Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > La ce folosesc măştile din spaţiul public?

La ce folosesc măştile din spaţiul public?

De multă vreme mă macină o chestie. Deşi ştiu, inclusiv de pe pielea mea, că, în orice meserie prestată în spaţiul public, imaginea vinde cel mai bine, continui să mă întreb, ca omul simplu de la ţară, de ce   personalităţile (definiţi-le voi altfel, dacă aveţi cuvintele la voi) vând altceva decât sunt în realitate. Mai pe româneşte, de ce merg aşa bine pe piaţă măştile, în detrimentul feţelor din spatele lor. M-am tot luat cu altele, dar două întâmplări ale ultimelor zile m-au făcut să mă-ntorc la temă.

Am făcut şi eu, săptămâna asta, o emisune pornind de la faimoasa flacără violetă. Sigur, nu musai pe partea energetică, dar în conexiune cu ea. Şi-mi povestea Nicoleta Svârlefus, astrologul pe care l-am invitat alături de teologul Florian Bichir, că mulţi o căinau şi o întrebau ce-a apucat-o să vină la Vorbe grele. Că, dincolo de faptul că nu cred în fenomene paranormale şi-n energii făcătoare de minuni, deci reprezint o cauză pierdută, sunt un soi de mâncător de oameni. Sigur că n-am mâncat încă pe nimeni în direct la Antena 2, evident că nici pe ea în respectiva seară (nici măcar căpcăunul de Padre n-a muşcat-o), dar asta-i imaginea. Poate nu cea predominantă sau poate că da, habar n-am şi nici nu vreau să cheltui vreun ban ca să fac un sondaj de opinie pe tema asta. Sunt o sumedenie de oameni care-mi calcă pragul prima oară şi, la ieşire, răsuflă uşuraţi că au scăpat vii şi-mi mulţumesc că am fost amabil şi nu i-am călcat în picioare. La întrebarea mea clasică (“pe cine am umilit eu aici?”), răspunsul standard se referă la prestaţiile mele ca invitat la Gâdea. Cum încă nu m-am dilit de tot să mă cred reîncarnarea Dr. Jeckyl, înclin să cred că, oricât de natural m-aş comporta eu în spaţiul public (şi chiar ţin la asta), există o mască pe care o port. Şi sunt doar unul dintr-un lung şir…

Ce m-a mânat, totuşi, la scris e prestaţia de aseară a ultramediatizatei actriţe Maria Dinulescu la Sinteza zilei, urmată de ideea pe care mi-a dat-o pe facebook jurnalistul Andrei Vulpescu, de a face o dezbatere pe tema măştilor din spaţiul public. Dincolo de platitudinile debitate cu un aer voit olimpian dintr-o emisiune care nu-şi propusese să impună o decizie radicală privind viitorul imediat al omenirii, atitudinea celei căinate (degeaba, dacă mă-ntreabă cineva şi pe mine) de fiţoşii cu aere intelectuale că s-a cuplat cu Poponeţ era atât de artificială şi de autopoleită cu un luciu de cocleală de m-a cutremurat. O tipă tânără şi draguţă, am înţeles că şi foarte talentată, avea un comportament de Mariana Nicolescu-n fluviile oratorice autoadmirative de la TVR şi, ca să citez din fostul meu coleg de la Antena 2, parcă era văduvită de lipsa unui tavan cu oglinzi care să-i facă automângâierea mai lină.

Am ales, dintr-un stoc extrem de consistent, două exemple, al meu şi al Mariei Dinulescu. Dar, cu siguranţă, e o regulă, nu o excepţie. Şi, dincolo de explicaţiile ştiinţifice pe care le-ar putea da un psiholog pentru fenomenul de mască, mi-ar plăcea să citesc şi părerile voastre.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

209 thoughts on “La ce folosesc măştile din spaţiul public?

