Esti aici:
Prima pagină > Blog > Papornita cu intelepciuni > Kovesi, început ferm de carieră politică

Kovesi, început ferm de carieră politică

Aflată într-o puternică defensivă mediatică, după ce instituția pe care o conduce a dat câteva rateuri memorabile (caprele lui Toni Grebă, stagiarul Laurei Voicu, achitarea lui Mugurel Surupăceanu, parțial chiar și rigipsul cu tablourile de sub pat ale lui Darius Vâlcov etc.), Laura Codruța Kovesi a invadat ecranele. Cu un aer de vedetă căreia toată lumea-i datorează ceva (dacă mă-ntrebați pe mine, incompatibil cu înalta magistratură pe care o exercită), procurorul-șef al DNA a început să dea lecții și directive națiunii. Iar destinatarii mesajelor, terifiați la gândul că pot fi săltați cu mascații din pat, se feresc să-i răspundă. O fac eu…

– Derobarea de activitatea DNA de până la numirea ei e și imorală, și lipsită de reponsabilitate. În mandatele lui Daniel Morar, concomitent, Codruța Kovesi a fost procuror general, adică șef (și) peste DNA. Deci nu se poate ascunde.

– Faptul că, până la apropierea sfârșitului regimului politic Băsescu, DNA a ferit cât a putut camarila acestuia și a acționat la comandă politică e vizibil de pe lună. Iar valul de arestări de azi nu șterge inacțiunea de ieri, ci doar o confirmă.

– Arestarea preventivă e statuată, în toate legislațiile planetei, ca o stare de excepție, nu o regulă. Și e strict reglemantată. La noi e carnaval, iar umplerea aresturilor până la refuz e o anomalie.

– Oricât de popular ar fi el la un moment dat, un procuror nu poate da ordine/indicații Parlamentului. Aici mă refer, concret, la mandatul imperativ de eliminare totală a imunităților (subiect de dezbătut, într-adevăr, dar nu de reglat prin voința unilaterală a unui înalt demnitar de stat). Parlamentul legiferează, inclusiv eventuala propunere de modificare a Constituției, poporul votează, procurorul aplică actul normativ, nu-l abrogă cu de la sine putere.

– Dacă n-are intenții de carieră politică ulterioară, procurorul nu trebuie să se justifice public cu rezultatele favorabile ale sondajelor de opinie. Pentru că nu e nici candidat, nici ales, ci numit de factorul politic. Altfel, cu cât neagă mai des că s-ar pregăti de o cursă prezidențială, cu atât n-o mai crede nimeni.

– Amenințarea că, la nevoie, e gata să aresteze 1.000 de oameni (la prânz) și – de ce nu? – 10.000 (seara) n-are nici cea mai mică tangența cu democrația.

Pe final, dacă nu cer prea mult, haideți să nu ne isterizăm și s-o luam metodic, rațional, pe litera legii. În 2008, în singurul interviu live pe care (mi) l-a acordat, generalul Florin Coldea spunea apăsat că unica instituție abilitată legal să asculte telefoane e SRI. După șapte ani, Codruța Kovesi susține că și DNA interceptează legal. Dat fiind că nu dorm cu Monitorul Oficial sub pernă, m-ar putea lămuri doamna procuror-șef ce modificare concretă a legislației permite asta?

Comentarii

comentarii

Similar Posts

36 thoughts on “Kovesi, început ferm de carieră politică

  1. Procurorul poate emite un mandat de interceptare provizoriu pentru 48 hr. , iar interviul este de o monstruozitate teribila

  2. Foarte buna observatia facuta la final! Si mie unul mi’a ridicat semne de intrebare afirmatiile mult stimatei doamne inca din secunda in care ne povestea cu o aroganta demna de o curte regala ca nu are nevoie de ajutorul SRI din momentul in care si DNA are posibilitatile tehnice de a asculta/intercepta telefoane. Pai … de unde pana unde si’au luat ei libertatea de a face aceste ascultari/interceptari daca singuri care au dreptul legal de a face acest lucru sunt cei de la SRI’ul, de care chipurile, DNA nu are nevoie?!

