Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Tratat de bârfologie: azi, legende urbane

Tratat de bârfologie: azi, legende urbane

Azi, la mica lecţie de manipulare, vă voi prezenta, cu exemple concrete din orezăria mogulului, cum se generează şi se întreţine o avalanşă de suspiciuni. Se porneşte cu bulgărele de la o informaţie (dacă nu e disponibilă pe piaţă, merge şi-o bârfă), se dezvoltă în spaţiul public (ziare, radio, tv, Net) cât mai abracadabrant şi misterios cu putinţă, se rostogoleşte, fiecare difuzor adaugă câte ceva de la el, sursele care confirmă sunt mai mult de trei şi, într-un final, devine adevăr irefutabil. Luaţi de citiţi şi nu le mai cumpăraţi toate golăniile!

1. Indezirabilitatea lui Tolo în Trustul Intact. Acum două seri, după demisia Monicăi Iacob Ridzi, redactorul-şef al Gazetei Sporturilor a avut o ciocnire cu – deduc fix din ce a apărut în media şi din ce am auzit – echipa ştirilor Antenei 3. Omul a şi scris chestia asta. De aici s-a ajuns, conform bunului obicei românesc, la înflorirea halucinantă a unei închipuiri. A dat mogulul ordin să fie interzis Tolontan! Nici nu contează că, în seara când s-a petrecut episodul, Tolo a fost în direct şi la Antena 1 (Observator), şi (pe telefon, fiindcă n-a putut să fie prezent fizic) la Antena 2 (Vorbe grele), ambele aparţinând aceluiaşi mogul pe care l-a dat în poză pe prima pagină a ziarului condus de el. Unde-s interdicţia de trust şi ostracizarea generală?

2. Persecuţiile oribile la care-i supus Ion Cristoiu. Cunoscutul ziarist a decis, din motive care-l privesc, să facă o schimbare de atitudine; chiar şi de aer, după cum declară cu o consecvenţă şi o repetativitate care mă înspăimântă. Din ianuarie încoace, e plină presa (inclusiv ziarul unde-s eu redactor-şef) de interviuri cu el şi (sau) aprecierile deloc măgulitoare pe care le face la adresa noastră. Am tăcut o bună bucată de vreme şi, într-un final, întâi Badea şi după aia eu ne-am spus părerea (eu pe blog, nu în JN, deşi aş fi avut posibilitatea). Vai, e comandă de la patron să-l atace ăia micii şi acum îl persecută! Iar Ion Cristoiu continuă să fie persecutat într-un mod abject: contractu-i merge mai departe deşi anunţă de fiecare dată când apare la Gabi Firea (de minim două ori pe săptămână) că pleacă, îl ia maşina de-acasă, în duce maşina acasă, scrie zilnic (ce, despre cine şi cât vrea) în Jurnalul, i se trimite car la Găgeşti să comenteze funeraliile lui Michael Jackson…

3. Scoaterea de pe post a lui Valentin Stan. O perioadă, nici măcar nu ştiu dacă o lună întreagă, omul cu laptopul n-a apărut la Sinteza zilei. E clar! Mogulul, care-l susţine pe Mircea Geoană, e deranjat că-l sprijină pe Crin Antonescu, la rândul lui pus la embargo în Intact. D-aia s-a certat şi tonomatul cu candidatul PNL. Ingerinţele patronale în politica editorială nu mai au margini! Între timp, liderul PNL apare în toate talk-show-urile politice ale Antenelor (inclusiv în al meu, chiar în postură de probabil finalist la prezidenţiale) mai des decât cel al PSD, nu-l mănâncă nimeni de viu, domnu nea Valy revine senin de unde nu plecase şi nu fusese izgonit niciodată. Dar – nu-i aşa? – e absolut îngrozitoare împilarea la noi. Mă şi mir că mai rezistăm.

