Esti aici:
Prima pagină > Blog > Chestii, socoteli > Vine războiul. Eu mă fac cenzor. Dar tu?

Vine războiul. Eu mă fac cenzor. Dar tu?

Vizionară şi citită cum o ştiu, urmărind cu ochii minţii amocul care i-a apucat pe toţi nefericiţii lumii de pe mai multe continente, consoartă-mea crede că ne apropiem cu paşi mari-cutezători de primul pas către ieşirea din criza economică mondială. Adică, după reţeta clasică, declanşarea unei noi conflagraţii mondiale, în timpul căreia unii să producă şi să vândă-n draci cele trebuincioase războiului şi la sfârşitul căreia unii – de regulă, tot ăia – să se apuce de reconstrucţia zonelor ruinate de conflict. Iar alţii – de regulă, ceilalţi – să cumpere marfă şi servicii de la şmecheri, atât în timpul marelui mardol planetar, cât şi după. N-am nici cea mai vagă idee dacă, până la urmă, iese iureşul, dar am o preocupare preventivă. Nu ştiu cu ce o să mă ocup în caz că, până la urmă, iese. Statutul meu de rezervist (caporal de infanterie, că aşa m-am liberat şi n-am mai trecut pe la Comisariat să mă facă oştirea sublocotenent) mă califică, după ce se face Găbytză Oprea mareşal şi declară război Insulelor Vanuatu, maxim la postura de carne de tun, în prima linie. Nici nu-mi surâde să devin erou din întâmplare şi nici nu mai e la modă infanteria. Cenzor pe vremea stării de necesitate poate fi o variantă, la fel ca şi cea de corespondent de război, dar ambele au limitele lor. Dacă ar fi să optez cu pistolul la tâmplă, aş alege-o, totuşi, pe prima. Dar voi ce aţi dori şi aţi fi în stare să faceţi pentru patrie?

Comentarii

comentarii

Similar Posts

168 thoughts on “Vine războiul. Eu mă fac cenzor. Dar tu?

  1. Nimic,pentru ca nu vad de ce.In primul rand nu exista motivatie.In al doilea rand n-as lasa un copil sa creasca fara tata din cauza unor idioti.Intervine,cred ,instinctul de conservare.M-as proteja,pe cat posibil,pe mine si familia mea.Si apoi,suna aiurea,dar ce face patria pentru mine?Intentionat am scris cu litera mica.

  2. Mi-a luat Catalin vorbele!!!
    Asa ca repet: Patrie? Care patrie?

    Pai ce, ne mai apartine ceva?

  3. Noi, fiind pe axa Washington – Londra – Bucuresti (frântă dupa cum rezulta,)vom fi detasati la adversari, sa-i incurcam si pe ei putin, ca pe euro-atlantici i-am capiat destul. Asadar, sa ne antrenam la strambe.

  4. Nu prea ai idee ce-ţi doreşti…

    Constituţia României, Art. 83, Alin. 3:
    “Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă”

  5. Ba eu nu vreau să fac nimic de genul ăsta pentru patrie! Nici nu vreau să mă gândesc la război! 😥
    În ianuarie 1990, în anul trei de facultate, am predat cu multă satisfacţie cazarmamentul. Cred că am rămas la stadiul de sergent ( de infanterie ), deşi n-am nici livret.
    Faptul că soţul meu e sublocotenent ( de tancuri) tot nu mă încălzeşte.
    Nu, perspectiva unui război e groaznică, oricum ai lua-o!

  6. Eu rezist cu stoicism sa nu imi iau talpasita…adica, sa mai fie si unii de-ai nostri pe aici, ca nu e asta tara lu’ Basescu si Udrea. In opinia mea, sint deja un erou…

  7. Atunci as dori sa ii vad pe toti patriotii de serviciu,gargaragii de televizor.Pot pune pariu ca nu vom gasi pe front pe niciunul din acei care isi trimbiteaza patriotismul la caldurica si cu burta plina.
    Unei rude ce a incercat sa lucre vreo luna prin Spania i se facea pielea de gaina de patriotism cind asculta un sirop de manea de a lui Costi Ionita.Cind m-am mirat ca aia nu poate fi muzica patriotica,omu a zis ca nu-s roman.Nu trebuie sa mai spun ca s-a intors repede acasa in postul de pedagog fara studii sa apere tarisoara de banditi ca mine.A confundat munca grea si imposibilitatea de sta degeaba platit de stat cu dorul de tara.
    Si s-ar putea sa aiba dreptate.M-as cam duce in munti pina trece viforul.Si asta nu de frica,dar nu stiu ce e statul asta pentru mine si de ce trebuie sa il apar eu.
    In anii ’80 multi romani din Transilvania isi puneau problema daca nu era mai bine sa fi ramas sub imperiul austro-ungar sa ne fi bucurat de democratia din Ungaria macar daca nu de cea austriaca.

