să ne uităm olecuţă la conducerea apolitică a ICR. Horia Roman Patapievici, Mircea Mihăieş, Daniel Funeriu, Sorin Ioniţă, Paul Cornea, Valeriu Stoica, Gabriel Liiceanu, mai vreţi? Cum au fost ei numiţi? Pe criterii de gaşcă şi de apartenenţă la cultura portocalie a urii. Care au fost manifestările lor publice? Daţi un search pe google, dacă v-a lăsat memoria. Tuturor celor care pişă preventiv ochii că rămâne ţărişoara fără geniul creator Patapievici le dau o veste. În România s-a schimbat puterea executivă. În ţările cu apă caldă curentă la robinet, instituţiile finanţate de guvern se subordonează guvernului. La noi, fiindcă Ion Iliescu a vrut să-şi agaţe intelighenţia la butonieră, iar lui Traian Băsescu i-a convenit de minune chestia asta, o instituţie bugetofagă ca Preşedinţia patrona o altă instituţie bugetofagă numită, pe rând, FCR şi ICR. Iar Executivul, dintr-o jenă bizară şi încercând să facă mai soft mutarea la nivel de percepţie publică, mută patronajul către Parlament, nu către el însuşi, cum ar fi normal. ICR trebuie, dacă mai există vreun pic de logică prin ţară, să se subordoneze Guvernului României. Faptul că nişte oameni care şi-au eternizat cururile pe scaune pufoase miaună a jale n-ar trebui să fie un impediment, ci un stimul.

P.S. Nu-mi amintesc ca România să fi fost bântuită de vreun val de revoltă când scriitorul Augustin Buzura, infinit mai relevant în cultura românească decât Horia Roman Patapievici, a fost umilit public de Traian Băsescu şi schimbat politic cu personajul subţire care, după ce a pierdut un meci politic în care a jucat la vedere, dedulcit la dregătorii bugetare, în loc să demisioneze, încă se agaţă de funcţie şi îşi organizează efuziuni populare de susţinere.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

79 thoughts on “Lanţul uman al eternizării sinecuriştilor

  1. L….i astia de ce nu protesteaza pentru sistemul de invatamant, sistemul de sanatate, impotriva telegondolelor care nu duc nicaieri, ca dupa 22 de ani nu avem autostrazi,…..???

  2. Cainii latra…caravana trece…pe ICR s-a dat niste zeama sa mai plece moliile…si asa va ramane.
    O sa se mai screama o saptamana-doua,o sa mai pape cacao o perioada apoi mucles.
    Protestele “spontane”costa…si tatucul cred ca a inchis robinetul.
    Cum nu se intrevede intoarcerea la potol juma de deceniu de azi inainte….se lasa linistea acusi.
    Baietii vor trece curand pe economisirea ciordelii acumulate.

  3. Foamea care ii pandeste pe alde Neica Nimeni ii face sa urle,doar doar or speria pe cineva!Sau mai stii,poate i se face cuiva mila si le lasa cozonacelul si sampania in pace!Unul dintre”regizorii premiati la Cannes”declara ca ICR ne-a scos din stereotipurile Ceausescu si Comaneci,ciudata afirmatie atata vreme cat subiectele peliculelor atat de premiate cu care se lauda “noua generatie” sunt legate de Ceausescu.Insa Festivalul de la Cannes,ca si Eurovizion,au devenit demult niste susanele.In secolul luminilor frumoasele contese aveau neaparat un mic sclav negru si o maimutica.Acum frumoasele nu mai sunt contese iar locul maimutelor si a sclavilor negri este luat de ciudati exotici declarati peste noapte mari talente!Pana la urma vorba cuiva,Nadia Comaneci a blocat un computer la Toronto dar nu am auzit ca vreunul dintre fomistii abonati la banii ICR sa fi luat vreun Oscar sau un Pulitzer…

  4. Abia astept sa treaca aceasta vara,nu mai pot cu astia.Cu toate ca speranta mea era sa se organizeze alegeri parlamentare in acelasi timp cu referendumul de suspendare a matrozului.Cateva luni o mai ducem noi…
    P.S.Victor Ciutacu,zi-mi si mie treaba cu Valentin Stan,ce a patit,il doare ceva,e frustrat?????Parca incearca din toate puterile sa se faca de ras.

