Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Spurcăciunea arienilor de criză

Spurcăciunea arienilor de criză

Aparatul de lucru al oricărui stat de pe Planeta Pământ nu e alcătuit din maşini, ci din oameni. Care pot fi – în funcţie de caracteristicile native, fibra naţională, educaţie şi nu doar atât – profesionişti, dedicaţi, sufletişti, corupţi, nesimţiţi sau ticăloşi. Nu toţi sunt îngeri, nu toţi sunt draci. Lumea, în general, nu-i alcătuită din extreme, ci din oameni care se-nvârt, cu o limită de toleranţă, în sus ori în jos, undeva în jurul liniei mediane. Şi care-i mişcă sau, dimpotrivă, gripează mecanismele.

Orice societate normală tinde (sau ar trebui s-o facă) spre progres. Deziderat care nu poate fi atins prin ura de clasă. A încercat Hitler să-mpartă lumea-n buni şi răi, în arieni şi spurcaţi. Şi, cu toată explozia fabuloasă a unei economii care s-a bazat pe necesităţile unui război perpetuu, nu i-a folosit la nimic. Fiindcă intoleranţa şi vrajba pot rodi numai în pământuri experimentale. În lumea reală se usucă…

Mai mult, aici

P.S. V-am promis inregistrare si script de la Strigatul de disperare al doctorului. Luati si delectati-va cu ceea ce cred ca a fost una dintre cele mai bune emisiuni pe care le-am facut vreodata; plus, bonus, o reactie si Sinteza zilei.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

49 thoughts on “Spurcăciunea arienilor de criză

  1. Victore,
    Daca jaful de la Brasov a meritat 2 editii speciale de Sinteza Zilei si inca cateva alte editii facute de Mihai Gadea, nu crezi ca acest subiect merita si el cel putin tot atat de multa atentie?

  2. Are dreptate domnul doctor in ceea ce priveste partea cu urgentele:mergi la medicul de familie iti prescrie paracetamol pentru raceala,faci complicatii si in disperare te duci la urgenta.Aici unii care nu au rabdare incep scandalul.Daca pot face scandal poate nu sunt atat de bolnavi si pot sta civilizat la rand,dar nu ca ei se grabesc.Si atunci ameninta cu televiziunea(locala),cu ziarele(locale).Mai isi gasesc si ei nasul si sunt pusi la punct.Dar sunt si medici care nu stiu de ce au facut medicina ca nu au nici o treaba cu profesia asta.Exemplu:merge pacientul sa-si faca analizele obligatorii:laboratorul ii da rezultate din care reioese ca este bolnav.Omul este supus la tratament dar nu este trimis sa refaca analizele desi cere acest lucru. Dupa cateva saptamini(cand vin rezultatele de la un alt laborator din alt oras)i se spune ca nu se pricepe si ca primele rezultate sunt bune.Dupa alte saptamini de nervi si bani cheltuiti la alte spitale reiese ca a fost o eroare dar nimeni nu spune nici macar un”ne pare rau”.

  3. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Felicitari din plin pentru emisiunea de aseara;a fost,am simtit si eu,una din cele mai bune emisiuni.Am trait si eu ca Dvs.,cu emotii tot ce s-a intamplat.Cum ziceati Dvs.,parca uneori nu puteam sa gasim cuvintele sa conversam cu dumnealui.Ati avut ideea geniala sa analizati,esalonat, frazele din scrisoare si dansul a avut raspunsuri pe masura.
    Ati vazut,ca multe din ceea ce v-am scris eu despre medici(care sunt si oameni,unii dintre ei,cum sunt in general ,oamenii)si a viitorilor medici,cand discutam despre situatia si viitorul fiului meu,sunt adevarate.
    Asa cum am spus intr-un mail aseara,trebuie o solidaritate intre medici,intre medici si pacienti,ca lucrurile sa evolueze in sens pozitiv.Si poate vom reusi.Eu poate nu mai apuc,dar Dvs.care sunteti tanar si tinerii de azi vor trai altceva.
    Stau si eu aproape toata ziua cu televizorul deschis,(ce sa fac singura in casa toata ziua,cand nu mai pot citi indeajuns cu ochii mei sau sa fac lucruri care le faceam),dar vorba Dvs.,nu mai suport ce aud;nu mai stau sa vad si ascult stiri de violuri,de crime,de scandaluri-nu mai pot nici sa vad filme thriller sau SF cu multa violenta si mai stiu eu ce…
    Astept cu nerabdare sa-l vad si pe ministrul sanatatii in studioul Dvs..Oare cate garzi o fi facut dumnealui sau nu si-a dat rezidentiatul?As fi curioasa sa stiu daca si-a dat si a luat acest examen,ca primii doi ani ar fi facut garzi fara sa fie platit si ar fi stat in spital,cat era necesar,cum a zis d-l doctor Florin Chirculescu.Ati vazut ca abia acum are un baiat de 4 ani-n-a avut timp si poate alte conditii sa-l aiba mai devreme.E bine asa,ca acei care se dedica meseriei nu au timp pentru ei?!
    Eu ii multumesc inca o data pentru curajul si demnitatea dumnealui si sper ca acei care l-au auzit trebuie sa faca ceea ce trebuie,ca totul sa se redreseze in sens pozitiv.
    Cu multa pretuire pentru Dvs.,
    IoanaP