  1. Am ajuns cam “la spartul targului” si comentariile sunt atat de “abundente” incat n-am avut curajul sa-“mi rup” suficient timp pt a le citi pe toate, astfel incat e posibil sa repet idei enuntate – scuze!
    Felicitari, Fanu, pt scriitura (chiar daca SI DUMNEATA scrii prea “abundent”), dar cred ca – desi ai perfecta dreptate in consideratiile pe care le faci, in cadrul subiectului pe care il tratezi – in contextul dat, asa cum ne-a fost el propus de autorul blogului, ai nimerit nitel “pe langa subiect”.
    Dupa parerea mea, “purtatul mastii” este o maniera de comportament inerenta civilizatiei noastre si este deprins (prin timpurie educare intentionata in acest sens) in cadrul “celor sapte ani de acasa”. In fapt, cei sapte ani constau EXACT in deprinderea cu purtatul mastii – la nivel elementar. CUM altfel sa definim comportarea “civilizata” (inclusiv politetea) (versus comportarea “naturala”)? Insusi faptul ca nu umblam “despuiati” oricat ne-ar fi de cald, ca nu ne “facem nevoile” in public, ca ne facem ca nu auzim cand cineva din anturaj mai scapa cate o flatulenta, cate un “vant”, sau cate o ragaiala, ca nu comentam nefavorabil “cu voce tare” mirosul, aspectul, vocea sau comportarea cuiva, desi ne deranjeaza, ca salutam – cu urari frumoase – persoane care ne sunt indiferente (sau – SI MAI rau – persoane care ne sunt CEL PUTIN neplacute, daca nu chiar odioase), toata prefacatoria in care consta “comportamentul civilizat” – CE ALTCEVA reprezinta decat TOT o masca? (Va gandiserati vreodata la intelesul deplin, de dictionar, al cuvintelor care alcatuiesc saluturile uzuale?)
    MAI MULT decat atat, nu sunteti deranjati toti (nici eu nu ma exclud) cand vreun functionar de la ghiseu “isi da jos masca” de functionar constiincios pt o clipa (sau pt mai multe…) si ne lasa sa asteptam in timp ce vorbeste la telefon pe larg si indelung probleme evident private care in acel moment pt el sunt mai importante decat “durerile” noastre cu care ne prezentam la ghiseu? Sau mananca pe indelete, sau isi bea tacticos cafeaua, sau …?
    Poate va mai amintiti definitia femeii ideale, care este doamna in societate, gospodina in bucatarie si curva in pat, si IN NICI UN CAZ curva in societate, doamna in bucatarie si gospodina in pat? Cele trei aspecte mentionate CE altceva sunt decat masti distincte pe care NE ASTEPTAM sa le poarte succesiv? Sau ce parere v-ati face despre un tanar profesor, bun profesionist, “baiat de viata”, cu un bine dezvoltat simt al umorului, daca toate aceste caracteristici ale sale s-ar manifesta anapoda, si ar tine lectii cand se intalneste cu iubita, ar veni “grizat” in clasa si ar incepe sa spuna bancuri in sedinte?
    ATENTIE, “a purta masca” NU inseamna neaparat sa fii ceea ce nu esti, mai poate sa insemne si “doar” sa NU fii TOT ceea ce esti, masca poate avea nu neaparat rolul de a prezenta un aspect pe care nu il avem ci poate sa il aiba si pe cel de a impiedica exhibarea unui aspect pe care IL AVEM in mod natural, dar a carui manifestare poate fi considerata nepotrivita la un moment dat.
    In ACEST sens cred eu ca ar trebui inteleasa si comportarea diferita a gazdei noastre in cele doua ipostaze – ca moderator in propria emisiune si respectiv ca invitat in alta emisiune oarecum de aceeasi factura, si DIN NOU diferita aici, pe blogul sau personal. In ultimul caz dansul se gaseste in spatiul sau privat, unde este stapan absolut si unde EL este cel care stabileste regulile, nelimitat decat de firea sa si respectiv de educatia primita (precum si de autoeducarea sa ulterioara), pe cand in primele doua situatii se gaseste in spatiul public, unde regulile sunt facute de catre altii (reguli cu care implicit a fost de acord din moment ce a semnat contractul de angajare in ACELE conditii). Fiecare din cele doua ipostaze in care se situeaza acolo cere un alt mod de comportare, in care nu este exclusa (ba chiar este presupusa) manifestarea caracteristicilor personale ale domniei sale, dar – in fiecare ipostaza separat – nu a ACELORASI caracteristici – si ACESTA este lucrul pe care nu il inteleg invitatii dansului, precum si cei care ii comenteaza comportamentul (si – din pacate – TOT ASTA este ceva ce nu inteleg nici unii (alti) profesionisti in domeniu, atunci cand trec – in cadrul altor emisiuni – de la una dintre aceste ipostaze la cealalta).

