Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Kiev 2014. Nu-i nimic romantic, e tragic

Kiev 2014. Nu-i nimic romantic, e tragic

Mama-i născută (şi trăită o bucată de viaţă) în Ucraina, sor-mea aşijderea (mai puţin trăitul), tata a făcut acolo (însă la Harkov) facultatea. Am fost, nu o dată, în Kiev, unchiul meu (plecat demult la cele veşnice) locuia aproape de zona centrală – superbă odinioară – care astăzi aduce a teatru de război civil. Din fericire, aproape toate neamurile (excepţie face vară-mea, care locuieşte la o distanţă confortabilă de oraşul măcelului) au părăsit, după dezgheţ, Ucraina. Sunt bine, care prin Germania, care prin Australia, care prin Israel, care prin Rusia.Ascultam şi citeam, până acum, cu un interes profesional oarecum neutru relatările de la Kiev şi analizele media aferente. Pentru că-s aproape 30 ani de când n-am mai călcat pe acolo, pentru că nu (mai) sunt legat afectiv de locurile alea, pentru că…Azi dimineaţă, însă, am avut o revelaţie. Cei mai vocali grăitori de televizor pe tema asta, indiferent câtă politică externă îşi închipuie că ştiu, habar n-au cum sunt şi ce vor oamenii. Mă umflă (amar) râsul când aud povestea cu aspiraţiile europene. Ucrainenii sunt naţionalişti până la fibră. Nici pe vremea comunismului nu i-au halit pe ruşi. I-au acceptat, n-aveau de ales, dar nu i-au suportat niciodată. Au convieţuit cu aceştia (unii dintre ei şi cu polonezii), dar atât. Între ei, în marea şi dictatoriala URSS, vorbeau ucraineana, nu rusa. Pe străzile marilor oraşe, nu prin cine ştie ce cătune, orice întrebare-n rusă îţi aducea, înaintea răspunsului, nişte sprâncene ridicate deloc prietenos. Însă puteai cumpăra şi-n limba rusă o pâine, ca să fac o paralelă cu psihoza Har-Cov.I-or fi lovit deschiderea şi cheful de globalizare în ultimul sfert de secol, de când nu am mai călcat pe-acolo. Eu am dubii, dar, de dragul unei discuţii amare, tot nu-i cred în stare să se omoare între ei pe o astfel de miză. La Kiev e altceva.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

25 thoughts on “Kiev 2014. Nu-i nimic romantic, e tragic

  1. Domnule Ciutacu,
    1. Acum, ca v-ati “dezvaluit” trecutul cu legaturi rusofile, via Ucraina, ma intreb de ce v-a numit basescu “tonomat in euro” si nu “tonomat in ruble”????
    2. Lasand gluma la o parte, si eu am legaturi de sange in zona: tata, nascut si crescut in Ucraina sovietica; am, in continuare, matusi, veri si verisoare de gr.I in Ucraina, e drept, la distanta oarecum sigura de focarul de violenta. Aceeasi nelamurire ma macina si pe mine: au devenit ucrainienii, peste noapte, fratricizi?? N-as prea crede….. Ceva e putred….

  2. Victore,
    De curand am avut sansa sa fac ceva business in Republica Moldova si am invatat cateva lucruri despre R. Moldova si moldoveni. Clientii mai erau oameni de afaceri cu business nu numai in Moldova, dar si in Romania (mai putin) si in CIS (fosta URSS) si care mi-au oferit o viziune asupra vietii din Moldova si CIS foarte interesanta.
    Pe scurt cateva concluzii:
    1. Dupa 200 de ani de ocupatie ruseasca ei inca mai vorbesc romana (e adevarat cu multe arhaisme). Unii dintre noi, pleaca 6 luni in strainatate si-si uita limba materna.
    2. Basarabenii sunt bilingvi, o calitate pe care nu stiu sa si-o foloseasca suficient si pe care noi o ignoram.
    3. Romanii rad de romana vorbita de basarabeni, ceea ce-i face reticenti in a vorbi romana cu noi si le baga in cap idei tampite despre limba moldoveneasca.
    4. Rusii sunt omniprezenti (33% localizati in special in zonele urbane) si mai bogati.
    5. Basarabenii sunt, ca uramre a ultimilor 200 de ani, cu fundul in doua luntrii (ca si romanii de altfel): Prima este Romania, sursa de pasapoarte ce le asigura liberul acces in UE; a doua este Rusia, care le asigura banul. Idealul multora dintre basarabeni este sa se duca sa lucreze la Moscova. Acolo sunt bani iar ei vorbesc limba.
    6. Moldova are o problema demografica grava: cei mai multi dintre cei apti de munca au plecat in Rusia, Italia, Spania, etc. Banii veniti de la acestia reprezinta cam 1/3 din PIB-ul Moldovei si reprezinta un factor important in balanta comerciala si de plati a Moldovei. Fara aceste sume, Moldova intra in faliment in 3 luni.

