Esti aici:
Prima pagină > Blog > Polemici Politice > Despre “obligaţia civică” de a fi votant

Despre “obligaţia civică” de a fi votant

Motto: “Votu’ obligatoriu e ca ăla care intră într-un bar cu un căcat în mână şi zice uite în ce era să calc” (Dragoş Boţa)

Adriana Săftoiu şi Elena Băsescu, un soi de suflete-pereche despărţite de ceva şcoală şi nişte divergenţe de familie, militează, fiecare cu posibilităţile pe care le are, pentru introducerea prin lege a votului obligatoriu. Cică ar fi vorba de conştiinţă civică bazată pe frica de amenzi. Reiterându-mi opoziţia faţă de această japcă, pe motiv că la Revoluţie ne-am câştigat şi dreptul de a decide dacă avem chef să mergem la vot, vă întreb pe voi ce părere aveţi şi de ce. Ei par pregătiţi.

[poll id=”21″]

UPDATE: Cezare, dacă tot se scapă ăla mic pe el, puneţi-i pamperşi

Comentarii

comentarii

Similar Posts

126 thoughts on “Despre “obligaţia civică” de a fi votant

  1. Mai bine platesc amenda sau merg acolo si le scriu o dedicatie da “bine”.
    Nu au cum sa ne opreasca.. problema este ca ei sunt cei care trebuie sa se schimbe .. AFARAAAA!

    Tot respectu’ ..

  2. Se poate legifera actul de prezenta, dar nu si votul. As face act de prezenta, daca asa ar zice legea,dar nu inseamna ca si votez: nimeni nu ma poate impiedica sa nu-mi anulez singura votul, daca nu vreau sa votez.N-am apucat sa citesc legea sa vad ce se intampla daca nr de voturi anulate depaseste nr de voturi valide. Voi stiti?

  3. (legat de mesaul anterior): presupun ca se ignora voturile anulate si se iau in calcul voturile valide. Asa ca e ok vot obligatoriu: cu conditia sa am si optiunea “Nici unul din cei insirati”. Doar asa mi-as putea exprima liber optiunea.

  4. Votul obligatoriu e o prostie. Singura solutie viabila pt. tara asta ar fi sa aiba dreptul sa voteze doar cei cu studii superioare, iar la orice scrutin, daca prezenta e sub 51 %, sa nu se valideze niciun castigator si nici sa nu aiba loc un tur 2, unde, ca pana acum, castigatorul e cel ce intruneste majoritatea voturilor chiar intr-o prezenta la vot de numai 15-20%. Turul 2 sa aiba loc doar daca au participat cel putin 51% din votanti in turul intai. Daca in turul 2 nu participa 51% din votanti, cele 2 partide sa-si desemneze obligatoriu alt candidat pana cand unul din acestia va fi validat de majoritatea votantilor. Ideea ar fi ca partidele sa fie obligate sa-si schimbe lista de candidati propusi sau, in functie de alegeri, candidatul propus daca majoritatea votantilor nu i-a/ l-a validat. Daca in primul tur nu au participat 51% din votanti, pur si simplu se reiau alegerile la o data stabilita intre partide, cu obligatia, bineinteles, sa schimba lista sau candidatul pt. viitoarele alegeri. Astfel, cred eu, creste palpabil simtul civic, ca sa nu mai spun de munca partidelor in functie de parerea electoratului, plus creste si importanta de a avea studii superioare pt. a avea dreptul de a vota. Asta deoarece mi se pare absurd ca sa poti vota doar daca ai 18 ani, iar sa conduci o masina iti trebuie, corect de altfel, si dubla testare. Deci faptul ca poti schimba viitorul unei natiuni prin votul tau, asa cum ne zic toti pe la TV, e mai facil, deci mai putin important decat a sofa o masina, de exemplu. Absurda oranduire, nu?

  5. “Exprimarea libera e castigata-n revolutie”. Nu vreau sa merg la vot. Am voie sa comentez pentru ca sunt contribuabil, sunt derbedeu … si sunt al dracului. 🙂

  6. Decât să mă oblige, mai bine să-mi dea voie.

    Să-mi dea voie să merg cu ei la crâşmă de câte ori sărbătotesc câte un câştig mare. Ei câştigă mult, eu câştig acolo o seară în Herăstrău.

