Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Clienţii vor fi serviţi în stare de libertate

Clienţii vor fi serviţi în stare de libertate

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în ceea ce ni s-a prezentat a fi procesul de corupţie al secolului a şocat; în bine şi în rău. Eliberarea aşa-numitului lot Voicu (mai puţin a naşului acest grup), în care recunosc că eu n-am crezut, e extrem de importantă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, după umilinţa publică la care a fost supus, dacă judecătorul Costiniu ar fi rămas în arest, procesul de preluare de către actualul regim a controlului  Înaltei Curţii s-ar fi încheiat în această seară. Fiindcă orice alt judecător al instanţei supreme, care evident că a vorbit (şi el) liber în trecutul mai puţin apropiat, ar fi devenit şantajabil pe interceptări şi, evident, controlabil de către puterea politică. Şi, odată subjugată instanţa supremă, Băsescu nu mai avea nevoie decât să-l înlăture pe Geoană (eventual printr-o amabilă propunere a DNA de arestare în dosarul Voicu), chestie oarecum lesnicioasă, pentru a avea, discreţionar, sub papuc absolut toate puterile statului (Legislativ, Executiv, Judecătorească). Deci preşedintele mai are de lucrat o perioadă la consolidarea regimului său de Suprem.

În al doilea rând, pentru că poate o să priceapă toţi înguştii la minte că logica şi, mai ales, legislaţia spun că, în ţările democratice, procurorul trebuie să probeze vinovăţia învinuitului, nu acuzatul să-şi demonstreze nevinovăţia. Mai exact, că interceptările telefonice sau ambientale sunt, de regulă, indicii şi că ele trebuie completate de probe solide şi concludente. Într-un stat în care justiţia nu se înfăptuieşte în studiourile tv în avans, oamenii sunt arestaţi şi, eventual, condamnaţi pe bază de probe, nu de percepţii, emoţii şi înfierări proletare.

În al treilea rând, fiindcă, în orice stat de drept de pe Planeta Pământ, starea de arest preventiv a fost, este şi trebuie să rămână o excepţie, nu o regulă. Şi este direct condiţionată de existenţa unei periculozităţi sociale a inculpatului. Iar lipsa reperelor morale (în cazul Locic) sau înalta poziţie socială (invocată la Costiniu şi Căşuneanu) nu constituie, niciodată, niciunde, nici măcar o premisă de periculozitate socială sau pentru ordinea publică.

P.S. Dat fiind că intuiesc asaltul turbat al ultraşilor portocalii, anunţ public că, spre deosebire de toţi pricepuţii care “ştiu ei”, eu habar n-am şi nici măcar nu mă priveşte dacă “lotul Voicu” a făptuit penal au ba. Există suficienţi procurori bine plătiţi să probeze şi judecători la fel de bine plătiţi să cumpănească şi să se pronunţe. Doar că şi unii, şi alţii vor lucra cu clienţii în stare de libertate.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

98 thoughts on “Clienţii vor fi serviţi în stare de libertate

  1. Si uite asa se rescrie si repeta istoria romana de inspiratie sovietica a anilor 50.Secoritatea asculta telefoane sau ambientul, don procoror de la parchete, dusumele, linoleumuri sau denea cica sunt probe si incepe circul, debutand cu incatusarea, plimbarea prin fata camerelor de luat vederi, huiduiala de rigoare a prostimii bucuroase ca s-a mai taiat un tentacul al caracatitei. Singurul sentiment simtit din plin la toata aceasta circoteca basesciana este o imensa greata, scarba si senzatii permanente de voma. Asa ca, fratilor,atentie ce glume spuneti pe la telefoane, cu prietenii la o cafea, bere sau la o braga rece. “Cine limba lunga are, 5 ani va taia la sare” sau cum scria pe statiile radio militare:Atentie, dusmanul te asculta!

