Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > “Ploaia de stele”, acum şi pe la tonomate

“Ploaia de stele”, acum şi pe la tonomate

Suficientă lume din piaţa asta mică şi meschină în care mă învârtesc se întreabă ce l-a apucat pe Băsescu să-şi strige aşa-zisul amar generat de tăcerea stelelor PD-L. Adică de ce, subit, n-ar mai fi mulţumit stăpânul portocaliilor de recitatorii oficiali de partid din studiourile tv. Eu nu cred că despre asta e vorba. Prototipul activistului fără idei proprii, trimis la televiziunile de ştiri doar ca să urce gradul de isterie din platouri şi să repete papagaliceşte nişte mesaje politice prefabricate-n Modrogan, este parte a strategiei de comunicare a PD-L. Decisă cu aprobarea liderului absolut. Pentru că, în ciuda aparenţelor, cel puţin la vârf, PD-L nu e vreun partid de troglodiţi. Lucrează, din preistoria lui Roman şi până azi, de la cotele fixe obligatorii de cotizat din furăciuni şi până la comunicare, extrem de profesional şi aplicat.

Până acum, din motive ce ţin de propria strategie politică, Băsescu şi ai lui au mers pe comunicarea de tip fascist: mesaje repetate la nesfârşit şi clasicul Fuhrerul are întotdeauna dreptate. Nu luaţi, de data asta, musai peiorativ alăturarea, e doar unul dintre modelele care se regăsesc în orice manual serios de profil. Avantajele mari au fost perturbarea oricărei încercări de dezbatere serioasă a unor măsuri catastrofale şi protejarea imaginii liderilor autentici de erodarea pe care ţi-o dă participarea la o guvernare de sacrificiu. Semnalul şefului de facto al PD-L vizează, după părerea mea, schimbarea strategiei de comunicare. Nu ştiu încă dacă şi a strategilor…

Dat fiind că blogul e citit şi de oameni din industria comunicării, aştept părerile lor.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

130 thoughts on ““Ploaia de stele”, acum şi pe la tonomate

  1. sa prevenim o eventuala criza de comunicare prin, a fece ceea ce trebuie ,
    potrivit principiului “cine nu face nimic ,invata sa faca rau!.. ca nu/i destul !1!

  2. De securismul lu’ Base, stim! De strategiile cu prafu din ochii poporului, stim!De masurile anti natiune stim! De faptul ca teoretic putem fii trecuti prin furcile mortii fie din lipsa medicilor ,desfintarea spitalelor,imposibilitatea de a cumpara medicamente extravagante ca pret sau din cele 4.700.000 de motive cu forma de gloant ale lui Base,stim!Poate ca suntem putini care intelegem toate acestea(o parte bunicica le inteleg citind comentariile voastre)si poate ca cei multi nu inteleg riscul la care se expun tolerandu-le.Propunere: haideti sa iesim din imperiul lui Ciutacu,pe strazi si sa le strigam in gura mare asa cum se intampla la Cairo spre exemplu. Nu trebuie sa facem asta pentru popor(suna desuet deja si nu cred ca merita)ci pentru conditia noastra umana ,pentru a salva picul de demnitate care mai palpaie in noi.

  3. Faptele si imaginile arata ca Basescu are grave probleme. Practic, irezolvabile. Asta cu “atatarea greilor din PDL” sa iasa la lupta mediatica tine de paliative. Atat i-a mai ramas. Cand o scoti de la cutie pe Monica Macovei sa se napusteasca, despletita, in apararea justitiei care tocmai face arestari preventive la ordin, cand il obligi pe Sorin Ionita”, pregatit in laboratoarele PDL ca baiatul bun, de rezerva, de perspectiva, sa se desconspire ca ultimul ageamiu, sa o dea pe mahalagisme inseamna ca ai ajuns la fundul sacului si actionezi disperat, nu calculat.

  4. voi, cei de la antena 3, ati putea face un film documentar intitulat “autobiografia lui traian basescu”?

  5. Vad printre postari cateva luari de pozitie extrem de interesante. Minoritare in raport cu corul bocitoarelor nationale esuate aiurea pe ogoarele patriei (asta asa, ca sa stabilim legatura intre tema discutiei şi marea majoritate a postarilor de pe blogul tau), dar reconfortante. Spun asta pentru ca eu unul caut sa vad prin zona interventii rationale, nu sentimental-isterice.

    Nu fac parte din “industrie”, dar stiu ceava teorie despre… Din lipsa de timp şi de chef şi dintr-o incapacitate datorata faptului ca ma paste un sooomn… am sa fac un numar de observatii tip “pastila” şi nu am sa produc un text inchegat. Iertare daca nu se vor intelege prea multe.

