Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Tipologiile de succes facil şi parvenire

Tipologiile de succes facil şi parvenire

Nu-i vreo descoperire epocală că România ultimilor 20 de ani a răsturnat scara valorilor şi că, într-o societate tot mai viciată, se promovează de regulă şi, ulterior, se parvine pe criterii care n-au nici măcar o vagă legătură cu instrucţia, erudiţia, competemţa sau bunul simţ. Două lucruri m-au determinat să vin către acest subiect, deşi nu-i vreo noutate. Pe de o parte, un mail sau o postare a cuiva, ceva gen “Victore, nu-ţi mai bate capul, suntem conduşi, ca ţară, de absolvenţi de facultăţi particulare”. Chestie, cu tot respectul pentru excepţiile care confirmă regula şi pe care le salut, cât se poate de reală şi dureroasă. Pe de altă parte, uitându-mă în jurul meu (în ultima perioadă, din motive care mă privesc, mai mult decât obişnuiam), am remarcat, fără pretenţia de a crede că am acoperit toate categoriile, mai stridente ca niciodată, câteva tipologii ale succesului facil: curva obraznică, imbecilul docil, prostul agresiv, superficialul/suficientul glamour.


Vă provoc şi pe voi, cititorii acestui blog, în contextul în care ştiţi că mă adresez cu îndărătnicie şi programatic celor cu inteligenţă peste medie, să vă pronunţaţi, să mă combateţi, să adăugaţi alte categorii şi, eventual, să exemplificaţi, ca să nu discutăm pe sec. Aş prefera ca aproximativii şi analfabeţii să se abţină…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

236 thoughts on “Tipologiile de succes facil şi parvenire

  1. Consider că educaţia … e cheia ridicării … din genunchi … a acestui neam … de aceea … nu poate fi rău … că sunt tot mai mulţi absolvenţi … de facultăţi … fie ele de stat … fie particulare … evoluţia în occident … a condus la o calitate superioară … a învăţămîntului particular. Nu văd de ce … în timp … nu ar fi aşa … şi la noi. Pen’că este evident … că profesorii valoroşi … sunt într-un număr limitat … şi nu văd de ce ar sta … într-o instituţie în care li se taie … fără discernămînt … salariile 😉
    Problema la nivel de lidership … o reprezintă grila de selecţie … a candidaţilor … pentru diverse posturi …de conducere … şpaga şi favorurile sexuale … ce înlocuiesc criteriile competenţei … şi experienţei … profesionale.

  2. Domnule Ciutacu,astia au existat mereu,nu aveau locuri de desfasurare,acum au din plin!!!

  3. Ma tot intreb daca toata aceasta “criza” si masurile de “austeritate” nu fac parte dintr-un scenariu electoral in care peste un an o sa se dea inapoi cate ceva si o sa urle in gura mare ca “uite ce grozavi suntem noi…am taiat in carne vie si acum avem o crestere “sanatoasa”.asa ca alegeti-ne tot pe noi”.

  4. Mie-mi mai vin în cap cel puţin două tipologii – păcăliciul flexibil şi preşul absolut.

  5. @Adrian: eu ma intreb ce legatura are comentariul tau cu subiectul postarii mele

  6. Scuze, am un cui împotriva abundenţei de “tipologii”… Cred că e o singură tipologie, cu mai multe tipuri umane. E posibil să mă înşel…

    Băgăm şi “manelistul camuflat”?

  7. Un exemplu usor, tripleta BVB (si nu e vorba de bursa de valori!). Poti adauga listei tale si “prostia”.

  8. Off-topic: Am vrut să adresez de mai multe ori rugămintea… Un buton de abonare la comentarii ar prinde tare bine. Ar fi mult mai uşor de urmărit intervenţiile.
    Mulţumesc (şi dacă se poate, şi dacă nu).

  9. masonul oier, marinarul chior fara pipa (cand ii beat) si monahii(cu x6 personalizat) ierarhi nalti cu pasiuni imobiliare etatiste

    … la care adaug videnisme berceniene uraniano primare, udresenii buzaouate de capitala si nu in ultimul rand cucuvele perfide numa bune de vuvuzelat poraice …

  10. suntem o populatie de docili. cel mai bun exemplu: ii intreb pe oameni de ce dracu l-au votat iar pe capitan iar ei imi raspund “pai ce crezi ca cu altii era mai bine?”(cacofonie intentionata, specifica alora care au pus stampila pe cpt.).
    modelul pupincuristului da roade inca din liceu, am colege pupincuriste si docile.

