Esti aici:
Prima pagină > Blog > Polemici Politice > Despre “obligaţia civică” de a fi votant

Despre “obligaţia civică” de a fi votant

Motto: “Votu’ obligatoriu e ca ăla care intră într-un bar cu un căcat în mână şi zice uite în ce era să calc” (Dragoş Boţa)

Adriana Săftoiu şi Elena Băsescu, un soi de suflete-pereche despărţite de ceva şcoală şi nişte divergenţe de familie, militează, fiecare cu posibilităţile pe care le are, pentru introducerea prin lege a votului obligatoriu. Cică ar fi vorba de conştiinţă civică bazată pe frica de amenzi. Reiterându-mi opoziţia faţă de această japcă, pe motiv că la Revoluţie ne-am câştigat şi dreptul de a decide dacă avem chef să mergem la vot, vă întreb pe voi ce părere aveţi şi de ce. Ei par pregătiţi.

[poll id=”21″]

UPDATE: Cezare, dacă tot se scapă ăla mic pe el, puneţi-i pamperşi

Comentarii

comentarii

Similar Posts

126 thoughts on “Despre “obligaţia civică” de a fi votant

  1. eu am votat dar asta nu inseamna ca as fi de acord cu votul cu japca… e ca si cum ne-am intoarce inapoi, inainte de ’89;
    a vota e un drept la fel de important ca si cel de a te abtine de la vot;
    politicienii trebuie sa ofere electoratului incredere si motive de a se prezenta la urne, nu sa dea vina pe directia vantului, pe sfantul ilie sau pe arcul de triumf pt faptul ca oamenii au ajuns sa fie ingretosati de politica…

  2. @ FuXi

    crin are o mare problema de imagine: nu se delimiteaza nici de afacerile din zona marii negre, cu concesiuni pe sub usa facute in mandatul lui toriceanu si nu ia distanta nici fata de unii lideri liberali care, evident, nu dau bine la imagine…
    dincolo de faptul ca la orice emisiune il injura profi pe base, spuneti-mi ce calitati credeti ca mai au unii gen fenechiu, norica nicolai, ludovic orban etc, oameni care, in general, au cote jenante la orice sondaj de opinie referitor la credibilitatea politicienilor…
    de ce nu se poate dispensa de ei? simplu, pt ca a ajuns presedinte PNL cu ajutorul lor si, intr-un fel, acum e prizonierul locotenentilor care-l trag in jos

  3. AS si Eba vorbesc despre votul obligatoriu degeaba pentru ca nu cred ca este vreun politician cat de cat serios care sa isi doreasca asa ceva in Romania.
    Votul obligatoriu exista si in alte tari si functioneaza destul de bine dar sincer eu nu prea vad cum o sa fie implementat in RO unde respectul fata de lege e optional.

  4. @ daniel v.

    II inteleg drama lui Crin. Dar, asa lucreaza pentru planul lui Basescu care ar dori un tur II cu Vadim.

    Cat despre PNL opinia mea este formata: I-au interesat strict marile tunuri de tip gulere albe. In rest s-au limitat sa aplice tactici pe termen scurt care l-au mers gratie fenomenelor speculative pre-criza de care au profitat cinic.

  5. Suuuuuuuuuuuuper !
    Motto-ul face toti banii!
    Sa-ti dea al de sus sanatate pentru veselia din seara asta !

  6. Am ascultat la Antena 3 noua grila de salarizare si cum guvernul nu are bani ma gandesc ca se vor multiplica toate costurile:utilitatile, mancarea,etc. Nu mai pot spune ca sunt intelectuala (doar Leana Basescu are masteratul luat cu nota 10!) iar inginerul de sot munceste din greu pentru amandoi de cand am avut nesimtirea sa ma operez de cancer uterin. Pensia mea?, mai bine ocolim subiectul,cu toti anii de grupa 1 si mediu radioactiv in care am lucrat. Stam cu chirie (o camera cu 150 euroi la comun) si sotul are 9 mil. salariu (bani vechi). Noua casa? Ha, ha , ha!Suntem disperati, satui, nu ne mai miram de nimic, vrem doar sa le rupem capul sau sa-i impuscam in direct in piata publica. Victor,daca iti fac o vizita la Antena, ma imprumuti cu bani sa-mi cumpar trei metri de sfoara si un sapun? Promit sa nu mai deranjez pe nimeni dupa aceea…