    Presupozitia de la care plec este aceea ca, in structura noastra profunda, suntem niste constructii mult mai simple decat avem orgoliul de a crede. Ceea ce, prin urmare, ne face şi destul de usor predictibili, in reactiile noastre. Pe fiecare dintre noi, fara exceptie. Cu cat grupul de referinta e mai mare, cu atat mai rudimentare sunt elementele puse in comun de cei ce ii apartin. (Iar asta nu tine de educatia ori de nivelul de cultura al indivizilor particulari!) Un astfel de grup este, de pilda, cel al simpatizantilor lui Basescu. Altul, cel al celor care nu il suporta. Ce valori pun in comun apartinatorii fiecarui grup, stim cu totii. Nu e prea multa rationalitate si nici prea multa minte, nici in tabara sustinatorilor, nici in cea a opozantilor lui Base şi ai PDL-ului.

    Acuma, la treaba. Mai intai, despre provocarea adresata de Base “stelelor PDL” – sa iasa la lupta. Pentru mine acesta e un semnal ca gata, scaderea PDL in sondaje s-a oprit. Probabil de mai mult timp. Daca este asa, coroborand aceasta cu cresterea iminenta a salariilor (acusi vine leafa – marita ! – pe ianuarie), venirea primaverii (nu radeti, e şi factorul meteorologic un bun agent electoral, uneori cel decisiv!) şi scandalul cu pensiile militarilor, insemna ca vin vremuri mai bune pentru PDL. Macar in sondaje.

    Sa detaliez acum “soparla” cu pensiile militarilor. Daca as fi in echipa de imagine a PDL, m-as bucura pentru scandalul de zilele trecute. (Presupunand ca nu l-as fi provocat constient…) Ia intrebati-va familiile – cei (majoritari!) care nu aveti printre rudele apropiate militari, fosti ori actuali – ce parere au despre pensiile acestora. Şi o sa aveti o surpriza. Cei mai multi sunt scandalizati nu de masura recalcularii, cat mai ales de valoarea disproportionat de mare a pensiilor militarilor, in raport cu cele ale altor categorii sociale. Practic, scandalul de saptamanile trecute a fost un mod pervers de a mai scoate la iveala inca o categorie de profitori care “sug sangele boborului”. Intrebati, de pilda, profesorii si functionarii ce parere au despre micsorarea pensiilor militarilor. “Bine le-a mai facut! Ce, ei sunt mai breji ca noi? Cu ce suntem noi mai prejos?…” Rezultatul bataliei de imagine: 3(4, poate 5) la 1. De ce? La un pensionar militar sunt 3, 4 poate 5 din ceilalti. Cine a punctat? PDL.

    Revenind la tema iesirii “starurilor” PDL la lupta. De ce n-or fi iesit pana acum? (Eu cred ca, cu unele exceptii, starurile nici acum nu vor iesi. Marii granguri sunt patiti şi, prin urmare, prudenti. Asteapta, inainte de a iesi, doua lucruri. Confirmarea clara a inversarii trendului PDL – se va intampla in martie-mai – şi, mai ales, sa vada ce curs va urma efortul de coagulare a opozitiei – rezultatul, tot pe atunci.) Ca sa nu se compromita dar, in plus şi mai ales, ca sa ridiculizeze mesajul opozitiei. Lasandu-i sa se bata cu niste bicisnici.

    Ce a facut opozitia? S-a integrat perfect in jocul PDL-ului… Uite o dovada: arata-mi O SINGURA luare de pozitie a unui reprezentant de seama al opozitiei in care acesta sa spuna ce va face dupa ce ajunge la putere?!… Dar asa, cu chestiuni concrete, nu gargara populista de fiecare zi… Toti – putere şi opozitie laolalta – au apelat la batutul temeinic al apei in piua şi, prin aceasta, toti au salvat imaginea liderilor de la varf ai PDL-ului, discreditand zi de zi TOATE partidele. Discreditand INTREAGA clasa politica, PDL-ul are doar de castigat. Pentru ca faciliteaza inghitirea de catre populatie a doua galusti. Prima: TOTI SUNT LA FEL. Antidotul: da, cei pe care i-ati vazut pana acum asa or fi. Dar maretii nostri lideri (Blaga, Beceanu etc.) sunt din alt aluat. Ia uite-i ce frumos vorbesc, competentii lu’ tata… A doua: DESCHIDE UN CULOAR “ALBEI CA ZAPADA”. Care, daca nu se intampla nimic spectaculos anul acesta, vine prin toamna-iarna. Şi, odata aparuta, va cosi multe procente de la opozitie. Ca scarbiti sunt multi, din cate vedem cu totii.

    Esecul opozitie in a convinge marea masa a electoratului romanesc se datoreaza şi uzului (atat de catre reprezentantii ei cu carnet de partid, cat şi de catre simpatizanti) in exces al etichetarilor. Cel mai adesea improprii, dar uneori şi excesive. Un exemplu gasesc pana şi in textul tau: “comunicarea de tip fascist”. Care fascism? De unde pana unde? Acuma, intre noi fie vorba, nici macar Hitler n-a fost un fascist autentic (era nazist, ceea ce-i alta mancare de peste), darmite Basescu. Şi ce inseamna fascism, in acest context? Vehiculezi tu, prin acest termen vreun sens? Nu! E doar o eticheta.

