Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > N-are planeta soia pentru atâtea şniţele

N-are planeta soia pentru atâtea şniţele

carne

Dintr-o dată, parcă, mai toate animalele (altădată) mâncabile şi produsele de origine animală par a fi devenit dăunătoare sănătăţii umane. Duduie în ultima vreme Europa de scandaluri pe tema nocivităţii lor, iar România nu lipseşte de nicăieri. Pe rând, ca la program, vaca-i nebună/cal, porcu-i trichinos, găina-i gripată, peştii-s infestaţi, laptele-i contaminat. Nici ouăle (bio au ba) nu-s deloc ferite de controverse şi-s parte a panicii generale. Iniţial, păreau atacuri sub centură ale unor industrii la adresa altora, manifestări de concurenţă ticăloasă. Dar acum chiar că nu mai pricep cine câştigă. Pentru că am serioase dubii că, oricât elan ar lua ea, producţia de alimente de origine vegetală e-n stare să suplinească tot consumul de carne al Planetei Pământ.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

23 thoughts on “N-are planeta soia pentru atâtea şniţele

  1. Urmaresc,printre altele,emisiuni culinare+calatorii,ca cea a lui Anthony Bourdain.Se gateste direct in pietele tuturor marilor aglomerari urbane din toata lumea,nu am vazut atitea probleme cite apar in cazul comertului asa zis civilizat.Imi aduc aminte de un reportaj cu camera ascunsa facut de Turturica(atunci cind inca era ziarist) la Prima TV,reportaj care arata cum doi baieti puteau sa cumpere un magar mort,sa-l faca mici,sa-si instaleze un gratar intr-un tirg de tara si sa vinda fara a fi deranjati de nimeni.La noi e o jungla dintotdeauna.Se fura caii si se taie si se vinde carnea fara oase pe post de carne de vita de cind ma stiu eu.Acum,toata potlogaria asta s-a eficientizat.
    Vorba celor de la BUG,am trecut la alt nivel.
    Si,pe linga asta e un subiect atit de bun sa ii faca pe giboni sa uite de existenta unui domn de la PSD,dnul IANCU.Avea o formula foarte interesanta de calcul a pretului kwh pentru populatie.Ce dor mi-e de el si nici un ziarist din tara asta nu are singe sa-i intrebe pe cei de la USL,FORMULA?
    Da’,e mai usor cu carnea de cal,nu?

  2. @bondescu: hai c-o dai in paranoia. se straneste ditamai scandalul alimentar european ca sa uite lumea de Iancu 🙂

  3. Nici nu poate fi vorba ca de asta s-a stirnit scandalul!Ma scuz daca nu m-am facut bine inteles!Am si eu un pitic pe creier cu dnul Iancu si cu jandarmeria+purtatorii lor de cuvint,nu pot trece mai departe!Asta e,sunt mai credul de felul meu.Pina la capat,nu?

  4. Imi pare rau, dar si in productia de alimente de origine vegetala a aparut SOIA MODIFICATA GENETIC!

  5. pentru mine e clar ca cresterea intensiva a animalelor a dus la scaderea calitatii produselor din carne.e clar ca animalele crescute intensiv generatie dupa generatie nu mai au imunitate si devin un focar de infectie.vor fi pandemii si criza alimentare majore.problema nu e daca vor fi sau nu ci cand.

  6. @Victor: cum, si inca n-a constatat inca nimeni
    ca fintinile-s otravite si finetele arse ?! =))

    Eu zic ca atita timp cit nu ne cresc subit branhii
    sub axila ori aripioare ventrale (de la alimentele
    “rele”), putem sta linistiti pe cele 4 picioare ! :))

  7. Intre carnea fripta si homo sapiens e o relatie de la cauza la efect. Cred ca au confirmat si cercetatorii britanici. Acuma hop si io cu o intrebare: daca trecem toti pe furaje, modificate sau nu genetic, unde naiba o sa ajungem???
    Viata ca viata, dar nici moartea nu mai e ce-a fost: de la atatea chimicale, mase plastice si alte porcarii nici macar nu mai putrezim.