  4. Traiesc de mai multi ani o stare de anxietate religioasa, ca sa zic asa, rezultata in urma unor experiente mai mult sau mai putin spirituale, strabatute in incercarea de a gasi prin haosul cotidian o oaza de impacare: am doar treizeci de ani si imi doresc de cand ma stiu sa ma duc la biserica si sa-mi placa! Sa sorb cu toata fiinta mea fiece cuvant al unui om emisar a lui Dumnezeu pe pamant, sa mastichez si sa diger perfect un alean in schimbul eternului “discurs” bisericesc, spus in acelasi fel si in aceeasi resemnare fie Paste fie Craciun! Departe de mine fanatismul si misticismul extrem, abia daca am timp cateodata sa ma gandesc la Dumnezeu, si atunci cand o fac, mintea-mi pacatoasa si dornica de cunoastere aproape ca incearca sa desfiinteze spiritualul prin stiintific. Cu toate astea, inca imi doresc sa merg la biserica si sa-mi placa, sa deschid usa unui preot de Boboteaza si sa-l ascult cum plange dupa Iisus, fara gestul mecanic de intindere a icoanei, cu ochii brusti si taiati, aruncand zece cuvinte mecanice ca si cand ar fi tras de un slot-machine! Bunica-meu Dumnezeu sa-l ierte, comunist cu decoratie, ii injura pe preoti si-i terfelea si credeam mereu ca e din cauza “regimului”. Am aflat apoi ca strabunicu’ fusese preot si ca tataia il iubea nespus si atunci au aparut semnele de intrebare! In clasa a noua l-am “cunoscut” pe Nicu Steinhardt si abia atunci am inteles! Sunt oameni intre oameni, medici intre medici, profesori intre profesori si preoti intre preoti! Nu poti sa-i diseci pe toti cu acelasi bisturiu asa cum nu-i poti judeca pe toti dupa aceeasi scriptura! E adevarat ca pentru un om-fenomen pe care l-ati prezentat dumneavoastra se gasesc instant zece care sa ne arate contrariul si probabil ca aceasta proportie ne-a adus in “spurcaciunea arienilor de criza”! Eu, cu “Jurnalul Fericirii” in inima, ma duc de sarbatori la biserica, in speranta ca poate de data aia imi va place si poate de data aia voi gasi un om devotat ordinului profesional pe care il reprezinta, fie el si cel al lui Dumnezeu!
    Cu respect!

  5. In prima faza am fost dezamagit. Emisiunea a facut o analiza pertinenta pe textul postarii doctorului si eu asteptam mai mult. Pe urma m-am gandit (lucru greu) si am ajuns la concluzia ca emisiunea n-a fost facuta pentru mine si alti cititori de pe bloguri. Si m-am mai linistit. Astept acum, in timp, si alti invitati, cu analize la fel de pertinente si poate cu ceva idei de rezolvare a marasmului din sanatate.
    P.S. Am mai citit pe NET si despre lucrurile bune facute de Raed Arafat. Poate am gresit, dar abordarea cam prea mediatica a activitatii dansului m-a cam deranjat. Imi cer scuze tuturor celor care cred cu adevarat in el. Totusi eu raman sceptic. Sa dea Domnul sa ma insel !

  6. Fara suparare, dar nu cred ca exista medic in Romania, mai ales chirurg, sa nu fie super bogat de la spagile luate.
    Sunt doua categorii carora nu le-as mari leafa niciodata: DOCTORII SI PROFESORII.SUNT CEI MAI MARI SPAGARI TUPEISTI.

  7. @Victor Ciutacu: Cred ca m-ai inteles gresit. Nu doresc \’mutarea\’ subiectului la Sinteza. Dar te stiu luptator si capabil sa duci un lucru inceput la bun sfarsit, oricate piedici ar fi puse in calea ta.
    S-a intrebat multa lume ce sa faca ca sa se schimbe si in Romania cate ceva…si sa nu mai apuce drumurile Europei, cu toate riscurile (v. Sinteza de ieri), ca sa traiasca omeneste.
    Cred ca daca acest subiect este dus pana la capat prin emisiuni ca cea de aseara o sa incepem sa nu ne mai intrebam \’care opinie publica?\’ si poate si cei din Guvern si din Parlament nu o sa mai vina cu solutii aberante ca cea de la maternitatea aceea amarata…

  8. Ciutacule,

    Lumineaza-ma si pe mine te rog ca sa nu raman agnostic. Doctorul ala de aseara zicea ca aproape toti sunt cu “actele depuse” sa plece “afara”: Belgia , Anglia, etc. pt. ca sunt tineri, bine pregatiti, competenti etc. Marfa ! Daca e asa, atunci de ce prof. univ. de planga ca absolventii nu stiu nici anatomie generala sau ciclul Krebs ?

    Ca inginer , m-ai dezamagit Ciutacule: colega aia a doctorului a plecat la Pristina, da? De cand e Pristina in Bosnia ? Uita-te pe transcript si Pristina e in Bosnia ? Wikipedia zice ca e in Kosovo. Ramane cum am stabilit ?

    Te saluta,
    Fiara (revoltata).

  9. @Fiara: mai gresesc si eu, ca nu-s masina. eu n-amn pareri despre cunostintele de anatomie ale studentilor, ca nu mi-au fost colegi.
    @Costin Tanasescu: mai usurel cu categorisirile la gramada, ca nu facem ura de clasa institutionalizata; cel putin, nu la mine pe blog.

  10. Domnule Ciutacu,

    Aveti dreptate ca nu toti doctorii sunt inumani, ca nu toti magistratii sunt manati de interes, ca nu toti politistii cauta spaga, ca nu toti rromii sunt oameni cu intentii rele impotriva societatii. Insa privind societatea in ansamblu si luand breslele sau nuantele entice la purificat putem sustrage diferite trasaturi generale.
    In Romania anului 2009 breasla medicala poate fi caracterizata ca fiind neperformanta, se poate sustine ca daca dai bani primesti mai bine in spitale, daca cunosti unele personae primesti mai repede, mai profesionst. Sunt multe povesti adevarate si nespuse despre medicii romani ce profeseaza si nu am sa intru in detalii.
    Domnule Chirculescu sunt si doctori profesionisti si nu va cunosc dar poate ca sunteti intre ei. Aceasta campanie media trebuie sa functioneze ca una care condamna obiceiurile impamantenite in spitalele noastre care sunt complet inadecvate nu numai pentru un profesionist dar si pentru un om. Niste doctori au lasat un om sa moara! Asta e adevarul. Asta nu tine de profesionism sau nu, tine de uman ceea ce e mult mai grav. Poate ca nu erau doctori suficienti in tura, poate ca nu aveau aparatele necesare, poate ca era prea tarziu in noapte, poate ca era luna plina, poate ca sunt doar niste animale, poate ca… Dar sigur ca se putea face mai mult fara a avea pretentia de a-si dubla profesionalismul, nu voia nimeni ca vreun doctor sa isi dea jos halatul si sa ramana intr-un costum mulat cu un mare semn “S” sau “$” mai bine zis dar, si ca om nu numai ca profesionist de meserie, trebuiau sa faca mai mult. Sunt insa oameni care insa innobileaza fie breslele fie etniile sociale. Si exact de asta avem nevoie dar mai multi sa fie.

