Nu mai am (și-mi pare rău pentru asta) trăiri idealiste. Viața cotidiană într-un mediu de curve mi-a atrofiat la maxim acest tip de simțire. Procesul de transformare internă a durat ani, dar am priceput rolul și, mai ales, importanța compromisului. Deci chiar nu mă miră și nici nu mă oripilează răsucirile politice din ultimele zile. Dar tot viața asta păcătoasă m-a învățat importanța unui banal cuvânt din dicționar: consecvența. Oamenii noștri politici sunt mici. Chiar dacă, justificativ, flutură alt cuvânt din DEX: pragmatismul. În numele (de fapt, spatele) lui, comit cele mai mari trădări, încălcări de promisiuni și batjocoriri ale celor care-i trimit prin vot în funcțiile publice. Când te piși pe cuvântul tău de (mă rog) onoare și după aia te miri că lumea te disprețuiește, ori ești imbecil, ori ești canalie. Noțiunea de real politik e o mizerie cu pretenții științifico-analitice inventată pentru a salva temporar de la flegme obrazul oamenilor fără cuvânt. La prima vedere, societatea pare să se fi resemnat și dă înainte periodic cu ștampila-n mincinoși. Mai exact, însă, dacă te uiți pe statisticile de prezență ale tuturor alegerilor, orb să fii și tot îți dai seama că e doar o fracție a ei. Pentru că absenteismul manifest este (și) un răspuns la lipsa de consecvență și de onoare a politicienilor. Nu mă refer doar la peisajul nostru politic, e o tară generală. Mai nicăieri pe Planeta Pământ nu vezi entuziasm manifest la urne.
Lumea politică gonește declarativ după absenteiști, dar în practică nu face nimic pentru a-i aduce-n secțiile de votare. Printre altele, fiindcă n-are pic de caracter…
Mda. Adevarul este ca e singurul lucru pentru care l-as aprecia pe Voiculescu, desi vreau sa-l vad in zeghe. A ramas constant in optiunile lui antibasiste.
Sa fii constant impotriva cuiva nu e greu. Mult mai greu e sa fii constant “pentru” cineva sau ceva.
Dupa 25 de ani de ales raul cel mai mic (datorita calitatii infecte a celor ce se vor alesi) politicienii au invatat ca e de ajuns sa fii contra cuiva/ceva (contra lui Nastase, Basescu, Voiculescu, baronilor, etc) .
De altfel, in micimea lor, nu ar putea aduna voturi pentru o cauza, un principiu.
Ei nu ne cer votul pentru ca sunt cinstiti, ei ne cer votul pentru ca lupta cu un dusman (de multe ori inventat de ei).
De unde si scarba cu care sunt priviti.
Cum spunea cineva mai inteligent decat mine, ca sa fie democratie, poporul ar trebui sa aiba puterea de “select” si nu aceea de “elect” care e o magarie, o flegma-n obrazul ratiunii… Oricum, ai spus corect IMPORTANTA compromisului… pacat de Oreste Teodorescu, dumnealui n-a prea priceput-o sau a uitat-o-n cartile citite 😀
@Moses: a inteles-o bine, a si aplicat-o, da’ se face a nu-si aminti 🙂
Pai cum sa mai creada lumea in politicieni… In emisiunea ta pontacu demoniza ppe ul azi de la bruxelles il sustine… Noroc ca nu sustine tot ppe ul ci doar pe junker de parca ppe ul ar avea alt candidat la sefia comisiei 🙂 e tristi hahalerele astea 🙂
🙂 …s-a autosanctificat intre timp. 😀
@fvr
Nu e decizia lui Ponta, e deciazia PSE-ului, si se refera la faptul ca PPE-ul are un numar mai mare de mandate. Sustinerea este pentru Juncker personal, astfel incit sefii de state sa nu puna pe altcineva…. interpretarea ca s-a razgindit Ponta e naiva…
de ce nu s-ar pisha politicienii pe cuvantul lor daca revoltatii din societtatea civila boicoteaza alegerile cu sloganul:,,ma pish pe vot!”?
iar politicienii nostrii nu sunt mici, sunt mult prea mici pt ce vremurile ce vin..din pacate in frunte cu Kim Ir Ponta!!!