  8. Victor, in ce spui tu sunt doua actiuni. Gripele (de porci si de pasari) sunt din alt film care tine de marii producatori mondiali de medicamente. Au facut niste teste de reactie… ma rog.
    Chestia cu mancarea eu cred este un plan B de iesire din criza mondiala. Indiferent cum or sa mearga industriile de orice fel, oamenii vor continua sa manance :). Ca urmare tebuie obisnuiti cu ideea ca va trebui sa plateasca foarte mult pe mancare pentru ca: 1) populatia globului a crescut si nu mai avem resurse sa-i hranim pe toti 2) si mancarea pe care o avem nu mai este mancabila 3) daca lumea se imbolnaveste si moare in procent din ce in ce mai mare este din cauza ca mancarea ne imbolnaveste 4) Cu cat mai multi oameni care nu se mai pot hrani si se imbolnavesc si mor cu atat exista sansa sa scada populatia globului in urmatoarele decenii. Si iata ca s-a inchis cercul si s-a rezolvat o problema care in secolele trecute se mai rezolva cu razboaie. Acum razboiul pare cam complicat si sperie prea multa lume asa ca se incearca si alte solutii mai mult sau mai putin “finale”.

  9. Ca sunt interese globale se stie,alimentele si tot ce tine de ele este un prilej de dominare economica,economia de piata…la noi haloymus,marfa statuta amabalata si colorata pentru pacalici!Este de ajuns un zvon sau o mediatizare cu tinta si poti compromite totul,eliminarea de pe piata.Asta in timp ce noi facem slalom printre bucate,ce mancam azi a ajuns sa fie dilema existentiala,un laborator la purtator sa ne verificam alimentele si sa fim siguri ca in cos nu este bomba alimentara.Legume nu,nitriti,azotati si alte pesticide,la soia am alergie de cand ne convingea ceasca ca soia este foarte buna iar carnea care era rara avis e nociva,de aia erau numai pungi de creveti vietnamezi prin macelarii,deci si acum carnea nu,ca cine stie ce animal dragalas consumam,pai zic sa faca alimente inlocuitoare ca acelea cum au cosmonautii,daca vrei o fripturita ia d-aicea la plic!Calul alearga acum prin farfuriile europene,pasarimea zburatacita si indopata cu antibiotice de frica aviarei sau salmonellei,pestele intoxicat de poluare si alti viermisori,vaca a innebunit ca laptele-i toxic,purcelul tocmai ce a scapat de pesta si este anemic,ce mai ramane prin ograda,a da mielul care devine asa de pretios ca nici nu ne mai incumetam sa-l mancam,daca si asta o fi modificat genetic de la clona dolly incoace! Se spune ca o alternativa ar fi cea a produselor naturale,ce ma enerveaza bio sau eco,am uitat ce inseamna sa fii natural,dar si acolo este escrocherie,pe principiul minte-ma dar minte-ma frumos,e-uri si conservanti!Bon apetit,eu o dau pe ceaiuri dar daca si astea sunt infestate,hopa o dau in paranoia dar si paranoic fiind trebuie sa mananc si sunt ca soricelul care invarte roata visand la o bucatica de cascaval…neinfestata!

  10. Nu-s bune nici vegetalele ca-s contaminate. Ar fi bine ca omul sa manance si mai natural, si mai bio&eco. Si ce poate fi mai bio decat pamantul?

  11. te inseli

    si itzi dau ca exemplu unic si simplist spatziul cosmic.

    da se paote crea un mediu inchis in care omenii sa traisca din ce recircula cu o singur aconditzii respectivii astronautzi sa fie vegetarieni.

    Da in cost de oameni furajatzi la hectar incaractur apoate fi mult mai mare daca oamenii respectivi sunt vegetarieni decat daca sunt omnivori.

    Ca viatza respoectiva curata sucata si “sanatoasa” n-ar fi misto pentru noi astia carnoivorii asta asa este dar nu e imposibil .

    Cand ne-om astronautzi o sa vedem noi pan atunci belsug nenicul pe distrugerea planetei.