UPDATE: Unele lucruri, gen foamea continuă a Nuţicăi, nu se schimbă niciodată. I-a zis şi maistru’ Jack că-i cât maşina de pâine, ea tot la carne se gândeşte.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

75 thoughts on “Tratat de bârfologie: azi, legende urbane

  1. Asa este,sunteti…niste independenti…oricum acest normal era evident si trebuia sa se intample.Dupa epoca de aur 2000-2004 cand PSD-ul era la comanda si presa mai avea cate un avant palid,era normal sa explodeze atat presa cat si online-ul…Bafta si…sanatate…

  2. Moare dusmani de ciuda cica laca cichi cea:-)
    Calm Victoras,calm,distractia de acum incepe,pastreaza-te.

  3. Eu cred ca Ion Cristoiu e mult mai subtil decat credem noi , si este afectat de criza asta financiara !
    Domnule Victor Ciutacu , zgarcenia lui Dan Voiculescu este tot o legenda , sau are un mare sambure de adevar ?

  4. cele 3 exemple sunt relevante, cu mentiunea ca singurul care are aprecierea mea este d-nul Valentin Stan

    in ce priveste disputa/barfa dintre trusturi, moguli, partide, etc, va spun la modul cel mai sincer- este benefica! e foarte bine ca isi servesc reciproc “dezvaluiri”, astfel mai aflam si noi “asistatii social” cum sta treaba

    imi doresc sincer sa apuc ziua in care mass-media va transmite falimentul lui Videanu, arestarea lui Tariceanu, imagini dupa gratii cu Udrea, pe Basescu inculpat ptr dosarul Flota, dezvaluiri privind modul in care s-au “imbogatit” Paunescu, Voiculescu, Nastase, Hrebenciuc, Patriciu, Vantu si multi altii… pe scurt, as dori sa apuc ziua in care barfele si razbunarea vor sparge “gasca” asta de mafioti care ne-au adus in sapa de lemn! Avand in vedere ca ceea ce-mi doresc este utopic (ptr ca traim in Rromania) ce ne-ar mai putea razbuna cat de cat bataia de joc indurata?

  5. Este o simplă încercare de contraatac a celor care au avut de suferit din scandalurile recente.
    Dacă poţi scoate ceva “bun” din tot răul tău este ok!
    Iar dacă vorbim despre jurnalişti, pot spune că nu mă încălzeşte deloc ce şcoală şi ce pregătire are cel care mă face să înţeleg cine minte şi cine nu.

  6. mi se pare normal ca omul pentru care lucrezi sa nu il ataci nici pe el si nici partenerii lui , logic nu? 🙂

  7. @RuBen
    Ai dreptate cu o singura corectie: nu sa-l ataci, ci sa nu-l critici fara temei.
    De fapt, mie mi se pare normal sa nu critici pe nimeni fara temei.
    TEMA CU MOGULII E FALSA (total exagerata) si are trei cauze:
    1. Frustarile unora care nu au reusit sa patrunda sau urce in schema unuia sau altuia dintre ei.
    2. Comanda politica venita de la Basescu, care si-a aliat toti frustratii de mai sus.

  8. @ Victor
    trebuie sa remarci totusi ca suntem destui cei care avem un mic cui impotriva lui Badea! Nu ma intereseaza ce face el, ma intereseaza ca face campanie personala unei teorii care indeamna lumea sa nu mearga la vot si-l ajuta astfel pe Basescu, venind impotriva interesului meu. Este un pic de iresponsabilitate infantila in ceea ce face Badea. OAMENII SIMT NEVOIA SA POSTEZE LA TINE PENTRU CA EL ESTE SURD LA EL PE BLOG, stie doar monolog si nu si dialog.

  9. da…este off topic!…dar nu ma pot abtine…
    idee ptr reclama de la JN: in loc de “coroana lui Stefan cel Mare” cred ca ar merge MULT mai bine “USTENSILA” lui Tepes!

  10. @FuXi: sunteti liberi sa aveti cate cuie vreti impotriva lu’ Badea, da’ nu ma simt eu raspunzator de atitudinea lui. e major si vaccinat

  11. Trebuie sa recunoasteti, voi cei din trustul Intact, ca va place de fiecare data cand sunteti bagati in seama de Basescu. Tema voastra de acum pana la alegeri va fi Basescu, asa cum vad in fiecare Observator neaparat o stire cu Voiculescu si cu PC si neaparat ceva rau de Basescu. Toata lumea stie cum este el. Nu cred ca mai are rost sa mai stam sa mai vedem si in fiecare moment ce a mai facut. Sunt atatea probleme in tara asta care pot fi dezbatute si poate rezolvate, incat Basescu este ultima grija a oamenilor de rand.

