Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > La ce folosesc măştile din spaţiul public?

La ce folosesc măştile din spaţiul public?

De multă vreme mă macină o chestie. Deşi ştiu, inclusiv de pe pielea mea, că, în orice meserie prestată în spaţiul public, imaginea vinde cel mai bine, continui să mă întreb, ca omul simplu de la ţară, de ce   personalităţile (definiţi-le voi altfel, dacă aveţi cuvintele la voi) vând altceva decât sunt în realitate. Mai pe româneşte, de ce merg aşa bine pe piaţă măştile, în detrimentul feţelor din spatele lor. M-am tot luat cu altele, dar două întâmplări ale ultimelor zile m-au făcut să mă-ntorc la temă.

Am făcut şi eu, săptămâna asta, o emisune pornind de la faimoasa flacără violetă. Sigur, nu musai pe partea energetică, dar în conexiune cu ea. Şi-mi povestea Nicoleta Svârlefus, astrologul pe care l-am invitat alături de teologul Florian Bichir, că mulţi o căinau şi o întrebau ce-a apucat-o să vină la Vorbe grele. Că, dincolo de faptul că nu cred în fenomene paranormale şi-n energii făcătoare de minuni, deci reprezint o cauză pierdută, sunt un soi de mâncător de oameni. Sigur că n-am mâncat încă pe nimeni în direct la Antena 2, evident că nici pe ea în respectiva seară (nici măcar căpcăunul de Padre n-a muşcat-o), dar asta-i imaginea. Poate nu cea predominantă sau poate că da, habar n-am şi nici nu vreau să cheltui vreun ban ca să fac un sondaj de opinie pe tema asta. Sunt o sumedenie de oameni care-mi calcă pragul prima oară şi, la ieşire, răsuflă uşuraţi că au scăpat vii şi-mi mulţumesc că am fost amabil şi nu i-am călcat în picioare. La întrebarea mea clasică (“pe cine am umilit eu aici?”), răspunsul standard se referă la prestaţiile mele ca invitat la Gâdea. Cum încă nu m-am dilit de tot să mă cred reîncarnarea Dr. Jeckyl, înclin să cred că, oricât de natural m-aş comporta eu în spaţiul public (şi chiar ţin la asta), există o mască pe care o port. Şi sunt doar unul dintr-un lung şir…

Ce m-a mânat, totuşi, la scris e prestaţia de aseară a ultramediatizatei actriţe Maria Dinulescu la Sinteza zilei, urmată de ideea pe care mi-a dat-o pe facebook jurnalistul Andrei Vulpescu, de a face o dezbatere pe tema măştilor din spaţiul public. Dincolo de platitudinile debitate cu un aer voit olimpian dintr-o emisiune care nu-şi propusese să impună o decizie radicală privind viitorul imediat al omenirii, atitudinea celei căinate (degeaba, dacă mă-ntreabă cineva şi pe mine) de fiţoşii cu aere intelectuale că s-a cuplat cu Poponeţ era atât de artificială şi de autopoleită cu un luciu de cocleală de m-a cutremurat. O tipă tânără şi draguţă, am înţeles că şi foarte talentată, avea un comportament de Mariana Nicolescu-n fluviile oratorice autoadmirative de la TVR şi, ca să citez din fostul meu coleg de la Antena 2, parcă era văduvită de lipsa unui tavan cu oglinzi care să-i facă automângâierea mai lină.

Am ales, dintr-un stoc extrem de consistent, două exemple, al meu şi al Mariei Dinulescu. Dar, cu siguranţă, e o regulă, nu o excepţie. Şi, dincolo de explicaţiile ştiinţifice pe care le-ar putea da un psiholog pentru fenomenul de mască, mi-ar plăcea să citesc şi părerile voastre.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

209 thoughts on “La ce folosesc măştile din spaţiul public?