  2. @zambie : hai sa fim seriosi, nimeni nu glumeste cu “hai sa-ti pun o vorba buna la domnul doctor” etc

  3. Încă o piesă din opera remarcabilă a dramaturgului român, Profesorul 😉

  4. E un fapt imbucurator ca s-a intarziat procesul dictaturizarii.

    TOTUSI, NU-S ATAT DE BOU SA NU MA TEM DE-UN GESTAPOU! – Treaba cu Tribunalul Anticoruptiei (a se citi OPOZITIEI) imi da ceva fiori!

    In timp ce se delibera (sau imediat dupa), ceva interesant s-a intamplat laB1!

    Basescu a marturisit ca el i-a ajutat mult pe constructori ca sa castige licitatii in fata STRAINILOR care aveau mare experienta (de mii de km de drumuri si autostrazi – citat din memorie)

    Concluzii posibile:

    1. a aranjat caietele de sarcini
    sau
    2. a masluit licitatiile

    Ambele fapte-s penale, dar are imunitate.

    Totusi, Consiliul Concurentei ar trebui sa se autosesizeze. Chiar si Comisia Europeana. A DISTORSIONAT COMPETITIA LIBERA PE PIATA UNICA EUROPEANA?

    In rest, astept cu interes sa fie eliberat si Voicu si sa revina in Parlament. Vad ca are chef de palavragit despre tot felul de subiecte inconvenabile.

  5. Cand paranoicii simt ca pierd puterea!

    I-a dus la moarte in incercarea nebuneasca de a-si lansa campania electorala in stil ultranationalist !

    Marele moderator elector roman e fascinat de asa ceva – . (Cat drag de maceluri pentru unul pe care l-a oripilat intr-atat vanatoarea incat l-a avantajat gratuit pe Basescu )

  6. @FuXi E simplu. Inca dinainte de 89 baietii din servicii stiau cum sa deschida plicurile cu oferte ale companiilor de afara, fiind astfel garantat succesul celor din tara. De aceea aveai parte de o gramada de jafuri made in romania. Si mai eleganta mi s-a parut afirmatia “De aceea i-am cerut lui Boc sa-l revoce din functie pe ministrul X”. Hooopaaa…

  7. d-le ciutacu,cu regret trebuie sa va atentinez(ca un jurist adevarat si cu vasta experienta)ca in componenta DNA am vazut cu ochii mei procurori care nu stiu definitia infractiunii si elementele constitutive ale acesteia.si atunci va intreb:cum sa nu fie el procurorul unealta sistemului politic,cum sa nu execute el comenzile politice venite de la cel care ii numeste in functii?din tot circul televizat in afacerea voicu(ptr ca pina acum eu nu vad un caz penal)este clar unul instrumentat politic,la ordinul…stiti voi al cu.

  8. Mda… cineva cred ca s-a trezit… Asta e o dovada de maturitate, daca nu reala, macar de fatada! Asa era normal: sa fie judecati in libertate. Probe, oricum nu au. In definitiv nu poti proba darea de mita si traficul de influenta decat prin “flagrant”. Asa ca… Multe pipite vor mai sta pe la ICCJ, pe la Tribunal, etc… Succes!!! Nu ma bucur, dar nici nu ma intristez. Serialul DNA “to be continued”…

  9. Un articol de milioane scris la ‘cald’ despre lucruri care ‘te infioara’ privind spectacolul oferit decei care s-au raliat sloganului:”Tara te vrea prost”.O logica inginereasca la “rece” servita invitatiilor D-lui Ciutacu la emisiunea Vorbe Grele a starnit o dezbatere bine argumentata si o concluzie incontestabila ca nu se pot face arestari pe baza unor interceptari.DNA trebuie sa probeze vinovatia cuiva inainte de a-l baga la beci. Si aceasta bagare la beci trebuie sa intre in executia numai si numai in cazuri de exceptie, si nu e voie sa devina o regula!!!
    Un articol de EXCEPTIE!