  8. 😳
    Scuze din nou: ba cred că şi eu tot caporal, că m-am zăpăcit de tot. Sergent ieşeam dacă apucam a doua convocare, cea de la sfârşitul anului trei.

  9. Nu mai stiu pe ce blog, s-a pus problema mai de mult daca, in caz de razboi, am alege sa ne servim patria sau nu…
    Din cate imi aduc aminte, cred ca la momentul respectiv, 99% din comentatorii de sex masculin au zis ca-si baga picioarele in ea de tzara si emigreaza mintenas aiurea…
    Asta e si parerea mea…
    In caz de doamne fereste… o sa fie buluceala la granita… indiferent de ce-ar face astia sa previna sustragerea…
    Sa se lupte ei fratele meu… in frunte cu maresalul Gabitza Oprea… si comandantul suprem – Base…

  10. Păi eu aş face ceea ce ştie românul cel mai bine: să întoarcă armele sau, având în vedere experimentul Ciorogârla, românul ştie şi să pitească armele. Cred că asta aş face pentru patria care şi ea, mi-a făcut destule până acum.

  11. Oricand mi-as da viata pentru tara si pentru to ce tine de neamul romanesc. Apoi, mi-as rezerva suficiente cartuse pentru toti idiotii portocalii. I-as impusca fara sa simt, pentru toata mizeria ridicata la rang de virtute, cu care ne-au coplesit pe toti.
    PS. Am “decat” 32 de ani.

  12. Io m-as face curv, (ca sa nu zic gigolau) ca tineretu-i plecat pe front si a lasat femeile acasa singure si triste 🙂

  13. daca aflu cu cel putin 1 zi inainte o sterg frumos si las alte persoane pline de patriotism sa apere tara, daca nu….. ma prezint unde sunt repartizat si incerc sa fac ceea ce imi reuseste inca in prezent (incerc sa traiesc “bine” in Romania)

  14. daca e razboi, trebuie sa fie si raniti. mi-as folosi cunostiintele medicale si as face pe asistenta

  15. 😀 Belea! Eu (ca si Badea) m-am sustras serviciului militar!

    Dar daca invadati insulele Vanuatu, de ce nu vrei sa fii in prima linie?! Te vor intampina razboinicele locale topless, cu flori si cu nuci de cocos 😀

  16. Ceea ce mi-aș dori eu nu se poate.Iar de făcut pentru patrie nu prea se mai poate face nimic…cel puțin nu în era asta.

  17. ma fac politist, sa fiu sigur ca raman in tara.
    plus ca o sa fie un raport de 1/3 barbat/femeie 😀

  18. O-ho-ho, ce manusa ne aruncati, don ciutacu! Acu’ vreo 10-15 ani as fi raspuns ca la manual, pieptul la hotar si viata chezasie libertatii. Azi, nu prea mai simt c-as avea vreo patrie, parca s-a dizolvat intr-o tara mai mare si mai parsiva dar cumva si mai abstracta, batrana europa. Parca nici pe cine sa tradam nu mai avem, ca noi mereu am ales partea nasoala a beligerantilor si apoi am intors-o ca la ploiesti! Aliati cu licuriciul, nu avem cum ne da de partea terorismului mondial! Acum realizez cat de complicata e problema pe care ne-ati dat-o la rezolvat. Batran cum sunt, si ma si simt, cre’ ca astept senin bomba devastatoare, ca daca ne imaginam ca, vreodata, pe lumea asta cel putin si in timpul vietii noastre, razboiul s-o mai purta cu gamela atarnand la sold,pusca pe umar si casca pe cap, ne inselam grav. Acuma, in caz de razbel, ala care trimite primul moartea pe calea aerului si ucide mai multi inamici, ala mosteneste lumea, asa pustie, toxica, flamanda si disperata cum va fi! Si cum multi descreierati arabi au sigur bomba atomica, mai ca inclin sa cred varianta cu sfarsitul lumii de mana islamica. Dar sa nu disperam, avem macar consolarea ca, desi zeu si dumnezeu pe plaiuri dambovitene, marinaru’ nu va mosteni, totusi, lumea! Ceea ce nu-i putin lucru!

