Esti aici:
Prima pagină > News Flash > Tehnocrații și cazul Condrea-Hexi, începutul sfârșitului colonizării

Tehnocrații și cazul Condrea-Hexi, începutul sfârșitului colonizării

Scriam, la începutul nebuniei, că marea miză a scandalului Hexi e eliberarea pieței pentru intrarea altcuiva în loc. O cotă de piață tentantă, dar nu atât de mare cum s-a dat ca sigur atunci (20% e departe rău de 86%) pentru a-i inflama pe proștii capabili să se isterizeze pe facebook că Dan Condrea ar fi ucis deliberat, prin “botezul” dezinfectanților, 50.000 de oameni. Adică o estimare olecuță sub genocidul fâsâit ulterior al lui Nicolae Ceaușescu. Mi s-a răspuns că demersul jurnalistico-sanitar al echipei lui Cătălin Tolontan vizează mafia din tot sistemul sanitar, nu doar o anumită companie. Era vorba și despre – oh, da! – cei care produc/livrează medicamente, o afacere pe lângă care dezinfectanții și detergenții de la Hexi sunt pistol cu apă. Ulterior, sigur, fără nici o legătură cu imensele bugete de publicitate din industria pharma, discuțiile din spațiul public despre prețurile/calitatea medicamentelor au fost abandonate. Au continuat dezvăluirile, unele dntre ele chiar foarte tari, despre dezinfectanți, achiziții publice, spitale și servicii secrete.

accident

Și s-a ajuns, după tragedia patronului Condrea, o chestie atât de urât mirositoare încât nici o reacție a autorităților (de la bâlbăiala penibilă a Parchetului General, trecând prin inacțiunea evidentă a DNA și până la excluderea cazului Hexi din cele de siguranță națională) nu mi se pare la locul ei, la episodul de astăzi. Când iar a picat o companie românească. Bun, dezinfectanții de la Hexi erau greșiți, la fel ca si săpunul de la Romchim. Da’ produsele de la multinaționale, care ocupă în jur de 80% din totalul livrărilor, nu intră la analize? Sau, de când avem guvern de import, se prezumă a fi conforme, necesare și obligatorii? Dincolo de latura chimică a scandalului, mie mi se pare că prevalează net cea financiară. Se reașează cu forța, pe alocuri chiar violent, cotele de piață. Absolut întâmplător, în favoarea celor de afară, cu excluderea brutală a autohtonilor care nu pricep de vorbă bună rațiunile colonizării.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

15 thoughts on “Tehnocrații și cazul Condrea-Hexi, începutul sfârșitului colonizării

  1. In mod sigur nu era Condrea in ea si acea masina(epava) + restul ,,probelor” au fost plantate acolo. Vedeti aici cum se deplaseaza o masina la impact lateral, care este evolutia miscarii manechinelor si nu in ultimul rand cum arata automobilul dupa accident(cu acoperisiul aproape intact) nu ca si cum ar fi cazut din avion pe el sau a fost scos din presa de la cimitirul de masini. Cum putea fi desigurat in asa hal de nu a putut fi recunoscut, daca masina avea airbaguri?

  2. Încă o companie românească a fost scoasă de pe piaţă. Da, este adevărat. Dar înainte de a acuza agenturile străine care lucrează pentru multinaţionalele nenorocite, eu zic să vedem bârna din ochiul nostru. Un ziarist român de investigaţie a luat la ţintă o companie românească de pe piaţa dezinfectanţilor, fără să-l preocupe şi modul de funcţionare al multinaţionalelor de pe aceeaşi piaţă. Prostie, manipulare sau ticăloşie?