  5. @mihai stancu: din ratiuni care-mi scapa, atentia lui s-a mutat de la basei la uselei. si nu-i rau ca sta cu ochii pe ei. in esenta, stilul in care o face e acelasi, difera numai destinatarii, da’ nu stiu daca publicul Antenelor e dispus sa accepte.

  6. Eu n-o sa inteleg niciodata de ce cred unii, oricare ar fi ei, din oricare gasca politica, ca sunt de neinlocuit. Ai venit politic, pleci politic, nu trebuie sa se eternizeze curul nimanui pe vreun scaun, ca face hemoroizi. Problema este, dupa parerea mea, pe cine pui in loc si ce-o sa faca dupa. Sper sa nu se repete episodul TVR, desi e clar ca Lazescu trebuia sa plece. Daca Ponta o sa vina tot cu vreun tiriplici de genul Cristea, e nasol.

  7. macar sa gaseasca unii spalati, altii decat atarnatorii aia din strada Atena

  8. Zicea cineva mai sus ca posturile la ICR sunt ocupate prin concurs public!!!( de fapt este concurs pe functie publica); Si crede ca examenele sunt corecte?! NU! La concurs se prezinta si oameni competenti si oameni cu culoare politica, castigatorii sunt 99,9% cei cu culoare politica (iar cei angajati politic nu au nicio treaba cu specificul institutiei , sunt niste “neica nimeni” de-alde dulgheti, tamplari, faiantari care ajung peste noapte “oameni de cultura”); din acest motiv Romania se face cunoscuta in lume datorita infractiunilor pe care le comit tiganii. In 1996 am fost doua saptamani in Singapore. Imediat ce am coborat din avion si am ajuns cu pasaportul sa primesc viza de intrare, funtionarul de la ghiseu s-a uitat la mine dupa ce astudiat pasaportul si mi-a spus zambind, ROMANIA – HAGI!!! (si evident ca am discutat putin despre talentul lui Hagi); cred ca daca merg maine in Singapore tot de Hagi isi vor aminti si nu vor spune “Romania- Mungiu” , sa fim seriosi… Tara asta poate fi cunoscuta un lume in primul rand datorirta sportului. Cand se va naste si la noi un Federico Fellini poate ca ne va cunoaste o lume intreaga datorita culturii.
    Dupa parerea mea la toate institutiile publice trebuie sa se faca schimbari majore si sa puna in functiile de conducere specialisti (nu oameni politici care sa fie schimbati in functie de culorile care se perinda la guvernare); dar Ponta doarme (am senzatia ca toti minsitrii dorm in pace, sau fac schimbari de stai in cap si nu pricepi) si din pacate nu se intampla nimic bun in tara asta;

  9. “nu stiu daca publicul Antenelor e dispus sa accepte.”

    eu nu sunt dispus!

  10. De cateva luni am incetat sa ma mai uit la el,m-am uitat dimineata la inregistrarea emisiunii tale cu Crin Antonescu(spre rusinea mea am ratat-o in direct)si am prins inceputul emisiunii lui.Il respect pentru ca este intr-adevar un intelectual tare,poate chiar si-ar avea locul in I.C.R.Il respect pentru ca este profesor de istorie,materia mea preferata din generala,liceu,facultate.Dar parca la politica incepe sa o dea in bara..
    Promit sa discut pe blogul lui de acum incolo pe aceasta tema.

  11. @Victor Ciutacu: Nu-i rau daca sta cu ochii pe ei, dar Stan, de multe ori, pur si simplu le cauta nod in papura. Dupa cum il vad eu de cateva luni, omul paseste hotarat pe drumul urmat de Cristoiu in 2009… Treaba lui, dar e o tampenie enorma sa incepi sa sustii un regim care se prabuseste sub ochii tai.
    Pe mine altceva ma deranjeaza la Stan… Tot de cateva luni, am observat ca-si garniseste valoroasele disertatii cu niste plescaituri dezgustatoare care deja tind sa devina un “must do” in A3, de vreme ce le-au preluat aproape imediat si alde Badea si cu Gadea (azi l-am auzit si pe Schnecker de cateva ori). Valentin Stan, trend-setter in A3 si nu numai… Vineri seara, Antonescu a facut-o si el la tine-n emisiune, Nastase la fel, la Q&A, si, ultimul pe care l-am auzit, Boc la conferinta de presa de aseara.