    In privinta Ucrainei lucrurile nu sunt foarte mult diferite. Cu exceptia ultimilor 20 de ani, Ucraina nu a fost niciodata independenta, iar ucrainiana a fost (si este) mai folosita in partea vestica a tarii. In celelate regiuni rusa este aproape la fel de folosita ca ucrainiana.
    Rusii sunt foarte prezenti in Ucraina, atat ca si etnici cu cetatenie ucrainiana (>20%) cat si ca business (spre deosebire de Moldova, Ucraina este o miza importanta pentru rusi, si nu o vor lasa sa iasa din sfera lor de influenta). Foarte relevant este ca fostul prim-ministru al Ucrainei era de origina rusa.

    In sfarsit, Rusia digera cu greu pierderea fostelor state socialiste si a statelor baltice. Nu sunt dispusi sa piarda si alte tari si piete din sfera lor de influenta. Mai mult, SUA/UE nu pot si nici nu cred ca vor sa concureze cu Rusia in a le “cumpara”/ajuta.

    Parerea mea este ca ce se intampla la Kiev este o cauza pierduta din trei motive:
    1. Opozitia nu este unita
    2. Nu cred ca majoritatea populatiei sprijina opozitia.
    3. Rusii au avut grija sa infiltreze opozitia cu proprii spioni/instigatori care dilueaza si otravesc mesajul opozitiei.

  3. Urat ce se intampla acolo si grav ca nu se intrevede nimic bun pe termen scurt .In Ucraine focul mocneste de mult timp si din cand in cand mai iese si flacara.Acum pare ca a luat foc si nu se poate stinge pana nu va arde tot . Asa ca din punctual meu de vedere vor intervene “pe burta” si rusi pe de o parte si restul pe partea cealalta si cand isi iau fiecare ce doresc inchid subiectul si ii lasa sa rezolve situatia .

  4. Democratia nu marca inregistrata nici a Europei nici a Statelor Unite. Probabilca oamenii vor o societatea, un pic mai democratica, un pic mai egala. Dar in final, stomacul gol e cel ce motiveaza cel mai tare.

  5. 2 chestii

    1: Europa le-a dat cu flit in privinta acordului de la anularea semnarii caruia a pornit totul. Ce vroiau europenii sa faca acolo era intr-adevar un acord de liber schimb dar cuplat cu niste masuri de austeritate tampite. Nu cred ca guvernul de la Kiev a ales prost cand a decis sa nu semneze in acele conditii.

    2: Ce uita multi sa spuna e ca Ucraina e doar partial populata de ucrainieni – sunt foarte foarte multi rusi ramasi acolo plus alte minoritati pro-ruse. Ori plecand de la aceasta realitate este foarte posibil ca, daca nu se gaseste o formula sa se opreasca impasul din strada (fie politic prin demisia presedintelui fie prin zdrobirea manifestatiei – cu ce consecinte pe termen lung?) atunci pare din ce in ce mai probabil scenariul unui razboi civil, pentru ca pe masura ce continua nebunia pe atat se erodeaza statul si structurile de forta devin din ce in ce mai divizate. Sa nu uitam ca in partea de vest a tarii guvernul nu prea mai are controlul administrativ …

  6. În iunie 1990,cînd Stolojan se bătea cu Mimi Cămătăreasa pentru o tarabă mai în faţă la Istambul ( rulmenţii şi porţelanurile erau la mare căutare), eu plecam spre Dolinka, Regiunea Krivoi Rog, Ucraina, URSS, în vizită la taică-miu, lucrător la vestitul combinat. Am rămas surprins când am văzut plăcuţe bilingve: rusă şi ucrainiană. Dacă nu mă înşel, Dolinska era denumirea ucrainiană şi Dolinscaia, cea rusească. Încă mai era URSS-ul…
    Am vizitat Kievul şi Nicolaevul, Kievul mi s-a părut un oraş superb. Şi mai este ceva de remarcat: nicăieri în lume nu cred că există mai multe femei frumoase pe m.p.ca în Kiev. În magazine, vânzătoarele vindeau calculatoare sofisticate dar socoteau cu abacul…Şi aveau o rapiditate uluitoare. Toate blonde şi manechine, cel puţin în centru.
    La Chişinău, în schimb, am trăit o experienţă tulburătoare: când sosea un tren din România, moldovenii îl luau cu asalt, întrebând în stânga şi-n dreapta dacă ai ceva de vânzare (micul trafic: coniac, diverse). N-am scăpat nici eu, deşi nu aveam nimic de vânzare. Seara era meciul România-URSS, C.M. Italia, şi, la un moment dat, un moldovean a spus că “diseară avem meci cu voi”. Care “voi”, am întrebat eu stupefiat. Noi, URSS-ul, mi-a răspuns natural moldoveanul. M-am întrebat atunci şi mă întreb şi acum dacă un ungur din Covasna ar putea să-i spună unui ungur din Ungaria, la un meci România-Ungaria, deseară avem meci cu voi…