  11. @Costin Tanasescu : asa zici tu? tu ai in cap un chirurg spagar (de care probabil ai auzit din povesti). Rusine doctorului criminal care conditioneza actul medical.
    Eu am in minte chirurgii care in 4 operatii de 10 ore fiecare au salvat viata unei prietene. Oamenii aia merita nu sa fie bogati. Merita sa fie CEI MAI BOGATI. Daca nu ei, care dau o viata inapoi, atunci cine?
    Si zici ca profesorii sunt niste spagari bogati. Atat iti spun ca de la intalnirea de 10 ani de la liceu cand toti fostii elevi am plecat cu masinile spre casa, bietii nostri profesori s-au grabit sa ia autobuzul ca nu aveau bani de taxi. Exagerezi omule. Sunt intr-adevar profesori universitari (doar profesori, nu conferentiari, nu asistenti) ce au salarii de peste 60 de milioane dar astia sunt exceptiile, marea majoritate a profesorilor traiesc in mizerie.

  12. Pt ca nu am raspuns avansurile unui medic tanar si dragut la care fiul meu cel mic de 4 ani era internat cu astm, acesta a spus ca ii face externarea si nu a lasat pe nimeni sa-mi spuna in ce stare e fiul meu care era internat la reanimare in stare grava singur. la 3 zile dupa asta am luat copilasul din reanimare si l-am mutat pe sectie la o doamna doctor foarte, foarte cumsecade careia nu i-am dat macar o ciocolata si pe care am cunoscut-t acum aproximativ 2 ani cand fiul meu cel mare a fost diagnosticat cu astm la 10 ani.
    Eu nu spun ca toti medicii sunt rai, departe de mine, dar cei mai multi scriu aspirina si paracetamol la crize de rinichi…..

  13. De asemenea stiu studenti la medicina care nu merg la cursuri, cum se poate asta? Cum Dumnezeu inveti medicina stand toata ziua pe net uitandu-te la filme porno? stiu rezidenti care habar n-au sa faca o injectie, stiu medici ginecologi care au omorat zeci de femei insarcinate si pruncii lor. Acum vreo 7 ani eram cu fiul cel mare intr-un spital al tarii, in salonul meu eram doar 2 mame cu copiii nostri, in celalalt era plin de femei rrome cu pruncii lor sub 6 luni bolnavi de pneumonie. In fiecare seara la 6 se faceau aerosolii pt acestia, si, ia ghiciti ce faceau mamaele rrome dupa aceea in salon?????????
    FUMAU DRAGII MEI, FUMAU ALATURI DE FIII LOR SUFERINZI. eu care sunt fumatoare din pacate simteam fumul de tigari carpati ca deranjeaz, d’apoi acei bebelusi?
    I-am spus doamnei doctor , le-am rugat pe mamici sa nu mai fumeze in salon, i-am spus sefei de sectie si stiti care a fost rezultatul??????????
    MIE SI COPILULUI MEU NI-I S-A FACUT EXTERNAREA. ASA CA SA MA SCUTEASCA MEDICII ROMANI CARE CA SA-TI SCRIE UN ANALGEZIC MAI PUTERNIC SAU UN ANTIBIOTIC ITI IAU BANI PT ASTA SI ABIA, ABIA SE DERANJEAZA. IAR EU SUNT PERSOANA CARE MERGE MAX DE 2 ORI PE AN LA MEDIC.
    am vazut multe de-a lungul anilor in spitalele tarii pe unde am trecut cu fiii mei din diverse motive de sanatate…

  14. de acord ca emisiunea a fost foarte reusita. Un invitat de exceptie, practician care a stiut ce sa spuna.
    Sunt oameni deosebiti in toate meseriile cum sunt si scursuri peste tot. Dar, nu sunt de acord cu categorisirile tinand cont doar de anumiti oameni din categoria respectiva

  15. Victore,( ca te cunosc demult de la tv) :),spune-mi rogu-te aseara la antena 3 ,mi s-a parut mie sau se ia in calcul parasirea scumpei noastre patrii (si) de catre Mihai ?
    Cat despre emisiunea cu dl. doctor, ce sa mai vorbim; peste vreo 3 zile se va uita ca a existat vreodata.

  16. mie mi s-a parut a fi mai mult securist decat medic sau medic sub acoperire. nu stiu,poate sunt eu paranoic…