  19. Pentru cine, pentru Base, Udrea si compania. Nimic. Cum zicea unul mai sus, refugiat. Si in plus, ce sa caute Romania la razboi? Sa furam de la altii sau cum? Ca altii nu prea au ce fura de la noi.

  20. 1.Am fost parasutist
    2.In caz de razboi cu tribul portocaliu (ca altu’ nu prea vad) as vrea sa devin sef pluton de executie al odiosului dictachior si al sinistrei lui ministrese

  21. Nu cred ca o sa mai existe pentru mult timp termenul de “carne de tun”. Licuriciul a recunoscut deja ca a produs avioane de lupta fara pilot. Sper sa ajungem in scurt timp sa asistam cum 10.000 roboti ai statului/aliantei X, se lupta cu 10.000 roboti ai statului/aliantei Y, fara ca vreun om sa moara. Bine, ideal ar fi sa nu se ajunga la asa ceva, dar in eventualitatea unui nou razbel sper sa asistam la asemenea lupte, nu sa folosim iar “carne de tun”. Cand am citit “Ender’s game” de Orson Scott Card ma gandeam ca e de domeniul S&F asa ceva, dar iata ca e posibil ca in timpul vietii noastre sa asistam la asa ceva…

    Acum revenind la topic.
    Tin minte ca in anul II la facultatea de drept, cand am avut primul curs de Drept International Public ( se intampla prin 1999 cand Romania doar aspira sa intre in UE ), profesorul ne explica ce avantaje avem intrand intr-un organism de asemenea tip. Dupa ce a vazut ce incantati eram cu totii de ceea ce ne spusese, a ajuns si la partea unde trebuia sa ne explice “dezavantajele”:), moment in care ne-am cam dezumflat cu totii. Era oarecum socant pentru un tanar naiv ( produsul dragostei intre un proletar si o taranca ), sa afle spre exemplu ca primul articol din constitutie urma sa “nu prea mai aiba” aceeasi semnificatie. Ne spunea profesorul:”ca sa ajungem sa avem toate avantajele intrarii in UE, trebuie sa mai cedam putin din ‘national’ si din ‘suveran'”. Acum daca e sa fac apel putin la nitzica paranoia, cred ca le e mai usor sa manipuleze la unison 15-20 state odata, decat sa fabrice cate un tip de manipulare pentru fiecare stat in parte. Deci e de inteles conform mintii mele bolnave de ce am fost cu totii ademeniti sa ne “unim” si in acelasi timp “uniformizam”. Ca sa putem fi dresati 500 milioane cu o singura miscare de baston, nu cate 50 milioane pe rand. E mai usor asa:). Seamana putin cu perioada ultimului imparat in China, cand venisera americanii cu popcorn si cola… Seamana si cu perioada embargoului din Irak… Adica : nu esti cu noi, du-te dracu!
    Pai de la acel curs de Drept International Public la care subsemnatul a asistat, au trecut vreo 11 ani, Romania e membra UE si NATO, sarbatorim Valentine’s day, halloween, mai avem putin sa sarbatorim si thanxgiving, ciobanii nu mai au dreptul la acelasi tip de transhumanta ca pana acum, anesteziem porcii inainte sa-i taiem, eutanasiem cainii vagabonzi, toate resursele tarii sunt manipulate de catre straini, formatiune politica intocmita pe criterii etnice are rolul decisiv in hotararea soartei Romanilor, iar eu, tanarul naiv ( rodul dragostei intre un proletar si o taranca ), in cazul in care surna goarna razbelului, mi-as dori sa fiu in fotoliu, band cola si mancand popcorn in fata televizorului urmarind desfasurarea evenimentelor live. Asa ca tin sa multumesc pe aceasta cale celor care fabrica si influenteaza istoria, ca prin ceea ce au reusit sa faca din Romania in ultimii 10 ani, mi-au salvat viata, scutindu-ma sa-mi doresc din porniri patriotice si dragoste de neam si tara, sa plec cu pieptu’nainte in linia’ntai.
    Peace!!

  22. Ooopaaaa cineva se “înseamnă” cu ceva asemănător cu “eu”, da’ nu-i bai, că-i clar că nu-s io, că io nu vreau să mă fac curv.
    In caz de frăsuială aş face fix ce fac şi acuma. Io-s inapt cu scoatere din evidenţa armatei, drept pentru care intrat la facultate pe loc de neincorporabil. Cît m-or fi înjurat fetilii că le-am ocupat un loc…
    Banzai!