    Care este efectul poztiv al apelului, in discursurile opozitiei, la etichetari? Radicalizarea. Revin, inca o data, la bocitoarele de pe aici… Ce castiga un partid isterizandu-si sustinatorii şi simpatizantii? Nimic, ca pe ei ii are deja in traista. (Evident ca, daca PSD-ul ori PNL-ul vor sa il schimbe pe Base printr-o “revolutiune”, atunci se schimba foaia: o minoritate activa şi isterizata poate fi mult mai eficienta decat o majoritate pasiva, blegita. Ma gandesc ca astfel de strategii n-ar trebui, totusi, sa le treaca prin cap celor din opozitie, ca se / ne compromit naibii cu totul…) Apelul la etichetari este o treaba nu doar contraproductiva, dar şi nociva pentru cel ce le utilizeaza. Pentru ca, prin apelul (excesiv) la etichetari se ajunge la sindromul “Petrica şi lupul”. Cand li se vor pune PDL-istilor etichete(le) legitime, datorate unor evaluari, nimeni nu va mai crede in temeinicia lor.

    O alta problema este ca astfel de proceduri ii indeparteaza – nu de (un) partid, ci de politica! – pe cei care mai au un graunte de ratiune. Care probabil sunt destul de multi. Şi pentru care nu e de ajuns pentru a vota cu PSD ori cu PNL faptul ca nu iubesc nici PDL-ul, nici pe Basescu. Ei, ca sa voteze, trebuie sa primeasca un raspuns la intrebarea: de ce voi (aia noi) şi nu ailaltii (de la putere)?… Oamenii astia cat de cat normali sunt destul de multi. Nu sunt la fel de vizibili ca şi ceilalti, ca nu prea apeleaza la autoterapia prin exhibarea frustarilor pe blogurile personale (ori pe al tau). Dar ei exista. Eu cred chiar ca sunt majoritari. Or, Alba ca Zapada pentru ei este pregatita sa vina!

  6. Duca-se dracului toti.Singura revolta adevarata,in ultimii 110 ani,a fost cea a flamanzilor de la 1907.A mai fost ceva sters in anii de asuprire comunista(anii 70 in Valea Jiului si in anii 80 la Brasov).Am fost tarati in razboaie care nu ni-au apartinut si am fost obligati sa luptam ptr cauze in care n-am crezut si acu asteptati sa ne revoltam evocand mereu o revolutie care stiti bine ca s-a produs doar datorita pozitiei geografice(raman la ideea mea ca asa ne-a venit randul dupa zidul berlinului).Au reusit sa ne modifice genetic si sa ne insufle o frica de care nu ne putem dezbara ptr inca 50 de ani de aici incolo.Daca nu vor disparea fizic toti acesti artizani ai imbarligaturilor(voi le ziceti securisti)romani vor trai sub acest mare papuc al fricii.

  7. Am prins o idee interesanta! Poate careva compara rating-urile lui Gadea, Badea si Ciutacu cu cele ale moderatorilor emisiunilor unde apara infanteristii portocalii? Sincer, eu ma simt confortabil doar pe timpul emisiunilor primilor 3 si am rabdarea sa le urmaresc cap-coada.

  8. D-nule Ciutacu abordarea lui Basescu are vreo legatura cu alegerile din PD-L ? Este adevarata informatia ca Berceanu il sprijina pe Blaga la…sefia partidului?

  9. @alphas: citeste orice carte despre Hilter, subliniaza-i cu markerul mesajele transmise si masurile puse-n practica, pune-le in paralel cu ale lui Basescu si mai cauta-ma sa vorbim despre etichetari gratuite pe teme de fascism/nazism. cat despre liderii opozitiei care n-ar spune ce-o sa faca, mesajul asta de tip portocaliu nu-l mai halesc demult. n-aveti voi timp si chef sa-i ascultati, asta-i alta discutie. in rest, pe partea de analiza, rezonez cu unele chestii, cu altele, nu, dar Egiptul ma tine cu ochii-n messenger si urechile-n televizor, asa ca poate mai tarziu…

  10. Eu sunt de parere ca Basescu isi va sacrifica partidul cu totul iar anul acesta va fi decisiv. Va numi cel mai probabil un premier de la PSD pt ca anul viitor sa culeaga roadele actiunilor din prezent, care bineinteles vor fi negative. Si asta ar fi ca o palma data PSD-ului cu un mesaj de genul “uite ca nici voi nu sunteti buni de nimic”. Si prin acestea se va dori o spalare a imagii proprii cat si a PDL-ului.