@oliver: deci, la tura asta, tot Ponta (altfel, un munte de consecventa si el) e de vina, am inteles 🙂
nostri, nu nostriI
Aveţi notorietate, cunoaşteţi mecanismele politicii, staţi bine la capitolul comunicare, n-aţi fost dovedit corupt deşi aţi stat la masă cu unii îngeri căzuţi din sferele înalte ale politichiei postdecembriste, de ce nu intraţi în politică? Adunaţi nişte oameni de onoare şi poate o să aveţi succes. Este adevărat că mogulii pentru care aţi lucrat vă trag puţin în jos, dar nu-i nimeni perfect. 50% dintre cetăţenii cu drept de vot nu au votat niciodată, deci teren virgin de cucerit este.
Fiţi schimbarea pe care vreţi să o vedeţi în politică.
Că dacă toţi cei care se consideră oameni de onoare stau pe margine, schimbarea cine să o înfăptuiască?
@constantin: n-am ce cauta acolo, nu-i de mine, cel putin deocamdata. am cuvant, o bruma de principii si, cateodata, bun simt. in plus, nu-s nici suficient de idealist, nici prost, nici naiv. stiu cum se fac, finanteaza, sprijina partidele
…cel puţin deocamdată. Ăsta-i un breaking news.
Cu privire la naivitate, nu mi se pare a fi un defect. Naivitate: care vădeşte sinceritate şi curăţenie morală, simplu, încrezător, natural, neprefăcut. Printre altele, este adevărat…
Intrebati-l va rog pe domnul Ponta atunci cand il mai chemati la emisiuni, de ce in teritoriu guverneaza tot cu PNL, DE CE LA CONDUCEREA multor institutii publice sunt membri PNL Inteleg ca PNL se aliaza cu PDL, prin urmare am putea trage concluzia ca d-nului Ponta îi place sa guverneze inclusiv cu PDL -ul? Felicitari domnului Ponta si la mai mare, dar cu o asemenea atitudine ar putea sa nu se mai astepte sa -l voteze lumea si asta tocmai pentru ca in teritoriu îi acceptata in continuare pe cei din PNL+PDL(mai nou)
Asta cu „un proiect politic solid, de durată, un proiect pentru România” e o vrăjeală deja fumată, iar asta dovedeşte clar (dacă mai era nevoie) că în PNL nu există voinţa reală de a schimba pe bune ceva în România.
Ce fac ei acum nu e pragmatism, e lipsa dorinţei reale de a se implica, un alt troc pe care-l fac pentru urmărirea unor interese personale, că de altceva nu sînt în stare.
Interesul public e o miză care nu numai că nu-i preocupă, dar nici n-au resursele umane necesare pentru a se lupta pentru el, chiar dacă – teoretic vorbind – şi-ar propune vreodată asta.
Să nu uităm că PNL-ul e partidul din care făcea parte ministrul de interne care a trimis jandarmii la Pungeşti astă iarnă.
Ăsta e adevăratul PNL. Faptele vorbesc cel mai clar.
„pentru a se lupta pentru ea”, scuze pentru dezacord…
De ce sa ma mai implic eu acum in politica,ce nevoie mai e in politica de oameni ca mine atita timp cit politica face in Romania Fileata de a Curcani?
De mine a fost nevoie doar in 90 sa iau bulane pe cocoasa cind lipeam afise cu Ratiu sau cind ne fugareau satenii din comuna Baia pt ca am venit cu Corneliu Coposu in campanie electorala.
Miine,poimiine il baga pe Zglobiu la pirnaie si-l scot pe Fileata,ca e nevoie de expertiza lui in constructia dreptei,fara Basescu si fara Udrea.Dreapta asta e ca alimentele alea fara conservanti si fara coloranti
@bondescu
Că dreapta asta e ca alimentele alea fără conservanţi şi fără coloranţi, cum spui tu, nu cred că ne afectează prea mult. Din contră: se împute rapid şi ajunge în tomberonul istoriei înainte să facă prea multe victime. Ce facem cu ăia blindaţi cu coloranţi şi conservanţi care se vând ca produse ecologice şi te umplu de E-uri?