    Tot scandalul ăsta îmi aduce aminte de Ţigareta 2. Poate aţi uitat: un expeditor rămas necunoscut până astăzi anunţă că în noaptea de 16/17 aprilie 1998, un avion ucrainian, aterizat pe Baza Militară Otopeni, ar fi adus un transport consistent cu ţigări de contrabandă… Presa preia subiectul, îl dezvoltă şi… România este scoasă de pe piaţa (ilegală) de armament.Singura piaţă adevărată, spun unii. Se închide Fabrica de armament de la Mizil…Această fabrică a fost redeschisă după intrarea în NATO… . Cine ne-a scos de pe piaţă în 1998 ne-a făcut cadou o felie din ce-am avut cândva… Aşa spun cârcotaşii. Truţulescu, fostul comandant al Unităţii de Cercetare Diversiune Buzău, a fost personajul cheie care consimţit să plătească pentru fărdelegile Statului de Drept, rămas cu obrazul curat… A “dispărut” câteva zile, şi-a negociat viitorul, s-a predat, a primit 7 ani de puşcărie, a executat 5 şi acum face bani pe bandă rulantă la Predeal… În presa acelor vremuri a apărut un interviu dat de un fost general al armatei române care a explicat cum funcţionează piaţa ilegală de armanent. Pe scurt: o armată are un milion de cartuşe care expiră în 5 luni de zile. Ai două variante de valorificare: 1) le tragi în poligon sau 2) le exporţi într-un teatru de război (ilegal). Un cartuş care valorează 1 dolar îl vinzi acolo cu 7 dolari, dar nu primeşti dolari, ci cafea, ţigări şi wishky… Marfă…Pe Otopeni Milatar sosise un transport cu ţigări. Omul de legătură care intermedia afacerea a reuşit să plece din România şi a trăit, la vedere, în frumosul oraş Monaco…Nu-i mai reţin numele, era un om de afaceri evreu. Statul de Drept l-a făcut uitat. N-a fost urmări precum Omar Hayssam. O fi fost manipulată presa în anul 1998? Dacă da, să fi luat atunci SRI-ul decizia de a plasa acoperiţi în redacaţii pentru a preîntâmpina asemenea manipulări? Desigur, traficul de armament trebuie combătut, dar trăim într-o lume ideală? În ce lume trăim?

    Revenim la HEXI PHARMA… Un ziarist român ia la ţintă o firmă românească producătoare de dezinfectanţi, ignorând dezinfectanţii livraţi pe piaţă de multinaţionale… De unde o fi avut pontul? De la un expeditor “de bine” rămas necunoscut? Cătălin Tolontan nu este un ziarist prost, este chiar foarte bun, şi sper să realizeze că dacă rămâne cu investigaţia doar la Hexi îşi asumă rolul de unealtă a unor interese străine.

    P.S. Dacă se dovedeşte că cei de la HEXI au pus în pericol vieţile unor oamei trebuie să plătească. Dar sunt singurii vinovaţi? Este o practică în domeniu? Eu cred că trebuie să mergem până la capăt cu cercetarea.

    PS1 Kovesi: “In coruptia din Santate sunt implicate si companii straine”. Binomul contraatacă?

    PS2 Americanii investighează Siemens sau Volskwagen, nu Ford… Domnule Tolontan.

  3. Subscriu! Fix la fel am gandit-o si eu:
    “Revin si completez:
    E clar si e stiut inca de la intrarea in UE: ca roman, daca iti doresti si poti sa construiesti o afacere de mari dimensiuni, trebuie sa “canti” cum ti se “danseaza”, altfel joci la diviziile inferioare.
    Daca accepti regulile Lor iar la un moment dat, ti se cere sa te retragi de pe piata si refuzi, ti se ofera doua posibilitati:
    1) Te retragem Noi si taci glorios
    2) Te retragem Noi si te placheaza( mort sau viu ) un copac in drum spre nicaieri.
    Exista si varianta coincidentei fatidice, insa… io cred in evidente si in istoria recenta, in cea adevarata, nu in stoarfa care ne spune ca in 2012 chiorescu a reusit sa dejoace o lovitura de stat cu ajutorul licuriciului.”

  4. Nr martori: 2 ( 1 autoturism si 1 biciclist).
    Victima ( dl Dan Condrea) a depasit-o pe doamna care conducea autoturismul.
    Soferita spune ca avea o viteza 80-90 km/h.
    Intrebari de bun simt
    1. biciclistul stationa sau se deplasa?
    2. pe ce parte a drumului se afla biciclistul?
    3. biciclistul a fost depasit de dl Condrea?
    4. daca biciclistul nu se deplasa – care a fost distanta dintre locul unde stationa biciclistul si locul accidentului?
    5. biciclistul a vazut momentul cand s-a izbit dl Condrea de copac?
    6. daca nici biciclistul nu a vazut accidentul atunci soferinta de unde are certitudinea ca victima (dl Condrea) a depasit-o si in acelasi timp vorbea si la telefon?

  5. Jane, eu cred că e benevolă şi am o explicaţie rudimentară, dar chintesenţială: majoritatea populaţiei e pitită să miroasă gaura maro a tot ce e străin. Ce e românesc, sigur-sigur, a fost făcut după bişniţa politică, dar, ce e străin, e ambrozia zeilor nemuritori. Întreabă pe stradă, şi ţi se confirmă.