  2. Se intampla uneori ca o “personalitate” sa-si lezeze propria-i imagine publica spunand adevaruri – deci fara masca – care nu se spun.Trebuie, imediat dupa ce si-a dat seama de greseala facuta, sa caute “leacul” miraculos care sa-l ajute sa-si “reconstruiasca” aceasta imagine, aplicand poate chiar o reflectie care in multe cazuri chiar a servit drept leac:
    “Un om trebuie sa fie destul de mare sa-si recunoasca greselile, suficient de destept sa invete din ele si indeajuns de tare sa le indrepte”.

  3. Iata ce scria un comentator pe Blogul lui Adrian Nastase (referitor la imagine)…

    “prometeu2009 spune:
    ianuarie 21, 2010 la 6:12 pm

    Domnule Nastase
    De ce nu introduceti drept fateta de imagine, ca si deziderat ,eliminarea impozitului forfetar.Ati atrage de partea dumneavoastra foarte multi admiratori.Astazi foarte multe firme isi inchid activiatea si concediaza salariatii din pricina acestui impozit.Sa fiti convins ca patronii firmelor afectate de suprataxe, intr-o perioada de criza, stiu sa fie cei mai buni formatori de imagine pentru miile de angajati aflati in subordine…”

    Comentatorul asta se pare ca este plin de bune intentii vis-a-vis de imaginea lui Nastase. Este asa de bine intentionat incat posesorii de energii violete par mici copii.

    Daca insusi maria sa electoratul isi doreste lideri cu fete multiple, ei de ce nu si-ar dori-o si mai mult?

  4. 1. Care este adevaratul Mircea Badea?
    Cel care ca “presedinte de sindicat” critica tot ce misca-n tara asta, sau cel care sta plin de admiratie in fata Domului din Köln sau intr-un vechi castel de pe Mösel.
    2. Cine poate sa-i faca vreo caracterizare Presedintelui Basescu? Cum este el adevarat?
    Cand plange sau cand rade fara motiv? Este instabil psihic sau ce?
    3. Care dintre noi afandu-se intr-o functie sau post de raspundere s-ar comporta alfel decat se comporta actualii? Se canta (de catre cineva) tango iar tu dansezi geamparalele sau se canta un brau pe doi iar tu dansezi vals.
    Nu se potriveste. Te adaptezi sau zbori.
    4. Istoria omenirii este un sir de razboaie intrerupte de o pace fragila. Oamenii sunt rai din nastere. Cum comenta mai sus @ Victor (altul)suntem tinuti in frau de educatie si de norme. Altfel am fi mai rau decat animalele.
    Dar, nu uitati ca si comandantii de la Auschwitz erau melomani, ascultau muzica clasica, erau din familii bune, dar asta nu ii facea sa dea ordine de exterminare a mii de nevinovati. Si altii in timpul lui Lenin, Stalin, Pol Pot, Komeini si alti descreierati.
    Ce masti purtau aia?
    5. Naivitatea, altruismul, jertfa de sine, bunatatea, dragostea, intelegerea versus egoism, ura, minciuna, tradare, crima, inselare,rautate; toate sunt in noi oamenii. Depinde doar de cand si unde le folosim. Si de ce ! Mastile sunt la indemana. Si le folosim …

  5. Ma intreb si eu… retoric, bineinteles: cine si-a permis sa schimbe versurile Horii Unirii, asa cum au fost ele scrise de Alecsandri, si cintata la Iasi, pe 24 ian. 2010 ?

    Iarba rea din holde piara
    Piara DUSMANII din tara

    au fost inlocuite cu

    Iarba rea din holde piara
    Piara DUSMANIA-n tara

    nici macar comunistii nu si-au permis asa ceva. Intr-adevar, este o mare deosebire intre DUSMANI si DUSMANIE… caci primii isi pot schimba usor blana de dusman in cea de prieten si mare iubitor de popor, nu? Iar daca ar pieri ei… ne-ar fi mult mai bine, nu-i asa?

  6. Orice om intr-o anumita conjunctura poarta o masca.Uneori este o tentativa de aparare fata de cei din jur:ceva de genul:de cat sa zica”ce praosta e”mai bine sa zica”uite ce al dracu e”.
    Daca va referiti la “mastile”politicienilor deja nu mai comentam ca astia sunt tot o masca.
    referitor la dumneavoastra:sunteti perceput ca fiind undur care stie multe.Sincer va vine bine.