  12. hop si judecatoarea de la Curtea Constitutionala care-i trage si ea o oda marelui “carturar” patapievici.

    asa cum am avut o blonda de la primarie, una de la integrare, una de la cotroceni, uite ca si CC are blonda ei.
    propusa, evident, dupa aceleasi criterii precum celelalte platinante de cel cu mana buna la blonde: eternul basescu

    asta pt cine mai avea sperante in impartialitatea CCR:

  13. @offtopic, da’ important

    Cum dracu’ sa ajunga Hidroelectrica in insolventa??? Cred ca suntem, din nou, unici in lume! Daca nici de data asta nu se strang vreo 3418 ani de puscarie in dreptul celor care i-au facut mari pe “baietii destepti”, inseamna ca ne meritam soarta, ba, mai mult, va fi mai rau ca pana acum!

  14. Ciutacule,

    Da-mi voie sa iti reamintesc ca ICR-ul i-a servit pe toti: nu numai portocalii. Uite si un exemplu vazut de mine in direct: Vosganian – cu volumasul lui publicat si lansat de 2 ori (1 tura romana , 1 tura ebraica) la ICR Tel Aviv. Si atunci USL (se infiintase USL) nu era la butoane. Deci, HRP e normal sa fie nedumerit…

    Vespasian.

    PS: Si ca raspund ab initio : cu materialele pe masa, aici (Stiu ca nu suporti link-uri), da’ e dovada (cum zicea tov. Leana):

  15. Ciutacule,

    Tocmai ca te-ai invartit prin orezaria centrala: lectorii de lb. romana de la diverse univ. din lume (in marea majoritate vad ca sunt acolo unde are si ICR filiala) sunt platiti de ICR / MAE / MECT ?

    Vespasian.

  16. @Vespasian: faptul ca pomanagiul de Vosganian s-a infruptat si de la ICR nu inseamna ca toata lumea a mancat de acolo. nu mai bate campii

  17. Au innebunit toti cu ICR-ul asta.Vad tot felu’ de personaje care apar o data la n ani pe piata ca-si dau ei cu parerea, dar oare cati bani au primit cei care protesteaza de-a lungu anilor de la hrp prin ICR nu sunt dispusi sa spuna? Daca tot se ocupa de promovarea culturii romanesti, de ce nu se muta ICR la ministerul culturii ori la ministerul turismului pentru promovarea valorilor romanesti, daca mai sunt.

  18. Ce oameni de cultura ?, oameni te tipul lor de cultura i-au bagat in cap lui Ceausescu ce e cel mai destept ,cel mai bun cel mai drept si pana la urma au facut din el cu DICTATOR( sunt pe aproape sa-l faca si pe basescu , au lins la el pana li s-a tocit si limba m
    cum ling acul plesu,patapiefici, lingianu pardon liceanu si apoi daca intrebi pe starada 9.999 di 10 romani nu stiu ce e ICR si “100 din 10” nu vor sti cu ce se acupa acest icr (nu merita scris cu majuscule)

  19. Mircea Mihaies mi-a fost profesor de literatura engleza (Universitatea de Vest din Timisoara). Ni la laudat pana-n panzele albe pe H.R. Patapievici pe care l-a si adus o data pe aici. N-am stiut ca e colorat portocaliu/verde. Toti studentii (inclusiv seria noastra) i-au spus ca are voce de spus povesti. Lumea cam adoarme pe la cursuri.

  20. @miller pe 18 June 2012 la 07:09
    😛 Aferim!

    @big pe 18 June 2012 la 06:34
    Corect! 🙂

  21. Nu ma asteptam sa se tina in halul asta de scaune. E chiar jenant, sa-i vezi cum organizeaza proteste ptr. sinecurile lor. Sper ca Ponta sa nu cedeze si sa-i dea afara, altfel, dezamagirea va fi enorma

  22. Hei, insusi tolontan si-a pus papion…
    Adica atunci cand lepra aia de bashescu i-a mitraliat cu marlanii pe liberali si aia si-au pus papion, tolontanul facea tumbe de placere (la fel ca patapizdevici); acu’ si-au scos papioanele de la naftalina, ca sa vezi.