    Iată că există ‘stereotipuri pozitive’ şi rimează a dracului de mult cu tot colonialsmul economic subversiv. Mulţi au plecat să şteargă rahatul de la cur şi să stea sub soare, culegând căpşune. Şi le place, enorm de mult le place… normal că vor şi ţara lor să fie la fel ca statutul lor, pentru că “să moară capra vecinului”. Hai drace, să repetăm faza cu voturile în plic, să fie cireaşa de pe tort. Pfua!

  6. Aceasta situatie este.atat.de.complexa cu atatia actori,ticalosi,incat simplificarea ei si tratarea situstiei simlist de.nota ticalsosie maxima.
    Nu-i asa.d.le Ciutacu?

  7. Sigur că aveți dreptate! Dar și Noica avea!… Să ne gândim numai la ce-a spus domnia sa: „ce fel de ființă este aceea în care nu e loc pentru nicio vibrație si nicio devenire?“… Uite că la noi e loc și pentru una, și pentru alta ! Când ne lasă fără bani ori ne îmbolnăvesc produsele unei firme românești, ne simțim niște neica nimeni. Nicio fală, nicio scofală ! Când același lucru ni se întâmplă din cauza unor mărfuri străine, ei, alta devine socoteala ! Avem sentimentul că suntem, în sfârșit, cetățeni ai lumii, ba chiar ai celei civilizate, ce mai , niște gentlemeni ! Faliți, bolnavi, duși pe copcă, dar gentlemeni ! Ehei, cât am luptat noi, din ’89, pentru asta !…

  8. Asa este, de acord ca nu convine nimanui concurenta autohtona, dar inainte de a sugera ca si companiile straine au diluat dezinfectantii livrati in Romania sau au modificat compozitia medicamentelor destinate farmaciilor romanesti, ar fi fost poate mai bine sa spuneti ca Hexipharma nu ar fi deloc in situatia de azi daca nu ar fi manipulat grosier produsele livrate. Daca ar respectat concentratiile si ar fi fost corecti dpv al calitatii produsului erau si acum la 20% piata si nimeni nu mai zicea nimic.

  9. “Inceputul sfarsitului” inteleg ca e cand se finalizeaza, nu ?!
    Nu sunt atat de patriot incat sa ma exaltez cand “capitalistu'” autohton e mai abil in “jmechereala” ca ala d-afara (apropo : spuneau unii, din Comunitate, ca si la ei e cu spaga – mult mai de bun simt, procentual – 2-3 %, da’ se face si treaba,s e construieste autostrada, nu prezinta doar desene, schite, proiecte, capturi “goolge-map”… s-a vazut, dupa, ca, venit la noi, ala a invatat lectia cu “google” – autostrazi blocate la un an dupa, mamaliga ambalata in vid de la europeanu’ vestic, ca la noi are cocoloase…). Am fost in asentiment cand magnatu’ cu ingrasamintele (acu’, un pic la popreala) spunea ca in anii “90 s-au apucat de “business” securistii care aveau si maturitatea, si informatiile (a nu se uita, spre exemplu, Catarama – Elvila… sau Padure-Gepa…). Ca nu era sa faca bani unu’ de iesea din maternitate, in “91…Deplin adevar, si America tot pe “Vestul Salbatic” s-a infiripat ! Si-acolo, indianu’ cu sageti i-a facut loc (prin deces) colonialistului cu “argumente” la cingatoare.
    Am acelasi respect si pentru autohtonu’ de face locuri de munca, si pentru occidentalu’ de le face; nu am, insa, pentru fiscu’ de-l lasa pe autohton (ca e “de+din gasca”), si-l bubuie pe occidental cu “dosarul preturilor de transfer”, spre exemplu ! Ca, de multe ori, ala duce produsele inapoi, in sistem “lohn”, nu le vara in supermarketurile d-aci !
    Treaba e complexa, raspunsuri sunt multiple. Plauzibil e, primordial, cel cu colonizarea. Da’ nici de cozi de topor nu ducem lipsa… si la alea e problema ! Ca e normal sa vrea coana Merkel colonie p-aici (nu e placut pentru noi, da’ lumea nu e cu “flori in banca”, cand iti da cineva, asteapta-te sa te ia cu totu’… si asteapta-te si cand nu-ti da, mai ales !), e normal sa vrem “cu americanii” (desi, dupa cazul 2012-7.4 milioane, n-as mai fi asa degraba iubitor de d-astia; ca unii au facut Zovromuri, altii facura supermarketuri… conform evolutiei, astia din urma, mai subliminali, mai adaptati…)…. da’ s-avem “fanariotii” d-aci, dupa dictare de la “Inalta Poarta”, nu dupa votu’ ala cu “democracy”, asta nu-mi mai pare normal… cel putin, atata timp cat avem inm national (care, culmea, spune cu “desteapta-te, romane”… chiestie credibila in “89, da’ acu’ !? ca s-au “trezit” dupa Colectiv, si ne-am pricopsit cu echipa de la Bruxelles… pe care, se vede, tanaru’ frumos o dezaveaza, da’, ca aia de la Dinamo – caini pan’ la moarte – o asezoneaza cu “jos Ponta”, “jos Iliescu”… d-alea…