  11. “Pentru că, în ciuda aparenţelor, cel puţin la vârf, PD-L nu e vreun partid de troglodiţi. Lucrează, din preistoria lui Roman şi până azi, de la cotele fixe obligatorii de cotizat din furăciuni şi până la comunicare, extrem de profesional şi aplicat.”

    Nu m-am îndoit nicio clipă de veridicitatea spuselor tale. Cei care au făcut-o, însă, au avut ocazia din plin, pentru a nu ştiu câta oară, să se convingă că ai dreptate, chiar şi din comentariile de la acest articol. Pentru că EI nu se pot abţine…şi încearcă…Pentru că, aşa cum spuneai, sunt profesionişti. EU, ÎNSĂ, LE DAU DOAR VEŞTI PROASTE.

  12. Parerea mea, dar eu nu sunt expert in comunicare.Avand in vedere ca dupa cum remarca si Parvulescu, in tipul de societate din care face parte si societarea romaneasca, actiunile de amploare in strada sunt inexistente. Coeziunea sociala e 0 ptr ca am fost toti invatati in ultimii 20 de ani ca numai noi suntem responsabili de soarta noastra individuala si ca statul nu ne e dator cu nimic ca nu e stat comunist. Asa ca fiecare incearca sa isi gaseasca solutii proprii la problemele proprii. Riscul de revolta populara fiind catre 0, nu exista nici o nevoie reala de comunicare, ca nu trebuie sa convinga populatia sa nu intre peste ei in palatul victoria. Stelele PDL e normal sa lipseasca din confruntarile televizate ptr ca nu au nici un interes sa fie asociata imaginea lor cu masurile nepopulare care se iau. Cu cateva luni inainte de alegeri or sa inceapa sa creasca cu putin salariile si pensiile ca vor avea de unde, intrucat parca vreo 3 mld din alea de la FMI nu se stie unde s-au dus dar or sa apara la momentul oportun. Plus ca dupa atatea concedieri si taieri ceva economii or fi facut. Deci or sa dea ceva inapoi si or sa zica ca e vorba despre iesirea din criza ca rezultat a reformelor curajoase pe care le-au facut, si ca de acum incolo o sa ne mearga din ce in ce mai bine, iar romanii cretini ca de obicei or sa-i voteze.Iar indemnul stelelor de la PDL sa iasa pe la emisiuni nu are ca scop decat slabirea pozitiei acestora in partid prin pierderea popularitatii. Plus ca TB pare in acest fel impartial ca de obicei, deasupra tuturor, inclusiv a PDL-ului pe care il mustra ca nu iese cu pieptul gol in fata gloantelor ca sa apere programul de masuri.Si-a asumat rolul de mare arbitru care vine cu intelepciunea specifica sa le explice la toti ce e bine si drept sa faca si sa le dea cate o palma peste mana atunci cand se abat de la dreapta cale ce urmareste numai interesele populatiei.

  13. Victore, ce sustin eu e just. Hitler n-a fost fascist, ci nazist, ceea ce-i altceva. Fascist a fost Mussolini. Fascismul este o doctrina oaresicum idealista, romantica chiar in fundamentele ei, ca si legionarismul romanesc. Nazismul e mai “practic”, mai “eficient”, mai “pedant” şi chiar mai “liberal” (din punctul de vedere al derularii vietii economice). Cu parere de rau, asadar, stiind ce este fascismul (axa centrala a doctrinei fiind idea existentei şi functionarii statului-natiune ca un organism viu, insufletit), mi-i greu sa identific marci ale discursului fascist la TB. Extremisme? Poate ca da. Excese? Cu siguranta. Nu fascism.

    Dincolo de usor ambigua utilizarea a lui “voi”, lasa-ma sa ma confesez si sa iti zic ca sunt unul din cei care aproape idolatrizeaza cifrele. Si in politica si, macar partial, in viata de zi cu zi. (Stiu, e o confesiune dezavantajoasa…) Probabil ca. macar in linii mari, ma pricep sa citesc un buget şi sa şi inteleg ce citesc. Hai sa vorbim matematico-inginereste şi sa acceptam ca un buget este un soi de sistem de ecuatii cu extrem de multe necunoscute, dar cu cateva constante – valoarea impozitelor pe venit, a TVA-ului şi a celorlalte taxe şi impozite. Fiecare ecuatie este asadar o functie. Arata-mi O INTERVENTIE a unui politician al opozitiei in care acesta sa vorbeasca despre efectele şi corelatiile implicate de O SINGURA MASURA ECONOMICA propusa de acestia!… Spune-mi unde un individ din opozitie (oricare vrei tu, la alegere) care imi arata cum, de pilda, intelege ca scaderea TVA-ului la alimentele de baza influenteaza structura bugetului general consolidat şi cum gandeste el sa compenseze (tehnic, cu cifre, nu cu bla, bla, bla-uri) pierderile din incasarile de la buget, ca sa dea şi peste 1-2-3 luni salariile şi pensiile. Ori ia o alta tema economica, in care sa vina cu O (1) MASURA CONCRETA, careia sa ii scoata la iveala şi macar UNA dintre consecintele negative, ca şi UNA din caile de contracare a acestora. Şi atunci da, iti dau dreptate, ai gasit in opozitie un politician care stie ce spune şi are şi un proiect.