Mie mi-e dor de Violet. Oare ce-o face ea, fuzioneaza, fuzioneaza ? 🙂
Fuzionare placuta Violet ! 😀
Rezum:
Personal inteleg DE CE fac ei asta si inteleg scopurile pe termen lung.
Practic daca denumirea[brandul] PNL dispare in urma fuziunii acesti domni comit harakiri in grup si suntem destui membrii simplii care probabil nu vor fi dispusi sa faca asta.
In rest numai de bine.
aha.
Si se si asteapta sa ii voteze cineva ?
Sau s-au consolat ca 15% + 12% o sa dea undeva la 10% destul ca sa isi bage cocotele de ambe sexe in foltoliile parlamentului si cam atat da asta deja mu mai conteaza nu asa ?
Si totusi cat de prosti ne pot crede ca sa credeam ca absorbtzia sau traseismul atat de ticalos pana ieri a devenit brusc duap dusul rece din alegeri fuziune sau unificare ?
De ce n-au facut-o acu o luna de ce n-au facut-o acu un an de ce n-au facut-o atunci cand le-a cerut-o Basescu ? De ce o fac acu ?
Exista un singur raspuns : de frica.
De frica de soarta PNTCD.
Cat despre de ce nu s-ar pisha politicienii pe cuvantul lor cand “societatea civila” se pisha pe el de vot 2 observatzii :
a) s-a mai pisat unu pe cuvantiele sale si de la 70% popularitate a ajuns la 6-7% voturi concrete.
b) “sociatea civila” nu conteaza la vot. Statistic vorbind asa cum este ea definita si cum activeaza vedetzi sondajele pe facebook de dinaintea alegerilor unde PMP-ul lua >50%. Un politician dsaca e politician si nu doar trepadus la TV trebuiei sa isi propuna sa adune voturi si nu doar spam de pe net.
Asa ca acu asistam vorba lui Badea la ascunderea lui Basescu dupa harneala, dupa multa multa harneala.
La rezidentziale lumea va vota tot in functzie de Basescu.
Va vota ori un presedinte care sa permita intarea lui Basescu la parnaie si destructurarea mafiei sale.
Ori un presedinte care sa se opuna pe toate caile administrative si prin puterea pixului sau intrarii lui Basescu la parnaie intarind si consolidand mafia Basista din justitzie si servicii mafia nasista care a acaparat statul tare si felxibil.
Si de asta e nevoie de multa harnela ca sa poata sa se ascunda Basescu dupa ea.
Cristian,
Deocamdată privesc, ascult…Şi încerc să am capul deschis. Deși mi-e greu cu moacele lui Flutur și Falcă. Vedem…
În fond, dacă PSD a făcut alianţa de vis pentru tata-socru, în 2008, când lumea se aştepta la cu totul altceva, iar Ponta a putut să fie ministru sub Boc, să înţeleagă şi acum cum poate sta de vorbă Crin cu…unii. Că văd că se miră. Nu-i cel mai nimerit om s-o facă.
Dar e clar că PNL trezeşte prea mult interes pentru un partid de 15 %, din partea ”marelui câştigător”, PSD, nu-i aşa? Îl înțeleg pe Ponta că mai bine îl avea prieten. 🙂
A, apropo, e adevărat că Ponta îl susține pe PPE-ist la conducerea CE, și nu pe socialist? Asta-i tare.
P.S. Sunt cu Crin până la capăt.
Propun o varianta la titlu: Cum sa-i flegmezi pe cei care te-au votat in 2012 si sa repeti figura cu cei 15% din 2014. Pe langa ceea ce face acum Antonescu, pactul de coabitare semnat de Ponta (pe care l-am injurat gros si cu naduf), pare o gluma buna!!!
Violet,
Tu crezi ca daca imi dai vreun exemplu din 2008 asta face mai usoara situatia ta de astazi ?
Sa-ti zic ce s-a intamplat cu “pesedistul” de mine in perioada aia: scria despre Prostanac pe aici, il vota pe Crin al tau in turul 1 si a stat acasa in turul 2.
Tu probabil mi-ai fi spus pe vremea aia ca datorita “tradarii” mele a iesit Basescu presedinte pentru a doua oara insa adevarul e ca si cu mine si fara mine se completa la Paris atat cat era nevoie.
