Esti aici:
Prima pagină > Blog > Chestii, socoteli > Vine războiul. Eu mă fac cenzor. Dar tu?

Vine războiul. Eu mă fac cenzor. Dar tu?

Vizionară şi citită cum o ştiu, urmărind cu ochii minţii amocul care i-a apucat pe toţi nefericiţii lumii de pe mai multe continente, consoartă-mea crede că ne apropiem cu paşi mari-cutezători de primul pas către ieşirea din criza economică mondială. Adică, după reţeta clasică, declanşarea unei noi conflagraţii mondiale, în timpul căreia unii să producă şi să vândă-n draci cele trebuincioase războiului şi la sfârşitul căreia unii – de regulă, tot ăia – să se apuce de reconstrucţia zonelor ruinate de conflict. Iar alţii – de regulă, ceilalţi – să cumpere marfă şi servicii de la şmecheri, atât în timpul marelui mardol planetar, cât şi după. N-am nici cea mai vagă idee dacă, până la urmă, iese iureşul, dar am o preocupare preventivă. Nu ştiu cu ce o să mă ocup în caz că, până la urmă, iese. Statutul meu de rezervist (caporal de infanterie, că aşa m-am liberat şi n-am mai trecut pe la Comisariat să mă facă oştirea sublocotenent) mă califică, după ce se face Găbytză Oprea mareşal şi declară război Insulelor Vanuatu, maxim la postura de carne de tun, în prima linie. Nici nu-mi surâde să devin erou din întâmplare şi nici nu mai e la modă infanteria. Cenzor pe vremea stării de necesitate poate fi o variantă, la fel ca şi cea de corespondent de război, dar ambele au limitele lor. Dacă ar fi să optez cu pistolul la tâmplă, aş alege-o, totuşi, pe prima. Dar voi ce aţi dori şi aţi fi în stare să faceţi pentru patrie?

Comentarii

comentarii

Similar Posts

168 thoughts on “Vine războiul. Eu mă fac cenzor. Dar tu?

  1. “Gaddafi a ordonat sabotarea conductelor de petrol: Libia va deveni o nouă Somalia”

    basescu mai are ceva de sabotat in tara asta?!

  2. ar trebui ca intregul Pamant sa aiba parte de ceva care sa il zguduie bine si totul sa intre pe fagasul normal.lumea a ajuns intr-un punct in care trebuie sa se termine si sa o ia de la inceput, in felul asta nu am ajunge la autodistrugere.cat despre razboi sper sa nu avem parte de unul sau mai bine zis de al 3-lea.sincer nu stiu ce as pute face pt tara asta…..nici nu as putea face prea multe sunt prea tanara, am doar 19 ani.

  3. Nu-mi fac griji. Avem un CSAT puternic, cu oameni calificati, un stralucit comandant,un puternic strateg, seful MaPN si evident, oamenii presedintelui care vor tranzactiona armament pentru patrie.
    Daca dvs. va faceti cenzor, eu voi rechizitiona si voi incepe cu bunurile sefului MaPN, care, iubind patria, le va oferi singur.

  4. @Catalin, ai punctat perfect: VREM ARME!!!… sa fie facuta inscrierea pe baza de bonuri… nu sint destui basisti pt toata lumea

  5. Io armata n-am făcut-o, da’ aş putea învăţa să trag cu arma sau ceva… Război ziceţi? Mi se pare că după căderea lui Gaddafi, urmează Iranul? Nu ştiu, dar cred că deocamdată Europa doar plăteşte oale sparte, nu participă la răzbel…
    A propose, aţi văzut ce de arme avea Saddam??? Ălea pă care le-am văzut şi io… 😛

  6. @Dan & Catalin: bai, voi vreti sa ma raporteze Coldea in CSAT sa instig la rebeliune? 🙂

  7. Eu m-as face subit speolog.
    As cerceta vreo 2 pesteri pe durata razboiului care oricum o sa fie pierdut de tara asta.

    La final as iesi de acolo la vanatoare de potai de cotroceni – se aude ca mai e un singur exemplar chel pe cale de disparitie.

  8. coldea… aha… sa stii ca mi-ai dat o idee foarte buna: trebuie sa fac o lista cu nume si adrese.
    cind o sa puna mina toata lumea pe arme macar sa fiu cu un pas inaintea lor…

  9. @Dan: credeam ca doar eu constitui obiectul atentiei lui distributive, naivul de mine…
    @alina: eu ma gandeam ca domnul omonim ar putea sa ma ajute in acest sens

  10. Oare? Poate? Daca da, nu-mi ramane decat sa-l felicit, si sa ma bucur pentru fericirea lor.Doamna nu prea da semne intotdeauna. Asta seara se agita foarte in emisiunea d-nei Firea ridicand statuie vajnicului basescu in lupta impotriva coruptiei si-a vamesilor. Uite o luptatoare care va apara patria i de pe scara avionului.