    Batranul meu avea o vorba:

    ” da’i ocazia si lasa prostul sa vorbeasca in timpul in care doar sa il asculti, ca pana la urma … spune tot”

  3. Și … mai mult! Încă funcționează discreționar. Blaga,Predoiu etc. sunt feriți cu mare grijă. Lula are nevoie de stăpâni de tranziție …

  4. Probabil ca SRI a detasat personal si echipament de ascultare in cadrul DNA.

  5. Noroc cu DNA-ul, ca isi mai ascut si baietii de la SRI auzul, mai sterg praful de pe microfoane si benzi.

  6. tu chiar crezi tampeniile pe care le scrii sau e sarcina de serviciu?

  7. Era doar o ironie la adresa “binomului”.

    Nimeni nu si-ar dori sa incapa pe mana unor institutii de forta scapate de sub controlul legii.

  8. Temeiul legal în baza cătuia DNA-ul deţine aparatură pentru interceptări ar trebui clarificat de doamna Kovesi. Dacă nu, o comisie parlamentară care să lămurească problema ar trebui înfiinţată cât mai repede.

    Pentru o asemenea declaraţie, C. Săftoiu a plecat din funcţie. Nelămurirea mea cu privire la SIE a rămas: SIE nu are asemenea aparatură şi C. Săftoiu a minţit sau SIE are asemenea aparatură şi C. Săftoiu nu trebuia să spună… Problema asta nu s-a clarificat.

  9. Pe linga faptul ca imi repugna ca persoana – inclusiv felul in care vorbeste limba romana -, femeia asta a demonstrat un comportament complet abuziv relativ la rolul sau si o atitudine de servitor al puterii – trecute, prezente si viitoare.

    Apropos, munca de procuror nu trebuie sa fie populara. Poate fi chiar nepopulara, daca este cazul.

    Femeia asta trebuie demisa si investigata pentru toate abuzurile si faradelegile pe care le-a savirsit – si continua sa le savirseasca.

  10. ma repet,am scris asta offtopic,dincolo-

    cind saftoiu a spus fiind audiat in comisia voiculescu,din pozitia de sef sie,ca sie detine tehnica de ascultare, si-a dat demisia.
    dna kovesi?

  11. Din păcate, SRI-uil şi DNA-ul abia aşteptau asta ; să ia România din ghearele lui Băsescu şi să pună ei gheara pe ea. Cu un Parlament plin 100 % cu hoţi (şantajabili toţi dacă se pişă contra vântului DNA), numai poţi opri acum “tăvălugul” care vine peste noi, după ce Băsescu l-a meşterit şi la făcut să meargă ca uns 10 ani.
    Da, cum spunea mai sus cineva care a postat aici , individa asta merită să dea socoteală ptr. toate abuzurile şi nelegiurile şi din perioada cât a fost procuror general şi din cea de şef al DNA … dar cine ? Cine s-o mai ia p`asta la întrebări ? O să ne trezim cu ea în 2018 candidat la prezidenţiale, pozând şi asta în “doamna de fier a României”. Vai de mama noastră … a ajuns în ţara asta ca tot cel le bese mintea serviciilor şi DNA-ului să se îndeplinească !!!
    Să ne zică dracu Koveşi de Blejnar, de Videanu, de Mircea Băsescu, de ginere, de toate hoţiile şi hoţii lui Băsescu. Să zică de Traian, dar să ne spună mai întâi de ea … de Coldea . Deja mie scârbă rău de circul ăsta televizat cu arestări şi cătuşe.

  12. dupa parerea mea, coldea i-o va trage lu’ kovesi (nu va ganditi la prostii in saptamana mare , desi ‘organele’ n-au dumnezeu). mediocritatea se ascunde in autoritarism cata vreme e cocotata in varful suprem, oricare ar fi ala (basescu seamana deja cu un pensionar frustrat si neputincios). in mod logic se va ajunge la problema cui are primul si ultimul cuvant.. la cat cunosc eu fibra mediocrului tipic din romanistan, se va ajunge la paruiala cat de curand.