Astazi ti-e greu cu Falca si Flutur ? Stai sa vezi cum o sa-ti fie cu Oltean si Popoviciu. 😀
Tot eu sunt ala care a scris pe aici ca Antonescu e Prostanacul 2 dupa ce-a rupt USL si a demisionat de la Senat. Tu probabil o sa fii suparata, dar eu avand o “experienta” mai mare iti spun ca PNL si Antonescu fac aceleasi greseli pe care le-au facut Geoana si PSD-ul din anii la care faci tu referire. Aceleasi decizii tampite luate fara a fi discutate la baza partidului, acelasi for de conducere care voteaza ce-i trece prin cap lui Crin asa cum votau aia din PSD ce cocori visa Geoana, aceeasi “tradare” resimtita de votantul simplu, acelasi autism care nu e in stare sa “miroasa” ce vrea electoratul.
Singura problema, asta si apropo de “interesul” pe care-l reclami tu este urmatoarea: PSD e mare si cand e mic (nu discuta aici cum si de ce), PSD-ul era mare si cand luat 22 sau 25% in 2007, dar PNL NU ESTE si nu-si permite tampeniile facute de PSD la acea vreme.
Te anunt ca deja exista un fel de hit in societate, sa dispara PNL-ul la fel ca PNT-ul. 😉
Restul vrajelii, cu Ponta sustine candidatul PPE, e vrajeala de doi bani, contra aiurea, sa zici si tu ceva acolo, sau demonstreaza ca nu intelegi ce sa spune intr-o conferinta de presa.
Greşeala nu este a celui care se pişă, pentru că el este un pişăcios şi asta ştie să facă;
greşeala este a celui care aruncă onoarea în pişatul oricui.
Na, că mă provocaşi.
@constantin- stii ce se intimpla cind o intersectie e dirijata de un politist de la circulatie? Se blocheaza circulatia.Politicienii nostri sunt asa cum sunt,nici in europa sau in usa nu-s mai breji!Dam drumul dna,parchet,etc sa ia din politicieni fara selectie si se rezolva de la sine.S ocietatea romana merge mai bine daca e lasata in pace.
@Violet: daca dam timpul putin mai inapoi de momentul “aliantei” de vis din 2008, ajungem la Alianta DA, din 2004, realizata intre cine? Cumva intre cei care astazi se aliaza/fuzioneaza? Le-a placut asa de mult prima oara ca mai vor o runda?? Succesuri…..pana la capat!
sa justifici alianta cu hotii lu’ Base folosindu-te de argumentul ca si pesedistii au facut-o cumva e jenant. inteleg ca astea-s politica altfel si revolutia bunului simt
@Victor,
PNL si PDL au o istorie ca si aliati, Base este cel care a rupt (temporar) alianta. Acum, partidul lui de buzunar probabil va fi lasat pe afara, care e problema?
Dpdv. al furtului, PSD-ul a avut intre 30 si 60% din consilii judetene si primarii timp de 25 de ani, fara intrerupere.. au furat ca-n codru, restul partidelor sunt micii copii in comparatie.
Pe cand unpr facea alianta cu pdl si a l-a ajutat pe basescu sa faca guvern ,in televiziunile pro-psd domnul oprea era o sectiune aparte .Azi vad ca nimeni nu se inflameaza.Sa inteleg ca domnul oprea deodata a devenit prizabil?!Nu mai spun ce era la gura domnului oprea vis a vis de dl. ponta . Faptul ca udmr e la guvernare si se pisha pe ce inseamna romanism si ca dl. ponta a admis legalizarea arborarii steagului secuiesc vad ca nu produce indignare.Faptul ca seful politiei acum este acum subordonatul primului ministru nu supara pe nimeni.Faptul ca ponta incearca sa devina basescu doi nu deranjeaza pe nimeni.
@astia care tot o tineti una si buna ca pnl si pdl vor avea soarta pntcd-ul.
nu are cum sa se intample asa ceva dintr-un motiv simplu. totalul trebuie sa fie 100%.
partide noi nu au cum sa mai apara si sa modifice scena politica (pmp, pp-dd, fc etc) si daca pnl si pdl ajung sa se zbata undeva la pragul de intrare in parlament, ar insemna sa aiba psd 80%, ori nu mai traim in epoca aia. din pacate pentru unii, din fericire pentru cei mai multi.
asa ca lasati-o mai moale ca macane.