  11. Sa incercam sa fim un pic seriosi. Sintem intr-un permanent razboi,uitativa-n jur:nu-i asa ca am pierdut? Mai avem ceva? Sint unii cu oarecare averi,sint enumerati corect in articol.Scrie si cum le au dobindit. Asta e viata, aici am ajuns nici macar nu mai cred ca cineva ,ca entitate, poate fi gasit vinovat pentru situatia asta.Selectie naturala,razboi modern ..cum spuneam,are dreptate sotia. EU, in caz de conflict,o sa fiu pe cont propriu,asta am invatat dupa deziluzia 1989,de unde curaj, de unde patriotism? Sa lupte eventual cei care au terfelit valorile nationale…na ca devin poet,gata.Sa ai o seara buna,ai reusit sa ma intristezi..

  12. 🙂 n’au astia curajul sa lase arme si munitie pe mina noastra, ca ei stiu ca noi stim unde locuiesc ei 😉
    chiar crezi ca’si asuma un astfel de risc?!

  13. ca in estul salbatic, el pe tine, noi pe el… basescu pe toti, toti pe basescu

    am mai zis eu, daca nu iese unul din opozitie mai rasarit gen Antonescu care sa coaguleze si sa organizeze furia o sa iasa un haos pina la urma
    pina la scinteie si arme mi-am facut rezerve de benzina in canistre. Cu investitia asta merg la sigur: ori o sa am o placere sufleteasca vizavi de basisti ori o sa am o satisfactie materiala cind o sa ajunga 7 lei pe litru

  14. Sincer, eu “mă fac” dezertor.
    Dacă Oprea intră în clubul superselect al mareşalilor României şi trece la conducerea a “tot ce mişcă-n ţara asta, râul, ramul”, atunci tot ce pot să fac eu pentru patrie este să mă ascund împreună cu familia mea în munţi până trece zurbaua.
    În felul ăsta mă asigur că supravieţuieşte măcar o familie de români.

  15. Pai daca mi’ar sta in putere, eu as declara razboi Austriei si in 2 ore m’as preda lor, caci poate asa va fi la noi cum este la ei, sa fie o Austro-Romanie de vis :). Glumesc evident.
    Daca ar fii razboi as incerca sa parez gloante cu capu, ca alta sansa nu am! 🙂

  16. bercea bercea…de ce nu sesizeaza nimeni in ‘sesiunea’botezul cu mircea basescu de fata-DE PREOTI…IMI AMINTESC IN 89 CUM AU INCHIS USILE CATEDRALEI DIN TIMISOARA IN FATA COPIILOR, UCISI PE TREPTE ULTERIOR – BLASFEMIA BANILOR ARUNCATI IN APA SFINTITA????
    *on topic probabil ca vom face ‘bangink’..in continuarea sistemului financiar atata de plin de armonie si aur si miere.

  17. Nu cred ca va fi cazul. De la ultimul Razboi Mondial “Marele Licurici” s-a ma desteptat, si va actiona singur (vezi Egipt, Libia, Irak, poate Iran,) si va fi singurul care va beneficia de reconstructia si “aducerea pe calea cea buna” a acelei tari. Iar daca RO va fi implicata într-un eventual razboi cu siguranta vom suci în mijlocul lui, când o sa ne dam seama ca dusmanul de pâna atunci de fapt ne este frate. Iar ca sa raspund la întrebarea ta pâna acum tara MEA nu a facut nimic pentru mine, de ce as face eu ceva pentru ea?

  18. Un razboi ???… Mana cereasca pentru Udrea si Videanu … Ar vinde si mortii din strada , numai sa faca avere !!!…

  19. D-le Ciutacu, coldea-n sus, coldea-n jos.
    Cine-i dom’le Coldea asta?
    Ca la mine in bihoren am un cuvant “Coldush”, un fel de coldea.
    Cica e dastept Coldea, ca a ajutat US, ca e bazat omu’ misterios.
    UN OM INTELIGENT (COLDUSH-COLDEA) NU SE BAGA IN SLUJBA BATAUSULUI DE COPII.
    NICI DACA-TI DA ORDIN MARELE LICURICI SAU STAPINUL MARELUI LICURICI.
    SA-L SLUGARESTI SAU SA-L INGROPI. DUPA CAZ.
    respect US, respect marele Licurici, respect si Alianu’, inteleg, n-am inteles insa, niciodata, de ce isi aleg astfel de scursuri gen Coldush-coldea, sa nu mai vorbesc de batausul de copii, ca sa mearga mecanizmu’?
    de ce cu astfel de panarame? de ce cu atita sfortare, ca romanu pricepe daca stii cum sa-l atingi la sufletel?