  12. @ Victor
    Nu ma pot abtine. Asta și gata.

    Chiar crezi ca Badea este major?

    (Iti promit ca nu mai scriu nimic pe tema Badea la tine pe blog pana in ziua in care nu vei posta tu ceva pe tema lui!)

  13. @Roxana: acum, pe bune, la Ministerul Comunicatiilor, alta treaba n-aveti? e sarcina de serviciu, ce naiba? fiti si voi oameni maturi 🙂

  14. @FuXi:este blogul lui si este prin urmare dreptul lui sa posteze sau nu comentarii; mesajul nu era sa nu mergem la vot…mesajul era ca nu avem cu cine mama draku sa votam…

    p.s. si daca Victor nu va posta acest comentariu tot nu ma supar…ptr ca este blogul lui si este din nou off topic 🙂

  15. @Teal’c

    Inteleg problema. Nu inteleg insa unde-i solutia.

    Adica, cum sa facem sa nu-l voteze (iar) altii pe tata lu’ “draku” daca nu mergem sa il suduim cu un vot contra!

    Io am teoria urmatoare: nu-l aleg nici pe Crin, nici pe Geoana sau altul, ci il alung pe Basescu. Si mama Omida este mai putin toxica decat asta!

    (Stiu regulile lui Victor. Dar, nu o sa ajung sa ma autocenzurez si, bineinteles, nu ma supar cand nu-mi posteaza comentareii, asa cum s-a intamplat o data sau de doua ori!)

  16. tolo e tolomac, nu-i greu de descifrat, la fel cum e si oracolul de la gagesti, care a avut-o pe gabi eleva in tinerezturile lor prerevolutioanare. faptul ca au ramas la stadiul de protozoare ale societatii socialiste multilateral devoltate nu-i impiedica sa fie foarte vocali. btw, mogulului ii pasa prea putin de persoana care va fi presedinte, asta, bineinteles, daca nu va fi el. iar baselu’, repet, a suparat pe cine nu trebuie si, si-o ia in barba pe foc automat. a picat ritzi, urmeaza, si se vede, nutzi, spaima constitutzii( ce, parchezi acolo mfara sa-i dai malaiu’?).

  17. tolo fu tare cu ancheta ridzi…
    mogulul ar fi nebun sa-l dea afara; in acest moment, comercial vorbind, e cel mai tare jurnalist (cu ancheta beton terminata cu demisie de ministru) ; si stie si meserie…
    – care cristoiu?
    – valentin stan putea sa mai stea in concediu…