  23. Daca mi-ar sta in putinta, ceea ce as fi in stare sa fac pentru patrie ar fi sa o tulesc deloc vajnic (dar eficient!) cu tot cu copilul intr-o insula in care este soarele la discretie.
    Nu mi-ar surade sa ma comande strategi talmaceni, nici macar la buda.

  24. Daca situatia devine nasoala in Europa iar in State (adica SUA, nu ala de la ProTv) e cam greu de intrat chiar si pe timp de pace, nu mai zic pe timp de rezbel, unde credeti ca se vor duce ai nostri vajnici gipsies-rromanes? La rusi? Nu cred…. ii papa aia cu puradei cu tot. Deci, unde? In tarile cu care se va razboi dulcea Evropa. Ii vor capia bine de tot, dupa care statele civilizate vor cistiga rezbelul, vor rescrie istoria (caci istoria e scrisa de invingatori, nu?) si uite asa Romanika isi va mai spala si ea din pacate. Pare plauzibil?

  25. Daca nu stiati, suntem deja in razboi, sub asediu. Intr-un gulag economic.
    Nu vom intra niciodata in alt tip de razbel, daca stapanii nostri nu vor dori asta. Si admitand ca vom fi impinsi intr-o asemenea mare dileala, rolul nostru desemnat va fi acela de a fura (orice) si de a trada. Cam astea ni se potrivesc manusa.
    Ce “job” mi-as asuma in acest caz ? Pentru “patrie”, nici unul. Pentru oameni, taman exact ceea ce fac si acum, nu s-ar schimba mare lucru. Eventual numai culoarea hainelor. 🙂

  26. Mai putin si incep sa evadez…catre nebunie! Nu mai pot sa-l vad pe Base si ai lui,nici s-aud de ei… Totusi,la Mircea Badea(in gura presei),ma sparg de ras! Noroc in el! Si,cum ne face prosti,mai in gluma ,mai in serios,zic ca are dreptate! Dar,imi place ce face si ce spune. E ft.tare,Mircea B!
    In caz de razboi…ce sa mai zic? Imi vine sa-i dau in cap lu` Base… Iertati-ma!

  27. Din cauza sau datorită meseriei pe care o practic, cred că mi-ar reveni datoria de a otrăvi fântânile. Dar tot eu, fiindcă vezi cu ce popor avem de-a face, ar trebui să-l împiedic să bea din ele, să-l lase numai pe duşman.

  28. Eu sunt din generatia care a facut armata. ”Vecinii mei erau linistiti.”M-as face spion.

  29. Eu m-as face arbitru al înclestării,sau mai bine as face un guvern mondial cu puteri depline si asa ar căpăta substantă dorinta din primul comentariu al acestei tablete.

  30. Nu-i pericol, dar dacă (Doamne feri! 🙂 ) ar fi să vie năpasta peste noi, aş muri cu duşmanu’ de gât (sper că nu vă îndoiţi Imperatoare. ;))

  31. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Habar nu am ce as putea sa fac ,in limitele pe care mi le da societatea de azi!
    Sunt sublocotenet in rezerva si la ce mi-ar trebui?!Nu imi surade de loc sa fiu un erou din intamplare-am muncit destul,am fost cinstita si corecta, si mi-a folosit la ceva?!Nothing,nothing,…

    Cu tot respectul pentru Dvs.,
    IoanaP

  32. Vreau sa ma fac sef peste judecatori,sa ii bag in puscarie pe cei ce aresteaza ilegal.Le inscenez ceva si ii bag dupa gratii.
    Magistratii ce gresesc sa plateasca.Nu trebuie sa platim noi sanctiunile date de CEDO.
    Ar trebui ca ciubucul sa se legalizeze.Aproape peste tot e asa.
    Nu poti legal aresta pe cineva pentru ca a primit cateva borcane de gem…dar magistratii nostri asta au facut.
    Imi dau seama ca nu avem magistrati de valoare.Probabil ca multi au copiat.Sa nu mai spun ca din 3200 au luat 72,pentru INM.din astia 72,19 au dat peste 70 de raspunsuri corecte din 100.
    Asta ne spune multe…ca mai urmeaza cursuri dupa aia doi ani,ma lasa rece.Astia nu inteleg codul penal nici daca il citesc.Inventeaza pericol concret…

  33. Am terminat armata fruntas la infanterie deci pregatirea ma recomanda gulas.Numai ca sa nu se bucure prea mult astia plini de patriotism, ma tirez din prima linie inainte sa se traga primul glont.Daca ar fii pe baza de dorinte as inversa putin ierarhia.Este maxim ce as putea face pentru patrie.