  11. D-nule Ciutacu, nu pot sa tac:
    nu facultatile particulare te prostesc, ci modul de absolvire. Pot sa fac o comparatie intre o facultate de stat(dinainte de ’89) si una particulara, dupa. Nu exista diferente daca muncesti.
    Asa putem compara si facultatile de stat dinainte de’89 si cele dupa anul de gratie si vom avea surprize !

  12. Chestia cu facultatile particulare nu prea merge. Aveti impresia ca in facultatile de stat studentii au parte de o educatie aleasa? :). Prosti cu diplome gasesti peste tot. Azi cine vrea are facultate. Ati mers la vreun examen intr-o facultate de stat sa vedeti cum e? Ati mers la ASE sa vedeti cat de usor se iau examenele? Nimeni nu mai pune pret pe educatie cand singurul lucru ptr a reusi e un pic de tupeu si o cunostinta buna. Parerea mea e ca cea mai puternica rasa e prostul agresiv in combinatie cu superficialul glamour.

  13. Din pacate, cea mai mare problema a acestei tari este rasturnarea ierarhiei de valori si iesirea la suprafata a plevei. Intrebarea care se pune este ce poate face scoala in acest caz? Ce raspuns ati da, domnule Ciutacu, unui elev caruia ii spui ca e bine pentru el sa invete, iar el iti raspunde ” pentru ce sa invat? Sa ajung ca dvs.? sa-mi taie guvernantii 25% din salariu?” Si ma mai ingrijoreaza ceva! Ati vazut motivatia unora care au venit la examenul de titularizare? “Mi-am pierdut slujba de la privat si n-am ce face, ma duc in invatamant, e salariul mic, dar e ceva”, oare ce profesori vor fi cei care pornesc la drum, intr-o cariera didactica, animati de o astfel de motivatie?

  14. Eu recunosc ca am cunoscut cateva “curve obraznice”, ai prins bine tipul. Si majoritatea terminasera la privat, dreptul dar scriau “sau dus” in loc de “s-au dus”.
    As mai baga si… cum se numeste ala care azi spune ceva, maine altceva, tot timpul promisiunile lui se indeplinesc maine, nu azi, ala cam ca Basescu asa, de nu-si plateste salariatii, are cifra de afaceri de 10.000 de euro si masina de 100.000.
    Nu gasesc termenul.

  15. Draga Victore,
    speciile de succes listate de tine “curva obraznică, imbecilul docil, prostul agresiv, superficialul/suficientul glamour” la care cu siguranta mai putem adauga cateva au fost in toate vremurile de dinainte si de dupa 1989. Sub diferite forme si in diferite pozitii caracteristice acelor vremuri.Acuma sunt doar mai vizibile ca au unde sa cheltuiasca banii pe care i-au produs sau primit de la unul de o seama cu ei. Nimic nou pe cerul patriei, doar reclama gratuita (vezi articolele care ii promoveaza). Politicianul care ma conduce azi fata de ala de ieri nu cred ca se deosebeste foarte mult. Excluden cazurile speciale de oameni pregatiti si cultivati care au existat si atunci. Numai ca atunci nu am stiut ce le poate pielea in afara de cei din anturajul lor.
    Nimic nou doar marketing gratuit si multe asa-zise stiri despre ce au mai facut astfel de specii.

  16. primele trei categorii sunt formate,in principal nu in totalitate,din persoane ce au depasit maximul carierei lor;a patra insa,din pacate,este cea care urmeaza sa vina la conducere,intr-un fel sau altul.de care dintre ei ar trebui sa ne temem mai mult?
    cred ca,cultura(o carte buna,o piesa de eatru,de opera,un film instructiv) este pricipala cale de a scapa din suficienta asta care ne inconjoara!