  13. Corect și adevărat tot ce ați scris ! Cred că dacă Luluța mai bea o „cafia” spre a glăsui energic și pe la miezul nopții, se făcea binișor de suta de mii de arestați ! (nu mă mai iau de faptul că DNA poate doar reține și apoi propune arestarea, cu care un judecător să fie sau nu de acord…) Da’ mă întreb cum de-a dispărut așa rapid „voinicul” care clama la CSM, cam acu o sută de zile, că n-avem nevoie de o super putere judecătorească (deci cu atât mai puțin de una a DNA-ului) ? I s-a topit curajul ca înghețata la soare… s-a făcut micuț-mititel, s-a băgat sub masă (vorba clasicei Lenuțe) și aprobă cumințel tot ce zice divina DNA…

    P.S. Dacă, Doamne ferește!, Nițu ar avea motive s-o salte pe Luluța, așa-i că n-o poate face fără aprobarea CSM ? Nasoală imunitate! Pe asta și pe-a voinicului din deal le păstrăm ?…

  14. Nixon a plătit cu mandatul în „Afacerea Watergate”. Ceauşescu şi-a atras oprobiul public şi criticile occidentului.
    Ăştia ascultă-n draci şi pe persoană fizică, nu mai vorbesc instituţional. Din cele câteva mii de dosare numai unul să-l scoată din sertar pe săptămână şi asigură pâinea&circul de zi cu zi pentru zeci de ani de acum înainte. Problema este că aceste informaţii sunt bombe amorsate pentru şantaj şi într-un anumit context politic te pot propulsa la vârf. Asta este de fapt miza ascunsă a acestor interceptări, şi de aceea sunt toţi cei ce deţin astfel de informaţii tari în clanţă, inclusiv Băsescu.

  15. mai nou legea o fac procurorii;nu se vede ca ei si serviciile sunt stapanii tarii?au vrut si au primit suplimentare de bani de la buget in fiecare an..oricum luluta se va bate la presidentie cu P(ersoana)F(izica) daniel…LOL

  16. Ce pot sa mai zic la un asa articol !? Imi vine doar clasicul “cum le zici mata, bibicule, mai rar”.
    Am, totusi, o nedumerire : dupa o “roberspier'” ex-ministru de justitie, ex-candidat la presedentie, actual (parca) europarlamentareasa, o mai fi loc pe tronsonu’ asta de basism ?! Om fi la revolutie, cu ghilotine, si vrem sange din toate partile ?!
    m-ar amuza, totusi, o confruntare viitoare intre d-na “flauar-pauar”, avocat ceausist, si actuala viitoare doamna de fier…sau de otel, ca n-am probat “bratarile” (Doamne fereste, phiu !), nu le stiu aliaju’

  17. Oare ce reactie are prezidentul Romaniei pe nume Klaus Holiday la astfel de stalinisme “arestam 10,000 daca e nevoie”? Pai ce-a ajuns tara asta, un lagar condus de baschetbalista?

  18. Nu cred ca basistii au pradat Romania iar Luluta ,Coldea nu stiau?
    hai ,are basescu dovezi sigur ,sigur .Intr-un final toti vor da socoteala .
    Daca-l inerveaza mult ,se scurteaza timpul .incepe razboiul .De ce au tacut 10 ani serviciile ,sunt cumva partase la furt ?

    Va doresc tuturor Sarbatori Fericite!

  19. Cred ca Romania nu e o democratie veritabila, iar ‘statul de drept’ o forma fara fond. Da, DNA-ul s-a comportat arbitrar. Da, de unii nu se atinge. In acelasi timp, simplist, DNA-ul s-a manifestat abuziv impotriva unora din politica care-cacofonie intentionata–au furat ca animalele. Pe scurt, dc esti ticalos, nu imi pasa atat de mult ca s-au purtat unii urat cu tine, cu instrumentele pe care parlamentul le-a pus la dispozitie–vezi codurile. Madalin Voicu spunea ca multi parlamentari nu intreprind nimic pentru ca au umbre din trecut si se tem sa nu fie agatati de DNA. Atunci bine.

    PS:sper ca kovesi–din nou nu suna bine–sa candideze; va lua un scor asemanator cu macovei, ar fi chiar amuzant 🙂

  20. Cine rupe sticla, de/pe sticla va pieri.
    Sau cel putin asa fu pana acu, fara exceptie, in democratia (voastra) originala.

  21. În legătură cu cei 1.000, respectiv 10.000 pe care își propune să-i aresteze, i-a spus cineva Luluței că doar instanțele, respectiv judecătorii, și nu procurorii, respectiv ea, arestează în țara asta?