  17. Tot respectul si stima mea pentru domnul doctor Chirculescu… pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume, pentru ca practica medicina in Romania, pentru ca incearca sa schimbe ceva.
    Eu sunt studenta in anul 6 la Facultatea de Medicina Generala. Am ales o facultate din Romania, desi cred ca as fi avut toate sansele sa fiu admisa undeva in Vest (sunt o fosta componenta a lotului pentru Olimpiada Internationala de Biologie).
    Cea mai mare dorinta a mea ar fi sa pot practica medicina aici. Dar…
    Pentru ca o sa ingrijesc de doua ori mai multi pacienti decat ar trebui, pentru ca multora dintre dumnealor nu o sa le pot administra medicatia de care au nevoie din cauza “plafonului”, pentru ca diagnosticele mele vor fi in cel mai bun caz intarziate din cauza lipsei de reactanti si a mijloacelor de explorare imagistica…
    Pentru ca putini ne mai respecta, pentru ca orice ruda infuriata emite diagnostice si tratamente “pertinete”…
    Pentru ca din cauza flatantului 800 ron lunar, toata inteligenta si energia mea se vor concentra mai degraba asupra mijloacelor mele de supravietuire decat asupra bunastarii pacientilor mei…
    Pentru ca mi-e rusine de mama,care nu are nici un fel de obligatie sa ma intretina pana pe la 35-40 de ani…
    Toate cele de mai sus ma descurajeaza nespus. Nu acesta este startul pe care trebuie sa-l aiba un tanar medic. Sunt tentata sa ignor sprancenele conationalilor ridicate dezaprobator si sa ma orientez spre alte meleaguri.
    Si inca ceva: cum se face ca avem un deficit de medici de 30% si, cu toate acestea, exista numeroase exemple de oameni care dupa 3-7 ani incheiati de rezidentiat sunt someri cu diplome de medici, fara drept de libera practica?
    Sunt mult prea multe de reparat in sistemul nostru de sanatate si mult prea putin interes din partea celor cu atributii politice.
    Ma bucur ca exista jurnalisti obiectivi ca dumneavoastra, domnule Ciutacu si cred ca vorbesc in numele multora cand spun: “Multumesc.”

  18. Victore: felicitari pentru emisiune. a fost exceptionala. si e bine ca cineva s-a gandit sa ia atutudine.
    orice padure are uscaturi, iar medicii sunt si ei oameni.
    scrisoarea doctorului sebastian e extrem de tulburatoare…

  19. de acord cu protestul dl. doctor dar eu astept de la dumnealui si cei care gindesc la fel sa ia atitudine sa protesteze in orice fel si cit pot des pot ca sa se schimbe ceva in sistem. cu scrisori deschise nu ajunge ele nu sint luate in seama.iesiti in public faceti conferinte de presa faceti galagie altfel lucrurile ramin neschimbate. o sa vedeti ca oamenii va vor sprijini daca vad ca doriti ca treaba sa mearga in spitale

  20. Pentru cei care sustin exceptiile

    Domnilor – armata luptatorilor cu morile de vant – privind urmatorele exemple ne putem da seama de imaginea situatiei:
    In cazuri generale:
    – la o masina de culoare albastra care are 2 dungi albe de-a lungul bonetei, a acoperisului si a portbagajului se face referire in limbajul comun ca fiind de culoare albastra;
    – un om ce poarta un tricou albastru cu niste pantaloni albastri si sosete albe spunem ca poarta albastru.
    Prin urmare la o breasla care este in proportie de 80% – din experienta personala – afectata in modul de aplicare al profesiei de spaga, de extra-uri, de atentii, putem spune ca e corupta. Clar pana aici?
    In cazuri de viata si de suferinta sau chiar moarte daca esti mai ghinionist putem ilustra urmatoarele exemple:
    – daca un mar, ca fruct, este afectat de viermi spunem ca este rau, necomestibil – desi in mare parte nu e afectat;
    – daca o sursa de apa potabila este infectata atunci ea devine nepotabila, periculoasa, de nefolosit desi raspandirea microbilor raportat la unitatea de masura a apei poate fi infima.
    Vedeti dumneavoastra in primul caz era vorba de o balanta de probabilitati adica masina e mai mult albastra decat alba, in cel de-al doilea era vorba de o conditie generala prezenta constant dar care nu depinde de volumul in care aceasta conditie este prezenta. Mai bine spus in cazuri de seriozitate fundamentala nu conteaza asa de mult procentajul aparitiei ca valoare dar conteaza faptul in sine – aparitia!
    Asa e pentru unii care sustin faptul cum ca vezi domnule se moare in spitale dar aia care mor sunt putini! Medicii ca breasla fiind totusi competenti, sarguinciosi chiar corecti! Putini or fi ei ca nu exista un studiu facut de guvern pe problema aceasta, guvernul e prea ocupat sa o dezbrace pe Mihaela Radulescu ca sa se lase romanii de fumat, dar acesti putini oamnei inseamna mult pentru alti oameni, ei sunt tati, fii, mame, bunici, bunicute, si in general rude. Pentru toti acesti statisticieni va spun atat: exista o limita pana la care poti lupta pentru o idée dupa ce devine idiotenie nu mai lupti cu vitejie ci cu nesimtire.

  21. Victor, este o parere generalista. Adica cel putin 51% dintre profesori si doctori sunt mari spagari.
    Fa un sondaj si sunt ferm convins ca procentul de patati este mult mai mare!
    Sunt si medici sau profesori dedicati profesiei trup si suflet, dar sunt foarte putini.

  22. @George: se cunoaste ca nu ai copii la scoala! Eu am fata ultimul an la Sincai, iar baiatul este clasa a noua la Mihai Viteazul.Nimic nu le preda la scoala! Daca nu faci meditatii cu copii, sunt ZERO. Ai idee cam cati bani te costa meditatiile pe luna pentru doi copii?! SUNT SIGUR CA NU.

  23. uite asa iti mai schimbi parerile in viata 😀

    nu credeam sa ajung vreodata pe blogul lui Ciutacu si sa-i mai spun si felicitari, pe deasupra.:D

    felicitari pt emisiune si pt deontologia jurnalistica, pt acest subiect!

  24. @CP_away: ma bucur pentru fiecare om pe care-l castig. n-am facut nimic deosebit, m-am comportat firesc, nu ca un isteric cu microfon la dispozitie.

  25. Dle V.Ciutacu
    Sunt doi piloni fundamentali pe care se bazeaza orice sistem modern si normal de sanatate… TARIFUL PER CAZ si PRETUL MEDICAMENTULUI… Dupa 20 de ani, noi NU avem asa ceva… Trebuie ca, odata pentru totdeauna, sa ne lamurim ce asiguram… Asiguram MULT, IEFTIN si DES (de ex. nurofenul ptr. o gripa) sau PUTIN, SCUMP si RAR (de ex. un RMN sau alta investigatie complexa)… ?
    P.S. BANII SISTEMULUI DE SANATATE SUNT DESTUI, insa sunt PROST IMPARTITI SI PROST ADMINISTRATI… asta ca sa folosesc un eufemism ptr “bine furati”.
    P.P.S. Intr-adevar cei care se pricep nu sunt lasati sa rezolve problemele sistemului de sanatate deoarece acesta este o ” vaca grasa de muls ” ptr toti politicienii si medicii gen “dr. Mengele” care populeaza actualmente sferele inalte ale conducerii decizionale ale M.S.P.