    Ca sa nu intelegi altceva, repet ce am spus candva cu privire la PDL: ca partidul acesta eu nu l-as putea combate doctrinar, ca nu imi dau seama care i-i doctrina. Cu privire la chestiunea de mai sus zic tot la fel: viziunea economica a guvernului nu poate fi discutata, ca nu imi dau seama care este. Dar oare n-o fi şi asta o chestie macar partial nu premeditata, dar tolerata?!… Ca, stiind incapacitatea funciara a liderilor opozitiei de a veni cu un discurs cu cifre şi date tehnice, sa faciliteze aparitia ulterioara a unui ZAN ori ALB INZAPEZIT care sa loveasca electoratul cu maciuca – neaparat tehnocrata ! – in moalele capului. Din nou, ca prea ne place noua de tehnocrati…

    PS In textul postat mai sus am incercat o analiza, şi nu sa prezint punctul meu de vedere. Pentru ca alegerile nu se castiga şi nu se pierd cu un singur vot, m-am raportat la o masa relativ mare de prezumtivi electori şi am incercat sa vad cum pot fi acestia influentati. Strategia cu Alba ca Zapada va da sigur ceva roade la mase. Pentru ca asa-i romanul: şi cu cutitul infipt in jugulara pana-n prasele, el tot spera “da’ poate ca, totusi, astia…”. Nu, n-or sa fie mai buni, ba chiar am un feeling ca vor fi şi mai jalnici. Dar nu ca ar fi mai breji vor fi scosi din palarie. Altu-i rostul lor. Seara buna şi sfarsit de dictatura placut, apopo de Egipet.

  14. da.
    l-am urmarit din interior pe dl. Liiceanu. de la soferul de Cielo, la cel de BMW si Alfa Romeo (cum dracu’ sa iti iei o alfa romeo neagra????).
    oricum Liiceanu era si este indivios daca tirajele cartilor lui Plesu, Patapievici, Cartarescu sunt mai mari decit tirajele propriilor carti, el fiind totusi seful la Humanitas.
    apropos: la emisiunea viitoare, “prietenii” Plesu si Liiceanu vor discuta despre invidie si ura.
    asta a reusit Baselu: sa aduca pe mari culmi: URA.
    trist.
    pacat.
    pierde tot cetateanul obisnuit.

  15. Si pentru alphas! Ii suspectam de prea multa intelepciune! Opozitia nu poate lucra cu cifre, neavand datele exacte. Ea propune doar strategii. Desi, eu am auzit si estimari. Dar n-am prea auzit estimari cantitative din partea guvernantilor. Cat au castigat in urma reducerii salariilor, a reducerii consumului in ultima instanta si a reducerii taxelor si impozitelor pe salarii, ce au facut cu banii, ce se va intampla in urma operatiunilor de desfiintare a scolilor, spitalelor, tribunalelor-chiar, nimeni nu observa ca Basescu si-a inceput actiunea de demolare a tarii cu flota, a trecut apoi la drumuri si cai ferate, pentru a o termina apoteotic cu pensionarii!!! Pare a avea un singur neuron cu care-i decerebreaza pe toti cei din jurul lui sau pe cei cu structura asemenea lui!

  16. ,‚Toţi dezamăgiţii istoriei privesc viitorul prin retrovizor’’

    Stimate domnule preşedinte,

    Sunt un cetăţean roman, contribuabil corect şi la timp, dezamagit de tot ce se întimplă în Ţara noastră, unde minciuna, nepotismul, incultura stau cocoţate în jilţurile Puterii învârtind lasoul şi pocnind din bice spre cuminte şi supusa ascultare. Am auzit, pe surse, dar sigure, că la întâlnirea cu grupurile parlamentare PDL din Camera Deputaţilor şi de la Senat, v-aţi interesat dacă în sală se află deputatul Dan Pasat, cel pentru care Parchetul general de pe lângă ICCJ a cerut acordul Camerei Deputaţilor, în vederea arestării. Apoi, pe un ton, justificat patetic, i-aţi explicat ce mare serviciu ar aduce ţării dacă ar avea iniţiativa de a se duce să ceară, chiar el inculpatul, să se dea curs cererii parchetului privind arestarea. Încrezător în bunele Dumneavoastră intenţii, bănuind că cei din jur nu vă informează corect, încerc să vă ajut eu. Interesaţi-vă şi de situaţiile următoare :
    – fiul senatoarei PDL Placintă eliberat din arest după ce a încercat să treacă peste un cetăţean cu masina;
    – deputatul PDL Cosmin Popescu, cel condamnat deja la închisoare, dar care poate vota liniştit până se definitivează recursul;
    – cumătrul Gheorghe Falcă ce nu trebuie deranjat cu vreun mandat, deşi are dosare gârlă;
    – deputatul Sorin Pandele;
    – deputatul Cristian Boureanu;
    – primarul Poteraș;
    – deputatul Monica Ridzi, si…mai cautati.
    Ştiindu-vă un bun patriot care vă luptaţi cu corupţia şi cu mafia zic şi eu: “Ce bine ar fi dacă v-aţi duce dumneavoastră la Parchetul General de pe lângă ICCJ şi, aşa cum aţi mai făcut-o, le-aţi da dispoziţie, să dea drumul la dosarul dumneavoastră prin care s-a stabilit că aveţi calitatea de inculpat, în dosarul Flota? Ce ziceţi? V-aţi prezenta, din proprie iniţiativă în faţa Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi asta până la 20 aprilie când se prescrie infracţiunea?”
    Asta da, serviciu adus ţării. De g*****l ăla de Pasat nu ştie nimeni. Dar de inculpatul Basescu, ştie toată Europa.
    Ce ziceţi, domnule preşedinte, aţi putea face asta pentru draga noastră Ţară ?