  7. Io-am plecat din Romania si nu ma-ntorc decat atunci cand o sa-nceap-un razboi civil.

  8. Doua toote fac propuneri.
    Mai interesat o sa fie cand le-o baga jiji la brucsel o cuvantare incepand cu duiosul
    “bai, hahalerelor”. Rup aia dictionarele dumirindu-se ce si cum.

  9. OK…daca ai cu cine sa votezi…deja se deschide un alt capitol al discutiei…este complicat in Romania sa ai solutii,sa ai convingerea ca unii trebuie sanctionati dar in acelasi timp sa nu gasesti metoda de a o face desi procedura de vot ti-o ofera.Unde pun stampila.O intrebare existentiala,cei care urmeaza a putea fi sanctionati si-o doresc cat mai complicata tocmai pentru a te tine departe de urne.Pana la urma conteaza ce-ti doresti tu mai mult,sa ai constiinta impacata.Dar nu asta e problema mea cu cei ca Badea.El repeta in fiecare seara in diverse contexte faptul ca nimic nu merita sa te deranjezi la vot.excelent ar spune azi Basescu si ai lui…asa Mircea,tine-i departe de urne,te asculta pentru ca te plac si au incredere in parerea ta,tine-i cat mai departe…yesss,asa Mircea ! Injura-ne,scalambaie-ne,fa-ne cum vrei dar…tine-i departe de urne…

  10. Ca principiu, cu cat nivelul de interdictii si constrangeri e mai aproape de 0, cu atat mai bine. In cazul de fata sunt insa deschis la posibilitatea de a avea pentru o perioada vot obligatoriu. Argumentul “nu am cu cine sa votez” poate fi valid, dar poti sa te deplasezi 50 de metri in susul sau in josul ulitei sa le bagi un vot alb intre felinare.
    Cu cat ne vad jacartelele mai nepasatori, cu atat ne penetreaza pan’ la omusor mai cu pofta si cu spor.

  11. Cezar Preda: ” presa l-a crescut pe Boc…”

    @ Victor: tot voi sinteti de vina! Sic! Nici macar sa cresteti (la propriu si la figurat) un boc nu va pricepeti!Dupa ce ca l-ati facut, acum va mai si luati de el. Voi mergeti pe principiul: eu te-am facut ,eu te omor”!” Nici I.Q. ul meu nu sare din grafic, dar nici cu al astora nu mi-e rusine!
    In afara de teste psihiatrice si psihologice ar trebui si un test de limba romana ,care sa includa si “intelegerea” ei ,inainte de a candida.

  12. O intrebare.
    Daca maine se prezinta la vot 80% de populatia cu drept de vot.. iar 95% din ei voteaza cu Basescu… va avea el curaj sa faca mânårii?

  13. Eu as introduce votul cenzitar, sub o noua forma. Unul, nu consider ca este normal ca votul meu sa conteze ca al unui tigan analfabel care si-l vinde oricui pe 5 lei (si isi vinde si copilul la o adica).

    Un sistem simplu cu puncte, prin care sa se determine cine are drept de vot si cat conteaza votul (Ex.5p- studii superioare, fara datorii la stat sau angajator, fara cazier, intretinator de familie, 4p- student, fara studii superioare etc)

    Stiu ca e mult de discutat pe tema asta, dar e singurul tip de vot pe care l-as accepta cu draga inima…