  7. ne intoarcem din nou in perioada interbelica cand veneau dorobantii si luau lumea cu arcanu la vot. numai zic de perioada comunista, ca atunci te duceai de buna voie, pentru ca puteai sa ai probleme mari daca nu o faceai.

  8. Mai ramane sa se dea o lege care sa reglementaze orele la care am voie sa merg la toaleta.
    Astia chiar s-au sticat la dovleac? Nu le ajunge ca, vrem ori nu vrem, tot ei ies conducatori ale bunurilor noastre?
    Nu vreau sa merg la vot! e democratie (cica), deci am voie sa aleg ce vreau. Iar eu aleg sa nu dau cu stampila pe niste umflati ipocriti si porcin-de-tupeisti!
    Daca chiar se da o lege din asta, o sa merg totusi…ca sa ii tai pe toti de pe lista, si sa le scriu cu marker rosu: SUNTETI INADECVATI!!!! Ca doar n-or intra cu mine in cabina, sa vada ce fac!

  9. Sunt de acord cu votul obligatoriu. Deoarece acesta nu te obliga sa alegi cu unul din candidati…ci doar sa te duci si sa votezi, putand vota si in alb…adica un non-vot…ceea ce ar fi benefic pentru a calcula “votul protest”. De exemplu pentru M. Badea, el va putea sa se duca sa voteze in alb aratand ca nici unul din candidati sau partide nu merita votul sau…

  10. S-au sclintit la cap. A trai in Romania va deveni a fi constrans sa traiesti in Romania. Iar de vreme ce nu poti fi constrans sa traiesti – pentru ca din pacate suntem dotati cu liber arbitru pe langa restul, putem fi constransi doar sa murim. Unde s-a mai pomenit, intr-un stat democratic, sa ti se impuna sa votezi???? Mai lipseste doar sa ne se impuna cu cine sa votam. Ce se intampla in Romania nu ar mai trebui de f mult timp discutat la nivel de principiu, la nivel “deontologic” cum ar zice Badea.. Adevarata perversitate vine din faptul ca nu exista nici un principiu, nici o idee superioara, nici un regim; existam noi. Noi am avut nevoie de stat, noi am inventat democratia, democratia a creat parghiile dictaturii si Momentul ca unii sa stapaneasca pe altii, asa incat omul pur si simplu a fost lent si cumva cu voia lui exterminat. Ceva din mizeria noastra interioara a cautat mereu prilejul violarii celuilalt. Avem nevoie de toate aceste rele, inerente propriei noastre fiinte pentru a recuceri constant iluzia libertatii. In realitate nu suntem si nu vom fi niciodata liberi…

  11. Pe de o parte as fi de acord cu votul obligatoriu dat fiind faptul ca statul se pregateste pentru venirea ta la vot platind destul de multi bani si mi s-ar parea normal ca daca nu mergi la vot sa platesti o amenda . Pe de alta parte nu cred ca suntem pregatiti pentru asta , nu avem o clasa politica matura careia sa ii dai un vot pozitiv ( eu unu’ m-am tot gandit si pana la urma am ramas acasa – imi dadea cu virgula ) . Asa ca la noi nu cred ca se poate pune problema asta la modul serios fara sa cazi in penibil !

  12. as vota eu dar nu ma lasa sufetu din mine, spiritul civic din mine nu a murit dar nesansa si timpurile ce le traim fac ca acest spirit sa fie ingropat de niste zdrente imbracate in haine de firma care se autointituleaza politicieni romani care sunt mult sub nivelu de imbecilitate al acestui popor ( tre sa recunoastem si sa nu ne ascundem in spatele putinelor exceptii suntem un popor care ascultam manele si urmarim otvu) dar care ne trimit pe noi mla vot sa ne facem datoria civica

  13. Vrem calitatea alesilor sau cantitatea alegatorilor? Eu sunt de parere ca ar trebui sa fie obligatoriu pentru validarea oricarui scrutin sa depaseasca 50 % prezenta la vot fara ca votul sa fie obligatoriu. Atunci se aleg si ei mai atent inainte sa-i alegem noi.