    Cu stimă, al Dvs. supus (celui sus pus),

    Paul Snaider

  17. Remarcabila “predictia” de la emisiunea doamnei Gabi Firea, referitoare la arestari in Politia de Frontiera (mai tare ca cea a Oracolului din Balcesti). Azi aflam ca cei de la DIICOT au retinut aproximativ 80 de politisti de frontiera si vamesi din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret. Probabil ca la ora la care dvs faceati aceste dezvaluiri, cei de la DIICOT intrau in dispozitiv pentru “marea arestare”. La ora actuala cei retinuti sunt adusi la Bucuresti pentru mandate de “arestare preventiva”.

  18. Suntem hraniti cu jeg portocaliu, suntem condusi de creiere portocalii si platiti cu cacat portocaliu.
    Oare cand se termina ? Sau mai bine zis se va termina vreodata?

  19. Victor, auzi una….
    Pe principiul bancului:
    El si ea in pat.
    El: Vrei draga sa te simti bine in seara asta?
    Ea: Da, sigur ca vreau…
    El: scoate piciorul de sub plapuma, stai 5 minute
    si cand il bagi la og, sa vezi ce bine o sa-ti fie.
    Pe principiul bancului, de mai sus, s-a taiat si acum se da putin inapoi…te-a facut fericit?

  20. Chiar stau si ma intreb unde mama dracu ie penibilu ala de HOARA ca de mult nu la-m mai auzit zbierand ca un………sa nu jignim prea mult boui dar dupa mine cam astai rasa PD-L in frunte cu spritaru sef dela Cotroceni

  21. Victore, uite ca tot vorbeam de masuri concrete. Am citit azi programul aliantei PSD-PNL. Spune-mi si mie cum pot fi eu, un om al cifrelor, convins de realismul programului Uniunii Social-Liberale, cand in Programul ei economic mi se spune ca principalele masuri economice sunt:
    1.) mentinerea sistemului de impozitare actual INTRODUCAND deduceri suplimentare; rezultatul: scaderea incasarilor din impozitul pe venit cu 2,5-3%, adica o micsorare a bugetului cam cu 1% fata de cat este acum, respectiv 0,35% din PIB
    3.) reducerea cu 4% a contributiilor la asigurarile sociale; rezultatul scaderea incasarilor la buget cu aproximativ 1,5-1,8%, adica o micsorare a bugetului cam cu 0,5-0,6% din cat este acum, adica, raportat la PIB, inca 0,2-0,3% din PIB
    3.) scutirea de impozit a dividentelor investite pentru ….; efectul inca o diminuare, de MINIM 0,1% din PIB, a bugetului
    4.) revenirea la TVA de 19%, ceea ce inseamna o diminuare de minim 5% a bugetului (sau aprox.1,6% din PIB)
    5.) reducerea suplimentara a TVA la produsele de baza; aici nu iau in calcul o reducere la 5%, ci una mai “subtirica”, la 9%; asta inseamna inca o reducere de 4-5% a bugetului, adica de 1,3-1,6% din PIB
    6.) reducerea TVA la constructii la 5%; norocul bugetului ca nu se prea mai construieste; sa ne prefacem ca aceasta masura nu are efecte
    7.) marirea redeventelor si taxelor de concesiune; sa ne prefacem ca se poate (de fapt nu se prea poate, ca exista contracte prin care valoarea acestora este stabilita, iar statul daca le denunta unilateral plateste…) si ca acestea vor aduce multi bani; de dragul concesiei sa zicem ca e vorba de 0,2% din PIB (dar nu este asa, ca nu are de unde…)
    8.) cresterea nivelului colectarii pana la 90% (utopica, dar sa ne prefacem ca se poate) aduce un plus de 1,5-2% din PIB.
    9.) reducerea deficitului la 3%, adica o reducere a cheltuielilor cu macar 2% din PIB