  14. Dupa parerea mea obiectiva( am participat efectiv in ultimii 10 ani in foarte multe echipe de campanii electorale castigatoare pe plan local), este o mare greseala sa NU VOTAM, iar daca aveti un pic de rabdare va voi spune si de ce.
    S-o luam de la capat:
    1. politicienii au mizat pe 20% dintre votanti, socotind aproximativ 10% talibanii partidelor politice si 10% populatie saraca adusa la vot prin mita electorala cuprinsa intre 10-50 de roni/vot. LE-AU IESIT APROAPE PERFECT CU O SINGURA EXCEPTIE! Intre 5-7% au venit la vot, neasteptat, cadre ale M.Ap.N si M.A.I. care au votat in masa cu PRM-ul deoarece sunt nemultumiti ca le-au luat din sporuri.
    2. A nu vota nu inseamna neaparat ca nu participi la scrutinul respectic, deoarece in dreptul tau sau pentru tine poate vota ALTCINEVA!!!
    3. Cea mai mare greseala este SA NU VOTAM, deoarece POLITICIENII stiu dinainte cam cat vin la vot-se poate observa din multimea sondajelor de opinie dinaintea fiecarui tur de votare-si pot manipula perfect procentajele.
    De aici si mirarea NOASTRA-CUM DE STIU EI ANTICIPAT CAM CARE VA FI REZULTATUL?! Raspunsul e foarte simplu: CHIAR CEI CARE NU VOTEAZA II AJUTA SA LE IASA APROAPE PERFECT CEEA CE VOR SA OBTINA!
    Punand intr-o balanta CEEA CE PIERDEM DACA NU VOTAM SI CEEA CE CASTIGAM DACA VOTAM, CRED CA PIERDEREA ESTE ENORM DE MARE PENTRU TOTI ROMANII CARE NU VOTEAZA.
    Stiu ca sunt mii de motive , pe care si eu le am sau le gasesc, pentru a nu vota, dar credeti-ma si nu o spune vreunul care n-are habar de tot ce tine de ALEGERI, A NU VOTA E O FOARTE MARE GRESEALA.
    Daca vreti sa-l dam jos pe Basescu veniti la vot cat mai multi in toamna. PE CINE VOM VOTA? ORICINE IN AFARA DE ZEUS SI PARANOICUL VADIM, CARE DEJA “maestrul Cristoiu” in vede in finala cu Basescu!!!

  15. Victore, acu’ si tu te rizi de noi?!

    De ce trebuie sa fim extremisti? Poate ca am eu oroare de orice mi se impune ca sa vor muschii altora! Dar asta nu-i democrartie! Ori esti liber, ori nu ?

  16. Votul obligatoriu nu ineamna neaparat spirit civic bazat pr frica de amenzi. In Gorj a functionat principiul “spiritului civic” bazat pe frica pierderii unui loc de munca (CE Turceni, CE Rovinari). Intr-un fel, a fost tot vot obligatoriu. Noua nu ne trebuie o lege care sa ne oblige sa mergem la vot. Ne trebuie un scrutin electoral la care sa se voteze strict din spirit civic, fraudat doar intr-o proportie nesemnificativa (deloc e imposibil), care sa ne demonstreze ca, de fapt, nu s-ar duce suficient de multi oameni la vot incat acel scrutin sa fie validat. Probabil atunci si-ar da si “geniile” astea politice ca trebuie sa-si schimbe atitudinea. Problema nu e la noi. E la ei

  17. @ Johnson

    Subscriu.

    + Basescu stie sa profite de slabiciunile oamenilor. Fudulia si orgoliul sun doa mari slabiciuni!

  18. Ii zice bine Johnson.
    Mi se pare o tampenie moda cu batutul cu pumnu’ in piept “eu nu votez”.
    Voteaza in plm ca nu-ti cade oole… nu conteaza cu cine! Conteaza sa-ti faci datoria de cetatean care vrea sa traiasca intr-o societate. Daca cel cu care ai votat nu-si face treaba… e dreptul tau sa-i ceri socoteala. E dreptul tau sa iesi in strada.

    Dar stiu… mai cool e sa fii indiferent. bagi scuza cu “n-am cu cine vota”, “nu votez ca sa arat ca nu-s obligat sa fac asta”.

    Poate Badea sa-mi fie cat de simpatic cu emisiunea lui… tot il injur cand baga placa cu anti-votul.