  12. Draga domnule Ciutacu, te rog frumos sa-mi explici si mie, de ce este “musai” sa fim in UE.Din ce am observat pana acum, noi nu am avut nimic de castigat, as spune ca dimpotriva. Suntem considerati ca fiind un popor necivilizat, ca etalon s-a luat comportarea unei minoritati, rromii,in statele UE. Nimeni insa nu se intreaba cum am reusit sa traim in relativa pace cu acestia, cu ungurii, etc.Am ajuns sa nu putem sa ne alegem conducatorul,votul nostru nu este luat in seama,etc. Eu una nu mai suport. Cred ca am fi mai fericiti atunci cand vom putea sa ne hotaram singuri soarta. Eu nu mai vreau ca gasca lui Basescu din tara si din afara, sa hotarasca soarta copiilor mei.Am crezut ca odata cu castigarea alegerilor de USL, toate acestea vor fi de domeniul trecutului, dar imi vad sperantele spulberate. Daca stau putin si ma gandesc, ce imi aduc aminte? 1.atunci cand a fost ales un membru al curtii constitutionale,Ponta a fost cel care, dupa o zi tensionata,in miez de noapte, a facut in asa fel, ca sa fie ales cel agreat de Basescu 2.Ponta a fost cel care s-a grabit sa accepte lista lui Barroso cu acel prag al referendumului. 3.Ponta a fost cel care a facut pact cu Basescu. IMI ESTE TEAMA CA ESTE IN STARE SA FACA UN PACT SI CU DIAVOLUL. Nu vreau sa ma intelegeti gresit,acest baiat are f. multe calitati, dar nu are coloana vertebrala.El poate ca nu intelege ca nu este doar functia dansului in pericol, ci chiar soarta intregii tari.Poate ca nu intelege ca aceasta atitudine nu este departe de cea a lui Basescu, si ca ne-am saturat sa fim calcati in picioare la nesfarsit, ca cine accepta sa fie scuipat acum, in cele din urma va fi calcat in picioare.Cele trei momente in care Ponta a avut puterea sa decida singur, a facut ca Basescu sa ne rada in fata, a facut ca intreaga europa sa ne dispretuiasca, si sa ia masuri in consecinta.VREAU SA SPER CA NU VA FI LASAT SA MAI FACA RAU TARII.

  13. @marica: n-am inteles ce legatura are Ponta cu mancarea gresita. si, daca tot veni vorba, cine nu trebuie sa-l lase 🙂

  14. Aveti dreptate, poate ca nu are legatura directa cu mancarea. Referitor la a doua remarca,eu sper sa mai aveti un cuvant de spus, vorbesc de ziaristii care nu au renuntat sa apere aceasta tara,iar la emisiunea Vorbe Grele,atunci cand ii aveti invitati atat pe dl. Ponta,cat si pe ceilalti politicieni care ne conduc,sa-i intrebati ce au de gand. Indraznesc asta,pentru ca intrebarile dstra nu sunt comode,ca nu ezitati sa le puneti, si pentru asta va admir.

  15. Am senzatia ca unul dintre motivele acestei mari manipulari este legata de inchiderea pietelor “marilor democratii” occidentale fata de exporturile tarilor “nu indeajuns de democratice”. Al doilea motiv a fost foarte bine sintetizat de marele matematician si lingvist american Chomski: masele (mesele, cum spune un “revolutionar” din Timisoara) pot fi tinute sub control daca sunt inventate tot felul de amenintari: terorismul, alimentatia, asteroizi, sfarsitul iminent al Planetei, etc.

  16. Buna ziua d-le Ciuracu,

    Vedeti ce natie suntem?!Na,ca “otraviram” si curcanii!

    Ce v-am scris acum cateva zile pe mail despre Tara Soarelui rasare,e perfect adevarat;la noi nu exista civilizatie,asta e.

    Cu mult respect pentru Dvs. si pentru putinii oameni adevarati din poporul acesta,
    IoanaP

  17. Ei, stai, ca veni randul curcanilor de le-or fi dat ai nostri furazolidon facut la Bayer, de i-au bunghit nemtii asa rapid dupa mirosul din tigaie. Ca sa recapitulam, porcii de la Comtim au fost de porc cu pesta, vacile dilii tratate corespunzator psihiatric se crezura cai, gainile au stranutat cu muci pe anvelopele alea de le dadeau niste neni in alb cu pis-vasser pe sosea si acum curcanii cufuriti sau dracu’ stie ce. Da’ lasa, ca ne ramane vanatul de la care or sa caute urme in lasagna. Sa inceapa cu alea de laba.

  18. Te inseli rau de tot. Ca sa hranesti o vaca un an ai nevoie de un hectar de pamant, pentru o capra ai nevoie de 0,5h. De ce crezi ca strabunii taiau o gaina doar de sarbatori? Pentru ca era extrem de costisitoare, avea nevoie de mult pamant pentru a creste si vara si iarna. Daca ar fi doar vegetarieni, o famile de 4 oameni ar avea nevoie doar de 0,5h ca sa traiasca un an.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.