    Rezultatul: o usoara reducere (cam cu 1-2% din PIB), adica o reducere cu 3-5% a bugetului pe anul ce vine. Consecinte: reducerea cu 10% a salariilor angajatilor la stat, ori cu 6-7% a pensiilor, ori cu 20-30 a sumelor investite etc

    PS Nu zic nici pas de marea gogomanie din programul economic: (capitolul “Datoria publica”) “ponderea datoriei publice in PIB sa nu depaseasca 35% in 2012”. Asta inseamna ca (asa aleg eu, dar tu poti sacrifica pe altii, daca vrei), angajatii bugetari mai pierd inca 25-30% din salariile actuale.

    Halal realism, halal program economic, monser.

  22. @ alphas:
    Crede-mă, deja îmi insulţi inteligenţa, “om al cifrelor”! Şi voi spune doar despre cei aduşi, prin ANGAJĂRI, din negru în alb. Sau din negru în gri. Sau din gri în alb. Cât despre dividendele investite, şi aici se poate discuta.

  23. @violet

    Sirios?!… Credeam ca Boculet si Seriful finantelor au exclusivitate pentru gogomania asta cu impozitarea intregii piete a muncii, pe care o mai aduc, probabil, in discutie cand vin pe la alde Radu Moraru (banuiesc asta, de fapt imi dau cu parerea, da’, drept sa-ti zic nu stiu, ca nu servesc!). Daca te uiti cu atentie, aia vechi si influenti din PDL nu prea aduc in dicutie acest subiect. Ca, dealtfel, TOTI politicienii – din toate partidele! – vechi şi cu boii acasa, care stiu ca e curata baliverna. Ori, daca preferi, utopie.

    Aceasta minune a finantelor, in realitatea pietei muncii romanesti nu are cum sa se intample. Crezi tu ca angajatorii alora care azi sunt negri pe plantatie si pe care tu ii vrei albi (de obicei sunt indivizii care azi sunt, maine pa) – care de regula le ofera venituri in preajma minimului pe economie – au capiat sa le plateasca pe langa aia 500-600 de lei platiti efectiv inca 400-500 de lei taxe şi impozite? Ori aia care sunt platiti gri (parte de salariu oficial, taxat, parte direct din buzunarul patronului) crezi ca vor ei, angajatii, ca in loc sa ia, pe langa minimul pe economie, inca 1000 de lei sa ia doar 600 şi restul de 400 sa mearga la stat? Asta, repet, se intampla doar in visele valutar erotice ale lui Boc ori ale vreunui ministru de finante mai mult ori mai putin poet…

    Observatia mea avea ca axa centrala idea ca tentativa de program economic a aliantei e o insailare de masuri populiste care se bat cap in cap al dracului de evident. Iar idea ca asa or cadea şi ei cu tronc electoratului e de o idiotenie totala. Ca alora care nu pricep despre ce-i vorba oricum degeaba le insira tampeniile astea. Ca ei isi dau voturile dupa cu totul şi cu totul alte criterii. Cei care mai şi pricep, macar atat sunt in stare sa inteleaga: ca daca ai un baton de salam şi ii promiti unuia o bucata mai mare, atunci inseamna ca celorlalti trebuie sa le mai iei cate o felie din portia dupa care sughit.

    PS1 Protocolul POLITIC al aliantei chiar imi place cum e scris. Se cunoaste ca sunt oamenii patiti. Ce nu pricep eu este programul ECONOMIC. L-am cetit de doua ori şi, cautand ca idiotul axele politicii economice, cu prioritatile ei cu tot, in rezumat am inteles atata: “Dragi romani, va va fi bine şi la vara cald!”.

    PS2 Prin “prioritate” eu inteleg ceva ce iese (mai) in fata. Cand zici ca scoti ceva in fata – ma gandesc şi eu ca prostu’! – inseamna ca il scoti in fata a altceva. Adica, altceva este lasat mai la coada. Şi din programul aliantei nu prea m-am prins ce-i in fata, ce-i in coada. Ori poate o fac şi ei la smecherie, ca şi cei de acum, şi cei de dinaintea lor… Pana la cei de hat-hat, de prin 1998-2000. Care, DUPA ce au declarat invatamantul şi sanatatea prioritaţi nationale, au marit decalajul lefurilor dintre doctori şi profesori şi celalalte categorii de angajati bugetari. Evident, in defavoarea “prioritarilor”. Vorba aia: nu ti-i de ajuns ca esti prioritar?!… Vrei sa iti mai maresc şi leafa?… Haida de!

    PS3 Pe temeiul realismului liderilor vechi şi mari (deocamdata doar informal) ai PDL, cred ca nu se vor baga prea tare in batalia pentru putere la viitorul congres. Vor zangani bine de tot lanciile, isi vor arata muschii, dar congresul propriu-zis va fi – pariez! – extrem de linistit. Plictisitor chiar.

