Andrei Marga e departe de-a fi vreo lumină-n poziţii administrative de vârf. E inerţial, ranchiunos şi, pe alocuri, tiran. Dar campania asta deşănţată cu proiectele ICR pe bani nerambursabili declarate (ne)elegibile e o mizerie fără margini şi o făcătură securistică de trei parale. La ea pun botul mai multe categorii de oameni: băsiştii, ăia care n-au aplicat în viaţa lor pentru finanţări nerambursabile şi cărora li se pare cool să se asocieze imagistic cu anumite evenimente culturale şi ticăloşii care ştiu mersul finanţării unui proiect, dar se raliază interesat curentului contestatar. Dincolo de faptul că prezentarea tutror documentelor financiar-contabile solicitate în caietele de sarcini, plus a garanţiei bancare pentru cota proprie de cofinanţare, e condiţie obligatorie şi eliminatorie pe traseul oricărei finanţări nerambursabile, sunt nişte tovărăşei care s-au învăţat că banii alocaţi de stat (sau de la UE) li se cuvin pe baza afinităţilor politice, a tradiţiei şi a cumetriilor aşa-zis culturale.
Finanţarea nerambursabilă pe înţelesul proştilor
– autoritatea contractanta (zisă statul, mai departe) anunţă câţi bani are de dat, cât la sută trebuie să pună privatul, pentru ce-i alocă, termenul limită şi face un concurs de proiecte
– solicitanţii trebuie să prezinte, în termenul de depunere, dosare: descrierea proiectului propus, motivarea solicitării, obiectivele propuse, certificate de sarcini fiscale/bugetare, scrisoare de garanţie bancară/cash colateral
– după studierea dosarelor, comisia de selecţie le declară eligibile pe cele care au tot în ele şi le cere celor care au hârtii lipsă să completeze, într-un anumit termen, documentaţia
– eligibilitatea nu e echivalentă cu finanţarea. adică dacă eşti eligibil te califici în grupele Champions League, nu câştigi finala. deci îndeplineşti condiţiile să joci
– la închiderea termenului de depunere a actelor suplimentare, unii dintre cei care au revenit devin şi ei eligibili, alţii nu
– în sfârşit, finanţările se alocă unor eligibili, în limita sumei totale alocate, nu tuturor, că nu sar banii din pământ ca ţiţeiul în Oman
– pe fondurile europene, de regulă, funcţionează “primul venit, primul servit” până se termină banii
Şi acum spuneţi-mi şi mie cât e adevăr şi cât e minciună în afirmaţia “Marga a tăiat de la finanţare festivalurile bla-bla”…
P.S. Priorităţile lui Marga, la şefia ICR, în domeniul proiectelor culturale sunt cu totul alt subiect de dezbatere. Şi chiar merită discutat despre ele…
marga a fost piatra de moara la externe si acum e rinocer in magazinul de portelanuri. el e bun dar nu-l numeste nimeni la ceea ce e capabil.
@geo: nu scrie nicaieri in text ca Marga-i omul potrivit la ICR
Din momentul in care a indraznit sa faca o dizertatie pe tema cat de mult seamana apucaturile lu’ nea base cu cele ale lui benito, zis si Il Duce, era clar ca si-o va lua si meritat, dar mai ales nemeritat. Are si dezavantajul ca la laturi raspunde cu argumente si nu cu niscaiva capete in gura, asezonate cu aluzii la mama. Ca stim noi cine… Plus ca stiu si copchiii de tzatza ca a fi filosof e cam acelasi lucru cu a fi tampit. Sa-l aduca inapoi pe patapievici, sa stim o treaba! 🙂
Foarte corect articolul. In articol nu este vorba despre Marga. Este vorba despre un stil si un mod de a fi ticalos sau a face pe prostul. Am avut exact aceeasi senzatie cind am citit articolul din Gindul. Nu cred ca oamenii aceia nu stiu ce inseamna un proiect, cereri de finantare si reguli de finantare.
