Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Tricoul alb de joc al Dumnezeului meu

Tricoul alb de joc al Dumnezeului meu

Nu m-au atras vreodata religiile sau istoria lor. Vad ca-i cool dezbaterea publica pe tema credintei. Razboaiele religioase imi par stupide si generate de teme false; de la cruciade si pana la horcaielile fostei Iugoslavii. Mama-i evreica, eu sunt botezat si cununat ortodox. Nevasta-mea si copilul nostru, conform standardelor religioase acceptate, sunt ortodocsi ca mine. Am nasit (cununie/botez) ortodox. In masura in care am fi solicitati si canoanele ar permite-o, probabil am face-o si-n alte confesiuni; daca ne-ar placea oamenii. N-am calcat in viata mea intr-o sinagoga, da-n geamie si-n catedrale catolice am ajuns.

Vlad invata (ma rog, e un fel de a spune) religie la scoala. Amandoi am fost de acord cu asta, desi ajungem prin biserici numai la nunti/botezuri/Paste. Ni s-a parut o oportunitate pentru copil sa mai afle ceva – orice, nu conteaza – nou pentru educatia lui generala. Ca ai nostri “dascali” de profil sunt habotnici si ca programa scolara mai are olecuta si decreteaza ortodoxia drept unica religie din Romania, asta-i deja altceva. Faimosul subiect al icoanelor din clase nu m-a strabatut nici macar ca subiect jurnalistic. Pentru ca a fost nimic altceva decat o perdea de fum.

Cred, intr-un fel al meu, in Dumnezeu; ma rog, intr-o intruchipare cumva trupeasca a Divinitatii. Da’ n-o urlu in public fiindca se poarta sa te dai religios. Mi se pare gretoasa parada de credinta. Habar n-am cum o arata la chip Dumnezeul meu. Poate-i negru sau chinez. Sau poate, vorba prietenului nostru drag de familie Yilmaz, o fi unul si acelasi cu al tuturor, doar ca-i pronuntam numele, procedural, fiecare in alt fel: Allah, Buddha, Diego Maradona sau Marele Manitu. Oricare dintre variantele aruncate-n dezbaterea publica poate fi la fel de valabila. Depinde din ce unghi privesti si cum bate lumina pe tricoul de joc al Dumnezeului tau.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

157 thoughts on “Tricoul alb de joc al Dumnezeului meu

  1. Cel putin postarea asta Victore si toate comentariile pot si chiar ar trebui sa devina obiect de studiu pt un psiholog ar avea ce concluzii sa traga de aici.Vorba aia mare-i gradina ta D-ne.Stati toti linistiti ca va respect opiniile la fiecare si chiar de la unii am avut ce invatza

  2. credinta e i suflet si fiecare e liber sa creada in ce si in cine vrea. dar stiti ce ma scoate din sarite? falsitatea. sa va povestesc ceva: acum ceva timp eram in autobuz, si ruta trece pe langa cateva biserici. langa mine era o doamna in varsta care isi facea cruce de fiecare data cand treceam pe langa o biserica si soptea usor” ajuta-ma doamnne… ” si… inca ceva. la un moment dat, din greseala, find si aglomeratie, un domn a calcat-o pe picior… nu va pot scrie aici ce a fost la gura ei… pe langa numeroasele injuraturi care sincer m-au lasat ci gura cascata, blesteme asupra lui si a familiei… desi… sincer… omul si-a cerut mii de scuze…. pai… cum sa te ajute dumnezeu daca blestemi aiurea?!?!?!?!

  3. Uite ca sa nu pun punct ingrosat (desi discutiunea cu dl. Ciutacu e punctificata)…o informatie din documentarul “Religulous” de Bill Maher.

    “”Un studiu din 2008 pe 32 de tari pune Romania pe locul 25 ca procentaj al oamenilor ce NU cred in evolutie.””

    Atat…e de ajuns…nu-i asa ca e minunat (vorba lu’ Badea).

  4. Am citit toate comentariile voastre de mai sus si din o suta si ceva de comentarii nu am dedus decat porcaiala si antisemitism si ura si dispret … e un articol scris undeva mai sus de un baiat de 16 ani si jumatate in care vorbeste de ideea de bine… Ma bucur ca nu mai citeste comentariile voastre ca sa-i acriti sufletul, domnilor si doamnelor…

  5. Ne umilim cand cerem o favoare si descoperim farmecul intim al imparatiei Domnului. Aproape ca uitam ceea ce ceream; am dori doar sa ne bucuram vesnic de acea revarsare a divinitatii. Aceasta este fara indoiala CALEA MEA de a ajunge la credinta, felul meu de-a fi credincios.
    O renuntare la tot, o cufundare intr-o mare dragoste, o renuntare la licarul acestei posibilitati.
    Poate in asta consta totul: IN FIORUL ACESTUI ,,DE-AR FI ADEVARAT!”
    Daca intr-adevar ar fi adevarat…

  6. “CATEODATA” ai impresia ca fiecare traieste intr-un bol de sticla, si bolurile astea au fel si fel de traectorii cosmice (Browniene), fiecare in bolul lui se maimutareste pe limba lui, la un moment dat unu cu alt bol are traectoria pe langa cel care se maimutareste : sta se uita la el, HA ce zici ma? m-ai injurat? ce ai cu mama? timp in care primu explica Teoria Relativitatii ca cica asa vezi daca o rasa e inteligenta in cosmos , daca ii explici adevaruri universale …
    Domnule Ciutacu ma bucur ca am reusit aprox. sa inteleg ce vreti sa spuneti , problema e , cum zicea Mircea Badea: SI ? asta e intrebarea SI CE E DE FACUT? ca oameni ca mine vad ca sunt ii recunosc in Mircea Badea, in Victor Ciutacu , atentie am zic ca mine nu identici, ma bucur ca nu suntem identici asa cum sunt ei… cei multi. Ei se bucura cand sunt toti la fel, se enerveaza cand cineva vine cu o idee mai altfel, se agita aiurea pentru o religie comandata de Imperiul Roman pentru a baga in sclavie niste amarati, nu respecta nimic din ce a incercat sa le lase Isus (sau ideea de Isus), Isus nici in biblie nu spune de icoane, de biserici, de averi pentru biserici, de popi grasi , de SRLuri care se ocupa cu nunti si botezuri si mai fac si ei acolo un ban, nici de fiara, nici de 666, nici de apocalipse, nici de sfarsitu lumii, da in schimb TOT ce spune un ametit, un drogat, care cum viseaza ceva noaptea urla ca are viziuni TOTI il cred si il citeaza litera cu litera.
    Si de ce e asa? pentru ca voi asti de urlati acum a religie si credinta si dati povete gen : “daca ati trai in Isus nu ati vorbi asa”, voi astia daca exista reincarnare sunteti aia de zbierau sa-l omoare pe Isus, sunteti aia de l-ati pus pe cruce, sunteti aia de l-ati plimbat de la Ana la Caiafa, sunteti aia de fugareati apostolii si dadeati cu Huo pe ulite, ca deh atunci religia era alta… pai si acuma vad ca voi astia multi aveti alta religie, voi tot timpu va ocupati de altceva nu de ce trebuie, voi tot timpul sunteti preocupati sa trageti lumea in jos cu fel si fel de conceptii gresite. DA STITI ceva , e suficient sa fie o mana de oameni ca Mircea Badea, Victor Ciutacu si cu un mic punct de sprijin sa se rastoarne caruta cu prostie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.