  24. @ alphas:
    Fie încă un comentariu şi gata. Văd că ştii precis ce ar putea sau nu să facă micii patroni. Cred că îi cunoşti pe toţi, nu?…Sau poate te învârţi în cercuri mai “înalte”,în companii mari, şi atunci s-ar explica certitudinile pe care le ai.
    Recunosc că nu mă ţin nervii să comentez toate ideile exprimate de tine. Poate sunt şi eu de acord cu o parte dintre ele.
    Dar…din prima ta postare, după o logică elementară, rezultă că mai bine rămânem cu “prostul clasei”, prin care denumesc toţi mediocrii, semianalfabeţii, repetenţii, beţivii, care ne conduc acum. A, şi cu femeile uşoare, dornice de parvenire. Asta e impresia pe care o laşi prin postările tale, şi asta de mai demult.
    Nu e nevoie să-mi confirmi sau nu, mai ales că i-am pus la încercare răbdarea lui Victor. Oricum, eu părerea nu mi-o schimb prea uşor. Pentru tine, însă, nici nu contează părerea mea.

  25. @ Violet

    Idea mea este alta. Cata vreme opozitia nu propune “altceva” si nu se comporta “altfel” este extrem de vulnerabila. Asa cum fiecare dintre noi are o inertie in a se schimba ori a accepta / asuma schimbarea (in plan privat, intim chiar, cred ca toti avem inertia asta – tabieturile sunt o dovada nevinovata), tot la fel exista o inertie fantastica la nivelul opiniei publice. Ori, pentru guvernanti, cel mai simplu de a profita de acest lucru este sa faca o campanie prin care sa transmita un mesaj banal de genul: “Noi suntem… ?! Da’ ce, voi sunteti mai breji”. Daca reusesc sa vehiculeze credibil acest mesaj, revenim iarasi la vorba veche si pentru mine extrem de enervanta “Rau cu rau, dar mai rau fara rau”. Basca faptul ca, daca actuala putere reuseste sa compromita LA GRAMADA intreaga clasa politica si sa impuna idea ca “Toti sunt o apa si un pamant”, deschide astfel calea unui eventual partid nou, mai proaspat, mai uscat.

    Ca o concluzie a punctului meu de vedere, daca actuala opozitie coalizata:
    1.) nu isi schimba semnificativ discursul inspre un mesaj mai aproape de stilul discursului tehnocrat;
    2.) nu reuseste sa devanseze data alegerilor pentru candva – cat mai devreme! – anul acesta;
    atunci la alegerile la termen de anul viitor nu obtine clar 50% din locurile din parlament. Si nu vorbesc de fraude ori de alte avioane.

  26. Cine-i personajul asta, Talmacean. Ca vad ca multa lume vorbeste de el. Un fel de Hoara? (Ca asta stiu cine-i!)

  27. Bre, moaca lui mi-i cunoscuta. Sigur l-am vazut candva, poate chiar de curand, la TV. Nu ii tin minte glasciorul, de unde deduc ca am apelat la celebra comanda de pe telecomanda: NEXT. M-am gandit ca poate ii gasesc voroavele de duh pe net. Am gugalit, dar am gasit numa’ povesti. Bla-bla-bla-uri. Si o stire pe site-ul PRO, cum ca e propunerea PDL pentru postul de prefect. In buna lor traditie, aia de la PRO dau ca data a stirii data cautarii, ca titlul ei suna cam asa “Surse: Edmond Talmacean, desemnat de PDL ca prefect al Capitalei”. Asa ca i se potriveste bine inceputul de poveste: “A fost odata ca niciodata…” (Apropo, chiar a fost prefect?!)

    Pe A3 apare despre el doar o stire cu scorurile de la alegerile din 2008. Pe RTV niste transcripturi din care nu se prea intelege nimic. Noroc cu Youtube, unde am gasit in fragmentel cu individul luandu-l, cam birjareste, in tarbaca pe musiu Pelican (care, şi el, e doar un Hoara mai rasarit!)

    In consecinta, nu am reusit sa ma salvez de / din ignoranta. Totusi, nu pot sa nu remarc privirea extrem de inteligenta a numitului Talmacean. Din unica poza reprodusa cu abnegatie pe toate site-urile.

    Sara buna, oameni buni.

  28. Eu sunt din Pitesti,relativ departe de granite,nu am avut afaceri de import-export si stiam de 6-7 ani ce se intampla cu vamile ,imi cam imaginam si sumele si sistemul piramidal de distributie a banilor…….ca tot veni vorba arestatii cu fanfara in cazul permiselor de conducere sunt toti liberi……..cel mai grav e ca o sa cada Basescu si vor fi inlocuiti toti finii,nepotii,vecinii,nasii,curvele astora cu finii,nepotii,vecinii,nasii,curvele celorlalti si eu raman tot scarbit si prost……………….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.