  7. Trebuie sa marturisesc ca nu am urmarit emisiunea Sinteza Zilei in care doi actori profesionisti si doi amatori, cu oaresicare chemare pentru actorie si-au etalat mastile. Parca era o confruntare intre ei, care oare va reusi sa se identifice mai bine cu masca pe care si-a pus-o cu aceasta ocazie.Din aceasta confruntare Badea a iesit cel mai bine pentru ca rolul lui de demascator de masca a fost interpretat excelent, ba chiar mai mult de atat, a gasit ocazia sa-si presare performanta cu obisnuitele sale ironii, mistouri si cu acel zambet de dracusor, pe care nu si-l poate stapani, cand se amuza pe seama cuiva (dar cand oare nu se amuza!). Actrita “ultramediatizata” era doar o papusa, in mainile lui Badea, cu care se juca dumnealuiin voie. Actrita dorind sa ajunga la “suprematie” s-a prezentat, nu, cu o masca ci cu 1000. Am ascultat doar fragmentul oferit de D-l Ciutacu, si am citit caracterizarea pe care i-a facut-o si-mi ajunge: “..atitudinea celei cainate de fitosii cu aere intelectuale ca s-a cuplat cu Poponet, era atat de artificiala si de autopoleita cu un luciu de cocleala de m-a cutremurat”.
    Cei doi amatori in actorie se amuzeau copios.
    Mai au timp sa-si perfecteze “talentele innascute” pentru actorie.Si acest lucru este valabil pentru noi toti, ca de multe ori suntem pusi in situatia de a purta o masca chiar si din tact.

  8. La întrebarea “La ce folosesc măştile din spaţiul public?” se poate da acelaşi răspuns ca la întrebarea “De ce iau tramvaiul, când am de mers trei staţii?”
    Ca să ajung mai repede.

    Observ însă că majoritatea comentatorilor se referă la actiţa Maria Dinulescu, cea mai mascată dintre invitaţii lui Gâdea.
    La asta e bună masca: face să se vorbească despre tine.
    Nimeni nu l-a pomenit pe Bendeac (mi-o fi scăpat?), care a purtat masca sincerităţii absolute. Ţărăneşti, chiar! Păi dacă nici atunci când eşti îndrăgostit, “fata ta” nu ocupă un loc unu într-un clasament al preferinţelor feminine…
    E banal, nu? – să-ţi placă cel mai mult dintre femei, o fată pe care o iubeşti, la un moment dat…
    M-am uitat pe net la domnişoara actriţă… Când joacă în filme, e altceva. E chiar bună.
    Are datele personajului, ştie să le gestioneze. Asta e treaba unui actor.
    Când trebuie să se joace pe sine, nu mai rămâne nimic. Doar nişte gesturi studiate, redevine studentă la actorie…
    Sigur că privirea Oanei Dobre asupra ei, când vorbea, asemănătoare privirii unui om cercetând cu răbdare ascensiunea unui gândac pe colţul mesei, e maximum de comentariu asupra tinerei actriţe.

  9. fac ce fac si ma intorc la primul actor al ţării:”Petre, eşti c.m. bun”!hă,hă,hă…

  10. sa zicem ca aproape toti politicienii sunt ca apa sfintita ,batrani,smacheri,rau intentinati,sfidatora,pismosi,excesiv de b.o.g.a.t.i,lenevosi,sfidatori,persecutati[se cred ei],slabi de ingeri,si mai ales cu o putere deplina asupra noua muritorilor de rand care ii finantam din toate punctele,moral banesc.intelectual.as vrea ca un asemenea politician sa imi dea raspunsul clar la urmatoarea formulare pe care eu am avut-o la examenul la fac. de franceza in anul 1973, din bucuresti;ca sa-ti atingi echilibrul moral si intelectual ,trebuie sa fi un bun cunoscator de arta si iubitor de cultura;nimeni nu cred ca-mi poate da raspuns la o asemenea formulare la un examen,la varsta de 20 de ani pe care o aveam atunci.totul e valabil si acum,nimic nu s-a schimbat.nici macar formularea.sunt trista pentru ca anii au trecut ,eu n-am obtinut nimic dupa 1989,nici macar liniste sau echilibru moral..