  22. Luarea D-voastra de pozitite e excelenta. Kovesi este exact tipul de procuror comunist al anilor 1950, pe care-i cunosc foarte bine. Astfel de specimene nu au ce cauta in nici un stat, pentru ca viata fiecarui om este unica si irepetabila si ea nu poate fi aruncata in derizoriu de procurori-anchetatori in fond, de tipul Kovesi si Morar!

  23. Da… se pare ca e un inceput de campanie electorala de tip Monica Macovei, in clinket de catuse. Nu cred ca e Basescu ascuns in spate, desi nu m-ar mira. E doar Codruta si atat.

    Faptul ca Basescu inca zburda liber (cat o fi el de agent american) compromite intreaga campanie dusa de Codruta si o indreapta in zona de penibil.

    Cred ca vremurile cand romanii votau femei cu chiloti de tabla, de tip Ana Pauker, au apus de mult. Dar nu se stie niciodata…

  24. Interviul lui Kovesi denota in mod clar o arhisuficienta a acesteia si de ce nu usoare dezechilibre psihice !

  25. Interesant evenimentul de la Bruxelles în regie Monica Macovei. La apel însă a răspuns numai aliata C.Day, în rest plictis.cu ciorovăială PNL – PSD.Ecou minim la Bruxelles şi în ţară. Mă întreb dacă madam Macovei şi l-a croit în folos propriu sau pentru Luluţa?

  26. @VC
    Nu stiu de ce nu a fost postat mesajul meu dar ai incerc o data.
    Kovesi nu are treaba cu politica din urmatoarele motive (parerea mea):
    1) nu are carisma / priza la public; femeia nu se simte confortabila in fata publicului;
    2) ce partid ar investi in ea? eu cred ca si daca va vrea ea, nu va fi primita in vreun partid cu >1%;
    3) de ce s-ar cobori in cocina de infractori (pardon, porci) din politica daca ea este unde este in prezent?
    4) daca ea e stapana dosarelor de ce sa piarda aceasta putere pentru a intra in politica? e absurd, e ca si cum ai accepta sa lupti contra indienilor cu arcuri si sabii cand tu ai tancul si laserul la indemana. Dosarul e puterea, nu locul in parlament.

    Si fara a fi vreun fan Kovesi (desi imi place cum salta jigodiile din politica romaneasca, indiferent de culoare), oare s-a uitat atat de repede ca Morar a condus DNA-ul si a facut o multime de basisme in acea vreme? Chiar ii punem lui Kovesi in carca si mostenirea Morar?

  27. @epolitikon: habar n-am de ce, nu l-am vazut. da, ii punem, pentru ca am suficienta memorie sa-mi amintesc ca ea a fost SEFA lui Morar. si ca ea a trimis procurorii la taroaia, sa-i puna pe oameni sa jure pe capota Loganului. daca ma intrebi pe mine, locul ei e langa Bica

  28. @VC
    Ei bine, dupa umila mea parere, Morar nu cred ca a avut alt sef decat Basescu.
    La fel cum nici despre Tiberiu Nitu nu s-ar spune ca are vreo putere asupra lui Kovesi.

    Din punctul meu de vedere, sa continue ce au inceput de cateva luni. Au fost perioade cand intrau la beciul domnesc si cate 2 grei pe saptamana. Vad ca s-a redus ritmul. Sper ca s-a datorat doar pauzei de Paste.

    Mi se rupe-n bascheti de Pinalti, Udrea, Bica, Cocos, Cosma, Mazare, Nicusor si alti d-astia.

  29. Bosumflata asta de femeie-komisar cred ca e nepoata lui Beria sau a lui Ejov !!! E clar ca duce lipsa de kokar baro, d-asta e asa frustrata !!! Are orgasm cind vede catuse si aude sirene de Politie !!! O sa aibe copii nostrii 80 de ani si uritania asta abuziva tot o sefa la catuse o sa fie, asta daca nu gaseste Ambasada pe altcineva…

  30. pai, pana la urma, de ce nu s-ar lansa in politica avand in vedere ca dobandeste un asemenea ecou in spatiul politic romanesc?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.