  10. nu cred ca este o sentinta ,,definitiva,, in sensul ca pare o diversiune.publicul[si nu numai,chiar si magistratii si-au exprimat oprobiul pentru felul in care a fost tratat costiniu ]si-a dat seama ca este vorba despre ,,o justitie in direct,,televiziunile ,,interzise,, au avut invitati ,,in masura,, care sa convinga ca procurorii fac un abuz.si atunci era necesara ,,desumflarea,, mediatica.prin aceasta sentinta ,,corecta,, un deja-vu.basescu a ratat ,,la mustata,, titlul de academician,nu?nevoit insa sa-l refuze datorita ,,inflamarii,, mediatice.[tot la fel ,,au dat inapoi,, si cu numirea viitorului ginere presidential] se pare ca tb[sau pd,ca tot aia e]sunt in zodia racului:un pas in fata,doi inapoi.felul cum puneti problema indica faptul ca tb nu e in stare sa ,,puna piciorul,, pe gatul magistratilor.eu cred ca ,de fapt, e in stare ,,sa-i incalece,, cu totul.

  11. 1. Chestia cu “lotul” imi aduce aminte de alte
    “loturi” care prin anii 50 actionau prin munti.
    2. Cine-i plateste lui Costiniu imaginea maculata cu catuse la mana, ca ultimul borfas?
    3. DNA s-a facut -inca o data- de ras/kk-
    4. Cum de doamna Jajaie a gasit masura de-ai tine pe astia in parnaie preventiva/ prevestiva
    iar cei noua le-a dat liber? Problema cu sotul?
    5. Ce se intampla cu Voicu? El este pentru ALT
    motiv priponit? Stie lucruri de nespus?
    6. Dupa cum ne arata Vali Stan, din laptopul
    sau, Daniel Morar asteapta ca acuzatii sa-si dovedeasca nevinovatia si nu invers!!! Probabil a avut diverse discutii -neascultate?-
    cu Tartorul de la Cotroceni in care i-a explicat ca nu poate sa-i retina pe astia…
    7. Cinste celor noua judecatori, care nu s-au lasat calcati in picioare!
    8. Doamna Mona Pivniceru, in stilul dumneaei, ne-a aratat noua, profanilor, ce si cum. Jos palaria!
    9. Astept reactia celor de la DNA! Daca exista!? Si inceperea procesului. Daca se va incepe vreun proces vreodata.
    10. Jos palaria si in fata avocatilor!
    Si ultima. Daca cu astia s-a putut face asa ceva, cu necunoscutii, saltati fara tam-tam si fara mass-media ce se poate intampla???

  12. Modul in care a argumentat d-na judecator retinerea in arest e ridicol..Putea sa zica “ii retinem fiindca fumeaza..”

  13. @mihaela (00:51): Ba da, multa lume glumeste la telefon cu tot felul de tampenii. Eu unul (recunosc, sunt tampit) glumesc la telefon cu un prieten “cazat” intr-o tara araba despre bombele pe care le construim, vestele cu explozibil pe care le purtam, detonari in institutii publice, si asa mai departe. Si? Ce inseamna asta? Ca sunt terorist? Luati-ma si inchideti-ma atunci, ma, moralilor si corectilor care sunteti.

  14. pai sa probeze dna-ul cu dosar de instanta ca respectivii sint vinovati si acceptam si noi pronuntarea instantei. asa pe probe ciudate si cred eu ilegale poate face doar show tv si nimic mai mult. eu cred de altfel ca pina la sfirsitul anului vor inchide dosarul si se vor apuca de alte cauze si alti indivizi pentru perdeaua de fum ce trebuie sa acopere protestele sociale ce vor urma.

  15. Din doua una: ori Procurorii DNA sunt incompetenti si slugoi ai lui Base, ori Judecatorii sunt corupti. E clar ca traim intr-o tara de cacat.

  16. Nu incape indoiala ca cei de la Putere fac jonglarii de ne naucesc! Culmea este ca ne dam seama de ele, ne revoltam, dar continuam sa inghitim doar in sec. Asteptam probabil un semnal puternic din exterior, ca se pare ca nu suntem in stare decat sa ne batem gura.