  19. E o lege neconstitutionala. Si pe vremea impuscatului era obligatoriu sa votezi, de altfel,care-i diferenta?
    S-ar umple urna de voturi nule( cu multe injuraturi) dar s-ar rezolva “cheia” in calcularea rezultatului votului. La rubrica “voturi nule” cifra ar fi ametitoare. Si va fi un motiv in plus sa tipareasca, nu 22 milioane de voturi, ci vreo 3o !

  20. @ Ioana S.

    Vezi ca Jurnalul a cam dato-n bara.
    Legea cere sa se tipareasca cu 10% in plus fata de numarul de cetateni cu drept de vot!

    Teoria cu tiparitul conform intentiei de vot din sondaje e o ineptie!

  21. @FuXi: Jurnalul n-a dat-o in nici o bara. adunarea aia din lege da maxim 20 de milioane, chiar 19 si ceva, da’ trecem peste aritmetica elementara. deci unde-s macar 2 milioane de buletine si de ce s-au tiparit ele?

  22. @FuXi: nu-mi plac oamenii cu idei putine si fixe. indiferent in ce sens se canalizeaza obsesiile lor. sper ca am fost cat se poate de explicit.

  23. Pentru ‘autorităţi’: adoptaţi porcăria asta de lege şi veniţi la mine să plătesc amenda! 😀 Bună ziua. 😀

  24. Domnu’ Vector,

    Daca ati pus sondajul acela la inceput, am votat pt. vot , si cand vad rezultatul…ce sa mai zic…Halal!

    Stati fratilor acasa, nu votati, sau mascariti buletinele de vot…F.Bine…Vox populi…

    Pacat,

  25. ar trebui sa fie obligatoriu! nu ati vazut k daca nu oamenii i sfideaza pe polticieni, pe buna dreptate, nu zic. dar daca nu mergem la vot vor face ai ce vor cu votu nostru. aduca hotii. la vot cu noi! si oricum nu trebuie sa punem stampila. putem sa lasam buletinul gol. nu te obliga nimenea sa pui stampila pe cineva!

  26. As dori o precizare: Asa e, Fuxi, legea a fost incalcata pentru ca s-au tiparit mai multe buletine decat se prevede .Numarul buletinelor distribuite pe fiecare sectie se poate verifica din lista.Adunandu-se din toate listele se poate calcula numarul total de buletine distribuite in tara.Care ar trebui sa coincida cu cele tiparite.Daca nu, cautati-le in primarii.

  27. Astia vor sa introduca obligativitatea votului pentru ca sa poata sa spuna ca au legitimitate !
    Eu nu m-am dus la vot pentru ca pe liste nu era niciun politician care sa ma reprezinte , plus ca nu era vot uninominal , s-a votat la gramada si au castigat capii de liste .

  28. Domnule Ciutacu, problema esentiala este ca romanii si-au pierdut increderea in sistemul democratic prin reprezentare.Cu alte cuvinte,odata candidatul votat, el primeste un cec in alb pentru 4 ani sa faca ce-l taie capul, fara ca cei care l-au votat sa poata sa-i dea peste ceafa cind voteaza contra intereselor lor. Mai mult, juramintul pe constitutie este fara nici un efect pentru “alesi”.Deci, dupa parerea, nu participarea slaba la vot este problema, ci cum sa facem ca “alesii” sa fie responsabili catre votanti si in afara procesului electoral.Aici este cheia.Din experienta altora listez mai jos niste solutii :
    1. Impartirea parlamentului in doua cu votare la fiecare 2 ani cite o jumatate( ca in USA).
    2.Introducerea sistemului de referendum pentru problemele si legile de interes general unde majoritatea trebuie sa contracareze lobiul intereselor speciale( ca in Clifornia)
    3.Votul imediat in parlament atunci cind un ministru o ia razna( ca in parlamentul britanic).
    4.Investirea gruparilor societatilor civile cu dreptul de a avea acces la toate operatiunile guvernului inclusiv bugetare, cu obligativitatea acestora de a prezenta rapoarte oficiale (ca in parlamentele diferitelor state americane, inclusiv GAO ).
    5.O noua constitutie care sa garanteze drepturile fundamentale ale cetatenilor si care sa restrictioneze dreptul parlamentului de a scoate legi care sa ingradeasca aceste drepturi fundamentale ( first amendament ” Congress shall make no laws….”, ca in constitutia americana).
    Democratia reprezentativa prin delegare are ca problema : lipsa de control al votantilor in afara ciclului electoral, aceasta este problema reala nu participarea la vot.
    Cele bune, un taliban ginditor…