Lucica33,
1. N-aveam nicio treabă cu PNL în 2004.
2. Crin, pe care îl susțin, s-a opus formării alianței D.A.
3. ”Urarea” SUCCESURI e cam fumată, dar mă rog…
Cristian,
Susținerea nu-știu-cui de către Ponta și socialiști am citit-o cu un ochi și pe diagonală. N-am avut timp ieri să fac mai multe lucruri, dar voi recupera de mâine. Dar ce, nu e adevărat? Mă voi informa. Și n-am zis ca să zic ceva, nici că atât am înțeles. Hitul îl cunosc. Eu zic că n-o să vadă, cine-l fredonează.
Radu Alexandru Vasilescu,
De acord. Nu cred că se va întâmpla asta.
Victor Ciutacu,
Eu nu justific nimic. E doar o demonstrație a faptului că în politică orice e posibil și că politica e o mizerie. De-aia e bine să nu te implici la nivel înalt. Altfel, nici eu nu mai am ( și-mi pare rău pentru asta ) trăiri idealiste.
Ultimul lucru: dacă nu mai am trăiri idealiste nu înseamnă că nu mai am speranță. Sper că lucrurile vor arăta mai bine mai încolo. Cu unii ajunși la răcoare, iar alții dați la fund. Asta sper eu.
Justificarea aliantei cu hotii lui Basescu (care s-au rupt de Basescu sau el de ei, ca s-o spunem pe aia dreapta, deci – tehnic – nu mai sunt cu Basescu) e aceeasi pentru care PNL s-a aliat cu hotii din PSD si a facut o mini-alianta cu partidul holograma (PC). Pentru dansii, Ponta e noul Basescu. Contra Basescului, cu tot cu maretul PSD, au pierdut grav. Sa vedem meciul cu Ponta, care are are mai multe avantaje: primele doua televiziuni ale tarii care conteaza in lupta politica (RTV si A3)care-i fac propaganda multa, desantata, fara scrupule; ca Ponta nu e la nivelul de antipatie pe care l-a atins Basescu si nici nu va fi prea curand datorita RTV si A3; ca PDL nu e nici macar comparabil cu PSD. Ca PSD e la guvernare, are painea si cutitul.
Acum cateva zile, in treacat l-am auzit pe Ponta vorbind de traseism, ceva de genul. O intepatura la adresa PNL-ului. Si m-a bufnit rasul, gandindu-ma la generalul izmana.
Revenind la meciul Antonescu vs Ponta (sper sa fie asta la prezidentiale, macar circ sa avem), e rizibil cum lumea il acuza ca e blat cu Basescu. El, care l-a sustinut pe Geoana. El, care ca nimeni altul s-a luat in gura cu Basescu. El, care nu poate fi atat de prost incat sa nu stie ca inainte de turul 2 Basescu e o piatra de moara pentru alegerile prezidentiale.
Dar lucrurile stau cum spune Badea, Badea e A3. A3 e lumea: cine nu e contra lui Basescu, e pentru. Deci, Crin e pentru. Nu mai conteaza ca a fi contra lui Basescu in momentul de fata inseamana a fi unii pe langa PSD, a nu exista. Nu mai conteaza ca lupta pentru prezidentiale se da impotriva PSD-ului, iar ca sa aiba o sansa de castig trebuie sa fie impotriva lor.
parerea mea e ca fuziunea pnl+pdl va insemna pnl cu sigla si istorie, dar cu organizarea eficienta de tip blaga.
cand doi cacati se aduna nu iese decat un cacat mai mare…si apoi de unde onoare?
ma bucur cumva pentru d.antonescu ca are atatia admiratori,banuiesc ca oricat este d-sa de contorsionist ii era foaaarte greu sa se pupe singur in kr.in plus d-sa va fi si mai curat ceea ce desigur ii va produce o placuta surpriza d-lui basescu atunci cand va veni in inspectie…
Violet,
In parlamentul european nu are nimeni majoritate, nici PPE, nici PSE, nici altii.