Pana la urma chiar n-are cum sa nu fie vorba de Marga. Care parca-i pus acolo pentru a face un serviciu imaginii lui Patapievici. Sa-l faca sa para nu simpatic, da’ competent. Cam ca Steaua in comparatie cu Chelsea. Ceva de genul “Steaua-i a noastra, o iubim, da’ Chelsea-i mai tare”
Am incercat de doua-trei ori sa il ascult pe Patapievici la TV, da’ n-am rezistat mai mult de doua-trei minute. Si nici sa citesc mai mult de doua pagini din una din cartile lui. Lui Marga, in schimb, i-am citit mai toate cartile. (Evident, alea de meserie, nu aburelile cu vocatia noastra europeana…).
PS Idea-i ca un transplant de competenta dintr-un teritoriu in altul chiar e cu neputinta. ICR-ul lui Marga ii hat in urma poneiului roz. Care-l trateaza pe Marga cu parturi rafinate si cosmopolite…
Tipic romanesc ! Daca un ministru nu poate conduce domeniul in fruntea caruia a fost pus, atunci sa punem marinari peste tot, care sa stabileasca si prioritatile din domeniu!
Interesanta chestia cu primul venit, primul servit. Carevasazica, daca eu imi fac o expozitie de calorifere, una de stilouri si una de si cer finantare pe 3 ianuarie, am sanse mai mari sa obtin finantare decat Festivalul “George Enescu” sau un alt eveniment cultural, care depun actele pe 1 martie (sa zicem)?
Nu exista un mecanism de scoring unitar, o comisie de evaluare care sa calculeze ROI (return of investment, respectiv ce obtin ICR / statul roman de banii bagati)? Pur si simplu, se baga proiectele eligibile intr-un Excel si se sorteaza dupa data? Tare greu imi vine a crede… chit ca e vorba de Romania, tara tuturor posibilitatilor.
Cat despre Marga, dansu’ e un tovaras din vremuri pe care le speram demult apuse. Maica-mea (votanta USL, nota bene) l-a avut profesor in facultate si… n-are cuvinte de lauda despre el, ca sa fiu politicos.
ai uitat sa treci o etapa finala si decisiva!
cine va recomanda? ca proiectul si experienta de implementare nu sunt suficiente.
In plus fondurile nerambursabile (europene sau guvernamentale) se adreseaza celor cu bani.
Mereu am avut impresia ca Andrei Marga seamana cu un dinozaur.Nu vi se pare?
si totusi,mi se pare legitim sa intreb in ce masura icr-ul ar fi trebuit sa sustina evenimentele tip festivalul george enescu in loc sa publice, de exemplu, o carte de-a dlui marga
inteleg argumentele tale referitoare la procedura, pot accepta ca cei care se ocupa de festival sunt niste incompetenti care considera ca merita totul, dar pana la urma daca vorbim de reprezentare nationala imi rezerev dreptul sa cred ca exista lucruri mult mai importante decat o carte semnata de marga sau decat o expozitie de fotografie despre zona folclorica trotus.
sa fim sobri, ceea ce face marga este doar o razbunare gratuita, e defularea multor frustrari acumulate in ultima vreme
si, oricum, eu nu il voi ierta niciodata pentru modul in care, alaturi de ecaterina oprea, a pus pe butuci invantamantul romanesc
Si crezi tu ca TIFF care in fiecare an a obtinut finantari nu stie cum sa eleboreze un proiect de finantare? Sau nu stiu cand e termenul limita? Las-o moarta ca deja pute…
Corect articolul in mare:
– Oamenii sunt manipulabili
– Presa poate prosti multimea
– Fiscalitatea in general nu este informatie de uz popular la care sa isi dea cu parerea orice “nepracticant”
Dar marea manipulare se invarte totusi in jurul adevarului unic si clar: Marga este capabil de asa ceva? A fost Marga capabil ca ministru in general?
Sa aibe / sa fi avut un randament de necontestat institutiile conduse de domnia sa, asftel incat aceste ticalosenii sa fie minciuni de o nesimtire prea mare?
Sa ma las manipulat de presa care il ingroapa sau de presa care il ridica in slavi?
Sau sa fiu indiferent, ignorant, etc?
Tu ce spui Victore ca este corect sa fac?