  17. Ma voi rezuma doar la exemplificare. Poate facem si un top pana urma. 🙂
    curva obraznică = udrea, vass, macovei, ridzi
    imbecilul docil(tipologia sclavului) = boc, morar radu, vladescu
    prostul agresiv = boureanu, preda,
    combinatorul de la coltul strazii = blaga, hrebenciuc,
    mafiotul wanna-be = basescu 🙂

    cam atat, desi toata satra de politicieni care ne decid destinele s-ar putea imparti in doua mari categorii : “in smintiti si in misei”

  18. @Bogdan: nu fac aici meci stat vs. privati
    @Adrian: da, pe blogul asta se comenteaza la subiect

  19. Problema, cred eu, e mult mai grava: cand va plictisiti, dati un ochi prin lume: popor prost=conducere proasta, popor destept= conducere desteapta ( cu gradele de comparatie de rigoare, popor f. prost = conducere f. proasta) Daca suntem condusi asa cum suntem, trageti concluzia…

  20. Nu o sa zabovesc a comenta introducerea. Ar insemna sa strig ca tampitul la monitor ca am o specializare beton, ca am luat licenta cu 10 si ca imi castig existenta dintr-un domeniu diametral opus celui studiat. Curva obraznica: tipologia primei femei nascuta dupa comunism. Proasta, prostita, needucata, neinteresata de educatie, a invatat din greseli ca cea mai buna metoda de supravietuire e sa ridice fusta-n sus si, bineinteles, sa exceleze la limbajul de birjar adecvat. Imbecilul docil: nenorocita specie, marii infractori, criminali, distrugatori de destine, tipologia dictatorului de maine. Prostul agresiv: tipologia generalizata a romanului contemporan, prost pentru ca nu se educa si nu se vrea educat si agresiv pentru ca are macar mintea sa constate ca e mai prost decat cel cu care e agresiv. Despre superficial, arta de a parea a fi ceea ce nu suntem, clasa ce ne conduce ne da lectii zilnice. In ce priveste glamour-ul, nu stiu ce sa zic, nu poti numi un porc altfel decat e fiindca i-ai dat cu deodorant de subbrat, si totusi, „Transpiratia strica reputatia”, remember? 🙂

  21. Initial, factorul decisiv de productie era pamantul, mai tarziu a devenit decisiv capitalul, dar astazi factorul decisiv este omul. Bill Clinton vorbea de razboiul rece al cunoasterii. SUA creeaza conditii pentru a atrage creiere nu pentru a le goni. In corporatiile mari baza nu mai este reprezentata de capital ci baza sta in capacitatea creierului uman. De ex: compania careia i-au crescut cel mai mult profiturile si cifra de afacere in criza este Apple. Vinde doar un telefon! Dar de fapt vinde cunostinte, cercetare, concept de marketing. Deci acum creierul este cel mai important – cand tatelu nostru vrea tinichigii si ospatari. Daca poti sa atingi ceva, probabil ca nu face cine stie ce! Conteaza cine – si nu unde. Este produs de -si nu produs in. (Ridderstrale si Nordstrom). Noi nu suntem pe drumul bun de loc si mergem si in directia gresita.

  22. Sa nu uitam de corporatistul ideal, cel de care se lovesc in/din plin cei din mediul privat. Nu ai loc de el, fara el se prabuseste afacerea si singurul lui tel in viata este sa fie MANAGER. Traim intr-o (ma scuzi dar nu pot accepta sa scriu “intro” -> iarasi o decizie luata in sprijinul mintilor luminate) tara de sefi. 🙂

  23. era să uit!!!
    Şi anume fix de specificul naţional bine edificat în trecut dar foarte bine conservat azi, care mai nou sta în a fi iudă – prin exercitiul zilnic al fireşei trufii – indiferent de ocazie, sex, statut social sau cultural or religios etc…
    iar exercitarea sarutului de la iudă la iudă se perpetuează rapid eficient şi fatalmente cu sau fără resentimente

  24. parerologul multilateral dezvoltat – asta se pricepe la toate cand da din gura, dar daca il pui sa faca iti bate obrazul si zice ca nu stii de gluma.