  18. Domnule Ciutacu,, nu ma refeream ieri la Bogdan Teodorescu. Pe dansul chiar il apreciez, cu atat mai mult cu cat aparitiile sale nu-s de umplutura. I-am citit “Cinci milenii de manipulare” (exceptionala!), “54/24”, cat si romanul politic “Spada”. Pe toate acestea vi le recomand daca nu le-ati citit. Sincer, habar n-aveam ca l-a sustinut pe “tap”.
    Eu ma refeream ieri la Ciuvica (pe care l-ati ghicit) si la nenea Stan cu laptopul.
    M-am saturat sa-l tot vad pe nea Ciuvica absolut peste tot unde e ceva de comentat de Basescu. Se vede de la o posta ca are o ura viscerala pt. Marlan si ca nu se va lasa pana cand unul din ei cade lat. Si asta-i defectul lui, din punctul meu de vedere. Este atat de incrancenat incat, vazandu-i mimica si auzindu-i tremuratul vocii in aproape fiecare emisiune politica de la A3 si Realitatea, pare ca omul e gata-gata sa clacheze si sa urle ca apucatul de fiecare data. Ce sa mai spun ca atunci cand i s-a pomenit de guvernarea lui Milica intr-o emisiune, brusc s-a facut ca ploua. Ma rog, pana la urma e treaba lui ce probleme o avea, dar, sincer, pt. mine, ca telespectator, e departe de a fi obiectiv, cu tot GIP-ul lui cu tot.
    Cat despre nenea Stan cu laptopul, tot respectul pt. dansul ca e profesor universitar, dar parerea mea e ca ar trebui sa ramana la catedra. Era o prezenta oarecum amuzanta si insolita acum ceva vreme, dar acum mi se pare rasuflata si de umplutura, si a ajuns sa para ca Gadea e in pana de subiecte de fiecare data cand il invita. Plus ca nici dansul, la fel ca Ciuvica, nu mi se pare ca ar avea toate tiglele pe casa. Si acum, pe bune, cand ma stiu cu chilotii rupti in fund privind situatia interna a Romaniei, credeti ca-mi mai pasa de gafele externe si de felul cum ne vad altii?
    Cat despre presa, ziceti ca v-ati saturat de sictirul meu exprimat de fiecare data pe acest blog. Domnule, eu nu vroiam decat sa va arat faptul ca, tocmai acum, in campanie electorala, presa e tot cuminte cu toti, se rezuma doar la intepaturi politice si, de fapt, imi arata ca tot cu mondenul e specialitatea ei de baza. Pai la americani, cand e campanie electorala, ii cauta presa si-n chiloti pe politicieni, ii ataca ca un caine turbat pe absolut toti, fac reportaje peste reportaje despre averile, hotiile si hobby-urile lor, se fac scheciuri extrem de acide. La noi ea se rezuma la aceleasi discutii sterile, la o moderatie tampa ce nu duce la niciun rezultat, ca pana la urma, timpul trece, conteaza sa-mi iau leafa, sa-i bag in p***a ma-sii pe toti si sa plec in concediu. Ma uitam ieri la doamna Grecu cum se chinuia, saraca, fara succes sa scoata vreun comentariu de la un PDL-ist extrem de nesimtit.Mie imi venea sa-i rup capul individului. Dom’le, ori v-a juganit CNA-ul, ori nu mai aveti tragere de inima. Vreau sa vad si eu reportaje la TV, vreau sa vad si eu legaturile diferitelor clanuri interlope cu politicieni, spre exemplu, ca tot aud de clanul nu-stiu-care pe la stiri, dar nici nu vad reportaje cuprinzatoare. Sa vad si eu harta infractionalitatii in Romania. Despre Nicu Gheara, spre exemplu, toata presa se caca pe ea sa scrie. Pai ba , daca n-aveti “portocale”, lasa-ti-va ba de jurnalism. De discutat strategii politice sau mondenitati pe la TV poate poate orice gospodina. Daca la tuta de Ridzi s-au scremut atata si atatia s-o dea jos, nu s-o faca sa iasa cu totul din politica si sa fie anchetata, inseamna ca pe alde Gheara sau altii nici copiii nepotilor mei n-o sa-i vada la beci. Jenant.
    Cat despre situatia cu Cristoiu, parerea mea e s-o lasati balta si s-o dati la pace, ca nu serveste la nimic. Eu am fost invatat ca atunci cand ma spurca un batran, sa nu-i raspund si sa-mi vad de treaba. Lasa-ti-l dom’le in pace, e batran si asa a facut si cu Iliescu: dupa ce l-a atacat ani buni, cand a pierdut tataia alegerile au dat-o la pace. Asta-i felul lui, ce sa-i faci?
    Ganditi-va in viitor, dupa ce pana la urma mania portocalie se va stinge odata cu viata politica a Marlanului, cand se vor linisti oarecum lucrurile, dvs. cu ce reputatie va alegeti? Ca v-ati certat ca la usa cortului cu Cristoiu, un om care va ramane un mare gazetar si unul din fauritorii de ziare post-decembriste? Asta vreti? Merita oare sa-ti dati intr-un cal batran, ca toti putaii astia de pe blog, care ii tot dau cu “nea Jack” si zic ca “de fapt, nu mi-a placut niciodata Cristoiu, era o prezenta proasta la Gadea”, cand, aceiasi imberbi ipocriti, il laudau pe Cristoiu pana acum un an. Gadea nu s-a bagat deloc, Badea a avut minimul de bun-simt sa incheie din timp subiectul, insa dvs. ii tot dati de parca sta pe banii dvs. la ziar. Apropo, tot tineti zilnic sa ne reamintiti ca sunteti redactor-sef la JN. Felicitari! Ati realizat un lucru nemaintalnit! Vreti si o statuie, osanale sau ce? Parca sunteti Badea, cand ii tot da cu masuta, aerul conditionat si ratingul de parca a descoperit insulina si se simte frustrat ca nu-l pupa destui in fund si ca nu-i tratat ca un star de Hollywood. Mare chestie! Altii salveaza vieti omenesti, inventeaza lucruri folositoare si n-au nevoie de publicitate sau de tot felul de lingai ultrasi sa-i curete de scame. Va rog, maturizati-va! La revedere!