  29. Este pe undeva votul obligatoriu ? Mai degraba sa fie ore obligatorii la scoala de educatie civica, politica, sa stie cei care voteaza totusi ce si de ce voteaza si ce modalitati au sa schimbe ceea ce ii poate face sa nu-si doreasca sa voteze.

  30. Inca o lege?!, care cu siguranta nu ar fi respectata (intrucat ‘nu-i liber consimtita’), ca doar numai un “stat de drept” NU este Romania. Este o himera doar!!!
    Si daca e sa se dea o lege legata de alegeri, aceasta ar trebui sa-i oblige la demisie macar!!!pe cei care nu-si tin promisiunile.

  31. Intr-o emisiune mai veche, domnul Mircea Badea pomenea de faptul ca numitul Vali Vijelie a surprins esenta votului:te porti cu electoratul frumos ,gigea,precum cu o pisi(of,viata mea,iubirea mea,soarele meu)iar apoi,”dupe” vot,ura si la gara(zat,fai,nu vezi ca-s insurat,ca am “veregheta”?)…Daca-mi poate dovedi si mie cineva ca dintr-o mare de prosti ai ce alege,”sa mor io” de nu merg sa votez…Dar chestia cu simt civic,cu alegerea raului cel mai mic,sa fim seriosi,sunt demne de reclama cu marmota care impatureste ciocolata-n staniol!Sunt dator de atat spirit civic ori respect fata de procesul electoral(inclusiv basinosilor si decerebratelor care se perinda pe micile ecrane,promitandu-ne “The Promise Land”- ori,mai bine,”The Land of Choice”)fix cat mi se arata,inainte si dupa vot!De madame Saftoiu sunt dezamagit ca-i asa de stupida,incat sa vrea sa ma ia cu arcanul la vot,insa fetei primului chior al tarii,nu pot sa-i zic decat asa:bai,molusca buzata,DE AMU’IE MULTA,FAI!

  32. Eu sunt pentru votul obligatoriu. Din cateva motive:
    – ok, s-a murit la Revolutie pentru libertate, democratie, stat de drept. Acum, dupa 20 ani, va simtiti liberi, aveti cu adevarat libertatea de a alege sau simtiti, mai degraba, ca sunteti OBLIGATI sa traiti o viata care nu-i a voastra ci mai degraba a lor, intr-o Romanie a lor? In aceasta tara simt ca nu am nici libertate, nici libertati, deci nu am ce pierde.
    – la ultimele runde de alegeri prezenta a fost descrescatoare. A avut efecte pozitive acest lucru? Binele e crescator? Nu, doar tupeul guvernantilor e crescator, care tocmai ne-au anuntat ca rezultatele scrutinului de duminica au dovedit ca romanii sprijina si apreciaza actuala guvernare.In concluzie, ce provoaca absenteismul ne-am lamurit, de ce n-am lua-o si in sens invers? Macar din curiozitate, ca un experiment pur sociologic, mult mai putin daunator decat experimentele comunist si post comunist.
    – cand un preot si-a pierdut credinta s-a dus la Vatican sa intrebe ce-i de facut. Papa i-a raspuns:”Fake it”. Daca vom fi obligati sa ne “prefacem” ca ne intereseaza viata comunitatii, viata politica in general,poate vom sfarsi prin a fi cu adevarat interesati de aceste lucruri.Poate vom deveni mai informati, mai educati, mai implicati.Poate vom reusi sa intelegem ca numai impreuna putem iesi din rahatul in care suntem bagati pana-n gat.