Semnat,
Cetateanul turmentat
nu înţeleg de ce toţi semdocţii aştia care o ard cultural-artistic îs finanţaţi de la budget.
cu Marga băsişti intelectuali au multe meciuri, nu pierd o ocazie de a se răţoii
Marga a schimbat garda la palat si intelectualii s-au ofuscat iremediabil. Turcescu, stai jos! Nu esti intelectual, doar o micime de conjuctura in relatarea faptelor. Pe 22 martie incepe Salonul de Carte de la Paris. România este invitat de onoare la ediţia din acest an, la un eveniment ce reuneşte peste 1.000 de expozanţi din 40 de ţări, 30.000 de profesionişti ai pieţei editoriale internaţionale şi peste 2.000 de autori din toată lumea. Intelectualii nostri prefera sa stea acasa, din considerente pur politice. Mai putin Ana Blandiana, care se simte onorata de invitatie. Ca fapt divers, Ana Blandiana nu vine pe banii ICR-ului. Este invitată a Ministerului Culturii Francez. Mai multe detalii pe danicorban.ro
In loc sa racoleze pe Placinta, Becali, Stanisoara, Saftoiu si alti basisti (actualemente USL-isti) de profesie, dar fara continut, USL-ul si-ar fi putut apropia niste oameni cu continut (gen Plesu, Cartarescu, Djuvara, Andruh, etc), care sunt doar basisti de ocazie, insa nu se poate rezuma personalitatea lor la o ratacire, un oportunism sau o incapatanare de a sustine lichelismul ticalos al lui Basescu. In schimb, USL a declansat o actiune puerila de razbunare impotriva ACESTOR basisti (adica tocmai a celor pentru care basismul nu a fost niciodata principalul atribut) si “rinocerul din magazinul de portelanuri” Andrei Marga este doar o expresie a acestei neinspirate alegeri a USL-ului. Asa cum spune si Dl. Ciutacu in PS, prioritatile D-lui Marga sunt cel putin discutabile, si (aici ma despart de Dl. Ciutacu) constituie originea scandalurilor pe tema ICR. Pe scurt: ICR-ul vechi facea 90% cultura de calitate, iar 10% basism; dand cu ciomagul in cei 10% (cu o eficienta discutabila), Marga darama (cu succes) o mare parte din cei 90%.
mi-ar placea sa vad o emisiune facuta de unul dintre voi cu adolescenta asta minunata si colegii ei despre demnitate nationala.Ne-a dat o lectie de inalta clasa!!Sa mai stam de vorba si cu adolescentii cu oamenii normali si obisnuiti din tara asta si dvs. aveti un har deosebit de a comunica “in conditii de normalitate”ce are proaspat ar degaja un studiou plin cu adolescenti romani, maghiari, sirbi, rommi,tatari turci, sirbi, rusi,nemti….FARA PROFESORII LOR!!
A cata oara flerul meu de persoana varstnica nu ma insala . Ti-am remarcat suficienta in atitudine din ultimul timp , aceeea suficienta emanata din impresia ta ca esti prea bun in ceea ce faci si ca nimeni nu merita sa-ti stea in preajma .
Am stiut intotdeauna ca o vei ” coti ” insa nu am putut anticipa cand . Asa cum singur spui , esti un oportunist !
La aceasta concluzie ajunge oricine care afla ca beneficiind de conditii profesionale si materiale deosebite , functionand intr-un colectiv si intr-o atmosfera atat de prietenoasa (cum nu multi au norocul), ai ales taramuri mai manoase …
Cu toate ca sustii ca aveai deja un nume ” suficient de rezonant ” pana sa apari la Antena 3 , numele Ciutacu nu – mi spunea aproape nimic . Posibil sa fii putut opta pentru politica , dar calea ceasta aceasta presupunea capcane si riscuri pe care in nemarginitul tau curaj nu erai dispus sa ti le asumi . Era bine la Antena , caldut , bani , prieteni .
Apropo de prieteni , nu-i asa ca acestia nu conteza cand ” oportunitatile ” te lovesc in moalele capului ?
Pastrand proportiile , dezgustul acesta nu m-a mai incercat de cand Cristian Diaconescu a intors-o la 180 grade descoperandu-si brusc aspiratiile de om de dreapta …
Imi pare rau , mai ales ca vii din Sinaia sotului meu !