  10. Si, dupa lectura aprofundata, zic sa dau si exemplu argumentat de “tanar frumos..” : Radu C (sper ca nu “bigradu”:))) spune cum ca Hexi isi merita soarta… banuiesc ca dumnealui nu consuma pui din supermarket, ia doar d-alea eco… Pare c-a descoperit chibritu’., roata si apa calda : se stia ca spitalele, de regula, ori n-au, ori au de calitate slaba, ceea ce au… si ca e cu spaga, ceea ce au de calitate slaba (cazu’ Microsoft s-a potolit… au luat unii spaga, au ramas cu ea… le-a dat Dumnezeu-tatal, nu unu’ d-afara, care aducea calculatoarele… noapte mintii !)

  11. Sigur mai cade o firma romaneasca si se vor importa toti dezinfectantii din strainatate. Eu nu am inteles daca intotdeauna au fost neconforme aceste produse. pana se misca guvernul cu analizele, firma este desfiintata cum s-a intamplat si cu Bradetul. Oare nu intelege nimeni ca trebuie sa mai si protejam firmele noastre ?

  12. La Bradet, bilantul spune c-avea, in 2014, 58 de salariati….
    La Hexipharma, avea, tot atunci, 45 de salariati….
    Mai e economia pe orizontala : la Bradet, fermele de unde lua materie prima, spre exemplu… la Hexipharma, nu stiu procesul tehnologic deloc, deci nu ma pronunt…da;, cu 45 de salariati, pe orizontala puteau fi cam tot p-atat…bine, sunt generos, puteau fi dublu… se face de cca. 130… adica, cat o hala a unui investitor serios…
    Totusi, Bradetul nu s-a desfiintat, si cred ca rezista… Hexipharma, sigur de “sparge”… Fiindca prima a fost afacere in economie de piata, a doar era cu “alta treaba” !
    Pe zi ce trece, e tot mai clar : niste servicii aveau serviciu… Asta cu Al Carina – noua hexi – e vrajeala vizibila din avion : firma in cauza are cam un milion de euro cifra de afaceri, in ultimii ani… pai, la cifra aia, nici de Boniboane nu scoate, in caz ca are de “cotizat”… si, pe profit, e undeva la o suta de de mii, anual… deci, un salariu decent, p-afara… in loc de “Al Carina’ poate fi vreo “Al Capone” (sau “Don Corleone”), care nu trebuie sa iasa la suprafata… ca, daca Hexi avea 20 % din piata, asta scos acu’ in fata la “razbel” avea sub un sfert din cifra respectiva… cu 5 %, adaugat la 20, nu facem primavara…. restu’ de 75 % sigur e in alta parte… i-acolo, grosu’…
    Serios vorbind, la ce cifra de afaceri afiseaza firma asta (si la ce salariati – cica, vreo 12, in medie anuala), trece, cu putin, de nivelul a 3-4 farmacii de cartier… morala ar fi cam asa : astia o dau la fenta, si plecam toti, la unison, dupa minge…
    Ca se cauta conexiuni la Ghita, iar e ilar : sa se fi “aplecat” patronu’ de TV dupa cateva zeci de mii de euro !? haida-de, pierdem Microsoftu’ si securizarea granitelor, visand la pasarea colorata de pe gard !
    Ca pe tot romanu’, subiectu’ incepe sa ma plictiseasca : vad analisti, stiutori, experti…raman la o parere : se bat niste servicii, si dau graunte pentru fraieri… iar “serviciile” alea nu cred sa fie KGB, sau CIA (ca Mosad n-am auzit sa fie implicat:)))… cifrele confirma : nu merita efortu’ !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.