  33. Doară nu s-or strica la cap toţi parlamentarii! Că-i musai de o lege, nu? Desigur, dacă vrea fata lu’ tata (că fosta mână dreaptă nu contează) o trece Boc (rapid!) printr-o HG. Totuşi, n-or fi (chiar) atât de proşti, mă gândesc. Am auzit că, prezenţa la urne în procent mic, l-ar favoriza pe don B. 😉

  34. Din dragoste pentru interesul politicienilor pentru vot,eu,daca nu am pe cine alege,pun stampila pe toti politicienii,pe acelasi buletin de vot,dar nu stiu daca merita efortul.

  35. mai tineti minte “Hannibal”? vor sa ne manance de tot, poate! dar traim cu speranta, aproape fiecare dintre noi, cei de pe blog sigur toti, ca la un moment dat ne vom intoarce impotriva lor! pana atunci, pofta buna prin mesajul de pe buletinul de vot catre politicieni, din partea taxei auto!hai sictir!
    respect

  36. Comentai eu ceva pisicesc la articolul din “Ziua de Cluj”, dar nu ştiu dacă va rămâne acolo şi redau aici conţinutul:
    Şi Penelopa n-avea nimic împotrivă… … Nu ştiu pisica ei ce-a zis, dar sigur torcea a proastă. Cum era să nu sară de fund în sus Clujul cel pe juma’ bozgorit şi să nu priceapă o iotă din bloguiala mitică a lui Ciutacu! Dar motănelul ardelean pudibond n-auzi pe acolo [n.a. Kolozsvár] de autoironie!
    …Nu vreţi voi să vă luaţi boBocul ăsta nevinovat acasă?!

  37. Inainte sa-mi pun semnatura pe ceva, citesc. Nu-mi place? NU semnez! Si asta asa va ramane, indiferent de cum se gandesc altii sa ma constranga!!!
    @Dani – pumnul e de ceva timp in gura, numai ca purta diferite arome. Acu’ aroma s-a invechit si deja pute…

  38. Mai, eu nu am fost la vot(“sa-mi fie rusine” imi zic cativa, ce-i drept) nu pentru ca m-ati influentat voi, ci pur si simplu nu am avut ce alege dintre RAU, RAU, RAU si iar RAU. Am 20 de ani si eu nu cred k in Romania se va mai schimba ceva in bine in viitorul apropiat pentru ca “toti cei d-acolo” sunt la fel. Suna trist, fara viitor..oare pana cand?? iar tu esti extraordinar de arogant si genial (asa cum iti place sa ti se spuna) ..printre putinii care nu au paianjeni la ochi..

  39. Eu ma duc de fiecare data la vot. asa ca. votul obligatoriu ar fi un motiv serios sa nu ma mai duc; iar daca e vorba de o amenda nasoala ma duc si ma sterg la cur cu buletinul in sectie si fac scandal, cat sunt eu de la locul meu si imi vad de treaba intotdeuna. PANA SI COMUNISTII ITI DADEU DREPTUL SA TE ABTII !

  40. Bai pm, si restul ca tine, cum dracu sa alegi intre Vanghelie si Videanu…sa dai cu banu’ ? Daca nu vreau nu votez, ma abtin…nu ma poate obliga nimeni sa-mi pun stampila sau semnatura pe nimic daca nu vreau. Coposu&co au stat in puscarii pana le-a putrezit oasele, doar asa, pentru ca nu au vrut sa semneze o foaie…sigur, noi ne straduim sa-i stergem din istoria neamului..

  41. Poza este facuta in ziua cand “Sulaina chanel” a vizitat “Bucovaina”?

  42. Apropo ce mai zice “derbedeul pitic”? Eu as propune sa-i luam o pereche de pantofi cu toc (vreo 12 cm) :))

  43. Eu as vrea altceva: nu sa fiu eu obligata sa ies la vot, ci sa fie ei obligati sa-mi obtina votul. Adica validarea voturilor sa depinda de participarea la vot: nu au votat cel putin 50 % din alegatori, nu se valideaza rezultatul. Mi se pare mai corect. Si mai sanatos.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.