  11. Oare si-a imaginat jurnalistul Ionut Voinescu ce avalansa de interpretari vor aparea vis-a-vis de tema mastilor din spatiul public, ca sa nu va intreb pe Dvs? V-au placut parerile noastre?

  12. De cateva zile, directoarea Scolii Centrala din Bucuresti, prof Maria Cojescu, a fost demisa din functie in mod abuziv. Intregul corp profesoral, impreuna cu elevii liceului, isi manifesta public nemultumirea fata de decizia fundamentata pe criterii politice a Inspectoratului printr-o petitie pe care o gasiti la adresa :

    http://www.petitieonline.ro/petitie-p68925055.html

    Spuneti NU imixtiunii politicului in educatie, spuneti DA adevaratelor valori, traditiilor veritabile!!! Doamna prof. Maria Cojescu, prestigios istoric si un caracter remarcabil, este unica persoana in masura sa conduca Scoala Centrala.

    Dupa ce semnati, dati mai departe, pentru ca un numar cat mai mare de persoane sa sustina cauza Scolii Centrale.

  13. De cand se poata compara, mai degraba identifica, “oratoria” cu “fluviul”?Ciudata conceptie, dar recunosc este, sugestiva; si in combinatia si cu epitetul “autoadmirativ” i-ati dat turnura de ironie.Bravo!

  14. VICTOREEEEEEEEEEEEEEE! Am incercat sa accesez blogul colegului tau Badin, si apare “Unknown server on heeloo platforms” Ai idee ce se intampla, ca io imi prind urechile in programarile astea?

  15. Măștile sunt consecința convențiilor sociale. De când ne naștem, suntem învățați să purtăm măști. Dacă, prin absurd, convențiile sociale ar dispărea, ar cădea și măștile. Eu le-aș numi un rău necesar, pentru că -în situația ipotetică de mai sus- absența măștilor ne-ar apropia și mai mult de regnul animal. Unii ar fi șerpilieni,alții balaurieni, alții dinozaurieni, alții…animale, pur și simplu.

  16. mie îmi place de Mitrea că poartă masca lui Băse şi fumează ţigări electronice în plenul Parlamentului.Sper ca Diaconescu să-i scoată fumurile şi masca şi să-l trimită să “fumeze” cu Băsecu la w.c. Ambii ar trebui să ne explice(cândva) unde sunt banii “dumneaNoastră”.

  17. Revin cu un comment în legătură cu emisiunea SINTEZA ZILEI de joi seara. Ideea unei ediții mai relaxate și relaxante a emisiunii mi se pare excelentă. Am început să aștept cu aceeași emoție Sinteza de joi seara, ca și aparițiile , în diferite emisiuni, ale dlui Bogdan Teodorescu.După umila mea părere, prestația și atitudinea d-rei Maria Dinulescu au fost absolut penibile, jalnice, de un cabotinism în tușe groase. Încă de la începutul emisiunii,d-ra Oana Dobre și-a scuze de la familie și prieteni pentru faptul că va trebui să renunțe la masca de jurnalist și va trebui să fie , pur și simplu, femeie. Nu am detectat vreo diferență între cele două ipostaze.Am în continuare aceleași reticențe în legătură cu domnia-sa.Bendeac este schematic și inconsistent, iar Badea este genial, cu mască sau fără mască.Mă uimește de fiecare dată cu ceea ce ascunde sub masca de Gică Contra sau Gigi Duru.Este instruit, educat, inteligent, are umor, dar și un suflet de vioară(așa cum ar spune un alt clasic în viață din trust).

  18. victore, a fost misto aia cu politzaii si imbogatirea lor rapida:”…neam de neamul lor de maimuta ( + corectura rapida “…de la maimuta incoace…” )!

  19. Geoana n-are nici o masca! Parerea mea! D-aia e atat de jalnic. Te-ai astepta ca la un moment dat sa descoperi altceva in spatele spilcuitului daca ti-ai pune problema ca mai e ceva sub…Dar nu e! E educat, e citit, e…e…si-atat! Un fel de Becali-pozitiv. N-ai ce cerceta ca pune totul pe tava! Si-ti vine brusc sa-i dai cu tava’n cap!