  26. felicitari inca o data!ar trebui clonat d-nul doctor…am si eu o nelamurire:de ce cei care spun ca li s-au pretins bani pentru diverse interventii nu au facut nici o reclamatie?de ce nu se organizeaza flagrante? in care sa se vada si cum cere medicul,nu sa ii fie doar dat plicul,ca ar putea fi inscenari nedrepte….daca asistenta nu face injectia,anuntati medicul de garda,daca nici acesta nu ia masuri margeti mai sus…doar cu vorbe nu putem rezolva nimic,iar generalizarea e o greseala majora,ganditi-va ca la un moment dat toti veti avea nevoie de un medic.domnilor ciutacu,gadea si badea-va rugam sa nu plecati ca ne mananca astia!

  27. … iar domnul dr. Chirculescu stia f. bine ce spune atunci cand se referea la acele Protocoale… Acele protocoale stabilesc niste sabloane, niste tipare, niste pasi ce trebuie urmati ptr a rezolva fiecare caz in parte si, in plus, ele stabilesc banii necesari fiecarei actiuni medicale… De ex. la o operatie de apendicita se folosesc, prin urmare SE PLATESC :
    – munca medicilor
    – munca asistentelor
    – medicamentele
    – anestezia
    – alte substante folosite
    – utilitatile …… etc.
    Toate acestea formeaza ceea ce se doreste a fi un TARIF UNIC in ROMANIA, insa de 20 de ani nu exista interes in rezolvarea acestei probleme. De ce…? Foarte simplu… Spaga si para-ndaratul.
    Te operezi si te infectezi de la ata medicala. Nasol ! Faci scandal si MFP face un control din care rezulta ca acel spital a cumparat ( in acte ) cea mai buna ata din Europa. Insa nimeni nu-ti spune ca ptr tine s-a folosit o ata “made in China”.
    Si cate ar mai fi de spus…!

  28. Sigur ca invrajbirea nu aduce nimic bun. Din pacate oamenii secolului 21 nu sunt constienti ca fiecare om are calitati si defecte. Ati putut observa zilele astea (in raspunsurile primite la cazul medicului curajos) o serie de perspective privind problema sanatate. Cred ca inainte de a critica cel mai important este sa intelegem cat mai bine ce se intampla. Dupa ce am inteles ce se intampla firesc ar fi sa incercam sa ne implicam, sa fim solidari (nu invrajbiti). Degeaba reactionam in loc sa actionam oameni buni. Faptul ca devenim constienti de potenta sistemului doar atunci cand ne lovim de el este regretabil. Cu totii avem datoria sa veghem la ceea ce se construieste pe banii nostri (atentie, sa veghem doar!), nu doar sa dam banii. Nu stiu de ce la alt nivel acest lucru este de la sine inteles, dar cand vorbim de un sistem( de sanatate, de unul de invatamant samd) ,brusc uitam asta. Subscriu ideii ca si noi purtam vina dezastrului in care ne aflam.Indiferenta ne caracterizeaza! Nu stiu daca vreunul dintre dvs are pretentia ca acasa sa-i fie servit somon zilnic cand stie ca venitul familiei este de 1500 lei. Nu cred ca cineva dintre dvs este atat de rupt de realitatea veniturilor familiale incat sa sa emita pretentii fantasmagorice. Iar daca pretentiile dvs sunt argumentate, atunci sunt convins ca veti analiza si sanctiona urgent faptul ca la masa dvs nu este zilnic meniul cu somon. Imi scuzati exemplul pueril, dar cred ca, pana nu aducem oamenilor “mintea lor in gandurile lor” nu pricep. Bun. Deci, starea in care se afla sanatatea are aparent 2 cauze majore – lipsa educatiei si un sistem ineficient. Spun aparente caci, zic eu, la baza sistemului de sanatate tampit si al sistemului in general sta lipsa educatiei. Educatia incurajeaza individul sa prinda obiceiul de a gandi,incurajeaza creativitatea, spiritul critic, spiritul intreprinzator, empatia, puterea de implicare sociala. Nu ma mira deloc caastazi se intampla ceea ce se intampla. Venim dupa 50 de ani de comunism si dupa 20 de ani de comunism mascat. Problema se poate rezolva implicandu-ne fiecare personal dar nu prin reactie ci prin actiune. Nu este de vina nimeni ca in loc sa ne informam , sa gandim singuri, stam la tv luand raspunsuri de-a gata, nu este de vina nimeni, in afara de noi,ca oamenii mor in spitale sau ca sunt oameni care mor pe strazi.Numai NOI suntem de vina caci sistemul NOi l-am creat nu extraterestrii. Si nu voiesc sa critic ci doar sa constat. Si nu voiesc nici doar sa constat ci , voiesc sa ma implic! Cum? Fiind prezent in educatia copilului meu – adik urmarind cum se desfasoara procesul de invatamand, fiind sau nu de acord cu acesta, argumentand. Fiind un bun exemplu la locul de munca – adik facandu-mi meseria cat pot eu de bine, fara scuze de genu: sunt plictisit sau deprimat. Informandu-ma. Ridicand cuvantul atunci cand este cazul, fara frica. Asa putem cu totii sa ne implicam in societatea pe care desi noi am creat-o , o blamam cu atat patos. Si ca incheiere pun urmatoarele intrebari: domnule cititor, cand a fost ultima oara cand te-ai intrebat cum sunt administrati banii cuveniti sanatatii si de ce s-a ajuns ca oamenii sa moara pe capete? Si, cand a fost ultima data cand ai initiat sau ai fost solidar cu o actiune de demascare a unor nereguli, fara sa devii pasional ci sa ai un discur bine argumentat si ferm?
    D-le doctor si d-le Ciutacu, felicitari pentru emisiune si coloana vertebrala!