  20. tot secretul e sa copii politica UDMR-ului.politica lor e cea a chibitzului-sa taca si sa nu-i puta picioarele.cam asa se comporta ei ei in orice coalitie.
    daca ,in caz de razboi ,Romania va adopta politica chibitzului e de bine.ori suntem ‘c…'(‘hups’) ,ori nu mai suntem.

  21. eu as declara razboi germaniei….ar veni sa ne cotropeasca si am duce-o mai bine. Ce n-as da sa vad numai nemti in fruntea statului (acum e statul degeaba). a pro pos…un banc tare…cica baselu il cheama pe ministrul de finante….”scoate din pamant din iarba verde 2 mld de euro sa modernizam puscariile” Min de finante ii zice…daca as avea 2 mld de euro i-as da la educatie! la care baselu…dar ce ma? crezi ca dupa ce-mi expira mandatul o sa ma duc la scoala? ahahahaha…premonitzii

  22. Inaintea oricarui razboi,se lasa linistea.Si ai avut tu dreptate cu linistea asta,cam liniste prin tabara liberala.Acum am retinut si eu niste aluzii ale lui Gusa,ale Ralucai Turcan,daca tot se practica santajul pe la politicienii nostri,poate ca e mai bine ca cineva sa clarifice lucrurile inaintea lor,daca e cazul.Ori treaba are legatura cu vamile si in ea sunt implicati toti ,fara diferenta de culoare politica.Mesajul are legatura cu sinteza si cu ce ai spus tu.

  23. am 51 de ani, si am fost colonel in rezerva pana regimul basescu-boc mi-a retras statutul de militar si mi-a conferit gradul de “nea”. in situtia ipotetica in care ar trebui sa lupt pentru patrie, probabil ca sunt suficient de dobitoc sa mor pentru tara, fara sa cer nimic chiar daca sleahta de nemernici de la conducerea statului nu merita niciun fel de consideratie.

  24. cred ca patria nu inseamna un gard de sarma ghimpata intre ei si noi,sau voi si ei,sau
    tu esti p–ist,iar eu sunt p–ist,s.a.m.d.
    cred ca patria inseamna raspundere personala si
    respect pentru semeni.in nici un caz propaganda.
    dl Ciutacu,de ce nu faceti un apel la atitudine civica,sau la respectarea valorilor
    morale(atatea pe cat le avem),pe care le invocati des,
    de altfel, “prin” televizor?
    credeti ca Egiptul ar fi un bun exemplu pentru
    noi?eu cred ca foarte putini romani ar fi atat
    de tampiti sa-si distruga bruma de agoniseala de dragul razboaielor altora.nu uitati ca toti
    ,inclusiv dvs.,ne-am nascut in tara in care
    intelegi instinctiv smecheria.de la 5 ani,aprox.,indiferent de gradul viitor al educatiei.
    mi-ar placea un indemn la calm sau un mesaj
    pozitiv.v-ar sta chiar foarte bine.
    nici nu inteleg carei tabere vreti sa-i distrugeti speranta.
    sper ca nu ambelor.

  25. Teoretic as face cam “orice” pentru patrie in cazul unui razboi, practic, sincer?, nu stiu.
    Cand vorbim de un razboi (doamne feri) nu se mai pun in discutie preferintele politice.

    Sanatate domn Ciutacu.

  26. Eu am doua optiuni…
    sau mă fac antreprenor de pompe funebre, că va fi nevoie și de dealeri de sicrie noi și second-hand…
    sau rămân la meseria de bază, că va fi nevoie de juriști pentru revendicările imobiliare de după război, dar și pentru procesele de paternitate în urma acțiunilor vitejești desfășurate călare de soldații în permisie 😀

  27. Eu m-as face pilot de avion. Dar sunt slabe sanse, pt ca 1) nu stiu sa pilotez, 2) nu cred ca vine nici un razboi. Deci, stati linistiti, caci multe lucruri s-au schimbat, nu mai e chiar ca in 1930. 1) avem arme nucleare – cine are tupeu sa apese butonu? 2) smecherii de care vorbesti au acum interese transnationale (de ex toate iPad-urile sunt facute in Japonia, China si alte parti, mai putin USA) etc. 3) oamenii pot calatori, exista internet, natiunile se cunosc intre ele, e greu acum sa organizezi o campanie de propaganda in USA, zicand ca Germanii sunt niste bestii ce frig prunci Francezi pe frigaruie etc. 4) etc etc, cred ca intelegi deja ce zic. Aaa, daca zici ca Africanii si alte triburi dastea mai mici se vor incaiera pe dreptul de a da la pompa, iar americanii vor veni sa instaureze ‘Democratia’, atunci da, sunt de acord ca urmeaza o perioada cam nefericita. Dar un conflict armat deschis, MONDIAL, intre marile puteri este exclus. Cunoastem ca esti evreu si deci cam ‘prapastios’ din fire, insa nu exagera..