  17. Nene ai zis ca:
    “..starea de arest preventiv a fost, este şi trebuie să rămână o excepţie, nu o regulă.”
    Just!
    Numa’ ca la noi s-a ajuns ca nu o exceptie sa intareasca regula, ci ca o regula sa intareasca exceptiile.
    Banzai!

  18. pai toata povestea asta seamana tare mult cu mioritza noastra. doi vorbesc, pun la cale ceva (asa rezulta din interceptari), posibila victima trece si ea printr-o criza depresiva, dar fapta (flagrantul) lipseste in mod sublim – unde e omorul, o lista cu oile furate, samd. daca majoritatea romanilor pun botul la povestea mioritzei ca fiind omor in scop de jaf, normal ca pun botul la aberatiile dna.

  19. E clar ca nu sunt lipsiti de imaginatie si diplomatie. Din cand in cand mai gasesc “intamplari” care sa ne ia ochii de la dezastrul din tara asta a noastra. Deja porcina a trecut de mult si as zice ca nici nu a avut efectul scontat. Asa ca a intrat Voicu in scena.

  20. O fază interesantă, ieri: Mona Pivniceru, judecător la Înalta Curte (dar la secţia civilă) a spus că fusese desemnată să facă parte din completul de 9 judecători ce urmau să judece recursul celor 3. Femeia, prudentă, s-a abţinut să judece, motivînd că este incompatibilă – dată fiind prietenia cu familia Costiniu.
    Anormal, totuşi, să desemnezi un judecător de la secţia civilă – să judece un recurs al secţiei penale, nu ?
    Doar dacă nu eşti pus să o mînjeşti pe amazoana care a fost sufletul protestului magistraţilor din toamna lui 2009….;)

  21. “-Obligatie, obligatie, am un fiu si trebuie sa-i arat ce inseamna in aceste momente patriotismul.”, polonii mergand sa se inchine la mormantul presedintelui.
    Noi ce sa le aratam copiilor nostri?

  22. pt. cei ce stiu sa citeasca printre randuri ultimele 2 fraze ale bassesscului sunt e po ca le.
    Preşedintele a negat că i-ar proteja pe unii dintre regii asflaltului şi chiar s-a declarat supărat pe ei: “Unii constructori au ajuns să fie lacomi, pierd licitaţiile şi blochează în justiţie. M-a supărat profund acest lucru şi le transmit că nu vor mai avea în mine un susţinător până nu vor ajunge şi la etică. Le transmit să se oprească, nu mai merge!”.

  23. ‘ce inseamna asta’, vorba lui boc:baieti, nu va mai acopar furaciunile, nici chiar cele pt. mine&partid.gluma se ingroasa…sa vedeti ce de asfaltari vor incepe acum in primavara.sa fi furat casuneanu la cantar?nooooooooo…

  24. Victor, se tot bate moneda pe ideea că dacă un acuzat nu reprezintă pericol social, nu sunt motive pentru a fi reţinut preventiv.
    Nu cred că arestarea preventivă se referă DOAR la ideea precum că acuzatul ar reprezenta un pericol din punct de vedere social; procurorii pot invoca faptul că printr-o arestare preventivă se restricţionează sau se limitează posibilitatea acuzatului de a influenţa desfăşurarea anchetei.
    Trebuie să recunosc, nu am cine-ştie-ce pregătire în domeniul juridic şi este foarte posibil să mă înşel, caz în care te rog să mă contrazici.