  25. Victor te intreb direct. Cat ai invatat tu in facultate? Cat ai invatat dupa facultate?
    Eu sunt de parere ca facultatea doar incearca sa deschida niste supape de inteligenta. Aici e greu sa facem diferente intre privat sau de stat. De acord ca la ASE Bucuresti dobandesti un calificativ indiscutabil insa ce faci cu el daca stai intr-o gara a meritelor nerecunoscute si astepti trenul sperantei. Studentii in ziua de azi nu stiu ca la arheologie te murdaresti in noroi ca sa isi faca meseria, iar economistul trebuie sa toceasca cateva creioane si sa stie si sa le ascuta ca si la bursa din Londra inca ii mao vezi pe brokeri cu creionul dupa ureche de parca ar fi tamplarul de serviciu.
    In Romania facultatea este PIB-ul inteligentei de lemn din care sa rezolve urmatoarea ecuatie Q7+X6-A5=H2 unde {Q, X, A, H}apartin garajelor celor care au facut orice inafara de facultate.

  26. @everybody: in calitate de om care a intrat la facultate (de stat) pe vremea lui Ceausescu (concurenta de cativa oameni pe loc) si care a terminat-o pe bune, ma lasa rece orgoliile si tanguielile absolventilor de private. am scris in text ca exista si exceptii care confirma regula si pe care le respect, ajunge atat.

  27. Dar care-or fi … curvele obraynice … aflate în posturi … de conducere … că nu-mi vine în minte … nici un exemplu ?! =))

  28. Buna ziua,

    Eu as mai adauga o categorie, dar nu stiu cum s-o numesc:
    Cei care reusesc sa-i exploateze pe cei ce fac parte din primele 4 categorii. Vezi DD-ul, care a stiut ce vrea prostimea.

  29. Nu sunt o fire prea creativa , asa ca o sa-i las pe “colegii mei , intelectualii” (cum ar fi spus proaspata deshumata) sa defineasca alte tipologii. Eu m-as baga direct la exemplificari: superficialul/suficientul glamour , dar care contine doze consistente din trasaturile celorlalte categorii pomenite de tine: imbecilul docil si prostul agresiv. N-am sa-i dau numele , pentru ca n-am chef sa ma trimiti sa-i spun direct ce nu-mi convine (nici nu stiu unde…) Am sa spun doar ca e director peste doua televiziuni. Genul asta de oameni sunt principalul motiv pentru care eu nu pot fi de dreapta; ei sunt dovada clara ca nu beneficiem de sanse egale pentru a avansa intr-o ierarhie , indiferent de merite , aptitudini etc. Trebuie sa apara cate unul spilcuit , cu fruntea de 30 de centimetri , care stie cum sa para inteligent si integru desi e prost ca o basina si n-are pic de caracter.

  30. De combatut nu ne pot combate, pentru ca sunt, in esenta, de aceeasi parere…

    As propune categoriile:

    oportunistul demagog

    parvenitul poleit si fara…”miez”

    “‘telectualul” agramat dar “bazat”…

    Exemple?
    Se vad cu ochiul liber peste tot! 🙁

  31. Partea nasoala e ca selectia naturala promoveaza cu asiduitate curvele, de orice fel; curvasaria se impacheteaza stiintific in oportunism, mare + la capitolul supravietuire.

  32. Tipul ala care sparge seminte la scara,bea un pet,doua tot la scara,care asculta manele de genul(2 mil de la nasu’),care se uita OTV si care il vezi toata vara in pantaloni scurti de aia de plastic cu maieu tip plasa….Asta e tipul de om care duce romania la vale.
    PS:am terminat si yo o facultate si acuma o sa-mi caut cva de munca ori la un supermarket ori sa dau la manivela printr-o fabrica cva….

  33. Victore tu ai facultate, iar multi idioti care te injura si care calculeaza 2+2 pe telefonul mobil au votat un numar de masina (EBA) ca europarlamentar. Aceasta tipa cred ca nu avea nevoie de facultate nici macar la privat ca acesti dobitoci so puna europarlamentar, pentru ca a avut ea pe taticu so ajute, iar facultetea fie la stat sau la privat nu cred ca a ajutato de fel (daca o si avea).
    Numai bine.