  29. Despre emisiunea de seara trecută, am numai cuvinte de laudă, aşa cum anticipam. Cât priveşte presa din mun. Satu Mare, în urma decesului acelei femei, acelei FIINŢE UMANE, am nişte veşti… “senzaţionale”. Un cotidian la care m-am abonat a mutat discuţia despre acel caz în sfera ideii de conspiraţie: Vineri scriau că e un bun prilej pentru noua putere să schimbe conducerea actuală a Spitalului Judeţean, Sâmbătă îi plângeau de milă medicului care a refuzat ÎN MOD NEJUSTIFICAT internarea acelei paciente, iar azi spuneau despre acea femeie, că era “o veche clientă(???) a Spitalului”, iar când a mai fost internată “consumase băuturi alcoolice”. Eu nu pot să comentez, mi-e silă de astfel de “deontologi”…

  30. Aseara a fost o seara de gala, intai la antena 2, apoi la antena 3. Raman la parerea, pe care nu voi obosi s-o exprim, ca fiecare vorba rostita de dl teodorescu ar trebui tiparita, multiplicata si impartita fiecarui trecator, la coltul strazii, cu rugamintea de a o citi si apoi de a o da mai departe! Asta fara a stirbi cu nimic meritul fiecarui participant la emisiune! Si, domnule ciutacu, faceti toti banii cand va infuriati si plezniti cu adevaruri in obrazul rozaliilor! Cum ziceam, va salut cu tot mai mult respect!

  31. Ati putea sa-l mai invitati de vreo doua ori. Sau macar o data.

    Ar fi interesant sa vedeti cum e la Spitalul Moinesti, la 10 km de cel din Comanesti. Tot judetul Bacau.

    De ce-i mai bine la unguri? Pai pentru ca la ei smecherii fura un 20% de la buget. La noi, un 80%. Da, dar noi avem Moni & Iri, Bugatti Veyron & stuff. Pai din ce bani? Din ai Sanatatii, Invatamantului s.a.m.d. Din ai inertialilor. 🙁

  32. am vizionat emisiunea cu “sufletul la gura” din foarte multe motive! ati promis ca nu o sa fie o emisiune singulara pe aceasta tema avandu-l invitat, evident pe dl doctor Chirculescu.
    I-am lasat si dansului link-ul urmator:
    http://www.publicinfo.ro/pagini/sondaje-de-opinie.php
    veti gasi un studiu super asupra reformei din sistemul de sanatate: s-au analizat perceptiile tuturor “dusmanilor ” de astazi: pacienti, profesionisti din sistem.
    Daca-l analizati o sa vedeti pe unde-s “plagile” .
    dar cine sa-l citeasca, cine sa-l foloseasca?!
    ar cam fi ceva specialisti dar se pregatesc si ei sa plece in “bejenie”
    oricum, multumim dl Ciutacu!

    .

  33. Felicitari pt emisiune,am reusit sa o urmaresc inregistrata! 🙂
    M-a impresionat domnul doctor Chirculescu, prin adevarurile rostite, prin faptul ca s-a gandit si la solutii, nu doar la relatarea unor probleme, si prin caracterul dansului.
    In legatura cu profesorii…spunea cineva mai sus ca profesorii nu predau nimic elevilor. In ziua de azi un profesor nu isi mai poate impune autoritatea in fata unor copii care asculta muzica la ore, scriu sms-uri, rad fara sa se sinchiseasca de profesor, il batjocoresc, copiaza, nu au chef sa invete ceva, sunt lasati ‘in voia sortii’ de niste parinti care de-abia au timp pentru ei, pt serviciul lor, pt a face mancare, curat, a sta suplimentar la munca pt un ban in plus…; majoritatea copiilor romani sunt needucati, din varii motive….cine circula zilnic cu ratb-ul / metroul vad fel de fel de copii (romani + romi) care se manifesta in toate felurile posibile.

  34. Deceptionanta prestatia, Domnule Ciutacu. Eu inteleg ca jurnalistii au niste puncte pe care vor sa le acopere si ca uneori invitatii trebuie redirectionati.In interviul dvs, totusi, nu contribuiti cu nimic la coerenta, ci din contra, sporiti fragmentarea.

    De asemenea, m-as fi asteptat la mai multa flexibilitate. Cand a spus Dr. Chirculescu ca medicii sunt pedepsiti daca depasesc bugetul, aici trebuia sa fie insistat, si aratat cu degetul la minister. Asta era momentul de a-ha, revelatia, epifania.

    Un sfat: pe viitor incercati sa intelegeti ca nu puteti intelege toate aspecte unei probleme asa de complexe si, chiar daca va faceti temele de acasa( cum cere manualul jurnalistului) incercati putina flexibilitate in gandire.

    Aici este genialitatea, nu in statementul ” sunt arogant si genial”. Fuga dupa bombe jurnalistice nu ajuta pe nimeni( de ex:”Sunteţi într-o poziţie neplăcută, sunteţi în partea unei bresle pe care evident că vreţi să o apăraţi.” Dr. Chirculescu nu spune pe nicaieri ca vrea sa apere colegii incompetenti, dar asta e ce ii aruncati in spate)

    Eu sper sa reveniti la subiect dupa reflectati putin la interviul cu Dr. Chirculescu si sa faceti unul/o serie cu adevarat printre cele mai bune la aspectul profunzime.