  20. Iată un personaj care nu poartă decât o mască: aceea a parvenitului mitocan.Numele lui este Gigi Becali.Cum ar fi fost să „îmbrace haina funcției(demnității) pe care o ocupă” ? Ridicol, cinic, arogant, autosuficient. În schimb, așa cum s-a manifestat astă-seară, este doar ridicol, cinic, arogant și autosuficient.Pe care Becali îl preferați?!?Cu sau fără mască, fondul rămâne …

  21. Bam!Bam!Si si-a facut imaginea! Fara masca!
    Cea mai priceputa fiinta in Romania in a-si face imaginea este “simpatia” d-lui Ciutacu, E.Udrea; ca sa nu amintim de cate ori isi schimba masca in fiecare zi.

  22. ANDREI BADIN a anuntat pe facebook catre cei din cercul sau de prieteni ca a renuntat la BLOG si a multumit public, evident cu o nota de malitiozitate, persoanei care l-a incurajat sa faca asta.

  23. Eu nu inteleg cine a vazut in M. Dinulescu un mare caracter cu principii de fier pe ce lume traieste? Anosta si plicisitoare fara pic de carisma si cu un vocabular de neinvidiat, e clar vorbeste limba lu’ poponetz si nu inteleg ce atata mirare pe lume in privinta legaturi cu intrusu, masca ei e intradevar aspectul fizic care te face sa vezi in ea un fel de Oana Sarbu a zilelor noastre. dezamagirea se naste odata cu initierea unui dialog, in aceasta sfera a convorbiri nu te poate surprinde cu nimic, poate doar cu un zambet timid in locul unui raspuns concret.
    E clar lipsa de coloana si educatie te poate pune in situatii penibile care sa-ti dea jos masca si sa pierzi toata imaginea pe care te bati de ceva vreme sa iti ascunda limitele.
    din pacate e un fenomen in toate domeniile din tara asta si cred ca lumea a invatat ceva de la t Basescu o lacrima de crocodil poate scufunda flota unui stat.

  24. Dar oare cat de constient punem aceste masti si defilam cu ele? Tu te-ai trezit cu o imagine de dur, nu ai creat-o neaparat voluntar, iar fatuca de aici pare dusa de suvoiul propriilor vorbe.
    Cred ca avem ceva de invatat de la actori despre cum se poarta cu adevarat o masca astfel incat sa ramana ceva si in spatele ei.

  25. Iar spun cu regret, ca intr-o societate scelerata, nu poti fi Tu insuti decat in intimitatea ta (care include in conceptia mea Universul tau redus, familia). In rest, constient sau inconstient purtam o masca rece (ca la – 34 de grade C!!), impenetrabila, fara sa fim “personalitati” si vindem “altceva” decat suntem in realitate.

  26. Initial, inainte de era crestia, persoana era un cuvant practic nefolosit in sensul actual.
    Persona insemna de fapt masca pe care o purtau actorii la spectacole, adica ceva “purtat” ales in mod voluntar de respectivii. Asadar era vorba de un accesoriu, folosit intr-un spectacol.
    Notiunea de persoana in sensul actual a aparut in cadrul dezbaterilor despre teologie purtate in epoca primelor concilii ecumenice, despre persoanele divine, despre Treime, in secolele I- V .
    Conceptul acesta se refera deci in mod clasic la esenta omului, la individualitatea lui. La persoana se face deci trimitere prin nume, prin individualitatea omului, si prin relatiile cu ceilalti si cu divinitatea.
    Asta e sensul cuvantului “persoana” folosit in ultimii aproape 2000 de ani.
    Desigur, laicizarea si desacralizarea la moda printre intelectuali, fac sa se renunte la exigentele astea, la o parte din repectul datorat persoanei umane, care redevine astfel actor, imagine, poarta o minciuna care ii acopera adevarata esenta.

  27. eu zic ca toti purtam masti,nu numai persoanele publice.plus ca normalitatea,naturaletea si alte asemenea nu mai sunt la cautare,ca strica ratingul.