  34. Despre faptul ca va incepe razboiul poate ca sa inspirat de aici. Singurul lucru pe care il voi face in caz ca va incepe razboiul va fi sa incerc sa scap viu.

  35. Victore , credeam ca esti putin mai realist … “Patrie” … ?! E un termen demonetizat deja de o bucata buna de vreme IN INTREAGA LUME !!! … nu numai in Romania … !
    La ora actuala exista DOAR “grupuri de interese” care n-au nici granite si , de multe ori , nici nationalitati (sau , altfel spus , “gasti-multinationale” , ca sa fiu pe intelesul tuturor) .
    Cati dintre militarii romani cazuti la datorie , din ultimii 50 de ani (!!!) au murit STRICT pentru patrie ?! 🙄 Iti spun eu : NICI UNUL !!! Cei care au murit au servit INTERESULUI fie al unui grup , fie al altuia , aflate la putere in acele momente … In nici un caz interesului DIRECT al Romaniei !!!
    Asa ca , in timp ce noi prostimea ne dam “de ceasul mortii cu asa-zisa criza” , IMBUIBATII , de exexemplu OMV Petrom , a inregistrat anul trecut un profit net de 2,6 ori mai mare, in crestere de la 833 de milioane de lei in anul precedent la 2,19 miliarde lei ; deci , decat “sa-mi mai pun pielea la protap” , cum am facut-o ca boul la Revolutie , mai bine incerc sa ma ascund si eu si familia , si-“n gaura de sarpe” , daca e nevoie !!! 🙁
    Inca o data nu mai imi asum riscuri gratuite ca sa-i imbuib pe fanariotii astia multinationali (incluzandu-i , bineinteles , si pe cei autohtoni). Vor sa-si apere averile sau sa si le sporeasaca chiar …? Atunci n-au decat SA LUPTE EI PT. ELE , pe mine nu ma mai luati de fraier !!! 😡

  36. @dorubr: ce sa zic? nevasta-mea a avut un Guptha sef in cariera ei legendara, da’ nu cred ca-i citeste neamurile 🙂

  37. Razboiul economic exista deja,raman ceea ce sunt,nu vreau altceva sa fiu,dar daca se apuca vreunul de razboi,e liber sa se duca in alta parte a planetei.Desi,cand il apuca pe unul ,se molipsesc toti.Am pierdut un tezaur pe la Moscova,poate pierdem unul si pe la americani,ne pricepem foarte bine la asta.Ca si asa i-am imprumutat pe americani si nu se stie daca mai pupam ceva inapoi.Oricum cica Isarescu e cel mai bun.Dar eu zic sa nu fim prapastiosi totusi.

  38. Multora ne-a luat Catalin vorbele”patrie?Care patrie”.
    Oricum daca incepe n-ar fi razbelul nostru, ar fi al alora care castiga intotdeauna. Ce-am avea noi de castigat? Poate colonii intr-o tara araba cu pamantul clocotind de titei?
    Daca incepe, imi fac repede bagajele pentru ceva insula banaiera care nu trebuie nimanui, si comand ziare in care Dl Ciutacu face corespondenta de razboi, pana trece. Lupta are rost cand ai si sanse sa castigi. De-asta am renuntat in urma cu vre-o doua saptamani si la lupta mai marunta cu PDL.
    Oricum posturile de cenzori s-au impartit deja, deci pentru patria mea pe care o doare in cot de mine, ma voi duce sa fac plaja.

  39. pantru patrie as face tot asa cum a facut si ea cu mine, as ignora-o la inceput , mai tirziu i-as trage-o.

  40. Cu actuala configuratie a tarii nu se merita a se face ceva. Vorba lu’ Badea, astept sa vina apocalipsa ca sa faca “ordine”.

  41. Eu …? Sa fug.Este cea mai sanatoasa mutare.
    O las pe Udrea sa stea cu pieptul dezgolit(ma rog) , ce p..ana mea eu am supt de la….aa… conducta publica.(da si de la aia)

    Iertare STAPINE CIUTACU,nu da mancati-as gura ta de barosan.Familia Base stie de ce.EEEEEEEEEE…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.