  28. @Miclosh: cine “cunoasteti”? comitetul de partid? comisia de pedepsire prin foc a evreilor indisciplinati?

  29. @shogunu’ stai frate calm, ca nu-ti vreau sa-ti fur painea de la gura. Asemanarea partiala e neintentionata si intimplatoare. Pe mine nu ma deranjeaza existenta ta, nici numele tau cu litera din coada si apostrof, si sper sa nu te deranjeze nici pe tine existenta mea, atita vreme cat nu te deranjez cu nimic. In ultima instanta, daca vrei, dam cu banu, castigatoru’ pastreaza numele, eventual bem si o tuica si apoi ne vedem in continuare de treaba noastra.
    Numai bine.

  30. Daca as fi in Romania si as avea o pusca cu luneta, as face ceva…. da´ nici nu-s, nici n-am….
    Si atunci nu-mi ramane decat sa ma uit la stirile de pe front, de sub plapuma…si din cand in cand sa mai arunc un ochi pe gratar sa nu se parjoleasca homarii…
    Acuma pe bune…ce patriot? Ce tara? Ce vina am eu ca m-am nascut in Romania?Mama a gresit…asadar sa mearga ea pe front=))

  31. Vezi tu dom’le, treaba s-a cam schimbat, ca astia s-au scolit bine, de la Corei, razboi rece, vietnam, irak si alte conflagratii. Iti spun io: ori incepe ca-n Terminator si atunci ramane cu mobilizare generala, ori si-o dau dupa cum semneaza contractele: profesionist. Noi (astia micii, nu matale) sigur ramanem someri in continuare si, eventual reluam treburile cu cartela, ratia, cozi, ajutoare…ce-i drept, avem experienta! Pana si armele de distrugere in masa vor fi, cu siguranta, lansate in zone desertice, nepopulate, ca sa nu omoare cotizanti si exploatatori… Eu as prefera sa fie ca-n Terminator, s-o vedem pe Udrea si pe altele ca ea cum promoveaza turismul pentru T-1000 😀

  32. Prietene Victor,

    In cazul in care ne bate razboiul mondial la usa, noi o sa-i spunem ca nu sintem acasa… Ca am plecat la coda la lapte, pine, laptuci (sau ce s-a adus la (s)molul din colt). Noi nu putem sa ne calificam pentru un razboi mondial, fiindca nu avem cu ce… Hai sa vedem:
    1. Armament de infanterie: Avem AKM -ul nostru cel bun-la-toate. Dar dupa atitea inchideri de combinate, fabrici si uzine, mai avem capacitatea de a ne fabrica munitia necesara? Sau trebuie sa punem de importul de transe de 4 milioane de cartuse/saptamina? Daca importul se va face prin firme de apartamen, parca vad ca ne alegem cu cartuse de tigari.
    2. Artilerie: Cred ca s-au facut atitea importuri anapoda de tunulete si rachetute,- o intreaga menajerie incit aprovizionarea cu munitie a tunuletelor, aruncatoarelor, imprastiatoarelor si plesnitorilor de mii si mii de calibre fistichii se v-a dovedi un lucru imposibil. Deci dupa primele salve, noi le putem spune inamicilor… -salve ca noi ne-am carat. Nu mai avem cu ce sa participam la eveniment…
    3. Aviatia: AAAAAAAAAAA! Este! Dar s-a terminat. Am avut niste MIG-uri, dar s-au copt si au…
    4. Tancuri, transportoare : Se poate cu Ferrari, Bentley, Porshe, Rolls-Royce, etc? Ca de celalalte, nu este cazul sa vorbim.
    Deci, cu ce sa purtam un raboi mondial? Putem sa-l purtam cu vorba. Cu vorba dulce, mult aduce…Mai ramin gazele. Cred ca putem sa ne aparam cu gaze “BIO”, pina nu creste pretul la pastai.
    Asa ca Prietene Victor, pe noi razboiul mondial ne va ocoli cu un aer de dezgust si oroare. Vom sta pe banca rezervelor si ne vom bate cu ordonantele de urgenta ale guvernului Boc al XXXVII-lea de dreapta.
    Dar sa nu fim tristi. Daca nu ne putem bate intr-un razboi mondial, ne putem bate intr-un bercea mondial sau un basesc singular camuflati cu frunze omologate.