    P.S. Asta nu este o opinie politică…

  7. La sfarsitul lunii ianuarie americanii trimiteau in Marea Neagra un portavion si o nava de razboi pentru a putea interveni daca la Soci s-ar intampla,asa dupa cum se zvonea in primul rand tot la CNN &Co,actiuni teroriste care ar viza cetateni americani,usurand astfel operatiunile de salvare … in acelasi timp la Kiev luau amploare manifestatiile antiguvernamentale provocate de ultimele reactii(justificate poate) anti UE ale marilor oficiali ucrainieni … Stranie coincidenta 😀

  8. @Doru: abia de acum n-o sa-ti mai apara nimic pe blog. pentru ca m-am saturat de psihoza

  9. Si ce sa fie D-l Ciutacu acolo? Sotia are o colega ucraineana si crede-ma ca s-au saturat de nationalism si ar cam vrea si ei cu occidentul.

  10. Cand vad imaginile din Kiev am o senzatie de deja vu . Clădiri incendiate ,instituții guvernamentale ocupate ,unități militare luate cu asalt si bineinteles nelipsitii lunetisti . Nu lipsesc nici analisti in politica externa ,,,buni cunoscatori “ai istoriei Ucrainei si cu lecția bine făcută de propaganda occidentala .SUA si UE acuza guvernul Ucrainei de macesul din Euromaidan .Este același film văzut si in Siria si in multe tari .Opozitia ucraineana divizata si cu interese diferite nu are decât un scop : puterea ! Puterea obținută prin forța ( ca asa-i democratic ) si nu prin vot .La ultimile alegeri au câștigat ceilalți si nici la viitoarele alegeri nu cred ca vor câștiga cei care sunt pe Euromaidan! Ucraina a fost mult timp in Uniunea Sovietică ! Credeți ca poporul ucrainean dorește sa între intr-o noua Uniune. Cu alt nume dar care urmărește aceeași politica de deznationalizare .

  11. @constantin

    Noi avem ură autoatavică. E normal că ai noştri să-şi uite limba în 6 luni.

    Te-ntreb, cu toate că poate n-o să vezi comentariul: câţi r[r]omâni tratează cu respect (filoşenie) un străin şi câţi r[r]omâni tratează cu respect alţi r[r]omâni?
    Pe aceeasi măsura, r[r]omânii vorbesc limba străinului ca sa comunice cu el, când străinu’ e-n vizită, dar daca un r[r]omân face o greşeală gramaticală sau de exprimare, imediat e asaltat. Saaau… câţi străini învaţă limba r[r]omână ca să comunice, cand e cazul, cu r[r]omânul?

    ‘Ici, în cazul nostru, nu e vorba de naţionalism sau naţionalism civic, mai mult sau puţin, decât ura autoatavică. Şi de la ea pornesc mai multe, nu numai cu privire la limba maternă…

    Aşa că priveşte partea bună a lucrurilor: ţara se va destrăma, iarăşi, în 15-30 de ani, în trei sau mai multe bucăţi şi poate că atunci o vom duce bine că, împreuna, deja nu ne mai suportăm deloc.
    Singura chestie, care n-o să ne convină sigur-sigur, e că Ţiganiada va deveni realitate.

  12. e urat tare ce-i acolo.e macel.e grotesc.oficial sunt declarati 80 de morti.oficial…sunt curios cati lideri ai miscarii de protest au fost luati la luneta si “eliminati” in haosul creat.e dementa.e un tragic absolut.nu se poate asa ceva.si lunetisti sunt infiltrati si colo si colo

  13. Interesant punct de vedere.
    Sa inteleg atunci ca ceea ce se intampla acum in Ucraina seamana cu perioada alegerilor din 2000 la noi + violenta?

  14. Tot ce s-a intamplat anul asta in Ucraina m-a intristat complet. N-am nici o legatura cu tara respectiva, dar extrapolam la situatia noastra. Mi se pare cel mai cumplit pentru o natiune sa ajunga ucrainieni sa se lupte cu ucrainieni. Civilii care trebuie sa-si apere punctul de vedere pentru ca reprezentare politica nu au si este grav si politistii care trebuie sa dea in semenii lor doar pentru ca asa scrie fisa postului. Poate ei, pe persoana fizica, nu cred in ceea ce sunt obligati sa apere dar constrangerile de natura financiara ii obliga. In fond ei sunt parapetul care apara parlamentul si presidentia de furia maselor (nu total ca au ajuns protestatarii pana la presedinte in dormitor). Poate ar trebui politistii sa se mai opreasca din cand in cand si sa vada imaginea mai mare, insa ei sunt instruiti sa nu gandeasca pe cont propriu ci sa execute.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.