  23. ”Începând în special cu 2008, ICR a devenit un adevărat model de diplomație culturală emancipată și de politică culturală a cooperării directe”
    Horia-Roman Patapievici: 2005-2011. Un bilanț al reformei instituționale
    Lucrez cu materialul clientului.
    Deci, ICR este o instituție de diplomație culturală și de politică culturală. Ceea ce înseamnă că, din punctul de vedere al oamenilor de cultură pe care îi susține și promovează, schimbarea poate conta în măsura în care au interese politice și nu culturale. Dacă sunt simpli creatori, ce se agită? Care este diferența pentru un artist plastic, bunăoară, dacă institutul care îi finanțează proiectul este patronat de președinție sau de parlament? Dar pentru un, să zicem, critic de artă?
    La știrile TV am fost nelămurită: cine sunt demonstranții? Intelectuali? Sau artiști? Să nu-mi spună nimeni că aceste două categorii se suprapun, nici măcar inginerul de mine nu e atât de incult s-o creadă. Deci: cine demonstrează? Pentru ce? Împotriva a ce? Dacă plățile către ei vor fi avizate de parlamentarii USL, banii vor mirosi mai urât, decât din mâna/ pixul președintelui Băsescu?

  24. Victor Ciutacu, am fost la manifestatia ICR pt a face o contra-manifestatie. M.am dus acolo cu doua afise:
    “Purtati papioane dar mirositi a shaorma” si “PAtapievici, papionul lui Basescu”.
    Mai jos iti prezint o inregistrare a “discutiilor” mele cu papioanele basiste care sareau pe mine cu toate armele inteligente de care erau ei in stare:) Mi s-a spus, printre altele ca am limbaj de Antena3 si ca sunt omul lui Ciutacu :)))))

    (intre min 0.41 si 7.30)

  25. Dupa 22 de ani ne dam seama ce kkt era “societatea civila” formata din “dizidentii” astia de 2 lei, copii de nomenklaturisti, de securisti si de agenti acoperiti. probabil ca d-aia erau asa de suparati pe Paunescu, ca n-aveau loc sa linga si ei la Marele Cirmaci pe vremea aia si de aici statutul de dizidenta.

  26. Dintre toti cei de la protest nu mi-a placut nici autorul cartii prezidentiale, nici domnul acela care din cand in cand o mai cacariseste cat mi-a placut ex premierul MRU. Sa vii cu paza la protest …

  27. Acum 12 ani,cautam de lucru fiicei mele in Germania,unde aveam rude.Ii gasisem un post (ca solicitare a directorului de acolo,care lansase oferta pe net) acolo ,evident tinind cont de toate cerintele,mai ales ca era absolventa de Filologie engleza -romana,si de Liceu de muzica,vioara 12 ani ,pian 8 ani.Cu toate ca indeplinea conditiile si avea cazare asigurata ,iar limba germana era limba de conversatie in familia unde locuia,Cv ul nu i-a fost luat in seama . Solicitarea pe net a fost pusa de ochii lumii,iar pilele au lucrat.(lucru de altfel intimplat si la TVr1,unde nora dl.Soloc a fost cea care a spulberat toata tinerimea ce-si astepta rindul la casting ,care …nici nu s-a mai tinut.)Ajunsa in Germania si stiind cum sunt priviti romanii acolo,i-am spus sa spuna ca e unguroaica. Ajunsa acolo si vorbind cu un accent curat englezesc si fiind si delicata in purtare ,nimeni n-o intreba de unde este ,ci confundata cu englezii ,toti o intrebau usor jenati/complexati “britis”,”britis”? la care evident ca le raspundea ca da. Asa se face ca se ploconeau in fata ei ,facindu-i si mici oferte.Dar aici…”clasa “e luata drept ofensa la adresa celor ce ocupa functii…oare de ce? Iata ca Romania nu are nevoie de genii, care sa faca ei impresie in locul poporului roman ,ci poporul cu educatia lui modesta si naturala ,nu mai trece drept salbatic ,cum vor unii sa ne vada ,ci …chiar ne vad ca fiind …englezi .Cine ar fi crezut ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.