  34. Mai exista categorii de romani: cei inteligenti care pleaca din tara, fata/baiatu’ lu’ tata cu bani, corporatistii isterici, comunistii melancolici, somerii de lux (cu jdamii de facultati)

    Sper ca nu am deviat de la subiect.
    Victor, in tara asta insa mai EXISTA (inca nu stiu cat) si oameni buni. Nu am timp acum sa ii enumar pentru ca sunt la munca si time is money, dar exista.

  35. Aveti dreptate…din pacate.

    Din punctul meu de vedere, al absolventului de liceu promotia ’84, care nu m-am infiorat la gandul ca ma lupt cu inca 12 pentru un loc la facultate, situatia actuala este extrem de dureroasa.

    Am colegi de servici care au fost la vremea lor sefi de promotie, sau “cap de lista”. Oameni modesti, de o moralitate fara cusur, harnici, constiinciosi, intelectuali adevarati, uitati prin colturi de birouri. Nu-i deranjeaza nimeni, pentru ca se stie ca lucreaza impecabil.Ei, dar pentru “persoane cu raspundere”, se cauta astazi alte calitati.

    Avem sefi de servicii si directori care la vremea potrivita (18, 19 ani) aveau probleme cu hormonii sau nu puteau sa faca fata nivelului unui examen de admitere la facultate inainte de ’89.
    Au reusit cu turma pe la facultatile particulare in ultimii sase ani si, cu multilple derogari, au ajuns sa puna calificative pe fisele de evaluare ale subalternilor lor.

    Avem multe Elene Udrea in tara. Multi de Boc si multi Berceanu. Ultimii 20 de ani i-au pus in valoare pe acesti parveniti fara scrupule, care ii privesc de sus pe cei corecti, numindu-i in sinea lor “fraieri”.

    Ma infior la gandul ca educatia pe care o ofer copilului meu nu-i va folosi peste cativa ani in aceasta tara. Timpul pe care il petrecem impreuna, cartile pe care i le-am pus in mana, valorile pe care i le-am scos in evidenta mereu, ii vor folosi doar intr-o lume civilizata, care functioneaza pe baza de valori reale, de reguli sanatoase si principii adevarate.

    Eu, cu multa durere, am renuntat la tara mea. Imi pregatesc copilul NU pentru Romania.

  36. Pitzipoanca din Q7

    Burta-revarsata cu maieu si zgarda de aur la git

    Tupeistul de talk-show (priceput la toate…)

    Vuvuzela afectata (microfoneste in direct din orice zona afectata de dezastre)

    Directorul de profesie (e mutat ca sef de la Sanatate la Agricultura sau Turism, fiind ultra-competent in toate aceste slujbe)

    Eu regret ca nenea Iancu n-a mai prins vremurile actuale… Ce capodopere ar fi iesit… Si-asa eu as trece in Constitutie ca Televiziunea Publica este obligata sa difuzeze in seara dinaintea oricaror alegeri (in prime time) Scrisoarea pierduta !

  37. Ai uitat de categoria “nevertebrate” 🙂 Cei care au coloana vertebrala si principiile morale din gelatina. Astfel de persoane, reusesc sa supravietuiasca in orice conditii, sub orice regim. Acest specimen are un pic din toate cele patru categorii expuse de tine, dar este dotat cu suficienta inteligenta cat sa fie tinut pe linia de plutire.
    Exponent: Ion Cristoiu.

  38. beizadeaua cu studii numa’ bune de scos ochii presei (US sau America, cum zice tata, Paris, etc) si masina de marime invers proportionala cu durata acestor studii.

  39. Propun categoria “Lingusitorul”
    1.Urca foarte repede pe scara profesionala, chiar daca de foarte multe ori pregatirea si experienta lui nu il certifica pentru posturile ocupate.
    2.Are tot timpul cel putin doua fete, una de sluga servila fata de superiorul lingusit si cealalta de superioritate, aroganta si rautate fata de subalterni.
    3.Este vesnic. In caz de restructurare nu ajunge niciodata in lista celor trimisi in somaj chiar daca prin comportamentul lui este printre principalii vinovati de situatia dezastruoasa.
    Sper ca nu am aberat. 🙂
    O zi buna tuturor!

  40. cand faci o emisiune despre partidul UNPRtz ! sa vezi si sa te crucesti cei in teritoriu!! te caca rasu ! si la centru! pa!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.