Fiind primele alegeri dupa reforma de la Lisabona, unde s-a hotarat ca presedintele CE n-o sa mai fie decis la masa verde, de sefii de guverne, ci de familia politica castigatoare, toti au sustinut ca cel care a castigat o sa fie si cel care o sa faca “guvernul”.
Doar ca la PPE au aparut zvonuri, pe fondul lipsei unei majoritati reale, ca n-o sa fie Junker ci Lagarde, si atunci socialistii au zis c-o sa-l sustina pe Junker si doar pe el, daca o sa apara in programul lui elemente socialiste si comisari socialisti in comisie. Asta si in conditiile ascensiunii partidelor de extrema dreapta. Odata luata aceasta decizie de familia politica Ponta a anuntat-o, cu accentul pe Junker si doar el, nu altcineva. Adica acolo nu merge ca in Romania, castiga Ponta alegerile si numeste Basescu sau Antonescu pe cine ar vrea ei.
Sunt prea batran ca sa nu fiu de acord cu tine . 😀
Imi cer scuze ca scriu asa ceva .
Ma uit la Ora de Varf in asteptarea dumneavoastra.
De ce invitatii de platou au lavaliera si la dumneavoastra au microfon?
Sunt foarte naturali si pot sa gesticuleze .
Si la dumneavoastra am vazut ca au lavaliera dar cand este 1 la 1 .
Domnul Dragnea are microfon . Si aproape ca zambeste . Dar sta cu mana fixa. Este o mica piedica in calea lor de exprimare naturala.
Imi cer scuze inca odata pt ca scriu asa ceva.
@ octavian
Nu te-ai prins? La ăia cu E-uri le dau microfoane, să credem noi că nu se mişcă natural din cauza obiectului:) Înainte să consum, eu citesc eticheta… Soluţia este general valabilă.
@constantin
Greu cu politica asta .
Eu discutam despre oameni si cum se prezinta ei pe sticla. Trecand peste faptul ca ei sunt politicieni si vor sa ne conduca . Sau ce mint sau ce nu mint.
isi permit orice golanie vis a vis de prostu cu stampila (si va fi si mai monstruos) dintr-un motiv simplu – s-au prins toti ca sunt numiti si nu alesi .. numiti de ambasada sua, de merkel, de vreun komisar sef de la bruxel .. nenorocirea referendumului anulat din pix de unu cu mecla de handicapat, laudele licuriciului pentru baschetbalista sau giumbix ala de se crede stapanul integritatii, ii face sa se arate asa cum sunt de fapt – ticalosi si dispusi la orice jigodism care sa-i tina in gratiile stapanilor .. sa te fereasca dumnezeu sa te conduca slugile .. pe noi nu ne-a ferit ..
de fapt,avem nevoie de politica si de partide?
@omu’: evident ca avem
asta e argument?
Domnu’ Victor, pot sa fac si eu un request ?
Saptamana viitoare vedem si noi niste “sondori” pe care sa-i certam nitel ?
Politicos asa, nu cu strigate, dar sa le aratm obrazul totusi.
Caci eu observ ca iarasi a fost cam teapa, 4-5-6 procente.
@omu’: daca tu ai nevoie de un argument de la mine pentru ceva evident, e nasol
@Cristian: sa-i cert ca sa ce? n-ai rezultate oficiale? dupa alea se impart mandatele. sa-i certe aia care i-au platit ca sa-i abureasca
Eu vroiam sa dau sensul figurat expresiei “sa-i certam”, nu la propriu, nu inchizitie. Dar eram curios cum explica ei diferenta, lipsa de educatie politica(voturi stampilate dublu), neputinta de a prezice efectul Mircea Diaconu, alte cauze…mie mi s-ar fi parut relevant dar nu inseamna si ca am dreptate.
pai,am..toati(mai putin politicienii) injura partidele si politica lor …logic,daca ceva iti face rau,te debarasezi de el; asta as face cu partidele..administratia poate functiona si fara ele
@Cristian
Te-ai gandit ca poate voturile stampilate dublu au fost facute cu buna stiinta? Daca trebuie sa aleg dintre Pontac, Udrea, Antonescu sau Ungureanu solutia anularii votului prin dubla stampilare, nici nu mi se pare asa de aiurea.