  25. Există la noi acum o stare de lucruri care poate face într-un timp oarecare ca notiunile:
    democratie,stat de drept,separarea puterilor să
    devină improprii.Ceeace este mai trist este faptul că acest circ,acest joc de-a cătusele îsi face efectul scontat,prinde în rândul celor
    rămasi în urma vremurilor si cu o instructie precară. Si acestia sunt multi.Poti să auzi oameni discutând despre cei încătusati zilele trecute,iar concluzia lor
    este că s-a făcut dreptate-să fie închisi ăstia care s-au îmbogătit pe spatele nostru-
    Respectarea legii atunci când se iau măsuri punitive devine o subtilitate greu de înteles
    sau un amănunt neglijabil.Totul este să curgă
    sânge…

  26. Nu înţeleg ce vrei să spui prin “orice alt judecător al instanţei supreme, care evident că a vorbit (şi) liber în trecutul mai puţin apropiat, ar fi devenit şantajabil pe interceptări”. Şi eu vorbesc liber la telefon şi totuşi nu sunt şatajabil…

    “În al doilea rând, pentru că poate o să priceapă toţi înguştii la minte că logica şi, mai ales, legislaţia spun că procurorul trebuie să probeze vinovăţia învinuitului, nu acuzatul să-şi demonstreze nevinovăţia.” Eşti ipocrit, dacă nu chiar îngust la minte: pe Băsescu îl consideri vinovat de verzi şi uscate, dar de “lotul Voicu” nu te interesează.

  27. Mă bucur că ia eliberat din arest, pentru că aşa e normal. Deci practic mă bucur că în România s-a facut un lucru normal.

    În continuare, m-aş bucura ca graşii ăştia să fie cercetaţi şi dacă DNA are probe să nu iasă cu NUP, şi să se judece în instanţele judecătoreşti, cu termene de judecată cum primim toţi când avem procese. Adică aşa cum în mod normal trebuie să decurgă lucrurile.

    Tare mă tem io că DNA va face ca la fotbal. E nasol să nu dai gol, e nasol şi să dai că te pui rău cu cealată echipă, aşa că cel mai bine e să dai o bară! DNA probabil va da o bara în sensul că dacă ajung în instanţă, graşii vor scapa pe viciu de procedură. DNA probabil că le va scapa ceva procedural ca la un retardat mintal.

  28. @Laurentiu!
    Completul de 9 judecatori e o chestie pe care dace ai s-o citesti ai sa o si intelegi. Nu e greu deloc.
    Iar faptul ca un judecator a ajuns sa judece la ICCJ si este presedintele unei sectii de acolo, nu inseamna ca celelate ramuri ale dreptului îi sunt necunoscute. CONDUCE o sectie si atata tot.

  29. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Daca basescu stia de Voicu din 2008,de ce a tacut pana acum( evenimentul a aparut”dintr-o intamplare”dupa parerea lui)?!Eu n-am niciun interes-cine a gresit trebuie sa plateasca.Dar ma intreb si eu ,ca nea Marin de la tara…

    Va doresc,cu acelasi respect,numai bine,
    IoanaP

  30. @eleonora: le aratam transcripturile interceptarilor telefonice si ambientale de la DNA, uffffffffffff, ne-am scos asa!Bine ca avem ce le arata, daca nu scotea pe piata Daniel Morar telenovele din dosare ce ne faceam, vai,vai,vai!

  31. Flotare logica: daca Voicu a fost binefacatorul lui Costiniu, Locic si Costiniu si, cu toate astea, doar el ramane la bulau, e adevarat ca-n Romania facerea de bine e…? Ă?

  32. Cred ca este gresit sa consideram ca Basescu a pierdut la faza asta, deoarece:
    1) a scos maximul posibil din mediatizarea cazului , poporul a inteles ca marinarul lupta cu coruptia;
    2) vor fi cercetati in libertate, poporul intelege ca justitia e libera sub domnia marinarului.

    In fond marinarul iese bine tot timpul, deoarece el este regizorul acestor actiuni.

  33. Base&Co. este si cam prost, zic eu: daca el consolideaza aplicarea “justitiei” pe baze emotionale si “perceptii publice”, intr-o zi s-ar putea trezi si el, de exemplu, condamnat la moarte pentru simplul motiv ca poarta moaca aia in public 😀 ! Adica, noua (populatiei Romaniei) nu ne mai place de tine si ne-ar distra sa te vedem ca pe Saddam, de exemplu 🙂 … Sau EBa, sau oricare altu’ din seria aia.