  35. Buna ziua, dle Ciutacu,

    Tocmai am urmarit emisiunea dvs de luni si ma bucur ca in sfarsit cineva le-a dat voie si medicilor sa vorbeasca. Legat de aceasta tema, as vrea sa va supun atentiei o alta problema din sistemul sanitar romanesc: in general, cam toti ministri sanatatii/sefii de la CNAS s-au concentrat pe asistenta din spitale, de urgenta, etc. Bravo lor (desi nu stim exact ce s-a intamplat cu banii populatiei pentru ca in mod evident sumele investite au fost mult mai mari decat ce “s-a vazut” cu adevarat. Trecem peste). Problema este ca in orice tara civilizata asistenta primara este cea care trebuie dezvoltata intens, pentru ca prin ea se pot depista boli in stadii incipiente care pot fi tratate fara a fi nevoie de internare etc. Ce s-a intamplat in acest an? Onor Ministerul alaturi de onor CNAS au scazut cu 40% veniturile cabinetelor medicilor de familie (a nu se confunda cu veniturile medicilor in sine), in timp ce cheltuilelile au ramas aceleasi, daca nu au crescut. Salariile asistentelor nu pot fi scazute (si nici nu ar fi moral sa fie), cheltuielile pe tipizate, sterilizare, incinerare, consumabile, etc. sunt impuse de CNAS si au crescut anul acesta. Deci cu 60% din venit (care va deveni, probabil, 50% pentru ca in primele 3 luni sunt obligati sa mentina veniturile din 2008)medicii vor fi obligati sa sustina cheltuieli cu cel putin 10% mai mari. Ce inseamna asta? Multe (chiar foarte multe) vor da faliment, iar altele vor ramane cu sume variind intre 1000-1500 de ron pe luna. Poate ar fi bine sa aduceti si acest fapt in atentia publicului INAINTE ca proiectul de buget 2009 sa fie votat. Puteti invita orice medic de medicina de familie din Romania si va va spune acelasi lucru. E momentul ca presa sa mai ia si partea cadrelor medicale, pentru ca altfel isi vor lua din ce in ce mai multi “zborul” si vai de cei care vor ramane sa fie tratati aici!

  36. M-da…eu nu am vazut acea emisiune dar am citit aici f. multe despre ea.Problema e simpla domnilor,economicul iti dicteaza totul.Am copilarit in Romania,dar traiesc de la virsta de 18 ani in alta tara.Vin de 30 de ani cel putin odata in Romania {aici am radacinile,nu?]si tot astept,si astept,si vad cu ochii mei cum se duc generatii intregi si acelasi..peisaj dezolant.Luati domnilor taurul de coarne ca generatiile trec si istoria judeca.

  37. D-le Ciutacu , va multumesc in primul rand pt obiectivitatea dvs, a d-lui Badea si a d-lui Gadea. Fac parte din categoria medicilor de familie care in curand va ramane fara post, in conditiile reducerii drastice a fondurilor alocate noua, iar 1000 de pacienti vor fii nevoiti sa bata un drum de 60 km pana la cel mai apropiat spital. Lansez o rugaminte disperata :nu vreau sa plec din tara, de langa familia mea pt a nu muri de foame, pt ca acest lucru ne asteapta pe cei cu capitatie sub 1500 pacienti. va multumesc din suflet.
    http://www.petitieonline.ro/petitie-p35682052.html