  28. Si acum putin off topic, despre nesimtire:
    -Ieri, la teleconferinta intens mediatizata a premierului Boc, respectivul s-a trezit sa faca apel la prefecti si ministri pentru “adapostirea oamenilor strazii”. Dar, trebuie sa fii nesimtit si dus cu pluta sa iti inchipui ca ar fi supravietuit cineva in aer liber in noptile precedente teleconferintei.
    Singurul care a cazut din pom la timp si a luat niste masuri concrete, a fost primarul Oprescu. Da’ uite ca Boc a pierdut trenul asta si nu vrea sa piarda ocazia de a-si face…imagine. E nesimtit, il doare in cur de oamenii strazii si ca mor astia. Vrea sa-si faca planul de latrat si cam atat.
    Mai mult, a profitat de ozcazie si i-a ocarat pe “demnitarii” care au trimis coroane la patriarhie ieri 24 ianuarie, fara sa vina sa le depuna pesonal.
    Daca nu ar fi fost el Boc prezent, l-ar fi durut in cur si de coroane si de sarbatoare.
    Pe maria sa importantul l-a deranjat ca a fost singur acolo, fara alaiul de ‘demnitari” care sa formeze regescu-i alai. Nesimtire de parvenit!
    Masca = persoana(in privinta lui Boc). E prea prost sa-si ascunda caracterul, nu-l duce capu’

  29. de multe ori purtam o masca, involuntar sau voit; societatea in care traim ne-o impune; este un mijloc de aparare pentru unii; exemple: un interviu ptr un job, relatiile profesionale cu unii colegi chiar si relatiile cu unii membri ai familiei; fiecare isi doreste o “imagine” cat mai buna; foarte putini sunt cei care isi permit sa fie ei insisi, indiferent de conjunctura si persoanele din jur; pana la urma masca poate fi data jos sau poate fi “citita”; importante sunt intentiile;
    p.s. am totusi un exemplu unde nu prea tine tertipul cu masca: sofatul…scoate tot ce-i mai rau din noi 🙂 🙂 🙂

  30. Poate multi din showbiz gandesc ca daca in fata camerei sunt asa cum sunt si acasa, la cumparaturi…etc nu e ceea ce asteapta publicul: Pai eu sunt taman Maria Dinulescu actrita ultramediatizata.Deci iubirea e un sentiment profund care transcede….
    Modelul meu de naturalete in spatele camereipoate ales gresit si nu stiu daca iti place sau iti e antipatic: Claudiu Bleont

  31. imi cer scuze ca ma abat de la subiect(e drastic ce se intampla acolo)dar in Romania se omoara pt o sarma(sarmale) sau o sticla de apa sfintita sau atingerea nustiu cui (de parca ei stiu)…dar se calca in picioare frate,de cand ma stiu!CIUDAT
    credinta e…un motiv de a pleca de acasa.Pacat.

  32. saptamana asta purtam masti din cauza frigului.
    am auzit, pe “surse”, o alta fata a INMH…si am avut o confirmare chiar la Antena 3, la rubrica meteo…”in Polonia e chiar COD ROSU din cauza gerului, dar acolo se fac altfel masuratorile”…
    iata despre ce este vorba: cand noi ne vaitam ca tara noastra, o data pe luna, se “activeaza” un cod galben…in tarile europene, aproape zilnic exista o atenionare/avertizare meteo…de unde pana unde?…sunt ei mai napastuiti ca noi?….nici pomeneala…
    se pare ca exista o mafie inclusiv la INMH, care stabilesc asa zisele “coduri”, in functie de interese, private sau de stat…
    exemplu: vara, functie de avertizare, statul, respectiv firmele, au obligatii sporite fata de angajat…program redus, etc…
    dar, totusi, IARNA este scopul intereselor obscure, pentru ca, in functie de “cod”, beneficiarii contractelor de deszapezire actioneaza (sau mai degraba ar trebui sa se mobilizeze)…una este sa incepi interventia inca dinaintea inceperii intemperiilor, si alta sa intervii dupa ce se produc, nici macar in timpul lor (explicatie=viscol, se intervine dupa incetarea acestuia..) – diferentele, in costuri, sunt imense…
    faptul ca la noi difera “codul” fata de restul europei, se poate urmari foarte usor din informatiile furnizate chiar de catre INMH pe site-ul lor, unde apare un link ce prezinta europa, pe tari, in “coduri”…accesand o tara anume, la intamplare, vei descoperi diferente mari in stabilirea nivelului de alerta, ceea ce, cred, da de gandit…
    p.s. oare noi, romanii, suntem mai rezistenti la intemperii ca altii, sau, romanu’ trebuie sa indure mai mult pana trebuie bagat in seama???….e un subiect de cercetat…

  33. Ricşa mioritică în acţiune

    La cererea d-lui ministru Bercceanu s-au deplasat la această oră 28 de ricşe remorcate de disponibilizaţi, pentru a prelua pe cei 28 de pasageri din trenul personal 4503 care poposeşte de cca 4 ceasuri între Malnaş şi Bixad ca urmare disputei dintre o şină uzată peste limita tehnică admisă şi o osie montată de la boghiul unui vagon de călători, ultima coborând pe terasament să se răcorească la cele 34 grade minus. Între timp pasagerii profitori sug ţurţuri de apă minerală pură, cu gândul la Fetiţa cu chibrituri de Băsescsson.
    Sistemul funcţionează, succesul e asigurat. Multă căldură, cuplului Băsescu-Boc, din alerta portocalie a Covasnei !