  34. Parca ‘poporul suveran’ ar participa la turnarea unui film horror; rolul sau fiind ce al figurantului,platit cu ora, fara sa fie constientizat de subiectul filmului. Protagonistii sunt cei care vor, prin orice mijloace, sa preia controlul ultimului bastion al Puterii,Puterea Judecatoreasca.Toate celelalte puteri sunt subjugate de mult timp.
    Plan diabolic!Momentan insa inca nu au reusit, pentru care figurantii din film se bucura pentru ca acest lucru le da speranta, ca poate poate isi vor mai putea ridica capul spre lumina, spre cer senin, spre libertate, dreptate.

  35. Nu se potoleste chiorul, nu-si da seama ca a ajuns in punctul in care orice ar face, enerveaza tot mai multa lume. Va face in continuare rau, dar pentru el timpul se scurge implacabil. Acum trebuie dat in el fara mila, si nu numai in el, ci si in toti cei care il slujesc fara discernamant.

  36. stau şi privesc la TV ceea ce nu speram în 89 când chiar credeam că s a schimbat ceva.

    Un prieten de familie ne spunea la acea vreme pe când stăteam la o agapă că să fim liniştiţi că tot ai noşti îs la conducere şi că nu se vor schimba aspectele esenţiale.

    DA, este real atât cât se poate percepe, restul se impune cu nesimţire şi neruşinare fiindcă asta ne a adus în special 89 ticăloşii care tiranizau ieri azi ne fură îşi bat joc de noi şi ne umilesc azi.

  37. Pt @ De eleonora…coloana lui Brancusi doamna,rapsodia lui Enescu,manastirile din nordul Moldovei,muzica lui Gheorghe Zamfir si in general traditiile si folclorul romanesc,muzica formatiei Phoenix,discursurile si biografiile lui Iorga,Maniu,Bratianu,Coposu..si-atitia altii.
    Si sub nici o forma : OTV , LaBeunu,maybachurile,gimichu-rile si palatele de neam prost…

  38. Credeti posibila declansarea unei lupte deschise intre puterile statului,juridica si restul sau puterea judecatorilor e mult dim inuata de plasarea in tabara adversa a procurorilor.Sau sa va intreb altfel,ar putea judecatorii sa o priponeasca pe Nuti sau e nevoie si de implicarea unui procuror intr-o astfel de situatie?

  39. SUBIECT DE DEZBATERE LA SINTEZA ZILEI: PREZENTA LUI BASE LA B1. DUPA-AMIAZA PLACUTA!!!

  40. # Ma bucur ca idolul lui Udrea , acest criptocomunist feroce, nu a reusit ( deocamdata ) sa “incalece” a treia putere in stat.
    Apropos de lotul Voicu, oare cand o sa auzim vorbindu-se si de lotul Basescu ?

    # Condoleante poporului Polonez.

  41. victor, te rog, adera si tu la grupul de fani anti guvern boc pe care l-am creat, poate facem un numar mai mare decit votantii basisti))

  42. Nu zic că am urmărit toate declaraţiile celor care au avut de-a face cu poliţia lui Băsescu. Culmea e că, deocamdată, pentru mine, singurul care a spus clar că nu el trebuie să-şi dovedească nevinovăţia, ci procurorii să-i dovedească vinovăţia, e Căşuneanu. Nu ştiu din ce motiv pare el mai curajos, dar are dreptate.
    Bine ar fi dacă prompteristele n-ar mai scoate pe gură imbecilitatea cu dovedirea nevinovăţiei. Că unii pot fi şi-aşa îndobitociţi prea usor, iar apoi se fac “motivări” pe bază de percepţia opiniei publice!?

    Munca unor oameni de a le deschide capul altora mai săraci cu duhul ajunge, astfel, pe apa sâmbetei. Apropo, profesorul Bogdan Teodorescu ce-o fi mai făcând? Cred că oricine i-a remarcat dispariţia aproape subită de la emisiunile preferate telespectatorilor A2 şi A3.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.