  38. In primul rand, felicitari pt. emisiune (emisiuni, in general). Nu am urmarit-o in direct, am citit acum scriptul si cred ca voi sta pana dupa miezul noptii sa urmaresc si inregistrarea (asa merge netul, bata-l vina!).
    Lucrez in acelasi spital ca si domnul doctor, in Unitatea de Primiri Urgente. Il cunosc si am avut de-a lungul timpului o colaborare exceptionala atat cu dumnealui cat si cu ceilalti medici din sectia de chirurgie toracica, deseori in cazuri extrem de grave, de politraumatisme, cu injurii potential letale ale organelor vitale (asta fiind si una din “definitiile” politraumatismului, numai ca domnul ministru probabil a trecut pe ochi frumosi examenul de chirurgie). Nu rareori i-am chemat telefonic pentru a veni de acasa si a intra direct in sala de operatie cu o urgenta de chirurgie toracica. Dificultatile pe care dansul le intampina si pe care le-a relatat in emisiune sunt REALE si din pacate nu sunt valabile numai pentru Chirurgia Toracica a Spitalului Universitar, dar si pentru celelalte sectii chirurgicale, de ex: Chirurgia Cardiovasculara. Tin sa subliniez si eu, ca ATENTIE: vorbim despre Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, adica probabil cel mai mare spital de urgenta din Romania anului 2009, prin prisma numarului de paturi si al prezentarilor la camera de garda. Spitalul asta este obligat sa asigure asistenta specializata de urgenta pentru aproape, atentie din nou, 40 % din Municipiul Bucuresti, plus imprejurimi (o parte din Ilfov, Giurgiu, cazuri trimise din Teleorman, Dambovita, Arges si nu numai). Va dati seama ce e in provincie si aici domnul doctor a dat exemplu Curtea de Arges. Cu tot respectul, acolo e un “amarat” de spital orasenesc, dar credeti ca la Spitalul Judetean de Urgenta lucrurile stau MULT mai bine? Prin prisma patologiei transferata de acolo la Bucuresti si a informatiilor “pe surse”, as spune ca nu. Cunoscand mai bine alte spitale de urgenta din tara, va pot spune ca sigur nu.
    Va dati seama ca avem acest tip de probleme pe sectiile chirurgicale si in sectia de terapie intensiva ale unui spital care este, vrand-nevrand, un centru de politrauma? Vrand-nevrand, pentru ca in Romania anului 2009 nu exista un asa numit (de import) TRAUMA CENTER si probabil ca nu-i trece prin cap nimanui sa faca asa ceva! Pai, in primul rand, trebuie sa stii ce-i aia o politrauma!
    Evident ca problemele de management ale sectiei sunt valabile si in cazul celorlalte, atentie: 12 etaje ale spitalului. Insa mai sunt si altele, care nu se refera numai la deficientele de personal, dar, din pacate, ajung tot la bani. De fapt, la indarjirea cu care decidentii incearca sa reduca la maximum cheltuielile cu, pana la urma, sanatatea populatiei. Barem pe pacient, reducere de numar de paturi, reducerea numarului zilelor de spitalizare, o permanenta criza a banilor destinati achizitionarii de consumabile si medicamente samd. De ce? Pentru ca avem impresia ca platim prea mult pentru sanatate. Imi pare foarte rau, domnule Ciutacu, dar platim prea putin pentru sanatate, cu riscul de a supara multa lume. Este adevarat ca nu toti banii ajung acolo unde trebuie, dar asta nu e vina MEA, ca platitor de taxe si impozite, si nu e nici vina MEA, ca medic. Pentru ca, ce surpriza!, si noi, medicii, platim CAS si CASS si altele! SI NU AM BENEFICIAT NICIODATA PENTRU MINE DE VREO ANALIZA GRATUIT IN SPITALUL IN CARE LUCREZ.Asta pentru niste indivizi care si-au facut un obicei in a urla in camera de garda: “pentru asta va platim”. Trecem peste detalii de genul ca unii dintre ei nu lucreaza cu carte de munca (deci pentru ei plateste statul, adica tot EU), sau ca unii dintre ei sunt patroni de firma care nu mai stiu cum sa faca sa plateasca cat mai putin la stat. Vedeti dvs, domnule Ciutacu, toata lumea are drepturi in tara asta, adica inclusiv EU.
    Adica, eu platitorul de taxe si impozite, (Doamne cat urasc fraza asta importata de la americani) am dreptul de a-mi desfasura activitatea intr-un mod decent, am dreptul la respect, am dreptul de a fi internat intr-un serviciu de urgenta atunci cand necesit acest lucru. Ei bine, si acum se “rupe firul”. Penrtu ca s-ar putea ca EU, platitorul de taxe si impozite, un caz de urgenta, de altfel, sa NU AM LOC in spitalul de urgenta. De ce?
    Pentru ca sectiile sunt pline, foarte simplu. Poporul roman este bolnav, domnilor, la propriu. Starea de sanatate a populatie este dezastruoasa si spun asta fara a citi statisticile rezultate din programul ala mult discutat de pe vremea guvernului anterior, pentru ca STIU ca e facut “pe genunchi” si AM VAZUT” cate ineptii sunt trecute in statisticile respective.( asa ca, vedeti dumneavoastra, cum putem spune ca platim mult pentru sanatate?) In spitalele de urgenta se interneaza foarte frecvent si nonurgente, adica boli cronice, pentru ca unde ar putea sa se interneze altundeva? Cate spitale de boli cronice mai sunt in picioare si FUNCTIONALE? Ce face ministerul pentru asta? Nimic. Comunitatea locala? Ma bufneste rasul! Casa de asigurari? Aiurea! Si atunci? EU, urgenta, ar trebui sa ma internez, dar nu am unde, pentru ca locurile sunt ocupate. Ar mai fi niste bolnavi care ar putea sa plece din spitalul asta, dar unde? Ca de saptamani se tot incearca mutarea lor in alt serviciu, dar care? Pai, atunci, asta este, poate mai stau o zi in UPU sub tratament si maine poate se elibereaza vreun loc. Dar unde sa stau? Nici aici nu am loc, pentru ca aici e carciuma si adapost social. Am proprietatea termenilor, domnule Ciutacu, veniti intr-o noapte pe la noi. Veti vedea paturi si targi pline cu betivi si boschetari? Vedti veedea poate un intoxicat cu monoxi de carbon care sta PE SCAUN cu masca de oxigen pe fata si alaturi, PE TARGA, un betiv dormind linistit. As lua betivul si l-as intinde pe jos,sau afara la aer, dar in secunda 2 probabil ca ar aparea vreo 3 televiziuni, ca “dam oamenii afara din spitale”. De ce trebuie sa stea intr-un serviciu de urgenta? Ce cauta ei la spital? Intrebati-l va, rog, pe Dr.Arafat, mie imi e greu sa va dau un raspuns. Poate pentru ca primariile noastre nu se ocupa de problema celor fara adapost? Pentru ca romanul este atat de patruns de simt civic incat atunci cand vede un om intins pe trotuar, suna imediat la 112 (din pacate am ajuns sa uram numarul asta), in loc sa-l intrebe “ce faci, bre?). Si de la 112, la “cazut in strada”, se trimite imediat echipaj, doar e urgenta ZERO. Ceea ce nu am reusit niciodata sa pricep de la la o urgenta zero ajunge echipaj fara medic. Uneori fara asistenta. daca e urgenta zero, de ce sunt trimisi pompierii? (pardon, paramedicii SMURD-ului); ma scuzati, onor Dl Arafat! Dumneavoastra, daca va ia foc casa, chemati medicul? Cunosc raspunsul: sunt antrenati pentru a acorda primul ajutor si la nevoie, cheama echipajul cu medic. Dar daca nu au pregatire medicala, atunci cum recunosc ei un pacient instabil? Cum fac diferenta dintre o urgenta veritabila si un caz care poate fi rezolvat la domiciliu? Am uitat, ei nu rezolva cazuri la domiciliu! Totul merge la spital, sa-si bata ei capul! Si daca e o urgenta care necesita interventie medicala imediata, ce facem? Asteptam medicul si intre timp facem ce ne spune dispeceratul prin statia de emisie-receptie. De administrat medicamente nu putem ,ca nu stim sa asiguram o linie venoasa si nici sa facem injectii, asa ca…cum i-o fi norocul! Frumos, nu-i asa?
    Sunt multe probleme in sistemul asta, domnule Ciutacu, si toate sunt de vina pentru ce se mai intampla, pe la Slatina sau aiurea. Dar nu se rezolva prin ordine peste ordine date aiurea, de ochii presei, in cateva zile. Probabil ca s-ar putea rezolva cat de cat in sa zicem, 10 ani, prin efortul nostru, al societatii civile (care?), al guvernului, al administratiei locale?
    Dar de ce sa ne obosim, cand lucrurile sunt simple: MEDICII SUNT NISTE SPAGARI INCOMPETENTI!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.