  33. Poate ne iau astia de la NATO in armata lor ca Bucurestiul e complicat chiar si pentru GPS-urile lor. Un ghid bun ii scapa de toate gropile si hoardele de caini :))

  34. caca.
    pt patrie pot face caca.
    si aia fortat… o diarie cu care as improsca tot in jur.
    de la drapel pana la bornele de la granita.

  35. Pentru patrie n-as (mai) nimic,am facut destule.Am facut armata (in niste conditii inumane),am muncit pe santierele tineretului de mi-au iesit ochii din cap,am fost dus(cu forta)sa muncesc in agricultura,am facut munca patriotica,am prestat sute de ore de exercitii pentru apararea civila,am fost un cetatean (aproape)model si un contribuabil serios.N-as mai misca un deget pentru aceasta patrie,duca-se!!N-as fi atat de prost incat eu sa merg la “razbel”,iar udrea,videanu,basescu,berceanu,etc,sa-si vada in continuare de “afaceri”,pe cand eu (noi)lupt(am) pentru apararea tarisoarei (in fapt pentru apararea bunastarii lor).
    Ca sa va dati seama cum se vor desfasura lucrurile la noi in caz de razboi,va recomand sa cititi “Romanul de cinci parale” de Bertolt Brecht.

  36. Tare as vrea sa-i vad, intr-un astfel de moment, pe toti scortosii, ideologii si moralii astia care ne conduc luptand in prima linie pentru gloria neamului. Mi-l si imaginez pe “Supremul” luptand cot la cot cu intelectualii Sever-Cotoi, TRU si Cristi Preda, pe Nuti si integra Macovei ingrijind ranitii si alinandu-le suferinta si celebrii filosofi de la popota Liiceanu,Patapievici si Plesu scriind cronica luptelor intre doua laude aduse fasolei cu carnati pregatite de domn’ general Oprea.
    Ce-as face eu? M-as retrage undeva departe si as incerca sa scap viu din tot circul asta.

  37. I-as trimite pe cei mai de seama doi fosti “comandanti de nava”cu….flota pe toate…marile din lume!!!
    Cu permisiunea ta si…un OFF TOPIC.
    Te simti atat de evreu pe cat ma simt eu de nemtoaica dupa “numele de fata”al mamei mele?

  38. datorita facultatii pe care am ales s-o urmez (cred ca imi place sa ma autopedepsesc) nu prea am incotro..o sa-i ingrijesc pe cei care se vor intoarce din razboi! si mai ca m-as duce si ca medic pe front, dar mai analizez aceasta posibilitate..

  39. 1.As nationaliza Petromul, as reface vechiul RENEL asa cum a fost inainte de 2000 si le-as pune sub management privat. Austriecii de la OMV au primit un cadou prea mare. As reface RENEL dupa modelul CEZ-ului din Cehia. Adica la ei se poate ca statul sa aiba monopol si la noi nu ca suntem mai fraieri. Nu am nimic cu firmele din energie dar astia nu fac decit sa de interpuna intre producatorul de energie electrica care este statul roman prin companiile lui si cetateanul roman. Ei fac doar comert. Si ce vrea FMI prin vocea lui Franks este o idiotenie. Parerea mea e ca SNCFR ( toate componentele) si CNADNR trebuie sa ramina la stat pentru ca asa este normal. Daca Franta poate sa aiba SNCF exclusiv de stat putem si noi. Si ar trebui revenit la Adimistratia Nationala a Drumurilor pentru ca acum dupa ce s-a despartit partea de mecanizare de partea de administrare mi se pare foarte normal sa se revina la AND.
    2.As desfiinta Curtea Constitutionala si as infiinta la Inalta Curte de Casatie si Justitie o sectie constitutionala asa cum sunt cele civila si penala pentru ca se vede foarte bine ca acest organism a devenit eminamente politic.
    3.Si daca ar veni razboiul….greu de spus ca eu sunt contra. Ca sublocotenent in rezerva de intanterie ce ma aflu mai mult ca sigur voi fi carne de tun. Sper macar ca acel razboi va fi unul de aparare si nu de agresiune.
    Si sper ca Basescu sa nu ne fie “comandant suprem”. Si mai cred ca avem “razboaie” de dus in tara cu sleahta de portocalii imbuibati!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.