  14. “…sa se revizuiasca, primesc! dar să nu se schimbe nimica, ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele esentiale…”

  15. -Cu votu’ asta noi o sa facem ca cei doi militieni olteni la specializare in America…O sa tot “gustam”din tot felu’ de sisteme de vot si feluri de “aranjamente” pe liste,pe grade,pe dunga,pe fata,pe dos,pana o sa ne convingem ca este tot un “cacat”vorba alora cu el in mana.
    =*=Militienii aia doi in America,au intrat intr-un saloon ordinar ca sa vada si ei cum e atmosfera pe acolo.Erau in ziua cand faceau investigatii pe cont propriu,erau urmariti din umbra de catre “instructorii”americani si la analiza li se spunea ce si cum trebuia sa faca…In saloon putea de-ti rupea nasu’ si nu puteai sa distingi un miros anume.Au dat sa se posteze dupa usa si sa adulmece ce se petrece pe acolo.Ion a simtit ca a calcat in ceva,pentru ca a alunecat si era sa cada in altceva…-Ma Vasâle tu ce zici ca e asta,ma?
    -Vasile:tu nu vezi ma ca e cacat?Si contradictia se lungeste:ba nu e,ba e,pana se hotarasc sa guste.Pe rand luau cu degetul si gustau…ba e cacat,ba nu e cacat…pana l-au terminat.
    -Dupa aia au ajuns la concluzia ca totusi “a fost”un cacat si au primit confirmarea ca in acel timp vine unu’ beat turta,ii imbranceste si se usureaza in acelasi loc…
    -Si…din alegeri in alegeri,ne alegem cu…bleahhh.

  16. Eu sunt de acord cu votul obligatoriu daca devine obligatorie si pastrarea taberei politice in care se afla “stimabilii” in momentul campaniei cel putin pe perioada mandatului – 4-5 ani.
    Daca sunteti in stare de asta, ies si eu sa va votez…
    …Sau nu?

    P.S. Includ aici si colaboratorii gen consilieri, etc…

  17. Nu ma poate obliga pe mine nimeni sa votez.. atat timp cat pe buletinele de vot nu apare si casuta “nici unul” .Adica candideaza Bashinescu si Geoana si eu trebuie sa aleg intre ei 2 pe baza de amenda ? Pai si daca eu nu vreau pe nici unul dintre personajele astea.. cum fac ? Stampilam cat pe unu’ si pe celalalt = vot nul.
    Pai dragii mei..daca e de simt civic si patriotism.. da-mi voie sa ALEG daca am ce !

  18. Continuare:
    Oricum n-are rost sa facem atat caz pe tema asta. Chiar credeti ca votul nostru conteaza atat timp cat vicepresedintele BEC in “timpul liber” intinde in acelasi castron cu Baseri si restul clanului de mafioti? Daca nu sunt voturi.. n-au ce sa fure.. deci cu amenda la votare.. ca oricum ce votam nu conteaza.

  19. Nu stiu daca s-a mai gandit cineva, dar eu am o propunere: sa formam un partid virtual, fara sefi, fara cotizatii, fara inscrisi, etc., sa-l votam toti pe d-l Duda si sa vedeti atunci cum ne ia lumea in serios, daca si invinge! Dupa aceea ii cerem d-lui Duda “o alta Romanie”, ca daca nu ne-o da …

  20. Doamnelor si domnilor,stimati cetateni ai acestei tari,numita Romania.

    Nu stiu ce sa mai cred despre toate aceste iesiri ale domnilor nostri,ce se numesc ,conducatori, !

    Luam parte la toate aceste decizii imbecile,ne stricam reputatia si o ducem din ce in ce mai rau,pe zi ce trece!

    Daca vom lasa si de aceasta data puterea tot la acesti domni,tind sa va anunt de pe acum ca vom muri de foame!Si asa o facem,dar intr-un mod mai ,civilizat, !

    Rusine noua,romanilor,caci nu stim sa ne alegem niste oameni capabili sa faca ceva pentru frumoasa noastra tarisoara.Ce-au facut stramosii nostri,cat de mult au luptat pentru ca noi sa avem toate acestea,astazi…Si cum ii rasplatim noi?

    Mai ganditi-va,oameni buni,voi ce va numiti ROMANI!

    Jos cu acest gurvern mizerabil!Jos cu toti acesti mincinosi!

    NU TREBUIE SA NE LASAM INFULIENTATI SI INTIMIDATI DE NISTE CARPE,CARE ISI CAUTA INTERESELE PROPRII!!!!!

    Imi cer scuze pentru cei care vor fi indignati pentru ceea ce am scris,dar este adevarat!Voi…veti face ce veti dori,dragi romani!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.