  19. Hallo Domnul…Caldura Mare …Inca un pahar de Barfe va rog. Multam.
    Ma tot intreb daca cineva citeste cu atentie cele ce se scriu la comentarii si in aceleasi timp le valorifica intr-un fel. Eu sincer cred ca nu.
    Ar fi bune numai daca cineva…si-ar bate capul sa le adune si sa scrie un fel de culegere intitulata ” Culegeri de Pareri si Cacialmale “.Eu sint sigur ca se v-a ivi inca un Caragiale al zilelor noastre caci se simte nevoia Monser… Subiecte in societatea Romana dac ea nuu.. lipseste cu DESAVARSIRE…se gasesc din belsug.Personajele sint gata facute, decorul este si el excelent ( cate o inumdatie cate un cod portocaliu, cate un uragan etc…) Maistru Masinist este pregatit la toate. Critica fata in fata cu REACTIUNEA ” EZISTA ” ca sa spun asa… Iar Subiectele sant libere la alegere Presedentie, Guvern,Moguli,Politie,MAE, Mass-Media, Regele Tiganilor, etc..etc.Nu ar trebui sa ne mai enervam caci toti actorii cand se trage o cortina sau in culise isi strang mainile si spun ” Lasa Prostimea sa-si Bata Capul si sa aibe ce Discuta in Tranvai ”
    Hai sa auzim numai de bine iar barfa vehiculata prin pressa lasati-o pentru cei care nu stiu sa citeasca. Poate asa si presa nu v-a da faliment.

  20. 1 – Tolo ar trebui clonat. Poate asa va putea sa ia la bani “marunti” si celelalte ministere si totodata sa apara pe toate antenele in acelasi timp.

    2 – In mintea lui Ion Cristoiu pare a fi zicala “rau e cu rau dar si mai rau e fara rau”. Anunta ca Raduleasca retragerea de pe antene ca uite ce ma musca altii de trei litere, insa raman pe post ca pensia e mica…

    3 – Valentin Stan n-ar trebui scos de pe post nici in posturile religioase (chiar daca uneori vorbeste cu pacat). Play-list-urile sale si argumentele verbale sunt absolut fermecatoare (na ca am facut si o rima).

    4 – cica urmeaza Mandruta pe motiv ca n-ar face raiting.
    Vorbe… uneori grele, de cele mai multe ori aruncate la intamplare.

  21. Vorbeste Talpes la A3.A scazut temperatura afara cu 6 grade!
    Mai chemati-l pe canicula asta!

  22. Despre manipulare se poate scrie o carte foarte groasa ! (PAREREA MEA HAC!) de ce articolul vrea sa demonstreze ceea ce demonstreaza ? Oricum eu il astept pe Bogdan Teodorescu si Valentin Stan la emisiune. Dl. Critoiu, din mare jurnalist s-a transformat intr-un analist politic destul de mediocru, avand doar privilegiul de a invita personalitati de interes la emisiunea domniei sale, Talpes, Udrea etc. si noi stam ca prostii sa ne abureasca despre fosta securitate sau despre ministerul care nu ar trebui sa existe, exista pentru ea. Base merge lejer spre control de tip secretar de partid al judetului “x” Si noi o taraim prin CRIZA, iar ei cheltuie aiurea(Ritzi). In concluzie nu-mi place ca sunteti arogant si genial, dar de multe ori sunt de acord cu ce spuneti asa ca nu pot sa spun decat:Ciutacu nu-i lasa ! Arde-i!!! Cat poti de tare !!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.