  1. Scuze pentru revenire: Toti cei care devin persoane si saupersonalitati publice vor sa vanda ceva – o IMAGINE fie ca au ce pe care o au sai pe care-si inchipuie/imagineaza ca oau.
    * Unii TRAIESC REALITATEA DOAR PENTRU IMAGINE
    * Altii isi IMAGINEAZA CA TRAIESC IN REALITATE vor sa vinda o TRAIRE IN REALITATEA IMAGINARA (MINCIUNA pe de-a dreptul sau BASM inmod stiintific…creativ. Altii vor sa vinda pur si simpluo REALITATE IMAGINARA fie ea traita saunu aicie doar SF, minciuna…etc.
    * Doar unii, putini,multi, cine stie vor sa vinda IMAGINEA REALITATII TRAITE. E bine?E rau? Care-i sau care-s necesare? utile, benefice? ori mai buna. Cine stie.
    CERT E CA PRINTRE TOATE MASTILE EXISTA SI MASCA REALA, ORIGINALA, ADEVARATA asa cume! E buna? E rea? Care e ea? Cine stie? Imi amintesc doar ca la un casting pentru rolullui CHARLIE CHAPLIN a participat elinsusi si… stiuca stiti,nimic nou, El CHAPLIN s-a clasat pe locul cinci. Deci? Lupta pentru a ajunge, pentru A FI, a obtine si A AVEA dar uneori mai ales A POSEDA ceva/pe cineva etc.poate duce la RATACIREA PRIN LABIRINTUL CARNAVALULUI SORTII DESTINULUI etc. Uniifolosesc mii de masti de imprumut sau create de ei. Altii doar una singura cea naturala, originala dar care-n oglinda timpului a diferitelor realitati are nuante,valente diferite sau poate doar asa pare.
    Cite stari si pe citianonimi ori cunoscuti nu imita DAN PURIC dar el e si sunt convins va fi mereu UNIC. Pentru ca se zice asa e in viata: NE ASEMANAM UNII CU ALTII PINA LA A NE CONFUNDA, DAR NE DEOSEBIM ATIT DE MULT INCIT RAMINEM UNICI.MASCA UNICITATII HARUL DIVIN ALCREATIVITATII e GENIUL spun unii… Asa o fi?… Dar gata acum! V-am plictisit de stul. E vremea muncii si pentru mine! “Daca gindesc prea mult…. nu-mimai ramine timpde munca”, stiti asa se zice uneori in viata…
    Cu respect PICU

  2. @ MERLIN : ai avut pretentia sa fii spiritual ? NU ai reusit… Stiu ca e greu sa intelegi ca pe lumea asta sunt si oameni care isi permit sa fie naturali, stiu si ca probabil nu e cazul tau. Pacat…

  3. Pastrand proportiile vreau sa-ti dau un exemplu:eu sunt unul dintre managerii de succes ai locatiilor HoReCa din Timisoara.Am avut in subordine foarte multi angajati,barmani,ospatari etc.De fiecare data cand deschid o noua locatie si incep lucrul cu o noua echipa ma privesc ca pe un capcaun dar dupa o perioada de lucru impreuna isi dau seama exact de ce fel de om sunt si dupa ce ne despartim m-ar vrea inapoi.Asta este societatea si asta inseamna sa judeci omul dupa aparente.Eu unul m-am obisnuit cu asta si cred ca si tu trebuie sa te obisnuiesti si sa fii multumit si mandru de tine ca esti asa cum esti si ai puterea sa fii tu insuti in orice imprejurare.

  4. @Gherman Adrain: daca m-ar interesa parerea ta, ti-as cere-o. da’ nu simt nevoia sa citesc toti frustratii care se bagan seama. deci te intorci in spam.

  5. De ce noi cei din Canada nu mai putem sa o auzim pe doamna Firea la ora 18 ora Canadei?De multe ori volumul scade asa de mult,ca trebuie sa stai langa ecran ca sa auzi ceva.In ultimele zile nu a mai aparut pe ecran.Este bolnava cumva?Noi cei care uram dictatura suntem ingrijorati cand unul dintre dumneavoastra nu mai are emisiune.Ne este frica sa nu patiti ceva.Dumnezeu sa va ajute.

  6. as fi dezamagit daca dincolo de parbrizul TV, aroganta si geniul ciutacesc s-ar dezumfla ca o gonflabila parasita.

    am inteles, nu esti canibal…da’ o ciozvarta la zi de sarbatoare, face bine la ficati. 😛

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.