  34. revin cu link, legat de cele prezentate:
    intra azi, si fa o diferenta intre codul ROSU din Polonia, chiar Serbia, si codul PORTOCALIU din Romania…si spune-mi ca nu am dreptate…:))

  35. la noi, la sub -26 grade C, ave cod portocaliu, la polonezi, la -25, au cod rosu, iar ca tabloul sa fie complet, in serbia, e cod rosu la sub -15…
    p.s. mai ramane de dovedit mafia de la INMH…un fleac…:)))

  36. era o compunere,prin clasa a opt-a.profesorul de romana m-a intrebat:”si cum era copilul”?razgaiat,am raspuns eu.direct doua palme m-au …
    facut sa plang.”RAZGAIT SE SPUNE”!!!!
    MA DUC SA-MI CUMPAR GOGOSI.Ai grija de clasa.
    balamuc in clasa,copiii ca si mine.
    Vine profu de romana si ma intreaba:ce este asta?pai…
    raspund eu
    a scos furtunul de cauciuc si la ambele palme am “primit”cate 5
    colegii mei erau smirna
    a doua zi am jucat sah cu profu de romana.
    si l-am batut.Sunt mai tare ca el!

  37. Masca cu siguranta este incomoda; de multe ori am vrea sa scapam de ea, dar imprejurarile nu ne permit acest lucru. Vorbind la prorpiu o masca ar putea sa ne provoace chiar rani pe gerul de acum.

  38. Oamenii ocupa foarte putin loc pe pamant.Daca cele doua miliarde de oameni care populeaza pamantul ar sta in picioare si nitelus inghesuiti,ca la un miting,ar fi cuprinsi comod de o piata publica luuuunga de douazeci de milesi lata de douazeci de mile.Omenirea toata ar fi inghesuita pe un ostrov in Pacific.Oamenii mari,bineanteles,nu cred asa ceva.Isi inchipuie ca ocupa foarte mult loc.
    ANTOINE DE SAINT EXUPERY.

  39. Nu ar fi mai bine daca ati face, dvs. sau altcineva din trust, emisiuni despre oameni fara masca ? Oameni care traiesc frumos, care isi arata chipul adevarat fara rusine, fara ingamfare, care traiesc normal si imbogatesc prin asta si existenta celor din jur ?
    Vreau sa vad o emisiune cu un profesor pensionar de la tara, care mai lucreaza pt ca nici un tanar nu vrea sa-i ocupe postul, cu un medic pensionar care isi pastreaza cabinetul, pentru ca altfel oamenii din colectivitatea lui ar fi complet neajutorati in fata bolii. Aduceti in studio un preot care se ocupa de un adapost pentru femei maltratate in familie. Sau poate faceti o emisiune cu un tanar om de stiinta, care dupa studii in strainatate s-a intors in tara – care sunt viata si aspiratiile lui, care sunt conditiile lui de lucru, si-a gasit locul in societatea noastra, cum vede el diferentele dintre noi si ce a trait in Anglia sau Germania sau orice alta tara. Sunt oameni de la care putem invata normalul, cum sa nu caram in fiinta noastra masti pentru diverse ocazii.
    Am obosit sa vad pana si la Antena 3 si 2 aceleasi teme superficiale, aceleasi fete de invitati cu aceleasi discursuri in bucla. Nu e clar ca de la ei nu reusim sa invatam sa intram in normalitate ?
    Deci – fara masca !

  40. raspuns: era blocat site-ul INMH cu isteria asta de cod portocaliu, si nu puteam trimite link-ul cu pricina…
    p.s. ma bucur ca subiectul te-a facut cel putin sa tresari…este cat se poate de real…poate reusesti sa “sapi” ceva in legatura cu asta…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.